kung 03.06.05, 09:40 Ostatnio ktoś, z kim prowadziłem rozmowę, powiedział mi, że z punktu widzenia logiki, wypowiedź: Jan lubi Pawła, oznacza, że i Paweł lubi Jana. Czy ktoś z was potrafi mi wyjaśnić, na jakiej podstawie taki wniosek jest słuszny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ipekakuana Re: Jan lubi Pawła 03.06.05, 17:55 Ktoś Ci bzdur naopowiadał. Z punktu widzenia logiki, predykat dwuargumentowy "lubi", nie oznacza relacji symetrycznej. Dlatego istotna jest w formalizacji kolejnośc zapisu argumentów tej relacji: Rab, a nie Rba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Jan kocha Pawła IP: 5.6.* / *.tm.net.my 04.06.05, 15:11 Jan kocha Pawła i Paweł kocha Jana, ale tylko dlatego że są w związku gejowskim ;) A co gdyby nie byli? Wówczas Jan nadal kochałby Pawła, natomiast Paweł nie odwzajemniałby uczucia do Jana. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ktu@lny Re: Jan lubi Pawła IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.06.05, 21:22 Zgadza się. Jest to jedna i ta sama osoba. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś