Dodaj do ulubionych

kosciol katolicki a rasizm

12.09.04, 23:09
CZy nie zauwazacie ze pewien typ myslenia Polak - katolik i Polska dla
Polakow-/katolikow?/jest przykrywka i propagatorem rasizmu.
Czy macie jakies spostrzezenia dot. kosiola katolickiego w Polsce i sposobu
traktowania obcokrajowcow o innym kolorze skory przez tenze kosciol.
Obserwuj wątek
    • umfana Re: kosciol katolicki a rasizm 12.09.04, 23:19
      Oczywiscie!
      Takze irytuje mnie podejscie misji katolickich do "niewiernych i pogan", lub muzulmanow w Afryce.
      Odnosze wrazenie, ze uwazaja sie za zbawienie dla czarnego ladu...
      • ijaw Re: kosciol katolicki a rasizm 12.09.04, 23:25
        Zastanawia mnie dlaczego nikt z forum katolickiego tutaj nie zajrzał, a
        specjalnie reklamowałam nas, w nadziei, że znajdę wspólczujących itp, itd..
      • ijaw Re: kosciol katolicki a rasizm - zbawcy Polacy 12.09.04, 23:33
        Hej, przeczytajcie artykuł w Wiedzy i Życie (nr wrześniowy) pt"Polacy na
        Madagaskarze" Niestety nie ma go on-line, przeglądałam u kogoś, jutro kupię. Z
        artykułu wynika, że Polacy mieli ambicje kolonialne... No, my też dołożyliśmy
        się w historii zbawienia świata, hehe, jakby co, niemiło
    • ijaw Re: kosciol katolicki a rasizm 12.09.04, 23:23
      Nie zastanawiałam się nigdy, rzeczywiście, może ono wywoływać uczucia
      nacjonalizmu, a co z tego wynika rasizmu. Nie jest tajemnicą, że w kosciele
      katolickim (polskim) są pewni księżulkowie oficjalnie nawołujący do rasizmu,
      dwaj z nich bardzo sławni, ale sławą niekoniecznie dobrą. Więcej na ich temat
      moze ktoś inny, bo ja szczerze mówiąc nie bardzo jestem zorientowana, nie śledzę
      życia kościoła ani z emocjami, ani bez nich. Czytam oczywiście wycinki prasowe,
      n/t, ale...
      • asiaasia1 Re: kosciol katolicki a rasizm 12.09.04, 23:51
        Polska miała ambicje kolonialne ." Niestety " sama była " kolonią " i nie
        mogło się to udać .Polacy , jak zawsze " pomagali " przy rozmaitych akcjach np.
        pomagali Napoleonowi w napaści i zajęciu Haiti . Bitwa o Haiti a raczej
        pojedyncze , krwawe walki i ataki były bardzo wycieńczające , białe wojska nie
        znały terenu ,żołnierze zapadali na malarię . Niektórzy Polacy tam zostali .
        Można spotkać na Haiti polsko brzmiące nazwiska .

Co do rasizmu , antysemityzmu , kościoła i chrystianizacji - no comments :)
        Nie mogę spokojnie nawet o tym myśleć .
        Za szerzenie poglądów w stylu " nawracanie dzikusów " zamknęłabym w
        najgorszym , chińskim więzieniu :)))
        Brak szacunku dla innej kultury , innego systemu wierzeń , innych tradycji .
        Inne znaczy po prostu inne . To nie znaczy " prymitywne ". Nie powinno się tam
        w ogóle wchodzić i tego niszczyć .

Antysemityzm w kościele ? Jest , jest ... Wierni obrońcy księdza J. nie wstydzą
        się mówić do kamery telewizyjnej , że to " żydostwo zrobiło ". Hehehe .
        A Jezus , według ich wierzeń i Biblii , którą podobno znają , to kim był ,
        pytam się . No chyba nie Marsjaninem ?
        • jofin Re: kosciol katolicki a rasizm 13.09.04, 00:07
          Propaganda siana przez niektorych przedstawicieli kosciola to jedno. Ale
          zadanie i cele kosciola sa chyba wiekszosci wiadome. Czy zastanawialiscie sie
          czasami , czy dla ludzi obcych kultur i innego koloru skory jest w ogole
          miejsce w polskim kosciele katolickim. Bo jezeli w kosciele jest je trudno
          znalezc, to tym bardziej w spoleczenstwie.

Co do panien z dzieckiem o ciemniejszym kolorze skory. Niektore kobiety w
          Polsce mysle moga opowiedziec historie dot. mozliwosci zawarcia slubu w
          kosciele z czarnym czlowiekiem i o stosunku ksiezy do takiego malzenstwa.

Ciekawe czy w ciagu ostatnich 5 lat cos sie w tej kwestii zmienilo

• ijaw Re: kosciol katolicki a rasizm 13.09.04, 00:17
            Rzecz w tym, że cele i zadania mają się nijak do rzeczywistości, czego dowodów
            jest mnóstwo na co dzień.
            A propos małżeństw w kosciele kat. nic mi nie wiadomo, zapytam jutro kogoś, ale
            nie wiem, czy brali ślub kościelny. Będę rozpytywać się dokooła, okej.
            Jestem gotowa pójść do kościoła i zapuścić sondę ;)) będę robić za narzeczoną
            Afrykanina :))) haha
            • jofin Re: kosciol katolicki a rasizm 13.09.04, 00:23
              Powodzenia.

• ijaw Re: kosciol katolicki a rasizm 13.09.04, 00:30
                jofin napisała:

> Powodzenia.
                >
                Jofin zobaczymy, dawno nie rozmawialam z księżmi, ale ...
            • ijaw Re: kosciol katolicki a rasizm 13.09.04, 21:14
              Pytałam znajome małżeństwo o sprawy z kościołem kat. i nie wnoszą nic
              negatywnego. Ale będę drążyć, gdzie indziej, jak mowiłam jestem zdecydowana
              robić i za narzeczoną Afrykanina.
          • asiaasia1 Re: kosciol katolicki a rasizm 13.09.04, 00:19

"Co do panien z dzieckiem o ciemniejszym kolorze skory. Niektore kobiety w
            Polsce mysle moga opowiedziec historie dot. mozliwosci zawarcia slubu w
            kosciele z czarnym czlowiekiem i o stosunku ksiezy do takiego malzenstwa."

Wiele czarnoskórych osób , które poznałam , było głęboko wierzących . Codzinne
            modlitwy , czytanie Biblii , niesamowity spokój i wiara , znajdowanie sensu
            życia i cierpienia w Piśmie Świętym . Większość z nich urodziła się w Afryce
            bądź na Karaibach . Lekceważący stosunek polskiego kościoła do nich jest
            poniżej wszelkiej krytyki . Polscy księża mogliby się wiele od tych ludzi
            nauczyć . Przede wszystkim - wiele pokory .
            • ijaw Re: kosciol katolicki a rasizm 13.09.04, 00:28
              asiaasia1 napisała:

>
              >
              > Polscy księża mogliby się wiele od tych ludzi
              > nauczyć . Przede wszystkim - wiele pokory .

Marzyć dobrze jest Asiu, ale można. Księdz J. lekceważy wlasnego zwierzchnika,
              to taki świetny przykład dla owieczek. Żałosne.
      • ijaw Re: kosciol katolicki a rasizm- najwięcej emocji.. 12.09.04, 23:59
        miałam, gdy ksiądz uczący mnie religii w szkole podstawowej uwiódł matkę
        koleżanki, zamężną, rozbił małżeństwo i całe osiedle huczało od plotek, ocen,
        nam niedorostkom nastroj udzielił się także, nigdy nie mogłam zrozumieć jak mam
        mowić o grzechach temu grzesznemu księdzu, to tyle nie w temacie naszego forum
        • jofin Ankieta w kosciele. 14.09.04, 21:43
        • jofin Ankieta 14.09.04, 21:47
          Czesc Ijaw

<jak ida Ci rozmowy z ksiezmi. Czy juz zaczelas swoje badania?
          • ijaw Re: Ankieta 14.09.04, 22:39
            Oj nie jeszcze, nie miałam czasu, ale jutro może wpadnę na jakąś zachrystię.:)
            Ale rozmawiałam z małżeństwem mieszanym, nie mieli żadnych problemów ze strony
            księży.
            • ijaw Re: Ankieta - "A nie mogła z białoskórym?" 15.09.04, 17:26
              Jofin,
              byłam w kościele i zostałam zapytana przez zakonnicę towarzyszącą księdzu - "a
              nie mogła z białoskórym? tyle jest białoskórych!"
              Pytałam o ślub z ciemnoskórym, Afrykaninem nie w swoim imieniu, bo bałam się, że
              dam plamę, stąd to "mogła". Ksiądz natychmiast zagadał siostrzyczkę, nie dając
              mi czasu na ewentualną awanturę za białoskorego. Żałowałam bardzo, że nie miałam
              ze sobą dyktafonu, bo warto było nagrać tę "urzekającą" rasizmem wypowiedź
              siostrzyczki. Awantury i tak bym nie wywołała, bo nie po to tam poszłam.
              Ksiądz powiedział, że trzeba pisać o pozwolenie do biskupa. Załatwianie może
              trwać od 14 dni do kilku miesięcy. Pytano mnie, czy Afrykanin jest
              chrześcijaninem, poszłam na całość i zaprzeczyłam, nie, nie animistą. O to
              gorzej, bo musi być zgoda na inną wiarę, (jakoś to nazwał) sorry. Pytałam, czy
              musi być w tym przypadku ślub cywilny. Tak, wcześniej. Ze strony księdza nie
              bylo nietaktów, choć nie powiem, żebym odczuła entuzjazm.
              Sprawdzę w innych kościołach, a co mi zależy?
              • asiaasia1 Re: Ankieta - "A nie mogła z białoskórym?" 15.09.04, 17:50
                Heh ... " A nie mogła z białoskórym ? " Widzisz i nie grzmisz Boże , Matko
                Święta , Jezu Kochany !!! :))))
                Ciekawe , dlaczego panny zakonne ubieraja sie w czarne habity . A w białe nie
                mogą ? Podobne do KKK .
                Podziwiam Ijaw Twoją cierpliwośc i wyrozumiałośc :)
                Dzięki za tę akcję .
                Pozdrawiam .
                • jofin Re: Ankieta - "A nie mogła z białoskórym?" 15.09.04, 21:27
                  Ijaw

Gratulacje za odwage.Coz to tylko male zdanie siostry zakonnej, ale jakie
                  tresciwe. Nieprawdaz?

Te z moich znajomych, ktore przechodzily we wlasnym imieniu ten proces, musialy
                  sie sporo tlumaczyc przed ksiezmi. Moze fakt, ze wystapilas w cudzym imieniu,
                  troche zlagodzil sprawe. A moze juz i stosunek kosciola do par mieszanych
                  jednak troche sie zmienil. Jezeli bardziej to drugie ro chwala kosciolowi za to.

Ale jesli masz sily, sprobuj wybadac te sprawe, szczegolnie w kosciolach takich
                  mniej "studenckich".

Jesem bardzo ciekawa wynikow.

Jofin
                  • ijaw Re: Ankieta - "A nie mogła z białoskórym?" 15.09.04, 21:41
                    No, fakt, kościół przy UW i ASP, więc oswojeni z towarzystwem mieszanym. Jak na
                    to wpadłaś? Masz intuicję.

Przepraszam, czemu miałam się bać? Wszak poszłam do przybytku sakralnego,
                    nieprawdaż?

Ten "białoskóry" rzucił mnie na kolana, na szczęście nie przygiął do ziemi, by
                    komuś się nie pomyliło z błaganiem o łaskę....
                    • jofin Re: Ankieta - "A nie mogła z białoskórym?" 15.09.04, 21:54
                      ijaw napisała:

> No, fakt, kościół przy UW i ASP, więc oswojeni z towarzystwem mieszanym. Jak
                      na
                      > to wpadłaś? Masz intuicję.

Po prostu troche znam sie na ludziach i pewne sytuacje latwo jest przewidziec.

Przy okazji opowiem Wam bardzo smutno historie, ktorej mysle sporo
                      czarnoskorych w Polsce doswiaczylo wlasnie w kosciele.

Poszedl sobie jeden Afrykanczyk do kosciola. Byl katolikiem i chcial sie po
                      prostu pomodlic. A tu dziecko jakies weszlo z matka i na caly kosciol krzyczy i
                      placze´"mamo ja nie chce, w kosciele jest diabel"

przepraszam, ze to pisze. Ale przeciez jest watek KK i rasizm. Przytaczam
                      smutne fakty.
                      • ijaw Re: Ankieta - "A nie mogła z białoskórym?" 15.09.04, 22:07
                        Rzeczywiście podła rzecz, ale wielce wymowna!!!! I oburzająca. Kto uczy dzieci?

Marzę, aby nikt z moich znajomych tego nie doświadczył. Cóż za egoizm - "moich
                        znajomych" - poprawiam się - aby nikt z ciemnoskórych, Afrykaninów nie
                        doświadczył takiej historii, nigdy!

Nie przepraszaj za podłe zachowania innych. Tu mowimy, o smutnych faktach.
                        Niestety, na razie jeszcze, a jak długo? To zależy od ludzi.
                • ijaw Re: "A nie mogła z białoskórym?"- Och Asiu... 15.09.04, 21:52
                  ... cierpliwość popłaca, zapewniam. Co do wyrozumiałości, do czasu i ogólnie
                  tak, ale gdy przestaję być wyrozumiała, to się dziwią... Zupełnie nie wiem czemu?

nie ma za co Asiu, same nogi wprowadziły mnie po schodach :D
                  pozdrawiam również

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka