Dodaj do ulubionych

Jestem pod wrażeniem

02.03.05, 11:14
Im dłużej czytam wypowiedzi forumowiczów tym bardziej zaczynam wierzyć w
ludzi, w ich dobrą wolę i chęć pomocy innym. To naprawde budujące że ludzie,
którzy zupełnie się nie znają tak bardzo przejmuja sie problemami innych.
Pewnie że przychodzi do głowy także wątpliwość: czy przypadkiem takie
wirtualne rady to nie chęć dowartościowania samego siebie ? Ponieważ jednak
z natury jestem optymistką wierzę że to dobroć i wspaniałomyslność.
Obserwuj wątek
    • ulaula2 Re: ale czego? 03.03.05, 16:20
      ja z kolei,z przekonania jestem pesymistką (albo realistką). Myśle,ze łatwiej
      jest doradzac komuś,kogo się nie zna,w formie anonimowych,zdawkowych haseł i
      nie musi to wcale wypływać z tzw.,,dobrej woli" doradzającego i z jego
      przemożnej chęci pomocy innym.Chęć dowartościowania się odgrywa w tym aspekcie
      dużą rolę, ale nie jest to jedyny czynnik. Moim skromnym zdaniem ludzie z
      natury nie są dobrzy,to życie w społeczeństwie wymusza na nich takie
      zachowania.
    • olenkadodiaska Re: Jestem pod wrażeniem 03.03.05, 17:06
      a ja jestem optymistka i realistka jednoczesnie :D.... i jestem rozdarta w
      swoich pogladach; najpewniej obie wasze opinie maja w sobie troche prawdy, a
      ludzie sa rozni, wiec ich intencje takze
      • Gość: error! Re: Jestem pod wrażeniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:28
        ludzie sa dobrzy dlatego ze za bycie złym czeka ich kara a ludzie baaaaardzo
        nie lubia kar....sposoby postępowania poznane w dzieciństwie często opierały
        się na bazie-dobro-nagroda,zło-kara choć "dobro" i "zło" czasem bywało i bywa
        bardzo różnie rozumiane.nie wspominając ofkoz o kraju katolików jakim jest
        Polska gdzie wpaja się nam od małego takie rzeczy jak piekło, niebo itd
        niezależnie od wszystkiego. więcej nie trzeba mówić. jeżeli chodzi o forumy to
        nie ejst to rzeczywistość tylko słowa....w teorii każdy jest dobry więc nei
        wiem co cię tak zaskakuje.ale i tak pozdraiwam:]
    • Gość: anch'Io Re: Jestem pod wrażeniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:31
      Jestem pod wrażeniem twojego optymizmu. To wspaniale, że są ludzie tacy jak ty,
      którzy dostrzegają przede wszystkim dobre strony życia. podoba mi się także
      bezinteresowność i dobra wola w dawaniu rad, oraz, jakże ważna, umiejętność
      mądrej polemiki. To cudowne, że na tym forum nikt nikogo nie chce skrzywdzić.
      Szkoda, że jest tak tylko w zyciu wirtualnym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka