joanna.d.arc 02.05.06, 18:40 Pełno tychże. Robią je dziennikarze, politycy i zwykli ludzie. Moje typy: półtorej roku pierwszy Maj (i to pisany wielką literą) w dniu dwudziestego trzeciego czerwca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markus.kembi Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 19:52 Najczęstszym błędem jest "rok dwutysięczny szósty". A "tysiąc dziewięćsetny szósty" nikt przecież nie mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 19:55 do szału nie doprowadza używanie "proszę panią"- zawsze mnie korci żeby dodać -czy o rękę?-"proszę pani" a panią to coś Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 22:16 Nie wszyscy som ubogaceni naukom i wiarom. Bleee, Olejniczak tak mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 22:21 Ubieram buty, spódnicę zamiast wkładam buty, spódnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
estera.new Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 22:55 mi tam bardziej Pani Sobecka się w "uszy rzuca"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 02.05.06, 23:54 esterko(masz piękne imię) , p Sobecka jest Sobom i dlatego zniewala niektórych swoją polszczyzną.w.g. sobeckiej; polszczyznom....itd, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lipo Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.05.06, 01:23 > mi tam bardziej Pani Sobecka się w "uszy rzuca"... Z przerażeniem obserwuję panoszące się "mi" zamiast "mnie" tak, jak choćby w tym zdaniu powyżej, które powinno zaczynać się: "Mnie tam bardziej pani Sobecka...". "Mi" zamiast akcentowanego "mnie" jest obecne już wszędzie, wdarło się do tv (reklamy, seriale, a nawet wypowiedzi dziennikarzy), do radia... Skąd ta okropna maniera??? Czy komukolwiek przyszłoby do głowy skonstruować analogicznie takie zdanie: >>A ci, kto się najbardziej w "uszy rzuca"?<< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amica Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 02.05.06, 22:40 po najmniejszej linii oporu Odpowiedz Link Zgłoś
estera.new Re: Najczęstsze błędy językowe 02.05.06, 22:56 hehe, Sianecki to kiedyś komuś wypomniał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 03.05.06, 00:02 "proszę panią " jest prawie normą. A swoją drogą ; mam pewne szkoły za sobą i nikt mnie nie uczył czył; czy ta podkoszulka, czy ten podkoszulek.Jestem samoukiem i błędów robię, że ho, ho. Nie mniej staram się mocno. Mój sąsiad Alek wcale się nie stara , a moja uważa , że on jest mądrzejszy! I co wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roraima zęby mnie bolą jak słyszę IP: *.aster.pl 03.05.06, 00:05 "lubiałem" ps. pewnie dlatego, ze to w czasie przesżłym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vacui Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.aster.pl 03.05.06, 00:31 w każdym bądź razie - wszyscy tak mówią, okropność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: Najczęstsze błędy językowe IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 03.05.06, 10:38 np: Mają tydzień czasu... Byłam tam godzinę czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Najczęstsze błędy językowe 03.05.06, 10:55 Wziasc zamiast wziac. W czasownikach - akcent na druga sylabe od konca (zamiast na trzecia) w czasie przeszlym w pierwszej i drugiej osobie liczby mnogiej. W tym drugim przypadku poprawna wymowe uslyszec mozna juz tylko u profesorow i starszych aktorow. Odpowiedz Link Zgłoś
dn71 dziecinny a dziecięcy 03.05.06, 11:35 Często słyszę:sklep dziecinny,potrzebuję sweter dziecinny (w znaczeniu dla dziecka)),buty dziecinne itd. Na początku bardzo mnie to bawiło.Potem przerażało,bo takie pomyłki słyszałam nawet w mediach. A teraz? To już nie wiem,czy ja jestem bardziej dziecinna,czy dziecięca :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabinka Re: Najczęstsze błędy językowe IP: 83.168.96.* 03.05.06, 11:59 Niechlujstwo językowe pleni się jak chwasty DOBRA, TERA, ZARA Odpowiedz Link Zgłoś