Dodaj do ulubionych

leworęczny zerówkowicz

06.04.06, 15:16
mam w domu szęsciolatka zdeklarowanego leworecznego, ale ze słabo jescze
rozwiniętą sprawnoscią rączki.
Jak mu ułatwić naukę pisania - macie jakies sugestie wynikające z
doswiadczenia?
Obserwuj wątek
    • ggigus nauke pisania ulatwia pisanie 06.04.06, 15:52
      i lewo - i praworecznych zerowkowiczow
      • eleanorrigby Re: nauke pisania ulatwia pisanie 23.04.06, 18:47
        Niestety teraz dzieci piszą w podręcznikach zamiast w zeszytach.Największym
        problemem dla leworęcznych dzieci jest to,że w podręcznikach wzory literek
        znajdują się po lewej stronie linijki-dziecko pisząc zasłania je sobie ręką i
        musi ją co chwilę podnosić,co uniemożliwia płynne pisanie.W dodatku bardzo
        często jest zbyt mało miejsca w linijce i trzeba ścieśniać litery,co dla
        dziecka z mało sprawną rączką stanowi duży problem.Możesz sama spróbować
        przygotowywać dziecku w zeszycie wzory liter-pisane po prawej stronie bądź u
        góry.Ułożenie ręki jest mniej ważne,ostatnio czytałam,że ręka zgięta w
        tzw."haczyk" jest wynikiem takiej a nie innej organizacji mózgu i nie trzeba
        tego poprawiać.Problemem może być też odwzorowywanie liter,kształt niektórych
        jest bardzo niewygodny dla osoby leworęcznej.Dlatego wymyślono specjalny
        alfabet -tzw. de'nealian,to coś pośredniego między pismem ręcznym a drukowanym-
        niestety wygląda na to,że w Polsce nikt o tym nie słyszał.
        Mój syn ma już 11 lat w pierwszej klasie trafił na fatalną wychowawczynię,ja
        też niwiele wiedziałam o problemach z leworęcznością i nasze kłopoty z pisaniem
        trwały bardzo długo,zresztą i teraz syn pisze ręcznie bardzo niechętnie.
    • ixtlilto Re: leworęczny zerówkowicz 02.05.06, 21:13
      Ćwiczyć...
      Polecam zeszyt ze szlaczkami... Ty zaczynasz rysować szlaczek a 6latek
      koloruje; jak będzie mu to sprawnie szło to zaczynaj rysować tylko początek
      szlaczka, a niech potomek "ciągnie" go dalej...
      Ja tak zaczynałam obycie z pisaniem... a potem przepisywanie literek
    • aj100 Re: leworęczny zerówkowicz 04.05.06, 09:02
      Bardzo dobre są następujące zeszyty ćwiczeń dla dzieci:
      "LEWa ręka rysuje i pisze" (ćwiczenia przygotowujące do pisania dla dzieci
      leworęcznych – część 1, 2, 3)
      www.harmonia.gda.pl/index.php?s=karta&id=106&PHPSESSID=cbb67f2630c020e65f107990801cb4d9oraz
      "Kaligrafia małych liter i cyfr dla prawo- i leworęcznych"
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/413747
      Więcej o leworęczności:
      www.modnopole.pl/dysleksja/lewo.htm
      • monikadz Re: dzięki 15.06.06, 14:37
        już zamówiłam zestaw - będą fajne wakacje
        przy okazji pomęczę młodszego ćwiczonkami z logpedii, a najstarszemu trochę
        grafomotoryki tez się przyda bo strasznie bazgrze
        udanych wakacji
        • verdana Re: dzięki 20.07.06, 19:11
          Przede wszystkim dziecko (o ile tak mu wygodniej) powinno trzymać zeszyt nie
          prosto przed soba, ale pod dosyć ostrym kątem - ukośnie. Tak podobno jest
          znacznie wygodniej. Moja lewooczna i praworęczna córka pisze w zeszytach
          ustawionych prawie pod kątem 90 stopni, ale leworęczny syn woli zwyczajnie
          ułożony zeszyt.
          W każdym razie - nie wolno poprawiać, gdy dziecko trzyma zeszyt ukosnie!
        • rysa9 Re: dzięki 22.07.06, 18:43
          Monikadz, tylko nie męcz dzieci tymi ćwiczeniami w wakacje. No chyba , że
          lubią ;-)
          Mój synek jest już po zerówce. Na szczęście pani była bardzo otwarta na moje
          pomysły i zgodziła się, żeby moje dziecko miało szerszą liniaturę i większe
          kratki niż pozostali zerówkowicze (sama przygotowałam takie kartki A4 w
          Word'zie, wydrukowałam i włożyłam do segregatora). Muszę przyznać, że pismo
          znacznie się poprawiło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka