Dodaj do ulubionych

TANIO !!!!!!!!!!!!!!

18.07.05, 21:30
TANIO !!!! TANIO !!!!! NISKIE CENY !!!!!! JAK NAJTANIEJ !!!!! RABAT !!!!
PROMOCJA !!!! NISKIE KOSZTY PRODUKCJI !!!! BYLE JAK NAJTANIEJ !!!!

Nie zaczyna Was to wkurzać? Czy naprawdę liczy się tylko cena? A gdzie jakość?
Gdzie marka? Czy to już wogóle się nie liczy? Czy ludzie wolą kupić towar
(niezależnie jaki) tanio, za śmieszne pieniądze niż wydac trochę więcej i
kupić coś naprawdę dobrego ? Czy naprawdę lepiej wydać pieniadze na DVD
Panasonix, Belstar czy jakąś Mantę niż zapłacić nieco więcej i kupić Sony?
Czy w obecnych czasach liczy się jeszcze jakość ? Jeśli tak to powiedzcie mi
proszę w jakich przypadkach ? Wiele już w życiu widziałem, a sytuacje że jakaś
tam firma kupowała taniej kosztem mniejszego bezpieczeństwa po jakimś czasie
przestały mnie dziwić.

Sorry za ten wywód, ale wkurze mnie już ten kult "taniości"
Obserwuj wątek
    • po_godzinach Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! 18.07.05, 22:03
      no ale nie musisz kupować

każdy woli jak jest taniej, niz drożej

a jakość sie liczy, jak najbardziej
      • antediluvian Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! 21.07.05, 13:53
        Moze dla kolezanki.. Proponuje jednak udac sie do marketow i zobaczyc co kupuja
        rodacy :] Swoja droga podoba mi sie inwencja sprzedawcow.. chcac
        zatuszowac "Made in China" spotykam sie ostatnio z "Wyprodukowano w ChRL" :]
    • Gość: aleksa Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 23:36
      :)))))))))))))))))))))))))
      Mnie tez wkurza "WSZYSTKO I TANIO" ale...jeszcze bardziej wkurza mnie ogladanie
      sie na marki. Czy ty naprawde wierzysz w to, ze jak "markowe" to
      lepsze?:))))))))))))))))
      Eh, to chyba dosc naiwne myslenie:))
      "Czy naprawdę lepiej wydać pieniadze na DVD
      Panasonix, Belstar czy jakąś Mantę niż zapłacić nieco więcej i kupić Sony?"
      Nie weim czy lepiej ale na pewno TANIEJ:DDD
      Nie znam zadnej z powyzszych firm ale za to wiem ze to DVD firmy SONY czy innego
      PANSONICA nie jest od tamtych 4 razy a jest za to 4 razy drozsze. A to juz tylko
      twoj wybor czy wolisz miec 4 DVD firmy X czy 1 DVD firmy SONY. Gdybym korzystala
      z DVD raz na pol roku na 100% nie kupilabym sobie tego 4 razy drozszego SONY.
      Tak samo jesli jezdzilabym na rowerze raz na miesiac gora 3 km poszlabym go
      pewnie kupic do hipermarketu (chociaz nie znosze hipermarketowych rowerow).
      Wszystko jest dla ludzi.

Nie daj sie zwiesc pozorom. A przy kupowaniu czegokolwiek, tanio czy drogo
      przede wszystkim mysl. Pracownicy marketingu bardzo dbaja o to zebys myslal ze
      markowe jest lepsze. Przeciez nie po to wydaje sie miliony na reklame zebys NIE
      wierzyl w marke.
    • charl75 Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! 19.07.05, 11:55
      Ja mysle, ze po prostu takie czasy, ze niewielu stac na markowe rzeczy, a kazdy
      chce miec, wiec sie posilkuja tym czym moga. Ja na przyklad jesli cos chce, a
      akurat domowy budzet nie pozwala na zakup to po prostu sobie odpuszczam do
      nastepnego miesiaca i dopiero kupuje cos fajnego. Fakt faktem ze w naszym
      mieszkaniu do tej pory wisi zarowka zamiast zyrandola porzadnego:))
    • Gość: sf Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.07.05, 12:10
      Zauważone przy kupowaniu margaryny:
      Kiedyś mówiąc jedynie "margarynę" trzeba było dodać, że tanią, jeśli chciało
      się tanią, bo babka pierwsze co podawała to znaną markę.
      Dziś, mówiąc jedynie "margarynę", trzeba dodać markę, bo babka pierwsze co
      zrobi to sięgnie po tą tanią.
      Takie czasy.
      • heureka7 Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! 19.07.05, 13:45
        jesli zmieniam np. telewizor co pare lat (bo np. zawsze chce miec "bajery na
        czasie") - wole kupic cos tanszego (bo i tak wkrotce zmienie) ;)
    • pietrekj Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! 19.07.05, 14:49
      Zanim coś kupie, definiuję swoje potrzeby, a zaczynam od: czy wogóle to mi jest
      potrzebne?
      Poza tym lubię sznyt oryginalności, a to raczej nie zdaża się ani wsród
      najtańszych rzeczy, ani wśród najpopularniejszych marek.
      Czasem uda sie połaczyc 3w1 i tak np. oryginalny telewizor dobrej marki
      (Loewe), kupiłem dość tanio, w ramach jakiejśtam promocji.
      A tak pozatym cóż, globalizacja, solidność w tradycyjnym europejskim wydaniu,
      jest nieopłacalna także dla dużych koncernów o wypracowanych markach.
      • Gość: DarkDante Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 19:43
        Też mnie ta taniość wkurza.
        Podam Wam przykład z życia wzięty. Pewna firma kupuje urządzenie, dosyć drogie
        bo kosztuje 400 tys zł. dostają dwie oferty: jedna oferta to urządzenie włoskie,
        firmy wogóle nieznanej w Polsce, nie posiadającej na miejscu serwisu ani
        jakiejkolwiek grupy technicznej, wszystko realizowane jest bezpośrednio z Włoch.
        Druga oferta to urządzenie Niemieckie, znanej na całym Świecie firmy, której
        Klientami są między innymi BMW, AUDI, Mercedes, Philips itd. zaoferowane przez
        firmę Polską, która ma pełny backup oraz wykwalifikowaną kadrę serwisową w Polsce.
        Różnica w cenie pomiędzy ofertami wynosi około 20 tys. zł. Zaznaczam że są to
        urządzenia które wymagają okresowych przeglądów, który MUSI być realizowany
        przez wykwalifikowany serwis.
        Firma do której skierowano oferty wybiera urządzenie włoskie. BO TANIEJ! (ale
        tylko pozornie, ponieważ na serwisowanie wydadzą conajmniej trzy razy więcej
        pieniędzy rocznie niż na urządzenie niemieckie, lecz tego już nie biorą pod
        uwagę, wychodząc z założenia że - jakoś to będzie, ważne że teraz jest taniej)

I gdzie tutaj jakaś logika?
        To nie są jakieś tam DVD albo jakieś artykuły AGD, lecz skomplikowane urzadzenia
        przemysłowe, wydawałoby się, że firma powinna mysleć przyszłościowo, lecz myśli
        na tzw. "krótką metę"

I to mi jest trudno zrozumieć.

P.S. Przykład ten wogóle mnie nie dotyczył, lecz firmę znajomego, który był
        jednym z oferentów.
        • heureka7 Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! 20.07.05, 19:51
          no, w tym wypadku to bezmyslna krotkowzrocznosc...
    • strange_one Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! 21.07.05, 00:47
      a może zamiast sony kupmy yamahe 10 razy droższą od sony, po to żeby nikt nam
      nei powiedział ze kupujemy tanie badziewie??? zastanów sie co piszesz, niektórzy
      z nas nie zarabiają kroci i stac ich na mantę, która popracuje na znośnym
      poziomie przez 2 lata!!! Ja osobiście kupiłem 2 lata temu Aiwe była 4 razy
      droższa od innych gówien, i co zepsyła się na 1000 filmie ;/
      • Gość: oo Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! IP: 62.233.130.* 21.07.05, 12:57
        ojej...
    • antidotumm Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! 21.07.05, 14:03
      Co do DVD to sie nie zgadzam: za 3,4 lata wszystkie urzadzenia zestarzeja sie
      technicznie, wiec przykladowa Manta nam wystarczy.
    • Gość: lapampa Re: TANIO !!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 12:28
      Ja powiem tak (nielojalnie wobec byłego pracodawcy, który również był wobec
      mnie nielojalny, więc oko za oko ;-)

Pracowałam w firmie, która ściągała AGD i elektronikę z Chin i ogólne wnioski
      są takie:
      1) większość sprzętów i tak jest robiona w Azji, głównie w Chinach, czy to
      Sony, czy no name,
      2) Sprzęty markowe są jednak produkowane przy zachowaniu wszelkich norm jakości
      i z komponentów 1-go gatunku, a sprzęty niemarkowe (patrz ulotki z
      hipermarketów typu DVD z DivX za 199 zł) montowane są dosłownie z odpadów:
      słaby plastik i odpadający lakier na obudowie, procesory najstarszego typu w
      środku, wadliwe oprogramowanie chipów itd.
      3) Jedynymi sprowadzanymi przez nas produktami, w przypadku których cena nie
      szła za jakością, tzn. nawet te najtańsze były dobrej jakości, były kuchenki
      mikrofalowe z Chin - 90% chińskiej produkcji robią dwie duże firmy, które
      produkują zarówno dla LG, Whirlpoola, Panasonica, jak i pod własnym brandem lub
      brandem importera i wcale nie gorzej.
      4) Wszelkie tanie (czytaj no-namowe) radiomagnetofony, miniwieże, a tym
      bardziej odkurzacze, czajniki bezprzewodowe, tostery, grille itp. to za
      przeproszeniem shit do kwadratu.
      5) Firmy takie jak MPM czy Clatronic sprowadzają właśnie taki tani shit i
      sprzedają go z dwu- trzykrotną przebitką pod własnym brandem, co nie zmienia
      faktu, że jest to tani chiński szajs.
      6) Inżynier elektronik odpowiedzialny w tej firmie za testowanie stał na
      stanowisku, że nigdy nie kupi sobie ani nie zarekomenduje znajomym/rodzinie
      żadnego produktu sprowadzonego przez tę firmę, bo musiałby potem świecić
      oczami, nie dotyczyło to jednak kuchenek mikrofalowych.

Pozdrówka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka