Dodaj do ulubionych

Czy siedzicie na forum w godzinach pracy?

19.05.06, 15:00
Ostatnio kolezanki z pokoju zwrocily mi uwage, ze wykorzystuje sluzbowy
komputer do korzystania z netu. Bylam zaskoczona, bo przeciez wiadomo, ze nie
sposob sie przez 8h koncentrowac wylacznie na pracy i mysle, ze jesli zAjrze
sobie czasem na forum i cos popisze, to nikomu sie krzywda nie stanie. W koncu
ile trwa napisanie postu? A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • depresyjka4 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 19.05.06, 15:33
      ja i tak nie pracuję, ale mój grzesiu szaraczek to jest teraz w pracy i piszemy
      do siebie maile, on ze służbowego komputera i nikt chyba nie robi mu problemów.
      nie przejmuj sie i rób swoje, to racja, ze nie tylko sama pracą sie żyje, a
      kolezanki to masz jakies głupie, powiedz, zeby lepiej zajęły sie sobą małpy
      jedne. pozdrawiam!!!
      • Gość: kasia nie mogę sobie na to pozwolić IP: *.tsi.tychy.pl / *.tsi.tychy.pl 21.05.06, 11:07
        zresztą nie probowałam Takie sprawy załatwiam w domu
      • Gość: gosiek222 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.warszawa.dialog.net.pl 31.05.06, 08:26
        prawda nic sie wielkiego nie stanie jak od czasu do czasu popisze sie troszke
        na necie w pracy. A po za tym to co mamy robic jak jest nudno i nic sie nie
        dzieje.
    • monia145 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 19.05.06, 17:05
      Pisz,pisz, tylko póxniej nie bądz zdziwiona jak Ci szef poleci po pensji za
      nieefektywnie przepracowane godziny.
      • d_o_o_r Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 19.05.06, 17:43
        Bez przesady. Pracuje w budzetowce, gdzie nie stosuje sie takich nieludzkich
        praktyk.
        • monia145 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 19.05.06, 17:53
          Ja tez pracuje w budzetówce i ostatnie co przyszłoby mi do głowy to szaleć w
          necie podczas pracy. A moja dyrektorka własnie tak postepuje jak opisałam
          wczesniej!
          • 33qq Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 19.05.06, 21:39
            Szkoda,że tak mało takich dyrektorów w budżetówce.
        • boykotka Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 06:40
          d_o_o_r napisała:

> Bez przesady. Pracuje w budzetowce, gdzie nie stosuje sie takich nieludzkich
          > praktyk.
          No proszę :) To może warto przypomnieć przypadek lali-lalecznej, naszej
          forumowej koleżanki z ministerstwa infrastruktury ??? TVN-Uwaga namierzył ją
          jakoś o tej porze w ubiegłym roku. Akurat wczoraj czytałam w Newsweek'u, że w
          Polsce od 1989r wybudowano 348km autostrad, czyli średnio 22km na rok.
          A Ty pod jakie ministerstwo podlegasz ???
          • boykotka Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 06:45
            link do omawianej przeze mnie sprawy :
            uwaga.onet.pl/1246262,archiwum.html
        • aski68 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 22.05.06, 23:05
          d_o_o_r napisała:

> Bez przesady. Pracuje w budzetowce, gdzie nie stosuje sie takich nieludzkich
          > praktyk.

Chcesz się założyć, że się stosuje ?
          albo informatyk jest do... niczego :)

pzdr
    • iberia30 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 19.05.06, 17:11
      owszem, w ramach wolnej chwili czemu nie?
      Tylko nie zapomnij z kompa historii wykasowac:-)
      • d_o_o_r Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 19.05.06, 17:43
        :D. Kasuje codziennie po pracy.
        • Gość: michał Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 23:10
          historie skasować to nie wszystko w kompie jest wiele miejsc gdzie można
          odtworzyć jego historie z datąi godziną.
    • meta-kris Gdyby nie forum, umarłbym z nudów. 19.05.06, 17:51
      Forum to jedyna rozrywka w pracy - różne ciekawe strony poblokowali, więc
      zostaje mi tylko forum i blog ;)
    • user0001 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 19.05.06, 20:29
      Jasne, że siedzę w pracy, a co innego ma robić informatyk-administrator gdy nie
      ma żadnej awarii?
      • Gość: xxx Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:37
        Ja też pracuję w budżetowce i niechby ktoś spróbował wejśc na jakieś forum w
        godzinach pracy to by na drugi dzień stał w kolejce po zasilek. Zadnych
        komunikatorow nie wolno używać i stale jest prowadzony monitoring wykorzystania
        internetu.
        • user0001 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 08:09
          To kiepsko macie, ja jestem w o tyle dobrej sytuacji, że monitoringiem sieci
          zajmuję się osobiście. Poza tym skype to u mnie w firmie normalne narzędzie
          pracy. Zwłaszcza gdy pracownik jest w innym kraju i trzeba szybko omówić
          problemy z linią technologiczną. Dzięki konferencji na skype i przesyłaniu
          obrazków oraz filmików siedzący w kraju konstruktorzy lub automatycy mogą szybko
          wymienić uwagi z nadzorującymi instalację.
          • jaona27 do user 0001 20.05.06, 14:53
            TY nie badz taki cwany..."KIEPSKO MACIE", nie kazdy ma prace na kompie...a poza
            tym ja klikam z USA i moja praca jest tez na kompie i praktycznie non stop
            sprawdzam co sie dzieje na tym Polskim forum...czyli tutaj wiec tez mam
            niezle...ale co mam teraz napisac,ze TY masz kiepsko? bo ja pracuje w
            amerykanskiej kampanii i jestem jeduna Polka tutaj,no i?????nie porownuj....nie
            ktutykuj...pozdro....mimo wszystko...
            • Gość: mzdziwioy Re: do user 0001 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 22:37
              gorzej sie czujesz amerykanko? chyba w ogole nie zrozumialas o co chodzi
              a moze tylko chcialas sie pochwalic ?
        • Gość: rexhunt LOL nie ma to jak panstwo policyjne. Get a life... IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 28.05.06, 09:37
          b/t
      • Gość: Lucusia Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: 212.244.186.* 29.05.06, 07:41
        Otóż to. Zawsze jest tak, że się albo ma górę roboty, albo żywcem nic (no chyba, że ktoś obsługuje klientów). Oczywiście czasami całymi tygodniami nie mam szans na sprawdzenie prywatnej poczty, a czasami, po gruntownym posprzątaniu biurka i szafek, trzeba posiedzieć na forum.
    • w.s2 Ja tak. 19.05.06, 22:46
      Nie "żeruję" jednak na firmie. Mam to szczęście, że pracuję także w domu i wtedy dzielę czas na pracę i... przyjemności.
    • llayla Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 12:10
      Jesli zdarzy się wolna chwilka to owszem, czemu nie? :)
      • szczoter Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 13:50
        tak. pracuję w domu i wchodzę na forum kiedy mi się żywnie podoba:)
        • jaona27 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 14:51
          ja przewaznie siedze na forum w godzinach pracy....no bo taka mam prace
          wlasnie...
    • kamajkore Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 17:03
      moje godziny pracy nie mają żadnych ograniczeń, więc - siłą rzeczy... :)
    • genoveva Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 18:39
      Oj tak. Przede wszystkim przysługuje mi przerwa śniadaniowa, więc kanapkę
      zazwyczaj spożywam ślepiąc w jakieś forum (kilkakrotnie mało nie przypłaciłam
      tego życiem, czytając niektóre komentarze można się zakrztusić). Poza tym,
      kiedy nie mam nic do roboty, gdyż nic tak nie męczy, jak nuda, u mnie w pracy
      czasami się to zdarza.
    • agunia_29 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 20.05.06, 19:28
      Pracowałam w budżetówce i mogłam powisieć na necie troche jak swoje zrobiłam i
      była chwila wolnego. Na forum akurat nie siedziałam bo dotarłam do niego przez
      przypadek dopiero jak przeczytalam artykuł o przegranych parkomatach i
      komentarze różnych ludzi. A wtedy miałam już stałe łącze w domu więc w domu
      oczywiście. No i tak w domu sobie wisze od czasu do czasu. W pracy obecnej nie
      mam komputera lecz kasę fiskalną heh ;-)
    • christina.milian Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 21.05.06, 01:33
      ja doradzam każdemu znajomemu, żeby zabraniał pracownikom korzystać z GG, co do
      forum to uważam, że też powinno się przycinać takie rozluźniające rzeczy... jak
      chcesz sobie podyskutować albo poflirtować z kumplem, to rób to po godzinach.
      • Gość: Smutny Mam nadzieję, że masz ograniczony krąg przyjaciół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 18:05
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • truten.zenobi Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 21.05.06, 07:57
      myślę że dopóki stawia się najpierw obowiązki to nie ma sprawy
      a jeżeli pracodawcy zależy na ograniczeniu dostępu do netu to zawsze może o to
      poprosić informatyka...
    • kolejar Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 21.05.06, 09:22
      Ja jestem cały czas w pracy albo cały czas w domu - jak kto woli to nazwać.
      Godzin sobie nie dzielę.
      A pracodawcy coraz częściej nakładają pracownikom blokady na połączenia
      niesłużbowe - jak w Urzędzie Mojego Miasta, gdzie np. zablokowano Gadulca i
      Tlena :).
    • facettt Upadek moralnosci, ze az milo... 21.05.06, 15:28
      d_o_o_r napisała:
      Bylam zaskoczona, bo przeciez wiadomo, ze nie
      > sposob sie przez 8h koncentrowac wylacznie na pracy i mysle, ze jesli zAjrze
      > sobie czasem na forum i cos popisze, to nikomu sie krzywda nie stanie.

Jest to klasyczne wykorzystywanie narzedzi pracowdawcy do celow prywatnych.
      Czyli mowiac krotko - wykroczenie.

Z internetu korzysta w czasie godzin pracy wiele osob, ja rowniez, ale nigdy
      nie probowalbym komus wmawiac, ze to normalne i uczciwe.
      Wiadomo, czlowiek sie nudzi...

Mozesz sie chwalic ,ze piszesz emaile w czasie przerwy itd...

Ale w czasie normalnej pracy Twoje "zaskoczenie" dowodzi tylko NIEDOSTATKOW
      Twojej moralnosci.

Powtarzam. Ja tez to robie. Ale mam pelna swiadomosc, ze postepuje niemoralnie.
      badz wiec uprzejma te swiadomosc sobie rowniez przyswoic.
      • christina.milian Re: Upadek moralnosci, ze az milo... 21.05.06, 23:43
        brawo
        • Gość: rex hunt jakie "brawo".. bzdura!!!!! IP: *.pcmedia.com.pl / 80.55.145.* 28.05.06, 09:34
          nie kazda praca to kasia w supermarkecie, czy robota przy tasmie. rownie dobrze nie powino sie robic siku i pic herbaty w pracy bo jest to nie zwiazane z robota. jezeli robota na tym nie cierpi nie widze nic zlego w siedzeniu na necie.. I odwolywanie sie do moralnosci jest conajmiej smieszne.
          • Gość: ... Re: jakie "brawo".. bzdura!!!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.05.06, 10:29
            A jeśli robota na tym cierpi? :p Widać jakie macie ludzie pojęcie o pracy...
            Chyba wam ktoś załatwił skoro tak lekko sobie podchodzicie. Powinni was kury
            domowe z budżetówek wywalać na zbity pysk to by się ktoś czegoś w tym kraju
            nauczył. Załamać się tylko, że nikt tu sobie z tego sprawy nie zdaje...
            • kumak Re: jakie "brawo".. bzdura!!!!! 28.05.06, 11:36
              a co w tym zlego, ze sobie w trakcie przerwy na sniadanie cos poczytam?
              Skorzystanie w pracy z komunikatora jest czasem szybsze od telefonu. A "kury
              domowe z budżetówek" powinny sie czuc urazone. Niemoralne to jest spedzanie
              wiekszosci czasu w pracy na nie tym, co sie powinno w pracy robic - ale nie
              rozumiem, po co od razu przywolywac moralnosc dla paru minut w necie...
              Pozdrawiam,

--
          • Gość: zagwinek Re: Hej, lajzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:41
            Wy nie wiecie co to jest dypcyplina pracy.Takie zachowania sa mozliwe li tylko
            w socjalizmie. To jest mentalnosc socjalistyczna, ze macie jeszcze prace to sie
            dziwie.
            • Gość: Lucusia Re: Hej, lajzy IP: 212.244.186.* 29.05.06, 07:54
              Ty to chyba ten gatunek, który uważa, że rozmowy pracowników między sobą to strata czasu, oraz, że odpoczynek co godzinę, dwie na 5-10 minut, to też za twoje pieniądze. Poczytaj sobie głąbie trochę o psychologii pracy. Efektywnie da się pracować ok. 40, więc, ktos kto siedzi i cały czas robi, to po prostu siedzi, bo myślec już nie może (no chyba, że chodzi o pracę fizyczną, czy mechaniczną, do przekładania pudeł nie trzeba specjalnego skupienia). Tak samo zakazywanie rozmów, po prostu zmniejsza efektywnośc pracy do 40%, bo ludzie robią to samo, szukaja w necie tego samego, potrzebują tych samych dokumentów, a nie są w stanie stwierdzić, czy ktoś juz np. czegoś nie robił, czy czegoś nie ma. Oczywiście, słyszę, że ty zaplanowałeś to dzielenie sie, więc wszyscy wszystko wiedzą i są ustalone procedury. Gratuluje. Stałeś się równy Bogu, ale moi współpracownicy pewnie zrobia to co twoi dwa razy szybciej, w lepszej atmosferze i za mniejsze pieniądze.
    • Gość: jot-23 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.sbtnvt.adelphia.net 21.05.06, 17:23
      oczywiscie, spedzam prawdopodobnie 50% mojego czasu pracy na necie, (nastepne
      25% to kawa/herbata/ubikacja/lunch) .... nie ma w tym nic zdroznego... nie
      pracuje na tasmie, nie mam normy do wykonania... "kierownictwo" zdaje sobie w
      pelnie z tego sprawe, aczkolwiek panuje zasada "don't ask don't tell" ...jezeli
      wszystko w firmie dziala tak jak powinno, nikt nie powie slowa. (administruje
      siecia)
    • Gość: ant Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.06, 22:03
      d_o_o_r napisała:

Ostatnio kolezanki z pokoju zwrocily mi uwage, ze wykorzystuje sluzbowy
      komputer do korzystania z netu. Bylam zaskoczona, bo przeciez wiadomo, ze nie

u mnie jesteś skreślona, jesli znajdę skąd piszesz- masz PO PRACY !
      :)
      • roman_wawa Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 22.05.06, 07:39
        Człowieku uspokój sie.:)
        Mam laptopa i często siedze na necie, czy to w pracy jak i po. Normalna rzecz
        skoro macie neta to logiczne że będziecie z niego korzystać.
        • Gość: ant Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.06, 22:39
          ależ ja jestem spokojny :)
          lecz nie chciałbym płacić za takiego pracownika....
          to zwykłe okradanie innych.
          i nie mam zamiaru wysłuchiwać że ktoś jest wykorzystywany i dlatego siedzi na
          forum. branie pieniędzy za siedzenie bezczynne w pracy to kradzież i koniec.
          a na dodatek chore chorobą PRL-u.
          • christina.milian Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 27.05.06, 13:03
            dokładnie
          • Gość: jupi Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.05.06, 20:02
            Jeżeli pracownik siedzi bezczynnie to raczej problem z przełozonym, gdyż nie
            potrafi zoorganizować pracy w optymalny sposób. To już nie PRL, ale IV RP z
            kruzysem przywództwa i autorytetów.
            • Gość: janka Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.speed.planet.nl 27.05.06, 22:02
              Zgoda, ale tez mentalnoscí: to nie sa pieniadze niczyje, to sa pieniadze
              podatnikow....
              • absurdello A to będzie jakaś różnica jeżeli zamiast pisania 28.05.06, 01:13
                na forum będzie bezczynnie patrzył tępo w ścianę ?

Wtedy te pieniądze będą się jakoś innaczej zużywać ?

Wiele jest różnych zajęć gdzie praca przychodzi nierównowmiernie, raz są pełne
                ręce roboty a innym razem są godziny a nawet dni gdy nic się nie dzieje, np. w
                dziale napraw, administracji siecią, biurach, służbach dyżurowych, itp.

Czy udawanie, że coś się robi gdy pracy w danej chwili nie ma będzie bardziej
                uczciwe niż wypełnianie sobie luk czasowych pisaniną na forum ?
          • Gość: agi Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 21:39
            Mo?e nie koniecznie to zapożyczenie z PRL`u, ja wła?nie siedzę w redakcji
            (składam sobie gazetę) no i czekam na aktualno?ci, cała reszta zrobiona, więc
            takie bezczynne siedzenie to też moja praca.
      • Gość: Oskar Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 08:56
        Rany Boskie, powinienes być jakimś kapo w obozie koncentracyjnym :-(
    • albalonga Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 22.05.06, 22:57
      nigdy nie robie tego w pracy, bo 1. nie wypada 2. mam tyle roboty, ze czasem nie mam jak sobie herbaty zrobic
      Pewnie masz w regulaminie pracy ze nie korzysta sie z netu do celow prywatnych. Jesli ci dziewczyny zwrocily uwage to chyba zagladasz do netu za czesto i niezbyt dyskretnie.
      nie ma jak forum, gadu-gadu itp w wygodnym fotelu i kapciach.
      Pozdrawiam z domeczku :)
      • Gość: ANIA Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 19:57
        Ja również pracuje w budżetówce, płace sa śmieszne, a praca- są dni tak
        pracowite, że nie mam czasu zjeść sniadania, ale w miesiącu sa równiez
        wolniejsze dni-wtedy zaglądam na forum. GG nie mamy, a nawet gdyby było nie
        korzystałabym w pracy.
    • aski68 Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 22.05.06, 23:09
      jasne, że wchodzę na forum :) i w pracy i po :)
    • Gość: marysia Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.kapelusz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 21:38
      ja czytam te glupoty tylko w pracy, zeby inne glupoty, ktore musze czytac z
      racji zawodu umiescic w odpowiedniej perspektywie.
    • Gość: Lena Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: 80.48.96.* 24.05.06, 12:10
      Obejrzałam ten filmik z rozmową z prcodawcą tej lali.lalecznej.... pewnie to
      jego lala albo lala innego kierownika. Pisanie,ze kilkanaście wpisów dzinnie to
      sekundy jest kompletnym nieporozumieniem .... policzył pewnie (przez te kilka
      dni) litery wpisane w tych postach, podzielił przez rekord biura w
      szybkim_pisaniu i wyszło mu jak wyszło. Może policzyłby dokładnie w sekundach
      czynności piszpanien w swoim biurze i połowę zwolnił.
    • Gość: kate Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: 195.136.92.* 27.05.06, 17:53
      ja tez pracuje w budzetowce, czasem jest taki dzien, ze nie wyrabiam a czasem
      siedze i sie nudze. wtedy net i gg ratuje mi zycie. ale uwierzcie wolalabym
      miec fajniejsza robote i wiecej zarabiac niz siedziec w sieci. jaka praca i
      jaka płaca tak tez stosuje sie do moich obowiazkow. aha teraz pisze z domu :-)
    • korkix78 Mozna sobie pogadac ! 27.05.06, 21:39
      Siedze :)
      Ale wiem ze nie powinienem :P
      To dla mnie to jedyny kotakt z jezykiem polskim w czasie pracy, jako ze pracuje
      w UK,i nareszcie mozna sobie normalnie pogadac.
      Najlepsze ze jak sie wkrece (wystarczy 5-10minut) to potem musze znow sie
      przestrajac na angielski - byc moze latwa sztuka-ale najwyrazniej nie dla
      mnie :)
    • Gość: jojo nie, nie siedze, a pracuje dluzej niz ty i zyje IP: *.chello.pl 28.05.06, 07:22
      sobie jakos
      • szczurek1983 Re: nie, nie siedze, a pracuje dluzej niz ty i zy 28.05.06, 10:30
        Na forum zaglądam ale nie to :) Moderowanie jednego forum to część moich obowiązków.
        Komunikatora również używam w pracy (często do kontaktu z szefem) duża część
        kontaktów między oddziałąmi to właśnie komunikator internetowy i to że nie jest
        on włączony jest ścigane.

Przeglądam mnóstwo stron internetowych ale nie do prywatnego użytku a szukając
        informaci branżowych.
        Szczerze mówiąc to nawet gdybym chciał nie mam kiedy zaglądać na forum.
        Wiem też, że mój pracodawca jeśli wykonane są moje obowiązki nie ma nic
        przeciwko temu żebym korzystał z netu w celach prywatnych. Obowiązków mam
        tyle,że nie mam na to czasu no ale co tam :)
    • Gość: Zuzka Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.06, 10:47
      Jak mam chwilę to czemu nie? Pracuje jako księgowa i trudno żebym przez cały
      czas pisała w excelu.
      • zygzakowata Re: Czy siedzicie na forum w godzinach pracy? 28.05.06, 11:43
        hmmmm.... a serwer zapamiętuje wszystko ;)))) hihi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka