Dodaj do ulubionych

>>>stop plastikowym torebkom<<<

20.10.05, 12:20
Kiedy w Polsce zacznie się ograniczać bezmyślne nadużywanie plastikowych
opakowań w handlu?

Kiedy zostaną wprowadzone w Polsc eprzepisy takie jeka we Francji?

"FRANCJA PUSZCZONA BEZ TOREB

Tę decyzję parlament przyjął jednogłośnie: do 2010 r. mają zniknąć z rynku
plastikowe torebki sklepowe. Co prawda stanowią w sumie tylko 2 kg z 360-
kilogramowej rocznej produkcji śmieci przypadającej na statystycznego
Francuza, ale średnio używane przez 20 minut potrzebują aż 400 lat, aby ulec
rozkładowi. Szczególnie zaś groźne są dla wszystkich środowisk wodnych. Wojnę
torebkom-jednorazówkom wydała przed dwoma laty pani minister do ekologii
Roselyn Bachelot – i już z 15 mld sztuk rocznie używanych we francuskim
handlu udało się zejść do 12 mld. Między innymi dzięki kampanii społecznej,
zachęcającej do stosowania toreb wielokrotnego użytku. Teraz czeka kolejny
próg: przejście na opakowania łatwo ulegające biodegradacji – na przykład
produkowane z udziałem skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej (rolnikom
bardzo się to podoba). Trzeba znaleźć tylko sposób, jak te dobre ekologiczne
torebki odróżnić od złych starych."

[„Polityka”, nr 42 (2526)]
Obserwuj wątek
    • nancyboy Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 13:37
      Jestem za.
      Póki co, używam tylko toreb z materiału (no, z wyjątkiem warzyw i owoców, tu
      jest trudniej).
    • november11 Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 13:43
      Nieraz w sklepie mówię, że dziękuję za torebkę, a babka z czarującym uśmiechem
      mi jednak pakuje do folii, jakby to było takie wielkie szczęście, i mówi: nie,
      nie, zapakuję. Jakby to było odmawianie przez grzeczność.
      • Gość: sliwka1977 Re: >>>stop plastikowym torebkom< IP: *.crowley.pl 20.10.05, 13:48
      • sliwka1977 Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 13:52
        Mam to samo hehe, tak jakby ten worek był jakimś wyjątkowym dobrodziejstwem.
        Używam toreb z materiału. Mogę do nich pakować i pakować i wiem że się nie
        urwą :)) Jestem za zlikwidowaniem tych foliowych, nikomu niepotrzebnych śmieci.
        • yoma Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 14:54
          A ja nie jestem przeciw. Torebki plastikowe są doskonałe do sprzątania po kocie.
          • arletta.wagner Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 15:14
            jestem zwolenniczką plastikowych toreb- to czyste,higieniczne,niekrępujące
            rozwiązanie.nie wyobrazam sobie w czym innym można wnosić zakupy do domu.mam ze
            sobą nosić torbę z materiału? sory,ale nigdy.
            • nancyboy Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 15:18
              Czyli torby z materiału Cię krępują?
              • arletta.wagner Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 16:07
                ujmę to tak- nie uwazam za konieczne ani wskazane nosić ze sobą coś co nie
                pasuje do całości i do niczego nie słuzy. pozatym - widzsz osobę z
                reklamówkami - wiadomo - zrobiła zakupy. a kogoś ze torbo -szmatą? jak go
                ocenisz?
                • nancyboy Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 16:10
                  Pustą szmato-torbę można złożyć i nosić w torebce, plecaku lub kieszeni.
                  • arletta.wagner Re: >>>stop plastikowym torebkom< 21.10.05, 09:59
                    pomysły-chociaż dobre - mnie nie odpowiadają-do torebki sie nie zmieści,plecaka
                    nie noszę a w kieszeniach z zasady nic nie noszę;)
                • sliwka1977 Re: >>>stop plastikowym torebkom< 21.10.05, 09:50
                  arletta.wagner napisała:

> ujmę to tak- nie uwazam za konieczne ani wskazane nosić ze sobą coś co nie
                  > pasuje do całości i do niczego nie słuzy. pozatym - widzsz osobę z
                  > reklamówkami - wiadomo - zrobiła zakupy. a kogoś ze torbo -szmatą? jak go
                  > ocenisz?

Hehehehehe ile Ty masz dziecko latek? "Nie uważam za wskazane"? "do niczego nie
                  służy"? Skoro oceniasz ludzi po torbach, które noszą, to gratuluję Ci systemu
                  wartości.
                  • arletta.wagner Re: >>>stop plastikowym torebkom< 21.10.05, 10:01
                    gratulacje zawsze miło widziane:) i dzięki za ,,dziecko"- zblizam sie do 30:)
                    i to nie kwestia systemu wartości - to kwestia dbałosci o szczegół:)i ogólne
                    wrażenie.
                    • seth.destructor No i dobrze 26.10.05, 00:30
                      Trzeba dbać o siebie, a nie próbować się upodobnić do tłumu.
                • Gość: ekolog Re: >>>stop plastikowym torebkom< IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 17:25
                  Osobe z plocienna torba ocenie jako dbajaca o srodowisko, a osobe z plastikowa
                  reklamowka - jako glupia lale.

pozatym - widzsz osobę z
                  > reklamówkami - wiadomo - zrobiła zakupy. a kogoś ze torbo -szmatą? jak go
                  > ocenisz?
          • margala Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 15:40
            yoma napisała:

> A ja nie jestem przeciw. Torebki plastikowe są doskonałe do sprzątania po
            kocie
            > .

yoma,
            OK. może są wspaniałe do sprzątania po kocie, ale nie są niezbedne do noszenia
            zakupów.
            • november11 Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 17:04
              Gdyby łatwo dostępne były mocne torby papierowe z recyklingu, to nadawałyby
              się i na sprzątanie po kocie i na zakupy.
          • sliwka1977 Re: >>>stop plastikowym torebkom< 21.10.05, 09:52
            yoma napisała:

> A ja nie jestem przeciw. Torebki plastikowe są doskonałe do sprzątania po
            kocie
            > .

A ja używam do tego worka na śmieci :)
            • yoma Re: >>>stop plastikowym torebkom< 21.10.05, 12:52
              Zapewne plastikowego?
      • margala Re: >>>stop plastikowym torebkom< 10.11.05, 15:43
        november11 napisał:

> Nieraz w sklepie mówię, że dziękuję za torebkę, a babka z czarującym
        uśmiechem
        > mi jednak pakuje do folii, jakby to było takie wielkie szczęście, i mówi:
        nie,
        > nie, zapakuję. Jakby to było odmawianie przez grzeczność.

no i oczywiście nawet jak kupie 3 palsterki sera to trzeba je zawinąć w folię a
        potem wrzucic jeszcze w plastikowa reklamówkę.
    • b-beagle Re: >>>stop plastikowym torebkom< 20.10.05, 15:47
      Całkowicie popieram
    • Gość: hellaa Re: >>>stop plastikowym torebkom< IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.05, 19:11
      A jeszcze butelki szklane zamiast plastikowych! Na colę, mleko, soki itd.!!!
    • bartosz_kania są plusy 20.10.05, 20:44
      Ja pakuję śmieci w worki po zakupach. Gdybym wrzucał prosto do kubła, musiałbym po każdym jego opróżnieniu go umyć wodą z dodatkiem detergentu (czyli codziennie, bo u mnie kubeł śmieci na dobę idzie - 4 osobowa rodzina, w tym dwoje małych dzieci). Co jest tańsze? Nie wiem. Wiem, że wygodniejsze i czystsze jest używanie plastikowych toreb w kuble na śmieci. Poza tym zsyp się tak nie brudzi, gdy śmieci lecą w worku, a nie luzem. Są więc plusy worków plastikowych.
      • margala Re: są plusy [wróbelki] 28.11.05, 15:48
        bartosz_kania napisał:

> Ja pakuję śmieci w worki po zakupach. Gdybym wrzucał prosto do kubła,
        musiałbym
        > po każdym jego opróżnieniu go umyć wodą z dodatkiem detergentu (czyli
        codzienn
        > ie, bo u mnie kubeł śmieci na dobę idzie - 4 osobowa rodzina, w tym dwoje
        małyc
        > h dzieci). Co jest tańsze? Nie wiem. Wiem, że wygodniejsze i czystsze jest
        używ
        > anie plastikowych toreb w kuble na śmieci. Poza tym zsyp się tak nie brudzi,
        gd
        > y śmieci lecą w worku, a nie luzem. Są więc plusy worków plastikowych.

słyszałem, że przez to, iż śmieci są coraz częściej pakowane w torby foliowe,
        zmniejszyła się w miastach populacja wróbli.
        wróble w dużym stopniu korzystały z tego co wyrzucamy a teraz mają utrudniony
        dostęp. pozdrawiaM.
    • margala na Litwie, w Niemczech 21.10.05, 15:01

W ubiegłym roku byłem na Litwie. Robiłem zakupy w sklepie spożywczym i byłem
      mile zaskoczony, że wedlinę, sery itp. zawijano w papier a przy kasie były do
      wyboru torby papierowe lub płatne z materiału.

Podobne obserwacje miałem podczas pobytu w Niemczech kilka lat temu.
      • yoma Re: na Litwie, w Niemczech 21.10.05, 15:02
        W Polsce też na ogół masz przy kasach torby płatne z materiału.
        • margala Re: na Litwie, w Niemczech 21.10.05, 15:58
          yoma napisała:

> W Polsce też na ogół masz przy kasach torby płatne z materiału.

Ja rzadko spotykam torby materiałowe w sklepach. Niestety plastik króluje
          wszędzie w Polsce - nawet w tzw. sklepach ekologicznych!
          • yoma Re: na Litwie, w Niemczech 21.10.05, 16:16
            Może się źle rozglądasz...
            • dapop Re: na Litwie, w Niemczech 21.10.05, 21:26
              Polecam Wam książkę "Nasza skradziona przyszłość", autor Theo Colborn. Warto
              przeczytać w wolnej chwili.
              • margala "Nasza skradziona przyszłość" 24.10.05, 12:02
                dapop napisała:

> Polecam Wam książkę "Nasza skradziona przyszłość", autor Theo Colborn. Warto
                > przeczytać w wolnej chwili.

O czym ta książka?
                Możesz krótko opisać?
    • mietowe_loczki Re: >>>stop plastikowym torebkom< 24.10.05, 15:50
      Taki swego rodzaju podatek ma też Irlandia - torebka plastikowa, i nie jest to
      bynajmniej mocna reklamówka z dobrymi rączkami, kosztuje 60 centów. Torby nie
      leżą, tak jak u nas, na ladzie, trzeba o nie poprosić. W niektórych sklepach
      zawijają zakupy w papier albo pakują właśnie w torby papierowe. Uważam, że to
      świetny pomysł, który powinien być realizowany też u nas.
    • kamajkore popieram!!! :) 24.10.05, 15:54
      może by zacząć od jakiejś akcji informacyjnej dla sprzedawców. oni nie maja
      pojęcia że to co robią jest szkodliwe i niepotrzebne. chcą być pomocni i
      uprzejmi? proszę bardzo - akceptuję papierowe torby z makulatury.
      ja bardzo często muszę mówić 'proszę nie pakować' a babka zza lady patrzy się
      wtedy na mnie okrągłymi oczami jak na dziwo jakie... :/
      • yoma Proponuję, żeby 24.10.05, 16:33
        Szanowne Koleżeństwo zamiast zwalczać torebki, które się przydają, zaczęło
        zwalczać nadmiar opakowań, które się do niczego nie przydają.

Proszę, oto herbatniki. Sprzedawane są w:
        - plastikowej trumience
        - zapakowanej w plastikową folię
        - a wszystko razem zapakowane w tekturowo-plastikowe pudełko.

To jest marnotrawstwo, i grzech na środowisku.
        • margala Re: Proponuję, żeby 25.10.05, 13:42
          yoma napisała:

> Szanowne Koleżeństwo zamiast zwalczać torebki, które się przydają, zaczęło
          > zwalczać nadmiar opakowań, które się do niczego nie przydają.
          >
          > Proszę, oto herbatniki. Sprzedawane są w:
          > - plastikowej trumience
          > - zapakowanej w plastikową folię
          > - a wszystko razem zapakowane w tekturowo-plastikowe pudełko.
          >
          > To jest marnotrawstwo, i grzech na środowisku.

SZanowan Yomo,
          pozwól że sam zdecyduję co będę zwalczał :-)
          • yoma Re: Proponuję, żeby 25.10.05, 15:04
            Ależ oczywiście. To była, zwróć uwagę, propozycja.
            • pucka69 Re: Proponuję, żeby 25.10.05, 23:03
              Pracuję w księgarni. U nas plastikowe torebki owszem,leżą na ladzie, ale nikomu
              nie staramy się ich "wciskac" na siłę. Pewnie - papierowe byłyby i ładniejsze i
              szybciej by się rozłożyły, niestety, podejrzewam że są znacznie droższe od
              plastikowych. I tylko chcę dodać - że ja rozumiem - dużo książek ktoś kupi,
              deszcz, śnieg, wiatr, na prezent - żeby się nie zniszczyła - w porządku. Ale
              jak podchodzi do mnie klient z bajeczką dla dzieci z samymi twardymi okładkami,
              ma torebkę/teczkę i mocną reklamówkę i jeszcze bierze jedną plastikową i pakuje
              tam tę nieszczęsną książeczkę to czasami mam ochote potrząsnąć nim i
              krzyknąć: "Człowieku! To się rozkłada 400 lat! Po co ci to" No, ale rzecz jasna
              nie robię tego.
              • caesar_pl Macie problemy 26.10.05, 00:01
                zajrzyjcie do Niemiec jak sie to robi..Tam sie nic nie marnuje.
                • margala Re: Macie problemy 28.10.05, 10:22
                  caesar_pl napisał:

> zajrzyjcie do Niemiec jak sie to robi..Tam sie nic nie marnuje.

ale przyznasz, że mało jest opakowań plastikowych. torebek plastikowych na
                  zakupy w sklepach prawie się nie widuje. dużo produktów ma opakowania szklane
                  zamiast plastikowych.

Niemcy to rozsądni i oszczedni ludzie - wiedzą, że plastikowe smieci generują
                  koszty.
                  • Gość: Jan Re: Macie problemy IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.05, 12:33
                    Najwiecej jest plastykowych opakowan na napoje.Piwa juz tez zaczynaja byc w plastykach.Ale butelki plastikowe sa na kaucje i sie je oddaje.
                    W Niemczech zmuszono ludzi do sortowania smieci,bo podniesiono ceny za odwoz kublow ze smieciami.Ale sortowane smieci w zoltych workach sa odwozone za darmo.Wiec i oproznianie kubla ze smieciami odbywa sie rzadziej.Czyli na to samo wlascicielowi kubla wychodzi.A plastiki sa przerabiane i robi sie z tego znow jakies inne produkty.Torby plastikowe sa jeszcze w Niemczech,ale dzisiejsze tworzywo sztuczne jest tego typu,ze przy spalaniu w spalarniach smieci nie zatruwa srodowiska,jak niegdys PVC lub td.W ogole,to w Niemczech w ostatnich latach powstala prawdziwa galaz gospodarki tzw Recycling.Jest tych firm bardzo duzo.Co pozatym w Niemczech jest swietne,to to,ze wywoza ci graty z piwnicy czy stare meble za darmo i to 3 razy w roku.U nas na telefon,daja termin,znosisz graty przed dom i jutro przyjezdza auto i bierze.Dalej,zlom,elektronika,pralki lodowki ,resztki farb,rozpuszczalniki i inne chemikali odbierane sa za darmo!!W tzw Umladestationach ktore sa w kazdym miasteczku.Za opone placi sie 3 euro,za inne odpady np.stare meble wg.cennika,do parenascie euro za samochod.(wg.wagi)Mimo to widac byle gdzie pozucony tapcza,stary telewizor czy lodowke.To robia w 99% Ausslendry,ktorzy czesto grzebia w tzw.wystawkach czyli Sperrmüllu, czyli tym,co ludzie wystawiaja do odwiezienia lub nie wiedza(biara,sprawdzaja ,nie dziala no to do lasu z tym) albo nie chce im sie wozic pralki do stacji przeladowczej.Sa nawet specjalne ekipy przy urzedach miejskich,ktore szukaja wlascicieli tego typu smieci.I czasem uda sie im
                    wlasciciela znalezc.
                    • speer Plastik is fun! 28.10.05, 13:06
                      Wiem, ze zabrzmi to okropnie,ale ja tez jestem fanem tych niepotrzbnych
                      plastikowych torebek. I to nie tylko tych darmowych, ktore zawsze biore, ale
                      takze tych platnych, ktore srednio po 35 groszyt mozna nabyc w hiper i
                      supermarketach, a ktore sa mocniejsze i wieksze od tych za darmo. Torebki te po
                      przyniesieniu do domu sluza za worki na smiecie. Czesto rowniez skladam te
                      wieksze, platne torebki, wkladam do kieszeni w plecaku i wykorzystuje po raz
                      koleny.

Natomiast w NIemczech rzeczywiscie juz przeszli na torebki papierowe i z
                      wlokien. ALe tam tak maja. Nawet opakowania aluminiowe i plastikowe po
                      butelkach sa skupywane przez sklepy po 25 centow. U nas oczywiscie tez tak
                      powinno byc, ale kazdy wie jak powinno byc i jak jest.

Sygnaturka Będzie dodawana do postów, które napiszesz. Sygnaturka jest wspólna
                      dla poczty i dla forum (zmiana tutaj powoduje zmianę w poczcie)
                      • margala Re: Plastik is fun! 31.10.05, 20:06
                        speer,
                        ciekawe czy nasi potomkowie za 400 lat też powiedzą o naszych torebkach: plastic
                        is fun!

pozdrawiaM.
                        • speer Re: Plastik is fun! 01.11.05, 08:54
                          Nie bedzie zadnych potomkow. Na pewno zdolamy sie wczesniej wymordowac.
                      • margala Re: Plastik is fun! 07.11.05, 14:18
                        plastik is fun?!?

zobacz sam jaki fun
                        www.wwf.pl/detox/chemicalworld.htm
    • Gość: Ewa Dałby Bóg, ale w tym zaścianku to pewnie potrwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 19:30
    • margala zapraszam na forum: PLASTIK STOP 09.11.05, 09:33

Plastik - STOP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka