kodii1 25.05.06, 17:06 Religia--ok--ale na MATURZE...Giertych przegina .. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 25.05.06, 18:21 kodii1 napisał: > Religia--ok--ale na MATURZE...Giertych przegina .. Dlaczego uznajesz za "przegięcie" pomysł zdawania religii na maturze? sam nie mam wyrobionego zdania na ten temat, ciekaw jestem róznych argumentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 25.05.06, 18:25 Jeżeli dobrze pamietam, to pomysł z maturą z religii, był "przed Giertychem" Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Religia. 25.05.06, 18:31 Może dlatego, że byłoby to potwierdzenie, że religia to coś równie ważnego jak gałęź nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Religia. IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 25.05.06, 22:32 nancyboy napisał: > Może dlatego, że byłoby to potwierdzenie, że religia to coś równie ważnego jak > gałęź nauki? jak np. wiedza o tańcu? Odpowiedz Link Zgłoś
trekker13 Re: Religia. 25.05.06, 18:37 Gość portalu: ferment napisał(a): > Dlaczego uznajesz za "przegięcie" pomysł zdawania religii na maturze? sam nie > mam wyrobionego zdania na ten temat, ciekaw jestem róznych argumentów To proste. Matura to egzamin z wiedzy, a nie z wiary. Trekker Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 25.05.06, 18:54 trekker13 napisała: To proste. Matura to egzamin z wiedzy, a nie z wiary. > No cóż, dla mnie nie takie proste: Religia From Wikipedia Religia to system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (kult), w sferze społeczno-organizacyjnej (Kościół, wspólnota religijna) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka). Badanie religii Badaniem religii zajmują się: * religioznawstwo * teologia * filozofia religii * socjologia religii Podział religii Religie dzieli się: * na naturalne i objawione * ze względu na to, jak pojmują istotę boską: monoteizm, politeizm, henoteizm, panteizm * ze względu na zasięg oddziaływania religii: religie uniwersalistyczne, narodowe, plemienne. Jest się czego uczyć. Moze to nie "nauka", ale wiedza na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
trekker13 Re: Religia. 25.05.06, 19:13 > To proste. Matura to egzamin z wiedzy, a nie z wiary. > > > No cóż, dla mnie nie takie proste: [...] > Religia to system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie > pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej. Manifestuje się ona w > wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (kult), w > sferze społeczno-organizacyjnej (Kościół, wspólnota religijna) i w sferze > duchowości indywidualnej (m.in. mistyka). Zgadza się. Gdzie tu wiedza ? > Badanie religii > > Badaniem religii zajmują się: > > * religioznawstwo > * teologia > * filozofia religii > * socjologia religii [...] > Jest się czego uczyć. Moze to nie "nauka", ale wiedza na pewno. Religioznawstwo - czemu nie. Tyle, że tego nie uczą na religii :-( Trekker Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 25.05.06, 19:24 trekker13 napisała: > Religia to system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do róż > nie > > pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej. Manifestuje się > ona > w > > wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (kult > ), w > > sferze społeczno-organizacyjnej (Kościół, wspólnota religijna) i w sferze > > duchowości indywidualnej (m.in. mistyka). > > Zgadza się. Gdzie tu wiedza ? Wiedza: o systemie wierzeń, praktykach, doktrynach, piszę tak wyrywając słowa z kontekstu. Nie mie wierztsz, ze to > > Religioznawstwo - czemu nie. Tyle, że tego nie uczą na religii :-( > > Trekker Religioznawstwo - tu nauka o religii chrześcijan. Nie widzę problemu w dołaczeniu wiedzy o innych religiach, jeżeli takiej wiedzy nie przekazuje sie dziś na religii. mam nadziej, ze sa katecheci, którzy uczą o innych religiach i systemach filozoficznych. Kwestia ustalenia programów i wymagań egzaminacyjnych. Nie uczę religii, nie interesowałem sie dotd bliżej tym zagadnieniem. Teraz pojawiła sie problem matury. Warto porozmawiać Odpowiedz Link Zgłoś
trekker13 Re: Religia. 25.05.06, 19:41 [...] > > Zgadza się. Gdzie tu wiedza ? > > Wiedza: o systemie wierzeń, praktykach, doktrynach Znajomość dogmatów religii ma być tą wiedzą, którą oceniamy na egzaminie dojrzałości ? > > Religioznawstwo - czemu nie. Tyle, że tego nie uczą na religii :-( > Religioznawstwo - tu nauka o religii chrześcijan. Nie widzę problemu w > dołaczeniu wiedzy o innych religiach Hehe, ja tez nie widzę. Pozostaje tylko malutki problem: ksiądz prowadzący zajęcia z religii pewnie będzie widział ;-) > jeżeli takiej wiedzy nie przekazuje sie > dziś na religii. mam nadziej, ze sa katecheci, którzy uczą o innych religiach > i systemach filozoficznych. Nadzieja matką głupich ;-) Nie słyszałem o takich. Zresztą byliby nieobiektywni :-( > Warto porozmawiać Z człowiekiem nie mającym uprzedzeń zawsze warto porozmawiać. Kto wie, czym zaowocują po latach takie rozmowy ? Trekker Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysia Re: Religia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:44 Uczą, uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
trekker13 Re: Religia. 25.05.06, 20:55 Gość portalu: Krzysia napisał(a): > Uczą, uczą. Naprawdę ? O jakich innych religiach uczą na religii katolickiej i gdzie mają miejsce takie ekstremalne przypadki ? Czy biskup o tym wie ;-) ? Trekker Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Religia. IP: *.toya.net.pl 25.05.06, 22:12 nie takie znowu ekstremalne, mnie też uczyli, a biskup raczej wie, bo katecheci mają to w programie Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: Religia. 30.05.06, 16:49 pewnie że jest się czego uczyć ale studiując teologię ,,to co opisałes to jest wysoka szkoła jazdy nie dla uczniów szkół średnich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenika44 Re: Religia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:22 Co to jest teologia? To nauka o Bogu. Jak można uczyć o Bogu, skoro jest On przez ludzi niemożliwy do poznania. Dla mnie teologia jest obrazą Boga. Chyba że chodzi o wytwory ludzkiej wyobraźni, na zasadzie poznajemy takich bogów, jakich sobie stworzyliśmy. A to jest już inna dziedzina, tylko czy wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: Religia. 25.05.06, 19:24 Odsyłam do Konstytucji art.25---a krótko...Państwo i szkoła jako jego instytucja jest świecka ...uczniowie powinni pogłębiać wiedzę a nie wiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Religia. IP: *.pools.arcor-ip.net 25.05.06, 19:46 Co powiedza na to wyznawcy innej wiary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 25.05.06, 21:40 Gość portalu: Marta50 napisał(a): > Co powiedza na to wyznawcy innej wiary? Na co? Odpowiedz Link Zgłoś
kasan1512 Re: Religia. 25.05.06, 18:43 No ale później przy ubieganiu się o pracę w administracji czy czymś podobnym od razu będą prosić o świadectwo maturalne i od razu będzie wiadomo, czy się ma kwalifikacje...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 25.05.06, 19:00 kasan1512 napisał: > No ale później przy ubieganiu się o pracę w administracji czy czymś podobnym od > razu będą prosić o świadectwo maturalne i od razu będzie wiadomo, czy się ma > kwalifikacje...:))) A przy ubieganiu się o pracę..., to...pracodawcy najbardziej są zainteresowani wynikami matury z wiedzy o tańcu. Masowo są zainteresowani! Odpowiedz Link Zgłoś
kasan1512 Re: Religia. 25.05.06, 19:52 No ale teraz w IV RP rzadzi wiadomo kto więc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yggdrasill Re: Religia. IP: *.chello.pl 25.05.06, 21:15 A ja się nie zgadzam nawet z tezą z pierwszego postu, że 'religia- OK'. Bzdura. Religia w szkołach, taka, jak obecnie, NIE jest OK. W tej formie ten przedmiot ma racje bytu tylko w salkach przykoscielnych. Natomiast wiedza o systemach religijnych i filozoficznych w ogolności? To miałoby sens. Gorzej z szansami na zaistnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omnipotentny Re: Religia. IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 25.05.06, 22:31 > Religia--ok--ale na MATURZE...Giertych przegina .. czy ktoś cię zmusza do zdawania religii? czy ktoś cię zmusza do wstąpienia do seminarium? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpits Re: Religia. 25.05.06, 22:48 Ciekawe czy Giertych tak naprawdę się modli. Mogę sobie dać uciąć cokolwiek, że tacy ludzie jak on nawet przez sekundę nie wierzą w nic innego jak we własną władzę. A ślepych ludzi muszą za coś prowadzić, więc udają świętoszków. I większość babci i dziadków wierzą. To naprawdę smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
omnipotentny Re: Religia. 25.05.06, 23:10 piotrpits napisał: > Ciekawe czy Giertych tak naprawdę się modli. Mogę sobie dać uciąć cokolwiek, że > > tacy ludzie jak on nawet przez sekundę nie wierzą w nic innego jak we własną > władzę. A ślepych ludzi muszą za coś prowadzić, więc udają świętoszków. I > większość babci i dziadków wierzą. To naprawdę smutne. możesz mieć rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: braat1 Re: Religia. IP: *.centertel.pl 26.05.06, 09:10 Czy moze wie ktos jak taka matura z religii ma wygladac?? Moze sa juz jakies projekty w ministerstwie? Moze bedzie matura takze z etyki? A jeli bedzie z religii to tylko z RK, czy takze z innych? Bez znajomosci odpowiedzi na te pytania, nie mozna tak od razu odrzucac tego pomyslu. Powiem szczerze wydaje mi sie ze duzo bardziej absurdalnym pomyslem jest matura z tanca, ale jakos nikt przeciwko temu nie protestowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Religia. IP: *.aster.pl 26.05.06, 09:43 A o jaką religię chodzi?? Buddyzm?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralf Re: Religia. IP: *.pik-net.pl 26.05.06, 12:56 Proponuje temat na mature z historii relgioznawstwa: "Zabijajcie wszystkich, Bóg rozpozna swoich!" - Amalric Arnaud (1150-1226), legat papieski zapytany przez rycerstwo jak podczas rzezi miasta Beziers mają odróżnić jego katolickich mieszkańców od heretyków. Jako katolik udowodnij ze mial racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 26.05.06, 13:09 Ty to masz dobrą pamięć. Tobie też pamiętaja Twoje grzechy? Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Religia. 26.05.06, 13:03 To nie Giertych przegina, tylko kościół się wygłupia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 26.05.06, 13:11 Jak sie wygłupia? Nie wierzę. Przekonasz mnie? ?/znj2 napisała: > To nie Giertych przegina, tylko kościół się wygłupia./ Odpowiedz Link Zgłoś
berenika44 Re: Religia. 26.05.06, 13:13 Sądzę, że pomysłodawcy religii na maturze myślą o religii katolickiej z jej wszystkimi dogmatami, encyklikami papieskimi, żywotami świętych i.t.p. Niestety, ale innowiercy(którzy mają w szkole w niewielkim stopniu możliwość uczestniczenia w lekcjach swojej religii)są zupełnie nie brani pod uwagę. A to prowadzi do wyraźnej nierówności i sprzeczne jest z konstytucją. Poza tym religia nie jest nauką (tak jak np. ciekawe religioznawstwo), obraca się w sferze indywidualnych wierzeń idoznań, więc obecność jej w szkole a tym bardziej na maturze jest nieuzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Religia. 26.05.06, 13:35 fakt, religii w ogole w szkole nie powinno byc. ale z drugiej strony za bardzo sie czepiacie tej matury - przeciez nie jest obowiazkowa, tylko jako jedna z wielu mozliwosci do wyboru, wiec o co chodzi? jesli rzeczywiscie jest takim bezsensownym pomyslem, przekonamy sie o tym juz za rok - gdy zaden z maturzystow jej nie wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Religia. 26.05.06, 13:37 A jak większość wybierze żeby iść na łatwiznę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 26.05.06, 13:41 nancyboy napisał: > A jak większość wybierze żeby iść na łatwiznę? zaintrygowałeś mnie. Jaką łatwiznę? Co może być łatwego/trudnego na takiej maturze, o której nie wiemy w tej chwili nic poza tym, że może bęzię, a może nie będzie. Chodzisz na religię i wiesz o czym /czego tam uczą? Ja nie znam tersći programowych, obowiązującego programu. Jeżeli znasz, napisz, podaj link. Bardzo mnie ten temat interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Religia. 26.05.06, 13:46 Już z samego faktu że lekcji religii w tygodniu jest mniej niż matematyki to wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 26.05.06, 13:49 Chodzisz do szkoły? Religii bywa więcej niż innych przedmiotów. Piszą o tym na forum, warto zajrzeć do planó lekcji licealistó i poszukać. Masz ochotę, poszukaj i przekonaj się Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Religia. 26.05.06, 13:50 Nie mam ochoty. Za moich czasów była jedna godzina tygodniowo. Jeśli teraz jest na tyle dużo, że można z tego przedmiotu zrobić egzamin (mam nadzieję, że nie) to przyznaję, że nie miałem racji i przepraszam za wprowadzanie w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 26.05.06, 14:05 Nie chce mi wysłać planu zaczerpniętego z google www.lo2.szczecin.pl/plan.php W liceum tygodniowo przez trzy lata 2 godziny religia/etyka inne przedmioty różnie też nie chce mi się całości analizować i przeliczać Mnie nie wprowadziłeś, miło mi, ze trochę daje się "rozjaśniać" :) Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Religia. 26.05.06, 13:46 nancyboy napisał: > A jak większość wybierze żeby iść na łatwiznę? bedzie to jedynie swiadczylo o poziomie umyslowym tej wiekszosci.... ale mysle, ze zdziwilbys sie. w momencie, kiedy matura staje sie wstepem na studia (z czym tez sie nie zgadzam, ale to osobna kwestia), kazdy zdrowo myslacy maturzysta wybierze taki przedmiot, jaki wiaze sie z wybranym kierunkiem studiow, a wiec wybiera to, co go interesuje. religie moga wybrac ci, ktorzy chce isc do seminarium, badz na studia teologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
berenika44 Re: Religia. 26.05.06, 14:45 Ponieważ jest wiele niejasnośći jeżeli chodzi o godziny religii to uczniowie od I klasy podstawówki do III klasy liceum mają tygodniowo po 2 godziny. Mój syn jest w II LO i ma 1 godz. fizyki, 1 godz.chemii, 1 godz. wos. Uważam, że jest to duża dysproporcja. Poza tym na religii realizuje się program przyjęty przez Episkopat tylko formalnie. Tak naprawdę każdy katecheta realizuje "swój" program wynikający z własnych poglądów i "widzimisię". Jeszcze jest dobrze, gdy prowadzi religię świecki katecheta. Teraz n.p. na religię do syna przychodzi siostra zakonna, pełna kompleksów. Ostatnio omawiali a raczej ona tłumaczyła o wpływie szatana na liberalne postawy wśród młodzieży. Czy o takie tematy na państwowym egzaminie chodzi? Chyba nie. Nie jest to szkoła wyjątkowa pod względem poziomu nauczania religii. Właściwie na religii dzieci robią bardzo rózne rzeczy, niekoniecznie związane z tym "przedmiotem". Wiem o tym, bo jestem związana ze środowiskiem szkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Religia. 26.05.06, 14:55 jeżeli chodzi o godziny religii to uczniowie od > I klasy podstawówki do III klasy liceum mają tygodniowo po 2 godziny. Mój syn > jest w II LO i ma 1 godz. fizyki, 1 godz.chemii, 1 godz. wos. Uważam, że jest to > duża dysproporcja. ja uwazam, ze to w ogole jest skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: Religia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 00:15 gytha_ogg napisała: > ja uwazam, ze to w ogole jest skandal. Skandalem to są wypowiedzi osób, które kompletnie nie orientują się w temacie, ale zawsze mają najwięcej do powiedzenia. 1 godz fizyki i chemii to indywidualny wybór szkoły. Jak dobrze pamiętam, to w moich czasach, nauka chemii i fizyki kończyła się ok. II lub III klasy LO (przypomnijmy, że były wtedy IV lata nauki w szkole średniej). Odpowiedz Link Zgłoś
kasan1512 Re: Religia. 26.05.06, 15:22 100 % rzeczywiście nieduża dysproporcja... no ale 2 stracone (wiem z doświadczeń własnych) godziny moznaby poświęcić na coś lepszego - np. na WOS, może by więcej ludzi głosowało na wyborach... Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll wpływ ocen z religii na średnią 26.05.06, 16:31 gdyby się okazało, że z religii wszyscy zdający otrzymują bezproblemowo najwyższe noty, i tym samym religia na maturze automatycznie podbija średnią ułatwiając zdanie na studia, to byśmy mieli de facto coś na kształt dawnych "punktów za pochodzenie" - cóż, IV RP wydaje się mocno zainspirowana niedemokratycznymi wartościami wyniesionymi z PRL'u... :/ Jarosław Kaczyński otwarcie mówi, że nie podoba mu się społeczeństwo obywatelskie i jest za czymś na kształt "siły przewodniej" mocno dzierżącej stery państwa, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
jo_123 Re: wpływ ocen z religii na średnią 26.05.06, 19:37 >gdyby się okazało, że (...) religia na maturze automatycznie podbija średnią > ułatwiając zdanie na studia...< nie sądzę, żeby ocena religii na maturze miała wpływ na dostanie się na np Politechnikę,czy Akademię Medyczną (gdyby ktoś chciał zdawać na teologię byłoby to logiczne, czyż nie?) mam maturę z religii i nie przeszkodziło mi zdawać również na maturze matematykę i fizykę, nie wspominając o języku polskim (wręcz ułatwiło zdanie j.polskiego - miałam ten sam temat co na maturze z religii / i taką samą ocenę:), w stanie wojennym zresztą/ podsumowując - zaufajmy naszym dzieciom:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: wpływ ocen z religii na średnią IP: *.pools.arcor-ip.net 27.05.06, 00:10 Odpowiadasz na : jo_123 napisała: > mam maturę z religii i nie przeszkodziło mi zdawać również na maturze > matematykę i fizykę, nie wspominając o języku polskim (wręcz ułatwiło zdanie > j.polskiego - miałam ten sam temat co na maturze z religii / i taką samą > ocenę:), w stanie wojennym zresztą/ > podsumowując - zaufajmy naszym dzieciom:) ***************************** Gdzie miales/mialas religie w stanie wojennym w Polsce w szkole jako przedmiot maturalny? O czym ty piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
jo_123 Re: wpływ ocen z religii na średnią 27.05.06, 09:32 > Gdzie miales/mialas religie w stanie wojennym w Polsce w szkole jako przedmiot > maturalny? O czym ty piszesz? w szkole - oczywiście - nie było religii ( i nie powinno być, moim zdaniem), ale dla tych którzy chcą zdawać choćby do Papieskiej Akademii Teologicznej matura z religii jest logiczna. Tak samo logiczny jest wybór historii muzyki dla tych, którzy chcą studiować w Akademii Muzycznej. Przeoczyłaś część wypowiedzi w której pisałam, że na Politechnikę czy AMed matura z religii nie będzie miała wpływu (liczą się przedmioty kierunkowe) i mam nadzieję to się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: wpływ ocen z religii na średnią 27.05.06, 11:44 ale gdzie ty zrobiłaś maturę z religii w stanie wojennym, mając w dodatku na maturze z religii i z języka polskiego ten sam temat ???? sama ta zbieżność tematów jest mocno dziwna Odpowiedz Link Zgłoś
jo_123 Re: wpływ ocen z religii na średnią 27.05.06, 15:56 wtedy religia była uczona w przy kościołach i tam zdawałam maturę, temat wybrałam sobie -"wychowanie w rodzinie - rola ojców" i miałam szczęście, bo na maturze z polskiego (miesiąc później) był temat "ojcowie i dzieci w literaturze , filmach i na podstawie własnych przemyśleń", więc temat miałam przemyślany... ale to miała być dygresja - chodziło mi o to, że matura z religii jako przedmiot dodatkowy nie przeszkadza w niczym, a może pomóc (choćby dlatego, że wymagana jest poprawna polszczyzna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenika44 Re: wpływ ocen z religii na średnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 16:20 Możesz napisać w którym roku była ta przykościelna matura? Pierwszy raz słyszę,że to nazywało się matura. Matura jest egzaminem państwowym, a nie kościelnym. Jeżeli to był egzamin,to o.k. , ale nie można tego nazywać maturą w jej oficjalnym znaczeniu. A poza tym to nie jest przedmiot! Odpowiedz Link Zgłoś
jo_123 Re: wpływ ocen z religii na średnią 27.05.06, 16:42 sprawdziłam na dyplomie - mam "dyplom ukończenia katechizacji w zakresie maturalnym". Można sprawdzić jakie są przedmioty na Papieskiej Akademii Teologicznej, a absolwent tej uczelni uzyskuje wyższe wykształcenie... Ps. zrobiłam rozeznanie wsród znajomej mi młodzieży n/t ewentualnej matury z religii i jestem uspokojona rozsądkiem tejże młodzieży ("po co mam zdawać maturę z religii skoro wybieram się na informatykę?") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenika44 Re: wpływ ocen z religii na średnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 17:20 Mam taki sam dyplom, ale nigdy do głowy mi nie przyszło porównywać go z maturą. Otrzymywał u nas każdy, kto chodził do końca IV - tej klasy na religię katolicką. Jedym pozytywnym efektem otrzymania takiego dyplomu było zwolnienie z nauk przedmałżeńskich. Oczywiście nie wybierałam się na żadną katolicką uczelnę, więc nie wiem jaką rolę dalej ten dyplom odgrywał. A poza tym, czy teologia jest nauką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: wpływ ocen z religii na średnią IP: *.pools.arcor-ip.net 03.06.06, 23:51 Odpowiadasz na : jo_123 napisała: mam maturę z religii i nie przeszkodziło mi zdawać również na maturze matematykę i fizykę, nie wspominając o języku polskim (wręcz ułatwiło zdanie j.polskiego - miałam ten sam temat co na maturze z religii / i taką samą ocenę:), w stanie wojennym zresztą/ ***************** Sadze ze nie ja napisalam te bzdury. Co chcesz przez to mi wmawiac ze nie umie czytac to co napisalas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: wpływ ocen z religii na średnią IP: *.chello.pl 26.05.06, 19:44 fnoll napisał: > gdyby się okazało, że z religii wszyscy zdający otrzymują bezproblemowo > najwyższe noty, i tym samym religia na maturze automatycznie podbija średnią > ułatwiając zdanie na studia, ...< O jakiej średniej piszesz? O jakim zdawaniu na studia? Dlaczego zdający maturę z religii mieliby otrzymywać najwyższe noty i to bezproblemowo? Kiedy ostatnio byłeś w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: wpływ ocen z religii na średnią 27.05.06, 11:48 piszę o średniej ocen maturalnych, co może ułatwiać dostanie się na studia - a nie? dlaczego zdający religię mogliby mieć szansę na niemal zawsze wysokie noty? hm... może dlatego, że nie jest to trudny przedmiot, nie wymaga myślenia problemowego, a oceniający prace maturalne katecheci (no bo kto miałby je oceniać? chyba nie nauczyciele?) mają dobre serca? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: wpływ ocen z religii na średnią 29.05.06, 20:32 Sądzę że wyższe uczelnie będą obliczać własną średnią pominąwszy religię. Bo ocena z religii nie mówi ani trochę o predyspozycjach przyszłego studenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: wpływ ocen z religii na średnią IP: *.chello.pl 29.05.06, 21:04 0golone_jajka napisał: > Sądzę że wyższe uczelnie będą obliczać własną średnią pominąwszy religię.< Czy wyższe uczelnie obliczają średnie ocen, czy nie wystarcza im wynik nowej matury? Jak to jest teraz z rekrutacją? O ile wiem, obecnie maturzysta może wybierać przedmioty do zdawania, które jemu umożliwiają wstęp na interesującą go uczelnie. Dlaczego nie mógłby wybrać religii, spośród przedmiotów tzw. dodatkowych? Ktoś moze kompetentnie udzielić odpowiedzi na moje pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iona2 Re: Religia. IP: *.chello.pl 26.05.06, 23:59 jeśli religioznawstwo to uczyć powinni też inaczej i na 100% nie księża....bo gdzie inne religie? Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: Religia. 29.05.06, 19:25 BENEDYKT XVI pojechał--czy ta wizyta zmieniła coś w odniesieniu duchowym??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh nauka religii za pieniądze kościola; opodatkować t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 19:29 tacę Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: nauka religii za pieniądze kościola; opodatko 29.05.06, 19:42 Konkordat zezwala kościelnym instytucjom urządzać na wymienione cele zbiórki umieszczając je poza przepisami o normalnych podatkach, ale pod warunkiem, że zbiórki te będą urządzane w obrębie terenów kościelnych. W konkordacie nie ma przepisu, jakoby duchowni mieli być zwolnieni od podatku osobistego na rzecz Skarbu Państwa, ale nie ma także przepisu, który by na nich taki podatek nakładał. Publicznie wiadomo, że podatek duchowni płacą w sposób zryczałtowany tj. oparty na przyjętym przez ustawę przybliżonym szacunku (możliwie najniższa stawka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh konkordat to zniewolenie państwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 20:00 Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: konkordat to zniewolenie państwa 29.05.06, 20:10 Konkordat jest umową międzypaństwową ...a jakie daje korzyści stroną ???to chyba wiadomo kto zyskuje a kto stracił.. Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Czy religia jest nauką? 29.05.06, 20:30 Może źle myślę, ale chyba w szkole uczy się przedmiotów które są związane z nauką, z różnymi dziedzinami wiedzy, tak? Czy religia jest nauką? Druga rzecz to co z uczniami, którzy będą chcieli zdawać jakieś egzotyczne religie?? Skąd komisja wytrzaśnie kapłana Voodoo??? Kto wreszcie będzie układał program?? Nadal kościół? A kto będzie egzaminował? Katechetki? A kto im zapłaci? Podatnicy? Same z tym kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: Czy religia jest nauką? 29.05.06, 20:50 program do nauki religii w szkole układa kościół a płacą podatnicy ...nie ma egzotycznych religii są one ujęte w Konkordacie {odsyłam}... co do matury to pomysł uważam za poroniony --tak jak i ministerialną "TEKE" GIERTYCHA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Religia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 11:45 Boga nie ma, a jak można się uczyć o nieistniejącym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia. IP: *.chello.pl 30.05.06, 14:37 To Echo jest w Polsce, zmieniła IP? Poprzednie było inne. A moze ktoś się podszywa pod jej nick? Intrygujące! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: a ilu agentów uczy w szkole religii?? IP: *.chello.pl 01.06.06, 20:25 Sformułuję pytanie tak; ilu agentów uczy w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant a, o agentach którego państwa myslisz ?? IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.06, 20:35 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: a, o agentach którego państwa myslisz ?? IP: *.chello.pl 01.06.06, 20:43 O wszelkich agentach myślę. >Agent przedstawiciel; pośrednik; tajny wysłannik organizacji, państwa, wywiadu; funkcjonariusz policji tajnej, niemundurowej. / Kopalinski / Polityką międzynarodową się nie zajmuję. Tak bezpieczniej Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Religia - czemu nie? 02.06.06, 18:02 Dlaczego nie miałoby być religii jako przedmiotu do wyboru? A jak ktoś chce studiować teologię, to przecież przydałyby mu się takie punkty do rekrutacji na uczelnię. Lepszy chyba konkretny egzamin niż niejasna rekomendacja od proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kodi1 Re: Religia - czemu nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 18:06 teologię niech sobie studiuje na wyższej uczelni--szkoła średnia nie powinna zajmować się sprawami wiary i religii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia - czemu nie? IP: *.chello.pl 02.06.06, 20:13 Gość portalu: kodi1 napisał(a): > teologię niech sobie studiuje na wyższej uczelni--szkoła średnia nie powinna > zajmować się sprawami wiary i religii Z powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
kodii1 Re: Religia - czemu nie? 04.06.06, 10:24 jest kilka powodów .ale te pozostawiam Tobie do analizy..Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia - czemu nie? IP: *.chello.pl 04.06.06, 11:39 kodii1 napisał: > jest kilka powodów .ale te pozostawiam Tobie do analizy..Pozdrawiam Odbijasz piłeczkę? Dzięki za pozdrowienia. Jestem ciekaw argumentacji innych. sam widze miejsce na zajmowani sie sprawami wiary w szkołach. czas nauki szkolnej to czas kształtowania się postaw. Warto o tym z młodzieżą rozmawiać. Przy kazdej okazji i wszechstronnie. Nie odsyłać, jak Ty tu czynisz, do zbyt samodzielnej analizy młodych umysłów Odpowiedz Link Zgłoś
kamajkore Re: Religia - czemu nie? 04.06.06, 11:53 > zajmowani sie sprawami wiary w szkołach. czas nauki szkolnej to czas > kształtowania się postaw. Warto o tym z młodzieżą rozmawiać. Przy kazdej okazji > i wszechstronnie. szkoła ma dostarczać wiedzy, a nie 'kształtowaćź postawy' czyli przykrajać młode umysły do formatu religii katolickiej. ma poszerzać horyzonty a nie zacieśniać je. ciekawe, co byś napisał, gdyby np w Polsce dominował buddyzm i w szkole postawy twoich dzieci kształtowaliby buddyjscy mnisi...? jeśli już szkoła koniecznie miałaby 'kształtować postawy;' to powinna robić to zgodnie z podstawowymi zasadami etycznymi, w miarę uniwersalnymi, metodą dyskusji światopoglądowej, a nie wbijania do głowy dogmatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religia - czemu nie? IP: *.chello.pl 04.06.06, 12:03 kamajkore napisała: >szkoła ma dostarczać wiedzy, a nie 'kształtowaćź postawy' < Skąd to wiesz? To Twoje życzenie? czyli przykrajać młod > e umysły do formatu religii katolickiej. ma poszerzać horyzonty a nie zacieśnia > ć je. ciekawe, co byś napisał, gdyby np w Polsce dominował buddyzm i w szkole p > ostawy twoich dzieci kształtowaliby buddyjscy mnisi...? Gdyby były takie ilości bbddystów, by mogły organizować naukę w szkole, należałoby im to umożliwić. Nie jestem tu rzecznikiem jakiejś określonej religii, nie chodzi tylko o Polskę. Ja nie pisze - Szkoła w POlsce - Nie piszę - tylko relligia kościoła katolickiego. Czy ktoś moch oponentów to zauważa? jestem za tym, by kształtować w dzieciach postawy. Na naszym gruncie, w mojej ocenie, KK najlepiej sobie z tym radzi. > > jeśli już szkoła koniecznie miałaby 'kształtować postawy;' to powinna robić to > zgodnie z podstawowymi zasadami etycznymi, w miarę uniwersalnymi, metodą dyskus > ji światopoglądowej, a nie wbijania do głowy dogmatów.< Oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
j611g Re: Religia - czemu nie? 02.06.06, 20:19 Jednak jesli religia musi juz byc to powinna byc mzliwosc zadawania z KAZDEJ, lub matura z religioznawstwa, wiedzy o RELIGIACH, czy czegos podobnego, taki egzamin bylby na pewno bardziej przydatny w rekruacji... A zna ktos moze jakes pzyklady pytan jakie molyby byc na takim egzaminie??? pytam z ciekawosci Odpowiedz Link Zgłoś