Dodaj do ulubionych

HOMEOPATIA za i przeciw

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 15:08
W wątku "W co wierzycie" pojawiło sie zaskakująco dużo głosów osób które
wirzą w homeopati. Rozumiem że ktoś się nie interesuje i nie ma zdania. Ale
jak ktoś się już zainteresował to co go skłoniło do twierdzenia że teoria
działania homeopatii ma sens?
Obserwuj wątek
    • Gość: ruda Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: 62.148.79.* 20.09.04, 14:33
      teoria działania homeopatii nie ma sensu
      toteż nie wierzę w homeopatię
      ale osobiście doświadczyłam, że działa
      (nie u mnie, ja oprócz tabletek anti- i od bólu głowy nie brałam nic od -
      dziesiąt lat, ale u mojego dziecka, którego zgodnie ze stanem nauk medycznych
      powinnam była latami faszerować garściami przeróżnych medykamentów, i dość
      szybko się przeciwko temu zbuntowałam...)
      • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 20.09.04, 15:04
        Ale czemu piszesz w takim razie że to homeopatia zadziałała a nie coś innego co
        np w tym czasie jadło twoje dziecko.
        • pia.ed Re: HOMEOPATIA za i przeciw 20.09.04, 17:21
          Ludzie maja rozne wyobrazenia na temat CO TO JEST HOMEOPATIA.
          Sama sie o tym przekonalam.

Kiedys bylam za granica u kogos kto mial tytul "homeopat".
          Polecil mi mieszanke roznych ziol(plyn), ktory zamowil w wytworni.
          Cjyba tam sami mieszaja, bo przesylke otrzymalam dopiero po 2 tygodniach.
          Butelka byla LITROWA. I efekt byl zdumiewajacy!

Kiedy komus to opowiedzialam to stwierdzil, ze to nie mogl byc homeopata i
          lekarstwo homeopatyczne, bo te sa rozpuszczone w stosunku do jakijs milionowej
          czesci z woda i sa w malenkich buteleczkach.
          Zreszta czytalam to samo pare miesiecy temu w gazecie, ktora podwazala
          skutecznosc homeopatii.

A wiec, co to wlasciwie jest homeopatia w ktora tyle osob wierzy?
          Kiedy dowiedzialam sie o tym niesamowitym rozcienczeniu, to w kazdym razie nie
          mam ochoty tej dziedziny probowac.
          • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 20.09.04, 17:45
            Oczywiście picie różnych ziół nic wspólnego z homeopatią nie ma gościu nazwał
            się pewnie homeopata bo to fajny wyraz i tki ostatnio popularny...
            A bzdury o homeopati są tutaj:
            www.homeopatia.edu.pl
            • pia.ed Re: HOMEOPATIA za i przeciw 20.09.04, 23:36
              To nie bylo teraz i nie w Polsce, a ten homeopata to starszy czlowiek z
              wieloma dyplomami.
              Oszustem napewno nie byl, bo mial oficjalna praktyke od dziesiatkow lat.
              A w tej butelce bylo co najmniej 15 roznych skladnikow, wypisanych na
              dolaczonej etykiecie.
              Pare lat potem wyslalam kopie etykiety do wytworni i przyslali mi identyczna
              butelke, w kazdym razie z tym samym skladem.

Tylko ze on wyczytywal z oczu (w moim wypadku trafil w dziesiatke) i takiego w
              Polsce NIE nazywaja homeopata.
              • Gość: Teresa Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.net-serwis.pl 21.09.04, 12:07
                diagnozwaniem z teczowki oka zajumuje sie irydolog
                sa w Polsce irydolodzy+homeopaci+np.okulista w jednym
                homeopaci wspomagaja sie tez czesto ziolami
        • Gość: ruda Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: 62.148.79.* 21.09.04, 13:49
          wszystkie inne elementy (jedzenie, tryb życia itp. itd.) pozostają bez zmian
          tyle, że zastosujesz homeopatię
          jest lepiej
          przy kolejnych chorobach stosujesz homeopatię - w 8 na 10 przypadków pomaga
          trwa to latami, więc nabierasz pewne doświadczenie - jedne specyfiki działają,
          inne nie...

może to być wszystko kwestią przypadku
          ale wtedy musiałabym uwierzyć w przypadek
          a to chyba jeszcze trudniej - kompletny brak poczucia kontroli :o)

• Gość: camel przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.04, 08:01
      na wiek i tak nie ma lekarstwa..
    • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 21.09.04, 10:20
      Homeopatia istnieje i jest ok 80% skuteczna – podobnie jak tradycyjna medycyna.
      Element wiary jest zbędny w posługiwanie się homeopatia czy stosowaniu jej.
      Jajogłowi – naukowcy nic z tego nie rozumieją, ale nie zmienia to faktu, ze
      homeopatia istnieje i działa. Jajogłowi tez nie wiedza, dlaczego pada deszcz,
      ale żaden z nich nie pieprzy, ze nie pada.
      • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 13:19
        homeaopatia jest skuteczna na jakieś 0% podobnie jak przepowiednie
        nostradamusa. Element wiary w działanie homeopati jest oczywiście zbędny, a
        nawet porządany jest jego brak u osób myślących. Naukowcy nie rozumieją jak
        działa homeopatia co nie zmienia faktu że ona istnieje i nie działa.
        Nie wiem czy kształt głowy wpływa na posiadanie wiedzy dlaczego pada deszcz,
        ale naukowcy wiedzą dlaczego pada i ja też wiem.

PS:I masz tutaj racje że jajogłowi nie pieprzą że deszcz nie pada...
        • Gość: ruda Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: 62.148.79.* 21.09.04, 13:53
          Gość portalu: lukiz napisał(a):

> homeaopatia jest skuteczna na jakieś 0%

poproszę o podstawę (jakieś badania, wyniki...)
          • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 14:38
            Problem polega na tym że wielkie firmy zorientowały się że ludzie są głupi i
            będą kupować leki homeopatyczne. Koszt produkcji leku homeoapytecznego jest
            bardzo niski przez fakt jego rozcieńczania do bardzo małch stężeń. W internecie
            roji sie od stron stworzonych przez te firmy, (albo na zamówienie) piszących o
            normalnej medycynie i obok przemycających teksty o działaniu homeoptii.
            Umieszczają oni też wyniki fikcyjnych badań które sie nie odbyły. Albo cytują
            wypowiedzi znanych osób mówiących że nie działa i na końcu dodają że mimo to
            nie można wykluczyć innych aspektów działnia homeopatii. To jest biznes!!! Tu
            chodzi o pieniądze!!!

>oproszę o podstawę (jakieś badania, wyniki...)

Ma paniszcczęści, Tak sie składa że jestem dyrektotrem centrum badań nad
            homeoapatią związku europoejskiej medycyny klinicznej. Proszę podać mi adres a
            przyślę pani pełną dokumentację przeprowadzonych badań.
            • Gość: ruda Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: 62.148.79.* 21.09.04, 16:24
              Gość portalu: lukiz napisał(a):

> Ma paniszcczęści, Tak sie składa że jestem dyrektotrem centrum badań nad
              > homeoapatią związku europoejskiej medycyny klinicznej. Proszę podać mi adres
              a
              > przyślę pani pełną dokumentację przeprowadzonych badań.

ja mówię poważnie, a ty kpisz
              • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 22.09.04, 18:32
                Czy wydaje Ci sie że nie ma badań które stwierdzają że homeopatia nie działa?
                Chcę tylko zwrócić że są robione badania na zamówienie firm które handlują tymi
                lekami. Koszt wyprodukowania leku homeopatycznego jest porównywalny z kosztem
                produkcji placebo. I nie trzeba prowdzić żadnych badań by wynależć nowy lek
                homeopatyczny bo i tak wiadomo że wszystkie działają tak samo czyli wogóle.
            • Gość: Kinga K. Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 01:02
              Jeśli można, bardzo bym prosiła, żeby i mnie przesłał Pan ową dokumentację. Ja
              leczyłam się kilka miesięcy homeopatią i było mi o wiele lepiej, ale potem się
              okazało, że w zasadzie moje objawy to objawy depresji i leki homeopatyczne
              zadziałały jak placebo (notabene, od momentu, gdy dowiedziałam się o
              psychosomatycznym podłożu bólu, ból zniknął).
              Poczytałam sobie na ten temat i teraz uważam, że nie ma żadnych podstaw do
              wiary w homeopatię (zresztą, to nie kwestia wiary, ale wiedzy). Notabene, sama
              jej idea oparta jest na badaniach, za które mistrz-naukowiec dostał IgNoble'a.
              Bardzo chciałabym poczytać coś na ten temat więcej, mój mail to qnovska@go2.pl
              Byłabym BARDZO wdzięczna za wyniki, o których Pan wspomina. Pozdrawiam
              serdecznie.
        • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 21.09.04, 13:58
          Od niedawna dosyć duża grupa weterynarzy w UK posługuje sie homeopatia w
          leczeniu zwierząt i osiąga ok 80% skuteczności. Nieznajomość rzeczywistości ni
          oznacza jej braku – dialektyczny umyśle.
          • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 14:46
            80% przeżywa rozumiem. Kiedyś miałem chorego psa i wyzdrowiał bez wizyty u
            wetrynarza. Może coś zjadł homeopatycznego.
            Ciekawe skąd te infrmacje - pewnie od tych wetrynarzy. Jak bym robił kasę
            naleczeniu psów praktycznie czystą wodą to też bym mówił że działa.
            • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 21.09.04, 15:10
              Informacje pochodzą od człowieka o nazwisku MARK ELLIOT – jeden z wielu
              weterynarzy posługujących się homeopatia. W odróżnieniu od ciebie, on nie
              zarabia pieniędzy sprzedając niemieckie pochodne cyklonu B, ale zarabia lecząc
              zwierzęta. Ten facet robi to cale życie i ma przeszłość, w odróżnieniu od
              ciebie, któremu pol. życia gdzieś się zawieruszyło.
              • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 15:21
                Przykro mi że MARK ELLIOT oszukuje ludzi i przykro mi że wypisujesz tutaj
                jakieś bzdury o gazie do trucia ludzi.
                • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 21.09.04, 15:31
                  gdyby oszukiwal ludzi to siedzialby w wiezieniu - UK to nie Polska i prawo ma
                  zeby. Nieda sie zbudowac zycirysu na klamstwie i uchodzic za przyzwoitego
                  czlowieka - znowu w ostrym kontrascie z toba.
                  • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 22.09.04, 18:09
                    To że niby istnieje jakiś weterynarz w Angli który mówi właścicielom że ich psy
                    wracają do zdrowia dzięki homeoapatii i angielskie prawo sie tym nie interesuje
                    jest żadnym dowodem (a nawet przesłanką) za tym że homeopatia działa.
                    Nie odbiegajmy od tematu.

• Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 23.09.04, 10:21
                      Pisze o weterynarzu żeby uniknąć durnej debaty o placebo, ponieważ u zwierząt
                      ten efekt nie występuje. Pozostaje jedynie statystyka. Oto 80% skuteczności to
                      statystyka ...takie symptomy leczone ustępują po x dniach, nie leczone po y
                      dniach itd.
                      Ty kwestionujesz ważność statystyki – jesteś dureń.
                      Działanie tradycyjnej medycyny opiera się o dogmat ”aktywnej substancji” – tak
                      to dogmat, homeopatia ignoruje ten dogmat i zakłada, ze kontakt z ”aktywną
                      substancją” wystarczy. Rozcieńczenia, jakimi posługuje się homeopatia to jedna
                      kropla aktywnej substancji na 3 x woda we wszystkich oceanach, – czyli zero
                      obecności aktywnej substancji. Efekt działania takiego homeopatycznego
                      preparatu jest mierzalny – statystyką i kwestionowany przez takich dupków jak
                      ty.
                      • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 23.09.04, 15:01
                        Zacznę od wyzwisk żeby nie musieć pisać ich na końcu:
                        Jesteś baran, idiota, dureń, debil i nikczemnik.
                        A teraz do rzeczy:
                        Kwestionuję ważność statystyki przeprowadzanej przez ludzi mających żywotny
                        interes w tym by otrzymać określone wyniki. Wydaje Ci się że nie ma badań
                        stwierdzających ze homeopatia nie działa? Czy Ci badacze byli złośliwi? Chcieli
                        ukryć przed nami cudowny sposób leczenia za darmo?

A na koniec nabrałem chęci jeszcze by Cię zwyzywać:
                        Głąbie , cwelu, pało nie myta, ciawarasie.
                        POZDRAWIAM
                        • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 23.09.04, 15:15
                          Dziękuje za wyzwiska, już czuje się jak w domu. Phizer i temu podobni maja
                          interes w ignorowaniu, czy dyskredytowaniu homeopatii. W interesie publicznym
                          leży zaś, aby uświadomić społeczność o istnieniu i działaniu homeopatii jako
                          alternatywy do jedynie słusznej medycyny tradycyjnej...
                          • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 23.09.04, 16:01
                            Dlaczego mają interes w dyskredytowniu homeopatii? Komu zależy by ukryć ten
                            cudowny środek leczniczy?
                            • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 23.09.04, 16:21
                              Żeby sprzedawać własne aspiryny, patenty – dosyć ewidentny interes.
                              Homeopatia nie jest nauka empiryczna ze względu na brak aktywnej substancji.
                              Jest to problem raczej nauki niż homeopatii.
                              Urzędy, minister zdrowia itp. posługują się naukowymi metodami, w podejmowaniu
                              decyzji min o lekach. Sposób przyrządzania homeopatycznych leków nie jest
                              naukowy, ze względu na brak aktywnej substancji. Dokładnie z tego powodu prawo
                              nie może zabronić używania tego typu leków, ponieważ to czysta woda. Statystyki
                              potwierdzaja działanie homeopatycznych leków. Nauka jest bezradna wobec
                              homeopatii, ale statystyka nie. Chyba się już powtarzam
                              • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 23.09.04, 16:47
                                Ja też sie powtórze i napiszę że statystyki nie potwierdzają działania
                                homeopatii jeśli je przeprowdzają rzetelni naukowcy
                                • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 23.09.04, 16:49
                                  z phizer'a ma sie rozumiec
                                  • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 15:36
                                    Statystyki potwierdzają działanie homeopati tylko gdy są sporządzane przez
                                    ludzi zainteresownych tym by potwierdziły to działanie.
    • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 21:22
      Tutaj napisali wszystko to co myśle tylko nie chciało mi sie wypisywać:

www.kulty.info/newage/art.php?g=ho&t=2
      • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 28.09.04, 14:35
        Ty, podobnie jak ten jajogłowy, na którego się powołujesz: najhab,najdr z
        najwyższej akademii najmedycznej z samego Lublina twierdzisz ze, jeżeli czegoś
        nie rozumiesz to to zwyczajnie nie istnieje. Część świata położona nieco poza
        Lublinem myśli inaczej i dopuszcza istnienie dziur w naszej, kulawej nauce,
        której daleko do wyjaśnienia nawet bardzo elementarnych zjawisk
    • Gość: ela Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 27.09.04, 08:27
      Moje dziecko ma juz 15 lat. Kiedy miał 3 m-ce lekarz przepisał mu leki, których
      objętośc przekraczała pojemnośc jego dziecięcego żołądka. A mając "pod ręka"
      lekarza pediatrę - homeopatę skorzystałam z leczenia homeopatycznego. Od tej
      pory z bardzo dobrym skutkiem leczę się ja i syn oraz reszta rodziny
      homeopatycznie. Mamy niezatrute chemią organizmy i bardzo rzadko chorujemy. A
      jeśli już, to przebieg choroby jest lekki. Wiem, ze teoretycznie nie poznano
      zasady działania, ale w praktyce od 200 lat działa i o to chodzi, aby
      skutecznie i bez szkodliwych oddziaływań na organizm. Efekt placebo wykluczam
      (szczególnie w przypadku bardzo małych dzieci) :) Pozdrawiam wszystkich -
      inaczej leczony, to nie znaczy źle. To znaczy inaczej.
      • Gość: misio Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 27.09.04, 13:14
        A ja gdy byłem niemowlakiem leczony byłem antybiotykmi. Bez nich bym nie
        przeżył. Obecnie mam prawie 30 lat i od tego czasu może dwa razy chorowałem na
        grypę i za każdym razem leczyłem ją sokiem z cytryny. Poza tym nikt w mojej
        rodzinie nie choruje i nikt nie wirzy w homeopatię.

A z dalszej rodziny miałem ciotkę któr był chora na raka i leczyła się jakąś
        drogą homeopatią. Świeć panie nad jej duszą...
        • Gość: ela Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 27.09.04, 14:19
          Nie mowiłam o jakis ciężkich chorobach, i nie mowiłam o raku, tylko
          o "zwykłych"chorobach dotykających przeciętnego zjadacza chleba. Jako dziecko
          dostawałam non stop antybiotyki.Kończyła sie jedna choroba, zaczynała następna.
          Nie podejmuję się przekonywac nikogo, co do skuteczności homeopatii. Dzielę się
          tylko własnymi doswiadczeniami, jako pacjent. Szanuję wybór każdego na tym
          forum do rodzaju leczenia, jakie uznaje dla siebie dana osoba za skuteczne. :)
          • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 27.09.04, 14:41
            misio chcial powiedzieć że możesz sie nie leczyć homeopatią i też być zdrowa.
            Więc czemu uważasz że homeopatia dziala?
            • Gość: ela Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 27.09.04, 14:59
              Zgadzam sie z Misiem, ale podkreslam, że tak jak ON ja tez mam wybór. Mój
              dotyczy leków homeopatycznych, Jego "naturalnych". Teraz mówimy o prawie wyboru
              a nie o przekonywaniu, ze cos dla kogos jest lepsze pod warunkiem, że to
              jest "moja droga ku zdrowiu". Ja stosuje zasadę, że jesli mi pomaga to znaczy,
              że dla mnie to jest dobre. Szanuje równiez zdanie odmienne od mojego na temat
              leczenia. Dlaczego działa? Bo moj organizm reaguje na ten typ leków. Czuję sie
              bezpiecznie, ze zbada mnie lekarz, że zna mnie i moj organizm od 18 lat. Ze
              uwaznie słucha moich odczuć w chorobie. Syn - alergik od 15 lat nie musi brac
              sterydów. :)
              • Gość: lukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.if.pwr.wroc.pl 28.09.04, 14:10
                Masz całkowitą rację. Pragnę jednak zwrócić twą uwagę na fakt że sama
                homeopatia jako taka ma taką samą wartość leczniczą jak szklanka wody pita
                codziennie w połódnie.

PS: Szklanke wody w połódnie oczywiście jest zdrowo wypić.
                • Gość: ela Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 28.09.04, 15:52
                  do lukiza: wiesz, woda to ciekawy temat. Jest nie do konca zbadaną substancją,
                  tak, tak. Wiadomo, że oprócz znanych cech ma np. tak zwana "pamięć" i
                  najprawdopodobniej zapamiętuje strukturę substancji, którą w niej
                  się "rozpuszcza" (w homeopatii osiąga się to przez wstrząsanie). A wartośc
                  lecznicza homeopatii - nikt nie kwestionuje skuteczności w pewnych
                  schorzeniach, natomiast ciągle nie mozna teoretycznie przedstawić modelu jej
                  działania. Może pozostańmy po prostu przy swoim zdaniu, ale proszę ... nie
                  dyskredytuj czegoś, co mnie jest znane od strony praktycznej (w moim przypadku
                  działa i leczy). Nie chcę wymieniac chorób, jakie przechodziła moja rodzina i
                  na jakie zadziałała, ale zadziałała. :) Pozdrawiam
                  • Gość: MiR Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 16:07
                    Przepraszam bardzo, ale woda jest substancją przebadaną "wzdłuż i w szerz" i
                    jest związkiem chemicznym znanym nauce "na wylot". Wiemy o niej wszystko !!!

A "pamięć wody" jest całkowitą bzdurą wymyśloną na potrzeby właśnie homopatii
                    po to, żeby w pseudonaukowy sposób wyjaśnić naiwnym jej działanie.

Mam do Was takie pytanie:
                    Załóżmy, że mamy dwie fiolki z wodą. Jedna jest lekiem homeopatycznym, ale nie
                    wiemy która. Jak, metodami naukowymi, racjonalnymi testami itp. sprawdzić która
                    fiolka zawiera lek homeopatyczny, a która zwykłą wodę?

Pozdrawiam.
                    • Gość: hans [...] IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 28.09.04, 16:15
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: ela Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 28.09.04, 17:50
                      ja w nią nie wierzę, ja jestem pacjentką i to z dobrym skutkiem, więc tylko
                      ją "praktykuję" . Pozdrawiam :)
                      • Gość: MiR Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 18:18
                        do hansa:

Masz problemy z rozumieniem tekstów pisanych?

Nie mamy 20000 buteleczek i nie dajemy ich pacjentom. Mamy dwie buteleczki i
                        jak sprawdzić która jest która. Załóżmy nawet, że homeopatia działa. Pytanie
                        brzmi jak odróżnić jedną od drugiej. Tylko o to pytam.
                        • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 29.09.04, 09:08
                          Homeopatyczny lek nie zawiera aktywnej substancji. Dwa preparaty można odróżnić
                          po działaniu - to tak jak ciastko podczas jedzenia, jedno jest dobre a inne
                          niedobre.
                          • Gość: MiR Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 10:43
                            Gość portalu: hans napisał(a):

> Homeopatyczny lek nie zawiera aktywnej substancji. Dwa preparaty można
                            odróżnić
                            >
                            > po działaniu - to tak jak ciastko podczas jedzenia, jedno jest dobre a inne
                            > niedobre.

Nie ma aktywnej substancji, więc co leczy? No tak "pamięć wody". OK. To znaczy,
                            że do wody można wprowadzić informację o substancji, która była w niej
                            rozpuszczona. Załóżmy, że tak jest. Czy istnieje metoda odzyskania tej
                            informacji z wody? I chodzi o inny sposób niż podawanie leku pacjentom i
                            obserwowanie efektów. Żałóżmy, że homeopatia działa. Nie można jednak opierać
                            wiedzy na temat homeopatii tylko na jednym doświadczeniu (czyli jej działaniu).
                            Żeby mieć pewność, trzeba mieć pozytywny rezultat przynajmniej kilku
                            doświadczeń. Przecież dany lek może mieć niezdrowe skutki uboczne. Nie można
                            wykluczyć, że dany lek homeopatyczny takowych nie posiada. Wierząc w homeopatie
                            jesteście łatwowierni. Pytanie, czy taka łatwowierność ma pozytywny wpływ
                            społeczny.

Pozdrawiam.
                            • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 29.09.04, 11:01
                              Zdesperowani raczej niż łatwowierni. Po jedzeniu przez lata różnych
                              sprawdzonych medykamentów przeciw alergii ze smutkiem stwierdzają brak
                              obiecanego rezultatu. W wielu tego rodzaju przypadkach homeopatia okazała się
                              być skuteczna. Jak działa homeopatia nie wiem, tak samo jak nie wiem dlaczego
                              woda zamarza w zero C, a nie 20 albo 120 C.
                              • llukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw 29.09.04, 14:17
                                W końcu żeś się przyznał do swojej niewiedzy. Woda zamarza w zerze bo tak sobie
                                zdefiniowaliśmy skalę temperatur kiedyś dawno temu.

A z tą statystyką to jest tak. Dasz mi 1000 butelek razem z wodą homeopatyczną,
                                tzn taką z pozytywną pamięcią. Ja je wezmę i dodam do nich 1000 butelek z
                                kranówą(kranówa-woda z kranu w moim domu). Następnie ponumeruję moje i twoje
                                butelki tak że tylko ja będę wiedział które numery odpowiadają cudownej wodzie.
                                Dam ci te butelki będziesz nimi leczył 2000 osób. Po wynikach leczenia powiesz
                                mi w których butelkach był lek homeopatyczny. Moim skromnym zdaniem uda ci się
                                trafnie ocenić zawartość jakiś 50% butelek.

A może był już taki eksperyment?
                                • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 29.09.04, 14:29
                                  tak to prawda – nie jestem najmądrzejszy w bloku, ale wiem, ze ciężka woda nie
                                  zamarza w 0 C, tak jak sobie to kiedyś zdefiniowaliście. Interesuje cie wynik
                                  experymentu osobie go przeprowadź i światu ogłosisz wynik
                                  • llukiz mnie? 29.09.04, 15:41
                                    • llukiz nie interesuje 29.09.04, 15:42
                                      Nie interesuje bo ja znam wynik. Niech go przeprowadzą ci co wierzą w działanie
                                      homeopatii
                                  • Gość: MiR Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 15:56
                                    Woda ciężka to tlenek deuteru, a nie wodoru i ma inne własności.

Nie myl pojęć.
                                • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 30.09.04, 16:38
                                  taki experyment odbyl sie 4 lipca 1988 w Paryzu, wynik negatywny na pamiec wody
                                  postulowany przez JACQUES BENVENISTE. Ten experyment stwierdzil
                                  zaledwie ...woda nie pamietala substancji, ktora byla w niej rozpuszczona...
                                  Nie stwierdzil, ze niema homepatii.
                                  • llukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw 30.09.04, 17:15
                                    Gdyby przeprowadzić eksperyment na nie działanie homeopati to stwierdziły by on
                                    tylko że eksperymenty nie wykazują działania homeopati, natomiast nie
                                    stwierdziły by że homeopatia nie działa.
                                    • Gość: hans Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.enovation.oper / *.enovation.nl 01.10.04, 10:18
                                      Pewien David Reilly leczy alergie i jego dorobek uważany jest (przez
                                      jajoglowych) za najlepszy, jak dotad kliniczny dowod na dzialannie homeopatii.
                            • Gość: Kinga K. Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 01:12
                              Odzyskanie informacji z wody? Ależ oczywiście. Można ją nawet przesyłać przez
                              internet i telefon (za to "odkrycie" pan Jacques Benveniste dostał radośnie
                              drugiego IgNoble'a)
                    • Gość: Kinga K. Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 01:07
                      Zgadza się, pisałam już wcześniej o IgNoblu przyznanym właśnie za badania
                      nad "pamięcią" wody.
                      • llukiz He he 10.10.04, 23:24
                        CI homeopaci ostatnio wycofują się z teorii o pamięci wody.
                        Tą teorię mają tylko dla naiwnych
                        • Gość: Ela Re: He he IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 11.10.04, 09:18
                          Lukiz: poddaję się w tej dyskusji, ale ... dalej bede się leczyć
                          homeopatycznie he he . Pozdrawiam. Miłego dnia. Dużo zdrowia wszystkim
                          niezaleznie od wybranego sposobu "pozbywania się " choróbska. :)
    • Gość: ela Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.biaman.pl / 217.153.182.* 01.10.04, 11:33
      Do: Lukiz :) - Źle na mnie działa słowo "wierze" w kontekscie homeopatii. Mnie
      interesuje praktyka. Leki działają, oszczędzam sobie dawek leków chemicznych.
      Wolę takie osoby, które zastanawiają się "jak to teoretycznie funkcjonuje,
      skoro w praktyce, w podstawowych schorzeniach działa" od tych zaprzeczających z
      uporem maniaka i głoszacych, że to nie ma prawa działać (np. efekt placebo).
      Ale jak to wytłumaczyć niczego nieświadomym niemowlakom?
      - Na pytanie co go skłoniło do twierdzenia że teoria działania homeopatii ma
      sens? ponownie "mówię": jesli działa coś w praktyce, to kwestia czasu, aby
      znaleźć uzasadnienie teoretyczne... kwestia czasu... :) Pozdrawiam
      • llukiz Chyba sie powtórzę... 04.10.04, 21:52
        Homeopatia nie działa. To że ktoś wyzdrowiał po leczeniu homeopatycznym znaczy
        że wyzdrowiał by też bez tego leczenia. Dla czego? BO homeopatia nie działa.
    • Gość: Falkor Re: HOMEOPATIA za i przeciw IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.04, 05:07
      Co to za historie z ta pamiecia wody?
      Homeopatia to leczenie niewielkimi dawkami. Substancje aktywne podaje sie w
      ilosciach rzedu mikrogramow. Mechanizmy dzialania sa czesto nieznane, ale nie
      ma tu mowy o jakis pamieciach czy obrazach substancji w rozpuszczalniku.

Kazdy lek musi byc dobrze opisany. Na ulotce musi byc informacja o ilosci
      substancji czynnej (aktywnej?). Jesli jest to ilosc rzedu mili-, mikrogramow to
      wszystko gra. Jesli jest podana tylko liczba rozcienczen to bym takim lekom nie
      ufal.
      Jeszcze raz: homeopatia to nie magia ani szamanizm, tylko leczenie zdecydowanie
      mniejszymi dawkami niz normalnie.

Pozdrawiam
      • llukiz Re: HOMEOPATIA za i przeciw 14.10.04, 19:33

www.wiktor.alleluja.pl/tekst.php?numer=9626
        • llukiz Jak widać każda ideologia jest dobra 14.10.04, 19:35
          O czym świadczy to co zamieściłem powyżej.
          He HE
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka