Dodaj do ulubionych

Leworęczność

07.11.17, 10:57
Mój syn jest leworęczny (a w zasadzie częściowo oburęczny, ma niezakończony proces lateralizacji i jeśli wierzyć genom, prawdopodobnie zostanie mu tak do końca życia). Widać, że rękę ma nieco mniej sprawną niż jego rówieśnicy, pisze bardzo starannie i efekty są dobre, ale zajmuje mu to więcej czasu niż innym dzieciom z klasy.
Wyczytałam, że dla leworęcznych są jakieś inne zasady pisania (np. strzałki przy nauce pisania są w innych kierunkach), są specjalne zeszyty z ukośną liniaturą, normalne zeszyty powinny leżeć ukośnie. Tyle teoria, a w praktyce nigdy się z tym nie spotkałam, choć w rodzinie i wśród znajomych mamy trochę dzieci leworęcznych.
Ciekawa jestem, czy Wasze leworęczne dzieci uczą się pisać według zasad standardowych, czy takich dla leworęcznych? W jaki sposób ta leworęczność jest w ogóle w szkole uwzględniana?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Leworęczność 07.11.17, 18:33
      Mój leworeczny mąż pisze trzymając rekę trochę inaczej niz praworęczni. Mój leworęczny syn protestował przeciw zeszytom ustawianym "prawidłowo" czyli ukośnie i układał zwyczajnie. Zastanawiam sie zresztą, kto to wymyślił, skoro bardzo wiele kultur pisze od prawej do lewej prawą ręka, normalnie - a w tym wypadku sytuacja jest przecież analogiczna do leworecznychsmile
      Jedyne, czego potrzebował to specjalne nożyczki.
      Leworęczność o tyle nie musi być uwzględniana, że niczego kompletnie nie zmienia. Jest tylko wyższa szansa niż przeciętna na uzdolnienia plastyczne.
      • tuszeani Re: Leworęczność 07.11.17, 21:12
        No widzisz, a mojemu jest wygodniej ze zwykłymi nożyczkami chociaż ma jedne i drugie. Też mi się wydaje że te specjalne zasady to jakiś dziwny wymysł, ale zanim je całkiem odpuszczę wolałabym się upewnić że słusznie wink
        • verdana Re: Leworęczność 07.11.17, 22:21
          Ja wychodzę z założenia, ze jak mu jest wygodnie decyduje samo dziecko. Nikt inny tego nie oceni.
          A jak Twój tnie zwykłymi nożyczkami? Prawa ręką? Bo lewą sie nie da...
          • tuszeani Re: Leworęczność 07.11.17, 23:10
            Aż musiałam zapytać męża wink Tnie lewą, znaczy da się wink I to wychodzi mu bardzo precyzyjnie. Przy czym on ma takie zwykłe nożyczki, bez żadnych plastikowych osłonek, z nimi prawdopodobnie byłby kłopot. Dla mnie to jest kosmos, bo ja nawet sobie nie umiem dobrze wyobrazić, jak on to wszystko powinien trzymać w lewym ręku prawidłowo wink
            • verdana Re: Leworęczność 08.11.17, 18:17
              Ja sobie nie wyobrażam, bo zwykle nożyczki po prostu nie tną, trzymane w lewej ręce - sa jednak takie "oburęczne", które na pierwszy rzut oka niczym sie nie różnią, moze takie ma.
              • tuszeani Re: Leworęczność 08.11.17, 20:38
                Ma kilka par zupełnie przypadkowych nożyczek, z papiernika, z Ikei, z kiosku. Nie zastanawiałam się, czy są oburęczne, jedynym kryterium była ostrość i zaokrąglone końce (choć te z Ikei mają ostre końce, bo były kupowane "do domu"). Ja też sobie nie wyobrażam, ale jednak nimi tnie bardzo sprawnie wink
              • marshi Re: Leworęczność 09.01.18, 16:06
                No ja też sobie nie wyobrażam. Moja leworęczna teściowa tnie zwykłymi nożyczkami używając prawej ręki. Mój leworęczny syn: lewa ręka + nożyczki dla leworęcznych.
                I najlepszym przykładem, że nie jest to łatwe jest prezydent Duda, który otwierając kolejkę kanapową w Szczyrku przecinał wstęgę lewą ręką używając zwykłych nożyczek. No trochę mu nie szło sad
                • mysz1978 Re: Leworęczność 09.01.18, 19:11
                  Moj zaczal uzywac piora Pilot Frixon i choc pismo nie jest zbyt staranne, ale nic sie nie rozmazuje, wiec jest ok smile
                • rawiel27 Re: Leworęczność 13.01.18, 20:32
                  Aż poszłam sprawdzić, czy rzeczywiście zwykłe nożyczki nie tną trzymane w lewej ręcę.
                  Sprawdziłam trzy pary różnej wilekości.
                  Tną, tak samo dobrze, jak trzymane w prawej, choć ja w zasadzie praworęczna jestem i nożyczkami zawsze tnę prawą reką, ale dużo czynności robię lewą ręką równie dobrze, jak prawą.
                  Moja wybitnie leworęczna babcia cięła normalnymi nożyczkami zawsze lewą ręką i nie miała z tym żadnych problemów.
              • lucy-luka Re: Leworęczność 14.01.18, 17:34
                To, że sobie nie wyobrażasz nie znaczy, że się nie da. Tnę zwykłymi nożyczkami trzymanymi w lewej ręce od zawsze, całkiem normalnie.
    • maesstra Re: Leworęczność 08.11.17, 08:43
      moja córka ma pióro i nożyczki dla leworęcznych, jeśli zależy ci na ćwiczeniach z leworęcznym dzieckiem i wskazówkach jak pisać to kup sobie takie zestawy "Lewa ręka rysuje i pisze" są tego 3 poziomy i w 3 jest pokazany kierunek właściwego kreślenia liter przez osoby leworęczne. Moja córka również pisze stosunkowo wolno.
    • annia_ko Re: Leworęczność 09.11.17, 17:11
      Witam,
      też jestem leworęczna, ale również nie do końca smile Nigdy nie kazano mi pisać w jakiś inny sposób (a już w przedszkolu byłam zdiagnozowana), natomiast, w pierwszych latach szkoły miałam pióro dla leworęcznych, które było super. Potem pisałam już zwykłym, bądź czymkolwiek, co szybko zasychało (problem rozmazywania nadgarstkiem lewej ręki). Nożyczki dla leworęcznych miałam, ale nauczyłam się używać zwykłych prawą ręką. Polecam za to linijkę dla leworęcznych - ma cyfry od prawej do lewej - super sprawa, ja zawsze w szkole używając linijki "odliczałam" od tyłu.
      • mysz1978 Re: Leworęczność 09.11.17, 18:41
        syn pisze i rysuje lewą ręką (resztę robi prawą - trzyma łyżke, rzuca piłkę itp) - nauczył się pisać "normalnie", w zwykłych zeszytach, klasycznym ołówkiem. Wycina prawą ręką, więć problemu specjalnych nożyczek u nas nie ma.
        Problem może za to być z piórem... Nie planuje takiego na naboje, specjalnego dla leworęcznych, a zwykłe szybko wysychające Frixon firmy Pilot - zobaczymy jak to bedzie...
        • annia_ko Re: Leworęczność 10.11.17, 12:53
          Pióro dla leworęcznych jest o tyle dobre, że uczy prawidłowego trzymania w ręku (co już potem zostaje, także przy używaniu "zwykłych" długopisów). Mi osobiście bardzo pomogło w nabraniu dobrych nawyków przy pisaniu smile Niedawno widziałam również ołówki dla leworęcznych z wyżłobieniami w drugą stronę. Gdy ja chodziłam do szkoły, czegoś takiego nie było..
    • lucy-luka Re: Leworęczność 14.01.18, 17:20
      Jestem lewostronna, leworęczna, chociaż jest wiele rzeczy, które robię tylko prawą ręką. Nigdy nie miałam pióra, linijki, nożyczek czy innych akcesoriów dla leworęcznych. Piszę i pisałam zwykłym piórem, zeszytu nie pochylałam. Wszystko jest kwestią nawyku i przyzwyczajenia.
      Z ciekawostek: gram na gitarze jak osoby praworęczne, piszę na tablicy tylko prawą ręką, myszka kompa jest na prawą rękę.
      Dlaczego pytasz o uwzględnianie leworęczności? To nie niepełnosprawność, to norma smile
      Skup się na ćwiczeniu dłoni i daj dziecku żyć smile
      • tuszeani Re: Leworęczność 15.01.18, 09:59
        Pisałam ten post dwa miesiące temu. W międzyczasie odpuściliśmy zupełnie pomysły robienia czegoś inaczej z okazji leworęczności, natomiast temat wolnego tempa pisania nadal istnieje i skutkuje (wraz z łatwością wybijania z koncentracji) dużą ilością zaległości z lekcji, przynoszonych do domu do dokończenia (poza standardowymi pracami domowymi). Będziemy na razie ćwiczyć rękę i koncentrację.
    • sion2 Re: Leworęczność 18.01.18, 14:06
      Tak na marginesie wątku dodam że śmieszna sprawa z tą lewo- i praworęcznością... Ja jestem praworęczna, od zawsze, prawoczna i prawnonożna.
      Tylko że jak pod koniec lat 90. brat instalował pierwszy komputer stacjonarny w domu, a brat jest leworęczny, położył myszkę po lewej stronie klawiatury. Bezmyślnie z mamą uznałyśmy że tam powinna leżeć i obie uczyłyśmy się korzystania z myszki komputerowej wylacznie lewą ręką. Efekt: do dziś nie potrafię operować myszką prawą ręką! zawsze muszę położyć po lewej smile wzbudza to zainteresowanie i śmiech życzliwy każdego, komu opowiem tę historię.
      A mój tata k miał w pracy szybciej komputer niż w domu, umie myszkę obsługiwać obiema rękami smile
      • tuszeani Re: Leworęczność 18.01.18, 15:07
        Słuchajcie, a czy może się zmienić oko dominujące? Do niedawna we wszystkich testach wychodziło prawe, a tymczasem dziś testy przy innej okazji pokazały, że obecnie dominujące jest lewe. Różnica kilku miesięcy, jedyne co mi przychodzi do głowy, to ćwiczenia ortooptyczne, które miały m.in. wyrównać nierówno pracujące oczy (lewe z większymi trudnościami, więc niechętnie używane i prawe z mniejszymi, więc przejmujące większość roboty). Może to efekt tych ćwiczeń?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka