Dodaj do ulubionych

kredyt studencki

18.08.05, 22:38
jakieś informacje praktyczne?
Obserwuj wątek
    • grenka1 Re: kredyt studencki 20.08.05, 15:42
      A zajrzeć w GOOGLE to nie łaska?
      Tam Ci wszystko wyłożą czarno na białym.

Wesołego szukania .
      • anouka1 Re: kredyt studencki 20.08.05, 23:50
        Chodzi mi o wnioski praktyczne-stronki mam przejrzane
        • Gość: grenka1 Re: kredyt studencki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:22
          A konkretniej !!!
          Jaki temat Cię interesuje ?
          • anouka1 Re: kredyt studencki 22.08.05, 22:30
            Konkretnie czy ktoś już go wziął i jakie ma z tym faktem doświadczenia-czy jest
            wypłacany regularnie jak jest ze spłacaniem-ale w praktyce a nie to co mogę
            poczytać na stronkach;)
            • musondelus Re: kredyt studencki 22.08.05, 23:25
              Wziął. Póki co bardzo przyjemne doświadczenie. Regularnie co miesiąc piniążki
              wpływają. 600zł.
              Jak ze spłacaniem, to się zobaczy;)
              Pozdro!
            • grenka1 ANOUKO 1 23.08.05, 20:00
              Ja załatwiałam mojemu synowi kredyt o który pytasz. Potrzebni są żyranci
              ewentualnie nieruchomość na zastaw.
              Pieniążki wpływały regularnie na konto (PKO SA) przez 10 m-cy w roku w kwocie
              400,- zł (to było w pierwszym roku kiedy ten kredyt został uruchomiony).
              Płacą przez cały okres studiów.
              Jeżeli chodzi o spłacanie to spłacasz przez ilość lat studiów x2 tzn. jesżeli
              studia trwają 3 lata - kredyt spłacasz przez 6 lat.
              Roczna stopa oprocentowania to 3% (chyba, że coś się zmieniło).
              Syn studiował 2,5 roku (studia zaoczne), a teraz spłaca po 220,- zł/miesięcznie
              przez okres 5 lat.
              To się opłaca, tylko zależy od kierunku studiów i czy po nich znajdziesz dobrze
              płatną pracę.
              Najlepiej gdybyś przeszła się do najbliższej jednostki Banku PEKAO SA i
              porozmawiała o warunkach udzielania takiego kredytu, lub zajrzyj na
              www.pekao.com.pl
              Pozdrówka i miłych studiów.
              • anouka1 Re: ANOUKO 1 23.08.05, 22:01
                Dzieki za odpowiedz .Teraz jest stopa 3,5% i 600 zł miesięcznie-a czym się
                różnia ofert banków? Czy tylko odpłatnością za obsługę konta?
                • Gość: grenka1 Re: ANOUKO 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 23:24
                  Tego ci nie powiem, bo w moim mieście wtedy tylko ten jeden bank udzielał tego
                  rodzaju kredytu.
                  Podejrzewam, że we wszystkich bankach, jeżeli chodzi o kredyt studencki jest
                  tak samo.
                  Zapomniałam poprzednio Ci dodać, że co semestr musisz dostarczyć zaświadczenie
                  z dziekanatu, że masz wszystko zaliczone, w przeciwnym razie musisz wszystkie
                  pieniążki zwrócić w wyznaczonym przez bank terminie.
                  • azazella Re: ANOUKO 1 24.08.05, 10:57
                    Zdecydowanie nie polecam. Spłata jest bardzo bolesna, zwłaszcza że na ogól
                    zarabia się mniej, niż optymistycznie zakłada się podczas studiów. SPoro moich
                    znajomych wzięło dla wygodniejszego życia w trakcie studiów, a teraz...
                    Przeklinają swoją decyzję
                    • anouka1 Re: ANOUKO 1 24.08.05, 11:00
                      Nie chcę brać kredytu żeby miec wygodniejsze życie- po prostu bez tego nie
                      jestem w stanie zacząć studiować-w moim przypadku w grę wchodzą jedynie studia
                      zaoczne. Wiem, że jeśli teraz w siebie zainwestuję to potem będę mieć wiekszą
                      szansę na lepszą pracę. Więc u mnie to konieczność.
                  • anouka1 Re: ANOUKO 1 24.08.05, 11:01
                    A w przypadku jak np nie zdam w pierswzym terminie i będę mieć poprawkę np w
                    drugim semestrze?
                    • Gość: grenka1 Re: ANOUKO 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 12:17
                      Tą sprawę to już uzgadniasz z bankiem.
                      Syn wcale nie przeklina faktu, że wziął kredyt, ponieważ po skończeniu studiów
                      dostał pracę za 3500 netto (przedtem miał 850,-), więc co to jest te 220,- zł
                      miesięcznie.
                      Zaznaczam, że to zależy od kierunku studiów i zapotrzebowania na rynku pracy.

Przemyśl swą decyzję i zorientuj się w zapotrzebowaniu na rynku pracy.
                      • Gość: Sky Re: ANOUKO 1 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.05, 21:08
                        Jesli mozna zapytac, to co syn studiowal?
                        • grenka1 SKY 26.08.05, 22:32
                          Na to pytanie mogę odpowiedzieć tylko na priwa.

Pozdrówka.
                  • dudala76 st% taka sama, koszta obsługi mogą być różne 26.08.05, 16:32
                    oprocentowanie jest liczone od wysokości stopy redyskontowej NBP.Ale w jakiej
                    porporcji to nie wiem,...chyba polowe st redyskontowej..nie pamiętam:P
            • dudala76 Re: kredyt studencki 26.08.05, 16:29
              moj był wyplacany regularnie,oprócz pierwszych transz.Dostałem po 3 miesiącach
              pierwszą kasę za 3 zaległe miechy
    • dudala76 Moje spostrzeżenia: 26.08.05, 16:25
      Kredyt brałem podajże od 1998 do 2001.Spłaty konczę w grudniu 2006
      raty są malejące i wynoszą w granicach 220 zł( usrednilem,bo na początku bylo
      ponad 250)
      A teraz moje spostrzeżenia:
      -pamiętaj,że w przypadku niezaliczenia roku/semestru zwracasz to,co wzięłaś w/g
      stopy% stosowanej przy normalnych kredytach.Tak więc musisz pilnie studiować a
      kierunek wybrać taki, który Ci się nie znudzi
      -musiałem znaleźć żyrantów( w moim przypadku rodzice i wuj)
      -nie wiem jak jest teraz, ale ja dostawalem miesiecznie 400zł.Nie mialem wtedy
      innych źródeł dochodów,więc kasa rozchodziła się szybko.400 zł to dużo i nie
      dużo.Tak więc radzę oszczędnie z nich korzystać bo po paru latach będzie to już
      znaczna kwota do oddania ( u mnie chyba 9600 +odsetki )
      - postaraj się zdobyć kasę na studia z innych źródeł.Naprawdę.Bo niby odsetki
      są niby małe, ale poźniej jednak są i spłacać to będziesz długo.
      - nie zakładaj sobie,że nie będziesz ruszała kredytowych pieniędzy po to, żeby
      je wrzucać na lokatę bankową( za moich czasów można było wyjść na mału + na
      takim manewrze).Ja,kumple ktorzy tez kredyt wzięli tak zakładali..ale nic z
      tego nie wyszło:):):)
      - ucz się pilnie, masz szansę na 20% umorzenie ( 5% najlepszych studentów na
      roku doświadcza tej łaski)
      - i powtarzam KREDYT BIERZ W OSTATECZNOŚCI !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka