Gość: Ciekawy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.04, 20:31 ??????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szimi Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.icpnet.pl 11.12.04, 20:37 odpowiem za ateistów z pozycji katolika 1 bo taka jest tradycja 2 bo co powie rodzina 3 bo co powiedzą sąsiedzi 4 bo tak trzeba 5 bo tak wypada 6 bo się wstydzą bycia uznanym za innych osobiście uważam że świętowanie ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy rozumie się przesłanie płynące ze świąt świąt i wtedy gdy za przeżyciami cielesnymi idą również przeżycia duchowe... nie wiem jak można świętować coś czego podstawę się neguje - w tym wypadku Boże Narodzenie gdy głosi się poglądy że Boga nie ma - jest to dla mnie sprzeczność logiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.04, 21:34 czyli że ateiści to zwyczni hipokryci i hedoniści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierząca Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 00:12 No właśnie, a tyle się mówi o zakłamaniu katolików na tym forum ,łatwo więc porównac,kto jest bardziej zakłamany i obłudny.Ateiści do pracy w Boże Narodzenie i Wielkanoc !Prezenty możecie sobie robić przez cały rok ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempus Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 01:32 Gość portalu: wierząca napisał(a): > No właśnie, a tyle się mówi o zakłamaniu katolików na tym forum ,łatwo więc > porównac,kto jest bardziej zakłamany i obłudny.Ateiści do pracy w Boże > Narodzenie i Wielkanoc !Prezenty możecie sobie robić przez cały rok ! Bardzo łatwo przychodzi Tobie ocena kto jest obłudny. Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni... :) Pozdrówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierząca Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 09:56 Jest to tylko odpowiedz wszystkim tym, którzy zarzucają katolikom zakłamanie.To proste,że nie wszyscy katolicy są tacy.A ateistów nie osądzam,tylko sugeruję,aby sami siebie osądzili w kwestii obchodzenia świąt katolickich.Nas wszystkich osądzi Bóg i być może na tamtym świecie będziemy zdziwieni . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypnij_muzo Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 14.12.04, 21:06 Nie wiem, czy wiecie, drodzy "wierzący" katolicy, że święta Bożego Narodzenia są po prostu tradycją - dlatego się je obchodzi w większości polskich domów. Cóż, czemu osoby wierzące wszędzie szukają wrogów i tak łatwo oceniają ludzi? Ah, przepraszam, to ja tu jestem "ten zły". A teraz włącz sobie TV trwam i wchłoń codzienną dawkę Jedynej I Słusznej Propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanin Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.icpnet.pl 25.12.04, 11:39 Gość portalu: uszczypnij_muzo napisał(a): Nie wiem, czy wiecie, drodzy "wierzący" katolicy, że święta Bożego Narodzenia > są po prostu tradycją Owszem są tradycją ALE CHRZEŚCIJAŃSKĄ a nie ateistyczną - Ateiści jesteście ZAKŁAMANI - wszystko przeinaczacie na waszą modłe według waszych potrzeb - wbrew prawdzie wbrew logice i wbrew faktom, a jak się to wam uświadomi to się powołujecie na katolickią moralność - czyż nie jest to Hipokryzja z waszej strony?? Wesołych Świąt dla wszystkich wierzących że dziś narodził się CHRYSTUS BÓG człowiek Zbawiciel Świata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dajżyć Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 14:13 A jakąż to prawdę , logikę i fakty mianowicie masz na myśli , hę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrześcijanin Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.icpnet.pl 25.12.04, 19:23 takąż którą tu zaprezentowali wszyscy Ateiści na argumenty Katolików iż święta Bożego Narodzenia są ewidentnie tylko i wyłącznie świętami chrześcijańskimi i religijnymi; przeczytaj sobie wszystkie posty to się dowiesz co dokładnie mam na myśli - za dużo byłoby do pisania - poza tym po co coś przepisywać skoro to już tu jest tyle że w innych postach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszczypnij_muzo Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.toya.net.pl 27.12.04, 12:34 Hm, zdajesz sobie sprawę, drogi "wierzący" i miłujący każde stworzenie, katoliku, że w naszym kraju panuje wolność. Mam więc prawo, ateistą będąc, spotkać się przy wigilijnym stole z moją rodziną. Inaczej sobie tej sytuacji nie wyobrażam - mam udawać, że nie ma świąt podczas, gdy członkowie mojej rodziny zasiadają przy wspólnym posiłku? Hipokryzja? Nie, tradycja i radość spotkania się z rodziną - w tym zakłamania nie widzę. Kiedy wszyscy "przykładni" chrześcijanie przestaną grzeszyć, będą tolerancyjni i przestaną szukać wrogów wszedzie (najprawdopodobniej nigdy to nie nastąpi), ja wtedy zacznę zachowywać się jak przykładny ateista - świąt chrześcijańskich nie będę obchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dajżyć Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:46 Wyobraż sobie , że przeczytałam WSZYSTKIE posty i dlatego zadałam takie pytanie , bo nie znalazłam ani PRAWDY , ani LOGIKI , ani FAKTÓW . Może zainteresujesz się historią powstawania religii , a świąt w szczególności , bo z taką wytrwałością bronisz swojej tezy , że mogę się domyślać , że wiele o tym wiesz , ale może poszerzysz swoje horyzonty ? To w niczym nie zaszkodzi Twojej wierze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 14:00 Przypomnę tylko, że Boże Narodzenie to przejęte od pogan święto przesilenia zimowego (podobnie jak noc św. Jana). Św. Mikołaj ma pogańskie korzenie, podobnie jak i podarki oraz choinka. Twierdzenie, że tylko katolicy mają na te symbole monopol jest pewnym nadużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.icpnet.pl 12.12.04, 14:11 Gość portalu: JJ napisał(a): Św. Mikołaj ma pogańskie korzenie, to proszę oświeć mnie jakie to są korzenie bo jeśli mi wiadomo Św Mikołaj był katolickim biskupem mirry żyjącym w 6 wieku - gdzie tu są pogańskie korzenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:08 To tylko jedno ze źródeł tej tradycji. W mitologii skandynawskiej Thor co roku objeżdżał wszystkie domy z paleniskiem na saniach i obdarowywał dzieci, które wystawiły swoje saboty, podarkami. Niektóre cechy św. Mikołaja przypominają również Odyna. Jest mnóstwo źródeł na ten temat, wystarczy poszukać w guglu... Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 16.12.04, 13:06 Gość portalu: szimi napisał(a): > katolickim biskupem mirry 1. byl biskupem Miry (Myry) - w Licji > żyjącym w 6 wieku - w IV wieku poza tym wszystko prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.icpnet.pl 12.12.04, 14:19 nie napisałem że tylko katolicy mają na nie monopol - napisałem że sens świętowania widzę wyłącznie wtedy gdy poza przeżyciami cielesnymi doświadczamy również przeżyć duchowych natomiast nie widzę sensu świętowania czegoś jeśli neguje się tego podstawę - tzn nie można świętować BOŻEGO NARODZENIA jeśli neguje się istnienie Boga. teraz z innej beczki czy Polscy Ateiści świętują również święta muzułmańskie żydowskie buddyjskie i wszelkich innych religi?? jakoś nie - podobnie jak polscy katolicy - dlaczego nie?? - ponieważ ani jedna ani druga grupa nie zna, nie rozumie przesłania świąt innoreligijnych. Natomiast jeśli ateiści lubią świętować to polecam im również święta innych religii wtedy drogie panie i panowie będziecie mieć swięto cały rok :). na tym pozytywnym akcencie zakończę mą wypowiedź i pożyczę wszystkim bez wyjątku wesołych świąt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista Ateiści nie świętują Bożego Narodzenia IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 14.12.04, 20:43 Postaram się wyjaśnic ci tę sprawę w miarę dokładnie. Urodziłam się w domu ateistów od drugiego pokolenia tzn. moi dziadkowie z różnych przyczyn odeszli od religii. Dziadek z powodu własnych przekonań ,a babcia po wyjeździe z kresów ( była prawosławna) Moi rodzice do religi przejawiali stosunek obojętnie- akceptujący. Od małego dziecka słowo "BOże Narodzienie" nie kojarzyło mi się religijnie. Tak wiem ,że to dziwne ale tak naprawdę było. Bardzo długo myliło mi się znaczenie Bożego Narodzenia i Wielkanocy. MOże bym łatwiej zapamiętała znaczenie, ale w moim domu 24 grudnia nazywano GWIAZDKĄ. W naszym domu nikt nie traktuje tego święta jako katolickiego!nie jesteśmy hipokrytami (bardzo zabolało mnie to porównanie). Moja rodzina zeświedczyła(?) to święto . NIe dzielimy się opłatkiem, nie idziemy na pasterkę, nie stawamy pod choinką szopki.- robimy tak bo nie chcemy sami odstawiac szopki :) NIe świętujemy też dlatego ,że wypada i ze względu na sąsiadów ( ta podejrzenie też mnie trochę ubodło).PO prostu chcemy cieszyc się z innymi ludźmi! Przecież to czas radości! KOcham atmosferę świąt. Dla mnie to przede wszystkim święto rodzinne. Spotykają się ze sobą bliscy, składają sobie życzenia, obdarowują nawzajem prezentami. To niezwykle pozytywne ,dlaczego nie możemy w jakiejś części w tym uczestniczyc? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Ateiści nie świętują Bożego Narodzenia IP: 67.131.131.* 14.12.04, 22:57 Jasne, ale teraz jestes chyba na tyle duza, ze wiesz jakie jest prawdziwe przeslanie Bozego Narodzenia? To jest przyjscie na swiat Mesjasza, Syna Bozego, Boga w ludzkim ciele ktorzy przyszedl zbawic swiat i to jest bardzo szczegolna radosc. Tylko odrzucajac istnienie Boga, radujesz sie i tak naprawde nie wiesz co jest przyczyna twojej radosci :) Poza tym piszesz ze "bardzo zabolalo" cie porownanie, ze hipokrytami sa ci ktorzy odrzucaja wiare w Boga a swietuja dni z Nim zwiazane. Ale potem piszesz, ze nie robicie tego i tamtego, bo... "nie chcecie sami odstawiac szopki", same te slowa sa hipokryzja, bola cie slowa, ale narzuconej ci cechy nie ukrywasz :) Wy wszyscy ateisci jestescie po jednych pieniadzach :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Ateiści nie świętują Bożego Narodzenia 18.12.04, 09:17 > Jasne, ale teraz jestes chyba na tyle duza, ze wiesz jakie jest prawdziwe > przeslanie Bozego Narodzenia? To jest przyjscie na swiat Mesjasza, Syna Bozego, > Boga w ludzkim ciele ktorzy przyszedl zbawic swiat i to jest bardzo szczegolna > radosc. To jest dla Ciebie PRAWDZIWE przesłanie. Dla mnie to tylko mitologia chrześcijańska. A święta to miła i bardzo piekna tradycja, nie zarezerwowana wyłącznie dla katolików. Swoją drogą ciekawe - co roku w Internecie wypływa ten sam temat, co roku zaczyna go jakiś wojujący katolik i co roku jeden z drugim chciałby na czas świat ateistów wysłac do pracy - bo to "nie ich święto". Żałosne, zwłaszcza w kontekście "czasu pokoju i przebaczenia". Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 12.12.04, 18:33 > Przypomnę tylko, że Boże Narodzenie to przejęte od pogan święto przesilenia > zimowego (podobnie jak noc św. Jana). Możliwe, ale o dacie urodzenia 25 grudnia mówił Hipolit, a nie poganin jakiś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lonsdale Boże Narodzenie? A dlaczego nie np. 1 maja? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.12.04, 12:22 mr_pope napisał: > Możliwe, ale o dacie urodzenia 25 grudnia mówił Hipolit, a nie poganin jakiś. Równie dobrze mógł rzucić datę 1 maja, albo każdą inną. Żył 200 później, to co mógl wiedzieć? Zarzuty, że ateiści są hipokrytami itd bo obhcodzą Boże Narodzenie są śmieszne w kontekście, że to i inne święta katolickie zostały "zawłaszczone" od pogan. W ten sposób Kościół podkładał tylko nowa treść pod stare zwyczaje, na tej samej zasadzie jak komuniści zrobili z Mikołaja Dziadka Mroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niewierząca. Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.12.04, 00:32 Ja właśnie wtedy obchodzę "Święto choinki" inaczej zwane " Gwiazdką".A że akurat moje święta zbiegają się z tymi dla wierzących to co to wierzącym szkodzi?I dlaczego ja w swoje święto choinki miałabym iść do pracy a wierzący w równą dla mnie bzdurę jaką jest Boże Narodzenie mieliby świętować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tess Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.devs.futuro.pl 15.12.04, 12:57 A co znaczy obchodzić Święta Bożego Narodzenia? Dla katolików chyba to obchodzenie nie mogłoby się obejść bez mszy swiętej, zadumy nad narodzeniem Chrystusa itp. (druga sprawa, ze tylko dla prawdziwych katolików, których jest bardzo niewielu, ale zostawmy to), więc taki sposób celebrowania świąt, który sprowadza się do bycia z rodziną i prezentów bez aspektów religijnych, nie powinien być dla nich hipokryzją. Dla ateistów to również ważna tradycja rodzinna, która po prostu mało ma wspólnego ze sprawami ściśle religijnymi, co nie wyklucza zadumy duchowej. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawy Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.04, 21:35 czyli że ateiści to zwyczajni hipokryci i hedoniści... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.12.04, 10:17 Katoliku-hipokryto, który przez cały rok grzeszysz, a potem biegniesz / na pokaz / do spowiedzi albo pasterkę, aby natychmiast poczuć się uprawnionym do następnych grzechów...Tak to jest we wszystkivch religiach i dlatego karuzela kręci się dalej...Ludziom jest wygodnie "wiedzieć", że wszystko im ujdzie na sucho...Ateiści nie mają takiej taryfy ulgowej i sami zmagają się z moralnymi dylematami. Pozdrawiam dobrych ludzi i życzę miłych chwil pod choinką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madry Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.ny325.east.verizon.net 15.12.04, 14:37 To ze katolicy to zaklamancy jest najwieksza prawda ale tylko ci co robia to na pokaz zeczywiscie polska jest napewno na pierwszym miejscu w swiecie pod wzgledem zaklamania.polacy chodza do spowiedzi zeby wewnatrz czuc ze wszystko jest w porzadku i niewazne ile krzywd wyrzadzili innym bo ksiudz im wybaczyl jestem katolikiem ale wymyslow ksiezy takich jak spowiedz nie toleruje no aco to jest chodzenie po koledzie - proste zebrac pieniadze ile sie da i zrobic wywiad co wierni jeszcze maja aby oddac dla pazernych czarnochow oto prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystie Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 22:34 szimi, zakrztusisz się w końcu tą żółcią, która się w tobie przelewa Mam nadzieję, że okopałeś się bezpiecznie na tej "pozycji katolika", Miłych świąt życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.icpnet.pl 12.12.04, 14:13 napisałem tylko i wyłącznie prawdę - a to ateiści nie mają odwagi aby żyć zgodnie ze swoim światopoglądem i stworzyć sobie do tego światopoglądu własne ateistyczne święta PS dziękuję za życzenia :) ja nie życzę bliźniemu tego co mi nie miłe więc ci nic nie będę życzył bo nic dobrego ci się nie należy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystie Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:11 szimi, padam na twarz przed twoją nieomylnością. Gość portalu: szimi napisał(a): <nic nie będę życzył bo nic dobrego ci się nie należy< I znów powiało bezinteresowną miłością bliźniego. Takich właśnie "katolików" staram się omijać szerokim łukiem i pech - na takich się najczęściej natykam. A teraz niespodzianka - są ateiści którzy nie obchodzą katolickich świąt. Wyobrażasz to sobie? Mieści się to jakoś w twoim czarno-białym widzeniu świata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.icpnet.pl 13.12.04, 12:17 Do Mystie: cytując moją wypowiedź zacytowałaś tylko jej część - wyrwaną z kontektstu - który to cytat wypacza sens mej całej wypowiedzi więc pozwolę sobie przytoczyć całą moją wypowiedź i wytłumaczyć jej znaczenie: "ja nie życzę bliźniemu tego co mi nie miłe więc ci nic nie będę życzył bo nic dobrego ci się nie należy" była to odpowiedź na twój poprzedni post w którym nieelegancko wobec mnie się zachowałaś i ironicznie mi złożyłaś życzenia świąteczne - ja nie traktuję ludzi których nie znam ironicznie tylko z szacunkiem więc w taki sposób sformułowałem moją odpowiedź na twój post którą potem ty zacytowałaś według twojego widzimisię. Podsumowując jeśli ty mi życzysz zachłyśnięcia się moją żółcią to ja nie życzę ci nic bo nie chcę cię niczym obrazić a dobre życzenia za twoją ironię się tobie ode mnie nie należą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madry Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.ny325.east.verizon.net 15.12.04, 14:44 A widzisz ze jestes katolik ,zawziety z siekiera w reku kazdy bandyta w polsce to byly ministant pielgrzym do czestochowy co niedziela w kosciolku calujacy ksiezy po rekach taki jest polski katolik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierząca Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:07 Jaką żółcią? Poza odrobiną przesady/nie jesteście ,ateiści ,w stanie świętować świąt wszystkich wyznan/ ,reszta jest prawdą.Proszę o argumenty, moja ateistyczna hedonistko, a nie oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystie Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:19 W poście wyżej zamień "katolika" na "wierzącą" i będziesz miała odpowiedź. Nie zapomnij o cudzysłowiu. I naprawdę nie chcesz ocen ze strony HEDONISTYCZNEJ ateistki? Poradzisz sobie w dyskusji bez etykietowania ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierząca Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 19:42 Ten cudzysłow to Twój jedyny argument w każdej dyskusji.Jest on też pewna oceną ,której tak nie lubisz w moich wypowiedziach.Widocznie tobie wolno oceniać.WYRAZY SYMPATII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystie Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 20:40 Gość portalu: wierząca napisał(a): WYRAZY SYMPATII. A ponoć to ateiści są hipokrytami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierząca Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:59 Widzę ,że cokolwiek bym nie napisała ,zawsze masz powód do ataku.Więc myśle,że skoro tylko "takich katolików" spotykasz ,problem leży nie w nich a w tobie samej.Jesli chcesz, to przemyśl to.Tylko mi nie pisz że oceniam i pouczam,bo ty też to robisz ,obie korzystamy z wolności słowa.Serdecznie pozdrawiam. . Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 12.12.04, 19:11 Gość portalu: szimi napisał(a): > odpowiem za ateistów z pozycji katolika > 1 bo taka jest tradycja > 2 bo co powie rodzina > 3 bo co powiedzą sąsiedzi > 4 bo tak trzeba > 5 bo tak wypada > 6 bo się wstydzą bycia uznanym za innych to ja odpowiem z pozycji ateisty, bedzie bardziej wiarygodnie.. 1. bo taka jest tradycja. punkty od 2 do 6 moze mialy znaczenie 50 lat temu. > osobiście uważam że świętowanie ma sens tylko i wyłącznie wtedy gdy rozumie się > > przesłanie płynące ze świąt świąt i wtedy gdy za przeżyciami cielesnymi idą > również przeżycia duchowe... nie wiem jak można świętować coś czego podstawę > się neguje - w tym wypadku Boże Narodzenie gdy głosi się poglądy że Boga nie > ma - jest to dla mnie sprzeczność logiczna ja nie swietuje bozego narodzenia i 25 grudnia nie ma wplywu na to jak 24 smakuje mi kolacja w gronie rodziny;) dla mnie to taki sam zwyczaj jak topienie marzanny na wiosne. Odpowiedz Link Zgłoś
miro83_zz Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 11.12.04, 23:03 Bo to święto już dawno zostało wyrwane Kościołowi przez kulturę masową, hipermarkety i ogólnoświatową masońską sektę producentów bombek choinkowych;) A tak na serio to dla ateisty takiego jak ja liczy się sama atmosfera, która łączy się z tymi świętami, atmosfera rodzinna, której czasem brakuje nam na codzień. A..mam jeszcze pytanie do wierzących....Dlaczego świętujecie pogańskie święto topienia marzanny i praktykujecie szatańskie wróżenie na Andrzejki???;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teistka Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.e / 213.25.195.* 12.12.04, 14:13 Prawdę mówiąc - żadnej z tych rzeczy nigdy nie robię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestemwolny Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 23:52 dlatego żeby się napić, a katolicy dlatego żeby się napić. Albo katolicy piją bo mają święta. Wszystko jedno, święta i tak sprowadzają się do obżarstwa i opilstwa przez ogół. Na ostatniej pasterce byłem w 1970 roku, kiedy to jeden z wierzących mnie obrzygał w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 12.12.04, 00:02 zeby znalezc prezenty pod choinka;) nawet ateisci lubia prezenty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tempus Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 01:43 1. jest okazja aby bliskim ofiarować prezenty (głównie dzieciom) 2. marketing: telewizja, sklepy itp. nakręcają te święta i tak się kręci od lat... 3. to nie ma nic wspólnego z jakąś hipokryzją. Czy ateiści w święta zaczynają twierdzić, że ten ukrzyżowany Żyd był tzw. synem bożym? Ja nie :). Sądzę, że święta podobnie obchodzą wierzący w te starożytne legendy i nie wierzący w nie. Jedni i drudzy wydają dużo pieniędzy. Korzystają na tym głównie handlowcy :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 12:52 Zeby dalej z powodzeniem udawac wierzacych i praktykujacych katolikow. Smiem twierdzic, ze wiekszosc polskich katolikow to utajeni ateisci. Wystarczy przeprowadzic prosty test: rzucic komus "Jezus, Matka Boska i apostolowie byli Zydami". Kato - ateista na to " aaaaaaaa, nieeeee !!!! Jezus to Jezus, jaki tam Zyd, a fe". No i wychodzi szydlo z worka. Nie rozumieja oczywistych elementow swojej wiary, no ale nie przeszkadza to im w swietowaniu przesilenia zimowego, czy co tam przypada na okres B. Nar. Ja osobiscie lubie bombki i lancuchy, a najbardziej lampki kolorowe :) Taki atawizm, nie walcze z tym. Kogo by obchodzily Swieta, jakby nie dekoracje, jedzenie/picie tudziez prezenty ? Odpowiedz Link Zgłoś
mati_77 Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 12.12.04, 13:31 Jestem ateista od urodzenia, ale Swieta zawsze kojarzyly mi sie z rodzinna atmosfera. Z tym ze z najdalszych zakartkow swiata jezdzaja sie rodzina, znajomi, ze mozemy sie spotkac, ze jest milo. Ze moge swoje dziecko zoabczyc, ze moge dac jej wyjatkowy prezent, ze zajadam sie ogromnma iloscia pierogow z kapusta mojej babaci ktore sa najlepsze na swiecie. No i oczwiscie choinka, zawsze musi byc zywa, a akurat to drzewko jest na wskros ateistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 13:41 Chyba poganskie, chciaeś powiedzieć. To nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
mati_77 Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 12.12.04, 13:42 Masz racje, poganskie, ale i tak piekne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:15 mati_77 napisał: > Masz racje, poganskie bzdura totalna, choinka symbolizuje drzewo życia o którym wspomina Biblia przy opisie Raju. Ludzie jak się nie znacie na religii chrześcijańskiej to się nie wypowiadajcie bo się sami kompromitujecie swoją ignorancją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosienka Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:55 oczywiscie, ze tu niejaka sprzecznosc logiczna jest, ateisci nie powinni obchodzic tych swiat,skoro ich nie uznaja. Mnie sie to wydaje niekonsekwentne. Ale my katolicy musielibysmy (by byc konsekwentnymi) rowniez zweryfikowac swoje zachowanie. ...Caly ten zgielk przedswiateczny, porzadki, kupno prezentow, a w tym nikt nie pomysli, co swietujemy. Samo pojscie na pasterke niczego nie zalatwia (dla wielu to tylko okazja wystrojenia sie w nowe palto). Krotki test-porownajmy czas spedzony na przedswiatecznych zakupach, sprzataniu i gotowaniu na swiateczny stol a czas spedzony na rekolekcjach....No i do czego, my katolicy solidniej sie przygotowujemy??:) Wiec nie ma co tu osadzac ateistow! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 12.12.04, 18:37 Z tego co tu widzę, to wydaje mi się, że katolicy (polscy przynajmniej) bardzo ładnie OBCHODZĄ święto Bożego Narodzenia. W jaki sposób? Choinka, żarcie i wolny dzień. A jednak nie ma tu nic o kolędach, modlitwie, radości, mszy i wszystkich innych, które własnie są elementarnym składnikiem takich świat. Jestem pewien, że ateiści nie modlą się i nie cieszą, najprawdopodobniej nie chodzą do kościoła i raczej nie śpiewają kolęd. Wnioskuję, że obłudni to rzeczywiście są katolicy a nie ateiści. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_szczurka Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 12.12.04, 19:07 ateisci nie obchodza bozego narodzenia... ateisci co najwyzej jedza z rodzina kolacje 24 grudnia z okazji choinki i prezentow. samo narodzenie boga i data 25grudnia dla ateisty nie ma najmniejszego zwiazku z owa kolacja, choinka i preznetami. Odpowiedz Link Zgłoś
juna_bis Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 12.12.04, 20:16 Jestem niewierząca. Odpowiem za siebie, ale pewnie to będzie najczęstsza odpowiedź: bo taka jest tradycja. Po prostu. Bo to jest święto rodzinne, bo moi rodzice są wierzący i tak było u mnie w domu. Dla mnie to takie święto rodzinne bez sacrum. Nie widzę w tym żadnego zakłamania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizjo Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.retsat1.com.pl 12.12.04, 20:54 moj dziadek nie obchodzi...trzeba pamietac, zeby czasem mu nie wyslac kartki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Bo lubie IP: *.uni-greifswald.de 13.12.04, 12:34 Podoba mi sie to swieto. Tak jak podobaja mi sie Walentynki i Halloween - je tez chetnie obchodze. I kazde inne fajne swieto tez. Np. Wielkanocy juz nie obchodze - nie widze w tym nic ciekawego - jajka, zarcie, kosciol - na Wieklanoc najchetniej sobie wyjezdzam, najchetniej gdzies na poludnie, gdzie wygrzewam sie na plazy podczas gdy reszta siedzi w Polsce i wcina wielkie sniadania obiady i biega do kosciola. Sorry za jezyk, ale pisze wprost jak jest, wiecej osob podziela moja opinie :) A ze to Boze Narodzenie? Ile osob, nawet pseudowierzacych chodacych do kosciola na pytanie, co im sie kojarzy ze swietami odpowie "rocznica narodzin Jezusa"??? podejrzewam, ze bedzie: "prezenty, choinka, pierniczki, rodzina, karp, impreza, spotkania, atmosfera, radosc" moze ktos wspomni, ze chodzi na pasterke (tak nawiasem mowiac u nas tez wszyscy z piersioweczka przychodza stoja pod kosciolem i sie ciesza, ze sa takimi wzorowymi katolikami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An Aha, jeszcze cos IP: *.uni-greifswald.de 13.12.04, 12:37 A czemu Katolicy nie obchodza nudnych swiat koscielnych, ktore nie maja w sobie zadnej obiektywnej atrakcyjnosci?? Czemu nie chodza np. o 6 rano na roraty, albo nie ganiaja codziennie na droge krzyzowa - ukrzyzowanie - tez wazne wydarzenie, moze nawet wazniejsze niz narodziny. Nie przychodza mi do glowy zadne konkretne uroczystosci koscielne, ale sa takie, ktore po prostu nie maja elementu fajnej imprezy i o tym sie milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Aha, jeszcze cos IP: *.icpnet.pl 13.12.04, 15:34 a skąd wiesz że nie przychodzą na wymienione przez ciebie nabożeństwa?? jakimś cudem corocznie te nabożeństwa mają miejsce w parafiach, co tylko potwierdza, że uczestniczą w nich ludzie, bo gdyby nie ludzie którzy tworzą Kościół, to by tych nabożeństw nie było Odpowiedz Link Zgłoś
ariwederczi Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 14.12.04, 07:47 Bo święta te zostały tak skomercjonalizowane, że szkoda gadać! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Dlaczego muzulmanie obchodzą Święta? 14.12.04, 09:52 W Szwecji niektorzy muzulmanie, oczywiscie nie ci ortodoksyjni, daja swoim dzieciom prezenty na Mikolaja, w oknach stawiaja adventowy swiecznik i choinke na balkonie. Ich dzieci sa wychowane w innej kulturze niz oni, maja kolegow z tymi tradycjami i czulyby sie gorsze gdyby nie mogly postepowac tak jak wszyscy. Takze ochota doroslych pokazania ze weszlo sie w szwedzkie srodowisko sprawia, ze staraja sie przyjmowac szwedzkie tradycje takie jak np.obchody sw Lucji 13 grudnia no i postawic w oknach tradycyjny adwentowy swiecznik. Nikt (oprocz swoich) nie bierze im tego za zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Dlaczego muzulmanie obchodzą Święta? IP: *.icpnet.pl 14.12.04, 10:14 pia.ed napisała: > W Szwecji niektorzy muzulmanie, oczywiscie nie ci ortodoksyjni, daja swoim > dzieciom prezenty na Mikolaja, w oknach stawiaja adventowy swiecznik i choinke > > na balkonie. Takze ochota doroslych pokazania ze weszlo sie w szwedzkie srodowisko > sprawia, ze staraja sie przyjmowac szwedzkie tradycje takie jak > np.obchody sw Lucji 13 grudnia no i postawic w oknach tradycyjny adwentowy > swiecznik. czyli robiąc to chcą się wtopić w społeczeństwo boją się naznaczenia, boją się być nazwani innymi, OBCYMI Ich dzieci sa wychowane w innej kulturze niz oni, maja kolegow z tymi > tradycjami i czulyby sie gorsze gdyby nie mogly postepowac tak jak wszyscy. kolejny argument za tym że w ich postępowaniu przejawia się strach przed innością czas na moje zasadnicze pytanie: CZY INNY = GORSZY?? Według mnie NIE nawiasem mówiąc pięknym przykładem wielokulturowości polskiej są nasi polscy Muzułmanie z okolic Białegostoku przez ponad 300 lat potrafili zachować swoje tradycje kulturę stając się jednocześnie równoprawnymi obywatelami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.12.04, 00:25 A ja obchodzę "święto choinki" inaczej nazwane GWIAZDKĄ., a że akurat te moje święta przypadają wtedy kiedy wierzący mają swoje Boże Narodzenie to co to komu przeszkadza.Ateistka Odpowiedz Link Zgłoś
magic00 Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 14.12.04, 11:04 Obchodzę święta, choć jestem niewierząca. Nie widzę w tym żadnej obłudy. Dla mnie to poprostu element kultury społeczeństwa, w którym żyję. Nie wierzę w Boga jako takiego, w jego istnienie. Jezus jest dla mnie nieprzecietną i pozytywną postacią historyczną, jego nauki wywarły ogromny wpływ na mentalnośc wielu ludzkich pokoleń. To co głosił uważam za bardzo szlachetne (jak to wykrzywiono i zinstytucjonalizowano to inna sprawa). Kto mi zabroni świętować jego urodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
nauma Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 14.12.04, 11:36 Ja podobnie jak magic00. Z tym wyjątkiem, że nie obchodzę urodzin Jezusa. Boże Narodzenie etc. same w sobie są uznane za święta, wolne dni od pracy, więc skoro ustawowo tak ustalono, to uśmiecham się i korzystam. To nie jest hipokryzja, tylko skorzystanie z prezentu. Już prędzej hipokrytami byli ci, co niby zawsze byli przeciw komunie, ale drałowali na pochody i korzystali z wolnego 22 lipca :) Część mojej rodziny jest wierząca, część nie - Wigilia i okolice oraz Wielkanoc są okazją do tego, żeby wszyscy mogli się spotkać, najeść i dać sobie odczuć, że stanowią rodzinę. Część zasuwa na pasterkę albo święci jaja, reszta w tym czasie robi co innego. I tyle. No a poza tym mamy taką, a nie inną tradycję. O bardzo dziwnym pochodzeniu - wystarczy zresztą wspomnieć o tym, że choinkę zaimportowaliśmy z Niemiec stosunkowo niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 14.12.04, 22:30 Tu nie chodzi o świętowanie urodzin jako takie, nie chodzi o dzień wolny od pracy i wylegiwanie się na łonie rodziny. Chodzi o elementy związane z chrześcijańskim czy też komercyjno-chrześcijańskim sposobem spędzania tych urodzin: choinka, prezenty, kolędy i ta cała otoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 14.12.04, 11:11 Nie jestem ateistą lecz buddystą, ale Święta Bożego Narodzenia obchodzę ponieważ jest to miła okazja do spędzenia wiekszej ilości czasu z rodziną. Budda się o to ani nie obraża ani nie zazdrości :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Ludzie potrzebują rytuałów. IP: *.torun.mm.pl 14.12.04, 16:08 Czy to, że nie jest się katolikiem, oznacza, że się nie ma przeżyć duchowych? Dla mnie Święta to okazja na zbliżenie się z rodziną, na spokojne bycie ze sobą. Lubię przygotowania do tego, żeby to był radosny dzień. Nie spędzam godzin w hipermarkecie, ale lubię piec ciasta i lepić pierogi z myślą o tym, żeby wszystkim smakowało, żeby było inaczej niż na codzień. Lubię kupować i robić dla innych prezenty, bo lubie patrzeć jak się z nich cieszą. To jest mi co roku potrzebne, bo właśnie wtedy czuję, jak bardzo potrzebuję swojej rodziny i jak dobrze, że jest. Ludziom potrzebne są rytuały, mówie to jako socjolog ;) A ateiści po prostu swoich rytuałów nie mają, więc korzystają z tego, co zakorzenione w tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
create przepraszam a kto to jest ateista? 14.12.04, 12:38 może odpowiecie najpierw na to jedno małe pytanko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ATEISTA Re: A kto powiedzial, ze obchodze? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.12.04, 15:07 jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 16:41 1. bo można spotkać się z rzadko widzianą rodziną :-))) 2. jedzonko całkiem mniam, mniam ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Do realisty z rodziną można się spotykać nie tylko IP: *.icpnet.pl 14.12.04, 19:10 w święta samo się odnosi do dobrego jedzenia można jeść je nie koniecznie tylko z okazji świąt więc argument o spotykaniu się z rodziną jest trochę mało poważny żeby nie powiedzieć dziecinny czy śmieszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Do realisty z rodziną można się spotykać nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:10 Ja jestem ateistą więc wiem dlaczego "obchodzę święta". Dla mnie to kolejna okazja do spotkania z rzadko widzianą rodziną ( najważniejsze) i chrupnięcia czegoś smacznego :-))) ( to taki bonus).Jedynie i tylko.Nie rozumiem dlaczego miałbym z tego rezygnować.Mógłbym ale nie będę siedział jak dzięcioł tylko dlatego że jakaś religia ma jakieś święto.Jak mnie zaprosi jakiś wyznawca islamu czy buddyzmu na ichnie święto to też skorzystam z zaproszenia. Z ciekawości i dla możliwości poznania czegoś nowego.Do kościoła chodzę tylko jak mnie ktoś zaprosi na ślub lub komunię. I śmieszy mnie że ja ateista znam kolejność obrządków a sporo katolików tego nie pamięta. Religia jest fajną ideą wymyśloną dla ludzi i tyle.Nie ma co szukać żadnych podtekstów.Skoro argumenty są śmieszne czy dziecinne to trudno. Ale są prawdziwe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Do realisty z rodziną można się spotykać nie IP: *.icpnet.pl 14.12.04, 23:19 nie ustosunkowałeś się realisto do mojej wypowiedzi a jeśli to co napisałeś ma być ustosunkowaniem się do niej to jest to dość ubogie ustosunkowanie się i słaba argumentacja - powtarzam dobrze zjeść i spotkać się z rodziną można a nawet wypada nie tylko od święta ale zdecydowanie częściej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Do realisty z rodziną można się spotykać nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 00:21 Dla mnie w tym wypadku jest to wystarczajaca i jedyna argumentacja.Jest ona poważna aczkolwiek z pewną dozą hmmm.... uśmiechu.Przeczytaj uważnie moją wypowiedź. Nigdzie nie mówię że poza tymi świętami nie spotykam się z rodziną ani że źle jadam na codzień. Święta to kolejna okazja do tego i spotkania i jedzenia. Traktuję to w kategoriach powiedzmy towarzysko-rodzinnych (tak jak powiedzmy imieniny) a nie w kategoriach wydarzenia religijnego. Dlatego właśnie jestem ateistą.Religie dla mnie są jedną z wielu filozofii pojmowania świata. Ani jakimiś szczególnymi ani jakimiś "ważnymi dla mnie". To inny sposób myślenia i pojmowania rzeczywistości. Nie mówię że jest dobry czy zły. Jest po prostu inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystie Re: Do realisty z rodziną można się spotykać nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 00:19 Ależ skąd. Prawdziwie dziecinny czy śmieszny jest cały ten lament, jak to fałszywi, podli, obłudni ateistyczni hipokryci zawłaszczają święta wszelkim PRAWDZIWYM. I śmią być w tym dniu szczęśliwi. Śmią spotykać się z bliskimi i śmią - AKURAT w ten dzień - jeść coś razem. I śmią dawać sobie prezenty. I jeszcze śmią w tym dniu nie iść do pracy, choć z powodzeniem mogliby w te dni np. odśnieżać podjazdy PRAWDZIWYM. W tej sytuacji proponuję zorganizowanie trójek parafialnych które w święta przejdą się po domach aby odpędzić od stołów to całe ateistyczne, zaprzańskie towarzystwo. Może wtedy TWOJE święta będą dla ciebie nareszcie głębokim i zasłużonym przeżyciem. Będą prawdziwie mistycznym, religijnym, szczerym i przepełnionym miłością świętem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Do realisty z rodziną można się spotykać nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 00:27 Nie naśmiewaj się z czyjejś wiary. Bądź tolerancyjny/a. Z religijnymi można dyskutować choć wymaga to nieco cierpliwości.Ironia to nie zawsze dobra metoda. Najskuteczniejsze są rzeczowe argumenty.A religia to jeden z wielu światopoglądów.I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystie Realisto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 01:03 ...z religinymi może i można dyskutować ale ze stereotypami - niespecjalnie. A w tym wątku sytuacja jest taka, że jedna strona wyskakuje z oskarżeniami i epitetami i oczekuje, że druga strona będzie się tłumaczyć. W końcu ileż można udawadniać, że się nie jest wielbłądem Tolerancja wobec kogo? Kogoś, kto wściubia nos w moje życie, prawi morały, ocenia i zarzuca fałsz choć tak naprawdę guzik o mnie wie? Tutaj żadna argumentacja nie ma większego sensu, bo założenie jest takie, że INNY i tak jest "be" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Mystie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 01:16 Właśnie dyskusja doskonale rozwija i pozwala na przedstawienie swojego punktu widzenia innym osobom. Dyskusja rozwija. Religijni to "ciężki kaliber przeciwnika" w dyskusji ale ich argumenty można obalić.Trzeba nieco cierpliwości i tolerancji.I czasami okazuje się że to Twoje argumenty są bardziej przekonujące...A jak ktoś Ci coś próbuje narzucać to po prostu "obij mordę"... no chyba że jesteś grzeczną dziewczynką której nie wypada tak się zachowywać ;;;-)))) również pozdrawiam p.s.dyskutowałem z przedstawicielami różnych religii więc mam nieco doświadczenia "w boju" ;-))) I co najlepsze : zawsze starali się mnie "werbować" do swojej religii... ale się nie dałem :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szimi Re: Realisto... IP: *.icpnet.pl 15.12.04, 12:12 Gość portalu: mystie napisał(a): > A w tym wątku sytuacja jest taka, że jedna strona wyskakuje z oskarżeniami i > epitetami i oczekuje, że druga strona będzie się tłumaczyć. > W końcu ileż można udawadniać, że się nie jest wielbłądem Mystie - myślę, że w tym wątku nikt nikogo o nic nie oskarża, nie rzuca epitetów, a tym bardziej nie oczekuje, aby druga strona się tłumaczyła; myślę, że przez autora wątku przemawiała zwyczajna ludzka ciekawość - nic poza tym, a jeśli ateiści odbierają to jako atak w ich kierunku - to jest to problem ateistów; nie można każdego przejawu ludzkiej ciekawości określać mianem ataku bo popadniemy w swoistą paranoję PS. osobiście uważam że mimo wszystkich trudności w byciu wyznawcą jakiejś religii o wiele trudnej jest być ateistom niż wierzącym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niewierząca Re: Do realisty z rodziną można się spotykać nie IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.12.04, 01:22 Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 14.12.04, 20:24 A ja sobie myślę, że różne zjawiska od strony kulturowej są bardzo złożone - i tak jak w święta kościelne wtopiło się wiele elementów pogańskich, tak z kolei te święta stały się elementem obecnym róznież w świeckiej kulturze... Ktoś zauważył, że oprócz religijnych, Boże Narodzenie niesie też wiele znaczeń luźno lub wcale nie związanych z wiarą (rodzinny charakter, życzliwość, ofiarność etc). I choć Boże Narodzenie powinno być czymś innym dla chrześcijanina niż dla ateisty, to jednak ten pierwszy nie powinien sobie uzurpować wyłącznego prawa do obchodzenia tych świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.fastres.net 14.12.04, 21:07 witam! jestem osoba niewierzaca. wydaje mi sie, ze spory w tym watku wynikaja z tego, ze roznie interpretujemy 'obchodzenie' swiat. faktycznie mozna nazwac obludnym ateiste, ktory w swieta modli sie, spiewa kolendy, czyta biblie przed wieczerza, idzie na pasterke etc.. (z jemu tylko znanych powodow) aczkolwiek wydaje mi sie, ze osoby niewierzace wcale tego nie robia. moje obchodzenie swiat ogranicza sie do spedzania czasu w rodzinnym gronie (cala reszta jest wierzaca) i prezentow. i nie widze w tym nic obludnego. uwazam, ze odmowienie uczestnictwa w wieczerzy wigilijnej byloby okrutne wobec bliskich, ktorych nie mam mozliwosci czesto widywac. wydaje mi sie, ze duzo rodzin niewierzacych przestrzega pewnych swiatecznych rytualow, glownie choinke i prezenty, ze wzgledu swoje dzieci. ja wlasnie oczekuje malenstwa i wiem, ze mimo, ze jestem niewierzaca moje dziecko bedzie zawsze dostawalo prezent na gwiazdke i stroilo choinke, bo nie mialabym serca odbierac mu tych przyjemnosci. milych swiat/wakacji aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.chello.pl 14.12.04, 21:13 Trochę z innej beczki. Ostatnio była dyskusja nad spuścizną chrześcijańską przy okazji konstytucji UE. Ostatecznie przeforsowano (Francja!), że w konstytucji nie ma takiego pojęcia. Ten wątek pokazuje, że tradycja chrześcijańska to nie jest puste słowo. I założę się, że najbardziej protestujący Francuzi też obchodzą to święto (co widać choćby po dekoracji ulic). Odpowiedz Link Zgłoś
magic00 Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze 20.12.04, 10:29 Zgadzam się, tradycja chrześcijańska to nie puste słowo. Chociaż jestem niewierząca, to zdaję sobie sprawę, jak bardzo jestem nią przesiąknięta i nie zamierzam wcalce z tym walczyć. To coś więcej niż świąteczna choinka Pominięcie w konsytucji UE tradycji chrześcijańskiej, to ściema, udawanie, że nie ma czegoś, o czym wszyscy świetnie wiedzą, iż jest. No i ze względów historycznych, to jakieś nieuczciwe mi się zdaje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alt. Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 15.12.04, 09:36 Dla mnie to jest żałosne... Sprowadzanie Bożego Narodzenia do kategorii świąt typu Walentnki, Dzień Kobiet itp jest dużym nadużyciem. Wydaje mi się, że po prostu ateistom podoba się choinka, prezenty i cała ta "świąteczna" atmosfera, ale niestety zrozumienie idei Bożego Narodzenia przekracza możliwości ich ograniczonych umysłów.Panowie i Panie Ateiści, więcej fantazji! Pouczcie się trochę matematyki, filozofii, biologii, a może skumacie o co naprawdę na tym świecie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tess Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.devs.futuro.pl 15.12.04, 10:14 Każdy może sprowadzać sobie jakie chce swięta do czego sobie chce. Jeżeli ktoś potrzebuje przeżywać coś głęboko religijnie, to niech sobie przeżywa. A jeżeli komuś wystarczy cieszyć ze spotkania z rodziną czy z choinki czy z dobrego jedzenia, to jego wybór. Niektórzy chcieliby narzucić innym nawet sposób przeżywania święta. Nie ma nic bardziej żałosnego. "Wydaje mi się, że po prostu ateistom podoba się choinka, prezenty i cała ta "świąteczna" atmosfera," Myślę, że nie tylko ateistom, ale mnie akurat to nie martwi. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 10:25 a ty kochany wierzący poucz się troche historii to moze i ty skumasz o co chodzi wesołych świąt:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.04, 15:57 A TY sam sobie dałeś prawo do wytykania, pouczania? Postudiuj trochę zasady uprzejmości, jeżeli tak lubisz doradzać innym. A jak ma się Twoja miłość do bliznich? A może ateistom nie dane było pojąć inaczej świąt i to może zupełnie bez ich winy. Twoja wypowiedzchyba nie zbliży nikogo do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też_ateistka Re: Dlaczego ateiści obchodzą Święta Boż. Narodze IP: 213.199.204.* 15.12.04, 10:17 Odpowiem jak to jest u mnie. Moi rodzice są wierzący, wiec dlaczego nie miałabym obchodzić z nimi świąt. Nie zamknę się przecież w drugim pokoju tylko dlatego, że to nie moje święto. A ja właśnie uważam że to święto jest moje, dla mnie to tradycja, okazja do spotkań. Gdyby moja rodzina była innego wyznania, obchodziłabym pewnie inne święta mimo mojego ateizmu. A teksty w stylu "ateista powinien iść w święta do pracy" są dla mnie dziwne, ponieważ nasz kraj jest krajem w przewazającej części katolickim, w związku z czym większość zakładów pracy i tak dostosowuje się do kalendarza "katolickich imprez". Wyobraźcie sobie, że ktoś otwiera fabrykę dla jednego ateisty w święta. Po pierwsze jest to dość mało ekonomiczne. Nie zarzucajcie ateistom, że w święta mają wolne. Poza tym są instytucje gdzie pracuje się w święta, a tam już nikt nie zwraca uwagi na to czy ktoś jest katolikiem, muzułmaninem, ateistą, przychodzisz do pracy i kropka, a jak chcesz świetować to musisz wziąść urlop.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna a komu to przeszkadza? IP: *.torun.mm.pl 15.12.04, 11:49 w choince, prezentach i rodzinnej atmosferze nie ma niczego złego, ateista robiąc te rzeczy - nie podkopuje fundamentów religii chrześcijańskiej, nie pluje nikomu w twarz i nie robi nikomu krzywdy. Więc co was to, katolicy, obchodzi? Poza tym - nie wam oceniać, czy ktoś jest płytki, czy głęboki, czy ma większą, czy mniejszą wiedzę, czy ma przeżycia duchowe, czy jedynie dolegliwości gastryczne. Ateista może głębiej przeżyć te Święta niż katolik, który przecież też moze się nie zastanawiać nad symboliką tych Świąt. większość katolików jakich znam spędza Boże Narodzenie przed telewizorem wpieprzając makowiec i oglądając mordobicia i Familiadę. I OK, to ich sprawa. Znam też parę niewierzących osób, które obchodzą Święta i wykorzystują ten czas, by byc blisko rodziny, by powiedzieć sobie rzeczy, na jakie nie starczyło czasu w ciągu roku, by obdarować się prezentami wyszukiwanymi w pocie czoła juz na miesiąc przed. I to też ich sprawa. znam też masę przypadków zupełnie odwrotnych. I nic mi do tego. Katolicy, jeśli chcecie głosić Ewangelię i nawracać niewierzących (taką misję ma chyba każdy członek Kościoła) - to ton pretensji, zabieranie zabawek i wyganianie do pracy, oskarżanie o płytkość i brak duchowości, wreszcie zarzuty nt. ignorancji ZUPEŁNIE sie do tego nie nadają. Trochę pokory. to w końcu cnota? Odpowiedz Link Zgłoś
jarboe Re: a komu to przeszkadza? 15.12.04, 11:56 jak wyżej, nie od dziś wiadomo, że święta Bożego Narodzenia, to tak naprawdę święta rodzinne Odpowiedz Link Zgłoś