Dodaj do ulubionych

Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdomnym!

22.01.06, 23:06
To strasznie smutne, że biskupi mieszkajacy w palacach, ksieza zajmujacy
kulkustetmetrowe parafie, oraz zakonnicy w swoich ogromnych pustawych
klasztorach nie wpuszczaja do nich bezdomnych i pozwalaja im na
umieranie z zimna.
Dlaczego tak postępują? Myslę, że wiedzą, że piekła nie ma.

Obserwuj wątek
    • marysia75 Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom 22.01.06, 23:27
      palnick napisał:

> To strasznie smutne, że biskupi mieszkajacy w palacach, ksieza zajmujacy
      > kulkustetmetrowe parafie, oraz zakonnicy w swoich ogromnych pustawych
      > klasztorach nie wpuszczaja do nich bezdomnych i pozwalaja im na
      > umieranie z zimna.
      > Dlaczego tak postępują? Myslę, że wiedzą, że piekła nie ma.

Palnick, to co glosisz szlachetnym jest i godnym uwagi ale: charity begins at
      home!
      • Gość: Bilala Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.01.06, 23:58
        Palnick zapewne nie mieszka w biskupim pałacu, ale choć jeden bezdomny może i u
        niego by się zmieścił?
        • Gość: Echo Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom IP: *.dsl.snfc21.sbcglobal.net 23.01.06, 03:57
          Moja kolezanka, bardzo idealistyczna, wziela udzial w programie przyjmowania
          bezdomnych do domu zorganizowanym przez catholic charities. Pisala w tym czasie
          jakas wazna prace naukowa i robila przez kilka miesiecy obliczenia na laptopie.

Pewnego dnia zniknal jej laptop. Policja szybko go odzyskala od jednego z
          bezdomnych ale caly dysk byl wymazany. Byla potwornie zalamana i przestala
          zapraszac bezdomnych.

Pomyslmy teraz o zapraszaniu do "palacow" biskupich ktore sa de facto biurami
          z duza iloscia waznych dokumentow.

Bezdomnych trzeba przyjmowac do przylulkow dla bezdomnych i Kosciol to robi.
          • palnick Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom 23.01.06, 09:26
            Gość portalu: Echo napisał(a):

> Pomyslmy teraz o zapraszaniu do "palacow" biskupich ktore sa de facto biurami
            > z duza iloscia waznych dokumentow.
            ------------
            Chyba sobie kpisz. Zgadzam się oczywiście, że kościoły to biura. Biura
            wydzierające pieniądze z wiernych ale biuro w to jedno z kiklunastu do
            kilkudziesięciu pomieszczeń.
            ----------
            >
            > Bezdomnych trzeba przyjmowac do przylulkow dla bezdomnych i Kosciol to robi.
            ----------
            Kościół w Polsce prowadzi może kilka takich instytucji - na tym się nie robi
            kasy :)
            • zloty_delfin Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom 23.01.06, 22:47
              palnick napisał:

> Kościół w Polsce prowadzi może kilka takich instytucji - na tym się nie robi
              > kasy :)

W samym Krakowie jest co najmniej kilka, a Kraków to chyba nie cała Polska?
            • matysia_k Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom 26.01.06, 13:25
              Dlaczego wydzoierające pieniądze? Dlaczego tak uważasz? Ktos ci z księzy kiedys
              wydarl z kieszeni cos? a ja daje sama, bez proszenia, bo mam taką potrzebę.Ci
              którzy najgłosniej morde drą ,że Kościól utzrymuje sie z pieniędzy wiernych
              nigdy nic nie daja.Odczep się od ofiarodawców, to nasza sprawa.
              • palnick Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom 26.01.06, 15:56
                matysia_k napisała:

> Dlaczego wydzoierające pieniądze? Dlaczego tak uważasz? Ktos ci z księzy
                kiedys wydarl z kieszeni cos? a ja daje sama, bez proszenia, bo mam taką
                potrzebę.
                ----------
                Wyprali ci mózg to postepujesz nieracjonalnie i jeszcze się z tego cieszysz :)
                ------
                Ci którzy najgłosniej morde drą ,że Kościól utzrymuje sie z pieniędzy wiernych
                > nigdy nic nie daja.Odczep się od ofiarodawców, to nasza sprawa.
                ---------
                Odczepcie się z tymi waszymi bajkami od budżetu i dotacji państwowych.
                Utrzymujcie swoje hobby za własne wyłącznie pieniądze.
      • aktsieta Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom 23.01.06, 21:57
        Jak można biedzie otworzyć dzrzwi przecież to brudne,zapchlone to nie po katolicku,takie rzeczy tylko chrześcijanie robią albo jacyś inni sekciarze
    • Gość: Daria Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.01.06, 07:20
      Przeciez wiekszosc bezdomnych to alkoholicy ktorzy maja rodziny. Niech ich
      rodzina wpusci
      • Gość: Pokrak Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 08:37
        Gość portalu: Daria napisał(a):
        (...) Niech ich rodzina wpusci

Jak ja kocham te nasze katolickie zachowania.
      • palnick Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom 23.01.06, 09:27
        Gość portalu: Daria napisał(a):

> Przeciez wiekszosc bezdomnych to alkoholicy ktorzy maja rodziny. Niech ich
        > rodzina wpusci
        ----------
        A większość kobiet o imieniu Daria to dziwki.
        • Gość: Echo Wielki jest ten twoj lewacki intelekt IP: *.dsl.snfc21.sbcglobal.net 23.01.06, 15:28
          >A większość kobiet o imieniu Daria to dziwki. Wielce pokretny.
    • palnick Pleban i pukanie do drzwi... 23.01.06, 15:05
      Myslę, że interesującym byłoby nakręcenie reportażu o parze podróżującej po
      zamrożonej Polsce i pukającej do "świętych" drzwi, z prośbą o nocleg.
      Powinna to być para:
      Męzczyzna w sile wieku z brodą, kobieta młoda w zaawansowanej ciąży. Oboje
      widocznie ubogo odziani.
      Ciekaw jestem ilu wielebnych nie poszczułoby tej pary psami?
      Myślę, że historia z NT mogłaby się powtórzyć.
      A jak wy sądzicie?

• Gość: marysia75 Re: Pleban i pukanie do drzwi... IP: *.244.81.adsl.skynet.be 23.01.06, 15:11
        palnick napisał:

> Męzczyzna w sile wieku z brodą, kobieta młoda w zaawansowanej ciąży. Oboje
        > widocznie ubogo odziani.
        > Ciekaw jestem ilu wielebnych nie poszczułoby tej pary psami?
        > Myślę, że historia z NT mogłaby się powtórzyć.
        > A jak wy sądzicie?

Palnik, jak ty masz brode, to ja sie nawet o zaawansowana ciaze postaram (czego
        sie nie robi dla sztuki!).
        • supaari Re: Pleban i pukanie do drzwi... 23.01.06, 15:21
          Gość portalu: marysia75 napisał(a):

>
          > Palnik, jak ty masz brode, to ja sie nawet o zaawansowana ciaze postaram
          (czego sie nie robi dla sztuki!).

Ale przed końcem zimy nie zdążysz! Dobra, oboje macie czas do następnej - Ty z
          ciążą (tylko się nie pośpiesz!), a Palnick z brodą!
          • Gość: marysia75 Re: Pleban i pukanie do drzwi... IP: *.244.81.adsl.skynet.be 23.01.06, 15:24
            > Ale przed końcem zimy nie zdążysz! Dobra, oboje macie czas do następnej - Ty
            z
            > ciążą (tylko się nie pośpiesz!), a Palnick z brodą!

Jezeli depresja moze byc maskowana, to dlaczego ciaza nie moze byc urojona (z
            symptomami)?
            Wszystko zalezy od motywacji pozytywnej! ;)
            • supaari Re: Pleban i pukanie do drzwi... 23.01.06, 15:38
              > Jezeli depresja moze byc maskowana, to dlaczego ciaza nie moze byc urojona (z
              > symptomami)?
              > Wszystko zalezy od motywacji pozytywnej! ;)

Toż to oszustwo! Bo - jak rozumiem - Ty będziesz sobie zdawać sprawę
              z "urojenia"?
              • Gość: marysia75 Re: Pleban i pukanie do drzwi... IP: *.244.81.adsl.skynet.be 23.01.06, 15:43
                > Toż to oszustwo! Bo - jak rozumiem - Ty będziesz sobie zdawać sprawę
                > z "urojenia"?

Urojenia, (czytaj: wyobraznia) to moja specjalnosc :)
        • palnick Re: Pleban i pukanie do drzwi... 23.01.06, 15:25

> Palnik, jak ty masz brode, to ja sie nawet o zaawansowana ciaze postaram
          (czego sie nie robi dla sztuki!).
          ---------
          Pozwolisz, że ciążą sam bym się zajął ? :)
          • Gość: Echo Re: Pleban i pukanie do drzwi... IP: *.dsl.snfc21.sbcglobal.net 23.01.06, 15:30
            > Pozwolisz, że ciążą sam bym się zajął ? :

Samemu i tak ci nic nie wychodzi. A twoja fikcja jest slaba.
          • Gość: marysia75 Re: Pleban i pukanie do drzwi... IP: *.244.81.adsl.skynet.be 23.01.06, 15:41
            Ty masz misje brody! Ciaze zostaw tym, ktorym juz sprawdzono kwalifikacje -:)
      • palnick Re: Pleban i pukanie do drzwi... 23.01.06, 18:18
        No to jak myślicie myszy kruchciane, przyjąłby pleban taką parę, czy znów
        doszłoby do porodu w stajence?
        • Gość: marysia75 Re: Pleban i pukanie do drzwi... IP: *.244.81.adsl.skynet.be 23.01.06, 19:02
          Palnik, za te *myszy kruchciane* to ja ci chyba wirtualnej buzi dam!!!
          Tego mi brakowalo!!! ;))) Gdyby jeszcze jakies idiomatyczne wyrazenie zwiazane
          z kruchta, kropielnica i kropidlem chcialo ci przyjsc do glowy....! ;)
    • Gość: merlin Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 15:35
      a kto Ci idioto powiedział ze nie otwierają? w mojej parafii (poznań) ksiądz
      przyjął pod swój dach 9 bezdomnych, do dyspozycji ma sam 2 pokoje!! a Ty, skoro
      tak każdemu wytknąc umiesz, moze sam bys kogos przyjął? to nic, ze mieszkasz w
      bloku, Twoja dobra wola moze ocalić zycie chociaż jednemu bezdomnemu
      człowiekowi. Czy w tą zimę, poszedłeś na dworzec, zeby kupić bezdomnemu chociaż
      ciepłą herbatę z automatu za 0.80 zł? zastanów sie człowieku zanim cos
      napiszesz... i zacznij od siebie
      • Gość: Pierdziel Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 16:38
        Gość portalu: merlin napisał(a): (...)
        > a kto Ci idioto powiedział (...)

No wiesz...... Bracie katoliku! Tak brzydko się odzywać. Jak ci nie wstyd!
        Kompromitujesz moją ukochaną i najlepszą wiarę na świecie!
      • palnick Re: Biskupi i ksieza otworzcie drzwi wasze bezdom 23.01.06, 18:20
        A kto Ci idioto powiedział ze tego nie robię?
    • crax palnick... 23.01.06, 18:39
      ...wiesz... ja bardzo współczuję i całym sercem popieram bezdomnych...
      Domyślam się, co to znaczy NIE MIEC DOMU. osobiście wolałbym zdechnąć, niż
      znaleźć się na ich miejscu.
      No ale obiektywnie rzecz biorąc to czasami oni trochę przesadzają.
      No weźmy przytuliska... Choćby np. św. Brata Alberta w moim mieście (Kielce).
      Cały czas w lokalnym radiu trąbią, że są wolne miejsca. A oni wolą wegetować na
      ulicach i w pustostanach. I tam zamarzać na śmierć... A dlaczego? Nie wiesz
      czasem?
      Ano dlatego, że nie odpowiada im "zbyt surowy regulamin" noclegowni. Wiesz już
      na pewno, o czym mówię. Otóż: 90% bezdomnych (ostatnie dane, które słyszałem)
      to alkoholicy. Ten "surowy regulamin" to ZAKAZ PICIA ALKOHOLU. No i nie
      przyjmowanie "pensjonariuszy" będących pod jego wpływem. Dlatego właśnie
      wybierają "wolność". Która kończy się... no wiesz... tak, jak się kończy.
      Zamarznięciem. Problemem nie jest brak miejsc dla bezdomnych ale sami bezdomni,
      niestety.
      Jestem baaardzo daleki od bronienia biskupów, klechów itp. osobników, ale
      zastanów się: chciałbyś wpuścić pod swój dach stado nachlanych i agresywnych
      meneli? No odpowiedz szczerze...

P.S. A problem znam dość dobrze, bo z racji swojego byłego miejsca zamieszkania
      Dworzec Centralny znam lepiej od swojego domu ;)
      • imielinka1 Re: palnick... 23.01.06, 21:48
        ale jak tak popatrzeć na wielkie kościoły ... a przede wszystkim to to zaplecze
        kościołów to aż niesprawiedliwym się wydaje być to, że kościół głosząc
        wspaniałą, opiekuńczą religię tak mało interesuje się tymi najbardziej
        potrzebującymi. Przecież przygotowanie pomieszczenia z niczym do ukradzenia,
        zniszczenia (a nawet na wzór izb wytrzeźwień - tylko bardziej humanitarne) i
        odizolowanego od tych 'apartamentów' to nie jest taki problem. A opieka
        nad 'owieczkami' chyba leży w powinności księży. A prysznic i pralnia i
        kaloryczny posiłek często by się tym ludziom przydał. Tylko obawiam się, że i
        tak te obowiązki spadłyby na zakonnice... a tych mi żal...
        • po_godzinach Re: palnick... 23.01.06, 21:51
          "Tylko obawiam się, że i
          tak te obowiązki spadłyby na zakonnice... a tych mi żal..."

No tak, ten obowiązek powinni wziąć na siebie parafianie. Zgłosić się do
          proboszcza i zaproponować pomoc - tak?
          • imielinka1 Re: palnick... 24.01.06, 22:25
            NIE, nie parafianie a sami księża - to oni głoszą pomoc bliźnim i - jak
            rozumiem - sami też powinni to robić i to WŁASNYMI rękami. Księża mają w
            zwyczaju wysługiwać się zakonnicami a te są zahukane, zastraszone - i jest mi
            ich żal i napewno nie chciałabym dokładać im roboty.
            • palnick Re: palnick... 26.01.06, 11:42
              imielinka1 napisała:

> NIE, nie parafianie a sami księża - to oni głoszą pomoc bliźnim i - jak
              > rozumiem - sami też powinni to robić i to WŁASNYMI rękami.
              ---------
              Zwłaszcza, że głoszą podobne zasady. Głoszą je do wykonania przez trzodę
              kościelną :)
    • Gość: Brrr :-) IP: *.spacebar.no / *.spacebar.no 24.01.06, 20:47
      • palnick Re: :-) 28.01.06, 14:45
        zimno?:)
    • jego_ekscelencja Polacy, zamknijcie drzwi wasze biskupom i księżom! 26.01.06, 12:53
      Może to ich nauczy szacunku...
    • gosc.z.korony Racja! Przyznaję Palnickowi rację! 26.01.06, 19:31
      W telewizji, podczas wielkich mrozów, usłyszałem doniesienie o jednym tylko
      księdzu, który zadeklarował, że otworzy kościół, by mogli schronić się tam
      ludzie. I jakoś nie słyszało się o masowych akcjach księży, czy biskupów. Też
      mnie to uderzyło. To wstyd! Wygląda na to, że koloratkowi siedzieli sobie w
      cieple przy luksusowych piecach.
      • palnick Re: Racja! Przyznaję Palnickowi rację! 26.01.06, 20:10
        gosc.z.korony napisał:

> W telewizji, podczas wielkich mrozów, usłyszałem doniesienie o jednym tylko
        > księdzu, który zadeklarował, że otworzy kościół, by mogli schronić się tam
        > ludzie. I jakoś nie słyszało się o masowych akcjach księży, czy biskupów. Też
        > mnie to uderzyło. To wstyd! Wygląda na to, że koloratkowi siedzieli sobie w
        > cieple przy luksusowych piecach.
        -------
        Sącząc koniak w czasie rozmyślań o nowej encyklice białego satrapy z Watykanu :)
        • miesiekido Re: A może by tak wszyscy bez względu na - 26.01.06, 20:49
          • miesiekido Re: A może by tak wszyscy bez względu na - 26.01.06, 21:08
            światopogląd chcieli dojrzeć innego !
            Tak czy siak czy biskupi czy ateiści tłumaczą niechęć do pomocy innym tym że
            potrzebujący to pasożyty .Miej serce , patrz w serce - pomóż.
            Jak dałem złotówkę proszącemu to stu krzyczało że to narkoman !Nie wiem , nie
            znam , chcę pomóc choć troszkę !Nikt nie mówił ja wierzę , nikt nie mówił ja
            ateista ! Palnick mówiłeś polegaj na rozumie - ok.Dla mnie każdy kto ma innego
            człowieka za śmiecia i pomija go obojętnie to burak .A czego ty oczekujesz od
            kleru jak reszta wyzwolonych , wolnych myśli tylko o sobie ? Ilu tych wielkich
            mogących myśli o biedakach ? Mam gdzieśi białych , czrnych i czerwonych dla
            mnie liczy się człowiek i czyn ! A wszystkim innym życzę tylko dobrego.
            • palnick Re: A może by tak wszyscy bez względu na - 26.01.06, 21:46
              miesiekido napisał:

> światopogląd chcieli dojrzeć innego !
              > Tak czy siak czy biskupi czy ateiści tłumaczą niechęć do pomocy innym tym że
              > potrzebujący to pasożyty .Miej serce , patrz w serce - pomóż.
              > Jak dałem złotówkę proszącemu to stu krzyczało że to narkoman !Nie wiem , nie
              > znam , chcę pomóc choć troszkę !Nikt nie mówił ja wierzę , nikt nie mówił ja
              > ateista ! Palnick mówiłeś polegaj na rozumie - ok.Dla mnie każdy kto ma
              innego człowieka za śmiecia i pomija go obojętnie to burak .A czego ty
              oczekujesz od kleru jak reszta wyzwolonych , wolnych myśli tylko o sobie ? Ilu
              tych wielkich mogących myśli o biedakach ? Mam gdzieśi białych , czrnych i
              czerwonych dla mnie liczy się człowiek i czyn ! A wszystkim innym życzę tylko
              dobrego.
              ----------
              Oczekuję od wszystkich człowieczeństwa, współczucia i dobroci.
              • Gość: miesiekido Re: A może by tak wszyscy bez względu na - IP: *.net.pl / 80.54.28.* 28.01.06, 08:30
                I ja tego oczekuję .Jeszcze wierzę w Człowieka.
    • Gość: ksiądz katolicki TAK! - Ale ile mi dasz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 09:00
      • miesiekido Re: TAK! - Ale ile mi dasz??? 28.01.06, 19:25
        księżom nie daję mam od tego żonę!
        • palnick Re: TAK! - Ale ile mi dasz??? 31.01.06, 23:42
          miesiekido napisał:

> księżom nie daję mam od tego żonę!
          --------
          :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka