Dodaj do ulubionych

Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie

04.04.06, 16:39
Dzisiaj uslyszalem ze Ziobro bedzie wnioskowal o wypuszczenie drugiego
bohatera z tego filmu.
Rzeczywiscie,film pokazal w jakiej tragicznie trudnej sytuacji znalezi sie ci
ludzie,to oczywiscie ujmuje,jednak czy zastanawialiscie sie ze ci ludzie
obcieli innemu czlowiekowi glowe ?

Czy takich ludzi nalezy wypuszczac?
Obserwuj wątek
    • Gość: do pierdla Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:47
      Film to tylko film fabularny a nie rzeczywiste odzwierciedlenie zdarzeń i osób.
      Nie powinni wychodzić.
    • Gość: .. każda władza uwalnia bandytów i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 16:47
    • heretic_969 Jeśli rzeczywistość wyglądała jak w filmie, 04.04.06, 16:49
      to skandalem było w ogóle skazanie tych mężczyzn. Powinno ich było się raczej
      nagrodzić. Tyle że film to nie rzeczywistość, więc nie wiem.
      • lexxxus Re: Jeśli rzeczywistość wyglądała jak w filmie, 04.04.06, 17:06
        Ale glowa obcieta nie byla tylko rekwizytem w filmie.
    • iberia30 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 17:39
      a moze zastanow sie w jakim stanie psychicznym , jak bardzo zdesperowany musi
      byc czlowiek aby posunac sie do takiej zbrodni?
      Jesli motywy byly takie jak w filmie to jestem za ulaskawieniem.
      • lexxxus Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 18:19
        a ty posunelabys sie do czegos takiego,zdesperowana
        • iberia30 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 18:29
          nie wiem, trudno mi powiedziec skoro nigdy nie bylam -i mam nadzieje, ze nie
          bede-w takiej sytuacji.
          Ale po obejrzeniu Dlugu, ktory dla mnie byl filmem strasznym, zastanawialam sie
          do czego moze posunac sie czlowiek zaszczuty,uwiklany w taka spirale strachu.

Dodam, ze jestem za przywroceniem kary smierci, jednak w tym przypadku-
          opierajac sie na faktach z filmu-jestem za ulaskawieniem, poniewaz obaj panowie
          wg mnie nie stanowia zagrozenia dla otoczenia,a najwieksza kara dla nich beda
          wyrzuty sumienia do konca zycia oraz to co odsiedzieli.
          Poza tym ulaskawiajac S.Sikore byloby niesprawiedliwym aby A.Brylinski nie
          dostal takiej szansy.
          Ze spoleczenstwa nalezy eliminowac takich degenratow,ktorzy zabili ot tak po
          prostu bo im sie nudzilo jak np. zabojcow M.Lyska czy Asi -tej, ktora 2
          <piiiip> wyrzucilo dla zabawy z pedzacego pociagu.
          • gosc126 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 04.04.06, 19:59
            Chcieli życ dostatnio wzieli kredyt,który trzeba było spłacic.Nikt im na siłę
            pieniędzy nie dawał.Proszę pozyczcie ni pieniądze.Ja was za to zabiję!!!.Nowy
            prezydent mnie ułaskawi.
            • iberia30 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 05.04.06, 08:33
              gosc126 napisała:

> Chcieli życ dostatnio wzieli kredyt,który trzeba było spłacic.Nikt im na siłę
              > pieniędzy nie dawał.Proszę pozyczcie ni pieniądze.Ja was za to zabiję!!!.Nowy
              > prezydent mnie ułaskawi.

co za bzdury piszesz?chyba jest roznica miedzy kredytem a kredytem fikcyjnym -
              bo o to tam chodzilo.
              • gosc126 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 05.04.06, 16:26
                A co razem z nimi brałaś ten kredyt? Nie wypisuj bzdur,tylko lepiej pożycz
                kilkanascie tysięcy a ja tobie za to zrobię rachu- ciachu nie fikcyjnie.Fikcja
                to film, życie jest nudne, pożyczyłeś-oddaj!
                • konopielka80 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 05.04.06, 17:23
                  Po pierwsze- film a rzeczywistość to dwie różne sprawy. Niedawno w Przkroju był artykuł z opisem jak to było naprawdę.
                  Po drugie- Uważam,że wyrok był za surowy. Nie można jednak było ich uniewinnić, gdyż byłby to wyraźny sygnał dla spoleczenstwa, że można zabijać bezkarnie i otworzyłoby to pole do nadużyć (pojawi się myslenie - "w razie czego powiemy, że pan X nas szantazował itp., zabijemy a sąd nas uniewinni").
                  • llukiz Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 08.04.06, 20:51
                    > Po pierwsze- film a rzeczywistość to dwie różne sprawy

Rrzeczywistość była dużo straszniejsza. Oni przeszli większa piekło.
                    link niżej I
                    I
                    V
                • iberia30 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 08.04.06, 20:39
                  gosc126 napisała:

> A co razem z nimi brałaś ten kredyt? Nie wypisuj bzdur,tylko lepiej pożycz
                  > kilkanascie tysięcy a ja tobie za to zrobię rachu- ciachu nie fikcyjnie.

tak poza tym jestes normalny?W takim razie, zycze ci, zebys i ty kiedys wpadl w
                  spirale dlugow i rzeczywistych i fikcyjnych-zobaczymy jak z tego wybrniesz.

>Fikcja to film, życie jest nudne, pożyczyłeś-oddaj!

powiedzial co wiedzial,poczytaj moze najpierw o tym Dlugu i p.Brylinskim i
                  Sikorze a potem sie wypowiadaj i osadzaj.
                  • llukiz Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 08.04.06, 21:56
                    > W takim razie, zycze ci, zebys i ty kiedys wpadl w
                    > spirale dlugow i rzeczywistych i fikcyjnych-zobaczymy jak z tego wybrniesz.

oni w żadną spiralę długów nie wpadli bo żadnego długu nie zaciągali :)
    • Gość: NIE dla ułaskawień Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie IP: *.piotrkow.net.pl / *.piotrkow.net.pl 05.04.06, 21:35
      Ułaskawić to można złodzieja, który ukradł z biedy. Ale nigdy mordercy, który
      urżnął komuś głowę. Nawet jak zabił innego bandytę - niech się swołocz wybije
      między sobą, ale nie można bandytów promować. Ci od "Długu" powinni swoje 25
      lat odsiedzieć. Miałem nadzieję, że Kaczyński nie będzie kontynuował polityki
      Kwaśniewskiego w tym względzie... Niestety. Znowu będą wypuszczać morderców.

A tak w ogóle: czy nie uważacie, że sama instytucja prezydenckiego ułaskawienia
      jest przeżytkiem feudalizmu? Kiedyś to prawo mieli królowie i cesarze, ale dziś
      mamy republikę i trójpodział władzy. Mam wrażenie, że instytucja ułaskawienia
      jest z zasadą trójpodziału sprzeczna: prezydent (władza wykonawcza) de facto
      zmienia wyrok niezawisłego sądu (władza sądownicza).
      • Gość: Joszka Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie IP: *.pl / *.enterpol.pl 08.04.06, 18:35
        Sam mam taką sytuację,że mnie ktoś oszukał.I to bardzo.Okradł z pieniędzy i do
        dziś śmieje się z tego.Ja na samą myśl o tym dostaję gęsiej skórki.Z
        nienawiści.Do tego złodzieja.I choć minęło już 10 lat od tamtego wydarzenia to
        wiem,że gdybym dziś miał okazję to zrobiłbym temu faciowi coś złego.Może
        poprzestrzelałbym mu kolana a może up... bym mu łeb.Z zimną krwią.

Ci od "Długu" wogóle nie powinni pójść siedzieć.Zabili bandziorów.
        • lexxxus Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 08.04.06, 18:41
          No to nalezala by ci sie tez kara.
          Nawet jezeli panstwo nie jest wstanie egzekwowac prawa to nie mozna przeciez
          dopuszczac do precedensu ze prawo i odpowiedzialnosc za czyn zalezy od wlasnych
          kryteriow czy widzi mi sie..do czego to by doprowadzilo ??

a ja i tak bede uwazal ze zabic - rozumiem ze mozna w obronie wlasnej,rodziny
          ale obcinac glowe??

• llukiz Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 08.04.06, 20:53
          > wiem,że gdybym dziś miał okazję to zrobiłbym temu faciowi coś złego

jak by mi zależało, to poświęciłbym rok życia na stworzenie okazji. Leń z cibie
          i tyle.
    • llukiz jak byo naprawdę LINK 08.04.06, 21:09
      Po przeczytaniu tego rozwiewa się wiele wątpliwości. Daję linka do kopii strony
      bo oryginalna coś mie się teraz nie otwiera...

66.249.93.104/search?q=cache:DNrvAnlYNlYJ:www.dlug.org.pl/index.php%3Fm%3D5%26s%3D0%26s1%3D0%26s2%3D1%26id%3D1+d%C5%82ug+naprawd%C4%99+wdowa&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a
      • gosc126 Re: jak byo naprawdę LINK 08.04.06, 21:37
        Z gnojami się nie zadaję.Milionera za cudze też nie będę udawał.A jak od
        panienki złapiesz"chorobę" to czyja wina-jej? Jak się zadajesz z byle kim to
        musisz uwazac.Robic to z gumką.W więzieniach wszyscy siedzą za niewinnośc!
        • llukiz Re: jak byo naprawdę LINK 08.04.06, 21:54
          > Z gnojami się nie zadaję.

A co zrobić gdy wokół sami gnoje? Dać się im wykorzystywać? charować na nich?
          czy może się postawić?
          • gosc126 Re: jak byo naprawdę LINK 08.04.06, 21:56
            To cię będę musiał "WYRWAC CHWAŚCIE"
            • llukiz Re: jak byo naprawdę LINK 08.04.06, 22:03
              > To cię będę musiał "WYRWAC CHWAŚCIE"

mnie? za to że zadałem pytanie? Czy może jeteś idiotą który nie zna języka
              poslkiego?
    • rozalia22 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 08.04.06, 23:27
      brawa dla ministra Ziobro za jego sluszne decyzje i ze jest najlepszym
      ministrem sprawiedliwosci jaki dotad!
      • mika9930 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 09.04.06, 11:46
        Masz rację,miał zamykac bandytówa a on ich najpierw wypuszcza. Tylko czy ich
        tak chętnie bedzie zamykał?Z duzej chmury mały deszcz.Kolejny minister,kolejne
        obiecywanki.A ty szara maso się kłóc,który minister więcej obiecał.
    • Gość: Matylda Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:07
      Kilka dni temu chłopak zabił nożem swojego ojca. Po dwóch dniach pobytu w
      areszcie został wypuszczony. Będzie odpowiadał z wolnej stopy. Prokurator po
      wnikliwym badaniu doszedł do wniosku, że chłopak to nie morderca ale...ofiara i
      uchylił zarzut morderstwa (kara-dożywocie). Ojciec był despotą, katem i znęcał
      się nad żoną i synami - bliżniakami. Stosował terror fizyczny i psychiczny.
      Tego dnia jeden z nich nie wytrzymał! Chłopak to dobry uczeń trzeciej klasy
      Technikum Ekonomicznego. Zarówno w szkole jak i w miejscu zamieszkania cieszy
      się bardzo dobrą opinią. Grozi mu teraz kara od roku do dziesięciu lat
      pozbawienia wolności. Na szczęście sprawą zajęła się organizacja do walki z
      przemocą domową i mam nadzieję, że chłopak dostanie najwyżej rok i to w
      zawieszeniu. Czy to sprawa tak różna od sprawy z "długu"?
      • mika9930 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 09.04.06, 13:02
        Wiecej zdecydowania! Karac surowo czy tylko duzo mówic?Bandyta,który zabił
        kibica Wisły też miał" powód,i też był dobrym uczniem,grzecznym i spokojnum
        mieszkańcem naszego miasta.Psycholog stwierdził,że jest nawet inteligętnym
        człowiekiem"Tyloko jak się to ma do morderstwa człowieka,kim by on nie był.
        • Gość: charyzmatek Re: "nie" dla ulaskawien IP: *.pools.arcor-ip.net 09.04.06, 13:26
          Panaroja takie ulaskawienie. Zlagodzenie kary , no moze. Ale kogos kto z
          premedytacja bestialsko zabija i zaciera slady - no ludzie kochani.
          • iberia30 Re: "nie" dla ulaskawien 09.04.06, 13:41
            nie wiem co to jest panaroja, ale ok.
            Slyszales kiedys o zbrodni w afekcie?Uwazam, ze to wlasnie mialo miejsce w
            przypadku Brylinskiego i Sikory.Zastanow sie przez chwile jak ty bys sie poczul
            w takiej sytuacji-zastraszony, pobity, grozby dot.ciebie i twojej rodziny....
            • gosc126 Re: "nie" dla ulaskawien 09.04.06, 16:00
              Nie wypisuj bzdur!Gdzie tu afekt? Z zimną krwią zaplanowana ZBRODNIA.Co innego
              zabicie ojca sadysty w obronie rodziny a co innego ZAPLANOWANIE ZABÓJSTWA
              WIEŻYCIELA.
              • iberia30 Re: "nie" dla ulaskawien 09.04.06, 17:14
                gosc126 napisała:

> Nie wypisuj bzdur!Gdzie tu afekt? Z zimną krwią zaplanowana ZBRODNIA.Co
                innego zabicie ojca sadysty w obronie rodziny a co innego ZAPLANOWANIE
                ZABÓJSTWA WIEŻYCIELA.

najpierw moze naucz sie polskiej ortografii a potem bierz sie za pisanie na
                forum.
                Poczytaj moje wczesniejsze wypowiedzi, zastanow sie jak sie czuje czlowiek
                zaszczuty, zastraszony, drazcy o zycie swoje i bliskich, wybacz, ale jesli
                stawiasz znak rownosci pomiedzy p.Brylinskim, Sikora a zabojcami Ani czy
                M.Lyska to chyba jestes bardzo ograniczony, rzeczywistosc nie jest biala i
                czarna, ma wiele odcieni szarosci ale ty swoim ciasnym rozumkiem nie jestes w
                stanie tego pojac, zatem nie pozostaje nic innego jak zyczyc ci abys znalazl
                sie kiedys w takiej sytuacji bez wyjscia.
                • gosc126 Re: "nie" dla ulaskawien 09.04.06, 17:43
                  Z gnojami się nie zadaję.Milionera za cudze też nie będę udawał.A jak od
                  panienki złapiesz"chorobę" to czyja wina-jej? Jak się zadajesz z byle kim to
                  musisz uwazac.Robic to z gumką.W więzieniach wszyscy siedzą za niewinnośc!
                  Tu łopatą tam bejsbolem taka różnica.Sam pisz prawidłowo pajacu.Dopiero
                  potem "pouczaj innych".
                  • iberia30 Re: "nie" dla ulaskawien 09.04.06, 18:22
                    gosc126 napisała:

> Z gnojami się nie zadaję.Milionera za cudze też nie będę udawał.A jak od
                    > panienki złapiesz"chorobę" to czyja wina-jej? Jak się zadajesz z byle kim to
                    > musisz uwazac.Robic to z gumką.W więzieniach wszyscy siedzą za niewinnośc!
                    > Tu łopatą tam bejsbolem taka różnica.Sam pisz prawidłowo pajacu.Dopiero
                    > potem "pouczaj innych".

widze, ze braklo ci argumentow do dyskusji, ale wiesz co?Nie dziwi mnie to,
                    kolejny dowod jak bardzo jestes ograniczony.EOT.
              • camerthon Re: "nie" dla ulaskawien 09.04.06, 18:07
                gosc126 napisała:

> Nie wypisuj bzdur!Gdzie tu afekt? Z zimną krwią zaplanowana ZBRODNIA.Co
                > innego zabicie ojca sadysty w obronie rodziny a co innego ZAPLANOWANIE
                > ZABÓJSTWA WIEŻYCIELA.

Głupota niektórych ludzi mnie osłabia...
                Z tego co napisałeś wynika, że oni naprawdę pożyczyli pieniądze, nie chcieli
                ich oddać (zapewne jeszcze: a bo tak, nie oddamy i już), on się upomniał, więc
                z zimną krwią zaplanowali morderstwo i go zabili. Naprawdę mówimy o tej samej
                historii?
                Czy choć przez minutę mogłbyś zastanowić się nad tym, co czuje i w jakiej
                sytuacji jest człowiek, któremu nalicza się fikcyjny, niespłacalny dług, nad
                którym ktoś znęca się i fizycznie i psychicznie przez długie miesiace? Jak
                zaszczute zwierzę. I znikąd pomocy. Mam jednak wrazenie, ze wyobrazenie sobie
                takiej sytuacji przerasta nie tylko Ciebie, ale i polowe spoleczenstwa.
                Najlepiej byloby, gdyby oni pozwolili sie zabic, prawda? Tak zresztą jak kazdy
                czlowiek na tej planecie, ktory zabil kogos w obronie wlasnej, w desperacji,
                gdy nikt nie mogl mu pomoc. Problem tylko polega na tym, ze dla kazdego
                czlowieka ratowanie swojego zycia za wszelka cene to podstawowy instynkt. I
                zapewniam Cię, że Ty rowniez, tak jak zreszta KAZDY z nas, w sytuacji, w ktorej
                ktos przystawialby Ci pistolet do glowy, a jakims cudem w drugiej rece
                trzymalbys nóż - użyłbyś go. Nie wydaje mi sie, ze w takiej chwili
                myslalbys "on chce mnie zabic, za nic, ale zabicie go byloby niemoralne, mam
                zone i dzieci, ale musze dac sie zabic..."
                Zarowno ich historie, jak i kazdą, w ktorej ktos zabija w desperacji, w obronie
                wlasnego zycia (tutaj zreszta oni wcale nie mieli zamiaru zabijac, cala
                sytuacja wymknela sie spod kontroli), mozna wrzucic do jednego worka. Tego, w
                ktorym stawką jest OBRONA własnego życia. Zabijanie niewinnych ofiar to
                zupelnie inna sprawa. Dlaczego nie chcecie widziec tej roznicy?
                • mika9930 Re: "nie" dla ulaskawien 09.04.06, 18:16
                  Wiecej zdecydowania! Karac surowo czy tylko duzo mówic?Bandyta,który zabił
                  kibica Wisły też miał" powód,i też był dobrym uczniem,grzecznym i spokojnum
                  mieszkańcem naszego miasta.Psycholog stwierdził,że jest nawet inteligętnym
                  człowiekiem Psychicznie dręczyli go bezduszni kibice Wisły. Ukarac ich Nie
                  bandytę".Tylko jak się to ma do morderstwa człowieka,kim by on nie był.Kochani
                  KATOLICY!

• Gość: gosc127 Re: "nie" dla ulaskawien IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.06, 10:47
                  camerthon napisała:

> Głupota niektórych ludzi mnie osłabia...
                  > Z tego co napisałeś wynika, że oni naprawdę pożyczyli pieniądze, nie chcieli
                  > ich oddać (zapewne jeszcze: a bo tak, nie oddamy i już), on się upomniał,
                  > więc z zimną krwią zaplanowali morderstwo i go zabili. Naprawdę mówimy o tej
                  > samej historii?

Naprawde. Tyle ze ty o tej przedstawionej w filmie.
                  Naiwnosc niektorych ludzi mnie oslabia...
                  • iberia30 Re: "nie" dla ulaskawien 11.04.06, 10:53
                    Gość portalu: gosc127 napisał(a):

>>
                    > Naprawde. Tyle ze ty o tej przedstawionej w filmie.
                    > Naiwnosc niektorych ludzi mnie oslabia...

wez pod uwage, ze film byl oparty na faktach.

Btw:jestem za kara smierci gdyby cie to interesowalo.
                    • gosc126 Re: "nie" dla ulaskawien 11.04.06, 21:06
                      "Jestem za karą śmierci"-Bandyci na WOLNOŚC.Twoja głupota przekroczyła wszelkie
                      granice.Najlepszy psychiatra przy tobie jest bezsilny!!!
                      • iberia30 Re: "nie" dla ulaskawien 17.04.06, 18:10
                        gosc126 napisała:

> "Jestem za karą śmierci"-

<<<<Bandyci na WOLNOŚC.>>>

jesli juz cytujesz to badz laskaw nie przypisywac mi swoich tekstow.

>Twoja głupota przekroczyła wszelkie > granice.Najlepszy psychiatra przy tobie
                        jest bezsilny!!!

bardzo rzeczowy argument, jesli nie masz nic ciekawego do napisania to lepiej
                        zamilcz.
    • Gość: Zonk Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 14:00
      ulaskawic ulaskawic jestem za!!!
      • lumpik1 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 17.04.06, 10:41
        Gość portalu: Zonk napisał(a):

> ulaskawic ulaskawic jestem za!!!
        • lumpik1 Re: Bohaterowie "Długu" - Wasze opinie 17.04.06, 10:42
          JESTEM ZA A NAWET PRZECIW!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka