coolaga1 29.09.04, 15:33 Zwracam sie z pytaniem czy jest w Polsce chociaz jedna osoba, ktora zawarla zwiazek malzenski z ciemnoskorym mieszkancem Nowej Zelandii badz Fiji?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_pope Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.10.04, 02:23 > Zwracam sie z pytaniem czy jest w Polsce chociaz jedna osoba, ktora zawarla > zwiazek malzenski z ciemnoskorym mieszkancem Nowej Zelandii badz > Fiji?????????????????? Może jakiś/jakaś obywatel/ka Nowej Zelandii? Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.10.04, 14:24 Byłoby prościej i bez konfliktów, miejmy nadzieję. Obywatel danego kraju. Czemu to nie wystarcza? Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 11:13 a co to za problem? Chyba nie to, że ma ciemny kolor skóry? Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 11:52 sliwka1977 napisała: > a co to za problem? Chyba nie to, że ma ciemny kolor skóry? Dla wielu niezrozumiały, ale niestety... ciemna karnacja, która w oczach niektórych determinuje wartość człowieka?? Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 11:55 Straszne to ograniczenie umysłowe, sądzić, że kolor skóry ma jakieś znaczenie w tym jakim jest się człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 12:39 > Straszne to ograniczenie umysłowe, sądzić, że kolor skóry ma jakieś znaczenie w > tym jakim jest się człowiekiem. Ale coś w tym najwyraźniej jest. Mówię o sferze psychiki. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 13:10 mr_pope napisał: > > Straszne to ograniczenie umysłowe, sądzić, że kolor skóry ma jakieś znacz > enie w > > tym jakim jest się człowiekiem. > > Ale coś w tym najwyraźniej jest. Mówię o sferze psychiki. Ograniczenie, prawda? Uwarunkowane poczucie wyższości, nie sądźcie? Bo skąd owa potrzeba zwracania uwagi swojej i innych na cechę człowieka, którą każdy poza ślepcem, oczywiście sam zobaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 14:00 A swoją drogą to ciekawe w czym niby biały człowiek uważa się za lepszego od np. czarnego? Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 14:15 Z pychy? Swej wydumanej wyjątkowości? Bo uważa się za autora cywilizowanej kultury i każda inna jest według niego barbarzyńska? Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 14:21 No, tylko że ludzie żyjący gdzieś np. w buszu bardziej rozumieją swój związek z naturą, wiedzą, że w gruncie rzeczy są od niej uzależnieni i działają świadomie, a ludzie tzw. cywilizowani w ogóle się nad tym nie zastanawiają tylko działają jak kretyni, a jak już widzą, że się coś zaczyna sypać to dopiero chcą ratować sytuację, ale niestety niekiedy jest już za późno. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 14:38 Co gorsza ratując, w dalszym ciągu buszmena traktują jak egzotyczne zjawisko. Przywożą im prezenty - gumę do żucia i papierosy. A buszmeni i ludy tzw. prymitywne utrzymując się w niezywkle trudnych warunkach umierają na grypę, którą otrzymują także w prezencie od "białych" ludzi. Potem bije się na alarm... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 14:54 > Co gorsza ratując, w dalszym ciągu buszmena traktują jak egzotyczne zjawisko. > Przywożą im prezenty - gumę do żucia i papierosy. Heh, teraz wybitnie przesadzasz:) A co mają przywieźć "buszmenom" (jesteś pewna, że to nie jest obraźliwe?)? Magnetowidy VIDEO? Maszyny przemysłowe? Środki transportu? Przywozi się to co oni uznają za potrzebne, Masajowie biorą więc karabiny a Zulusi pługi i traktory. Innuitom do tej pory przywozi się czekoladę, a we Władywostoku można kupić głównie wódkę bynajmniej nie przez prymitywizm tamtejszych mieszkańcow. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 15:35 Nie przesadzam, jak i ci nie przesadzali, którzy rzeczywiscie przywozili do buszu telewizory na akumulatory. Akumulator się wyczerpał, buszmen zostawił telewizor, i po zabawie. Zamiast kosztownej i bezużytecznej w tych warunkach zabawki, można było przywieźć do buszu np, buty, 10, 100, 1000 par butów, z pewnością pożytek byłby wielki, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kate_16 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 16:16 ijaw napisała: można było przywieźć do buszu np, buty, 10, 100, 1000 par butów, z > pewnością pożytek byłby wielki, prawda? tez tak kiedys myslalalam, uwierz mi, ze z gumy do zucia czy herbaty beda mialei wiecej pozytku. tragarze czesto umieraja na kilimanjaro z zimna, bo chodza w podartych butach..nie maja pieniedzy? nie..otoz 90% uczestnikow wypraw zostawia im swoje buty, czy kurtki,myslac, ze beda z nich korzystac. ale nie, sprzedaja je i dalej chodz w swoich podartych butach i ubraniach... bedac u Masajow, rowzniez dalismy im herbate i cukier, oni sie z tego ciesz i to jest im potrzebne, dzieci prosily o cukierki i gumy... to nie jest wszystko takie jak wyglada...kiedys sie strasznie oburzalam, ze wstretna ameryka nie chce dawac kasy biednej afryce.bo tak jest. ale musze im przyznac racje. w zeszlym roku dali 15mil dolarow z banku swiatowego i wszysciusienko poszlo do kieszeni kenijskich ministrow. problem lezy gdzie indziej...jakis brytyjczyk wyciagnal ta afere na swiatlo dzienne. i co ,slyszeliscie o tym? nie bo caly swiat ma afryke gdzies, powinni mowic o tym w tv, w mediach...usunac tych ludzi z ich stolkow. afryka potrzebuje pomocy, ale dawanie pieniedzy na pomoc humanitarna tego nie zaltwi, bo jesli nie potrafi znalezc sie ktos kto je odpowiednio rozdysponuje - rozkradna je... to jest smutne..w tv poweidza o afryce dopiero wtedy gdy zdarzy sie tragedia, tak ogromna jak w Sudanie, to, ze ministrowie jezdza mercedesami klasy s i maja wille kupione za pieniadze przeznaczone na chleb dla najbiednijeszych nikogo nie obchodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 12:13 kate_16 napisała: > wstretna ameryka nie chce dawac kasy biednej afryce.bo tak jest. ale musze im > przyznac racje. w zeszlym roku dali 15mil dolarow z banku swiatowego i > wszysciusienko poszlo do kieszeni kenijskich ministrow. problem lezy gdzie > indziej...jakis brytyjczyk wyciagnal ta afere na swiatlo dzienne. i > co ,slyszeliscie o tym? nie bo caly swiat ma afryke gdzies, powinni mowic o tym Kate, nie przyszło Ci do głowy, że ktoś nieudolnych ministrów, premierów wspiera? I, że niestety czynią to kraje zachodnie i Ameryka też, dla wygody własnych interesów. Afryka jest kontynentem bardzo zasobnym w złoża naturalne, diamenty, miedź, ropę, uran, itd., o tym wie każdy Kolonialiści wycofując się z Afryki niszczyli całą infrastrukturę, i zabierali swoją wykształconą kadrę. Zostawili Afrykanów z bogactwami, ktorych ci nie potrafili eksploatować, bez pieniędzy na odbudowę fabryk, bez fachowców. Afryka odzyskiwała wolność, lecz nie stała się wolnym kontynentem. Jest wciąż we władaniu dawnych kolonialistów tylko w białych rękawiczkach, za pomocą banków i brudnej polityki. A pewnie łatwo jest rzucić na oczach świata trochę kasy na pomoc. Jest się rozgrzeszonym, prawda? Z jednej strony dać by po cichu sobie to odbić, układami z głupimi rządzącymi, którzy otumanieni władzą przyzwalają na przysłowiowy rozbój w biały dzień, czyli ekslpoatację złóż na niedorzecznych warunkach. I nikt tych ludzi nie usunie ze stołków, tacy będą wspierani. Wszystkie akcje humanitarne, ach, co tu mówić, są krople w morzu potrzeb i niczego nie załatwią. Doprawdy nie wiem, wierzyć trzeba, że obudzi się humanitaryzm w politykach i finansistach. He, brzmi to cokolwiek zabawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 17:07 A mieszkańcom Mauretanii zamiast pomocy żywnościowej trzeba dawać quady aby szybciej mogli przemieszczać się po pustynii. Powiedz mi dlaczego buszmenom potrzebne są buty? Gdyby sobie bez nich nie radzili nauczyliby się je wyrabiać. Gdyby potrzebowali czegoś więcej niż opaski na biodra nauczyliby się szyć. Przecież nie sa jednostkami bardziej ograniczonymi niż inni ludzie. Dlaczego wmawiasz im nieporadność? A propos, po co mieszkańcom lasów i stepów akumulator? Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 19:56 mr_pope napisał: > Powiedz mi dlaczego buszmenom potrzebne są buty? Gdyby sobie bez nich nie > radzili nauczyliby się je wyrabiać. Gdyby potrzebowali czegoś więcej niż opaski > na biodra nauczyliby się szyć. Przecież nie sa jednostkami bardziej > ograniczonymi niż inni ludzie. Dlaczego wmawiasz im nieporadność? Nie wmawiam nieporadności. Czytałam w reportażach i książkach. Więc... Cóż, nasza cywilizacja dotarła z butami, np. które są cenne w Afryce, choć mnie torpedujecie, Kate, że sprzedają, Ty, że sami by się nauczyli wyrabiać. Sprzedają, ja też bym sprzedała, gdybym miała do wyboru jeść, czy głodować, ale chodzić w nowych butach. Oczywiscie wybrałabym stare, lub bose nogi, byle przetrwać. Dziwię się, że w ogóle to jest trudne do uchywcenia. > A propos, po co mieszkańcom lasów i stepów akumulator? A po co buszmenom telewizor na akumulator zresztą? Po co przepraszam bezużyteczna w tak ekstremalnych warunkach rzecz? Bo jakiś wyrobiony człowiek z bogatego zachodu chciał ukulturalnić dzikusa? Pokazać mu jak obrazki migają w wielkim Hollywood? Czy może chciał pokazać znowuż swą wyższość, "widzisz dzikusie, jaki jest świat z którego pochodzę, daleko ci do niego". Ba, to znajdziesz bodajże w "Lapidarium" Kapuścińskiego, żeby nie było, że sobie wymyślam. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 20:00 > Sprzedają, ja też bym sprzedała, gdybym miała do wyboru jeść, czy głodować, ale > chodzić w nowych butach. Oczywiscie wybrałabym stare, lub bose nogi, byle > przetrwać. Dziwię się, że w ogóle to jest trudne do uchywcenia. Jeśli wolą przetrwać niż nosić buty a sami ich nie zrobią (i chyba sobie dobrze bez nich radzili, jeśli nie wpadli na pomysł ani nie przyswoili ich produkcji), to najwyraźniej traktują to jak towar luksusowy. > A po co buszmenom telewizor na akumulator zresztą? Po co przepraszam > bezużyteczna w tak ekstremalnych warunkach rzecz? To ja pytam, bo narzekałaś, że dali zepsuty. A po co mieli dać działający? Inna sprawa, że gdyby owym "buszmenom" tak bardzo przeszkadzały "europejskie" wynalazki, to do tej pory nic by tam się nie przyjęło. A oni nawet samochody mają:) Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 21:28 Dali dobry, ale akumulator wyczerpał się i buszmen nie miał gdzie naładować. Niedorzeczny w tej sytuacji prezent, z ktorego pożytek żaden. W zamian można było dać inne rzeczy, przydatne. A nie mogli przywieźć do buszu kożuchów i nart? Równie niedorzeczne, jak telewizor. Ale kożuchy no, mogłby się przydać, w niektorych regionach temperatura w nocy spada poniżej zera:) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 14:52 > Z pychy? Swej wydumanej wyjątkowości? Bo uważa się za autora cywilizowanej > kultury i każda inna jest według niego barbarzyńska? Nie dlatego, że jest autorem cywilizowanej kultury. Tymi słowami zdradzasz barbarzyński sposób myślenia, że tylko biała człowieka stworzyła cywilizację. (ok, to prowokacja). Chodzi raczej o rozwój społeczeństwa, a więc i jego praw, ustroju politycznego, rozwój gospodarki i dominację na świecie. To język białych ludzi jest najbardziej znanym na świecie, to biali wszędzie byli, wszędzie nieśli kaganek oświaty, to biali zdominowali inne kultury. Nie wiem czy chodzi o "lepszą" czy "gorszą" kulturę, natomiast z całą pewnością "wyżej rozwiniętą". Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.10.04, 15:30 Ba, pochodzę od barbarzyńców:) Zgadzam się, lepiej rozwinięta kultura, ale ona niesie dużo zagrożeń. Nieśli kaganek oświaty, ha, niekórym ten kaganek na dobre nie wyszedł. Może zbyt brutalnie go nieśli? Biały jest lepszy, pierwszy! Uff, ale brakuje w tym wszystkim pokory. (Ogólnie, bez personalnych wycieczek) I dystansu do swych osiągnięć. Chodzi o sposob przekazywania zdobyczy kulturalnych. Czyliż nie pięścią, brutalnością, nie z pogardą dla niedorozwiniętych, zacofanych dzikusów? No, gdybyś wszedł bez proszenia do mego domu, to potraktowałabym Ciebie jak dzikusa, bez względu na to co miałbyś do zaofiarowania. Węc tubylcy okazywali po prostu pokorę, a biały nazywa go głupim w rewanżu. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 07:40 Kultura wyżej rozwinięta? Bo co, mamy komputery, latamy w kosmos czy może, że zabijamy dla zabawy, prowadzimy wojny, które usprawiedliwiamy pomocą ludziom? Nie wydaje mi się, że bylibyśmy mniej szczęśliwi, gdybyśmy żyli sobie bez tych wszystkich "cacek" naszej cywilizacji, a może nawet bardziej? Myślę, że ludzie żyjący sobie gdzieś w jakichś afrykańskich czy innych wioskach są bardziej szczęśliwi niż my. Przykład choćby Indian: żyli sobie spokojnie, mądrze dopóki nie pojawił się właśnie biały człowiek ponoć cywilizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 11:26 sliwka1977 napisała: > Bo co, mamy komputery, latamy w kosmos czy może, że > zabijamy dla zabawy, prowadzimy wojny, które usprawiedliwiamy pomocą ludziom? A nie mamy? I jak przystało na "oświeconych" w zapale budowania niszczymy podstawowe wartości egzystencji. Chcę zwrócić uwagę, że i Indianie walczyli między sobą, a ludy Afryki mordowali i mordują się wzajemnie. Walka i zabijanie nie są grzechem naszej kultury, nie my ją odkryliśmy. W buszu jest to walka o przetrwanie, o obronę. Obciążeni genetycznie zbrodnią? A usprawiedliwić musimy, jesteśmy inteligentni i mamy prawa, które wypadałoby przestrzegać... O powrocie do natury pomarzyć przed zaśnięciem można. "Nikt nie zatrzyma myśli w biegu" - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 11:38 Wiem, że życie w zgodzie z naturą to utopia, ale pomarzyć można, no i oczywiście samemu starać się być jak najbliżej tego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 12:16 A marzenia ponoć mają moc samospełnienia się, więc... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.10.04, 19:55 > Kultura wyżej rozwinięta? Bo co, mamy komputery, latamy w kosmos czy może, że > zabijamy dla zabawy, prowadzimy wojny, które usprawiedliwiamy pomocą ludziom? Cywilizacja, nie kultura. Jeśli zmienisz to słowo w swojej wypowiedzi, to będzie ona zgodna z rzeczywistością. Nie wiem tylko dlaczego sądzisz, że wśród ludów Afryki wojny nie istnieją i nie ma morderstw. > Nie wydaje mi się, że bylibyśmy mniej szczęśliwi, gdybyśmy żyli sobie bez tych > wszystkich "cacek" naszej cywilizacji, a może nawet bardziej? Zatem pomiędzy miastami podróżuj na piechotę jak za czasów gdy na konia czy dyliżans nie było stać każdego. Zrezygnuj z komputera, telewizora, samochodu i nie kupuj żywności w sklepie, żyj z tego co urodzi się na Twoim skromnym poletku. Interesujące jak sobie poradzisz:) > Przykład choćby Indian: żyli sobie spokojnie, mądrze dopóki nie pojawił się > właśnie biały człowiek ponoć cywilizowany. Za dużo westernów się naoglądałaś. Indianie, choć to zalezy od plemiona, byli kanibalami, mordercami, imperialistami, agresywnymi wojownikami, etc. Nie było sobie życia spokojnie, tylko walka o przetrwanie. Biała człowieka nie przez przypadek tak dobrze przyjęła się w Kanadzie, gdzie potężne plemiona indiańskie wykorzystały go (sic!) do walk między sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.10.04, 18:25 Mam przyjaciol w Montrealu - Polakow - bardzo praktykujacych katolikow, jednoczesnie bardzo tolerancyjnych wobec ludzi innych wyznan. Ich corka wyszla za maz za chlopaka ciemnoskorego z Trynidadu, badzo sympatycznego, wyksztalconego naukowca, natomaist ich syn ozenil sie z bardzo ladna i mila Hinduska, tez katoliczka, o bardzo ciemnym kolorze skory. Tym ludziom to nie przeszkadza, traktuja ziecia i synowa jak wlasne dzieci. Ci sami ludzie maja w najblizszej rodzinie dziewczyne, ktora wyszla za maz za Zyda i ci katolicy byli tez na jej slubie. Czyli, MOZNA byc normalnym, jak sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.10.04, 21:10 Więc o to chodzi, znam też małżeństwa mieszane, zaakceptowane przez środowisko, rodziny, ale są i przykłady odwrotne. Jesteśmy na etapie poznawania się, przystosowujemy się do nowych sytuacji, w końcu są regiony Polski, gdzie nie widziano żywego Afrykanina, czy Chinczyka, czy Wietnamczyka. Oczywiste, że ktoś o odmiennym wyglądzie jest tam po prostu dostrzegany. Potrzebne są wzajemne kompromisy i nie wchodzenie w reakcje, np. na kazde spojrzenie. Ciekawskie, co nie znaczy nieprzyjazne. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.10.04, 21:29 I slusznie. Trzeba sie do tego pzryzwyczaic. Niestety, dla niektorych polskosci katolicyzm sa nierozerwalne i pretekstem do strasznej ksenofobii "Polska dla Polakow" itp, zreszta sama wiesz. Ojczulek z Torunia uczy swoje owieczki, kto jest Polakiem a kto nie, i tak samo jego kolega z Gdanska. Ale w przypadku rodziny, o ktorej pisalem poprzednio, slubu w kosciele udzielil polski ksiadz, ktory jest sam normalnym czlowiekiem, tolerancyjnym i z otwarta glowa. Niestety, wiekszosc ksiezy polskich z Toronto (zastrzegam sie, ze nie znam wszystkich) to dogmatycy i adherenci Radia Maryja. Wydaje mi sie, ze stosunek do spraw rasowych zalezy od czlowieka. Pamietam z czasow montrealskich innego ksiedza, ktory w modlitwie powszechnej modlil sie za "bohaterow getta warszawskiego, aby ludzkosc nie zapomniala o gehennie tego narodu". Wszyscy powtarzali formulke: "Ciebie prosimy, wysluchaj nas Panie". Ale to byla parafia bardzo inteligencka. Tu, w Toronto Polonia jest potwornie podzielona. Wsrod Polakow czesto slyszy sie ostre sformulowania antysemickie i anty(wstaw, co chcesz, nie polskie). Ale jest troche ludzi wspanialych, madrych i szlachetnych. Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.10.04, 22:56 Ojczulkowie służą, ale komu? RM jest trybuną z której sieje się nienawiść i co najgorsze dużo ludzi slucha tych bzdur. Niektórzy posłannictwo pojmują na opak. No, cóż masz rację, wszystko zależy od człowieka. Kto nim jest ten będzie zawsze i w każdej sytuacji. Znam parę osób, które emigrowały do Toronto, na tej podstawie mogę sobie wyobrazić wiele. "Ale jest troche ludzi wspanialych, madrych i szlachetnych" Może nawet więcej jest ich niż nam się wydaje. Ujwniają się gdy zachodzi potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.10.04, 01:46 ijaw napisała: > Ojczulkowie służą, ale komu? RM jest trybuną z której sieje się nienawiść i co > najgorsze dużo ludzi slucha tych bzdur. Sprobuj to powiedziec niektorym ludziomn, to Cie zadziobia. Oni juz dostali takie pranie mozgu, ze wierza swiecie, iz to wlasnie tylko RM ma uchronic Polske od Zydow i zgubnych wplywow UE. Niedawno przekonywal mnie pewien inteligent, ze slucha RM regularnie i niczego zlego tam nie slyszal, a juz w ogole ani jednego akcentu antyzydowskeigo. On wmawial mi, ze ja powtarzam plotki, a sam nigdy nie sluchalem. A jednak sluchalem i to przez okragly rok, przez internet, na zywo, zeby sobie wyrobic wlasne zdanie. I wyrobilem sobie. A moja zona, po wysluchaniu ze mna kilku takich kwiatkow uznala,ze ja, sluchajac tego dalej, jestem masochista.Ale juz dluzej sam nie moglem wytrzymac. Okolice Toronto sa ostoja tzw. Rodzin Radia Maryja. Wychodzi tutaj kilka polonijnych pism, tylko jedno codzienne - zatytulowane po prostu Gazeta - i ono jest O.K. Normalne, wywazone. Jesli zajrzysz do pierwszego linku, jaki Ci przyslalem (torontonskeigo), znajdziesz tam akurat przedruk z Gazety na temat wystawy. Ciekaw jestem bardzo, co sadzisz o tym artykule? Pismo "Goniec" jest kalka Naszego Dziennika, z panegirykami na czesc wspanialego pralata Henia i do tej pory nie mogace pogodzic sie z pochowaniem "tego antypolskiego lotra" na Skalce. Gazeta jest tu opluwana przez adherentow Ojcow Oblatow, ktorzy rzadza duszyczkami Polakow. Raz nawet jeden ksiadz wzywal z ambony, by z pewnej organizacji polonijnej usunac "Zydow, jehowitow i muzulamanow". Widocznei swietnie zrozumial powolanie boskie. Ale jednak Gazeta ma najwiekszy naklad i najwieksze czytelnictwo, obejmujace cala Kanade. Przepraszam, znow rozgadalem sie, ale czasami czlowieka krew zalewa. Szefowa domowa wola, zebym juz nie siedzial przy tym komputerze...Pozdrawiam bardzo serdecznie. .- Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.10.04, 16:44 czarek1 napisał: > Sprobuj to powiedziec niektorym ludziomn, to Cie zadziobia. Próbowałam! Nie zostałam zadziobana, może dlatego, że byłam czyjąś klientką. Mam wrażenie, że RM jest słuchane głównie przez ludzi starszych, ktorzy bezkrytycznie przyjmują wiadomości ze strony kleryków, a Ojciec Dyrektor ma łatwy dostęp do nich, przez antenę radiową, obecnie i telewizję "Trwam". Za pośrednictwem mediów łatwo się manipuluje, z tego doskonale zdał sobie sprawę Ojciec Dyrektor. Podziwiam Twój zapał, RM słuchałam parę razy. Więcej nie mogłam. Przeczytałam artykuł, wydaje mi się, że autor wykazał się ogromnym taktem, artykul jest obiektywny i mądry, delikatnie przypomina o antysemityźmie, ale nie ma w nim oskarżeń. Sztuką jest pisać by nie obrażać mimo poruszania spraw drażliwych.I to autorowi udało się. -- ijaw -- Dyskryminacja Rasowa Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.10.04, 17:09 Czy Ty przeczytalas ten artykul po angielsku, czy trzeci - po polsku. Mnie chodzilo o "Cieniom dano nowe zycie". Ten po angielsku jest istotnei bardzo zrownowazony. Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.10.04, 23:12 czarek1 napisał: >Mnie chodzilo o "Cieniom dano nowe zycie". Ten po angielsku jest istotnei bardzo zrownowazony. Istotnie. Potraktowano temat jak wernisaż, na którym centralną postacią jest mer, i notable polscy. Najważniejsi okazali się Polacy, skądinąd może to ukłon w ich stronę za zdjęcia? Zdanie komentujące wypowiedź mera D.Millera dobitnie wyraża intencje autora "(...) bardzo dumne ze swojej społeczności polskiej, dodając, że równie dumne jest ze społeczności żydów(...)". Prezes fundacji żydowskiej, jego starania i bohaterowie są w tle, a powinno być odwrotnie. Ach jest tam jeszcze dość łagodne spostrzeżenie "po raz pierwszy od wielu lat ponownie zaczyna zagrażać antysemityzm". Bo wypadało odnieść się do zjawiska, ale... Autor, sądząc po nazwisku jest pochodzenia żydowskiego, więc mam nadzieję, że podziękował Polakom? Bo jak inaczej wytłumaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
coolaga1 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.10.04, 16:40 Tak szkoda tylko, ze nie wszyscy ludzie sa takiego samego zdania. Niektorzy na wiesc o moich planach na przyszlosc skomentowali jednoznacznie " Asfalt ..." to bardzo bolesne, wciaz zadaje sobie pytanie dlaczego ludziom brak tolerancji, skad to sie bierze. Nie chce zeby moj facet przyjezdzajac do Polski - kraju rozwinietego doswiadczyl czegos przykrego ze strony moich rodakow. Jak mam mu tego oszczedzic????????Czy mam go tu wcale nie zabierac???????On czeka juz dwa lata z nadzieja, ze zobaczy moj kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.10.04, 17:09 coolaga1 napisała: > Tak szkoda tylko, ze nie wszyscy ludzie sa takiego samego zdania. Niektorzy na > wiesc o moich planach na przyszlosc skomentowali jednoznacznie " Asfalt ..." to > > bardzo bolesne, wciaz zadaje sobie pytanie dlaczego ludziom brak tolerancji, > skad to sie bierze. Nie chce zeby moj facet przyjezdzajac do Polski - kraju > rozwinietego doswiadczyl czegos przykrego ze strony moich rodakow. Jak mam mu > tego oszczedzic????????Czy mam go tu wcale nie zabierac???????On czeka juz dwa > lata z nadzieja, ze zobaczy moj kraj... Zabierz, pokaż. Kraj jest piękny, ludzi też są dobrzy. Wszędzie są głupole, na całym świecie. A czy Twój facet nie spotkał się z rasizmem? Nigdy i nigdzie? Wierzę, że nie będzie tak źle. Nie widziałam, żeby zaczepiano "białą" kobietę z ciemnym facetem. W znajomym małżeństwie ani Polka żona, ani ich wspólne dziecko nie byli dyskryminowani, nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Do Coolagi 18.10.04, 17:19 Oczywiscie, Ijaw ma racje. Niech Twoj chlopak przyjedzie. Juz musial sie z rasizmem zetknac gdzies. Mozesz mu powiedziec, ze u nas tez rasisci sie trafiaja, ale pod tym wzgledem nie roznimy sie szcegolnie od inych krajow. Jak przyjedzie, to wez go wpierw na spotkanie z takimi ludzmi, co do ktorych masz pewnosc, ze nie sa rasistami i z sercem go przyjma. Zeby go nie zniechecic na samym poczatku wizyty. Braku zlych doswiadczen zagwarantowac nie mozesz, ale staraj sie tak zaplanowac jego przyjazd, aby na poczatek mial jak najwiecej tych dobrych. Te pierwsze wrazenia sa zwykle najtrwalsze. Zyczymy wspanialych sukcesow podczas tego przyjazdu!!! Pozdrowienia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: Do Coolagi 18.10.04, 22:36 Predzej czy pozniej Polske warto poznac i warto doswiadczyc roznych wrazen. Co raz sama prasa polska zalewa nas ciekawymi opowiesciami. Ot chociazby dzisiaj np. o powszechnosci kradziezy w Polsce./Choc fakt, to nie ma zwiazku z tematem dyskryminacji/. Kiedys trzeba uczynic pierwszy kork. W koncu jak Ijaw pisze obcokrajowcow o odmiennym kolorze skory na ulicach Polski jest coraz wiecej. A Twoj mezczyzna toz to przeciez dorosly czlowiek. Poza tym podroze ksztalca, ktos to kiedys powiedzial. Zatem szybko zarezerwuj bilet i zaszalejcie sobie w Polsce. A nie zapomnijcie sie z nami podzielic wrazeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Do Jofin 18.10.04, 23:09 Każdy doświadcza czegoś innego. Być moze Ciebie spotkały niedobre rzeczy. Ale często otrzymujemy od ludzi to czego sami oczekujemy, bądź po prostu dajemy. Żądze, namiętności, brak przebaczenia i brak pokory, niecierpliwość są złymi doradcami. Nie narzuca sie światu swojej wizji, bo świat się zmienia, nieustannie i trzeba w tym procesie uczestniczyć rozsądkiem, miłością, zrozumieniem, poszanowaniem. Przepraszam, ale mogę tylko tak, krzyczeć nie potrafię, choć głos mam donośny. -- Dyskryminacja Rasowa Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: Do Jofin 18.10.04, 23:30 To nie mnie spotkaly zle rzeczy. To dotyczy bardzo wielu moich przyjaciol, ktorzy byli lub sa w Polsce. Jest juz troche pozno i jutro czeka mnie nowy dzien. Potrzebuje wiec sie wyspac, by wczesnie rano wstac. Moze kiedys napisze troche wiecej. Przepraszam za nutke zlosliwosci, ktora czasem pobrzmiewa w moich wypowidziach. Naprawde mam ogromny szacunek dla tego co robisz i lubie to forum i chyba najczesciej zagladam wlasnie tutaj. Przyjmij wiec to jako uklon z mojej strony. Forum jak rozumiem sluzy tez po to aby rozne poglady sie scieraly. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Do Jofin 18.10.04, 23:36 Dziękuję. Rzeczywiście jest do wymiany poglądów. Pozdrawiam. Miłych snów Odpowiedz Link Zgłoś
coolaga1 Re: Do Coolagi 21.10.04, 13:37 Dzieki wielkie, juz wszystko zaplanowane. Wszscy przyjaciele czekaja z niecierpliwoscia, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: Do Coolagi 21.10.04, 14:03 Zatem masz poniekad szczecie, ze Twoj partner nie zna polskiego, jak juz sie sama o tym przekonalas. Wiec na pewno osczedzi to jemu troche nerwow. A poza tym to glowa do gory. Polska naprawde jest ciekawym i niezwyklym krajem i mimo wszystko czasem zdarza mi sie za nia tesknic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Do Coolagi 21.10.04, 15:14 coolaga1 napisała: > Dzieki wielkie, juz wszystko zaplanowane. Wszscy przyjaciele czekaja z > niecierpliwoscia, > Pozdrawiam Coolaga na pewno wszystko będzie okej. Bądź dobrej mysli i nie bój się, mysli mają moc sprawczą, przyciągają zachowania ludzi. Facet zobaczy wreszcie kraj z którego pochodzisz, może zakocha się w nim? I zechce zostać na stałe? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
coolaga1 Re: Ciemnoskory !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.10.04, 13:34 Tutaj gdzie mieszkamy nie spotkal sie z zadnymi przejawami rasizmu. Ale ja uslyszalam nieraz komentarz wlasnie z ust Polakow tu mieszkajacych. Nie chce przytaczac ich slow, bo tylko swiadcza o ich zacofaniu. Cale szczescie, ze on ich nie rozumie. Zabieram go do Polski na swieta i Nowy Rok.:-) Odpowiedz Link Zgłoś