b-beagle 31.10.05, 10:16 Dlaczego w Polsce jest tak strasznie dużo antysemityzmu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biqmisiul Re: Antysemityzm 31.10.05, 11:28 Gdzie "Go" widziałeś lub słyszałeś o nim? Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Antysemityzm 31.10.05, 11:35 Wszędzie, niby tego nie widać ale to wychodzi w rozmowach np kiedy pada takie stwierdzenie, że wszystko co źle się w Polsce dzieje to wina Żydów albo ,że są odpowiedzialni za komuniżm i tu zaczyna się wyliczanka kto był lub jest Żydem z kto nie. Odpowiedz Link Zgłoś
biqmisiul Re: Antysemityzm 31.10.05, 11:42 Właśnie! To nie ma nic wspólnego z antysemityzmem ! Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 31.10.05, 11:45 jak sama nazwa wskazuje, postawa anty- to wszelkie przejawy niechęci do danej grupy lub jednostki. nawet jeśli objawia się w zwykłym 'to wszystko przez tych żydów' w rozmowie z sąsiadką - po prostu uwydatnia niechęć do danej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
pooh5 Poszukaj u źródła 02.11.05, 11:16 Spytaj się o przyczyny antysemityzmu na jakimś prawicowym forum, tam ci odpowiedzą. Tutaj wszyscy napiszą: "bo Polacy to ksenofoby" "bo to Kościół" itp. Chyba, że takich odpowiedzi oczekujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Poszukaj u źródła 02.11.05, 11:40 u źródła? czyli prawicowe fora są źródłem antysemityzmu w polsce?:)) polski antysemityzm nie jest związany z żadną opcją polityczną, nie ma też racjonalnych podstaw. można napisać, że polacy są antysemici, bo ksenofoby ale to bez sensu bo jest to tłumaczenie skutku przez skutek, bez szukania przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
8macek Re: Antysemityzm 31.10.05, 12:04 > Dlaczego w Polsce jest tak strasznie dużo antysemityzmu? żartujesz sobie,tak?! Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Antysemityzm 31.10.05, 12:34 Nie żartuję bo np takie rozważania " Wiesz nie mam nic przeciwko Żydo ale X to na pewno Żyd" uważam za ukryty antysemityzm Odpowiedz Link Zgłoś
8macek Re: Antysemityzm 31.10.05, 13:18 mimo schematycznego przykładu doskonale rozumiem o co ci chodzi i stanowczo stwierdzam,że nie jest to żaden ukryty antysemityzm tylko prymitywny jak najbardziej jawny obraz głupoty niektórych Polaków. przykładem jawnego antysemityzmu w powojennej Polsce była sytuacja w 1968r. jeśli dzisiaj ktoś (tak jak Ty) histeryzuje w tej kwestii to mogę tylko powiedzieć ze swojej strony,że jest to "histeria nieuzasadniona" i nikomu niepotrzebna. aż ciśnie się na usta stare komuchowskie pytanie: KOMU TO SŁUŻY?! Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 31.10.05, 13:53 antysemityzm niejedno ma imię, podobnie jak np. przemoc. to, że przemocą jest komuś przyfasolić deską z gwoździem przez plecy, nie oznacza że nie jest nią ugryzienie kogoś w palec. Odpowiedz Link Zgłoś
8macek Re: Antysemityzm 31.10.05, 13:58 mie kolega tera powalił na kolana poetyką sfego przekazu... a tak poważnie to proszę aby kolega wymienił te imona obecnego antysemityzmu w polsce... bo frazesy(jak wyżej)to ja też umiem wygłaszać! Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 31.10.05, 14:12 no przecież ci już ktoś wcześniej napisał. weź idź np.do sklepu czy sie przejdź autobusem czy pcoiągiem słuchajac ludzi, i nie natraf na sytuację gdy ktoś stęka 'a bo ci żydzi to bla bla'. a ty 8macek co sądzisz o żydach, tak w ogóle?;) Odpowiedz Link Zgłoś
8macek Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:26 no przecież ci już ktoś wcześniej napisał. weź idź np.do sklepu czy sie przejdź > > autobusem czy pcoiągiem słuchajac ludzi, i nie natraf na sytuację gdy ktoś > stęka 'a bo ci żydzi to bla bla'. > a ty 8macek co sądzisz o żydach, tak w ogóle?;) blinski,kolego szanowny ja też juz napisałem,że jeśli ktoś stęka:`a bo ci żydzi to bla bla` jak byłeś uprzejmy napisać,to nie jest żadnym antysemitą tylko najzwyklejszym głupkiem. ja generalnie nie klasyfikuję ludzi na czarnych,białych,żółtych,mulatów,metysów,semitów,arabów,żydów,niemców,polaków,ru skich,europejczyków,azjatów,afrykańczyków,afrykanerów,afrykanów,amerykanów,amery kańczyków,indian czy też eskimosów ani nawet aborygenów,którzy nota bene są jedyną rasą ludzką odrębną antropologicznie/genetycznie w większym stopniu niż wszystkie inne między sobą razem wzięte... rozróżniam natomiast przede wszystkim ludzi: pokojowo nastawionych,uczciwych,szczerych,sumiennych,sprawiedliwych,twórczych,mądrych,roz sądnych,inteligentnych od agresywnych,cwaniaków,kunktatorów,bandytów,maniaków,idiotów,zwyrodnialców,psycho patów,socjopatów,inteligentnych inaczej i wszelkiego autoramentu głupców bedących odrzutami społecznymi. jeśli zaliczasz się do tej pierwszej kategorii to możesz być nawet potomkiem neandertalczyka(ha,ha,ha)ale zawsze będę miał do ciebie szacunek,jeśli natomiast jesteś osobnikiem z tej drugiej grupy to chociażbyś był potomkiem proroka(któregokolwiek) to dla mnie będziesz zwykłym zbiorem aminokwasów,którego likwidacja będzie dla mnie tak łatwa jak usmażenie jajka na patelni!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:30 > blinski,kolego szanowny ja też juz napisałem,że jeśli ktoś stęka:`a bo ci żydzi > > to bla bla` jak byłeś uprzejmy napisać,to nie jest żadnym antysemitą tylko > najzwyklejszym głupkiem. jest głupkiem-antysemitą, na szczęście prawdopodobnie niegroźnym, bo na ogół tacy ludzie widząc prawdziwego żyda albo by go po prostu minęli, albo poznając go i widząc że jest ok, polubili. taki jest właśnie polski antysemityzm - powierzchowny i na ogół niegroźny. ale jest. > rozróżniam natomiast przede wszystkim ludzi: > > pokojowo > nastawionych,uczciwych,szczerych,sumiennych,sprawiedliwych,twórczych,mądrych,ro > z > sądnych,inteligentnych > od > agresywnych,cwaniaków,kunktatorów,bandytów,maniaków,idiotów,zwyrodnialców,psych > o > patów,socjopatów,inteligentnych inaczej i wszelkiego autoramentu głupców > bedących odrzutami społecznymi. > jeśli zaliczasz się do tej pierwszej kategorii to możesz być nawet potomkiem > neandertalczyka(ha,ha,ha)ale zawsze będę miał do ciebie szacunek,jeśli > natomiast jesteś osobnikiem z tej drugiej grupy to chociażbyś był potomkiem > proroka(któregokolwiek) to dla mnie będziesz zwykłym zbiorem > aminokwasów,którego likwidacja będzie dla mnie tak łatwa jak usmażenie jajka na > > patelni!!! no to masz tak jak ja, tyle że mi by się nawet nie chciało ręką ruszyć by kogoś takiego likwidować:) Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:13 Padania socjologiczne wykazuję, że Żydów nie darzy sympatią zaledwie kilkanaście % Polaków. Czy to jest problem? Nikomu natomiast nie przeszkadza, że ponad 60% Polaków nie przepada za Cyganami. Naród wybrany jest ważniejszy? Osobiście zająłbym się innym problemem - dlaczego tylu Polaków nie lubi Polaków i Polski. To jest ważne, a nie jacyś tam Żydzi czy Cyganie. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:25 > Padania socjologiczne wykazuję, że Żydów nie darzy sympatią zaledwie > kilkanaście % Polaków. Czy to jest problem? Nikomu natomiast nie przeszkadza, > że ponad 60% Polaków nie przepada za Cyganami. Naród wybrany jest ważniejszy? takie teksty jak ten twój o narodzie wybranym często wskazują na antysemityzm właśnie. > Osobiście zająłbym się innym problemem - dlaczego tylu Polaków nie lubi Polaków > > i Polski. To jest ważne, a nie jacyś tam Żydzi czy Cyganie. tylu polaków nie lubi polaków? a w czym to się niby przejawia? jakiś polak cię np. opluł, bo jesteś polakiem?:D Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:17 Polski antysemityzm dziś wynika wprost z przenoszenia mitu oraz z podwójnej moralności, jaka jest standardem etycznym wielu Polaków. Do tego nalezy dodać brak otwartej debaty pubicznej na ten temat i powszechne dość przyzwalanie na objawy antysemityzmu (marginalizowanie, lekceważenie). Pierwszym objawem antysemityzmu (i w ogóle nacjonalizmu) jest dzielenie ludzi według pochodzenia, wyznawanej religii, swiatopoglądu etc. W Polsce, niestety, jest to zjawisko dość powszechnie akceptowane. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:23 "Polski antysemityzm dziś wynika wprost z przenoszenia mitu oraz z podwójnej moralności, jaka jest standardem etycznym wielu Polaków." A to ciekawe, bo podwójna moralność jest akurat podstawową cechą judaizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:29 "A to ciekawe, bo podwójna moralność jest akurat podstawową cechą judaizmu." Mógłbyś to objaśnic? Pisząc o polskiej podwójnej moralności mam na myśli to, że Polacy często stoja na stanowisku, że dawać łapówkę nie jest niczym złym, zas brać - jak najbardziej, robić przekręty jak najbardziej, ale być ich ofiarą już nie, wrzucac sąsiadowi śmieci za płot - tak, samemu mieć w obejściu cudze śmieci - nie. To tak dla przykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:31 "Mógłbyś to objaśnic?" Inne standarty moralne obowiązują w stosunku do Żydów, a inne do gojów czyli pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 15:52 Kilka cytatów z Talmudu: “Tylko Żydzi są ludźmi, goje nie są ludźmi, tylko bydłem” (Keritot 6b). “Goje zostali stworzeni, by służyć Żydom jako niewolnicy” (Midrasch Talpioh 225). “Ciała gojów są pegarim, to jest w niczym nie różnią się od ścierwa zdechłych zwierząt” (Jore dea 337,1). “Stworzył ich (Bóg) w kształcie ludzi na cześć Izraela, nie są bowiem stworzeni akum w innym celu, jak dla służenia im (Żydom) dniem i nocą; i nie można im dać nigdy spoczynku od tej ich niewoli. Nie przystoi bowiem synowi króla (Izraelicie), by mu służyły zwierzęta we własnej postaci, lecz zwierzęta w postaci ludzkiej” (Midrasz Talpioh 255b). “Stosunek płciowy goja jest jak parzenie się zwierzęcia” (Sanherid 74b, Tosefta). “…a dusze do tego stopnia plugawe, że zanieczyszczają każdego, kto się do nich zbliży” (Zohar I 46b, 47a). Żyd może goja zabić bezkarnie, a goj nie może pozbawić życia Żyda. Talmud mówi bowiem: “Wy (Izraelici), wy owce moje, owce mojego pastwiska, ludźmi jesteście, wy nazywacie się ludźmi, narody świata jednak nie nazywają się ludźmi, lecz bydlętami". Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 31.10.05, 18:01 Talmud pisany był przez Żydów dla Żydów - i był pisany bardzo dawno, gdy Żydzi zyli wśród innych narodów na Bliskim Wschodzie w czasach niewolnictwa. Przytoczone fragmenty dotyczą tego, że Żyd nie może być niewolnikiem innego Żyda. Przenoszenie tego na czasy dzisiejsze jest absurdrm. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 20:35 "Talmud pisany był przez Żydów dla Żydów - i był pisany bardzo dawno, gdy Żydzi zyli wśród innych narodów na Bliskim Wschodzie w czasach niewolnictwa." Wg Ciebie wersety Talmudu nie mają już dla żydów znaczenia? "Przytoczone fragmenty dotyczą tego, że Żyd nie może być niewolnikiem innego Żyda." Przytoczone fragmenty dotyczą tego, że goj ma być niewolnikiem żyda. "Przenoszenie tego na czasy dzisiejsze jest absurdrm." Powiedz żydom, że przenoszenie na dzisiejsze czasy skrajnie szowinistycznej zasady narodu wybranego jest absurdem. Podważasz podwaliny judaizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 31.10.05, 20:51 Rozmawiać powaznie o antysemityźmie mozna tylko na bazie ekonomii, filozofii (Nietzche, Wagner) oraz historii. Podejmujesz się? Twoje "argumenty" rodem z gazetek Bubla nie są argumentami. Natomiast - jesli chcesz rozmawiać o judaiźmie, proponuję zwrócic się np do najbliższej gminy zydowskiej, lub dowolnie wybranej żydowskiej organizacji (np. Midrasz). Tam uzuskasz kompetentne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 21:25 "Rozmawiać powaznie o antysemityźmie mozna tylko na bazie ekonomii, filozofii (Nietzche, Wagner) oraz historii. Podejmujesz się?" Stosujesz prosty zabieg. Starasz sie wywindować tak poprzeczkę by nikt nie mógł (bez podstawy teoretycznej) podjąć dyskusji. Spróbuję jednak. Zaczynaj. "Twoje "argumenty" rodem z gazetek Bubla nie są argumentami." Bliski tutaj jest mi raczej Feliks Koneczny, a Bubel sam jest Żydem i przez to jest tym bardziej śmieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 31.10.05, 21:40 Nie stosuję żadnego zabiegu, tylko nie widzę mozliwości rozmowy tak, jak Ty proponujesz. 1 przyczyna jest taka, że w chrześcijańskiej Europie podstawą zachowań antysemickich początkowo było postrzeganie Żydów jako morderców Jezusa Chrystusa. Poza tym funkcjonuje pogląd, ze wśród ludzi, którzy pierwsi powiedzieli, że "Boga nie ma" - było wielu Żydów (vide Spinoza) 2. Aspekt ekonomiczny, jako że społeczność żydowska mogła się zajmować niemal wyłącznie handlem i lichwą, w tej drugiej dziedzinie osiągając pozycję monopolistyczną z racji obowiązującego chrześcijan w średniowieczu ze względów religijnych, zakazu lichwy, co ukształtowało obraz "żydowskiego chciwego bankiera". Nastepnie zaś, później, na skutek tego, ze żydowscy chłopcy zaczynali obowiązkowo pobierac naukę w wieku lat 4 - byli oniintelektualnie bardziej "wyrobieni", niz dzieci polskie, wśród których powszechnego obowiązku nauki nie było. Skutkowało to tym, że wykształceni Żydzi stopniowo anektowali miejsca dotąd zajęte przez Polaków - bo po prostu często byli lepsi. To musiało zrodzic do niech niechęć. 3. Koncepcja nadczłowieka (Nietzche), która (w strywializowanej formie) przejęta została przez Hitlera i nazizm. To tak pokrótce bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 21:59 "1 przyczyna jest taka, że w chrześcijańskiej Europie podstawą zachowań antysemickich początkowo było postrzeganie Żydów jako morderców Jezusa Chrystusa." Żydzi jednak zabili Jezusa, ale obwinianie teraz o to któregoś tam pokolenia świadczy o ignorancji. "3. Koncepcja nadczłowieka (Nietzche), która (w strywializowanej formie) przejęta została przez Hitlera i nazizm." Bardziej bezpośrednio Hitler przejął koncepcję narodu wybranego. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 31.10.05, 22:17 baltazarus napisał: > "1 przyczyna jest taka, że w chrześcijańskiej Europie podstawą zachowań > antysemickich początkowo było postrzeganie Żydów jako morderców Jezusa > Chrystusa." > Żydzi jednak zabili Jezusa, ale obwinianie teraz o to któregoś tam pokolenia > świadczy o ignorancji. Pisałam o źródłach. Ale do dzis ten mit funkcjonuje. > > "3. Koncepcja nadczłowieka (Nietzche), która (w strywializowanej formie) > przejęta została przez Hitlera i nazizm." > Bardziej bezpośrednio Hitler przejął koncepcję narodu wybranego. Nie. Hitler przyjął koncepcję nadczłowieka i ją strywializował, a to zupełnie cos innego. Poczyta Nietzchego. > Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 22:38 "Nie. Hitler przyjął koncepcję nadczłowieka i ją strywializował, a to zupełnie cos innego. Poczyta Nietzchego." Podniesienie ideologii do roli religii, uznanie, że Bóg kocha tylko Niemców, a pozostałę narody nienawidzi, podwójna moralność, objęcie prawem wszelkich dziedzin życia przy jednoczesnym naginaniu go do własnych celów to na kilometr pachnie judaizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 31.10.05, 22:40 nie dziwie się, że tak Ci pachnie, jako że Tobie - myslę - wszysko "pachnie" Żydem) jesli idzie o mnie - uważam na razie rozmowe z Tobą za skończoną. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Antysemityzm 31.10.05, 22:42 Dziękuje zatem za celne "argumenty" zwłaszcza pod koniec dyskusji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 31.10.05, 22:43 drobiazg szkoda, że Ty żadnych argumentów nie miałes prócz nazwania mnie "hołotą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antysemityzm IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 21:14 A u was bija murzynow... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Brawo -bis! 31.10.05, 22:34 Czarująco 'obalasz' argumenty adwersarza, brawo!)) To w Twoim stylu, ale dziś przechodzisz samą siebie! Jak w tym dowcipie: "A u was biją Murzynów!" Twoje posty to "Maraton uśmiechu"))) po_godzinach napisała: > Twoje "argumenty" rodem z gazetek Bubla nie są argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: nie moja to wina, że nie masz wiedzy 31.10.05, 23:05 Jakiej wiedzy mi brakuje ,aby zrozumieć 'głębsze dno' Twoich 'celnych' ripost? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: nie moja to wina, że nie masz wiedzy 31.10.05, 23:50 A może to Tobie brakuje umiejętności czytania ze zrozumieniem (co tak chętnie zarzucasz innym)? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 po_godzinach, miło znów Cię widzieć ))) 02.11.05, 22:21 Może teraz odpowiesz na moje pytanie... mg2005 napisał: > Jakiej wiedzy mi brakuje ,aby zrozumieć 'głębsze dno' Twoich 'celnych' ripost? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach każdej, jako że 02.11.05, 22:29 wiedza czerpana z Leszka Bubla daje wiedzę, która jest po prostu - bublem. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdej, jako że 02.11.05, 22:52 po_godzinach napisała: > wiedza czerpana z Leszka Bubla daje wiedzę, która jest po prostu - bublem. Dlaczego wyjeżdżasz z Bublem? Czy jak zwykle,gdy nie masz argumentów, odwracasz kota ogonem? Chodziło o Twoją interpretację fragmentów z Talmudu, więc wyjasnij to bez Bubla. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdej, jako że 02.11.05, 23:05 dlatego, ze ostatnio "studiowałam"jego "pisma" i brzmisz identyczmie nie mam zamiaru dyskutowac z Toba na argumenty dlaczego? dlatego, bo nie. i calkiem mnie nie interesuje, ze teraz napiszesz, że barkuje mi zergumentów) po prostu - z pewnymi osobami sie nie rozmawia i tyle szkoda czasu i atłasu Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdej, jako że 03.11.05, 10:50 Potwierdzasz to ,co napisałem o Tobie wcześciej. Wolisz 'bicie piany' niż rozmowę na argumenty. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdej, jako że 03.11.05, 10:52 może najpierw jakieś Twoje argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdej, jako że 03.11.05, 11:39 Przedstawiłaś bardzo dziwaczną 'egzegezę' fragmentów Talmudu. Albo nie rozumiesz tego co czytasz, albo posiadasz jakąś 'tajemną' wiedzę. Jeśli to drugie, to racz mnie 'oświecić'. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdej, jako że 03.11.05, 11:41 to nie moja prywatna interpretacja, tak jest to interpretowane przez "uczonych w pismie" jesli masz wątpliwości, najlepiej będzie zwrócić się ze stosowanym zapytaniem do jakiejś żydowskiej organizacji na pewno odpiszą Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdej, jako że 03.11.05, 11:53 To bardzo 'ciekawa' i 'wygodna' interpretacja 'uczonych w Piśmie' rabinów - można powiedzieć 'ezoteryczna', bo całkiem sprzeczna z dosłownym znaczeniem. A może to tylko interpretacja dla gojów? )) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdej, jako że 03.11.05, 11:54 jesli masz wątpliwości, najlepiej będzie zwrócić się ze stosowanym zapytaniem do jakiejś żydowskiej organizacji Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdej, jako że 03.11.05, 12:03 A Ciebie nie dziwi i nie niepokoi ten 'dysonans poznawczy'? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdej, jako że 03.11.05, 12:06 nie martw się o mnie to Ty masz wątpliwość, więc Ty szukaj odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Brawo po_godzinach! 31.10.05, 22:26 Jesteś dzisiaj w 'wyśmienitej' formie intelektualnej! Przechodzisz samą siebie!))) po_godzinach napisała: > Przytoczone fragmenty dotyczą tego, że Żyd nie może być niewolnikiem innego > Żyda. > > Przenoszenie tego na czasy dzisiejsze jest absurdrm. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm))) 01.11.05, 13:09 Pisząc o żydowskiej podwójnej moralności (wywodzącej się z Talmudu) mam na myśli to, że Żydzi często stoją na stanowisku, że dawac łapówkę nie jest niczym złym (np.Rywin),zaś brać - jak najbardziej (Michnik), robić przekręty jak najbardziej (Bagsik,Gąsiorowski,Kuna,Żagiel,Ungier, Jakubowska, Chim itd) ale być ich ofiarą juz nie (oj nie!))), wrzucać palestyńskiemu sąsiadowi bomby za płot -tak, samemu mieć w obejściu cudze bomby -nie. To tak dla przykładu. po_godzinach napisała: > Pisząc o polskiej podwójnej moralności mam na myśli to, że Polacy często stoja > na stanowisku, że dawać łapówkę nie jest niczym złym, zas brać - jak > najbardziej, robić przekręty jak najbardziej, ale być ich ofiarą już nie, > wrzucac sąsiadowi śmieci za płot - tak, samemu mieć w obejściu cudze śmieci - > nie. To tak dla przykładu. > Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm))) 01.11.05, 08:49 Żydowski antypolonizm dziś wynika wprost z przenoszenia mitu oraz z podwójnej moralności (wyniesionej z Talmudu),jaka jest standartem etycznym wielu Żydów. Do tego należy dodać brak otwartej debaty publicznej na ten temat (właśnie!) i powszechne przyzwalanie na objawy antypolonizmu - ośmieszanie,obrażanie uczuć narodowych i religijnych, pomówienia ('polski antysemityzm','polskie obozy śmierci', współudział w Holokauście), popieranie roszczeń finansowych Holocaust-Business, masowa zdrada Państwa Polskiego, denuncjowanie Polaków, kolaboracja w czasie komunistycznej okupacji Polski w latach '39-'41 i od'44 itd Głównym objawem szowinizmu żydowskiego jest dzielenie ludzi według pochodzenia (dyskryminacja emigrantów z Europy i czarnoskórych żydów z Etiopii, Arabów) oraz wyznawanej religii (islam, chrześcijaństwo). W Izraelu, niestety ,jest to zjawisko dość powszechnie akceptowane. po_ godzinach napisała: > Polski antysemityzm dziś wynika wprost z przenoszenia mitu oraz z podwójnej > moralności, jaka jest standardem etycznym wielu Polaków. Do tego nalezy dodać > brak otwartej debaty pubicznej na ten temat i powszechne dość przyzwalanie na > objawy antysemityzmu (marginalizowanie, lekceważenie). > > Pierwszym objawem antysemityzmu (i w ogóle nacjonalizmu) jest dzielenie ludzi > według pochodzenia, wyznawanej religii, swiatopoglądu etc. W Polsce, niestety, > jest to zjawisko dość powszechnie akceptowane. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przejaw? 31.10.05, 15:25 Dziwne, że taka partia wygrywa wybory w antysemickim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:31 Przeciwnie. Wygrywa partia, która ma jawne poparcie antysemickich mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:33 A możesz to wyjaśnić? Kto dzięki czyjemu poparciu wygrał? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:36 Oczywiście. Kaczyńskich oficjalnie poparło Radio Maryja i Nasz Dziennik. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:36 a idź i się zapytaj ludzi kórzy głosowali na pis, jaka jest ulubiona gazeta i radiostacja:) oczywisćie nie mówię o wszystkich albo nawet i większości. Odpowiedz Link Zgłoś
biqmisiul Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:33 Czy któregoś z szanownych forumowiczów dotknięto osobiście przejawem antysemityzmu i w jakiej formie? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:37 było mówione wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:38 Owszem, mnie (choć Żydówką nie jestem), ale zajmuję się Żydami niejako zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
biqmisiul Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:41 po_godzinach napisała: > Owszem, mnie (choć Żydówką nie jestem), ale zajmuję się Żydami niejako zawodowo No to jest niemożliwe skoro Nią nie jesteś!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:42 owszem, mozliwe - odmówiono poparcia dla projektu, poniewaz dotyczył tematyki zydowskiej i to był jedyny arument Odpowiedz Link Zgłoś
biqmisiul Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:46 Mylisz pojęcia! To był objaw niechęci do jakiegoś projektu związanego z tematyką żydowską a nie osobiście do Ciebie! Jako dziecko w szkole podstawowej zostałem pobity przez większość klasy za to że nie chodziłem na lekcje religi! Też mógłbym to podciągnąć pod antysemityzm ale to była "tylko" nietolerancja i głupota jak wyżej ktoś napisał. Widzisz już różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:51 ale antysemityzm nie musi być skierowany osobiście do kogoś. nie pytałeś się o to, czy kogoś osobiście coś dotknęło (bo musiałby byc żydem, a przynajmniej za takiego uważany), tylko czy się zetknął - a stykać się mozna też np. jako obserwator. poza tym jeśłi jakiś projekt jest odrzucany ze względu na tematykę żydowską, to przecież jest to oczywisty antysemityzm! nietolerancja, głupota, ale nie 'uwieszona' w próżni, tylko związana z niechęcią do żydów, zwaną antysemityzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:52 ja nie mówię, że to był objaw niechęci do mnie osobiście to był objaw niechęci do projektu - tylko dlatego, że dotyczył Żydów. "> Też mógłbym to podciągnąć pod antysemityzm ale to była "tylko" nietolerancja i > głupota jak wyżej ktoś napisał." To jest porównywalne. I ja się nie zgadzam, ze jest to tylko głupota - to jest przemoc. Dam przykład ekstremalny - to, o czym mówimy, dotyczy niechęci lub przemocy wobec osób, które łączy jedna cecha - na przykład niebieskie oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
biqmisiul Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:56 po_godzinach napisała: > Dam przykład ekstremalny - to, o czym mówimy, dotyczy niechęci lub przemocy > wobec osób, które łączy jedna cecha - na przykład niebieskie oczy. W społeczeństwie każdego kraju "inność" w każdej postaci jest piętnowana od niechęci do przemocy włącznie i nie jest to tylko domena żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 16:03 > W społeczeństwie każdego kraju "inność" w każdej postaci jest piętnowana od > niechęci do przemocy włącznie i nie jest to tylko domena żydów. piękne usprawiedliwienie:) więc kiedy zobaczę cię na ulicy, przyp..olę ci cegłówką w głowę, bo dla mnie jesteś inny - to takie naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
biqmisiul Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 16:07 blinski napisał: więc kiedy zobaczę cię na ulicy, przyp..olę ci > cegłówką w głowę, bo dla mnie jesteś inny - to takie naturalne. Jeżeli Twoje działanie wyraża zdanie większości to jest to naturalne! Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 16:11 > Jeżeli Twoje działanie wyraża zdanie większości to jest to naturalne! a teraz wyobraź sobie, że tak jest w rzeczywistości, że więksozśc społeczeństwa czuje odrazę do biqmisiuli i usprawiedliwiłaby moje zachowanie. zapewne na oddziale pourazowym zapytany o zdanie na tamet zaszłego zdarzenia powiedziałbyś 'ok, ja to rozumiem, w porządku'? Odpowiedz Link Zgłoś
biqmisiul Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 16:15 Z tym biciem cegłą po głowie to raczej skrajność chyba że wśród lumpenproletariatu. Ale zakaz zajmowania stanowisk kierowniczych czy politycznych przez ludzi nie pasujących do ogólnego stereotypu jest chyba nagminne prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 16:22 tak, ale nie usankcjonowane prawnie - przynajmniej w krajach rozwiniętych, w których rozumie się od dawna że klasyfikowanie ludzi według cech niezależnych od nich to przyżytek, pozostałośc po społeczeństwach kastowych. oczywiście niektórzy tego nie rozumieją, i moga za to słono zapłacić, jak ktoś ich z tego tytułu pozwie. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Dorn i Wassermann w rządzie to też jego przej 31.10.05, 15:34 polski antysemityzm jest bardzo powierzchowny, dotyczy niezidentyfikowanej masy żydów, którzy to rzekomo wszędzie są. gdy sie im przedstawi konkretnego żyda, który dla nich jest ok, ten antysemityzm może łatwo zniknąć (albo też może pojawić się postawa 'też żyd jest ok ale cała reszta to syf':). poza tym mało kto jest na tyle rozgarnięty, że wie iż taki dorn na przykład to żyd (wasserman nie wiem), poza tym żydzi są zawsze w tym przeciwnym obozie:) Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Antysemityzm 31.10.05, 22:00 W Polsce antysemityzm istnieje i ma się dobrze. Ogrom ludzi nie lubi Żydów i nawet nie myślą o tym dlaczego. Po prostu tak. Wielu ludzi uważa,że jeśli tak dużo ludzi ich nie lubi to sami sobie są winni i widocznie mają te przypisywane im cechy. To, że kościół katolicki przez całę wieki prowdził indoktrynację "katolików" w której Żyd każdy z osobna i wszyscy jako naród był osobiście odpowiedzialy za śmierć Chrystusa jakoś nie przychodzi im do głowy. Przez całę wieki wpajana "prawda" o "prawdziwej naturze Żyda" istnieje w świadomości mimo,że niewielu zna Żydów. A nawet ci co znali (mam w rodznie starych ludzi którzy przed wojną w szkolnych ławkach siedzili z Żydami i Żydówkami, przyjaźnili się z nimi, żyli obok) uważają,że ci któych znali akurat byli porządni ale reszta pewnie nie. Jakoś nie przychodzi im do głowy,że wszyscy znali tylko porządnych i pracowitych. Niektórzy jako przykład "złej natury Żyda" podają to,że inne religie też ich nie lubią. Pytam = jakie religie? Islam? Przecież oni nas, katolików też nie lubią. Może zasłużyliśmy sobie - jak zdaniem niektórych "katolików" Żydzi u katolików - na takie traktowanie. Przecież buddyści nie mają takich "problemów" z nielubieniem. Jan Paweł II nie na darmo Żydom mówił "przepraszam". Musiałby żyć i przepraszać przez wiele wieków by w świadomości Polaka Żyd nie był kombinatorem i pasożytem. Nikt nie patrzy na to,że Żydom nie wolno było przez wiele wieków kupować ziemi więc trudno by byli chłopami. Zajmowali się tym co najłatwiej było "zwinąć" i uciekać. Do tego nie wolno im było walczyć, bronić się. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Bardzo słusznie. 31.10.05, 22:20 wielka wdzięcznośc dla JP II - szkoda tylko, ze głos jego tak mało słyszalny. Odpowiedz Link Zgłoś
jajkonamiekko Re: Antysemityzm 01.11.05, 11:11 dobra odpowiedz squirrel ale chyba skonczy znow jak ten przyslowiowy groch o te przyslowiowa sciane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeshua Re: Antysemityzm IP: *.crowley.pl 01.11.05, 09:30 Po Polska to kraj katolicki. Katolicyzm=antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilk Re: Antysemityzm IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 10:58 Gość portalu: Jeshua napisał(a): > Po Polska to kraj katolicki. Katolicyzm=antysemityzm. Ale bełkoczesz pokrako. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 01.11.05, 11:15 Gość portalu: Jeshua napisał(a): > Po Polska to kraj katolicki. Katolicyzm=antysemityzm. A największym antysemitą była Głowa Kościoła -Jan Paweł II ? Antykatolicyzm i antypolonizm Prawdziwym problemem w Polsce jest antypolonizm. Antysemityzm to problem 'wirtualny' i oręż ideologiczny , zwłaszcza,że Polska to 'kraj antysemityzmu bez Żydów') (jeśli pominiemy kilku polityków i redaktorów naczelnych))) Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Antysemityzm 01.11.05, 11:31 Nie wszyscy słuchają Jana Pawła. W Kościele wielu jest takich co myślą i mówia inaczej np Ksiądz Jankowski czy o.dyrekror Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 01.11.05, 11:52 b-beagle napisała: > Nie wszyscy słuchają Jana Pawła. W Kościele wielu jest takich co myślą i mówia > inaczej np Ksiądz Jankowski czy o.dyrekror Rydzyk Skoro katolicyzm = antysemityzm, to największym antysemitą jest Papież (Głowa Kościoła) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wałek Re: Antysemityzm IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 01.11.05, 13:49 mg2005 napisał: > Skoro katolicyzm = antysemityzm, to największym antysemitą jest Papież > (Głowa Kościoła) Nareszcie zaczynasz pisać z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Polacy to niewdzięczni antysemici... 01.11.05, 11:47 - a przecież Naród Żydowski wydał z siebie tylu szczerych przyjaciół Polski i Polaków,żeby wspomnieć tylko kilku z nich (pierwszych z brzegu): Berman, Różański, Skulbaczewski, Fejgin, Światło, Hilary Minc, Salomon Morel, Hajka Wolińska, Luna Brystygierowa, Stefan Michnik- Schechter, Izaak Stolzman- Kwaśniewski, Izaak Zimmerman- Cyrankiewicz. Dzięki nim nasz naród został oczyszczony z elementów niepełnowartościowych, szkodliwych i obciążonych genetycznie. Nigdy o Was nie zapomnimy, Przyjaciele! Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Polacy to niewdzięczni antysemici... 01.11.05, 13:13 jakbym czytał bubla, po prostu miód:) Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 01.11.05, 13:11 > Prawdziwym problemem w Polsce jest antypolonizm. pytałem się juz wczesniej, na czym ten antypolonizm - który jest podobno prawdziwym problemem w polsce - miałby polegać? > Antysemityzm to problem 'wirtualny' i oręż ideologiczny , > zwłaszcza,że Polska to 'kraj antysemityzmu bez Żydów') > (jeśli pominiemy kilku polityków i redaktorów naczelnych))) nie antysemityzm jest wirtualny (bo istnieje naprawdę, co widać np. po twojej postawie), tylko nakierowany jest na grupę wirtualnych żydów. dlatego jest taki idiotyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 01.11.05, 14:35 blinski napisał: > pytałem się juz wczesniej, na czym ten antypolonizm - który jest podobno > prawdziwym problemem w polsce - miałby polegać? Na nienawiści i pogardy dla Polaków i tego co polskie. Na różnych wątkach forum "Gazety" możesz znaleźć liczne tego przykłady. Na pewno nie piszą tego tylko 'semici', ale także Polacy(?). I niepokojący jest ten antypolonizm Polaków(?),podsycany przez niektóre polskie(?) media - bo czym innym jest 'zdrowa' krytyka, a czym innym antypolonizm. > > > Antysemityzm to problem 'wirtualny' i oręż ideologiczny , > > zwłaszcza,że Polska to 'kraj antysemityzmu bez Żydów') > > (jeśli pominiemy kilku polityków i redaktorów naczelnych))) > > nie antysemityzm jest wirtualny (bo istnieje naprawdę, co widać np. po twojej > postawie), tylko nakierowany jest na grupę wirtualnych żydów. dlatego jest >taki idiotyczny. Racz czytać uważnie - napisałem:'PROBLEM wirtualny', bo po pierwsze: sam termin jest zafałszowany i stanowi pole do nadużyć; po drugie: antysemityzm w Polsce jest 'abstrakcyjny'(to nie znaczy -idiotyczny) i rozdmuchiwany dla potrzeb ideologii i polityki. Mam antysemicką postawę? Wyjaśnij to ,psychologu))) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 01.11.05, 17:16 P.S.: mg2005 napisał: > Mam antysemicką postawę? Wyjaśnij to ,psychologu))) A może to fakty są 'antysemickie'?))) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Kraj antysemitów rządzony przez 'semitów'... ))) 01.11.05, 20:41 prez.Kwaśniewski, prem.Mazowiecki, prem.Suchocka, marsz.Borowski,itd -że o ministrach nie wspomnę... Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 01.11.05, 21:10 > Na nienawiści i pogardy dla Polaków i tego co polskie. > Na różnych wątkach forum "Gazety" możesz znaleźć liczne tego przykłady. > Na pewno nie piszą tego tylko 'semici', ale także Polacy(?). > I niepokojący jest ten antypolonizm Polaków(?),podsycany przez niektóre > polskie(?) media - bo czym innym jest 'zdrowa' krytyka, a czym innym > antypolonizm. jak polacy mogą wzbudzać nienawiść do polaków i tego co polskie? masochiści jacyś? poza tym na czym niby ma to wzbudzanie nienawiści polegać? jakiś przykład masz? bo brzmi to trochę dziwacznie. > Racz czytać uważnie - napisałem:'PROBLEM wirtualny', bo po pierwsze: sam > termin jest zafałszowany i stanowi pole do nadużyć; po drugie: antysemityzm > w Polsce jest 'abstrakcyjny'(to nie znaczy -idiotyczny) i rozdmuchiwany dla > potrzeb ideologii i polityki. przeczytałem dokładnie, po czym wyraziłem własne zdanie. termin nie jest zafałszowany, tylko moze być różnie rozumiany, bo tak jak napisałem - antysemityzm niejedno ma imię. a żeby z czymś walczyć, trzeba o tym mówić, co mozę być uznane za 'rozdmuchanie' przez ludzi bagatelizujących problemy spoleczne lub samych antysemitów. > Mam antysemicką postawę? Wyjaśnij to ,psychologu))) po pierwsze, bagatelizujesz problem, chcesz nienormalny stan rzeczy nazywać normalnym. po drugie, podajesz nazwiska rzekomych żydów, posiłkując się danymi zawartymi w antysemickich broszurach (więsozśc wymienionych to żydzi, ale np. nawisko stolzman w przypadku kwaśniewskiego to najpewniej wymysł srodowisk antysemickich). po trzecie, pośród wymienionych przez ciebie żydów, by oddać sprawiedliwość, powinni znaleźć się również zasłużeni dla polski politycy (np. geremek) czy ludzie nauki i sztuki. rónie dobrze mógłbyś podać szereg nazwisk polskich polityków-świń, bądź też ludzi których po prostu nie lubisz, mówiąc że polacy to szkodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 01.11.05, 23:33 blinski napisał: >jak polacy mogą wzbudzać nienawiść do polaków i tego co polskie? masochiści > jacyś? Dlatego napisałem :"Polacy(?)" -nie mów,że nie zauważyłeś... >poza tym na czym niby ma to wzbudzanie nienawiści polegać? jakiś > przykład masz? bo brzmi to trochę dziwacznie. > Albo nie śledzisz polskich(?) mediów, albo jesteś mało spostrzegawczy... W takim razie podam kilka przykładów: - używanie określenia 'polski antysemityzm', które samo w sobie jest przejawem antypolonizmu; - promowanie i reklamowanie T.Grossa, autora szkalujących Polaków książek, i jeszcze bardziej szkalujących wykładów w USA - podobnie z żydowskimi reżyserami antypolskich filmów, sugerujących masowy współudział Polaków w Holokauście; - Szkalowanie żołnierzy AK oskarżeniami o masowe mordowanie Żydów (np. w czasie Powstania Warsz. -"Gazeta Wyborcza"; faktycznie uratowali żydowskich niedobitków) -Uogólnianie jednostkowych zdarzeń antyżydowskich na cały naród polski itd. > przeczytałem dokładnie, po czym wyraziłem własne zdanie. Skomentowałeś moją wypowiedź przekręcając jej znaczenie -zakładam,że nieświadomie. > termin nie jest zafałszowany, tylko moze być różnie rozumiany, bo tak jak > napisałem - antysemityzm niejedno ma imię. Jeśli może być różnie rozumiany, tzn że nie ma jasnej definicji -co jest podstawą do manipulacji. Np odpowiedz,czy kazda nienawiść do Żydów jest antysemityzmem? Czy nienawiść do Żydów-nie-semitów jest antysemityzmem? > a żeby z czymś walczyć, trzeba o tym > > mówić, co mozę być uznane za 'rozdmuchanie' przez ludzi bagatelizujących > problemy spoleczne lub samych antysemitów. Zgadzam się,że nie ma RZETELNEJ DYSKUSJI o antysemityźmie (np. w mediach), są tylko jednostronne komentarze. > > Mam antysemicką postawę? Wyjaśnij to ,psychologu))) > > po pierwsze, bagatelizujesz problem, chcesz nienormalny stan rzeczy nazywać > normalnym. Gdzie nazwałem antysemityzm zjawiskiem normalnym? Ale zeby go zlikwidować, trzeba rzetelnie określić jego przyczyny - a tego brakuje. A że w Polsce jest to 'abstrakcja'- to już wyjaśniłem. po drugie, podajesz nazwiska rzekomych żydów, posiłkując się danymi > zawartymi w antysemickich broszurach Skąd wiesz jakie było źródło? (więsozśc wymienionych to żydzi, ale np. > nawisko stolzman w przypadku kwaśniewskiego to najpewniej wymysł srodowisk > antysemickich). Ewentualna nierzetelność źródła oznacza mój antysemityzm?? po trzecie, pośród wymienionych przez ciebie żydów, by oddać > sprawiedliwość, powinni znaleźć się również zasłużeni dla polski politycy (np. > geremek) czy ludzie nauki i sztuki. rónie dobrze mógłbyś podać szereg nazwisk > polskich polityków-świń, Podanie tylko "szczerych przyjaciół" było oczywiście świadomie jednostronne -wobec jednostronnych i tendencyjnych innych wypowiedzi. Jak widać, tamta jednostronność Ci nie przeszkadzała -ciekawe dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 02.11.05, 09:01 Jeszcze parę przykładów antypolonizmu "polskich" mediów: - Wbrew faktom, obciązanie Polaków odpowiedzialnością za tzw.'pogrom kielecki' (zbrodnicza inscenizacja zaplanowana i wykonana przez UB i NKWD), oraz za antysemickie czystki w '68. (wynik walk frakcji żydowskiej i 'narodowej' w PZPR); - Przemilczanie rzetelnych opracowań na w/w tematy (np.książki "Umarły cmentarz" n/t "pogromu kieleckiego") - Eksponowanie (np w "GW") naukowców kierujących sie antypolonizmem w swoich badaniach (np. prof.Świda-Zięba - piszę o tym w innym poście) Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 02.11.05, 10:50 > Jeszcze parę przykładów antypolonizmu "polskich" mediów: > > - Wbrew faktom, obciązanie Polaków odpowiedzialnością za tzw.'pogrom kielecki' > (zbrodnicza inscenizacja zaplanowana i wykonana przez UB i NKWD), a ub to kto to niby byli? kosmici? to, czy była to inspiracja ub wcale nie jest do tego jasne, zważywszy na jej bardzo nieudolne działania i bałagan przy prowadzeniu działań razem z milicją. poza tym takie działanie bezpieki, które mogły zamierzenie wykorzystać oddolne antysemickie ekscesy, nie zwalnia od odpowiedzialności dziesiątek mieszkańców kielc, którzy mniej lub bardziej czynnie uczestniczyli w pogromie. oraz za antysemickie czystki w '68. (wynik walk frakcji żydowskiej > i 'narodowej' w PZPR); tak czy inaczej, bardzo wielu polaków dało się ponieść antyżydowskim nastrojom inikt ich nie zmuszał, by osobiście żydów prześladowali i na nich donosili. - Przemilczanie rzetelnych opracowań na w/w tematy (np.książki "Umarły > cmentarz" n/t "pogromu kieleckiego") media w przeciwieństie do ciebie mają obowiązek być rzetelne; ty jesteś potwornie stornniczy. nie oczekuj od mediów, że wyznacżą dyskurs zgodny z twoja retoryką - czyli wybielanie naszej historii w tak desperacki sposób, że w rzeczywistości nam szkodzący jako zupelnie nierealny. - Eksponowanie (np w "GW") naukowców kierujących sie antypolonizmem w swoich > badaniach (np. prof.Świda-Zięba - piszę o tym w innym poście) jej rzekomy antypolonizm to tylko twoja obsesja, przestałbym szanować media gdyby kierowały się tak niskimi pobudkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 02.11.05, 21:26 blinski napisał: > a ub to kto to niby byli? kosmici? Nie wiesz? Funkcjonariusze zbrodniczej instytucji (często Żydzi) > czy była to inspiracja ub wcale nie jest > > do tego jasne, zważywszy na jej bardzo nieudolne działania i bałagan przy > prowadzeniu działań razem z milicją. poza tym takie działanie bezpieki, które > mogły zamierzenie wykorzystać oddolne antysemickie ekscesy, nie zwalnia od > odpowiedzialności dziesiątek mieszkańców kielc, którzy mniej lub bardziej > czynnie uczestniczyli w pogromie. Ha, widzę ,że uległeś antypolskiej propagandzie (zresztą taki był jeden z celów tego "pogromu" -aby Zachod łatwiej zaakceptował komunistyczny terror w Polsce). Miejsce akcji było otoczone kordonem i ludność nie miala tam dostępu. Potem wyłapano kilka osób z Kielc i spreparowano proces. > oraz za antysemickie czystki w '68. (wynik walk frakcji żydowskiej > > i 'narodowej' w PZPR); > > tak czy inaczej, bardzo wielu polaków dało się ponieść antyżydowskim nastrojom > inikt ich nie zmuszał, by osobiście żydów prześladowali i na nich donosili. W jaki sposób zwykli Polacy prześladowali Żydów ? > - Przemilczanie rzetelnych opracowań na w/w tematy (np.książki "Umarły > > cmentarz" n/t "pogromu kieleckiego") > > media w przeciwieństie do ciebie mają obowiązek być rzetelne; ty jesteś > potwornie stornniczy. nie oczekuj od mediów, że wyznacżą dyskurs zgodny z twoja > > retoryką - czyli wybielanie naszej historii w tak desperacki sposób, że w > rzeczywistości nam szkodzący jako zupelnie nierealny. Tego co piszesz szkoda komentować... Więc co z tą książką n/t "pogromu"? -też jest antysemicka i nierzetelna? > - Eksponowanie (np w "GW") naukowców kierujących sie antypolonizmem w swoich > > badaniach (np. prof.Świda-Zięba - piszę o tym w innym poście) > > jej rzekomy antypolonizm to tylko twoja obsesja, przestałbym szanować media > gdyby kierowały się tak niskimi pobudkami. > Obsesji lepiej poszukaj u siebie. Uwazasz,że 2% to powszechne zjawisko? P.S.: A co z moim "antysemityzmem"? -bo pominąłeś moje pytanie w swojej odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 02.11.05, 21:56 > Nie wiesz? Funkcjonariusze zbrodniczej instytucji (często Żydzi) a jeszcze częsciej polacy. > Ha, widzę ,że uległeś antypolskiej propagandzie (zresztą taki był jeden z celów > tego "pogromu" -aby Zachod łatwiej zaakceptował komunistyczny terror w Polsce). > Miejsce akcji było otoczone kordonem i ludność nie miala tam dostępu. > Potem wyłapano kilka osób z Kielc i spreparowano proces. to tylko jedna z wersji, w którą zresztą nie wierzę. > > W jaki sposób zwykli Polacy prześladowali Żydów ? śledzili ich, donosili na nich, krzyczeli za nimi na ulicach itp. tylko mi tu znowu o antypolonizmie nie piernicz, bo nawet moi rodzice to pamiętają. > Tego co piszesz szkoda komentować... > Więc co z tą książką n/t "pogromu"? -też jest antysemicka i nierzetelna? nie komentuj, nikt cię nie zmusza - będę miał mniej odpisywania:)) nie czytałem. > Obsesji lepiej poszukaj u siebie. > Uwazasz,że 2% to powszechne zjawisko? jakie 2%? jaką obsesję u mnie orzekasz, dorgi mg? antypolonistyczną? ach, jak ja nienawidzę tych polaków, grr > P.S.: > A co z moim "antysemityzmem"? -bo pominąłeś moje pytanie w swojej odpowiedzi do czego się odnosisz? wydaje mi się, że niczego nie pominąłem.. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:39 blinski napisał: > > Nie wiesz? Funkcjonariusze zbrodniczej instytucji (często Żydzi) > > a jeszcze częsciej polacy. Oczywiście, wszak akcja rozgrywa sie w Polsce) Ale jako funkcjonariusze podlegali rozkazom, dlatego to inna bajka. > > Ha, widzę ,że uległeś antypolskiej propagandzie (zresztą taki był jeden z > > celów > > tego "pogromu" -aby Zachod łatwiej zaakceptował komunistyczny terror w > Polsce). > > Miejsce akcji było otoczone kordonem i ludność nie miala tam dostępu. > > Potem wyłapano kilka osób z Kielc i spreparowano proces. > > to tylko jedna z wersji, w którą zresztą nie wierzę. Nie wierzysz, bo przytoczona książka jest nierzetelna, czy tak po prostu nie wierzysz -i już? > > jakie 2%? jaką obsesję u mnie orzekasz, dorgi mg? antypolonistyczną? ach, jak > ja nienawidzę tych polaków, grr Czytałeś mój post o ankiecie Pani Profesor? > > A co z moim "antysemityzmem"? -bo pominąłeś moje pytanie w swojej odpowie > dzi > > do czego się odnosisz? wydaje mi się, że niczego nie pominąłem.. Że uważam antysemityzm za zjawisko normalne, że korzystam z antysemickich broszurek, że ewentualna nierzetelność źródła oznacza mój antysemityzm Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:49 Nie wierzysz, bo przytoczona książka jest nierzetelna, czy tak po prostu nie > wierzysz -i już? nie wierzę, bo wierzę w inną, przytoczoną wersję, którą znam z rzetelnych wg. mnie źródeł. > Czytałeś mój post o ankiecie Pani Profesor? tak, napisała o tym niżej bodajże squirrel. > Że uważam antysemityzm za zjawisko normalne, > że korzystam z antysemickich broszurek, > że ewentualna nierzetelność źródła oznacza mój antysemityzm no i co ja mam ci niby odpowiedzieć na to? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 02.11.05, 10:39 > Dlatego napisałem :"Polacy(?)" -nie mów,że nie zauważyłeś... zauważyłem, ale skoro móiłeś że jest to duży problem w polsce, więc niemożliwe jest by powodem jego byli jedynie 'polacy(?)', skoro nasz kraj jest wyjątkowo jednolity etnicznie, a żydów jest najmniej w europie - wg. spisu 2000, w rzeczywistości liczba szacowana na ok. 7000. trzeba by wtedy założyć, że chyba każdy z nich zajmuje się propagowaniem antypolonizmu, przy czym musi wykonywać bardzo ciężką pracę, by problem ten nabrał takich rozmiarów, o jakich mówisz. > Albo nie śledzisz polskich(?) mediów, albo jesteś mało spostrzegawczy... > W takim razie podam kilka przykładów: > - używanie określenia 'polski antysemityzm', które samo w sobie jest > przejawem antypolonizmu; ja go np. używam, bo nie sposób nie oddzielić polskiego antysemityzmu, który jest bardzo specyficzny, od antysemityzmu w innych krajach. służy mi ta operacjonalizacja do dyskusji o tym problemie, a nie do głoszenia antypolonistycznych haseł (nie wiem jak mozesz tego nie rozumieć - polak głoszący antypolonistyczne hasła działa tak przeciwko innym polakom, jak i przeciwko sobie). - promowanie i reklamowanie T.Grossa, autora szkalujących Polaków książek, > i jeszcze bardziej szkalujących wykładów w USA nie nazwałbym tego szkalowaniem, on po prostu przedstawia historię jedwabnego z innej strony. w mediach musiała być o czymś takim dyskusja, czego akurat promowaniem bym nie nazwał. > - podobnie z żydowskimi reżyserami antypolskich filmów, sugerujących > masowy współudział Polaków w Holokauście; po pierwsze, nie kojarzę żadnych takich filmów - mógłbyś wymienić? tak z ciekawości. po drugie, pytałem o antypolonizm w polsce, a chyba nie ma żadnej polskiej produkcji o holokauście, gdzie reżyser-żyd szkalowałby polaków. - Szkalowanie żołnierzy AK oskarżeniami o masowe mordowanie Żydów > (np. w czasie Powstania Warsz. -"Gazeta Wyborcza"; faktycznie uratowali > żydowskich niedobitków) bez takiego naiwnego idealizmu proszę. jedni ratowali, inni wręcz przeciwnie. to chyba oczywiste - i nie rozumiem, dlaczego ma się o tym nie pisać. > -Uogólnianie jednostkowych zdarzeń antyżydowskich na cały naród polski > > itd. nic takiego nie kojarzę. znaczy, że np. ktoś w polsce pobił żyda, a w gazetach pisali 'naród polski pobił żyda'?:) Skomentowałeś moją wypowiedź przekręcając jej znaczenie -zakładam,że > nieświadomie. niczego nie przekręciłem. > Jeśli może być różnie rozumiany, tzn że nie ma jasnej definicji -co jest > podstawą do manipulacji. ma definicję: 'wrogie nastawienie w stosunku do żydów, przejawiające się często w ich prześladowaniu lub dyskryminowaniu'. nie może mieć jaśniejszej - bo niby jak? ma być w rządku wymienione, co jest prześladowaniem, dyskryminacją itp., a co nie jest? to się po prostu czuje. a manipulować można i przy bardzo ścisłej definicji, jak ktoś ma złe intencje. > Np odpowiedz,czy kazda nienawiść do Żydów jest antysemityzmem? > Czy nienawiść do Żydów-nie-semitów jest antysemityzmem? każda - antysemityzm to również zwykła niechęć do żydów, niekoniecznie przejawiana w jakiś czynny sposób. każdą niechęć do całej grupy, nie do jednostek określa się mianem anty-. antysemityzm to niechęć do żydów nie-semitów również. możesz się jedynie wkurzać, że ktoś nazwał niechęć do żydów tak nielogicznie. > Podanie tylko "szczerych przyjaciół" było oczywiście świadomie jednostronne > -wobec jednostronnych i tendencyjnych innych wypowiedzi. > Jak widać, tamta jednostronność Ci nie przeszkadzała -ciekawe dlaczego... jakich innych wypowiedzi? co mi miało przeszkadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 02.11.05, 20:55 blinski napisał: > > Dlatego napisałem :"Polacy(?)" -nie mów,że nie zauważyłeś... > > zauważyłem, ale skoro móiłeś że jest to duży problem w polsce, więc niemożliwe > jest by powodem jego byli jedynie 'polacy(?)', skoro nasz kraj jest wyjątkowo > jednolity etnicznie, a żydów jest najmniej w europie - wg. spisu 2000, w > rzeczywistości liczba szacowana na ok. 7000. trzeba by wtedy założyć, że chyba > każdy z nich zajmuje się propagowaniem antypolonizmu, przy czym musi wykonywać > bardzo ciężką pracę, by problem ten nabrał takich rozmiarów, o jakich mówisz. Nie pisałem,że to duży problem,tylko rzeczywisty (znów przekręcasz), w przeciwieństwie do 'abstrakcyjnego' antysemityzmu. Dużym problemem jest antypolskie nastawienie mediów. A czy ja twierdzę ,że 'polacy(?)' to Żydzi? To 'nominalni' Polacy, z polskich rodziców, którzy polskością gardzą albo się jej wstydzą. > > ja go np. używam, bo nie sposób nie oddzielić polskiego antysemityzmu, który > jest bardzo specyficzny, od antysemityzmu w innych krajach. W takim razie powinieneś mówić o "polskiej odmianie ", a nie "polskim" antysemityźmie - bo to oznacza,że antysemityzm jest cechą polskości. - - - - > - promowanie i reklamowanie T.Grossa, autora szkalujących Polaków książek, > > i jeszcze bardziej szkalujących wykładów w USA > > nie nazwałbym tego szkalowaniem, on po prostu przedstawia historię jedwabnego z innej strony. Nie wiem na jakiej podstawie tak uważasz. Masz na myśli książkę "100 kłamstw Grossa"? Albo jego twierdzenia z wykładów w USA, że polską tradycją narodową jest polowanie na żydów w czasie świąt chrześcijańskich ,a polskie dzieci w Jedwabnem grały w piłkę odciętymi głowami żydowskimi? >w mediach musiała być o czymś takim dyskusja, czego akurat > promowaniem bym nie nazwał. > Właśnie nie było rzetelnej dyskusji. > > - podobnie z żydowskimi reżyserami antypolskich filmów, sugerujących > > masowy współudział Polaków w Holokauście; > > po pierwsze, nie kojarzę żadnych takich filmów - mógłbyś wymienić? tak z > ciekawości. po drugie, pytałem o antypolonizm w polsce, a chyba nie ma żadnej > polskiej produkcji o holokauście, gdzie reżyser-żyd szkalowałby polaków. Promowanie w "polskich" mediach filmu "Shoah" , filmy pani Adler o"pogromach" . > - Szkalowanie żołnierzy AK oskarżeniami o masowe mordowanie Żydów > > (np. w czasie Powstania Warsz. -"Gazeta Wyborcza"; faktycznie uratowali > > żydowskich niedobitków) > > bez takiego naiwnego idealizmu proszę. jedni ratowali, inni wręcz przeciwnie. Masz argumenty na te oskarżenia? Jesli nie, to przestań. > > > -Uogólnianie jednostkowych zdarzeń antyżydowskich na cały naród polski > > > > itd. > > nic takiego nie kojarzę. znaczy, że np. ktoś w polsce pobił żyda, a w gazetach > pisali 'naród polski pobił żyda'?:) Nie żartuj...Np. napisy antyżydowskie na kilku murach jako przejaw i dowód 'polskiego antysemityzmu'. > Skomentowałeś moją wypowiedź przekręcając jej znaczenie -zakładam,że > > nieświadomie. > > niczego nie przekręciłem. To znaczy,że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. > ma definicję: 'wrogie nastawienie w stosunku do żydów, przejawiające się często > w ich prześladowaniu lub dyskryminowaniu'. nie może mieć jaśniejszej Mylisz sie .Poświęcę temu osobny wątek, więc teraz nie tłumaczę. Media manipulują tym terminem. > > > Podanie tylko "szczerych przyjaciół" było oczywiście świadomie jednostron > ne > > -wobec jednostronnych i tendencyjnych innych wypowiedzi. > > Jak widać, tamta jednostronność Ci nie przeszkadzała -ciekawe dlaczego... > > jakich innych wypowiedzi? co mi miało przeszkadzać? Tendencyjnie antypolskie wypowiedzi na tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 02.11.05, 21:20 Nie pisałem,że to duży problem,tylko rzeczywisty (znów przekręcasz), > w przeciwieństwie do 'abstrakcyjnego' antysemityzmu. > Dużym problemem jest antypolskie nastawienie mediów. niech ci będzie, że rzeczywisty, a nie duży. sens podobny. ja takiego problemu nie widzę. > A czy ja twierdzę ,że 'polacy(?)' to Żydzi? > To 'nominalni' Polacy, z polskich rodziców, którzy polskością gardzą albo > się jej wstydzą. a moze po prostu nie jest im obca samokrytyka, w przeciwieństwie do ciebie? > W takim razie powinieneś mówić o "polskiej odmianie ", a nie "polskim" > antysemityźmie - bo to oznacza,że antysemityzm jest cechą polskości no i wyszło szydło z worka - ty po prostu nie rozumiesz, co znaczy sformułowanie 'polski antysemityzm', gdy jest używane w mediach - jak może to sformułowanie oznaczać, że antysemityzm jest cechą polskości? posiłkując się zasadami reguł języka polskiego widać przecież, że sformułowanie to określa po prsotu polski rodzaj antysemityzmu. ty, odbierając to zupełnie inaczej, oskarżasz media o antypolonizm - a wystarczyłoby się spytać kogoś mądrzejszego;) > Nie wiem na jakiej podstawie tak uważasz. Masz na myśli książkę "100 kłamstw > Grossa"? Albo jego twierdzenia z wykładów w USA, że polską tradycją narodową > jest polowanie na żydów w czasie świąt chrześcijańskich ,a polskie dzieci > w Jedwabnem grały w piłkę odciętymi głowami żydowskimi? jeśłi tak mówił, to coś jest na rzeczy. ale jednak wolałbym dowiedzieć się więcej o tym z jakiegoś wiarygodnego źródła, bo ty jak zauważyłem masz spore skłonności do przesady, na dodatek jestś strasznie wrażliwy:) > Promowanie w "polskich" mediach filmu "Shoah" , filmy pani Adler o"pogromach" tak był szeroko promowany, że w ogóle o nim nie słyszałem, a interesuję się takimi rzeczami. > Masz argumenty na te oskarżenia? Jesli nie, to przestań. po co argumenty, skoro ty takie zeznania żołnierzy czy innych świadków bierzesz za antypolonizm. poza tym naprawdę wierzysz, że takich przypadków nie było, że polacy są święci? o, święta naiwności! > Nie żartuj...Np. napisy antyżydowskie na kilku murach jako przejaw i dowód > 'polskiego antysemityzmu'. o tym napisałem wczesniej. po prostu nie rozumiesz sformułowania 'polski antysemityzm'. a na tym on właśnie polega - nie na nakimś podpalaniu synagog czy pobiciach, tylko włąśnie na takim lżeniu pod nosem, napisach na murach itp. > To znaczy,że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. najwyraźniej > > jakich innych wypowiedzi? co mi miało przeszkadzać? > > Tendencyjnie antypolskie wypowiedzi na tym wątku. nie zauważyłem takowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 02.11.05, 21:54 blinski napisał: > a moze po prostu nie jest im obca samokrytyka, w przeciwieństwie do ciebie? Już pisałem ,że co innego krytyka, a co innego antypolonizm. > no i wyszło szydło z worka - ty po prostu nie rozumiesz, co znaczy > sformułowanie 'polski antysemityzm', gdy jest używane w mediach - jak może to > sformułowanie oznaczać, że antysemityzm jest cechą polskości? posiłkując się > zasadami reguł języka polskiego widać przecież, że sformułowanie to określa po > prsotu polski rodzaj antysemityzmu. Wazny jest kontekst wypowiedzi,a z niego wynika cos innego niż twierdzisz. Podobnie:"Polska to antysemicki kraj", "Polacy to antysemici" itp > > > Nie wiem na jakiej podstawie tak uważasz. Masz na myśli książkę "100 kłam > stw > > Grossa" Albo jego twierdzenia z wykładów w USA, że polską tradycją narod > ową > > jest polowanie na żydów w czasie świąt chrześcijańskich ,a polskie dzieci > > w Jedwabnem grały w piłkę odciętymi głowami żydowskimi? > > jeśłi tak mówił, to coś jest na rzeczy. ale jednak wolałbym dowiedzieć się > więcej o tym z jakiegoś wiarygodnego źródła, Podałem tytuł ksiązki. > > > Promowanie w "polskich" mediach filmu "Shoah" , filmy pani Adler o"pogrom > ach" > > tak był szeroko promowany, że w ogóle o nim nie słyszałem, To już nie moja wina) To było mniej więcej w czasie afery z Jedwabnem. (dlaczego "afery"? -mogę wyjaśnić jeśli chcesz) > > > Masz argumenty na te oskarżenia? Jesli nie, to przestań. > > po co argumenty, skoro ty takie zeznania żołnierzy czy innych świadków bierzesz > > za antypolonizm. Przestań. Fakty to nie antypolonizm poza tym naprawdę wierzysz, że takich przypadków nie było, że > polacy są święci? o, święta naiwności! > Więc z góry zakładasz ,że musieli mordować. I jak to nazwać? > > > Tendencyjnie antypolskie wypowiedzi na tym wątku. > > nie zauważyłem takowych. > To poczytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:04 > Wazny jest kontekst wypowiedzi,a z niego wynika cos innego niż twierdzisz. > Podobnie:"Polska to antysemicki kraj", "Polacy to antysemici" itp ale ty się wszędzie doszukujesz jakichś wrogich kontekstów. > Podałem tytuł ksiązki. ok, zobaczę, ale oczywisćie nikt poważny nie opiera swojej wiedzy na jednym źródle. > To już nie moja wina) To było mniej więcej w czasie afery z Jedwabnem. > (dlaczego "afery"? -mogę wyjaśnić jeśli chcesz) chyba mam już dosyć:) przeciez z góry wiem o co chodziło - o antypolonizm rzecz jasna. :D > Więc z góry zakładasz ,że musieli mordować. I jak to nazwać? z góry to za dużó powiedziane, ale nie raz o takich rzeczach czytałem. raczej felietony niż ksiazki, więc ciezko mi podawać w tej chwili tytuły i autorów. na szczęscie wcale nie będzie mi żal, jeśli mi nie uwierzysz:) > > nie zauważyłem takowych. > > > To poczytaj ze zrozumieniem. > tu nie chodzi o zrozumienie, tylko nastawienie. choćbym na powiekach stawał, nie zrozumiem twojej postawy, a więc nie dopatrzę się tego co ty. dalsza dyskusja chyba nie ma sensu, mój tropicielu antypolonizmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:12 tym bardziej, że termin "antypolonizm"jest dalece nieprecyzyjany - oznacza antypolskie nastawienie - a polski antypolonizm to, na przykład, skini, kibole, dresiarstwo i wszelkiej maści chuligaństwo - oni działaja dosłownie przeciwko Polakom) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antypolskosc na forum IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 16:04 Dlaczego tutaj na forum jest tak duzo antypolakow? Odpowiedz Link Zgłoś
asasello7 Re: Antypolskosc na forum 01.11.05, 16:18 Gość portalu: Natalia napisał(a): > Dlaczego tutaj na forum jest tak duzo antypolakow? Pewno jesteś z Młodziezy Wszechpolskiej, że tak twierdzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antypolskosc na forum IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 20:48 Nie jestem. To po prostu fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antypolskosc na forum IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 21:05 Wystarczy ze Zyd krzyknie antysemita i kazdy musi mu zejsc z drogi. Swietna bron i jaka skuteczna. Wszyscy dzis sa pod zydowskim terrorem i placa straszne pieniadze zeby ich zydzi nie szkalowali bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Antypolskosc na forum IP: *.aster.pl 01.11.05, 21:16 > Wszyscy dzis sa pod zydowskim terrorem i placa straszne pieniadze zeby ich > zydzi nie szkalowali bez powodu Natalka, duszko, a kiedy sie to tobie w glowe stalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antypolskosc na forum IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.05, 01:34 Pozostalo ci jedynie szkalowanie z braku argumentow? Jak tam twoja glowka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Sky, jak się masz? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.05, 01:37 Super. Ubawil mnie ten watek... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach droga Sky 02.11.05, 11:30 nigdy nie watpiłam w wyjątkową przenikliwość Twojego umysłu, ale tu sięgasz "szczytu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: niezle oberwalas... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.05, 01:36 Masz super depreche ...po godzinach Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach chciałabyś) 03.11.05, 01:41 mnie się "deprechy" nie przydarzają, mam zbyt dobre zycie )) deprechy zdarzają sie niekochanym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: chciałabyś) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.05, 01:45 Skad wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 prof.Świda-Zięba,tropicielka 'polskiego antysemity 01.11.05, 20:55 Parę lat temu Pani Profesor zrobiła badania nad "polskim antysemityzmem" Niechęć do Żydów wyraziło ok.2% badanych, ale Pani Profesor i tak wyszło, że Polacy to antysemici (!). Grunt to "poprawna" i "słuszna" metodologia...))) Prof.Szyszkowskiej wyrasta groźny konkurent do Ig-Nobla ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Dlaczego zydzi nie mowia: Niemcy tylko Nazisci? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 21:09 Ile Niemcy zaplacili Zydom za te przekrety w postaci "polskich obozow koncentracyjnych "i temu podobnych klamstw? Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antypolskosc na forum 01.11.05, 21:12 natalio, moze ty mi w końcu wytłumaczysz jak polak może być antypolakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antypolskosc na forum IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 21:15 Na przyklad moze byc narodowosci zydowskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antypolskosc na forum 01.11.05, 21:18 może. a kto tu jest żydem na tym forum, zdradź mi?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antypolskosc na forum IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.11.05, 21:21 To raczej ty mnie zdradz. Ja widze tutaj mnostwo antypolskich wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antypolskosc na forum 01.11.05, 21:30 no, to muszą je żydzi pisać, nie inaczej. w końcu polacy są idealni, jeśłi usłyszysz że ktoś nas samych krytykuje - to musi być żyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Antypolskosc na forum IP: *.elblag.dialog.net.pl 02.11.05, 00:12 Jasne, jasne, już samo to, że pisujemy na forum gazety Michnika, czyni z nas Żydów. I na pewno mamy niecne zamiary wobec Polaków, którzy tu ośmielają się wejść...:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antypolskosc na forum IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.05, 01:40 Oj prawde powiedziales... Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Antysemityzm 02.11.05, 19:41 "Uderz w stól a nożyce się odezwą" Nawet w tym wątku pełno jest antysemickich wypowiedzi.Więc jak to jest z tym antysemityzmem w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Antysemityzm 02.11.05, 21:59 Antysemityzm w Polsce istnieje i ma się dobrze. Antysemita w Polsce we własnym mniemaniu wcale nie jest antysemitą. W ankiecie na pytanie o własny antysemityzm odpowie przecząco - on jest Europejczykiem pełną gębą więc na pewno nie ma nic pzeciw Żydom (po cichu jakoś ich nie lubi choć nie zna żadnego - poza oczywiście Suchocką (notabene jej żydowskość to bzdura) i wieloma politykami tak okrzykniętymi przez wiadome kręgi. Nie ma nic przeciw Zydom bo ich nie zna ale w jego domu i środowisku jakoś tak Żyda się nie lubiło i przypisywało mu złe cechy (u Polaka te same cechy jakoś są takie swojskie u Żyda natomiast - wypływające z głęboko zakorzenionej żydowskości wyrosłej na wrażym Talmudzie). Jakże więc ankieta na temat antysemityzmu mogłoby pokazać antysemityzm jak do niego niewielu się przyznaje. I oburzeni są,ze ktoś tam tenże antysemityzm wykazuje - w Polsce przecież katolickiej istnieje wyłącznie prawda więc jak Polak ma zdanie to na pewno jest ono oparte na prawdzie a nie na jakimś "anty". Podobała mi się anegdota jak to rosyjska orkiestra przyjeżdża do Ameryki i "nowoczesny" dyrygent tejże orkiestry rozmawia z dyrygentem amerykańskim i chwali się,że w Rosji to nie ma żadnego antysemityzmu bo u niego w orkiestrez gra 7 Żydów. Na to Ameykanin mówi,że on nie wie czy w Ameryce jest antysemityzm bo nie wie ilu Żydów gra w jego orkiestrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:11 squirrel9 napisała: . Jakże więc ankieta na temat antysemityzmu mogłoby pokazać > antysemityzm jak do niego niewielu się przyznaje. Więc jak prof. Świdzie-Ziębie z ankiety wyszedł 'polski antysemityzm'? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:14 nalezy spytac pani profesor, z jakiej metody korzystała - nie nas Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:24 Obawiam się,że z pytań nie wprost. Wprost niewielu przyzna się do rasizmu, antysemityzmu i homofobii. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:35 socjolog czerpiący swą wiedzę jedynie z pytań wprost to partacz, nie socjolog. Odpowiedz Link Zgłoś
squirrel9 Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:38 No popatrz, a ludziki pytają skąd ona miałą tą wiedzę ta profesor jak oni się nie przyznają. Może z wariografu? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:43 ale coś w tym jest jesli sie nie przyznają, wiedzą, że to jest grzech przynajmniej JP II tak mówił Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:47 squirrel9 napisała: > Obawiam się,że z pytań nie wprost. Wprost niewielu przyzna się do rasizmu, > antysemityzmu i homofobii. Rzecz w tym, że w wywiadzie w "GW" pani profesor przedstawiła mocno nieprzekonującą metodologię Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:49 heh) dla Ciebie nie istnieją przekonujące))) chyba, że takie, które potwierdzają Twóje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 02.11.05, 22:54 po_godzinach napisała: > heh) > > dla Ciebie nie istnieją przekonujące))) > > chyba, że takie, które potwierdzają Twóje zdanie Potrafię myśleć logicznie -i tego sie trzymam, czego i Tobie życzę...)) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 02.11.05, 23:06 wiem, starasz się) dobierając fakty tak, aby pasowały do tezy) tego nie mam zamiaru sie uczyć Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 03.11.05, 10:53 po_godzinach napisała: > wiem, starasz się) > > dobierając fakty tak, aby pasowały do tezy) > W tym daleko mi do Ciebie. Na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 03.11.05, 11:10 taaa to zacytujmy Ciebie: "Pisząc o żydowskiej podwójnej moralności (wywodzącej się z Talmudu) mam na myśli to, że Żydzi często stoją na stanowisku, że dawac łapówkę nie jest niczym złym (np.Rywin),zaś brać - jak najbardziej (Michnik)" Najbardziej "zabawne" jest tutaj stwierdzenie, że Adam Michnik przyjął łapówkę (?), ponieważ jest Żydem, a to w judaizmie jest dozwolone. Czy nie jest to fabrykowanie "faktów"? Na poziomie takich "argumentów" chcesz rozmawiac i usiłujesz mi wmówić, że nie dobierasz faktów i "faktów" tak, aby pasowały do Twojej teorii (a tak w ogóle z Twojej strony nie przeczytałam ani jednego merytorycznego argumentu, z którym mozna by podjąć polemikę, jesli się mylę, przytocz, proszę). Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 03.11.05, 11:47 Naprawdę nie zauważyłas,że była lustrzana parodia Twoich tendencyjnych postów? W takim razie załóż okulary albo zmień na mocniejsze)) A potem przeczytaj ze zrozumieniem swój własny pierwowzór, bo widzę,że nie rozumiesz zdania,które sama napisałaś))) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 03.11.05, 11:49 mg2005 napisał: > Naprawdę nie zauważyłas,że była lustrzana parodia Twoich tendencyjnych > postów? W takim razie załóż okulary albo zmień na mocniejsze)) > A potem przeczytaj ze zrozumieniem swój własny pierwowzór, bo widzę,że > nie rozumiesz zdania,które sama napisałaś))) Owszem, nie zauwałżyłam. Wykaż moją tendencyjność. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 03.11.05, 12:01 po_godzinach napisała: > > Owszem, nie zauwałżyłam. Wykaż moją tendencyjność. Sama wykazałaś nazywając mój 'lustrzany' tekst tendencyjnym. I faktycznie była to tendencyjna parodia)) -na podobieństwo twojego tekstu... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Antysemityzm 03.11.05, 12:03 Wykaż moją tendencyjność. konkretnie - linki poproszę - i bez takiegomitam ściemniania Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Antysemityzm 03.11.05, 19:39 Jeszcze nie zauważyłaś? W dwóch postach "Antysemityzm )))" przytaczam twoje tendencyjne wypowiedzi. Jeden z tych postów sama zacytowałaś ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Antypolskosc...nawet tu masz pelno przykladow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.11.05, 01:41 Odpowiedz Link Zgłoś
auto258374 PONURY DOWÓD ANTYSEMITYZMU POLAKÓW! 02.11.05, 23:22 Myślę że to ostateczny dowód na podtrzymwanie tezy, że Polacy to antysemici. Niestety zapomina o nim wielu, którzy tę słuszną tezę lansują: www1.yadvashem.org/righteous/index_righteous.html "Poland 5,874 Netherlands 4,639 France 2,500 (...)" Teraz na serio. Żydowska organizacja Yad Vashem przyznaje najwięcej medali "Sprawiedliwy wśród narodów świata" za ratowanie Żydów w czasie II Wojny Św. Organizacja ta przyznała NAJWIĘCEJ tych medali właśnie Polakom. Czyli Polacy uratowali najwięcej Żydów ze wszystkich narodów Europy, zwykle ryzykując życiem swoim i swoich rodzin. Ale przecież Polacy to antysemici? Coś tu nie gra. Mit Polaka-antysemity jest w dużej części mitem stworzonym przez niektórych Żydów, będących gorszymi ksenofobami od najgorszego neonazisty. Wystarczy poczytać w sieci prawdy objawione o "polskich obozach zagłady" (np. Auschwitz, Treblinka) autorstwa żydowskich publicystów. Ale mój faworyt to niejaki Gal Levertov z Izraela: www.ipn.gov.pl/a_070705_morel.html Levertov to przedstawiciel państwa Izrael, pracownik tamtejszego MSZ. List będący odmową ekstradycji zbrodniarza Szymona Morela z prostej odmowy z przyczyn proceduralnych (przedawnienie) nagle zmienia się w fanatyczny opis zwierzęcego antysemityzmu Polaków. Ten antysemityzm jest wg Levertova uzasadnieniem dlaczego Morel po zakończeniu wojny sadystycznie mordował niemieckich jeńców. Polecam, ciekawa lektura (trzeba kliknąć na skany dokumentów). www.ipn.gov.pl/a_070705_morel.html Pytania pomocnicze do lektury: 1) czy "polski policjant" i "polski faszysta" to dobre określenie na volksdeutscha czyli kolaboranta? co ono sugeruje? czy nie jest ono zbliżone do "polskich obozów zagłady"? 2) jaki związek ze sprawą ma pisanie o "1000 Żydach zamordowanych w Polsce przez obywateli polskich" w pismie będącym odmową ekstradycji zbrodniarza, który miał to szczęście że jest narodowości żydowskiej i przed procesem uciekł do Izraela? Przeanalizujemy jeszcze DLACZEGO niektórzy Polacy mogą nie lubieć niektórych Żydów? Mają do tego prawo, podobnie jak niektórzy Żydzi mogą nie lubić niektórych Polaków. Najprostsze wyjaśnienie może być najbardziej oczywistym. Może jedni drugim coś zrobili? Sprawdźmy tę hipotezę w odniesieniu do stalinowskich służb specjalnych, odpowiedzialnych np. za mord katyński: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBydokomuna "W 1995 roku Żydowski Instytut Historyczny zorganizował prelekcję prof. Andrzeja Paczkowskiego, który przedstawił statystyki udziału osób narodowości żydowskiej w komunistycznych organach bezpieczeństwa w latach 1944-1956. Według nich na 449 osób pracujących w centrali resortu bezpieczeństwa na stanowiskach od naczelnika wydziału wzwyż było 131 Żydów czyli 29%. Ponad 94% z nich deklarowało wcześniejszą przynależność do przedwojennych organizacji komunistycznych takich jak KPP. Ze sporządzonego przez władze KPP raportu o stanie organizacyjnym w roku 1936 wynika że w aktywie centralnym partii było w owym okresie 53% Żydów, w aparacie wydawniczym 75%, w Międzynarodowej Organizacji Pomocy Rewolucjonistom 90%, a w aparacie technicznym Sekretariatu KPP - 100% Żydów. Podobne proporcje panowały w strukturach terenowych KPP." Dodajmy, że w ówczesnym czasie odsetek Żydów w społeczeństwie polskim wynosił około 1%. Czyli w statystycznej grupie 1%, a tu nagle wśród komunistów 30x więcej. Czy faktycznie określenie "żydokomuna" jest takie dalekie od rzeczywistości? Podkreślam, że cytat ten jest sygnowany przez Żydowski Instytut Historyczny i zarzucanie im antysemityzmu byłoby głupie. Aby zrozumieć motywację Żydów wstępujących do SB czy NKWD warto przeczytać książkę-wywiad z Anatolem Fejginem (Żydem nie ukrywającym swojej narodowości), naczelnikiem SB w latach stalinowskich. Fejgin nie ukrywa że często kierowała nimi prosta chęć zemsty za lata odrębności kulturowej (jakby zapomnieli że sami sobie tę odrębność narzucają tworząc podział na gojów i Żydów) i chęć awansu społecznego. Wczoraj handlarze, dziś ręka wymierzająca sprawiedliwość... To co opisałem to 0,01% wzajemnej historii polsko-żydowskiej, która często bywała krwawa i niesprawiedliwa. Pisanie w tym kontekście o tym że rzekomy antysemityzm Polaków "nie wiadomo skąd się bierze" i że "Polacy to jedyny naród w którym jest antysemityzm bez Żydów" to nadużycie. Pisanie że tylko Polacy są antysemitami a Żydzi tylko ofiarami jest również nadużyciem. Popełniają je przepełnieni chęcią odwetu mieszkańcy Izraela, a także przyklaskujący im "pożyteczni idioci" w Polsce (np. Janusz Majcherek). Dla sprawiedliwości należy dodać, że ten problem JEST dostrzegany wśród samych Żydów, patrz www.jewsnotzionists.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleg Re: PONURY DOWÓD ANTYSEMITYZMU POLAKÓW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 10:13 W koncu ktos cos madrego napisal Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach każdy naród ma swojego Rydzyka 03.11.05, 10:41 "Aby zrozumieć motywację Żydów wstępujących do SB czy NKWD warto przeczytać > książkę-wywiad z Anatolem Fejginem (Żydem nie ukrywającym swojej narodowości), > naczelnikiem SB w latach stalinowskich. Fejgin nie ukrywa że często kierowała > nimi prosta chęć zemsty za lata odrębności kulturowej (jakby zapomnieli że sami > sobie tę odrębność narzucają tworząc podział na gojów i Żydów) i chęć awansu > społecznego. Wczoraj handlarze, dziś ręka wymierzająca sprawiedliwość..." Warto, ale dalece niewystarczająco. Nie wolno rozpatrywac tego tematu bez kontekstu, jakim był sytuacja Żydów w przedwojennej Polsce - a przede wszystkim nie wolno zapominać o tym, że Żydzi żyli w diasporze. Takie zdanie jest półprawdą: "prosta chęć zemsty za lata odrębności kulturowej (jakby zapomnieli że sami > sobie tę odrębność narzucają tworząc podział na gojów i Żydów", ponieważ: - mozna rzec, że o tyle sobie sami fundowali, o ile im fundowano. Nie wolno zapominac o restrykcyjności prawa Polski wobec Żydów w przepiach prawa Rosji carskiej (np getta), zakaz osiedlania się w dowolnym miejscu, zakaz wykonywania niektórych zawodów. - życie w diasporze wymaga pielęgnowania własnej tradycji po to, aby społeczność nie zaginęła, nie dziwi więc pielęgnowanie własnej religii i tradycji wśród Żydów. - nie powinien dziwic fakt powstania ruchu syjonistycznego w XIX wieku - jest zrozumiałe, że Żydzi chcieli miec własną ziemię, własne państwo. Niemniej wystarczy poczytac przedwojenne pamiętniki polskich Żydów, którzy zawsze byli obywatelami świata (nie mając ojczyzny), aby dowiedziec się, że jedni byli syjonistami, inni zas żarliwymi polskimi patriotami. jeszcze inni zaś - dali ponieść się idei komunizmu jako beznarodowego państwa sprawiedliwości społecznej. Skończyli tak, jak kończyli inni komuniści. jeśli chcemy uzywac słowo "zemsta" jest to emocja ponadnarodowa, nie dotycząca wyłącznie Żydów Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 każdy naród ma swojego Morela? 03.11.05, 11:26 Czy w takim razie niechęć do Żydów w Polsce ma swoje racjonalne podstawy? Czy był jakiś 'polski Morel-Berman-Fejgin-Skulbaczewski- Światło-Michnik-...', który masowo i planowo mordował i torturował Żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdy naród ma swojego Morela? 03.11.05, 11:36 Ma. Przy czym nie należy uogólniać - niechęć części Polaków. Tak, jak niechęć części Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdy naród ma swojego Morela? 03.11.05, 19:24 po_godzinach napisała: > Ma. Przy czym nie należy uogólniać - niechęć części Polaków. Trudno się nie zgodzić) Przy czym urazy częsci Polaków ,na zasadzie poczucia solidarności narodowej -przenoszą sie na ogół narodu > Tak, jak niechęć części Żydów. Zapewne tak. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdy naród ma swojego Morela? 04.11.05, 02:21 > Trudno się nie zgodzić) Przy czym urazy częsci Polaków ,na zasadzie poczucia > solidarności narodowej -przenoszą sie na ogół narodu Nie każdy Polak jest antysemitą. Ja poczucia solidarności z antysemitami, rasistami, kibolami, dresiarzami - nie mam. > > > Tak, jak niechęć części Żydów. > > Zapewne tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdy naród ma swojego Morela? 04.11.05, 12:25 po_godzinach napisała: > > > Trudno się nie zgodzić) Przy czym urazy częsci Polaków ,na zasadzie poczu > cia > > solidarności narodowej -przenoszą sie na ogół narodu > > Nie każdy Polak jest antysemitą. "Ogół" nie znaczy "każdy", a nie każda niecheć do Żydów to antysemityzm. >Ja poczucia solidarności z antysemitami, > rasistami, kibolami, dresiarzami - nie mam. Nie wrzucaj do jednego worka antysemitów,kiboli i dresiarzy. Nie każdy antysemita musi być chuliganem i łobuzem. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdy naród ma swojego Morela? 04.11.05, 13:35 > "Ogół" nie znaczy "każdy", a nie każda niecheć do Żydów to antysemityzm. Naturalnie. Tak, jak nie każda niechęć do Polaków to anytpolonizm. Napisałam już wcześniej, że Polacy mają podstawy do niechęci doŻydów, jak i Żydzi maja podstawy do niechęci do Polakó. Nie jestem bezkrytyczna. Mówiąc "antysemityzm", "rasizm" mówimy o uprzedzeniach. Takim radykalnym przejawem antysemityzmu ostatnic lat jest okrzyk "Żydzi do gazu" - w wykonaniu części publiczności na sali sądowej podczas rozprawy w sprawie księdza Jankowskiego. Jest to niedopuszczalne, a poniważ pozostało bezkarne (choć ludzie ci prawo złamali), mozna domniemywać, że sądowi to nie przeszkodziło. Tak nie powinno byc. Uważam, że bardzo a bardzo potrzeban jest wielka powazna debata na ten temat - i bolałoby obie strony. > Nie wrzucaj do jednego worka antysemitów,kiboli i dresiarzy. Nie wrzucam, chciałam dac przykład grup, z którymi nie jestem solidarna. > Nie każdy antysemita musi być chuliganem i łobuzem. Jak i nie każdy dresiarz - antysemitą. Jednak to kibole maluja na murach: Widzew-Żydzew. Więc od jednego do drugiego bliska droga. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdy naród ma swojego Morela? 03.11.05, 11:38 "Czy był jakiś 'polski Morel-Berman-Fejgin-Skulbaczewski- Światło-Michnik-...', który masowo i planowo mordował i torturował Żydów?" chcesz powiedziec, że nie było wśród oprawców komunistycznych nikogo innego, jak tylko Żydzi??? )))) Nie żartuj. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdy naród ma swojego Morela? 03.11.05, 19:32 po_godzinach napisała: > chcesz powiedziec, że nie było wśród oprawców komunistycznych nikogo innego, > jak tylko Żydzi??? )))) > > Nie żartuj. Nie zrozumiałaś. Chodziło o to, czy polscy oprawcy masowo i planowo torturowali i mordowali Żydów -tak jak robili to żydowscy oprawcy (i zbrodniarze sądowi) w stosunku do Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdy naród ma swojego Morela? 04.11.05, 02:23 > Nie zrozumiałaś. Chodziło o to, czy polscy oprawcy masowo i planowo > torturowali i mordowali Żydów -tak jak robili to żydowscy oprawcy > (i zbrodniarze sądowi) w stosunku do Polaków. Polscy mają swoje Jedwabne (i nie tylko), Żydzi maja oprawców w UB. To nie jest takie proste, jak byś chciał Przyznam, ze uwazam, iz potzrzeba nam dużej, solidnej debaty na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koniuchy I jeszcze Koniuchy IP: *.compendium.pl 04.11.05, 10:00 I jeszcze Koniuchy: www.kpk.org/english/toronto/koniuchy.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
auto258374 Re: a my rok 1968 04.11.05, 13:54 Sądząc z Twoich postów jesteś oczytany, więc powinieneś wiedzieć że zarówno pogrom kielecki jak i 1968 nie miały nic wspólnego z antysemityzmem tylko z polityką. Oba wydarzenia były stymulowane przez Moskwę, a wykonawcami były ówczesne służby bezpieczeństwa PRL. Pogrom kielecki przypadkiem wydarzył się dokładnie wtedy kiedy w Norymberdze była rozpatrywana sprawa Katynia i był to klasyczny czarny PR przeciwko Polsce, żeby prokuratorzy zbyt głęboko nie wnikali w sprawy Katynia. Wydarzenia kieleckie miały miejsce w budynku zamieszkiwanym w połowie przez rodziny żydowskie, a w połowie przez ubeków. Bzdurne plotki o zabijaniu polskich dzieci nieprzypadkowo ujrzały światło dzienne w tej drugiej części. Wydarzenia 1968 były związane z wściekłością Moskwy po wygranej Izraela z Arabami (akurat wtedy Moskwa wspierała Arabów). Fakt ten został wykorzystany przez Moczara i resztę do rozpętania antysemickiej nagonki w PRL a tak na prawdę do przejęcia władzy. A ilu Żydów wyjechało wtedy z ZSRR? Kulisy obu wydarzeń które w sensie technicznym były prowokacjami są opisane ze szczegółami przez Anatola Fejgina ("Rozmowy z Fejginem" Henryk Piecuch), też zresztą Żyda więc trudno go oskarżać o antysemityzm. Ponadto oba wydarzenia są dobrze udokumentowane w IPN a nawet we wspomnieniach bonzów z PRL (np. memuary Rakowskiego). Nie chodzi mi przy tym o to żeby wszystko zwalić na UB/NKWD bo zarówno w Kielcach jak i 1968 do nagonek przyłączali się Polacy ale o to że w Polsce nie ma i nigdy nie było jakiegoś genetycznego, zwierzęcego antysemityzmu, który próbuje nam wmawiać World Jewish Congress i Janusz A. Majcherek. Fakt że takie wydarzenia jak Kielce i 1968 miały miejsce są godne pożałowania. Jeszcze bardziej pożałowania jest to że do nagonek na Żydów przyłączali się Polacy, ale z drugiej strony te prowokacje były właśnie tak zorganizowane żeby przyłączali się do nich "zwykli ludzie". Autorami tych prowokacji byli profesjonaliści... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach St. Kisielewski. Dzienniki. 06.11.05, 02:04 17 sierpnia 1968 "(...) Podobno ambasada holenderska [w Warszawie - przyp. mój], reprezentująca państwo Izrael wydała ju z 18 tysięcy wiz. Cóż za nieludzka bzdura: Polska bez Żydów, marzenie Dmowskiego i Bolcia Piaseckiego, realizowane przez komunistów. Niezbadane są wyroki Boże!". To się stało rękami Polaków. Rzesze polskich Żydów zasiliły - między innymi - amerykańskie uniwersytety. Powiedziano ustami Polaków: nie chcemy was tutaj, polscy Żydzi. (czyż Moczar nie był Polakiem? Czyz nie były polskie tłumy krzyczące: "Żydzi na Syjon? (!)) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: a my rok 1968 05.11.05, 23:30 W '68. 'wyróznił się' tow.gen.Jaruzelski -"czyścił" wojsko z oficerów pochodzenia żydowskiego - ale i tak jest "człowiekiem honoru" i przyjacielem Michnika (antysemita przyjacielem 'semity'?))) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: każdy naród ma swojego Morela? 04.11.05, 12:14 po_godzinach napisała: > Polscy mają swoje Jedwabne Żydzi mają 'swoje' Koniuchy i Naliboki, gdzie wymordowali 'polskich sąsiadów' Jednak były to zbrodnie jednostkowe ,nieporównywalne np. z ludobójstwem dokonanym przez nacjonalistów ukraińskich na Polakach. Chodziło mi o odpowiednik zbrodni "Fejginów-Bermanów-Morelów-Michników" - dokonywanej planowo przez 10 lat. Jeśli chodzi o Jedwabne, to polski udział był prawdopodobnie pomocniczy (nie bezpośredni) -w jakimś stopniu wymuszony przez Niemców. "Śledztwo" IPN to była hucpa pod z góry założoną tezę ,bardzo jednostronne i przez to niewiarygodne. Palenie Żydów w stodole lub synagodze było stosowane przez Niemców także w innych miejscowościach tego rejonu Polski w tym czasie (tymi zbrodniami IPN się nie zajął...), a także na Ukrainie. W ogóle -palenie w stodole to ulubniona 'zabawa' niemieckiego ludu... W ten sposób ludność niemiecka zamordowała ok.1000 Polaków, byłych więźniów obozów w Niemczech, w czasie powrotu do Polski w '45 r. Jeśli chodzi o stosunek Polaków do Żydów w '41 r., to był on pod silnym wpływem masowej zdrady i kolaboracji ludności żydowskiej z sowieckim okupantem w l.'39-'41, denuncjowania Polaków itd > To nie jest takie proste, jak byś chciał A skąd wiesz 'jak bym chciał'? Zamiast zgadywac -lepiej zapytaj 'u źródła')) > Przyznam, ze uwazam, iz potzrzeba nam dużej, solidnej debaty na ten temat. Zgadzam się -dużej i SOLIDNEJ Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdy naród ma swojego Morela? 04.11.05, 13:52 > Żydzi mają 'swoje' Koniuchy i Naliboki, gdzie wymordowali 'polskich sąsiadów' > Jednak były to zbrodnie jednostkowe ,nieporównywalne np. z ludobójstwem > dokonanym przez nacjonalistów ukraińskich na Polakach. Jasne. Dodajmy, że w połowie XVII wieku, w czasie powstania Chmielnickiego, którego rezultatem było przyłączenie Ukrainy do Rosji, kozacy wraz miejscowym ukraińskim chłopstwem dokonali masakry ludności żydowskiej. Zginęło wówczas ponad 100 000 osób oraz taki "drobiazg": dniach 13-14 października 1941 r. Niemcy przeprowadzili masową egzekucję 37 tys. Żydów w Dniepropetrowsku na Ukrainie. Jakoś "nie bardzo" jest się w tym licytować. > Chodziło mi o odpowiednik zbrodni "Fejginów-Bermanów-Morelów-Michników" - > dokonywanej planowo przez 10 lat. Rozumiem - i powtarzam: tez uważam, że nie jest dobrze, iz nie jest to tematem debaty. > Jeśli chodzi o Jedwabne, to polski udział był prawdopodobnie pomocniczy > (nie bezpośredni) -w jakimś stopniu wymuszony przez Niemców. Poważne źródła mówia jaso: zbrodni dokonali Polacy przy inspiracji Niemców. > "Śledztwo" IPN to była hucpa pod z góry założoną tezę ,bardzo jednostronne > i przez to niewiarygodne. > Palenie Żydów w stodole lub synagodze było stosowane przez Niemców także > w innych miejscowościach tego rejonu Polski w tym czasie (tymi zbrodniami IPN > się nie zajął...), a także na Ukrainie. > W ogóle -palenie w stodole to ulubniona 'zabawa' niemieckiego ludu... > W ten sposób ludność niemiecka zamordowała ok.1000 Polaków, byłych więźniów > obozów w Niemczech, w czasie powrotu do Polski w '45 r. Ja rozumiem, że trudno jest nam wszystkim przyznać się do zbrodni w Jedwabnem. Niemniej stoją na stanowisku, że nie wolno przed tym się bronić. Zbrodnie wojenne i powojenne były po obu stronach. Ma to swoje "uzasadnienie" historyczne. A historia ta jest bardzo skomplikowana. Co nie znaczy, że trzeba uciekać przed zmierzeniem się z tym. > > Jeśli chodzi o stosunek Polaków do Żydów w '41 r., to był on pod silnym wpływem > masowej zdrady i kolaboracji ludności żydowskiej z sowieckim okupantem > w l.'39-'41, denuncjowania Polaków itd > > > To nie jest takie proste, jak byś chciał > > A skąd wiesz 'jak bym chciał'? Zamiast zgadywac -lepiej zapytaj 'u źródła')) > > > Przyznam, ze uwazam, iz potzrzeba nam dużej, solidnej debaty na ten temat > . > > Zgadzam się -dużej i SOLIDNEJ Odpowiedz Link Zgłoś
nik82 Re: każdy naród ma swojego Morela? 03.11.05, 21:56 Mysle ze Polacy lubia miec jakiegos wroga, ktory jest nieznany czyli nieswoj. Zyd jest tym wymarzonym - praktycznie nikt nie zna zyda, a wiec najlepiej jego obwinic za krzywdy. Na glownej trasie do Krakowa na przystanku autobusowym jest wielkie napis "Precz z zydami" po trzech miesiacach przejezdzalem tam ponownie napis pozostal - nikomu nie przeszkadzal ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ender Re: każdy naród ma swojego Morela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 22:14 W przejściu widziałem "LEGIA RAUS JUDE PANY" znaczy się jednak jacyś Żydzi są :) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdy naród ma swojego Morela? 04.11.05, 02:27 są "żydem" nazywany jest "ten obcy" - jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: każdy naród ma swojego Morela? 04.11.05, 02:26 Nie przeszkadzał. To są bezmyslne, nie mające treści napisy. Dopiero, gdy widzą to cudzoziemcy i pytają - o co chodzi z tymi gwiazdami Dawida na szubienicy - zaczyna coś docierać, bo trzeba im to tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Salomon Morel - 03.11.05, 11:13 - ma na sumieniu nie tylko Niemców, ale także Ślązaków i Polaków (w tym dzieci) Do dziś pobiera z Polski wysoką emeryturę (ok.5000 zł.) -w uznaniu zasług... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Salomon Morel - 03.11.05, 11:18 "(...) Salomon Morel ma obecnie 84 lata, mieszka w Izraelu. W najbliższych dniach akta sprawy wraz z wnioskiem o wystąpienie o ekstradycje przekazane zostaną do Prokuratury Krajowej. W związku z dotychczas pojawiającymi się w mediach nieprawdziwymi informacjami na temat sprawy przeciwko Salomonowi Morelowi informuję: - Salomon Morel ani nikt a jego bliskiej rodziny nie był w KL Auschwitz ani żadnym innym obozie. Salomon Morel już w lutym 1991 r. został przesłuchany w tej sprawie jako świadek przez ówczesną Okręgową Komisję Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu; w roku 1992 Morel wyjechał z Polski do Izraela, do mieszkającej tam już wcześniej córki; dopiero w maju 1995 r. OKBZpNP przekazała akta sprawy ówczesnej Prokuraturze Wojewódzkiej w Katowicach, a ta we wrześniu 1996 roku wydała postanowienie o postawieniu Morelowi zarzutów. Tak więc Salomon Morel wyjechał z Polski po nagłośnieniu sprawy przez media, na 4 lata przed wydaniem postanowienia o przedstawieniu mu zarzutów. Aktualnie ustalona liczba zmarłych więźniów obozu Świętochłowice Zgoda to 1695 osób. Brak jest informacji o tym, aby Morel posiadał obywatelstwo Izraela, natomiast na pewno posiada ważny polski paszport." www.ipn.gov.pl/a_191203_morel.html Odpowiedz Link Zgłoś