jonka77 09.05.06, 08:38 jak na swiecie, tym ateistycznym, odbywaja sie pogrzeby??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znj2 Re: pogrzeby 09.05.06, 08:46 Bez księdza.W sali ogólnej jest spotkanie,na które przychodzą krewni i znajomi. Po któtkiej przemowie prowadzącego ceremonię pogrzebową,trumna przewożona jest do miejsca pochówku.Z głośników płynie muzyka poważna przed rozpoczęciem, jak i po zakończeniu uroczystości. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.d.arc Re: pogrzeby 09.05.06, 08:56 A księża nie robią kłopotów, jak ktoś ma grób na katolickim cmentarzu? Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: pogrzeby 09.05.06, 09:00 Niestety takiego delikwenta nie można pochowac na cmentarzu katolickim ,lecz na komunalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.d.arc Re: pogrzeby 09.05.06, 09:15 A jak ktoś ma wykupiony grób? Ja mam na przykład na warszawskim Bródnie. I co wtedy? Nie pochowają mnie skoro nie chrzczę dzieci?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek.27 Re: pogrzeby IP: *.lublin.mm.pl 09.05.06, 10:41 Jeśli dobrze pamiętam to pochowają Ciebie tam bo masz wykupione miejsce lub są pochowani najbliżsi (ale jeśli chcesz to mogę jeszcze sprawdzić). Jeśli chodzi o cmentarze katolickie to jeśli w danym mieście nie ma komunalnego cmentarza to wtedy ateista i osoba innego wyznania chowana jest na tym cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: pogrzeby 11.05.06, 22:14 Masz dziewczyno przechlapane.Oni wszystko wiedzą.Mają wszystkich w kartotekach. Wiedzą, kto chodzi do kościoła, czy ma ślub, dzieci,czy daje na tacę. Jako heretyczka, nie możesz być pochowana w ziemi poświęconej. Ty, lepiej się opamiętaj.Wykupienie miejsca nic ci nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
taus Re: pogrzeby 09.05.06, 11:29 Ja osobiście bym wolał zostać skremowany, ale mieć pochówek w stylu wikingów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: pogrzeby 09.05.06, 09:18 Przebija się nieboszczyka osinowym kołkiem, wkłada mu się w ręce "Manifest Komunistyczny" a nad grobem przemawiają upiory komunizmu. A reszta to już normalnie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwedka Re: pogrzeby IP: *.ias.bredband.telia.com 09.05.06, 11:18 To sa cmentarze katolickie i komunalne??? A jak ktos jest protestantem lub Swiadkiem Jehowy, to gdzie go chowaja? W koncu powinni chowac wszystkich chrzescijan w poswieconej ziemi. I gdzie odbedzie sie ceremonia? Ksiadz do katolickiego kosciola chyba nie wpusci! Szwecja jest krajem protestanckim, ale wszystkie cmentarze sa KOMUNALNE. Kazdy innowierca zamieszkaly w gminie ma prawo do bezplatnego pochowku na cmentarzu, a na zyczenie udostepnia sie bezplatnie kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
taus Re: pogrzeby 09.05.06, 11:28 Do Szwecji nam jeszcze dużo brakuje pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: pogrzeby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:23 Bardzo prosto: Kontaktujesz się z Mistrzem Ceremonii (moi dzidkowie byli chowani przez takiego Pana z Krakowa), musisz mieć miejsce na cmentarzu, najlepiej miejskim, a nie przykościelnym, gdzie klechy nie pozwolą Ci pochować niewierzącego. Ceremonia ustalana jest z rodziną, tj. mówi się jaka ma być muzyka, i opowiada się o zmarłym. Mistrz Ceremonii który chował moich dziadków przepięknie przemawiał nad grobem, ale on też ich znał za życia. Wbrew pozorom w tym katolickim kraju jest wielu Mistrzów, i bardzo dużo takich - innych - pogrzebów. Nie należy martwić się na zapas, tylko sprawdzić wszystko wcześniej. Taka ceremonia w odróżnieniu od modłów za kasę odprawianych przez faceta w sukience jest bardziej ukierunkowana na rodzinę i pomoc w pożegnaniu najbliższch. Odpowiedz Link Zgłoś
endrju55 Re: pogrzeby 11.05.06, 22:52 powinny byc prowadzone kursy szkolące tzw.swieckich mistrzow ceremonii. zapotrzebowanie na świeckie pogrzeby wzrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: pogrzeby IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.05.06, 23:46 Czas się przebranżowić. Jak myślicie, czy MC może być kobieta? Bo księdzem nie, przynajmniej nie u nas ;) Odpowiedz Link Zgłoś