Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o domokrążcach ?

11.02.15, 20:42
Czy też Was tak wkurzają?
U nas w bloku przynajmniej raz w tygodniu pojawia się i tarabani do drzwi jakiś akwizytor, sprzedawczyni jajek, głuchoniema ,kominiarz, ludzie z fundacji dla zwierząt, swiadkowie Jehowy itp.MAM JUŻ TEGO DOŚĆ!!!
Jestem po dyżurze i chcę się wyspać a tu nagle dzwonek jakby się paliło - i stoi mi tu jakaś "przybłęda" co wyciąga rękę po pieniądze! Czy Ci ludzie to po prostu naciągacze, oszuści???
Mam kredyt we frankach- to co teraz powinnam zrobić ulotkę i łazić po domach cegiełki zbierać na spłatę????Szlag mnie trafia...
Obserwuj wątek
    • gucek_lbn Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 11.02.15, 22:43
      Ja znalazłem na to sposób- po prostu mam wyłączany dzwonek do drzwi. Jeśli ktoś nieumówiony chce wpaść na niezapowiedzianą wizytę to tylko telefonem może się dobijać, pukanie słysze rzadko. Tzn oczywiście wyłączam dzwonek jeśli mam taką potrzebę, a nie cały czas, ale zazwyczaj to wystarcza.
    • propanstwowiec Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 12.02.15, 19:36
      spongebobek napisała:

> Czy też Was tak wkurzają?

Akwizycje, wieczne nagabywanie, wciskanie kitu - czyli bardziej lub mniej zakamuflowane oszustwo - wiąże się po prostu nierozerwalnie z neoliberalną "dziką" gospodarką rynkową - pozbawioną ingerencji, regulacji, czy zwykłej kontroli ze strony organów państowych.
      Inną strona tego zjawiska to: zwykła bieda i brak alternatynych możliwości zarobkowania. Sorry, takie...

Zawsze bardziej interesują mnie przyczyny niż samo zjawisko.
      • lepian4 Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 12.02.15, 20:52
        Inna strona tego zjawiska, dowodzi, ze W Polsce panuje bieda i brak alternatwnych mozliwosci zarobkowania, pomimo nadmiaruj ingerencji, regulacji, czy zwyklej kontroli ze strony organow panstwowch. Dosadniej nie mozna opisac zielonej wyspy
        • aborcjonista lepian jak zwykle dupcysz od rzeczy 13.02.15, 08:37
          lepian4 napisał:

> Inna strona tego zjawiska, dowodzi, ze W Polsce panuje bieda i brak alternatwny
          > ch mozliwosci zarobkowania, pomimo nadmiaruj ingerencji, regulacji, czy zwyklej
          > kontroli ze strony organow panstwowch. Dosadniej nie mozna opisac zielonej wys
          > py

W twoim Dojczlandzie to zjawisko jest od dawna a wszystko przyszło z USA .
          Twoje katolsko pisowskie metody dowalania sie do Państwa są słabe
          • lepian4 Re: lepian jak zwykle dupcysz od rzeczy 13.02.15, 08:42
            Wielonikowy przyjacielu,juz dawno nie zawracales mi dupy.
        • propanstwowiec Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 13.02.15, 19:29
          lepian4 napisał:

>W Polsce panuje bieda i brak alternatwnych mozliwosci zarobkowania, pomimo nadmiruj ingerencji, regulacji, czy zwyklej kontroli ze strony organow panstwowch. Dosadniej nie mozna opisac zielonej wyspy

Jeśli masz na myśli fiskalizm to mogę się zgodzić - tu państwo jest całkiem sprawne. Ale jeśli chodzi o funkcje nadzorcze (Amber Gold, czyściciele kamienic, wypadki w górnictwie, zgony na schodach szpitalnych izb przyjęć, dziwne postępowania komorników itd. itp.), to jakby nie starczało już determinacji…
    • lepian4 Re: Nie zasłużyłeś 13.02.15, 15:18
      Pajaczku, kiedy twierdzilem inaczej?
      • aborcjonista Re: Nie zasłużyłeś 18.02.15, 08:40
        Lepian jesteś nieuk , i tyle . napisałeś o tym w swojej wypowiedzi.

handel obwozny czyli tzw domokrazcy sa znani od setek lat .
    • l.george.l Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 13.02.15, 15:27
      Dziś chyba nikt nikogo nie odwiedza bez uprzedniej zapowiedzi. Myślę, że spokojnie można zrezygnować z dzwonka do drzwi. Winni jednak zarazie domokrążców i żebraków są ci, którzy im ulegają.
      • brum.pl1 Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 13.02.15, 16:46
        l.george.l napisał:

> Myślę, że spokojnie
        > można zrezygnować z dzwonka do drzwi.

Nie bardzo.
        Czasami, a na początku roku kalendarzowego zwłaszcza przychodzi cieć zwany także gospodarzem domu i rozdaje różne rzeczy, a to nowe książeczki czynszowe, a to rozliczenia za wodę, a to nowe stawki czynszu,...
        Poza tym przychodzi także listonosz, by przynieść chociażby list polecony, paczkę, itp
      • propanstwowiec Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 16.02.15, 18:45
        l.george.l napisał:

> Winni jednak zarazie domokrążców i żebraków są ci, którzy im ulegają.

Ciekawa logika (godna prawdziwego liberała), bo ja myślałem, że chocby częściowo odpowiada system który ich tworzy
    • brum.pl1 Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 13.02.15, 16:42
      spongebobek napisała:

> Czy też Was tak wkurzają?

Wkurzają, tyle tylko, ze taki a nie inny mają charakter pracy i trzeba to zrozumieć. Przynajmniej trochę.
      Wkurzają też wszelkiego typu ankieterzy, którzy dzwonią od białego świtu, po późny wieczór z pytaniem:
      czy zastałam pana w wieku do lat 35, bo chciałabym przeprowadzić ankietę na temat spożycia margaryny? No żesz!
      Albo panie oferujące nieprawdopodobne okazje nabycia cudów i wianków, albo panie
      zapraszające na niezwykłe wprost spotkanie na temat proszków do prania i innej chemii rodem z Niemiec, połączone z pokazem, albo panie
      proponujące atrakcyjne badania lekarskie, połączone ze sprzedażą cudownych maści leczniczych, itd, itd, itd
      Ciekawe, że nigdy jeszcze nie zadzwonił żaden pan...
      • aborcjonista Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 18.02.15, 08:45
        brum.pl1 napisał:
        Wkurzają, tyle tylko, ze taki a nie inny mają charakter pracy i trzeba to zrozu
        > mieć. Przynajmniej trochę.

Nie , nic nie trzeba .
    • propanstwowiec Re: Nie zasłużyłeś 13.02.15, 19:32
      aborcjonista napisał:

> Jesteś gamoń i nieuk . Domokrążca inaczej handel obwoźny jest znany w historii od setek lat . To początki handlu .

Po cóż zaraz te nerwy i inwektywy. Po pierwsze, nie czepiaj się słów, bo wiadomo o co chodziło twórcy wątku: o nachalne nachodzenie i wciskanie jakiś niepotrzebnych przedmiotów, zbędnych ubezpieczeń itd.
      Dawni domokrążcy, przy tych obecnie wyedukowanych „specjalistach od wciskania kitu”, to były grzeczne dzieci…

• aborcjonista Re: Nie zasłużyłeś 18.02.15, 08:43
        Propanstwowiec nie rozumiesz ! nie czepiam sie autora wątku czepiam sie gamonia

lepian4 12.02.15, 20:52
        Inna strona tego zjawiska, dowodzi, ze W Polsce panuje bieda i brak alternatwnych mozliwosci zarobkowania, pomimo nadmiaruj ingerencji, regulacji, czy zwyklej kontroli ze strony organow panstwowch. Dosadniej nie mozna opisac zielonej wyspy
        • propanstwowiec Re: Nie zasłużyłeś 18.02.15, 18:17
          aborcjonista napisał:

> Propanstwowiec nie rozumiesz ! nie czepiam sie autora wątku czepiam sie gamoni
          > a

Dla ścisłości, słowo „domokrążca” podał autor wątku :)
    • loloski Proste? 17.02.15, 15:29
      Nie wpuszczam do domu bele kogo. Proste?
      • propanstwowiec Re: Proste? 18.02.15, 18:15
        loloski napisał:

> Nie wpuszczam do domu bele kogo. Proste?

Nie takie proste. O wpuszczaniu do mieszkania nikt nie mówi. Gdybyś trochę ruszył wyobraźnią… Można molestować telefonicznie, na klatce schodowej, przed domem, na ulicy. Oczywiście możesz odpowiedzieć prosto: likwidując dzwonek domofonu, wyłączając telefon, wchodząc od tyłu do budynku... Nie wiem, gdzie mieszkasz. Ja w dużym mieście i idąc głownym deptakiem jestem z 10 razy nagabywany - coś usiłuję mi wręczyć. Naprawde to męczące. A autor wątku ma jeszcze gorzej, bo pukają dzwonią do mieszkania.
      • nigolla Re: Proste? 05.03.15, 09:52
        Nie mowa tu o wpuszczaniu, ale o dobijaniu się. Domofon jest u mnie na klatce i codziennie ktoś dzwoni. A że pracuję z domu i często odwiedzają mnie kurierzy to muszę go odbierać.
    • kat_inka Re: Co sądzicie o domokrążcach ? 06.03.15, 05:48
      Denerwują mnie, tym bardziej, że niektórzy jak usłyszą grający telewizor albo rozmowę (czyli wiedzą, że na pewno ktoś jest w domu), to potrafią walić do upadłego. Kiedyś opieprzyłam babkę, bo bardzo długo stała i waliła mi w drzwi. Okazało się, że sprzedaje jakieś plecionki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka