Dodaj do ulubionych

wrazie co głosuje... na PiS

29.03.06, 14:46
Tak sobie dziś czytam o Lemie w „Rzeczpospolitej” i wcale nie chcę czytać o
polityce, ale dziennikarz oczywiście nawet w tym tekście wspomina, że Lem
krytykował Kaczyńskich leciutko zaznacza , że krytykował każdą władzę. Ale
rzuca się w oczy krytyka Kaczyńskich. Czytałam ostatni wywiad z Lemem .
Krytykował bardzo wiele, bo z wiekiem widział coraz więcej nonsensów które mu
przeszkadzały.
Ale chciałam napisać właśnie o polityce.
Czy nie zastanawia Was tych wszystkich pożal się boże liberałów, o co walczą
francuscy pracownicy. Czy czasem nie żądają zapewnień państwa, że jednak nie
może być aż takiej samowoli prywatnych przedsiębiorców? Uczmy się na błędach
innych. Uwolnienie wszystkich dziedzin życia przede wszystkim pogłębi podział
społeczny na biednych i bogatych (widać to w krajach Ameryki Południowej
gdzie demokrację i wolny rynek wprowadziły miedzy innymi USA).
Nie jestem za równością .... chociaż to byłoby piękne.
Ale jestem za Państwem socjalnym.
Podpisuję się obiema rękami pod projektami PiS-u. Nie chcę żyć w kraju gdzie
tylko bogaci będą mieli coś do powiedzenia.
I mogę na koniec podziękować mediom za ich stronniczość. Gdy głosowałam w
wyborach na PiS nie byłam w 100% przekonana o ich wartości. Dziś dzięki
krytyce dziennikarzy napewno znowu zagłosuję za PiS , teraz czy na jesieni
czy za 4-lata . Jest mi wszystko jedno. Mam dość gadania o wspólnocie z
Europą. Wolnym rynku. Chcę silnego Naszego Państwa. Chcę tego samego co we
Francji ,a chyba widać jak Francuzi walczą o swoje. A my tylko potrafimy
podcinać gałąź na której siedzimy( SLD i inne grube kreski)
Mam nadzieję, że to się zmieni.
Obserwuj wątek
    • Gość: ant Re: wrazie co głosuje... na PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:18
      polityka socjalna jest niezgodna z naturą i dlatego prowadzi to wielu wypaczeń
      u ludzi ze środowiska w którym jest prowadzona.
      Takie jest moje skromne zdanie.
    • yoma Re: wrazie co głosuje... na PiS 29.03.06, 15:40
      Na szczęście za 4 lata PiS-u już nie będzie :P
      • Gość: maniek.27 Re: wrazie co głosuje... na PiS IP: *.lublin.mm.pl 29.03.06, 18:24
        żebyś się nie zdziwił:)
        • po_godzinach Re: wrazie co głosuje... na PiS 29.03.06, 18:25
          jeśli będzie, to w szczątkowej postaci :)
          • ten_jeden_raz Re: wrazie co głosuje... na PiS 30.03.06, 08:31
            jednak naszczęście skończył się PZPR. I ludzie sami wybiorą ,a narazie przy Pis-
            ie niezależnie od propagandy prowadzonej w mediach żyje się dużo lepiej.
            Więcej dowodów nie trzeba.
            A jak wam się podoba liberalizm to wyjedźcie do USA.
            Bo ostatnio zauwazyłam że we Francji też nie chcę aż takiego liberalizmu...
            JA zagłosuję na PiS nawet za 4 -lata
            nie dlatego że są lepsi niż niewiem jeszcze kto ( za 4 lata może jakaś nowa
            partia powstanie) lecz nie podoba mi się demagogia jaką uprawia sie w mediach ,
            które dziwacznie mówią jednym baranim głosem
            PiS jest beee-
            nie wierzę w jednomyslność polaków i dlatego nie wierzę w to .
            Mam nadzieję ,że PiS-owi się uda bo wystarczy ukrucić złodziejstwo i już nie
            będzie dziury w budrzecie .
            A owce zawsze pozostaną owcami ... bez obrazy nie ja tak Was oceniłam lecz
            Kwaśniewski
            • des4 Re: wrazie co głosuje... na PiS 30.03.06, 08:53
              LIBERALIZM: Liberalizm (z łaciny liberalis – dotyczący wolności, od liber –
              wolny), doktryna społeczno-polityczna zakładająca ograniczenie funkcji państwa
              w sferze gospodarki i poszerzenie zakresu wolności jednostki. Powstała na
              przełomie XVII i XVIII w., u jej podstaw leżą: indywidualizm, nadrzędność
              jednostki nad społeczeństwem, wolność człowieka, prawo do zdobywania własności,
              swoboda działalności gospodarczej, ograniczenie roli państwa, prawa natury jako
              normy regulujące życie wszystkich ludzi, podział władz ze ścisłym
              wyodrębnieniem jej kompetencji, tj. stosowanie praw, rządzenie i wykonywanie
              sprawiedliwości. Liberałowie uważają, że istnieją przyrodzone, odwieczne prawa
              człowieka, których żadna władza nie może naruszać. Najważniejszym prawem jest
              wolność dysponowania własnością. Własność bowiem jest uważana za gwarancję
              wolności.

Liberalizm postuluje kształtowanie gospodarki państwa według nieskrępowanych
              zasad wolnego rynku. W myśl tej doktryny państwo powinno zajmować się głównie
              ochroną własności prywatnej i stwarzać warunki do rozwoju działalności
              gospodarczej opartej na zasadzie wolnej konkurencji. Liberałowie uważają
              państwo za organizację niezbędną i użyteczną, ale w określonych granicach.

SOCJALIZM: Socjalizm, ustrój, system społeczno-gospodarczy, którego głównymi
              cechami są: w sferze politycznej - dyktatura proletariatu a w sferze
              ekonomicznej:
              1) społeczna własność materialnych czynników wytwórczych, występująca w postaci
              własności państwowej lub spółdzielczej. Własność państwowa powstaje na drodze
              nacjonalizacji majątku prywatnych przedsiębiorstw oraz ziemi, własność
              spółdzielcza - przez dobrowolne łączenie się prywatnych przedsiębiorstw lub
              indywidualnych gospodarstw rolnych. W niektórych krajach, gdzie istniał lub
              istnieje jeszcze socjalizm, uspołecznienie ziemi dokonywało się dwuetapowo -
              najpierw przeprowadzano reformę rolną, a po pewnym czasie kolektywizację (w
              Polsce ten drugi etap nie został w pełni zrealizowany).
              2) centralistyczny model zarządzania gospodarką poprzez system wieloletnich i
              rocznych planów gospodarczych o charakterze dyrektywnym, przy bardzo
              ograniczonej roli rynku w podejmowaniu decyzji gospodarczych (gospodarka
              planowa). Praktycznie wpływał on tylko na decyzje konsumpcyjne gospodarstw
              domowych i częściowo na decyzje produkcyjne sektora prywatnego w tych krajach,
              w których sektor ten przetrwał. Zob. narodowy socjalizm, socjalizm utopijny,
              socjalizm realny, socjalizm naukowy....

Wszystkiego najlepszego w państwie socjalnym....
            • renebenay Re: wrazie co głosuje... na PiS 30.03.06, 08:57
              Aby Polske doprowadzic do pozycji Francji to przedewszystkim trzeba oddzielic
              panstwo od kosciola i zmienic mentalnosc Polakow.Dzisiejsi Polacy w wieku 30 lat
              sa juz za starzy aby cos mowic o demokracji i wolnosci bo ci ludzie zyja i mysla
              jak ich rodzice.Mowisz o dziurach w budzecie i tu musisz wiedziec ze, Polska
              bierze kredyty aby oplacic emerytury,zasilki,renty,system zdrowia bo poprostu
              rzady nie maja pieniedzy a jezeli sie obciazy bardziej ktorzy pracuja to
              poprostu nastapi plajta.
            • senczek Re: wrazie co głosuje... na PiS 30.03.06, 08:59
              A ja będę głosować na PiS im bardziej będą media i politycy psioczyć...
              I myślę, że jest to (niestety) taka moja "cecha narodowa". Po prostu od
              urodzenia jestem przeciw temu co mówią w mediach. Im bardziej ich coś wkurza,
              tym bardziej mi się podoba.
              • ten_jeden_raz Re: wrazie co głosuje... na PiS 30.03.06, 12:14
                parę lat temu wydawało mi się, że istnieją np W USA fundusze eamerytalne które
                tak obracają pieniędzmi , że faktycznie moje pieniądze zaabiają na mnie, na
                moją emeryturę. Z takim image przed oczyma ubezpieczyłam się w 3 filarze.
                Jednak bardzo szybko pani uświadomiła mi, ze jednak bardzo ważne jest żeby ktoś
                im ciągle wpłacał pieniądze bo inaczej nie będzie emerytury o jakiej się marzy.
                Więc moje dzieci będą płacić na mnie.
                To podważyło moją wiare w wolny uczciwy i liberalny rynek.
                Jesli zaś chodzi o dziurę w naszym budżecie to zdaje się robiło ją już PZPR
                i nikt z Was nie przekona mnie , że nie trzeba było ich rozliczyć.
                Na czele z Kwaśniewskim
          • kati1973 Re: wrazie co głosuje... na PiS 30.03.06, 13:11
            lepiej :)
            Rokita przejdzie do Pisu i za cztery lata bedzie nim wladal :P
    • cnn3 Re: wrazie co głosuje... na PiS 30.03.06, 12:41
      poczytaj sobie tutaj. dobry blog :)

www.poczytajmimamo.blog.pl/
    • mmagi a co Ci pis...da;-)???? 30.03.06, 13:09

• senczek Re: a co Ci pis...da;-)???? 30.03.06, 13:40
        a musi coś dawać?
        Nie pytaj co ci pis da, tylko co Ty możesz dac pisowi :-)
    • taus Polemika 30.03.06, 20:43
      Przyrównywanie sytuacji we francji z nasza jest conajmniej dziwne.
      U nas nikt nie ma takich pomysłów, jak prawicowy rząd francuski.

Ja też jestem za państwem socjalnym, ale uważam, że PiS idzie zła drogą.
      Mamy 32 mld deficytu budżetowego, w takiej sytyuacji nie można dawać nowych
      supsydiów, tworzyć nowych innstytucji bo nas po prostu na to nie stać.

Trzeba najpierw wprowadzic program taniego państwa, ciąć administrację,
      likwidować lub łaczyć z innymi urzędy trzeba zlikwidować, część zapomóg (które
      nieraz są śmiesznie niskie)i w zamian zwiękaszając inne tak by były realną
      pomocą (np zlikwidować oba becikowe i w zamian dać comiesięczną zapomogę na
      dziecko). Trzeba zwalczać szara strefę której wartośc tylko w zeszłym roku
      szacuje się na 132 mld zł.

Niestety PiS, ani nie zwalcza szarej strefy, ani nie wprowadza programu taniego
      państwa (jedyny zlikwidowany to urząd ds. równego statusu kobiet i mężczyzn).
      Konflikty które wywołuje PiS też nie sprzyjają gospodarce, np osłabiają złotego
      wobec franka szwajcarskiego (co biorąc pod uwagę to, że duża część polaków
      bierze kredyty własnie w tej walucie, raczej pozytywne nie jest). Bezrobocie w
      ciagu ostatnich miesięcy wzrosło o ok 120 tys.
      Najsmutniejsze jest to, że PiS nie dość, że nie może obronić się ekonomią to na
      dodatek próbuje ograniczać wolności obywatelskie.

Zauważ, że UE jest sporo państw socjalnych vide Szwecja, Dania, Finlandia, ale
      również liberalnych, o dość dobrze rozwiniętej sferze dotacji socjalnych.
      Nie ma sensu porównywać się do państw Ameryki Południowej, bo tam jak napisałaś
      wolny rynek wprowadzały stany zjednoczone, a model panujący w USA jest bardzo
      liberalny, i na taki model na pewno w Polsce zgody by nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka