beatrix01 24.02.06, 19:33 slyszalam ze ostatnio licealisci protestowali przeciw religii w szkole.jestem za nawet jesli mnie to juz nie dotyczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatrix01 Re: religia w szkole 24.02.06, 19:47 nie wiem chyba w ogole przeciw religii w szkole .... Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: religia w szkole 24.02.06, 19:51 A to nie wystarczy im nie chodzić na religię? Odpowiedz Link Zgłoś
markiz.de.sade Re: religia w szkole 24.02.06, 20:02 Żyjemy w państwie wyznaniowym, więc religia w szkole to oczywistość. Widzę w tym pewien pozytyw. Nic tak nie zwiększa liczby racjonalnie myślących, jak przeciętny polski ksiądz katecheta. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: religia w szkole 24.02.06, 20:25 A przeciętny racjonalnie myślący? Niczym baranek pokoju, słońce ludzkości, oaza tolarancji nam się objawia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula Re: religia w szkole IP: *.trustnet.pl 24.02.06, 20:59 moim zdaniem religia powinna byc przede wszystkim prowadzona przez księzy ,a nie przez nawiedzonych katechetow.Są to osoby po jakimś chorym kursie przeszkolone .Niestety miałam ja i moje dziecko do czynienia z taka osoba ,która cvały czas powoływała sie na wartosci religijne,a syna wyzywała od debila ,że powinien chodzić do szkoły specjalnej i do psychiatry.Podchodziła do niego w sposób bardzo agresywny.Tym bardziej ,iż syn miał na papierku stwierdzoną nadpobudliwość.Taka osoba uczy w podstawówce religi. Odpowiedz Link Zgłoś
jollaa Re: religia w szkole 24.02.06, 21:23 Protestowali przeciw zdawaniu religii na maturze. Nie wiem czy chodziło tylko o rzymskokatolicką, ale znając realia naszych szkół, że właściwie nie ma wyboru to myślę, że mieli rację. Jeżeli wiedza o wszystkich religiach mogłaby być zdawana, to można by się zastanowić, ale nie w sytuacji kiedy nie ma wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Powinna być całkowicie wycofana ze szkół. 24.02.06, 23:55 Niech wierni sami sobie organizują lekcje religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: religia w szkole IP: 80.48.96.* 25.02.06, 09:54 Religia w szkołach nie jest obowiązkowa, wystarczy na nią nie chodzić a umrze śmiercią naturalną. Zmaleje popyt wyeliminuje się podaż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dantejka Religia w szkole IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 25.02.06, 12:14 Tak jak kiedyś lekcje religii powinny się odbywać w salach przy kościołach a nie w szkole.Nikt nikogo by nie zmuszał do chodzenia.Kto by chciał to by chodził.Umarłoby śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia w szkole IP: *.chello.pl 25.02.06, 13:18 Gość portalu: Dantejka napisał(a): > Tak jak kiedyś lekcje religii powinny się odbywać w salach przy kościołach a > nie w szkole tak jak teraz jest ma zostać .Nikt nikogo by nie zmuszał do chodzenia. nikt nie zmusza Kto by chciał to by > chodził. kto chce, ten chodzi Umarłoby śmiercią naturalną. a co by umarło?, co do smierci naturalnej, to jestem też za Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: Religia w szkole IP: 80.48.96.* 25.02.06, 13:23 Myślę,że nie ma co protestować w szkole przeciw czemuś co jest nieobowiązkowe. To tak, jakbym prostestowała przeciw kółku biologicznemu na które nie muszę chodzić i nie chodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
angels_dont_kill Re: religia w szkole 29.04.06, 20:42 Gość portalu: Lena napisał(a): > Religia w szkołach nie jest obowiązkowa, wystarczy na nią nie chodzić a umrze > śmiercią naturalną. Zmaleje popyt wyeliminuje się podaż. Spoko, tylko po 1. nikt nie chce odstawać, po 2. to, ze chodzisz na religie nie jest swiadectwem Twojej woli, chodzisz z urzedu, z wlasnej woli moze sie najwyzej wypisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Za moich czasów :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 13:44 Była religia w salkach przykościelnych. Dzięki temu była na wyższym poziomie, dzieci chodziły na nią z chęcią, bo jakby ksiąd, albo siostra ucząca byli źli, toby nikt nie przyszedł. Dzięki temu religia był NA PRAWDĘ nieobowiązkowa. Wadą rozwiązania było to że godziny często nie pasowały do planu lekcji, i że trzeba było na religię iść osobno. Jestem wię ZA RELIGIĄ W SZKOLE, ale na prawdę nieobowiązkową. Nie wiem jak to zrobić, obecna forma religii nie podoba mi się, zdarzające się incydenty bicia i zastraszania dzieci na religii, co prawda bardzo rzadkie, ale jednak są, dawniej tego nie było na religi, choć było w szkole, po prostu dzieci nie poszłyby na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.r.e.s.t Re: Za moich czasów :) 25.02.06, 14:32 Można to połączyć i do każdej szkoły dobudować oddzielna salkę :D Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Miast religii... 25.02.06, 18:28 Miast nieobowiązkowej religii dać obowiązkową filozofię. Dzięki temu nie wspominałoby się lapidarnie o nurtach filozoficznych na j. polskim i historii. Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Miast religii... 25.02.06, 18:30 Aha, kurs rozpoczynałby się w szkole średniej, w gimnazjum niech sobie będzie ta religia, to ostatni moment, kiedy jest strawna w swojej obecnej formule. A jak komuś nie odpowiadałaby filozofia w szkole średniej... Cóż, konieczność obowiązkowej edukacji kończy się na gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jedna godzina obowiązkowa więcej! Nigdy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 19:25 Odpowiedz Link Zgłoś