Dodaj do ulubionych

Najczęstsze błędy językowe

02.05.06, 18:40
Pełno tychże. Robią je dziennikarze, politycy i zwykli ludzie. Moje typy:

półtorej roku
pierwszy Maj (i to pisany wielką literą)
w dniu dwudziestego trzeciego czerwca
Obserwuj wątek
    • markus.kembi Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 19:52
      Najczęstszym błędem jest "rok dwutysięczny szósty". A "tysiąc dziewięćsetny
      szósty" nikt przecież nie mówił.
    • kotbehemot6 Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 19:55
      do szału nie doprowadza używanie "proszę panią"- zawsze mnie korci żeby dodać -czy o rękę?-"proszę pani" a panią to coś
    • 0golone_jajka Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 22:16
      Nie wszyscy som ubogaceni naukom i wiarom.

Bleee, Olejniczak tak mówi.
      • monikate Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 22:21
        Ubieram buty, spódnicę zamiast wkładam buty, spódnicę.
      • estera.new Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 22:55
        mi tam bardziej Pani Sobecka się w "uszy rzuca"...
        • Gość: expert Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 02.05.06, 23:54
          esterko(masz piękne imię) , p Sobecka jest Sobom i dlatego zniewala niektórych
          swoją polszczyzną.w.g. sobeckiej; polszczyznom....itd,
        • Gość: lipo Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.05.06, 01:23
          > mi tam bardziej Pani Sobecka się w "uszy rzuca"...

Z przerażeniem obserwuję panoszące się "mi" zamiast "mnie" tak, jak choćby w
          tym zdaniu powyżej, które powinno zaczynać się: "Mnie tam bardziej pani
          Sobecka...". "Mi" zamiast akcentowanego "mnie" jest obecne już wszędzie, wdarło
          się do tv (reklamy, seriale, a nawet wypowiedzi dziennikarzy), do radia... Skąd
          ta okropna maniera??? Czy komukolwiek przyszłoby do głowy skonstruować
          analogicznie takie zdanie: >>A ci, kto się najbardziej w "uszy rzuca"?<<
    • Gość: amica Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.05.06, 22:40
      po najmniejszej linii oporu
      • estera.new Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 22:56
        hehe, Sianecki to kiedyś komuś wypomniał :)
        • Gość: expert Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 03.05.06, 00:02
          "proszę panią " jest prawie normą.
          A swoją drogą ; mam pewne szkoły za sobą i nikt mnie nie uczył czył; czy ta
          podkoszulka, czy ten podkoszulek.Jestem samoukiem i błędów robię, że ho, ho.
          Nie mniej staram się mocno.
          Mój sąsiad Alek wcale się nie stara , a moja uważa , że on jest mądrzejszy!
          I co wy na to???
          • Gość: roraima zęby mnie bolą jak słyszę IP: *.aster.pl 03.05.06, 00:05
            "lubiałem"
            ps. pewnie dlatego, ze to w czasie przesżłym ;)
    • Gość: vacui Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.aster.pl 03.05.06, 00:31
      w każdym bądź razie - wszyscy tak mówią, okropność!
      • Gość: ehh Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 03.05.06, 10:38
        np: Mają tydzień czasu...
        Byłam tam godzinę czasu...

• eeela Re: Najczęstsze błędy językowe 03.05.06, 10:55
      Wziasc zamiast wziac.
      W czasownikach - akcent na druga sylabe od konca (zamiast na trzecia) w czasie
      przeszlym w pierwszej i drugiej osobie liczby mnogiej.
      W tym drugim przypadku poprawna wymowe uslyszec mozna juz tylko u profesorow i
      starszych aktorow.
      • dn71 dziecinny a dziecięcy 03.05.06, 11:35
        Często słyszę:sklep dziecinny,potrzebuję sweter dziecinny (w znaczeniu dla
        dziecka)),buty dziecinne itd.
        Na początku bardzo mnie to bawiło.Potem przerażało,bo takie pomyłki słyszałam
        nawet w mediach.
        A teraz? To już nie wiem,czy ja jestem bardziej dziecinna,czy dziecięca :-)
    • Gość: sabinka Re: Najczęstsze błędy językowe IP: 83.168.96.* 03.05.06, 11:59
      Niechlujstwo językowe pleni się jak chwasty

DOBRA, TERA, ZARA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka