Dodaj do ulubionych

Ruda Ślaska - stolica fraszki

11.03.06, 08:51
Witam wszystkich bywalców tego forum.
Pozwolę sobie zrobić to w odrębnym wątku. Taki temat mieści sie jednak w
zakresie forum, gdyż tyczy, najprościej to ujmując, spraw etnicznych.
Zapraszam na forum które sam prowadzę, a ma specyficznie ślaski charakter
(link w sygnaturce).
Mam nadzieję, że w tym watku będę miał okazję podyskutować o regionaliźmie
(nie tylko śląskim), o sposobach promocji tego zjawiska i przeciwdziałaniu
glajszaltowaniu tego co jest naszym bogactwem właśnie dzięki różnorodności
(wielokulturowości).
Obserwuj wątek
    • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 11.03.06, 17:25
      Witaj:))
      Wspaniała jest Twoja twórczość! Na razie przejrzałam niektóre wątki, ale w
      wolnych chwilach będę tam zaglądać. Mam nadzieję, że publikujesz swoje prace?
      Wyborna to promocja śląskiego.

Fajne fraszki o Afryce. Dołączę je do linka afrykańskiego.
      • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 11.03.06, 21:59
        Witam.
        Wiem, że trudno czyta się te rymowanki śląskie, więc tym bardziej cieszę się
        jeśli ktoś usiłuje je czytać i zrozumieć. Właśnie w tym widzę niejako promocję
        śląskości.
        Co do publikacji, to sporadycznie ukazywały się jakieś rymowanki w lokalnych
        gazetach, jednak raczej nikt sie tym nie interesuje. Oczywiście za wyjątkiem
        pasjonatów-amatorów podobnych do mnie.
        W sumie to właściwie wystarczają mi fora GW. Choć spotyka się to czasem z
        dużymi oporami, to przecież systematycznie publikuję tu swoje fraszki już
        trzeci rok.
        • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 12.03.06, 21:20
          Tylko początek jest trudny. Jestem już trochę oczytana ze śląskim, bo czasami
          czytam czyjeś wypowiedzi na innym forum.

>Oczywiście za wyjątkiem pasjonatów-amatorów podobnych do mnie.

Bez pasjonatów nie byłoby żadnych osiągnięć. Życzę powodzenia, tak trzymaj!

>W sumie to właściwie wystarczają mi fora GW. Choć spotyka się to czasem z
          >dużymi oporami, to przecież systematycznie publikuję tu swoje fraszki już
          >trzeci rok.

Mam nadzieję, że nie są to opory ze strony administracji? Fora są dobrą sprawą,
          ale nie wszyscy mają do nich dostęp. Obecne czasy nie zbyt sprzyjają poezji,
          niezależnie od języka.
          • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 13.03.06, 21:28
            Hmm, tak sobie myślę, że może ten watek przibliży Ci temat
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=11518549
            Lektura jest ciekawa i wiele wyjaśnia.
            • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 13.03.06, 23:28
              I tak bywa. Trudno zadowolić wszystkich. Mielubiejący wierszy nie chcą przebijać
              się przez poezje. Dobrze, że masz swoje miejsce z imponującym wkładem. Pisz, bo
              się podoba. Linki podrzucać można wszędzie, na publiczne też.
              Pozdrawiam
              • eichendorff Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 14.03.06, 11:33
                Jest pewna grupa osób niechętnych wszelkim inicjatywom Bronka. Są wśród nich
                ci, którzy walczą ze śląską tożsamością pod każdą postacią, również ci, dla
                których jedynym sensem bycia na forum jest ciągłe jątrzenie i wszczynanie
                awantur, ale także moderatorzy niektórych forów, którzy do swoich obowiązków
                podchodzą zbyt dosłownie i podciągają bronkową twórczość pod spamowanie. Prawda
                jest jednak taka, że regulamin (Netykieta), jak to często bywa z przepisami
                prawa, w momencie swego powstania nie przewidywał takiego zjawiska jak toczenie
                dyskusji za pomocą fraszki. Bronek jest z pewnością prekursorem "forumowej
                poezji", a jak wiadomo poezja nie daje się "ubrać" w jakieś wcześniej ustalone
                reguły i ramy.
                • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 14.03.06, 19:38
                  Cóż, Eichendorff, "każdy kij ma dwa końce".
                  Pojawiła sie na tych forach śląska fraszka w dość dużym wyborze i już po prostu
                  jest. Jakieś ataki szeregowych użytkowników praktycznie nie mają wpływu na moje
                  poczynania. Pomijając czasem ostrzejszą odpowiedź na równie ostry atak,
                  właściwie nie znajdziesz w tych rymowankach nic złego. Oczywiście, natkniesz
                  sie może często na kpinę, bez której jednak tego typu pisanina nie może się
                  obejść.
                  Gorzej, gdy do akcji wkraczają admini.
                  Jedni to robią z oczywistej niechęci do tego co śląskie, a wymyka się
                  negatywnym stereotypom które akurat odpowiadają ich wyobrażeniom (są to ci
                  sami, którzy starają się czasem podsycać ślaskie spory).
                  Inni robia to niejako tylko z powodów "technicznych". Obawiają sie może mojej
                  większej aktywności i nie chcą stwarzać precedensu, który mogliby wykorzystać
                  inni internauci. Oczywiście ze względów czasowych na większą aktywność już mnie
                  nie stać, więc te obawy sa niepotrzebne.
                  W sumie jednak te fora sa dobrym miejscem na taką formę promowania śląskości,
                  no i jakoś sobie z tym radzę.
                  Choć trochę psioczę, bo nie wszystko wychodzi po mojej myśli, to przecież też
                  doceniam to co "gazeta.pl" daje nam do wykorzystania - no i ciągle z tego
                  korzystam na tyle, na ile mogę.
                • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 14.03.06, 21:18
                  >że regulamin (Netykieta), jak to często bywa z przepisami
                  >prawa, w momencie swego powstania nie przewidywał takiego zjawiska jak toczenie
                  >dyskusji za pomocą fraszki. Bronek jest z pewnością prekursorem "forumowej
                  >poezji", a jak wiadomo poezja nie daje się "ubrać" w jakieś wcześniej ustalone
                  >reguły i ramy.

Z pewnością, choć brak tarć między forumowiczami umożliwiłby obejście regulaminu
                  Ale prawdą jest, że hałaśliwe trzódki dodają wigoru forom i poprawiają
                  statystyki, na ktorych może zależeć także naczelnym:-)

--
                  ijaw
                  --
                  DR,K
                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 15.03.06, 17:41
                    Ijaw, mogę przyznać Ci rację tylko częściowo.
                    Jednak fakt, iż produkuję się w tej ślaskiej godce też ma swoje znaczenie.
                    Nie szukam tarć z forumowiczami, staram się przekazać zawsze coś pozytywnego.
                    Różnie bywa to odbierane. Częściej dobrze niż źle. A że paru internautów moja
                    działalność jakoś szczególnie boli, to już właściwie tylko ich problem.
                    W gruncie rzeczy tylko tracą czas na ciągłe śledzenie, krytykowanie, nadawanie
                    do Administracji itp.
                    Najlepiej można to skomentować fraszką Sztaudyngera

"No a poza tym różni nas klasa
                    Bo pan sam lampas a ja mam lampasa"

Jakie zaś na ten temat zdanie mają "naczelni"?
                    Może rąbka tajemnicy uchyli taki wątek
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=34763064
                    • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 15.03.06, 22:20
                      Tarcia w rozumieniu ogólnie, nie w odniesieniu do Ciebie. Intencją twórców forów
                      były żywe dyskusje, zatem spory pewną cechą tychże.
                      Bronku, każdy człowiek ma swych sympatyków i antagonistów. Trzeba się z tym
                      pogodzić. Doskonałą odpowiedzią na wszelkie zniewagi, pomówienia etec, jest ich
                      zignorowanie. Reakcja powoduje dalsze reakcje, itd, itd.
                      Z ograniczeń czasowych nie jestem w stanie przeczytać wszystkiego z linków.
                      Zorientowałam się w sprawie.
                      Kiedyś na świecie zapanuje miłość. Wszyscy mamy szansę jej doświadczyć, bo
                      rodzimy się wielokrotnie, jak wielokrotnie umieramy. To na pocieszenie,Bronku.
                      • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 15.03.06, 23:28
                        Ijaw, wbrew pozorom mam dość duży dystans do spraw forumowych.
                        Specyficznie śląskie, nieco rubaszne poczucie humoru też sie w pewnych
                        sytuacjach przydaje.
                        Hehe - to zbieg okoliczności, jednak zanim stałem się internautom wpadła mi w
                        ręce książka o tytule "Psychologia Internetu", więc byłem na to jakby
                        przygotowany.
                        Nie znaczy to jednak abym miał nie zwracać uwagi na to co się dzieje.
                        Wręcz przeciwnie - trzeba to pokazywać.
                        Prawdę powiedziawszy, to najważniejsza jest jednak sprawa promocji ślaskości na
                        zewnątrz - reszta to imponderabilia.
                        • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 16.03.06, 21:08
                          Bronku, problem poznałam pobieżnie. Humor jest potrzebny. Rubaszny też, ale
                          różnie może być przyjmowany, zwłaszcza przez nieznających jego specyfiki.

> Prawdę powiedziawszy, to najważniejsza jest jednak sprawa promocji ślaskości na

Zgadzam się.
                          • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 16.03.06, 22:52
                            No właśnie. Góralszczyzna jest ciągle w kraju modna i popularna.
                            Choć to bardzo trudne, to jednak trzeba i ze śląskością iść w tym kierunku.
                            • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 17.03.06, 15:37
                              > Choć to bardzo trudne, to jednak trzeba i ze śląskością iść w tym kierunku.

Trzeba, trzeba. Śląsk kojarzy się głównie z kopalniami. A przecież to prawdziwe
                              zagłębie turystyczne. Jest czym zauroczyć.
                              • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 17.03.06, 20:35
                                Ja o tym wiem, no i o tym też piszę w swoich rymowankach.
                                Obiecałem sobie więcej takich "samoreklamowych" linków nie podsuwać, jednak
                                jeszcze się wyłamię
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=26212038
                                Możesz przewinąć posty fraszkowe i przeczytać kilka tekstów o notgeldach.
                                Mam nadzieję, że Cię zaciekawią.
                                • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 18.03.06, 12:49
                                  Jestem pod wrażeniem. Przyniosłam stamtąd kilka linków i wpisów, dla tych,
                                  którym nie starczy sił, lub czasu, by przedrzeć się przez posty.
                                  Co to są notgeldy - wyjaśnienie w tym linku.
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=26212038&wv.x=1&a=26213429

Przeszukałam archiwum wystaw czasowych i znalazłam wystawę notgeldów w
                                  Gliwicach. Notgeldy mają wyjątkową oprawę plastyczną. Proponuję wirutalną wizytę
                                  na wystawie. WARTO.
                                  www.muzeum.gliwice.pl/kalendarium_galeria-opis.php?pos=505&ret_top=kalendarium.php&ret_page=3
                                  www.muzeum.gliwice.pl/kalendarium_galeria_show.php?act=view_album&pos=505&ret_top=kalendarium.php&ret_page=3&ret_archpage=
                                  A to jest post Bronka, wyjaśniający motywy całej akcji. Nie mogłam się oprzeć,
                                  muszę go wkleić w całości.

"broneknotgeld 12.02.2004 12:37 + odpowiedz

Ano widzisz. Problym w tym, że cosik przkroczo twoje pojyńcie. To jest moja
                                  wystawa, moj zbior, moje som prawie wszyske koszty wystawiynnicze i prawie
                                  cołko robota przi tymu. Przez 6 lot wystowioł żech to już ze sto razy z dobrym
                                  hokym i wtopioł żech w to moj połroczny zarobek. Czyli że na dzisioj ta mojo
                                  akcjo wystawiynniczo kosztowała mie 13 tys złotych. Niy som to piniondze
                                  stracone, bo przeca miłość tyż kosztuje. A jo to robia jednak z miłości. Do
                                  tego co som zbiyrom, do Ślonska bo to jest ślonsko wystawa, a przede wszyskim
                                  dlo ludzi, bo przeca inaczy bych już to ciepnoł i niy tracioł wiyncyj
                                  piniyndzy. Dyć jak se kedyś bydziesz mioł okazjo podziwać na te notgeldy, to
                                  przipomij sie to co ci terozki powiym. Jo ta wystawa zrobioł tyż z miłości dlo
                                  ciebie. A szkoły i domy kultury majom to cołkym za darmo. Jo traca łone zowdy
                                  zyskujom. Tela w tym moji "kryptoreklamy", choć jo to nazywom inaczyj.
                                  Pyrsk. Broneknotgeld"

I jeszcze jeden wpis, podziękowanie dla Bronka.

"• Re: Wystawa "Banknoty zastępcze Śląska 1914-1924"
                                  kustosz2 01.11.05, 10:12 + odpowiedz

wielkie dzienki tobie
                                  rze notgieldy som w Knurowie
                                  stolica fraszki je teraz we Rudzie
                                  powstało ich masa,we wielkim trudzie
                                  za to coś zrobił dla ślonskij godki
                                  chwała ci za to, przyndziesz do historyji
                                  kustosz Bodzio wiy co godo"

================
                                  wielka jest Twoja miłość Bronku
                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 18.03.06, 21:47
                                    No cóż, jestem kolekcjonerem który nie lubi zbierać do szuflady.
                                    Co jest piękne, ciekawe i cenne w sensie historycznym zawsze warto pokazać
                                    innym.
                                    • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 19.03.06, 15:37
                                      Wtedy ma sens zbieranie. Nie mówiąc o statysfakcji.
                                      Czy masz inne kolekcje poza notgeldami?
                                      • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 19.03.06, 20:56
                                        Trochę się interesuję też falerystyką, choć już tak bardziej okazjonalnie.
                                        Ijaw, z finansami u mnie coraz gorzej, a to przecież kosztuje.
                                        • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 20.03.06, 17:51
                                          Fakt, kolekcjonowanie kosztuje. W każdym razie zrobiłeś bardzo dużo z notgeldami.
                                          • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 20.03.06, 21:39
                                            Ostanio usiłuje rozkręcić ideę wyróżnienia "Nagrodzony notgeldem śląskim".
                                            Z realizacją tego jednak będzie ciężko.
                                            • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 21.03.06, 16:40
                                              Możesz o szczegółach? Czy to konkurs np literacki, itd?
                                              • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 21.03.06, 17:50
                                                No tak, co do szczegółów to najwygodniej będzie mi znowu posłużyć się linkiem
                                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=23337004&v=2&s=0
                                                Lektura tego właściwie wyjaśnia wszystko.
                                                • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 22.03.06, 15:58
                                                  Owszem, wyjaśnia. Mam bardzo ciepłe uczucia w stosunku do osób, działających dla
                                                  innych, na rzecz rozwoju jakiejś idei. Obecność ludzi rozkręcających świetne
                                                  akcje, poprawia samopoczucie. Dziękuję Bronku i tak trzymaj!!
                                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 23.03.06, 07:57
                                                    Nie ma jednak z tym tak lekko.
                                                    W moim mieście do pierwszego nadania "notgeldów" doszło niejako całkowicie z
                                                    mojej prywatnej inicjatywy.
                                                    Tygodnik samorządowy miał to trochę promować, jednak na miesiąc zapadła cisza.
                                                    Chyba wycofują się rakiem.
                                                    Jakaś szansa jest na terenie powiatu gliwickiego, jednak muszę zadbać o
                                                    patronat starosty. Starostę znam osobiście, choć tera to już dla mnie "wysokie
                                                    progi".
                                                  • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 23.03.06, 14:04
                                                    E, żeby się przebić przez urzędnicze pojmowanie rzeczy trzeba mieć dużo hartu. A
                                                    i ludziom trudno zrozumieć intencje społeczników i innej maści działaczy. Więc
                                                    nie dziwię się, że napotykasz na przeszkody. Tym bardziej podziwiam.
                                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 24.03.06, 09:08
                                                    Hmm, problem też w tym, że raczej nie należę do kategorii ludzi, którzy umiom
                                                    coś wyprosić. W urzędach zaś szerzy się jakby specyficzny "paternalizm".
                                                  • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 24.03.06, 21:50
                                                    Jeśli będzie Ci zależało na powodzeniu sprawy, to się nauczysz się. Urzędnicy
                                                    mają to "coś" w sobie, że ech, szkoda gadać, ale to też ludzie:-)
                                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 25.03.06, 09:07
                                                    I tu sie cołkym mylisz. Nigdy w ty samy sprawie pora razy niy byda klupoł i do
                                                    tego na klynczkach. Jakby mi na czymś richtig zoleżało, to se chyca za to som.
                                                    Taki już mom "ślonsko-byczy" charakter.
                                                  • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 26.03.06, 00:02
                                                    A kto mówi o padaniu na kolana? Chodzi o strategię rozmów. Ale faceci, nie tylko
                                                    ślonskie chopa, tak mają, bycze charaktery i honor. Bez cienia złośliwości żadnej:)

>Jakby mi na czymś richtig zoleżało, to se chyca za to som.

Sam się urobisz po pachy.

-
                                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 26.03.06, 00:17
                                                    Hehe - jakoś automatycznie przeszedłem na "godka".
                                                    Nawet nie zwróciłem na to uwagi, bo w moim przypadku jest to coś naturalnego.
                                                    Rzeczywiście, lepsze efekty się osiąga wspólnym zaangażowaniem. Coraz trudniej
                                                    jednak wciągnąć w pewne sprawy innych. Ja jakoś tego za bardzo nie potrafię.
                                                  • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 26.03.06, 20:20
                                                    Nic nie szkodzi, nauczę się tej godki:-)

Na pocieszenie - wszędzie są kłopoty z pozyskaniem ludzi. Mamy w sobie
                                                    zakodowaną bierność (spadek po socjaliźmie) i z wolna dojrzewamy do pracy
                                                    społecznej, dla innych. Nie martw się, kiedyś ludzie dołączą.
                                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 26.03.06, 00:31
                                                    Swoją drogą, samemu też można wiele zdziałać
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=35026944&a=35069461
                                                    Byle sie nie znichęcać i "robić swoje".
                                                  • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 26.03.06, 20:30
                                                    Jeden zapala ogień. Ale im więcej drew, tym większy żar.
                                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 28.03.06, 11:26
                                                    No popatrz, a ja się czuję czasem jak "ostatni Mohikanin".
                                                  • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 29.03.06, 22:10
                                                    Niepotrzebnie, jest ich znacznie więcej. :))
                                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 29.03.06, 22:12
                                                    Może i jest, jednak najczęściej się ukrywają.
                                                  • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 29.03.06, 22:56
                                                    Nie każdy nadaje się na lidera, nie każdy chce być w peletonie. Ale dołączają.

ps. idę spać, dobranoc.
                                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 30.03.06, 22:31
                                                    Oj, ja się też nie nadaję. Muszę zawsze liczyć na siebie. Na szczęście jakoś
                                                    sobie radzę.
              • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 14.03.06, 19:58
                Ijaw, trochę obawiam się zwrotu "poezja", czy "poeta".
                Wolę zostać przy rymowankach i fraszkach. Wystarczy mi być rymopisem, a jeśli
                ktoś mnie określi mianem fraszkopisarza, to już wystarczająco dźwiga na
                piedestał. Przecież wyraźnie widać, że forma ma dla mnie niewielkie znaczenie.
                Wolę trzymać sie tych swoich częstochowsko-ludycznych rymów, które przychodzą
                mi łatwo i tym samym stanowia świetną zabawę. Bardziej skupiam sie na samej
                treści, choć dla nie-Ślązaka zrozumienie tego może być trudne.
                Z podrzucaniem linków też nie jest taka prosta sprawa - mam tu pewne negatywne
                doświadczenia.
                Pierwowzór watku papieskiego powstał na forum katowickim i w początkowym
                zamyśle miał wyglądać zupełnie inaczej. Gdy ruszył, podlinkwałem go na forach
                miast wojewódzkich i to ściagneło na moje poczynania ostrą cenzurę.
                Musiałem więc wybrać wariant zastępczy
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=22303782
                Jak widać, sam początek daje dowód poczynaniom adminów. Jakoś to jednak wszysto
                ciągnę do przodka.
                • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 14.03.06, 22:02
                  Twa wola spełnioną, rymopisem nazywać Cię mogę:-) Ledwie "liznęłam" Twą
                  twórczość, więc trudno mi klasyfikować. Ale myślę, że skromność przez Ciebie
                  przemawia.
                  Masz po prostu talent. A ten, jak mówią zawsze się obroni. Na szczęście
                  negatywności Cię nie załamują. Przykre doświadczenia też wzmacniają. Głupcy
                  byli, są i będą. Nie warto się nimi przejmować, i robić swoje.
                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 15.03.06, 17:59
                    Ijaw, fraszki, czy rymowanki może pisać każdy.
                    Oczywiście, jeden będzie musiał wkładać w to wiele wysiłku, a innemu przyjdzie
                    łatwiej. W dużej mierze jest to kwestia wytrwałości i treningu. Ja właściwie
                    rymuję już czwarty rok. O ile na początku zadowalałem sie pięcioma fraszkami,
                    czy jedną dłuższą rymowanką dziennie, to teraz bez wysiłku napiszę
                    pięciokrotnie więcej - po prostu trening robi swoje.
                    Dla mnie to coś jakby rozwiązywanie krzyżówek, choć jednak bardziej
                    czasochłonne.
                    Zajrzyj na przykład do takiego wątku
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=24396333&v=2&s=0
                    To jest całościowa historia gminy opisana śląska fraszką i rymowanką.
                    Trochę czasu zajęło mi jednak ułożenie tego, podobnie też wklepanie na forum.
                    Jednak jest coś jeszcze. Żeby to zrealizować musiałem uważnie wczytywać sie w
                    monografię miejscowości. To nie była dla mnie zwykła luźna lektura, ja tą
                    ksiażkę "przerobiłem" gruntownie.
                    No, jednak nie narzekam, przecież "robię swoje".
                    • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 15.03.06, 22:37
                      Tere fere. Gdyby tak było nawet w sklepie mięsnym pobrzmiewałby rymy:))) Albo u
                      szewca "flek ja ładny ci nabijam byś se bucie powywijał" :)))))))))
                      Praktyka czyni mistrzem. We wszystkim. Skłonności nie wystarczą.

>Żeby to zrealizować musiałem uważnie wczytywać sie w monografię miejscowości.
                      >To nie była dla mnie zwykła luźna lektura, ja tą ksiażkę "przerobiłem" gruntownie.

Nie pasjonatowi zabrakłoby ochoty. Gratulacje!
                      • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 15.03.06, 23:12
                        Oj, może tu chodzi tylko o to, że bywam też uparty i łatwo nie rezygnuję.
                        Nawet jeśli coś muszę odłożyć w czasie, to jednak do tego wracam.
                        • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 16.03.06, 20:06
                          Jeśli upór służy dobremu to popieram. Obserwując Twoje dokonania jestem
                          przekonana, że osiągniesz wiele. Z wielką korzyścią dla ideii, ktorej służysz.
                          • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 16.03.06, 22:55
                            Oj, może nie dożyję.
                            No ale staram się przynajmniej nie cofać.
                            • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 17.03.06, 15:39
                              > Oj, może nie dożyję.
                              > No ale staram się przynajmniej nie cofać.

Ee, bądź optymistą. Co prawda czas goni, ale i Ty gonisz:-)
                              Ile tych rymowanek, tysiące??
                              • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 17.03.06, 20:37
                                Hehe - wystarczy kliknąć na moją wizytówkę.
                                No, jednak częściowo te moje fraszki są dublowane.
                                • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 18.03.06, 12:52
                                  Płodny jesteś:) A jak długo piszesz?
                                  • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 18.03.06, 21:50
                                    Na tych forach od września 2003 roku, choć zacząłem coś rymować już rok
                                    wcześniej.
                                    • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 19.03.06, 15:45
                                      Według mego kalkulatora rocznie piszesz ok. 920 fraszek, dziennie ok 3.
                                      Skłonności matematyczne się odezwały:-)))
                                      • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 19.03.06, 20:59
                                        Hehe - toś mnie swoimi obliczeniami zaskoczyła.
                                        • ijaw Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 20.03.06, 17:52
                                          :))))
                                          • broneknotgeld Re: Ruda Ślaska - stolica fraszki 20.03.06, 21:36
                                            No, bywa i tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka