Dodaj do ulubionych

(*) Zmarła Rosa Parks

25.10.05, 14:11
Wczoraj zmarła 92 letnia Rosa PArks.

"Czarnoskóra Rosa Parks stała się symbolem walki z segregacją rasową, gdy w
grudniu 1955 roku odmówiła ustąpienia białemu mężczyźnie miejsca i
przeniesienia się na tył autobusu w Montgomery, w stanie Alabama, gdzie
obowiązywały rasistowskie prawa.

Kobieta została aresztowana, a incydent spowodował wielomiesięczny bojkot
autobusów miejskich. Akcję organizował nieznany wówczas pastor Martin Luther
King. Bojkot rozwinął się wkrótce w masowe wystąpienia w innych miastach na
południu USA."

więcej:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2984452.html
Obserwuj wątek
    • ijaw Nie wstała by mogli powstać 26.10.05, 16:06
      Ze wspomnienia Dawida Warszawskiego o Rosie Parks

"Kiedy myślę o tym grudniowym wieczorze w Montgomery, najważniejsza wydaje mi
      się jednak nie Rosa Parks. I nie James Blake, kierowca służbista, który już
      wcześniej za podobne zachowanie wyrzucił ją z autobusu. Myślę o tych trzech
      innych czarnych pasażerach, którzy na rozkaz Blake'a bez słowa przeszli do tyłu.
      Historia nie odnotowała ich nazwisk, ale oni na pewno zapamiętali dzień, gdy
      stłamszona godność pozbawiła ich odwagi. I pamiętam, jak jako 17-latek obiecałem
      sobie, że jeśli w odmiennych, ale jakoś podobnych polskich okolicznościach, w
      których żyłem, zdarzy się okazja, też nie wstanę. Nie po to, by stać się jak
      ona, ale po to, by nie pozostać jak oni.

- Nie wstała, byśmy mogli powstać - powiedział po jej śmierci afroamerykański
      przywódca Jessie Jackson. I żeby nie wiem jak egzotycznie to brzmiało, było coś
      z ducha Rosy Parks w polskim święcie podniesionych głów ćwierć wieku temu czy w
      ubiegłorocznym ukraińskim "My nie kozły". Stulecie Hitlera i Stalina było też
      stuleciem Rosy Parks i Lecha Wałęsy."
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,2985093.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka