Dodaj do ulubionych

prezenty świąteczne

23.11.05, 12:21
to przyjemnośc czy obowiązek? nie mówię o obdarowywaniu osób,bliskich i
kochanych bo to cudowna przyjemnośc ale tych co to ,,nalezałoby" pomimo ze
sie ich nie lubi i są ,,nabyte" do rodziny. mam na mysli sytuację- maz kupił
za moją namową prezent swojemu bratu (wysle mu paczkę,wprawdzie będziemy u
tesciów ale z bratem i bratową bo nie utrzymujemy bezpośrednich kontaktów) a
bratowej i bratanicy nie bo ich szczerze nie znosi i są dla niego absolutnie
obce. bo ostatecznie nie ma ,,obowiązku prezentowego",prawda?
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: prezenty świąteczne IP: *.fbx.proxad.net 23.11.05, 12:45
      Obowiazku przezentowego nie ma.
      Istnieje natomiast cos takiego jak dobre kontakty rodzinne, sasiedzkie, przyjacielskie ...

Pozdrawiam.
      • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 12:47
        są ludzie z którymi nie da sie być w dobrych kontaktach. zresztą jesłi chodzi
        o te osoby to ogólna rodzinna opinia:)
        • Gość: Joanna Re: prezenty świąteczne IP: *.fbx.proxad.net 23.11.05, 13:02
          Nie kieruj sie opinia innych, ale wlasna.
          Swieta to doskonala okazja, zeby te kontakty naprawic.

Pozdrawiam.
          • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:08
            tych okazji było wystarczająco duzo. nasze slub i wesele,urodziny i chrzciny
            naszej córci. wystarczy.o ile brat męza to jednak rodzina to jego zony nie
            musimy uznawac. kontaktów nie mozna naprawić bo ich nie ma- z naszej stronyjest
            zimna obojętniśoc:)z ich-zazdrośc i zawiśc.
            • Gość: Joanna Re: prezenty świąteczne IP: *.fbx.proxad.net 23.11.05, 13:25
              Kontakty zawsze mozna poprawic. Trzeba tylko chciec.
              I czy tego chcesz czy nie, bratowa nalezy do Waszej rodziny.

Pozdrawiam.
              • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:28
                mnie jest to obojętne;) nie lubię jej i nic tego nie zmieni. co więcej- mam
                frajdę z tego ze ona nie lubi mnie i męża i ze kłoci sie z teściami przez nas:)
                • po_godzinach Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:30
                  żenujące jest to, co piszesz
                  • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:31
                    a czy mozesz rozwinac temat i wyjąsnić dlaczego ?
                    • po_godzinach Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:32
                      Radość z konfliktu jest mało sympatyczna.
                      • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:33
                        to nie radośc. to sprawiająca przyjemnosc zimna obojętnośc.
                        • po_godzinach Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:34
                          To chyba jeszcze gorzej.
                          • tripper Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:35
                            arletta ogolnie jest zenujaca, nie przejmuj sie
                          • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 13:36
                            dla mnie nie. zresztą - powtarzam to po raz kolejny- byly próby poprawy
                            sytuacji.rodzice meza mówili mi od razu ze nie warto.ale ja byłam ciekawa. a po
                            chrzcie mojego dziecka konflikt stał sie jawny.
                            • yoma Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 14:11
                              No to wysylając prezent tylko bratu załagodzisz konflikt jak cholera.
                              Albo konsekwentnie prezent bratu, bratowej i bratanicy (a co to dziecko
                              winne?), albo nikomu. Taka jest moja doktryna, tak ja to widzę.
                              • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 14:14
                                z jednej strony masz rację.z drugiej-brat,jaki by nie był to jednak brat.a
                                dziecko ma 13 lat i juz rzuca teksty,ze jej wujek (czyli mój mąz)powinien dawać
                                kasę bo rodzice są biedni.
                                • yoma Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 14:16
                                  Skutecznie wychowane ;) Będę obstawać przy swoim - wszyscy albo nikt. Dając
                                  prezent tylko bratu wysyłasz czytelny komunikat "ciebie szwagrze jeszcze
                                  toleruję ze względu na męża, ale ta twoja zdzira dla nas nie istnieje". To nie
                                  tylko brak ocieplania stosunków, lecz i likwidowanie szans na przyszłość.
                                  • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 14:19
                                    w zasadzie masz rację.wiec moze dac prezent dla niego teściom aby dali mu w
                                    naszym imieniu po świetach?
                                    • yoma Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 14:24
                                      Albo niech mąż idzie ze szwagrem na męską wódkę i tam sobie dadzą, nie
                                      angażując całej rodziny.
                                      • arletta.wagner Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 14:25
                                        za daleko trochę:) 150 km prawie nas dzieli.
                                        • yoma Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 14:33
                                          To może tak: przechowajcie prezent do imienin szwagra (nie będzie problemu, że
                                          tylko on dostaje), a na Święta wyśłijcie kartkę ze zdawkowymi pozdrowieniami.
    • zoppino Co to za ściema? 23.11.05, 13:57
      Przecież prezenty przynosi Mikołaj!
    • elpida76 Re: prezenty świąteczne 23.11.05, 18:36
      święta to czas kiedy MOZNA obdarować kogoś (kogo się kocha, lub lubi)czymś czego
      na codzień nie można mu dać, bo przykładowo nie ma kasy bądz nie ma ku temu
      okazji (choć dla chcącego okazja i kasa się znajdzie...:)). czy to obowiązek?
      skąd! to tylko twoja dobra wola! nie masz ochoty nie dawaj! nie bądz obludna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka