Dodaj do ulubionych

Karol -człowiek,który został papieżem

14.07.05, 15:34
Widzieliście film biograficzny o Karolu? Ja jestem zachwycona tym filmem,
jest taki...prawdziwy i taki...polski. Bardzo piekne pokazuje przeslanie
chrześcijanskie:) Pasja to był gniot w porównaniu z tym filmem, pasja w ogóle
mi się n ie podobała.
Polecam wszystkim!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ttttt Re: Karol -człowiek,który został papieżem IP: *.tele2.pl 14.07.05, 15:38
      Podobał mi się chociaż NIE JEST PRAWDZIWY w 100%. Cała masa wątków jest
      zmyslona lub przekręcona. To samo tyczy się postaci.
    • po_godzinach Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 15:39
      Widzieliśmy.
      Nie polecamy.
      Bardzo złe kino.
      • yoma Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 15:46
        KTT go ładnie, ostatnio zrecenzował, komuch przebrzydły :)

A w ogóle, nie znudziło wam się jeszcze? Odpapieżcie się!
        • barder Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 15:49
          Dokładnie, papież polak to historia która przeminęła.
        • po_godzinach Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 15:51
          No OK, mozna poczytac Iwaszkiewicza o Karolu - Szymanowskim).
          • yoma Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 15:53
            Eeee... można poooo... że co?
            • po_godzinach Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 15:55
              Taaa ... wspomnienia Iwaszkiewicza o jego przyjacielu Karolu Sz. (jak wyżej)
              to, co prawda, znakomita literatura, tyle, że o naachyleniu homoseksualnym ...
              • yoma Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 15:56
                A fuj, sodomia i gomoria!
                • po_godzinach Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 16:00
                  ale Wielkimi Polakami byli obaj)
                  • yoma Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 16:06
                    Coż, Karol W. też odrzucił miłość kobiety.
      • totek11 Re: Karol -człowiek,który został papieżem 15.07.05, 12:59
        O gustach co prawda się nie dyskutuje ale trzeba być bardzo bezdusznym by się
        nie wzruszyć oglądając ten film. Piotr Adamczyk bardzo dobrze wcielił się w tą
        postać a nie było to łatwe, wszyscy mamy w pamięci postać Karola Wojtyły,
        księdza, biskupa, kardynała, papieża. A kino? Cóż jeśli ci się nie podobało, to
        Twoja strata.
        • po_godzinach Re: Karol -człowiek,który został papieżem 15.07.05, 13:03
          Hmmm ... czyzby juz zaczęły obowiązywać "jedynie słuszne" normy estetyczne?
          I "jedynie słuszne" powody do wzruszeń?

Co niby ma byc moja staratą?
          Że jakis film mi sie nie podoba, który podoba sie Tobie?

Chyba oszalałeś.

PS. Z filmami biograficznymi zawsze jest ten problem, o którym piszesz.
          • manra Re: Karol -człowiek,który został papieżem 17.07.05, 11:20
            nie uwazam, zeby to bylo bardzo zle kino.
            nie uwazam, zeby bylo zle wogole.
            mysle, ze to bardzo dobry film. kazdy moze go oczywiscie odebrac w rozny sposob
            i kazdy zwraca uwage na inne elementy.
            jedynym, co bardzo mi przeszkadzalo, byl fatalny dubbing (swoja droga- skad on
            sie tam wogole wzial? czyzby tworcy filmu zalozyli, ze Polacy nie potrafia
            czytac napisow? albo ze sie oburza, jesli bohaterowie nie beda mowic po polsku?)

mimo wszystko, nie nalezy sie spodziewac, ze bedzie to wielkie dzielo,
            artystyczny przelom.
            tu nie o to chodzi.
            pozdrawiam.
            • maldives Re: Karol -człowiek,który został papieżem 17.07.05, 12:43
              swoja droga- skad on
              > sie tam wogole wzial? czyzby tworcy filmu zalozyli, ze Polacy nie potrafia
              > czytac napisow? albo ze sie oburza, jesli bohaterowie nie beda mowic po polsku?

Nie jestem pewna.... ale filmy z międzynarodową obsadą są często kręcone w kilku
              jezykach. Każdy aktor mówi po swojemu.
    • czarna_jagodka Re: Karol -człowiek,który został papieżem 14.07.05, 19:49
      Film wzruszający. Były takie momenty kiedy zdarzyło mi się zapłakać.
      Ale...... były też niestety wady:
      1. zbyt dużo fikcyjnych postaci i wątków. Rzeczy, które miały w rzeczywistości
      miejsce zostały dla potrzeb filmu "podkoloryzowane", np. zdarzenie z wypadkiem
      Karola Wojtyły. Karol Wojtyła w rzeczywistości został potracony przez niemiecki
      samochód, a pomogła mu nieznajoma konieta. To co zostało pokazane w filmnie było
      o wiele bardziej dramatyczne. Tylko po co? Jesli film ma pokazywać życie Jana
      Pawła II to powinien być wierny fakom.
      2. Jak dla mnie nie została pokazana zbyt wyraxnie poboznośc K.wojtyły. W
      rzeczywistości to był człowiek, który od małego dziecka żył w bliskości z
      Bogiem. Często się modlił, chodził na pielgrzymki..... W filmie jego wstapienie
      do seminarium było takie troszkę "ni z gruszki, ni z pietruszki".
      3. Odnoście kwestii technicznych: strasznie marna była charakteryzacja. W chwili
      wyboru K.wojtyły na papieża jego przyjaciele (Adam, Paweł, Hania) ciągle
      wyglądają jakby mieli po 25 lat.
      4. W kinie w którym byłam film emitowany był z fatalną ściezką dźwiękową.
      Trzeszczał chwilami jak stara winylowa płyta. Kiedy okazało się, że w Polsce
      film poleci najpierw w kinach, a nie w telewizji jak było obiecane, ITI
      tłumaczyło że robią to w trosce o widza, bo w kinie jest o wiele lepszy odbiór.
      Dobre sobie ;-))))
      PS. Byłam na filmie w Cinema City
      • Gość: gosia Re: Karol -człowiek,który został papieżem IP: *.acn.waw.pl 14.07.05, 19:55
        nie ogladalm ipewnie obejrze dopiero w domu na dvd

ale wydaje mi sie, ze dla dopiero wowczas zamknie sie rozdzial polskiego papieza
        choc sentyment pozostanie
        ...
        do kosciola nie chodze, ze by nie bylo
      • manra Re: Karol -człowiek,który został papieżem 17.07.05, 11:23
        jagodko, nie jestem pewna, czy celem filmu jest pokazanie TYLKO zycia wojtyly.
        widze powod, dla ktorego wypadek zostal "podkoloryzowany" - mysle, ze tworcom
        filmu chodzilo o to, zeby postaci nie byly idealnie jednokolorowe. byc moze
        chcieli przekazac odbiorcom, ze nie wszyscy hitlerowcy byli bezdusznymi
        maszynami do zabijania i dalej- ze nie powinnismy patrzec na czlowieka przez
        pryzmat czlonkow jego grupy. niby oczywiste, ale...
        pozdrawiam
        • maldives Re: Karol -człowiek,który został papieżem 17.07.05, 12:41
          Teoretycznie masz rację. Ale.... od pokazywania takich rzeczy jest masa różnych
          innych filmów.
          Jesli film dotyczy papieża to powinien przedstawiać fakty zgodne z prawdą.
          • manra Re: Karol -człowiek,który został papieżem 17.07.05, 19:03
            dokladne odwzorowanie wydarzen nie jest mozliwe w FABULARNYM filmie
            biograficznym. polecam dokumenty. pozdrawiam.
            • Gość: Anna Re: Karol -człowiek,który został papieżem IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.05, 19:55
              Wiadomo, ze nie da się odtworzyć słów które ktoś wypowiedział, rozmów, uczuć....
              ale fakty i postacie da się odtworzyć w 100%.
    • Gość: lavinka z nielogu ta, zważywszy że głowna bohaterka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 10:07
      wogóle nie istniała... Nie ma to jak prawda... Biografia oparta na fikcyjnych
      postaciach...

lav
    • juta50 CO TY GADASZ?? 16.07.05, 23:49
      Nie wiem jak mozna powiedziec o filmie religijnym czy byl fajny czy nie!!!JAK
      MOZESZ MÓWIC O FILMIE KTÓRY OBRAZUJE MĘCZĘŃSTWO CHRYSTUSA "GNIOT". CHCIALAM CIE
      TYLKO UŚWIADOMIC ZE O TAKICH FILMACH NIE MOZNA MÓWIC JAKO "GNIOT-NIE GNIOT"
      TYLKO MOŻNA JEDYNIE WSPOMNIEC CZY BYL DOBRZE ZROBIONY.UWAGI TEGO TYPU SA NA
      POZIOMIE PODSTAWÓWKI I WEŹ SOBIE TO RACZEJ DO SERCA. CO ZA LUDZIE.........
      • po_godzinach Re: CO TY GADASZ?? 17.07.05, 22:28
        "O TAKICH FILMACH NIE MOZNA MÓWIC JAKO "GNIOT-NIE GNIOT"
        TYLKO MOŻNA JEDYNIE WSPOMNIEC CZY BYL DOBRZE ZROBIONY"

Film źle zrobiony nazywa sie gniotem.

Obrazoburcze?

To tylko kino, spokojnie. Kino to fikcja, nie prawda.

"WEŹ SOBIE TO RACZEJ DO SERCA. "

Nie.

• Gość: juta50 Re: CO TY GADASZ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 23:32
          burczy Ci ale chyba w mózgu.
          • Gość: po_godzinach Re: CO TY GADASZ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 23:50
            takiego przesłania miłości bliźniego nauczyłas sie z filmu?
      • mika74 Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 08:17
        Jakbym była złosliwa to tez bym powiedziała, ze te uwagi sa na poziomie
        podstawówki...
        Nie wszytsko co religijne jest swiete. Faryzeusze tez byli religijni,
        terroryści w Londynie tez byli. Film "jezus Chrystud super star" tez był
        religijny. To ,że film coś pokazuje nie znaczy,że pokazuje to dobrze. Moim
        zdaniem film Pasja nie niósł za soba żadnego przesłania i oprócz rozczarowania
        nie pozostawił we mnie nic.
        Zupełnie przeciwnie co do przesłania filmu "Karol" i nie mówie tu o
        szczególwach biograficznych, ale o gołenym przesłaniu chrzescijańskim, które w
        tym filmie mocno jest uwypuklone nie tylko w postaci Karola .Także podobały mi
        się sceny z zycia Polski z czasów wojny i komunizmu..
        pzdr.
        • ja20034 Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 20:06
          takze te z getta, gdy konajacy Zyd lezy w blocie z lsniacych czystoscia butach?
        • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 20:35
          Cukrowany obrazek, ikona, produkt makretingowy majacy na celu wyciagniecie
          jeszcze paru zet z kieszeni owieczek (obowiazkowe (sic!) wycieczki szkolne do
          kin!) urasta do rangi "dziela z przeslaniem"? Sceny z PRL mozesz obejrzec w
          tysiacach filmow dokumentujacych te czasy, wzglednie u Bareji. Wojne - polecam
          Discovery, ostatecznie 4 Pancernych i psa. Ta hagiografia moze miec jakies
          walory (biograficzne?), ale ogladanie go na kolanach to chyba przesada...
          • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 20:42
            Swego czasu znany, acz kiepski malarz - niejaki Styka (Panorama Racławicka),
            dostał zamówienie na obraz religijny ...

Malował tak, jak czuł i umiał.

Zirytowany Bóg odezwał się z niebios w te słowa: "Styka, ty mnie nie maluj na
            kolanach, ty mnie maluj dobrze ...".
            • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 20:46
              Ale podobno Boga nie ma - musial chlopina sie opic terpentyny zeby miec takie
              wizje.
              • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 20:47
                Ja tam nie wiem, ale wielu twierdzi, że jest i że go widzieli.
                Czasem wystepuje jako Oko
                • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 20:49
                  Wystepuje? W telewizji?
                  • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 20:50
                    Jakie Ty trudne pytania zadajesz ... a tu Aplus juz stopnie stawia.
                    Ja jestem nieprzygotowana, poproszę o łagodny wymiar kary ...
                    • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 20:52
                      Za kare obejrzysz film o Karolu. 44 razy.
                      • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 20:55
                        ciekawe, kto za mnie zapłaci
                        • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 20:56
                          Mozesz starac sie o zwrot kosztow w najblizszej parafii. Idzie przeciez o
                          zbozny cel - powinni sie zgodzic.
                          • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 21:01
                            Aleś wymyslił ... w mojej parafii ... ha-ha-ha.
                            • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 21:05
                              Odegrasz zblakana owieczke (podobno z takich najwiecej radosci wsrod pasterzy)
                              • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 21:08
                                Będzie ciężko. Mieszkam od plebanii tak około 100 metrów i nieomal co dzień
                                widuje księdza proboszcza na spacerze z pieskiem, który uporczywie czeka, abym
                                mu sie pierwsza ukłoniła. Ja się do niego usmiecham tylko, a on - nic. Nie
                                powie dobry wieczór. A ja się zawzięłąm, że pierwsza mu się nie ukłonię.

Tak, że marne szanse).
                                • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 21:11
                                  Kara boska.
                                  Chociaz do pieska zagadaj, bo od czyscca sie nie wywiniesz.

Wiesz co Pan mowi o zawzietosci?
                                  Potepia ja.
                                  • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 21:16
                                    No wiem, że potępia.
                                    A on nie zawzięty, że nie powie dobry wieczór?
                                    W koncu facet jest, nie?
                                    • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 21:21
                                      Zasadniczo wyposaony jest w gonady meskie. Ale facet w sukience?

On i tak czeka na 'pochwalenie'. Za 'dobry wieczor' poszczuje psem.
                                      • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 21:24
                                        Aaaaa i tu jest całe sedno sprawy).

Bo kiedys, na początku, powiedziałam dobry wieczor i mnie zgromił wzrokiem).
                                        • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 21:27
                                          Wybaczalne wylacznie jezeli nie byl umundurowany.
                                          Ale zeby tak bylo to musialbys go nakryc pod prysznicem.
                                          • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 21:29
                                            ... ja rozumiem, ze nie odrobiłam lekcji, ale kara jest niewspólmierna do winy

będe apelować
                                            • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 21:31
                                              Juz nie pamietam za co mialaby byc ta kara. Ale zdaje mi sie, ze sama prosilas.
                                              A ja sie prosic nie dam.
                                              • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 21:34
                                                Znaczy - darowane i 44 razy nie muszę oglądać

w zamian mogę jakies miłe francuskie kino
                                                • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 21:35
                                                  Tak - Asterix i Obelix kontra Cezar.
                                                  • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 21:37
                                                    Cieszę się, że tez Ci sie podobało).
                                                  • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 21:40
                                                    Wolalem Zandarma w Nowym Jorku.
                                                  • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 21:48
                                                    wstydzę się przyznać, ale uwielbiam Kapuśniaczek).
                                                  • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 21:53
                                                    No i ta seria z Fantomasem..
                                                  • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 22:00
                                                    ... i z Bourvillem)
                                                  • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 22:04
                                                    To ten od roli tytulowej?
                                                    Poszerzasz moje horyzonty ;)
                                                  • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 22:07
                                                    hmmm ...

lubię łagodność)
                                                  • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 22:29
                                                    Polecam muzyke - lagodzi obyczaje.
                                                  • po_godzinach Re: CO TY GADASZ??No własnie... 18.07.05, 22:37
                                                    hip - hop?
                                                  • Gość: Doom Re: CO TY GADASZ??No własnie... IP: *.aster.pl 18.07.05, 22:39
                                                    Trash metal?
                                                  • po_godzinach solo na perkusji? 18.07.05, 22:41
                                                    jak najbardziej
                                                  • Gość: Doom Re: solo na perkusji? IP: *.aster.pl 18.07.05, 22:48
                                                    To ja juz wole saksofon.
                                                  • po_godzinach Re: solo na perkusji? 18.07.05, 22:50
                                                    wolę, wolę ... dzis jest koncert na perkusję
                                                    jutro będzie na saksofon

a potem sie zobaczy
                                                  • Gość: Doom Re: solo na perkusji? IP: *.aster.pl 18.07.05, 22:54
                                                    No to juz graj, tylko piknie.
                                                  • po_godzinach Re: solo na perkusji? 18.07.05, 22:58
                                                    znaczy - odtwarzaj)

lubię takie granie: piano, kontrabas i perkusja

aż się rozmarzyłam ...

• Gość: Doom Re: solo na perkusji? IP: *.aster.pl 18.07.05, 23:01
                                                    A saksofon?
                                                    :)
                                                  • po_godzinach Re: solo na perkusji? 18.07.05, 23:04
                                                    może byc)
                                                  • Gość: Doom Re: solo na perkusji? IP: *.aster.pl 18.07.05, 23:05
                                                    Uf.
                                                    No to pora na dobranoc bo juz ksiezyc swieci.
                                                  • po_godzinach Re: solo na perkusji? 18.07.05, 23:07
                                                    Pora.
                                                    Dobranoc).
    • ateistazwyboru DLACZEGO TYLKO W KINIE? 17.07.05, 00:03
      Ano dlatego żeby zbić na papieżu kasę. To jasne. Na papieża poszli pewnie wszyscy uczniowie (chcąc niechcąc), i sporo dorosłych, czyli MILIONY ludzi. Zatem zyski to gruby szmal. Nic dziwnego, że nie puścili tego w TV, gdzie każdy
      by sobie obejrzał przy kolacji.
      Co innego za granicą. Tam od razu dali to do TV, bo mało kto by na to do kina
      poszedł i nie zwróciłyby sie pewnie koszty wejścia na rynek.

Tak to już u nas jest. Szczytne cele, wielkie ideały, ale kasę trzaskać trzeba
      • Gość: Aplus Re: DLACZEGO TYLKO W KINIE? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.05, 00:12
        To smutne ze kaze sie placic Polakom za obejrzenie tego filmu. W Kanadzie mozna
        bylo go obejrzec w TV i to wczesniej niz w Polsce w kinach.Zgadzam sie z toba
        absolutnie. Pozdrawiam
    • Gość: Aplus [...] IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.05, 00:14
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • andrzej105 Re: Karol Wojtyłła 17.07.05, 19:39
      rekomendacje "Racjonalisty":
      www.racjonalista.pl/ks.php/k,2
    • Gość: Aplus MIKA 74 WYSTAWIAM CI TAKA SAMA OCENE JAK TY "PASJI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.07.05, 20:47
      • po_godzinach Re: MIKA 74 WYSTAWIAM CI TAKA SAMA OCENE JAK TY " 18.07.05, 20:48
        a kiedy będzie klasówka?
        • Gość: Aplus Re: MIKA 74 WYSTAWIAM CI TAKA SAMA OCENE JAK TY " IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.07.05, 21:25
          Zadna klasowka , tylko ominiecie nadwrazliwego cenzora.
          • po_godzinach Re: MIKA 74 WYSTAWIAM CI TAKA SAMA OCENE JAK TY " 18.07.05, 21:29
            nie uznajemy cenzury
            • Gość: Aplus Re: MIKA 74 WYSTAWIAM CI TAKA SAMA OCENE JAK TY " IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.07.05, 21:31
              Absolutnie. Wszystko musi byc w normie.Pozdrawiam
      • Gość: Doom Re: MIKA 74 WYSTAWIAM CI TAKA SAMA OCENE JAK TY " IP: *.aster.pl 18.07.05, 20:51
        W tydzien po moim "seansie Pasji" przypadkow trafilem w tivi na niskobudzetowa
        historie Jezusa nakrecona chyba przez wloska telewizje - Jezus wygladal jak
        mediolanski model. To dopiero bylo zderzenie gatunkow...
        • Gość: Aplus Re: MIKA 74 WYSTAWIAM CI TAKA SAMA OCENE JAK TY " IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.07.05, 21:27
          "Pasja"Gibsona byla rowniez relatywnie niskobudzetowa. 25 milionow to jak na
          warunki Hollywood praktycznie nic. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka