Dodaj do ulubionych

Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!!

25.12.05, 03:11
To wlasciwie post do Polakow w UK, ktorzy czasem do kosciola katolickiego
maja niezmiernie daleko, a do anglikanskich wejsc sie boja. Idac na Pasterke
spotkalem takich blakajacych sie pod kosciolem Polakow: pracujacy tu kierowca
autobusu z zona i dzieckiem. Panstwo ci wiedzieli, ze ekumenizm, ze udzialem
w mszy anglikanskiej nie grzesza, bali sie jednak blamazu, ze w tej mszy sie
pogubia, ze swym zachowaniem ni priczom sciagna na siebie uwage, ze przy
piesniach (ktore zreszta do kosciola z pobliskiego mieszkania ich sciagnely,
oni nie wiedzieli, ze u nas tez jest Pasterka), choc znaja angielski, sie nie
wyrobia etc.
Namowilem ich i - choc Komunii nie przyjeli (o czym za chwile) - wyszli po
mszy bardzo zadowoleni i...bardzo zdziwieni, ze tak bardzo do katolickiej
podobna. Ze w kosciele i wizerunki Dziewicy (Polacy zazwyczaj mylnie biora
anglikanizm za luteranizm czy kalwinizm), a nawet i "polska" SZOPKA: stajenka
z Dzieciatkiem, Maryja, Jozefem, pastuszkami i bydlatkami, co najbardziej
przemowilo do dziecka, ze bylo na "prawdziwej Pasterce".
Mowiac w ogromnym skrocie: jedyna istotna roznica liturgiczna jest spowiedz
przed Bogiem i dwupostaciowa Komunia. Reszta Eucharystii jest - de facto -
taka jak w katolicyzmie, wymawia sie nawet te same slowa, tyle ze po
angielsku (Poblogoslaw Boze, etc) w dokladnie tych samych momentach. I o ile
wspomnianemu malzenstwu dwupostaciowa komunia, nawet z podaniem Hostii do
reki (o czym slyszeli jako dopuszczalnym i u rzymskich katolikow) zupelnie
nie przeszkadzala, to brak im bylo sakramentu spowiedzi: nie przystapili do
Komunii, bo w glebi swego serca czuli sie nie dosc oczyszczeni, nie dosc
godni przyjecia Jezusa. I mysle, ze to moze byc najczestsza i
najsilniejsza "blokada" dla wiekszosci katolikow. I ze powinni wowczas
postapic wlasnie tak, jak moi nowi znajomi - zdac sie na glos sumienia.
Z piesniami tez nie bylo klopotow: lacinskie przy Przeistoczeniu i Ofiarowniu
spiewa chor (Gloria, Benedictus, Agnus Dei), a do anglojezycznych na kazdym
miejscu leza "okazjonalne spiewniki" - powielone na ksero slowa piesni w
kolejnosci ich wystepowania w czasie mszy. Dzisiaj, rzecz jasna, byly to
koledy, zreszta o znanych i w Polsce melodiach ( jak np. "Cicha noc, Swieta
noc"). I chcialbym zakonczyc ten post fragmentem (piesn jest b. dluga) jednej
z nich, awansowanej juz do roli koscielnego hymnu na Narodzenie Panskie i
stalego skladnika anglikanskiej Pasterki.

O come, all ye faithful,
Joyful, and triumphant,
O come ye,
O come ye, to Bethlehem.
Come and behold Him,
Born the King of Angels!

Ref:
O come, let us adore Him,
Christ the Lord!

Pelen tekst i melodia:
ingeb.org/spiritua/ocomeall.html
WESOLYCH SWIAT!!!

Obserwuj wątek
    • zio29 Re: Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!! 25.12.05, 04:43
      A ja skwituję to (luźnym) cytatem z Ziemi Obiecanej ..
      Moryc mówi do Borowieckiego ..: Ja nie przychodzę do kościoła żeby słuchać o
      Piekle i tych wszystkich karach .. Ja nie chcę się denerwować ja idę słuchać
      śpiewów, zobaczyć bogato wykończone wnętrza .. Co to jest te 400 lat ??!
      do Karola: Dwa tysiące lat TO JEST FIRMA !!!!

I o to właśnie chodzi ..
      Majestat i powaga instytucji w odniesieniu do roli kościoła i wiary w Polsce i
      znaczenia Polski i Polaków w Kościele nie pozwala tak łatwo zmieniać sposobu
      modlitwy .. Na wschodzie mówi się polska i ruska wiara .. Nie ma innej .. To
      jest marka !!!!! To jest historia (mordowani w Oświęcimiu księża, niszczone w
      Polsce Kościoły przez nazistów z napisami na klamrach Got mit Uns, rola
      kościoła w zachowaniu polskości w czasie zaborów i za komuny). To także jest
      Papież Polak .. Dlatego wiara jest w Nas zakorzeniona o wiele głębiej niż w
      innych skomercjalizowanych kulturach .. Przekłada się to na sposób i rodzaj
      modlitwy .. i wcale się nie dziwię ..
      • Gość: maja.la Re: Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 13:53
        a ja juz nie wieze ,nie ufam.bo ks.w naszej parafi zamiast przygarnac swoje
        owieczki to je odpycha.moja historia jest z ksiedzem katolikiem -miałam byc
        matka chrzestna i miałam otrzymac zgode z parafi do której należe ale.. no
        własnie nie dostałam takij zgody bo...jak stwierdził jestem winnw poniewaz nie
        uczeszczam do spowiedzi swietej w wielkanoc,a poczym to stwierdził ów ks.po
        kartkach które podrzuca nam do skrzynek na listy.beszczelny stary dziad .
    • tematyk Re: Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!! 25.12.05, 05:39
      Mieszkam w USA, bylem pare razy na anglikanskich mszach i potwierdzam.
      Wesolych Swiat Bozego Narodzenia zycze.
    • leszab Dzięki "kropek_oxford"Te informacje napewno są 25.12.05, 08:29
      Dzięki "kropek_oxford"Te informacje napewno są bardzo potrzebne Polaką w UK.
      Wszystkiego najleprzego.
      Leszab
    • haen1950 Re: Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!! 25.12.05, 08:52
      Post kropka jest prostą kontynacją nauki Jana Pawła. Interesujące mogą być
      wypowiedzi zwolenników ojca Rydzyka.
      • frank_drebin No chyba dla zadnego rozsadnego czlowieka. 25.12.05, 08:56
        Nie bedzie bledem udzial w mszy w kosciele w szerokim tego slowa znaczeniu
        chrzescjanskim :) Czy katolickim, czy protestanckim, czy innym to juz moim
        zdaniem sprawa drugorzedna.
    • antistate Re: Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!! 25.12.05, 09:44
      Primo, żaden "kościół anglikański", jeno conajwyżej wspolnota eklezjalna, bez
      sukcesji Apostolskiej. Choć gdyby nie zapędy katolickich modernistów anglikanie
      byliby, jak drzewiej, zwykłą sektą założoną przez rozpustnika i mordercę
      Henryka VIII. Ale cóż, stało się. Secundo, należałoby w końcu jednoznacznie
      ustalić, iż uczestniczenie w obrządkach wspólnoty która staje się coraz
      bardziej antychrześcijańska jest wysoce niewłaściwe, by nie powiedzieć, że jest
      po prostu grzechem :-)
      • frank_drebin Tak zajdziemy ad absurdum :( Wierze, ze sa jeszcze 25.12.05, 09:56
        normalne jednostki w kosciele anglikanskim :) Tym bardziej, ze tez sie wkurzyli
        na politporawnosc na temat Swiat :)
      • kropek_oxford Jestes chorym czlowiekiem, antystate: niech ci Bog 25.12.05, 12:59
        wybaczy, a Jan Pawel II wstawi ie u niego za ciebie.

PS: A gdzie KK mowi, ze udzial w mszy anglikanskiej jest grzechem?
        • antistate Hę? 25.12.05, 13:52
          Prezentuję po prostu formalne stanowsko Vaticanum II oraz przedstawiam pogląd w
          jakim stosunek KK do wspólnoty aglikańskiej powinien pójść. Wprowadza ona
          bowiem regulacje jawnie sprzeczne z chrześcijaństwem, np. legitymizując grzech
          homoseksualizmu na pozomie zarówno hierarchii, jak i małżeństwa.

> wybaczy, a Jan Pawel II wstawi ie u niego za ciebie.

Opiłaś się szaleju? Wyzywasz ludzi od nazioli, bolszewików i papistycznych
          wyskrobków, i śmiesz się powoływać na JPII? :-)

> PS: A gdzie KK mowi, ze udzial w mszy anglikanskiej jest grzechem?

Toć nie napisałem, że mówi.
          • xkx2 Re: Hę? 25.12.05, 15:42
            Własnie sobór Warykanski II zalegalizował tzw poprawnosci polityczna czyli juz
            teraz nie mowi sie tak jak dawniej prosto z mostu iż Katolik ma obowiązek być w
            tzw dni nakazane na mszy w Kosciele Katolickim a nie zadnym innym dziwnym.
            Teraz poprawnosc polityczna nakazuje zupelnie co innego teraz sie mowi o
            kosciolacj chrzescijanskich a ja sie zapytam to to jest koscil chrzescijnski?
            Bo ja o czyms takim nie słyszałem. Dla mnie sprawa powinna byc postawiona jasno
            tak jak dawniej jest jednen Koścół Katolicki i to rzymsko - katolicjki a cała
            reszta niewiele sie rozni od sekt. Przynjmniej tak to powinno wygladac z punktu
            widzenia prawdziwego katolika. Cowoiecej dawnie idac do jakiego kolwiek
            kosciola w kazdym mijscu na swiecie msza sw wygladała IDENTYCZNIE i była
            odprawiana w tym samym jezyku połacinie dzis wszystko na opak tu tak tu
            inaczej. Ano niezwsze wszystko co nowe dore jest. I sadze iz to ze KK traci
            wiernych wynika z tego iz zamiast byc ta skal ta opoka zaczyna rozbic wiele aby
            sie dopasowac do wiernych a to wierni powinni sie dopasowac do kosciola.
            • kropek_oxford Madrzejszy w sprawach wiary od SAMEGO PAPIEZA? 25.12.05, 16:18

• xkx2 Re: Madrzejszy w sprawach wiary od SAMEGO PAPIEZA 25.12.05, 21:59
                Dziwna sprawa ale zeświecczenie i powolne odchodzenie wiernych na zachodzie tak
                jakoś dziwnie zbiegło się w czasie z rozpoczęciem wprowadzania w życie zmian
                wprowadzonych na SW II. Kościół który do tej pory był jednością było skałą był
                opoką nieczułym na zmiany zachodząc na świecie niczym skał która stoi mimo iż
                dokoła wszystko się zmienia, zaczął ewaluować, zaczął się dopasowywać
                unowocześniać. Wprowadzono języki narodowe w liturgii kapłan miast być na czele
                wiernych twarzą do tabernakulum ustawiony został na odwrót. Dopuszczono dziwne
                zmiany w liturgii mszy św. No i zaczął się tzw. Ekumenizm czyli twierdzenie że
                czarne jest białe a białe jest czarne. Zaczeka się poprawność polityczna efekt
                jest taki że jak teraz ktoś próbuje twierdzić po dawnemu że czarne jest czarne
                białe jest białe dobro jest dobrem zło złem ze to jest normalne a tamto
                nienormalne zostaje ogłoszony wielkim złym. Jeśli dodatkowo ktoś twierdzi iż w
                państwie powinien być na pierwszym miejscu Bóg i jego prawa powinny być
                najważniejsze a nie ludzkie a rządzący powinni mieć coś w rodzaju Boskiego
                namaszczenia bo z woli Boga zostają rządzącymi. A wszystko powinno być
                podporządkowane chrześcijańskim czyli katolickim wartością a nie na odwrót
                ogłasza się go zagrożeniem dla demokracji nienowoczesnym dziwnym i robi się na
                niego nagonkę. A ja sądzę że gdyby kościół ni popełnił błędu z zabawą w
                liberalizm i ewolucje nie było by teraz tego problemu bo wszyscy którzy chcieli
                by się zwać katolikami musieli by mieć takie poglądy bo na inne ni było by
                miejsca a państwo które chciało by się zwać państwem katolickim musiało by się
                dopasować do praw Boskich nie ludzkich.
                ---------------------------------------------------------
                Dziwne ale mnie zawsze tzw. poprawnośc polityczna wydawaa się kłamstwem które
                szkodzi tak jednaj jak i drugiej stronie. Przecież to proste miast sprawny
                inaczej lepiej powedzeć wprośt niesprawny, to tak jak by miast powedzeć iż coś
                jest nielegalne stwerdzić iż coś jest legalne inaczej.
                • kropek_oxford Ba, gdyby wszyscy chcieli NASLADOWAC CHRYSTUSA 26.12.05, 02:21
                  to zadnych problemow na tym swiecie by nie bylo. Pamietaj jednak, ze Chrystus
                  powiedzial: "co cesarskie cesarzowi".
            • kropek_oxford PS: A propos kosciola chrzescijanskiego - a KTO 25.12.05, 16:24
              istnial w pierwszych wiekach po smierci Chrystusa? Rzymscy katolicy? Taki
              kosciol istnial, czlowieku, wierni zan w mekach umierali, niemniej przy takim
              jak twoj don stosunku nie ma szans na powrot do jednosci chrzescijanstwa. Amen.
            • makro11 Re: Hę? 25.12.05, 19:56
              > I sadze iz to ze KK traci
              > wiernych wynika z tego iz zamiast byc ta skal ta opoka zaczyna rozbic wiele
              aby
              >
              > sie dopasowac do wiernych a to wierni powinni sie dopasowac do kosciola

Racja, a to, że spuścizna SWII przyczyniła się do aktualnej, złej kondycji
              Kościoła, zaczyna powoli docierać do Hierarchii. Wobec faktów nie można
              pozostać obojętnym :-)

www.bibula.com/18/main.php?page=owoce
              • kropek_oxford Buhahaha!!! Antistate na przymusowym "urlopie"? 25.12.05, 20:01

• swantevit Bujta sie boga! 25.12.05, 20:02
                  katole!
              • antistate Autoryzuję powyższe :-) 25.12.05, 20:02

• kropek_oxford No i PO CO sie sklonowal? 25.12.05, 20:09

• kropek_oxford Prezentujesz poglady PRZEDsoborowe. Czy byc 25.12.05, 16:21
            katolikiem oznacza, by swego katechizmu i postanowien soborow nie znac?
            • antistate Nie pleć bzdur. Nawet w dokumentach V2 nie ma 25.12.05, 19:47
              nic o nazywaniu anglikan kościołem. Takoż egzegeza nie zaszła tak daleko, ażeby
              nie nazywać homoseksualizmu ciężkim grzechem (także w Katechizmie). Więc
              wnioski nasuwają się same.
              • kropek_oxford Nie odkrecaj kota ogonem: chodzilo o EKUMENIZM, 25.12.05, 20:00
                nie o nazwe anglikanizmu. Nb. gdyby Church of England powrocil dzis pod
                skrzydla Watykanu, to polscy katolicy ulokowali by sie gdzies pomiedzy
                Gwatemala a Salwadorem, jesli chodzi o ich powage i powazanie w KK. A wiec
                modlcie sie, by sie to nie stalo - roznice w dogmacie i liturgi sa przeciez
                niewielkie i ow powrot w kazdej chwili moze nastapic:)))
                • antistate Skończcie ze schizmą i herezją i nawróćcie sie 25.12.05, 20:05
                  na ścieżkę Pana. Jeszcze nie jest za późno :-)

> A wiec
                  > modlcie sie, by sie to nie stalo - roznice w dogmacie i liturgi sa przeciez
                  > niewielkie i ow powrot w kazdej chwili moze nastapic:)))
                  • kropek_oxford Na pana Rydzyka ani myslim - jest granica 25.12.05, 20:10
                    skretynienia, ktorej sie nie przekracza:)
                    • antistate Na Kościół posoborowy (z którym to Rydzyk 25.12.05, 21:42
                      pozostaje zresztą w zgodzie). Mam nadzieje, że BXVI sceptyczny wobec SWII,
                      zajmie wkrótce twarde stanowisko wobec wspólnoty, w której na biskupów
                      wyświęcani są dewianci. Czas zarzucić te ekumeniczne kretynizmy, przynajmniej w
                      przypadku anglikan :-)
                      • kropek_oxford Nie myl kosciolow: ARCYBISKUP PEATZ to KATOLIK 26.12.05, 01:10
                        Zreszta wasz, polski, choc ma jak na Polaka troche dziwne nazwisko:)))
                      • xkx2 Re: Na Kościół posoborowy (z którym to Rydzyk 26.12.05, 08:31
                        Im szybciej koscół wroci do korzeni i odsunie w niepamięc przynjmniej wiekoszc
                        udzwnien wprowadzonych przez liberałów na SW II tym lepiej dla kościóła. Dziwne
                        przez setki lat koscół trzymał sztywne stnowisko wobec innowierców (ogólnie
                        nikt nie traktował koscołów protestnckich jako koscołow - do trgo miana jedynie
                        pretendowały koscół grako - katolicki i cerkiew prawosławna - cła reszta była
                        traktowana po prostu jak sekty). Cały cze przez setki lat koscół stał na
                        stanowiski że skoro jest jeden koscół to jest jedna liturgii jeden jezyk -
                        WSZEDZIE teraz jest jak kto chce. A efekty sa widoczne golym okiek. Gdyby nie
                        było SW II nie było by problmu RM bo po prostu po pierwsze tezy głoszone przez
                        to radio były by w 100% zgodne ze stnowiskim kosciola jko takiego po drugie o
                        R. nie odwarzyłby sie na jakiekolwiek odsempstwo od oficjalnego stnowiska
                        kosciola bo w przeciwnym razie byo by to równoznaczne z jego ekskomunika. To
                        przecierz proste i jasne. W monecie kied pozwolono na dyskusje o pryncipiach
                        zaczely sie problemy. Jesli sie od tego odejsdze i wroci do sytu=cji z przed SW
                        II skoncza sie problemy KK.
                        • kropek_oxford Uwazaj: doktrynalnie anglikanizm to "middle way", 26.12.05, 11:01
                          wielu wiernych ciagle uwaza sie za katolikow, choc nie rzymskich. Zerwanie z
                          Rzymem nastapilo pozno, mialo charakter "organizacyjny", a nie doktrynalny czy
                          rytualny, a wiec i anglikanizm nie zaprzeczyl zadnym z podstawowych prawd wiary
                          sprzed secesji, niewiele zmienil sie nawet panteon swietych.
                          Wczoraj wprawdzie jakis czysto rytualno-magiczny "katolik" pieprzyl tu, ze w
                          anglikanizmie piekla nie ma, ale nie pomyslal, ze brak Kary Wiecznej podwazalby
                          i idee Zbawienia: chodzi tu tylko o pojmowanie Piekla jako
                          Nicosci, "zwierzecego konca", bez szans na Jednosc z Bogiem i Zycie Wieczne -
                          zreszta i katolicyzm tez juz dawno odszedl od wizji Piekla z diablami z widlami
                          i kotlami ze smola:)))
    • chaynik [...] 25.12.05, 14:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kropek_oxford A GDZIE, satanisto, mowa o "twojej wierze"? 25.12.05, 16:20
        I gdzie to moje wtracanie sie? Spytaj sie swego spowiednika (o ile go masz, bo
        w satanizmie chyba go nie ma) ktory z nas dwoch ma tutaj racje.
        • haen1950 Re: A GDZIE, satanisto, mowa o "twojej wierze"? 25.12.05, 16:35
          Pisałem, z rydzykowcami nie ma żartów. Jak będzie trzeba, to obłożą ekskomuniką
          połowę episkopatu. Janowi Pawłowi teź się pośmiertnie może oberwać.
          • kropek_oxford Janowi Pawlowi II JUZ sie obrywa: jego EKUMENIZM 25.12.05, 18:05
            jest uwazany za grzech: przeczytaj oba posty tej chodzacej "milosci
            chrzescijanskiej" pt. antysemitnik, tfuuu...aktualnie antistate;)
            • xkx2 Re: Janowi Pawlowi II JUZ sie obrywa: jego EKUMEN 26.12.05, 08:35
              Bo to jest moze nie tyle grzech co taka dziwna poprawnosci polityczna na sile
              sie usiluje udowodnic cos nie jest mozliwe. Problem w tym ze zaczyna sie
              dyskutowac o sprawach podstawowych o kanonach wiary ktore jko takie nie powinny
              podlegac dyskusji. Ekumenizm powinien polegac na tym ze protestanci nawróca sie
              na wiare KK i tyle o reszcie niema sensu dyskutowac bo to i tak do niczego nie
              prowadzi. To jest tak jak pisaem poprawnosc polityczn amodna zreszta to jest
              nazywanie czegos dziwnie miast po imieniu.
              • kropek_oxford A ty wierzysz w Pieklo z torturami i wyobrazasz 26.12.05, 11:03
                sobie Boga w roli sredniowiecznego kata, gotujacego ludzi w smole i lamiacego
                ich kolem? Bo tak by bylo bez zmian w KK :)))
    • xkx2 Re: Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!! 26.12.05, 09:01
      Ja mam tylko nadzieje iż wizyta w maju Papieża Benedykta XVI natchnie naszych
      decydentw do stworzenia prawdziwie Katolickiego kraju z IV RP. Kraju gdzie
      bedze sessowna cenzura obyczajowa gdzie odejdze sie od jkis smiesznych slubów
      cywilnych i całej reszty dziwnych rzeczy. Gdzie kazde prawo bedze miło byc
      zgodne z prawem Boskim i tyle. A koscół Kaolicki zaczne odchodzic od
      nowomodnych rzeczy wprowadzonych niepotrzebnie. I bedze tak jak dawniej jeden
      koscół jdna liturgia jednen jezyk i jedno stanowisko w sprawach oczywistych.
      • haen1950 Re: Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!! 26.12.05, 09:40
        xkx2 napisała:

> Ja mam tylko nadzieje iż wizyta w maju Papieża Benedykta XVI natchnie naszych
        > decydentw do stworzenia prawdziwie Katolickiego kraju z IV RP. Kraju gdzie
        > bedze sessowna cenzura obyczajowa gdzie odejdze sie od jkis smiesznych slubów
        > cywilnych i całej reszty dziwnych rzeczy. Gdzie kazde prawo bedze miło byc
        > zgodne z prawem Boskim i tyle. A koscół Kaolicki zaczne odchodzic od
        > nowomodnych rzeczy wprowadzonych niepotrzebnie. I bedze tak jak dawniej jeden
        > koscół jdna liturgia jednen jezyk i jedno stanowisko w sprawach oczywistych.

Bardzo urocza wizja państwa wyznaniowego. Przepraszam, kto ma być szefem
        interesu, Rydzyk?
      • t0g Re: Drodzy katolicy, nie lekajcie sie!!! 26.12.05, 10:17
        xkx2 napisała:

> Gdzie kazde prawo bedze miło byc
        > zgodne z prawem Boskim i tyle. A koscół Kaolicki zaczne odchodzic od
        > nowomodnych rzeczy wprowadzonych niepotrzebnie. I bedze tak jak dawniej jeden
        > koscół jdna liturgia jednen jezyk i jedno stanowisko w sprawach oczywistych.

Problemy KK moze sie i skoncza, rzeczywiscie... Tylko osobiscie sie obawiam, ze
        KK wtedy juz by sie stal kosciolem praktycznie bez wyznawcow.
      • kropek_oxford KK zacznie odchodzic, a ludzie odejda od kosciola. 26.12.05, 11:04

• alex.4 Re: KK zacznie odchodzic, a ludzie odejda od kosc 26.12.05, 12:15
          przecież w tej chwili regularnie do kościołów chodzi mniej niż połowa osób
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka