Dodaj do ulubionych

Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemieckiego

30.12.05, 23:44
W naszym szkolnictwie b. często spotyka się naucznie języka niemieckiego,
jako "podstawowego" jezyka obcego. Skoro angielski stal sie jezykiem
miedzynarodowym, to obowiazuje takze Niemcow... Czy oni tak powszechnie ucza
swoja mlodziez polskiego...? Byc moze lepszym rozwiazaniem jest przeznaczenie
pieniadzy podatnikow na rozpowszechnianie innych jezykow, chociazby
hiszpanskiego lub francuskiego?
Obserwuj wątek
    • abaddon_696 Masz rację. 30.12.05, 23:46
      Angielski powinien być obowiązkowy, drugi język do wyboru.
      • Gość: eurofanatik Re: Masz rację. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.05, 06:44
        abaddon_696 napisał:

> Angielski powinien być obowiązkowy, drugi język do wyboru.

Zgadzam sie z tym stwierdzeniem w stu procentach. W dzisiejszych czasach wszystkie inne jezyki sa drugoplanowe, a brak znajomosci angielskiego sprawia, ze dana osoba jest uposledzona jak tylko opuszcza granice kraju.
    • ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 30.12.05, 23:50
      Ponadto można rowniez rozpatrywac tez problem w aspekcie trudnej historii obu
      narodow i naszej dumy (nie mylic z nacjonalizmem!!).
      • lena575 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 00:41
        Myślę, że masz jakieś problemy emocjonlane związane z II Wojną Światową.
        Usprawiedliwia cię tylko twój sedziwy wiek.
        • Gość: ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: 87.207.70.* 31.12.05, 00:50
          To w takim razie dlaczego wycofano rosyjski ze szkol?? Idac Twoim tokiem
          myslenia- zapewne z powodu "problemów emocjonalnych" zwiazanych z zaborami.
          • po_godzinach Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 01:06
            Słusznie. Powinno uczyć się obowiązkowo i niemieckiego, i rosyjskiego.
            Oczywiście - oprócz angielskiego.
            • Gość: ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: 87.207.70.* 31.12.05, 01:46
              Czyli "strefa rock and roll'a wolna od angola":) No to moze jeszcze języki
              północnych i południowych sąsiadów?:)
              • po_godzinach Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 02:00
                Biorąc pod uwagę łatwośc nauki słowackiego oraz to, że za północnego sąsiada
                mamy morze, a w nim ryby, które głosu nie mają - czemu nie? :)

Podobno nauka trzeciego obcego języka idzie już jak z płatka.

• Gość: ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: 87.207.70.* 31.12.05, 02:12
                  3 jezyk nie musi być az taki obcy- proponuje Esperanto- podobno w ok 30%
                  zbieżne z jez. polskim. Czyli juz na starcie jestesmy prawie
                  średniozaawansowan!:)
            • Gość: Franek Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.06, 23:43
              Pomijajac wszystkie historyczne konflikty i wojny miedzy sasiadami dobrze
              byloby poznac jezyk sasiadow tak z zachodu jak i ze wschodu.Tego wymagalaby
              takze zwykla ludzka roztropnosc.
    • camel_3d a masz z tym jakies problemy? 31.12.05, 08:32
      to zalatw dla dzieciakow nauczyciela chinskiego i juz:)

a niemczech jest obowiazkowy angielski + inny jezyk (najczesciej francuski lub
      hiszpanski).
      • Gość: ksiazemaly Re: a masz z tym jakies problemy? IP: *.chello.pl 31.12.05, 11:30
        a dlaczego nie polski?:) problemu z tym nie mam, ale mysle, ze warto sie nad
        tym zastanowic, bo w koncu to jest inwestycja w mlodziez i warto wybrac
        najlepsze rozwiazania.
        • eeela Re: a masz z tym jakies problemy? 02.01.06, 19:07
          > a dlaczego nie polski?:) problemu z tym nie mam, ale mysle, ze warto sie nad
          > tym zastanowic, bo w koncu to jest inwestycja w mlodziez i warto wybrac
          > najlepsze rozwiazania.

Polski jest po prostu za trudny.
      • Gość: brzęczyszczykiewic mam! IP: *.e-wro.net.pl 31.12.05, 15:57
        bo zamiast angielskiego dziecko musi(!) uczyć się niemieckiego
        (angielski jest językiem miedzynarodowym a niemiecki nawet nie jest tak
        popularny jak francuski)
        jako 2 język, niemiecki byłby OK a tak może się okazać że będzie to marnowanie
        czasu (jak dla mojego pokolenia język rosyjski)
    • seth.destructor Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 13:43
      Chodzi o jezyki sasiadow - a wiec nie tylko niemiecki, ale i bialoruski,
      rosyjski, litewski, slowacki, czeski, ukrainski. Jednak niemiecki jest bardziej
      popularniejszy niz ukrainski:^)
    • mietowe_loczki Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 14:15
      Jakiś czas temu była podobna dyskusja dotycząca tego, czy my, Polacy, w ogóle
      powinniśmy się uczyć angielskiego. Wytaczano armaty, że wielu pracodawców
      wymaga angielskiego na dzień dobry, a umiejętność nie jest później
      wykorzystywana, argumenty typu: skoro turyści do nas przyjeżdżają lub
      obcokrajowcy chcą robić z nami interesy, niech się, do jasnej anielki, naszego
      języka nauczą, szef języka nie zna, a od pracownika wymaga, i inne tego typu
      kwiatki. Ogólnie wyłaniał się obraz skrzywdzonego Polaka, któremu wyzyskiwacze
      kapitaliści stawiają jakieś kosmiczne, nierealne wymagania, urażona duma, że
      ktokolwiek śmie od niego czegokolwiek chcieć. Teraz problem z niemieckim. I
      dlaczego w Niemczech nie uczy się masowo polskiego. Ręce opadają. Najlepiej
      niczego dzieci nie uczyć, zwłaszcza języków. Kulejąca gospodarka przecież
      będzie się świetnie rozwijała bez takich bodźców jak, między innymi, gruntownie
      wykształceni specjaliści, a problem bezrobocia "jakoś" rozwiąże się sam.

Naprawdę nie wiesz, dlaczego w Polsce lepiej się uczyć niemieckiego i
      rosyjskiego, zamiast hiszpańskiego lub francuskiego?
      • xingxing Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 25.01.21, 21:16
        No ja na przykład nie wiem, bo jak dla mnie nauka niemieckiego i rosyjskiego na masową skalę to marnowanie czasu i pieniędzy podatników. Każdy język poza angielskim powinien być kwestią indywidualnego wyboru.
    • lenka_style Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 14:35
      przecież nikt Ci nie broni uczyć się takiego języka jakiego chcesz
      ja jestem anglistką i uczę angielskiego, mnóstwo ludzi (w każdym wieku) ciągle
      mnie pyta, czy by się nie mogli douczać i takie tam, jest ogromny głód na to
      niemiecki po naszej stronie Europy jest bardzo popularny (sprawdziłam), po
      rosyjsku też idzie się dogadać
      po francusku, który znam dość dobrze, dogadałam się w życiu z cudzoziemcem raz.
      Niestety, pragmatyzm wygrywa.
      • xingxing Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 03.03.22, 09:39
        Pragmatyzm podpowiada, że na Zachodzie bardziej popularny jest francuski, a nie niemiecki.
        Na Wschodzie może to być chiński, ale nie musi, bo przecież nie tylko względy gospodarcze się liczą.
        • snajper55 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 03.03.22, 20:47
          xingxing napisał:

> Pragmatyzm podpowiada, że na Zachodzie bardziej popularny jest francuski, a nie
          > niemiecki.

Zależy gdzie. Na przykład w Niemczech bardziej popularny jest niemiecki.

S.
    • vivian.darkbloom spójrz na oferty pracy 31.12.05, 15:12
      Przejyj oferty pracy i będziesz miał odpowiedż: W Polsce niemiecki jest
      najczęsciej po angielskim wymaganym przez pracodawców językiem. Choć zgadzam
      się, że jesli w szkole jest tylko jeden jezyk to powinien to być angielski.
      • xingxing Re: spójrz na oferty pracy 03.03.22, 09:40
        To nie jest dobry argument, bo z tą pracą to wcale nie jest tak oczywiste. Na dobrą sprawę wcale nie trzeba znać języków obcych, by znaleźć pracę.
    • the_dzidka Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 16:10
      Pewna przedwojenna pani profesor, nauczycielka mojego ojca, zwykła
      mawiać: "Ćwierćinteligent zna tylko jeden język obcy".
      Żałuję, że w polskich szkołach obowiązkowe są tylko dwa języki obce...
    • oooo Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 18:45
      uwazam, ze angielski powinien byc obowiazkowy, a drugi jezyk do wyboru

ja mam metlik w glowie, bo angielskiego ucze sie od dziecka, ale...w szkole
      podstawoej mialam francuski, z ktorego nic juz nie pamietam, w liceum -
      hiszpanski - niestety obecnie brak kontaktu z jezykiem ale zmierzam go
      odswiezyc, na studiach rosyjski i niemiecki

i gdzie tu konsekwencja? :P
      • agrest15 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 31.12.05, 19:05
        Tak jest nie uczyc niemieckiego, nie uczyc teorii Darwina i genetyki. Nie uczyc
        myslec. Chyba jestesmy na "dobrej drodze".
      • Gość: Jan Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.versanet.de 31.12.05, 19:12
        Po angielsku to mozesz sobie pogadac z Managerami czy Dyrektorami niemieckich firm produkujacych w Polsce.Chcesz roboty w Kauflandzie czy Lidlu albo VW w Polsce,to po go..no ci angielski?A ilez to Anglicy w Polce inwestuja?W Niemczech pracuje na czarno,polczarno,legalnie 1 mln Polakow.Wiecej niz we wszystkich innych krajach.I po co polskiej sprzetaczce czy zbieraczu winogron czy szpargeli angielski?????Niemcy w Berlinie przygotowywuja czesc lotniska tylko dla Polakow.Z niemieckich biur podrozy korzystaja setki tysiecy Polakow.Na urlop jada te setki tysiecy Polakow z lotniska w Londynie?Korzystaja z Last Minute z Angli czy USA albo z Niemiec?Chcesz jechac samochodem na Zachod musisz jako Polak jechac przez niemieckojezyczny kraj.No a jesli nie wiesz co to Rastplatz czy ON??Albo Wasser i Luft?Einbahnstrasse,Fahrkarte,Bahnhof,Kontrolle,Arbeitsamt,Strafe,Verboten,Pollake...
        • xingxing Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 03.03.22, 09:42
          Ale swoje psychozy zachowaj dla specjalisty.
    • gdabski Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 01.01.06, 20:07
      Krótko: bo akurat takich nauczycieli udało się znaleźć.

/Gdabski
    • Gość: Brrr Tez tego nie rozumiem, po ch... ten niemiecki! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.06, 20:32
      Z nikim sie nie mozna nigdzie dogadac po niemiecku.
      • Gość: Kizia Re: Tez tego nie rozumiem, po ch... ten niemiecki IP: *.server.ntli.net 02.01.06, 12:52
        Bo dobrze jest znac jezyk wroga.
        • pluci Re: Tez tego nie rozumiem, po ch... ten niemiecki 02.01.06, 20:08
          Chyba żartujesz. Kto rozsądnie myślący uznaje dziś Niemców za wrogów.
      • Gość: madfashion Re: Tez tego nie rozumiem, po ch... ten niemiecki IP: 80.54.200.* 11.01.06, 18:42
        Jeśli dobrze nie znasz niemieckiego, to nie dziwn się, że nie możesz się z
        nikim dogadac.
        ja uczę się niemieckiego od podstawówki i nie żałuję :) A okazji do rozmowy w
        tym języku miałam już wiele.

Wiele też ofert pracy wpadłmo w moje ręce, w których wymagana była tylko albo
        obok angielskiego znajmość właśnie niemieckiego.
        • xingxing Re: Tez tego nie rozumiem, po ch... ten niemiecki 03.03.22, 09:43
          Sytuacja z pracą wcale nie jest oczywista. Mnie się na przykład niemiecki nigdzie nie przydaje i jak dla mnie to marnotrawstwo czasu.
    • nawad Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 02.01.06, 14:16
      Angielski to już nie jest język - to obecnie "kod dostępu" do rzeczywistośći i
      świata i jako taki powinien być nauczany obowiązkowo od przedszkola.
      (innymi słowy angielski nie powinien być traktowany jako język obcy tylk ako
      język "drugi", jako coś naturalnego)

Niemiecki - język wielkiej kultury, wielkiej literatury, wielkiej nauki i
      wielkich filozofów - dlatego go warto znać. Poza tym są powody bardziej
      przyziemne : sąsiedztwo, rynek pracy, bardzo duża popularność w Europie (Węgry,
      Slowacja, Slowenia, Chorwacja, Turcja) I to nie prawda,że w Europie
      popularniejszy jest francuski. Dlatego jestem za wprowadzeniem tego języka jako
      drugiego obowiązkowego obok angielskiego jeszcze na początku szkoły podstawowej.

A w gimnazium - gdyby ktoś chcial uczyć się jeszcze trzeciego języka - bylaby
      możliwosc wyboru pomiędzy innymi : hiszpanski, rosyjski, francuski itd.

A wszelkie emocjonalne wycieczki (choć w niektórych przypadkach jakoś
      zrozumiałe) niczemu pożytecznemu nie służą.
      Wiem bo mi swego czasu wpajano niechęć do języka rosyjskiego czego do dziś
      "wpajającym" nie mogę wybaczyć, mimo iż zaległości w rosyjskim nadrobiłem.

A na pytania typu "czy oni nie mogą uczyć się polskiego?" odpowiedź jest jedna
      i ta sama i chyba nie wymaga głębszych uzasadnień (dziwne, że dla np Węgrów,
      Rumunów, Bulgarów, Czechów czy Słoweńcow w odniesieniu do nich języków jest to
      tak oczywiste a dla nas jakoś nie;)
      • xingxing Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 25.01.21, 21:21
        Bzdury piszesz.
        Akurat francuski jest popularniejszy w Europie niż niemiecki. To drugi język po angielskim używany w Europarlamencie, i drugi którego się uczy najwięcej osób w Europie (w tym w Niemczech).
        Ta cała ,,wielka kultura Niemiec" to nic innego jak po prostu skopiowanie kultur UK i Francji, tylko gorzej zrobione i bez smaku i ładu. Ot, ,,wielka" to ,,kultura". 😂
        • snajper55 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 25.01.21, 22:34
          xingxing napisał:

> Bzdury piszesz.
          > Akurat francuski jest popularniejszy w Europie niż niemiecki.

Bzdury piszesz.
          Akurat niemiecki jest popularniejszy w Europie niż francuski.

S.
    • user0001 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 02.01.06, 15:45
      W szkolnictwie nie obowiązuje prawo popytu-podaży.

W szkole jest nadmiar nauczycieli niemieckiego i rosyjskiego, a brakuje
      nauczycieli angielskiego, to dyrektorka nie pozbędzie się nadmiarowej
      nauczycielki niemieckiego czy rosyjskiego (zazwyczaj dobrej koleżanki) aby
      zatrudnić jakąś dziewczyną prosto po anglistyce. Zamiast tego utworzy więcej
      klas rosyjski/niemiecki.

Poza tym mam wrażenie, że osobom które gorzej się uczą bardziej będzie potrzebny
      rosyjski (aby dogadać się z inżynierem który wyjechał z Białorusi) lub niemiecki
      (aby dogadać się z majstrem na niemieckiej budowie). Niż angielski do
      przeglądania internetu.
      • Gość: Miska Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 02.01.06, 17:07
        moim zdaniem temat tej dyskusji tak naprawde nie jest istotny. czy to bedzie niemiecki, angielski czy
        chinski, to nie oszukujmy sie, ale poziom nauczania jezykow w polskich szkolach jest zaden, no moze
        poza kilkoma chlubnymi wyjatkami renomowanych liceow. jak ktos sie chce naprawde dobrze nauczyc
        jezyka, zeby byc w stanie sie nim poslugiwac, to i tak albo musie brac korepetycje, chodzic na
        dodatkowe kursy, albo wyjechac do kraju gdzie danym jezykiem sie posluguja. angielski jest
        stosunkowo latwym jezykiem i w dodatku wszechobecnym, wiec jak sie ktos konicznie chce go nauczyc
        to i tak sie nauczy. lepiej wiec moim zdaniem uczyc jako pierwszego jezyka niemieckiego, ktory jest
        rzeczywiscie trudny, wiec bardziej na poczatkowym etapie potrzeba zeby ktos te podstawy dobrze
        wytlumaczyl. mam przyklad kilku znajomych, ktorzy jako pierwszego jezyka uczyli sie niemieckiego i
        nawet sie dobrze nauczyli, bo im zalezalo, a angielski i tak sobie potem przyswoili, juz samodzielnie,
        bo realia ich do tego zmusily. poniewaz angielski zna juz teraz praktycznie kazdy, to aby otrzymac
        dobra prace trzeba sie wykazac coraz czesciej znajomoscia innych, rzadszych jezykow.
      • Gość: ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: 87.207.70.* 02.01.06, 21:30
        Zapewne masz racje i stad spora popularnosc tego jezyka w szkolach
        zasadniczych. Niektorzy jednak przeceniaja role niemieckiego. Pod wzgledem
        poziomu nauczania i umiejetnosci poslugiwania sie jezykiem angielskim czesto
        porownujemy sie z pozostalymi krajami Europy. Wniosek jest zazwyczaj taki, ze
        na Zachodzie prawie kazdy zna angielski- wiec i Niemiec i Austryjak... Stad
        uwazam, ze drugi jezyk powinien byc do wyboru.
    • pantarejka Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 02.01.06, 22:34
      Hmm. Ja właśnie dlatego, że świetnie znam niemiecki znalazłam niezłą pracę.
      Angielski jest standardem. Górą ten, kto zna jeszcze jakiś język.
    • ksiazemaly niemiecki-jezyk "polskiego hydraulika"? 03.01.06, 00:38
      Pojawily sie watki mowiace o tym jezyku, jako o doskonalym narzedziu dla tzw
      zwyklych, wykwalifikowanych robotnikow. Wiec po co go powszechnie uczyc w
      szkolach skoro Polska zapewne ma inne ambicje, niz dostarczanie
      Europie "hydraulikow". A jesli chodzi o polski rynek pracy, to podobno bardzo
      duzo inwestuja u nas Francuzi i Holendrzy, a jakos nikt nie kwapi sie do
      upowszechniania tych jezykow wsrod polskiej mlodziezy. Zreszta powiedzmy sobie
      szczerze- uczen szkoly zasadniczej zazwyczaj niezaleznie od warunkow nauczania
      i tak nie kwapi sie do nauku, wiec i tak niewiele wyniesie z tego
      niemieckiego... Czy nie lepszym rozwiazanie bedzie, proponowana juz tu opcja,
      upowszechnienia wyboru drugiego obcego jezyka w szkole?
      • Gość: Miska Re: niemiecki-jezyk "polskiego hydraulika"? IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 03.01.06, 20:41
        no rzeczywiscie, poza tym niemieckim to warto by sie w szkole uczyc francuskiego; choc moze nie
        konicznie po to zeby byc we Francji hydraulikiem, bo ci wcale nie sa tak bardzo pozadani, biorac pod
        uwage bezrobocie i ich slynny "model socjalny", ktorego bronia zaciekle w starciu z firmami, ktore
        chcialyby wykorzystywac tansza sile robocza ze Wschodu. ale Francuzi sa patriotami (nacjonalistami?) i
        ta swoja mowe holubia (co zrozumiale, bo to piekny jezyk), a ze sami nie maja wielkich zdolnosci
        jezykowych, a juz do anigielskiego w szczegolnosci, to czesto bardziej kalkuluje sie cudzoziemcom
        nauczyc francuskiego niz liczyc na mozliwosc dogadania sie po angielsku z Francuzem. fakt, ze nie
        wystarczy jakakolwiek znajomosc jezyka, zeby Francuzi cie polubili, ale trzeba nim wladac naprawde
        dobrze. Idem jesli chodzi o hiszpanski.
    • Gość: ja czyli nie ty Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.01.06, 22:26
      taaak...
      kolega mial w szkole wymagająca germanistke i do dziś mu się sni... jak stała
      nad nim z linijka i wołała: schneller! schneller!
      • Gość: Jan Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.versanet.de 04.01.06, 00:48
        W Grecji,Wloszech,Chorwacji,Slowenii,Bulgari,Rumunii,Hiszpanii,Turcji dogadasz sie latwiej po niemiecku niz angielsku.A to sa kraje,w ktorych Polacy robia najczesciej urlop zagraniczny.
        • Gość: ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.chello.pl 04.01.06, 02:26
          Ale zauwaz, ze coraz czesciej jest tak, iz tam gdzie Polacy sa czestymi goscmi,
          obsluga stara sie rowniez poznac nasz jezyk, np spotkalem sie z czyms takim na
          Slowacji oraz w niemieckim, przygranicznym Sweden. Dlaczego to Niemcy maja miec
          poczucie, ze to inni maja sie uczyc ich jezyka?
          • Gość: Jan Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.versanet.de 04.01.06, 07:27
            Niemcy nie maja poczucia,ze sie ktos ich jezyka uczy.Oni to maja w d..ie.Chodzi o to,czy znajomosc jezyka niemieckiego ulatwi zycie Polakow.Polacy laski nie robia,gdy sie niemieckiego nie ucza.Dla Niemcow lepiej,bo miej Polakow na saksach w Niemczech.Tragiczne by bylo,gdyby wiekszosc Polakow wladala bardzo dobrze niemieckim.Wielu Niemcow stracilo by robote,a tak mamy,ze Polacy jezdzacy od lat na prace sezonowe,w wywiadzie telewizyjnym dla niemieckiej TV mowia po polsku,bo po niemiecku tylko pare slow - danke,geld,auf wiedersehen.I Niemcy sie dziwia,ci Polacy,od lat u tego samego Bauera,a dalej prawie zero po niemiecku,no ciemnota...
            • Gość: ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.chello.pl 04.01.06, 12:20
              Weszlismy tu w troche inny temat, ale faktem jest, ze prace ktorych podejmuja
              sie w Niemczech nasi rodacy sa dla naszych zachodnich sasiadow zajeciami
              trzeciej kategori. Rodowity bezrobotny Niemiec nawet nie mysli o podjeciu pracy
              spawacza, pomocnika na roli itp A nawet z perfekcyjnym niemieckim masz male
              szanse zostac tam kims wiecej niz tylko wykwalifikowanym robotnikiem. I coraz
              czesciej bedzie tak, ze wyksztalceni, zaradni Polacy nie beda tam jezdzic za
              praca. Wowczas Niemcą pozostana i tak nasi najmniej zdolni rodacy, ktorzy i tak
              wiecej niz te pare slow po niemiecku sie nie naucza...
            • xingxing Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 25.01.21, 21:25
              Szkoda tylko, że Twoje poglądy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Dzisiaj co raz więcej Polaków się uczy niemieckiego, więc będzie tak jak piszesz. To mnie przeraża.
    • renebenay Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 08.01.06, 03:29
      Jak bylem kiedys w szkole to za diabla nie chcialem uczyc sie rosyjskiego i
      nauczyciel mi powiedzial na boku ze,wrogiego jezyka nie wstyd sie
      nauczyc.Zrozumialem tak dobrze ze,dzisiaj na stare lata mowie jeszcze po
      niemiecku i francusku bo mieszkam w jednym z tych krajow.W europie
      angielski,niemiecki i francuski sa obowiazkowe i jezeli ktos faktycznie chce
      robic kariere to bez tego nie ruszy.W Niemczech nie ma powszechnego nauczania
      jezyka polskiego ale natomiast szefowie firm i ich wyzszy hierarchia personel
      ucza sie--zdolnosc komunikacji jest fenomenalna a to sie nazywa kapital.Np. moi
      synowie na studiach musza niestety tymi trzema jezykami operowac bo jezdza na
      praktyki do tych krajow a najstarszy z kolei dodatkowo chce opanowac jeszcze i
      rosyjski.Pozdrowienia.
      • Gość: poliglota Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 08.01.06, 08:13
        tak ja tez mowie 5 jenzykami
        a po niemiecku to nawet trzy slowa
        danke bitte,schwaine
        • individual000 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 10.01.06, 18:15
          Gość portalu: poliglota napisał(a):

> tak ja tez mowie 5 jenzykami
          > a po niemiecku to nawet trzy slowa
          > danke bitte,schwaine
          Taki(taka) z Ciebie poliglota jak ze mnie tort!Naucz sie na poczatek poprawnej
          polszczyzny... "jezyk" nie pisze sie przez "en"!Poliglota.... hee heee.Dobre!
      • Gość: ernie Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:25
        Pochwal się kombatancie w jakiż to sposób szkodzisz tym niemieckim wrogom -
        uszkadzasz ławki w parku czy obsrywasz pomniki ?
        • mephi100us ENGLISH ONLY PLEASE ! 09.01.06, 23:26
          Skorygujcie mnie jesli sie myle,ale skoro angielski jest juz obecnie 'lingua
          franca'a nawet,jak to nazwal kolega Nawad "kodem dostepu do rzeczywistosci",to
          czy wszyscy Europejczycy,ktorzy uwazaja sie za w miare wyksztalconych nie
          powinni tego jezyka znac,tak jak wypada znac geografie czy historie (np.
          cywilizacji zachodniej)??? Wypadaloby,nieprawdaz? W przeciwnym razie jest
          obciach i poczucie niedowartosciowania. I to tez powinno dotyczyc Niemcow! Bo u
          nich z angielskim tez nie jest za wesolo...Tak! Mlodziez potrafi sie
          komunikowac w tym jezyku,ale juz pokolenie 40-latkow i wszyscy starsi
          niekoniecznie! Nie dziwcie sie rowniez,ze pierwszy lepszy policjant w Berlinie
          czy pani w banku tego jezyka nie zna. Mowie to jako germanista oraz ktos kto w
          Niemczech bardzo dlugo mieszkal. Butny Niemiec polskiego sie uczyc nie bedzie z
          roznych powodow (glownie bo polski za trudny,a poza tym brzydko brzmi),ale jak
          ma motywacje w postaci polskiej zony czy interesow w Polsce,to jak najbardziej
          jest sie go w stanie nauczyc... i to dobrze! Chodzi mi o to,ze znajomosc
          angielskiego daje jakis parytet,poczucie rownosci,bo jak kazdy Europejczyk
          bedzie znal angielski tak jak to ma miejsce w przypadku Holendrow czy
          Szwedow,to wierzcie lub nie,ale Europa stanie sie duzo lepszym i
          przyjemniejszym miejscem pod sloncem. Znajomosc niemieckiego czy francuskiego
          ze wzgledu na warunki zyciowo-zawodowe jest samo przez sie zrozumiala i nikomu
          jeszcze nie zaszkodzila,ale jestem stanowczo przeciw dyktatowi tych jezykow w
          Europie jako pozostalosc myslenia kolonialnego i wygrzewanie sie w bylej chwale
          imperialnej!
        • renebenay R ernie 10.01.06, 01:31
          Przeczytaj jeszcze raz , przemysl i odpowiedz bo co napisales jest zalosne.
    • individual000 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 10.01.06, 18:10
      A moje pokolenie uczylo sie obowiozkowo jezyka rosyjskiego.. i jakos to nikomu
      nie przeszkadzalo..
      • ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 10.01.06, 22:12
        individual000 napisała:
        > A moje pokolenie uczylo sie obowiozkowo jezyka rosyjskiego.. i jakos to nikomu
        > nie przeszkadzalo..

No i dzięki temu rosyjski stał się w tamtym czasie "angielskim Układu Warszawskiego";)
        • individual000 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 11.01.06, 17:58
          hee hee.. dobre!Tylko ze jak dla mnie naprzyklad rosyjski do niczego sie nie
          przydal:( bo zyje w Deutschland..
    • Gość: madfashion Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: 80.54.200.* 11.01.06, 18:37
      A dlaczego uważasz, że język niemiecki jest językiem gorszym od wspomnianego
      przez ciebie hiszpańskiego, czy francuskiego?

Podany przez ciebie powód zaprzestania nauczania języka niemieckiego "bo niemcy
      nie uczą się polskiego", uważam za absurdalny.
      Proponując zastapienie niemieckiego hiszpanskim rozumiem, że uważasz iż w
      Hiszpanii czy Francji jęztk polski znajduję się częściej w programach szkolnych
      niż w Niemczech...

Dośc oryginalny tok rozumowiania :)))
      • ksiazemaly Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 12.01.06, 00:39
        Gość portalu: madfashion napisał(a):
        > A dlaczego uważasz, że język niemiecki jest językiem gorszym od wspomnianego
        > przez ciebie hiszpańskiego, czy francuskiego?

Wcale tak nie uważam. Twierdze jedynie, że nie są to języki
        mniej "międzynarodowe". A ich znajomość, może okazać się o wiele bardziej
        pożyteczna na arenie międzynarodowej.

Gość portalu: madfashion napisał(a):
        > Proponując zastapienie niemieckiego hiszpanskim rozumiem, że uważasz iż w
        > Hiszpanii czy Francji jęztk polski znajduję się częściej w programach
        > szkolnych niż w Niemczech...

Proponuje jedynie, aby język niemiecki nie był podstawowym językiem obcym- a
        jedynie jednym z kilku (!) języków możliwych do wyboru jako drugi język obcy.
        Oczywiście rozumiem, że od tej zasady mogą być wyjątki.
        • Gość: ola Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.sm-rozstaje.pl 12.01.06, 14:57
          ja uwazam ze jezyk niemiecki moze sie przydac i dlatego jak moje dziecko
          pojdzie do skzoly to bede sie starala zapisac je wlasnie do klasy z jezykiem
          niemieckim. Angielskiego i tak bedzie sie uczylo prywatnie (nawet jakby mialo
          angielski w szkole, to przeciez godzina tygodniowo na poczatku edukacji to za
          malo, wiec i tak by sie uczylo). A tak to przynajmniej bedzie mialo pod koniec
          podstawowki jakies podstawy z niemieckiego i angielskiego tez :)
    • xtrin Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 12.01.06, 21:44
      Raczej angielski powinien być jezykiem podstawowym, ale drugim zdecydowanie
      niemiecki, a trzecim rosyjski. Hiszpański czy francuski w naszej części Europy
      nie odgrywają specjalnego znaczenia.

Z drugiej strony... Mój dziadek zawsze powtarzał, że warto przede wszystkim
      uczyć się jezyka wroga, z przyjacielem i tak się jakoś porozumiesz. I miał
      niezle podstawy, by tak uważać - znajomość niemieckiego dwukrotnie uratowała mu
      życie. Może to zbyt naznaczone smutną historią podejście, ale chyba daje jednak
      troche do myślenia.
      • snajper55 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 25.01.21, 22:43
        xtrin napisała:

> Raczej angielski powinien być jezykiem podstawowym, ale drugim zdecydowanie
        > niemiecki, a trzecim rosyjski. Hiszpański czy francuski w naszej części Europy
        > nie odgrywają specjalnego znaczenia.
        >
        > Z drugiej strony... Mój dziadek zawsze powtarzał, że warto przede wszystkim
        > uczyć się jezyka wroga, z przyjacielem i tak się jakoś porozumiesz. I miał
        > niezle podstawy, by tak uważać - znajomość niemieckiego dwukrotnie uratowała mu
        > życie. Może to zbyt naznaczone smutną historią podejście, ale chyba daje jednak
        > troche do myślenia.

A ja uważam, że najlepiej znać język sąsiadów. Czyli warto uczyć się rosyjskiego i niemieckiego. Szczególnie, że są to dwa najpopularniejsze języki w Europie.

Język rosyjski jest językiem narodowym dla 120 mln. Europejczyków, język niemiecki - dla 95 mln., francuski - dla 80 mln., angielski - 70 mln., turecki - 70 mln., włoski - 69 mln., hiszpański - 45 mln., ukraiński - 45 mln., Polski - 40 mln.

S.
    • obserwator55 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 12.01.06, 23:26
      by lepiej zrozumieć okupanta :))
    • Gość: natalka85 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 23:51
      a ja dziś miałam kolokwium z niemca. a najgorsza to jest ta rekcja. nie wiem po
      co tego uczą.
      • snajper55 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 25.01.21, 22:35
        Gość portalu: natalka85 napisał(a):

> a ja dziś miałam kolokwium z niemca. a najgorsza to jest ta rekcja. nie wiem po
        >
        > co tego uczą.

Ja nie wiem po co uczą cię czegokolwiek.

S.
    • marysia75 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 12.01.06, 23:59
      ksiazemaly napisał:

Byc moze lepszym rozwiazaniem jest przeznaczenie
      > pieniadzy podatnikow na rozpowszechnianie innych jezykow, chociazby
      > hiszpanskiego lub francuskiego?

Salut Prince Petit:)
    • snajper55 Re: Dlaczego w polskich szkołach uczy sie niemiec 25.01.21, 22:33
      ksiazemaly napisał:

> W naszym szkolnictwie b. często spotyka się naucznie języka niemieckiego,
      > jako "podstawowego" jezyka obcego. Skoro angielski stal sie jezykiem
      > miedzynarodowym, to obowiazuje takze Niemcow...

Nie, angielski nie obowiązuje ani Niemców, ani Polaków ani Czechów.

> Czy oni tak powszechnie ucza swoja mlodziez polskiego...?

A dlaczego mieliby uczyć?

> Byc moze lepszym rozwiazaniem jest przeznaczenie pieniadzy podatnikow na rozpowszechnianie innych
      > jezykow, chociazby hiszpanskiego lub francuskiego?

A czy Hiszpanie lub Francuzi uczą swoje dzieci języka polskiego?

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka