jovanka7 21.01.06, 10:49 Kto wie dlaczego człowiek, którego uczucia zraniono odczuwa fizyczny ból w sercu? Dlaczego zakochany "czuje, w którym miejscu ma serce"? Co serce jako organma wspólnego z głębokimi przeżyciami emocjonalnymi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: głupie serce 21.01.06, 16:46 To nie serce, lecz splot słoneczny. Taki kłębek nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: głupie serce 21.01.06, 17:43 Oj, oj. Mam w srodku klebek nerwow, a dotad o tym nie wiedzialam :-D Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: głupie serce 21.01.06, 19:28 No widzisz, a udinozaurów był on taki duży, że wręcz robił za drugi mózg :) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: głupie serce 22.01.06, 01:36 Jakie to szczescie, ze nie jestem dinozaurem. Sciskanie w dolku byloby wowczas nie do zniesienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klemantynka Re: głupie serce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 18:04 Nie wiem, ale czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: głupie serce IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.01.06, 23:24 Może dlatego, że kiedyś uważano serce za najważniejszy organ, bo jak przestawało bić, człowiek umierał, wierzono też, że "siedzą" tam uczucia. Wzięło się to też z tego, że jak np. człowiek się boi, to mu serce "staje", serce mu drży na widok kogoś ukochanego. Nawet w innych językach też z sercem wszystko się wiąże - serdecznie (z całego serca) kogoś witamy, Niemcy zaś "herzlich" witają. Wiwat serducho. Odpowiedz Link Zgłoś
undercoverme Re: głupie serce 22.01.06, 11:18 Te wszystkie powiedzenia wzięły się właśnie stąd, że odczuwa się te emocje fizycznie - właśnie w okolicy serca. Mnie interesuje: dlaczego tam właśnie? To ciekawe z tym splotem - co dzieje się z tymi nerwami w momencie "ściśnięcia w dołku"? Odpowiedz Link Zgłoś
lusia501 Re: głupie serce 21.01.06, 23:30 Serce mądrzejsze i bardziej uczciwe niż rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: głupie serce 22.01.06, 12:01 Ja nie wiem bo jestem bez serca i bez uczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia75 Re: głupie serce IP: *.243.81.adsl.skynet.be 22.01.06, 13:55 Zakochalas sie w tym, ktory swietuje w piatki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka7 Re: głupie serce 22.01.06, 15:40 chyba tak. ale jak mozna sie zakochac w kims kogo sie nie zna? to chyba te slynne feromony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia75 Re: głupie serce IP: *.243.81.adsl.skynet.be 22.01.06, 15:59 jovanka7 napisała: > chyba tak. ale jak mozna sie zakochac w kims kogo sie nie zna? to chyba te > slynne feromony. Oczywiscie, ze mozna! Czasem nawet lepiej! (Gdyby bylo inaczej, zostaliby nam tylko sasiedzi... ;) Jak nic feromony, ale czasem Chanel N°5 im bardzo pomaga;) Trzymaj sie i napisz *cos wiecej* ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka7 Re: głupie serce 23.01.06, 12:45 Codziennie go widywałam i NIC. Jednego dnia dowiedziałam się od kogoś, że nic nie jest w stanie go wyprowadzić z równowagi, że "w ogóle jakiś dziwny jest". Od tego momentu go kocham! Nagle zauważyłam,że jest ucieleśnieniem mojego ideału. Dotychczas faceci zrywali ze mną bo "nikt ich jeszcze tak w życiu nie wkurzał". Niektórzy nawet debiutowali przy mnie w roli damskich bokserów! On podobno sie nie sie nie denerwuje - religia mu zabrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia75 tajemnicza religia IP: *.246.81.adsl.skynet.be 23.01.06, 13:06 Co to za religia??? Pytam i mysle moze moj chlop by na nia przeszed??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka7 Re: tajemnicza religia 23.01.06, 13:09 Sama nie wiem!! Nie chce go pytać bo go nie znam ale sama umieram z ciekawości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia75 Re: tajemnicza religia IP: *.246.81.adsl.skynet.be 23.01.06, 13:11 A on, ze tak powiem, polskojezyczny jest? Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka7 Re: tajemnicza religia 23.01.06, 13:34 Tak, Polak z krwi i kości, obywatelstwo polskie, nazwisko też jak najbardizej, wiem wszystko bo koleżanka z pokoju jest kadrową ;) Nikomu nie mówię o moim sekretnym uczuciu więc też i wypytywać nie chcę o kolegę bo mogłoby się roznieść. A raczej zachowam to dla siebie bo sprawa nie ma przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: tajemnicza religia 23.01.06, 23:53 To nie religia. To przewaga mózgu nad mięśniami. Odpowiedz Link Zgłoś