Dodaj do ulubionych

Najlepsze cechy Polaków

09.05.05, 11:43
TRZY NAJLEPSZE, Waszaym zdaniem, cechy Polaków?
Moim zdaniem - odwaga, otwartość, smykałka (?)
Obserwuj wątek
    • krysica Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 11:47
      tę smykałkę zastąpię...Polak potrafi...
    • marecki997 Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 11:48
      1) "Polak potrafi" - Polacy wielokrotnie dawali spobie radę nawet w
      najtrudniejszych sytuacjach - zabory, 2 wojny światowe, 2 okupacje, wreszcie
      czasy złomiarzy i kłusowników

2) Polak twardo broni swoich racji - nic go nie przekona do zmiany poglądów!

3) Polak się nie przejmuje nadchodzącymi kłopotami - "Eee, tam, jakoś to będzie"
      albo "no i co mi zrobią?"
      • Gość: Schuja Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.05.05, 12:31
        Polak potrafi- pozostalosc ery Gierka , kiedy rozne bzdury probowano temu
        narodowi wciskac. Polak twardo broni swoich racji i nic go nie przekona- jak
        barana albo krowy. Polak nie przejmuje sie nadchodzacymi klopotami- cecha
        narodu bez odpowiedzialnosci, infantylnego.
        • krysica Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 14:52
          bo przed szkodą i po szkodzie głupi...
    • Gość: Roman Re: Najlepsze cechy Polaków IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:03
      Poitrafią otwierac butelki z piwem bez otwieracza.
      • Gość: europejczyk Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.autocom.pl 14.05.05, 16:57
        ZA GRANICA:latwo sobie radzi z miejscowym jezykiem,
        • puba Re: Najlepsze cechy Polaków 16.05.05, 08:36
          Gość portalu: europejczyk napisał(a):

> ZA GRANICA:latwo sobie radzi z miejscowym jezykiem,
          >

haha
          a w Polsce z francuskim..
      • Gość: europejczyk Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.autocom.pl 14.05.05, 17:04
        ZA GRANICA: latwo sobie radzi z miejscowym jezykiem,sukces w pracy jest jego
        ambicja narodowo - patriotyczna,zawsze pamieta o matce,rodzinie,miescie,Polsce.
    • fruwam Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 12:32
      goscinnosc, poczucie humoru, goscinnosc
      • Gość: Schuja Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.05.05, 12:50
        Goscinnosc- kirdys zwiazana z ambicja " zastaw sie a pokaz sie" , obecnie
        czesciowo z oczekiwaniem na rewanz wynagradzajacy naklady a czesto oczekujacy
        jeszcze ekstra korzysci.
        • fruwam Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 12:52
          ...a pierwsza wada jest krytyka absolutnie wszystkiego i totalny pesymizm
      • krysica Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 14:50
        Zastaw się a postaw się....
    • po_godzinach Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 12:54
      Ja moge opowiedziec tylko o moich najlepszych cechach
      po_godzinach.
      • Gość: baaal Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.zachod.pl 09.05.05, 13:01
        hahaha!!!! Tego się spodziewałem! Zwróćcie uwagę że na pytanie o "NAJLEPSZE
        cechy" - Wy przytaczacie głównie te ZŁE cechy! Czy aż tak w nas silnie siedzi
        masochizm narodowy!????
        • Gość: baaal Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.zachod.pl 09.05.05, 13:03
          jeszcze raz:::: najlepsze cechy Polaków???
          • po_godzinach Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 13:05
            ale których Polaków?
            mówię, że moge opowiedzieć tylko o MOICH najlepszych - a jakie są TWOJE?
            Pojęcia nie mam)
            • Gość: baaal Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.zachod.pl 09.05.05, 13:15
              Zapytałem znajomych i powiedzieli coś takiego:
              Edward :
              - Odwaga,
              - Śmiałość
              - Smykałka

Irena:
              - Improwizacja, czyli radzenie sobie w trudnych sytuacjach.
              - Śmiałość
              - Słowiańska otwartość

Andrzej:
              - Honor
              - Zaradność
              - Umiejętność dostosowywania się
              • po_godzinach Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 13:19
                Aha.
                To ja jestem bardzo typowa, posiadam bowiem cechy i Edwarda, i Ireny, i
                Andrzeja).
                • Gość: baaal Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.zachod.pl 09.05.05, 13:25
                  Pięknie!
                  • po_godzinach Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 13:26
                    Heh) Mam też wady, ale każesz je przemilczeć).
                    • Gość: baaal Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.zachod.pl 09.05.05, 13:33
                      Ale te cechy Polaków w jakimś tam statystycznym ujęciu czy może według naszych
                      własnych wyobrażeń?
                      Słyszy się tyle ocen tak niedobrych, że jedynie tytułem przekory pozwoliłem
                      sobie zapytać o cechy POZYTYWNE. I tyle. Ale idzie to jak z kamienia. A jak się
                      zajrzy też TU na np. "cechy NEGATYWNE Polaków" , o to jest co czytać!!!! :))
                      Czy rzeczywiście jesteśmy gorsi od innych ?
                      • po_godzinach Re: Najlepsze cechy Polaków 09.05.05, 13:37
                        skromni, kolego, tylko skromni)
    • abaddon_696 Najlepsza cecha Polaków? 09.05.05, 13:39
      To, że są wśród nich tacy, co wiedzą, że cechy narodowe nie istnieją.
      • Gość: baaal Re: Najlepsza cecha Polaków? IP: *.zachod.pl 09.05.05, 13:48
        Mogę się zgodzić. Ale dlaczego więc tyle złego mówimy o sobie: buraki, brudasy,
        politycznie rozpiżeni, chorzy z zawiści, albo: "Polak Polaka za granicą udusi i
        okradnie", a napewno mu nie pomoże, skąd tyle złego jadu w nas i o nas? Gdy
        mówimy o sobie sami.
        • red_one Re: Najlepsza cecha Polaków? 09.05.05, 13:57
          to natura ludzka. nie polska. i kultura osobista. tak mysle.
          czasem jak ktos np gruby mocno ci zalezie za skore, to utomatycznie nie cisnie
          ci sie na mysl: glupi grubas. chociaz nie masz nic przeciw ludziom otylym. tak
          samo jak turek czy rowerzysta ci sie wpakuje pod kola nie patrzac: durny turas,
          idioci nie powinni jezdzic na rowerach.

mowic:buraki, brudasy,.. szukamy w zlosci, zlej strony u danej osoby. czesto
          wcale nie jest to odzwierciedleniem ogolnego nastawienia do danej grupy osob.
      • paluemiy78 Re: Najlepsza cecha Polaków? 14.05.05, 13:01
        moze my jestesmy po prostu tak zakompleksieni? tylko ........ czemu?
    • baron_von_gateknienosze Re: Najlepsze cechy Polaków 10.05.05, 00:10
      Jest jedna: nie mamy złych cech!
      • Gość: 1959 Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 21:03
        my nie potrafimy mówić o swoich zaletach, choć mamy ich wiele, np. jesteśmy
        weseli, przecież potrafimy się bawić. Nie wiem dlaczego brak nam tego luzu tak
        na codzień. Ostatnio spotkałam się z opinią Brazylijczyka, że ludzie ze
        wschodniej Europy są bardziej naturalni, szczerzy od tych z zachodu. Myślę że
        jest w tym wiele prawdy. Przez nasze durne kompleksy nie potrafimy tak naprawdę
        pokazać swojego prawdziwego oblicza.Zróbmy z tym coś.
    • Gość: adam trudne pytanie IP: 83.238.200.* 10.05.05, 00:21
      próbuję coś wymyślić i nie mogę nic poza tym najbardziej oczywistym:
      jesteśmy niezniszczalni!

przez tysiąc lat żyliśmy jako naród w podłych warunkach w których 10 procent
      szlachty żyła w luksusach ze sprzedaży płodów rolniczych i drewna a reszta
      społeczeństwa żyła jak czarni w usa 250 lat temu... społeczeństwo krańcowo
      anachroniczne i prostackie, ponadto gó..ana pogoda

wielkość Polaków w tym aspekcie widać szczególnie w kontekście Rosjan i
      Białorusinów, którzy żyli w identycznych warunkach ale są dwadzieścia klas
      niżej od naz jeśli chodzi o degrengoladę, demoralizację i powszechne
      zezwierzęcenie
      • Gość: Schuja Re: trudne pytanie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.05, 10:16
        Do Adama. Dobrze cz radze , skoncz juz z tym piciem .... wody sodowej.
        Wiekszych nacjonalistycznych bzdur juz tu dawno nie czytalem za wyjatkiem
        ostatnio czytanej , po niemiecku zreszta , u niejakiego Rosenberga , "
        fachowca " od teorii ras.
    • Gość: wami4 NAZWIE TO INACZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:41
      CECHY POLAKOW? TANIE CWANIACTWO, ZLODZIEJSTWO,BUTA
      • paprocan Re: NAZWIE TO INACZEJ 13.05.05, 20:05
        ALKOHOLIZM
        • po_godzinach Re: NAZWIE TO INACZEJ 13.05.05, 20:07
          Hmm ... wątek nazywa sie "majlepsze cechy Polaków"
          Zaliczasz do nich alkoholizm??
          • Gość: Lalka co do wypowiedzi typu alkoholizm itp. IP: 193.144.79.* 13.05.05, 20:21
            Juz w podstawowce slyszlam formulke:
            "KAZDY POLAK MOWI O SOBIE"
            :)))))))))
            • Gość: chochlik Re: Dobre cechy Polaków IP: *.lublin.mm.pl 13.05.05, 21:26
              W momentach powszechnego zagrożenia umiejętność zmobilizowania się do
              współdziałania obronnego, z tym że zapał jest słomiany. W większości wypadków
              trwa krótko, gaszony prywatą i egoistyczną obojętnością. Oczywiście to nie
              dotyczy wszystkich Na szczęście nadal istnieją chroniczni, autentyczni
              społecznicy, i o dziwo, pełni samozaparcia idealiści i cechach wodzowskich, ale
              takich jak Piłsudski chyba się nie doczekamy. Zresztą nie te czasy nie ci
              ludzie , nie takie okoliczności.
    • arilo po co taki temat 13.05.05, 22:59
      przeca to jest generalizowanie, ktore nie prowadzi do niczego
      • Gość: Win Re: po co taki temat IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 14.05.05, 07:04
        Gdyby Polska byla Polska to by bylo latwiej zauwazyc dodatnie cechy Polakow.
        Przez ostatnie dwa wieki Polacy nabywali najgorsze cechy tak od wrogow jak i
        przyjaciol...i niestety, w pewnym stopniu dalej to robia.
        "Zeby Polska byla Polska", w pozytywnym tego slowa znaczeniu, napewno bylo by
        inaczej.
        Na szczescie, da sie zauwazyc ze mlode pokolenia Polakow co raz wiecej zaczyna
        dostrzegac i cenic wrodzone, pozytywne cechy swoich przodkow, ktore czesto
        zostaly w nich przytlumione przez zewnetrzne, negatywne wplywy.
        Notabene, pomimo wszystko, Polakow cechuje proba zycia wedlug Diesieciu
        Przykazan Bozych. Przyznaje, ze im sie to niezupelnie udaje, ale ostatecznie
        Polacy to tez tylko ulomni ludzie...ale w porownaniu do innych to anioly.
    • Gość: kijek Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 14.05.05, 10:24
      Polacy świetnię potrafią podrabiać banknoty
      Polacy potrafią kilkukrotnie przekroczyć śmiertelną dawke alkoholu we krwi i
      przeżyć
    • Gość: deedee Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:31
      Mogę powiedzieć jedno - Polak potrafi ;)
      • Gość: carisma Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.bredband.comhem.se 14.05.05, 12:00
        * Silny instynkt solidarnosci w chwilach zagrozenia narowodego,
        a wiec tozsamosc narodowa /a co za tym idzie duma i honor /
        * romantyzm duszy / wstydliwie ukrywany /
        * serdecznosc / powszechnie znana /
        * kreatywnosc / artyzm , inteligencja -umiejetnosc dostosowywania sie do zmiennych
        warunkow zycia /
        * wiara -nadzieja / a wiec optymizm - na zmiane losu na lepszy /
    • Gość: gosiaqus Re: Najlepsze cechy Polaków IP: 82.160.7.* 14.05.05, 11:48
      sa ambitni- a zwłaszcza młode pokolenie
      zaradni- to się tyczy raczej pokolenia komuny bądź wczesnego kapitalizmu
      towarzyscy- my to się potrafimy bawić hehehe :)
      • paluemiy78 Re: Najlepsze cechy Polaków 14.05.05, 13:22
        wg moich obserwacji:
        1. serdeczni (wyjatki potwierdzaja regule)
        2. towarzyscy, lubiacy sie bawic,
        3. goscinni (i nie tylko na zasadzie postaw sie a zastaw sie!!! ani w
        oczekiwaniu na rewanz!!!!),
        4. rodzinni, ciepli,
        5. ciekawi swiata, w miare otwarci,
        6. krytycznie patrzacy na siebie (co do pewnego stopnia jest pozytywem)

goscinnosc, otwartosc, rodzinnosc sa tym silniejsze i bardziej widoczne im
        mniejsze PKB na mieszkanstwa w danym narodzie... (tak mi sie zdaje... co Wy
        nato?)

milego weekendu!
        • Gość: Polak Re: Najgorsze cechy Polaków IP: *.qc.sympatico.ca 14.05.05, 14:13
          A co z najgorszymi cechami Polakow?

1)Anarchisci- nie lubia dyscypliny,niezorganizowani, warcholy,
          2) Zawistni - wydlubia ci oczy, jesli masz wiecej niz inni,
          3) lubiacy odkladac wszystko na jutro,
          4) wieczni malkontenci - ciagle narzekaja,
          5) chorobliwi marzyciele - snuja plany, projekty, ktorych nie sa w stanie
          urzeczywistnic (powiedzialbym syndrom "szklanych domow")
          6)hucpah - zlosliwa bezposredniosc.

• Gość: carisma Re: Najgorsze cechy Polaków IP: *.bredband.comhem.se 14.05.05, 18:12
            To co mowimy o innych , bardziej swiadczy o nas samych , niz oddaje prawde
            o ludziach , / narodach /, o ktorych sie wypowiadamy....
            Jezeli widzisz siebie w tym opisie , to nie pomoze , ze ktos inny widzi Cie
            oczyma pelnymi podziwu.
            Jak pomyslisz troche , znajdziesz na pewno takich , ktorzy bardzo sie starali
            i bardzo Cie LUBILI.... i moze nadal lubia , wbrew Twojemu negatywizmowi : )
            • Gość: Polak Re: Najgorsze cechy Polaków IP: *.sympatico.ca 15.05.05, 00:15
              Twoj post jest dowodem, ze propaganda PRL-u jest nie do zdarcia i pozostanie na
              zawsze w twojej swiadomosci!

Niech zyje dyskurs partyjny na trwale zakorzeniony w kulturze polskiej! Niech
              zyje propaganda sukcesu i mitu sielankowego bytu miliona Polakow! Zyjmy
              marzeniami, zalozmy rozowe okulary - tak, w Polska jest najzamozniejszym krajem
              swiata!

Masz niezla sile perswazji, jak filmy propagandowe i pochody 1wszo majowe!

Juz uwierzylem!

Gość portalu: carisma napisał(a):

> To co mowimy o innych , bardziej swiadczy o nas samych , niz oddaje prawde
              > o ludziach , / narodach /, o ktorych sie wypowiadamy....
              > Jezeli widzisz siebie w tym opisie , to nie pomoze , ze ktos inny widzi Cie
              > oczyma pelnymi podziwu.
              > Jak pomyslisz troche , znajdziesz na pewno takich , ktorzy bardzo sie starali
              > i bardzo Cie LUBILI.... i moze nadal lubia , wbrew Twojemu negatywizmowi : )

• Gość: carisma SZKLANE DOMY IP: *.bredband.comhem.se 15.05.05, 12:43

Twoja wypowiedz sensu stricto nie jest na temat, choc odbieram intencje...
                Odpowiem cytatem :
                " Zly to ptak , co wlasne gniazdo kala ".
                Znam historie Polski i znam roznych Polakow.Kazdy kraj ma swoja mroczna i jasna
                strone historii, a dobroc, czy klasa czlowieka sa wartosciami indywidualnymi i
                ponadnarodowymi.
                Ojczyzny,tak, jak matki sie nie wybiera.... i kazda inna ojczyzna , nawet ta
                " lepsza " nie zastapi tej pierwszej..../ syndrom " Latarnika " /.
                Nigdy nie mialam nic wspolnego z partia , czy propaganda PRL-u , i to moje
                pokolenie doprowadzilo do historycznych zmian w Polsce.
                Kazda reformacja ma swoja cene , tak jak indywidalne zmiany w naszym zyciu...
                mnie jednak ciesza sukcesy Polski i Polakow ...tak jak i martwia wynaturzenia.
                Ale zyjac za granica , mam swiadomosc, ze kazde EDEN ma swoje dno.
                Cieszy mnie otwartosc Polakow na swiat....ich podroze , czy spotkanie
                z rodakami w roznych czesciach swiata , chocby i na Rodos....
                fakt , ze maja paszport w domu, co dla mojego pokolenia nie bylo takie
                oczywiste.

Historia krajow , tak jak i ludzi sklada sie ze wzlotow i upadkow...ale ja
                widze w Polakach te sile ducha , ktora nie pozwala im poddawac sie manipulacji,
                prowokuje do walki o zmiany ...na lepsze.
                To jest ta sila ,ktora kaze , mysle, ze i Tobie podjac wyzwania na emigracji.
                I jezeli osiagnales sukces tam , to korzenie tego tkwia jednak w Twojej
                chcianej czy niechcianej polskosci...

SZKLANE DOMY - to nie chorobliwe marzenia , to kreatywnosc wyobrazni,
                zrealizowana juz architektonicznie na tysiac sposobow .
                Ten wielki z Gor Swiatokrzyskich byl tylko prekursorem idei...

Marzenia o lepszej przyszlosci, zwyklej dobroci, sprawiedliwosci ...sa pra
                motorem ludzkiego dzialania....I mysle, ze Polacy maja to gleboko zakorzenione
                w kulturze , czy mentalnosci....i majac wszelkie prawa do MIEC ...
                nie przesataja nadal BYC....

....i nikt nie ma prawa wytykac im biedy ...,ktora ma taka sama twarz dla wielu
                ludzi, nawet bogatych spoleczenstw...

BTW
                Aby zaufac i wierzyc innym , trzeba samemu byc wiarygodnym...
                Zycze Kanadzie zlotego medalu dzis : )

• Gość: Polak Re: SZKLANE DOMY IP: *.sympatico.ca 15.05.05, 17:38
                  Piszesz o kalaniu wlasnego gniazda, czemu wiec mieszkasz w Szwecji? Czemu
                  porzucilas swoje ukochane gniazdo, polka kukulka podrzucajaca swoje jaja do
                  innych gniazd? To przeciez inne spoleczenstwo zapewnia ci warunki bytowe, prace
                  i wygodne zycie. A moze chcesz doscignac "Latarnika" o ktorym wspominasz,
                  przescignac go w patriotyzmie i typowym dla Polakow masochizmie majacym
                  korzenie w chrzescijanskim meczennictwie, ktore nad Wisla przekszalcilo sie w
                  nowy twor narodowo-religijny, gdzie Polska stala sie spelnieniem Jeruzalem na
                  Ziemi?

Przepraszam za te doze cynizmu, nie jest moja intencja obrazenie Ciebie,ale nie
                  zgadzam sie z twoja teza, ze kazdy czlowiek krytykujacy swoj kraj jest zdrajca.
                  To sformulowanie "kalanie wlasnego gniazda" jest chyba typowe dla Europy
                  Srodkowej, bo moja ulubiona pisarka austriacka Elfriede Jelinek tez zostala
                  mianowana "Nestbeschmutzerin" za krytykowanie neo-faszyzmu, nacjonalizmu
                  germanskiego i antysemityzmu majacych korzenie w katolicyzmie. Nigdzie indziej
                  nie spotkalem sie z ta allegoria.

Wspominasz o "Szklanych domach" o ktorych napomknalem w swoim poscie. Otoz dla
                  mnie sa one przykladem zderzenia gornolotnych marzen Polakow ucielesnionych w
                  Cezarym Baryce, ktorego wyobrazenia o Polsce zderzyly sie z rzeczywistoscia -
                  drewnianymi chalupami i panujaca wszedzie nedza. To taki Norwidowski "ideal
                  siegnal bruku", a te idealy grznace w blocie widac wszedzie w Polsce:
                  perpetualna budowa warszawskiego metra, niezabudowany do dzisiaj plac Defilad
                  przed szkaradnym PKiN, projektowane autostrady nigdy niezrealizowane, marzenia
                  Twojego pokolenia o "Drugiej Japonii", marzenia polskich nacjonalistow o
                  polskim imperium. Byc moze ten syndrom ma swoje korzenie w marzeniach o
                  niepodleglosci w wieku XIXstym, bo byly one nierealne? A moze po prostu jest
                  lepiej marzyc, niz zakasac rekawy i wziazc sie do roboty?

Pozdrawiam Cie w Twoim szwedzkim gniezdzie, byc moze jestes tam ze wzgledu na
                  historyczne wiezi miedzy Polska a Szwecja i zyjesz miedzy Warszawa a
                  Stockholmem jak dynastia Wazow!

:)
                  • Gość: carisma JASKOLKA.... IP: *.bredband.comhem.se 15.05.05, 21:37

Nie kalam wlasnego gniazda, mieszkajac w Szwecji.
                    Nie wybieralam emigracji ani ze wzgledow ekonomicznych, ani politycznych.
                    Przyjechalam z rocznym dzieckiem do meza, ktorego stan wojenny zastal w Szwecji...
                    z jedna walizka ....zostawiajac za soba mieszkanie , prace, przyjaciol i rodzine.
                    Zew obraczek i ciekawosc swiata.
                    Znalam Szwecje ze studenckich wakacji i pamietam jak wraz z innymi studentami
                    przenosilismy obrazy tej rzeczywistosci tutaj, na nasz trudny polski grunt
                    poznych lat 70-tych. Pozniej to juz byla lawina historycznych wydarzen.

Nie jestem POLKA kukulka, ktora podrzuca cokolwiek, czy kogokolwiek -
                    komus innemu / a juz w najmniejszym stopniu te slynna ...... /
                    Jezeli juz uzywasz tych porownan , to zgadzam sie na JASKOLKE - symbol emigracji
                    Wracam zawsze do kraju latem , powroty i spotkania sa rownie radosne jak Kory i
                    Demeter....jak mowi moja mama.

Nie ponizam ludzi z zasady : " Kto poniza sam jest niski "
                    i z wychowania....
                    Podobnie jak cenie sobie tych, ktorzy pisza Polka , Polak z duzej litery,
                    zgodnie chociazby z ortografia.

Nie mowie zle o moim kraju, szukam pozytywow, tlumacze, czasami pokazuje
                    Szwedom Polske.
                    To jest moje male, prywatne " ambasadorstwo ", ktorego zasieg jest lokalny, bo
                    stoje tylko za siebie i tylko siebie reprezentuje.

Niczego nie dostalam tu za darmo, warunki bytowe, prace i tzw."wygodne zycie"-
                    zapewnilam sobie sama, studiujac tu dwukrotnie za pozyczone pieniadze.
                    O prace staralam sie jak wszyscy inni i mysle, ze podobnie intensywnie
                    pracowalabym w kraju.

Nie mozna zrozumiec " Latarnika ", zyjac w Polsce.....
                    rozumiemy wartosc rzeczy , ludzi , ojczyzny , zdrowia , kiedy je stracimy....
                    ... " ilez cie trzeba cenic ten tylko sie dowie, kto cie stracil "...
                    to znana fraza. Inna nalezy do Wyspianskiego...

Nie mow pogardliwie o chrzescijanskim masochizmie Polakow...bo obrazasz pamiec
                    Baczynskiego i tych stoczniowcow, ktorzy robili to , co nakazywalo im sumienie...
                    nie myslac , ze beda bohaterami czy meczennikami.Kogo dzisiaj na to stac?

Dla mnie istnieje zasadnicza roznica miedzy patriotyzmem a nacjonalizmem:
                    patriotyzm ma w sobie szlachetnosc buntu tych , ktorzy nie chca byc ofiarami
                    agresji , nacjonalizm - zle pojeta wyzszosc , pogarde dla slabych, historycznie
                    zle kojarzony.
                    Europa ma za soba bolesna przeszlosc , z ktora usiluje sie uporac....nie
                    podejmuje sie tutaj rozwijac tego tematu-rzeki....ale jak i w dalekim konflikcie
                    o Kaszmir , gdzie historycznie zbiegly sie trzy wielkie religie: buddyzm,
                    hinduizm ,islam ,europejskie wplywy Anglikow .....religia jest jedynie tlem
                    konfliktu.Wszystkie wielkie konflikty zbrojne tocza sie o ziemie , surowce,
                    prawo do wody ....tak wiec rozwiazujmy problemy ekonomiczne...bo tu lezy pies
                    pogrzebany.

Ja nie stawialam tezy, ze kazdy kto krytykuje swoj kraj jest zdrajca....
                    ale ktos tu juz napisal , ze Polacy znaja swoje wady i potrzebuja uslyszec
                    o sobie rzeczy pozytywne, zobaczyc swoje mocne strony , ktore pozwola im w
                    Europie trzymac glowe wysoko i z godnoscia.
                    Tym autorytetem , ktory niewatpliwie podnosil narod na duchu byl papiez ...
                    i my swiadomi losow historii musimy znajdywac te postaci , ktore buduja
                    narodowy image i daja poczucie dumy.

Utrata marzen boli, nie tylko Cezarego Baryke......
                    ten problem dotyczyc moze polskiej emigracji, ktora miala wyidealizowany obraz
                    Europy i dopiero z bliska moze obserwowac i weryfikowac swoje opinie na temat
                    zycia w tym lepszym swiecie.

A co do Wazow....gdzies istnieje w pamieci Szwedow, choc nie wszystkich,
                    ten dawny krolewski zwiazek miedzy obu krajami....
                    ale i zdziwienie budzi fakt , ze nazywalismy ich "syndafloden"- potopem.
                    Historycy tutaj niesmialo przedstawiaja los krajow okupowanych przez Szwedow kiedys.

Moja " dynastia "...ma sie dobrze i nie ma problemow z jezykiem polskim, czy
                    tozsamoscia... a co do WAZY* ...to byla raczej chinska......i ktos ja niechcacy
                    stlukl.

Ide na mecz...

carisma

• Gość: Polak Re: JASKOLKA.... IP: *.securenet.net / *.securenet.net 15.05.05, 22:02
                      Nie napisalem Polka z malej litery, lecz byla to literowka, bo mialem na mysli
                      polska kukulke. Tak wiec niepotrzebnie sie obrazilas i nie wzielas tego pod uwage.
                      A nie zauwazylas, ze zwracalem sie do "Ciebie", "Tobie", a wiec z duzej litery,
                      w czym wyrazalem szacunek do mojego rozmowcy.

Szanuje Twoje poglady, bo mowisz bardzo przejrzystym i pieknym jezykiem,
                      potrafisz oprzec swoja opinie logicznymi argumentami. A Twoj rozmowca nie musi
                      sie koniecznie z Toba zgadzac, bo na swiecie zyja rozni ludzie i chyba byloby
                      nudno, gdyby kazdy nosil ten sam mundurek, jadl codziennie te sama miske ryzu
                      jak to bylo za czasow Mao Tsetunga.

Ja rowniez nie mam zwyczaju ponizania innych ludzi, chociaz majac polskiego
                      rozmowce trzeba byc przygotowanym na ostry atak, bardzo czesto chamski i moze
                      dlatego moje antenki sa bardziej naprezone, gdy mam doczynienia z inna osoba
                      pochodzenia polskiego.

Mowisz, ze powinnismy sie skupic na zaletach nacji polskiej, ale skoro mamy
                      zbudowac lepsza rzeczywistosc, to dlaczego mamy nasze wady zamiesc pod dywan?
                      Jak chcesz poprawic wizerunek Polski i polska rzeczywistosc bez wyrwania chwastow?

Tak a propos, to nie urodzilem sie w Polsce i mam z tego powodu podwojna,
                      konfliktowa tozszamosc, bo spedzilem swoje dziecinstwo na dwoch kontynentach, a
                      poza tym jestem swiadomy wielokulturowego charakteru kultury polskiej i byc moze
                      dlatego razi mnie polski patriotyzm i marginalizacja kultury zydowskiej,
                      litewskiej, bialoruskiej, ukrainskiej czy niemieckiej. Wspominasz o Baczynskim,
                      Sienkiewiczu, ale nie wspomnialas o Bruno Szulz, Singerze, Peiperze. A szkoda,
                      bo patrzac na kulture danej spolecznosci pod pryzmatem jej roznorodnosci ma sie
                      przed soba wieksza game kolorow i pelniejszy odbior.

Baw sie dobrze na meczu! :)
                      • Gość: kangur Re: JASKOLKA.... IP: *.nsw.bigpond.net.au 16.05.05, 08:18
                        Brawo Jaskolka!
                        Dopisuje:
                        --optymizm ( ze po przeczytaniu poprzednikow - dyskutantow wyjacych do
                        ksiezyca, potrafilas napisac cos pozytywnego
                        --indywidualizm (ze ani tu ani tam nie zgubilas samej siebie)
                        --patriotyzm ( ze wiesz kim jestes i skad pochodzisz i dokad sie wraca)
                        Ciesze sie, ze spotkalem kogos o podobnych cechach
                        Pozdrowienia z Kangurolandii
    • Gość: Rokk Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:58
      Polacy nie mają dobrych cech. Jesteśmy najgłupszym narodem świata. Kto twierdzi
      inaczej ten sam się oszukuje.
      • karolino Re: Najlepsze cechy Polaków 14.05.05, 17:09
        z najglupszym narodem, to gruba przesada, chyba, ze Rokk ma osobiste kompleksy
        na tym tle.

A co do tematu, to sadze, ze Polacy sa poniekad
        -szczerzy i naturalni (z zachowania i wygladu, po prostu na twarzy im sie
        maluje samopoczucie danego dnia)
        -pracowici i sumienni, (osobiste spostrzezenie po roku w UK)
        -uparci i zawzieci (co mozna tez traktowac w pozytywnym swietle)
        -bardzo ambitni, to dot.szczegolnie mlodego pokolenia
        -maja ułańska fantazje tj. robia rzeczy szalone i niemozliwe, coz mam na mysli
        jedna z nacji, ktora ma najlepszych globtrotterow (ktorzy np. jezdza autostopem
        po Mongolii, rozbijaja sie rowerami po Azji, za niewielkie pieniadze eksploruja
        swiat...rzecz mi znana z autopsji..)
        • karolino Re: Najlepsze cechy Polaków 14.05.05, 17:12
          i jeszcze jedno:
          -maja szeroka wiedze, sa po prostu dobrze wyksztalceni (szkoda jednak, ze nie
          zawsze dobrze wychowani:(
          • Gość: kobita Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.autocom.pl 14.05.05, 18:19
            Szybko przystosowujemy sie do kazdych warunkow.Bylismy najweselszym "barakiem w
            calym obozie socjalistycznym".
            • paluemiy78 Re: Najlepsze cechy Polaków 14.05.05, 18:49
              no dobra widze ze wzielismy sie troche w garsc i wycisnelismy troche pozytywow
              na swoj temat.....
              ciekawa jestem co sadzimy na tamat najlepszych cech Francuzow, Niemcow,
              Amerykanow, Hiszpanow itp.....
              Jakie mamy o nich zdanie? w czym sa dobrzy? czego sie mozemy od nich nauczyc?

czekam pelna ciekawosci Waszych wypowiedzi....
              • Gość: kosti Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.cytanet.com.cy 14.05.05, 20:11
                1-patryjotyzm,a z nim zwiazany honor,odwaga,solidarnosc,lojalnosc
                2-zaradnosc i uniwersalnosc,czyli Polak potrafi i to zawsze i wszedzie,
                3-otwartosc,poczucie homoru,goscinnosc,potrafimy sie swietnie bawic i na calego

To sa moim zdanie 3 grupy cech,ktore sa najlepsze moze nie w Polakach,bo nie
                moge mowic za innych,ale napewno we mnie,
      • pinia1a Re: Najlepsze cechy Polaków 16.05.05, 10:24
        Nie wiem czy to najlepsze - ale:
        GŁUPOTA, PIENIACTWO-WARCHOLSTWO,ZŁODZIEJSTWO-KOMBINATORSTWO, "POLSKO-
        CENTRYZM"....
        listę można poszerzyć!
        Niestety, szkoda ze tak często muszę wstydzić się za swój naród!
    • Gość: Rob "My Polacy" zespołu 52 Dębiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 22:31
      polecam do posłuchania. to może być nowym hymnem 4 RP
    • Gość: Nina Re: Najlepsze cechy Polaków IP: 199.227.27.* 14.05.05, 22:59
      znam taka jedna;
      nie wiem jak sie nazywa, ale to ta która sprawiła, ze Polacy nadal istnieją jako
      społeczność mimo swoich zalet, państwo istnieje mimo geopolityki i swoich
      ślepych i pazernych przedstawicieli. Jest cos, co nas odróżnia od Niemców,
      Ruskich, Anglików, Francuzów czy Włochów albo Belgów bałaganiarzy.
      Co to takiego?
    • Gość: esteta Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.tju.edu 15.05.05, 00:14
      W dzisiejszym artykule
      Zabójca córki, grożący skokiem z dachu, poddał się
      taki oto kawalek
      "...Po kilku godzinach Grzegorz G. chciał oddać się w ręce policji, kiedy jednak
      wstał, stojący przed blokiem gapie, zaczęli krzyczeć: "skacz". "Negocjacje
      trzeba było zaczynać od początku" - podkreślił Sokołowski...."
      To ilustruje nalepsza ceche Polakow.
      • kraciak Re: Najlepsze cechy Polaków 15.05.05, 01:07
        Do jasnej ciasnej, mówimy o najlepszych cechach! Nie najgorszych, załóżcie
        sobie osobny wątek, ale nie wtryniajcie tu złośliwości. Jakie wady mamy, sami
        wiemy. I chyba główną jest samooskarżanie, wręcz piętnowanie siebie, co widać.
        Dlatego nie będę kontynuować, tylko odpowiem na temat, więc:
        - dobroć (tak, ja spotykam się głównie z dobrocią, złe uczynki po prostu chyba
        bardziej dotkliwie zapadają w pamięć, więc tyle osób narzeka na to czy tamto,
        ale wiele nie widzi ogólnej dobroci)
        - otwartość
        - chęć poznawania świata, życia
        - gościnność, rodzinność
        - wspomniana ułańska fantazja
        Nie jesteśmy tacy najgorsi, jak niektórzy spośród nas chca nam wmówić. Mimo
        wszystko podoba mi się mój kraj. To, że ludzie czasem są tacy, a nie inni, jest
        winą naszych skomplikowanych dziejów... łatwo mówić, że np. u Niemców wszystko
        chodzi jak w zegarku, kiedy zawsze byli wolnym państwem. Nas dużo zepsuła
        zależność od innych, z którą się co prawda nigdy nie pogodziliśmy, ale która i
        tak potrafiła wypaczyć naród. Poza tym 40 lat komuny też zepsuło ludzi. Ale
        dużo młodych zauważa wady rodziców i stara się to zmienić. Narzekanie niczego
        nie zmieni, zacznijmy zmiany od siebie.
    • Gość: Monika Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:17
      Polak - katolik, alkoholik, he...,he...
    • Gość: gość Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.05.05, 11:25
      od kiedy Polacy mają jakieś dobre cechy , same wady i przywary uwarunkowane
      domniemam niestety genetycznie przez całe pokolenia i wieki naszej historii
      • Gość: POLAK Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.05.05, 11:40
        Są oczywiście wyjątki i od tej reguły ale dlaczego tak mało w całym narodzie?
        • seagool Re: Najlepsze cechy Polaków 16.05.05, 12:54
          szanowny Polaku,
          przeczytalam sobie wypowiedzi dot. tytulowego watku.
          niezle sie przy okazji usmialam: niektorzy maja problemy z pisaniem na temat,
          przez to ich komentarze staja sie groteskowe...
          tak byloby i z Twoimi postami, gdybys nie przedawkowal. Twoje arcykrytyczne
          wtrety nie wzbudzaja juz salw smiechu - zgodnie z zasada, ze co za duzo, to
          niezdrowo...
          czy slyszales o czyms takim, jak obiektywizm albo teoria wzglednosci (TW)?
          TW ma odniesienie do wszystkiego => rzeczy nie musza byc takie, jakimi nam sie
          zdaja. nasza percepcja rzeczywistosci zalezy od naszego usytuowania w
          przestrzeni (inaczej oceniasz sytuacje w kraju, bedac na obczyznie). inaczej
          widzisz, gdy krew (ze zlosci) zalewa Ci oczy. nie wiem, skad tyle w Tobie
          niecheci do wlasnej nacji. zdaje sie, ze miales dotad wyjatkowego pecha w
          obcowaniu z Polakami - trafiales na same felerne egzemplarze. tylko, czy wiesz,
          ze swoj ciagnie do swego ? moze to Twa negatywna postawa przyciaga
          takie 'agregaty'?
          jak pozbedziesz sie zacietrzewienia i fobii na punkcie polskosci, to trafisz na
          wspanialych rodakow. i zmieni sie Twoj punkt widzenia! czego Ci serdecznie
          zyuze, bo nie ma nic lepszego, niz dobre samopoczucie :)
          pozdrawiam,
          seagool

PS dobrze Ci wroze bo jeszcze nie wyrzekles sie swej polskosci (Twoj nick o tym
          swiadczy, chyba ze to kamuflarz... /patrz: TW/)

Gość portalu: POLAK napisał(a):

> Są oczywiście wyjątki i od tej reguły ale dlaczego tak mało w całym narodzie?
    • Gość: the gypsy Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.05.05, 12:49
      Polacy nie mają żadnych pozytywnych cech.
    • abstrakt2003 Re: Najlepsze cechy Polaków 15.05.05, 13:49
      optymizm (choć maskowany ciągłym narzekaniem)
      zaradność (zawsze dajemy sobie radę, tak czy inaczej na cztery łapy spadamy)
      otwartość (jak trzeba to nawet z diabłem dojdziemy do porozumienia)
    • Gość: ania Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:42
      1.tolerancja pomimo przyklejania nam wciaz roznych latek:-)
      2.zyczliwosc, jestesmy narodem niezawistnym i nieodwetowym,
      3.uczciwosc ( mimo wszystko) i mysle tu o uczciwosci w przekazywaniu swoich
      pogladow- poprostu nie jestesmy dwulicowi:-)
      • Gość: Juliet Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:20
        patriotyzm
        tolerancja
        gościnność
        otwartość
        zdolność - polak potrawi
        skromność
        towarzyskość
        potrawimy o swoje walczyć
        oto cechy które przeciętny polak ma!!!
        • nienautyzm Re: Najlepsze cechy Polaków 15.05.05, 21:01
          "wyczucie absurdu sytuacji"/poczucie humoru - wielki plus
          zawisc - wielki minus
          • Gość: gosc USA Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.ventca.adelphia.net 16.05.05, 04:14
            wlasnie wyczucie absurdu sytuacji, dowcipni, swietnie improwizuja, dostosowujac
            sie do sytuacji niesztampowych
        • Gość: Rob Re: Najlepsze cechy Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:46
          zobacz do słownika co te wyrazy oznaczają i rozejrzyj się wokół siebie. gdzie Ty to wszystko widzisz w NASZEJ rzeczywistości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka