IP: *.astercity.net 23.01.03, 07:35
Tajwan wprowadzil zakaz wydawania jednorazowych torebek plastikowych w
sklepach,
wycofal tez plastikowe talerze i sztucce!! (to chyba pierwsze tak radykalne
rozwiazanie kwestii jednorazowek na swiecie)
Tajwanczycy musza teraz chodzic na zakupy z wlasnymi torbami
i podobno 80% spoleczenstwa popiera ta zmiane!
Protestuja za to producenci jednorazowek. Miejmy nadzieje ze rzad sie nie
ugnie, a producenci-zamiast przenosic
zaklady do Chin-przestawia sie na papier i len!
Szkoda ze u nas wprowadzenie ostrych (i skutecznych) anty-smieciowych
regulacji zawsze napotyka na problemy. Od dawna w Skandynawii nie wydaje sie
w sklepach darmowych reklamowek a kwestia odzyskiwania surowcow jest tak
wiazna, ze do sklepu przychodzi sie z zakupionymi wczesniej "smieciami"
czyli: butelkami szklanymi, butelkami plastykowymi oraz puszkami
plastykowymi. Kiedy ta NORMA EKOLOGICZNA przymie sie u nas?
Obserwuj wątek
    • rewolucjonista Re: Śmieci. 31.01.03, 17:14
      to dobry pomysl. Przeciez te megatony plastiku ukladane
      na kupkach kiedys nas zasypia. Ja zawsze chodze ze swoja
      reklamowka (fakt plastikowa, ale zawsze z ta sama, az sie
      nie zniszczy) i nie biore torebek przy kasie. Moja pani w
      warzywnieku juz tez sie przyzwyczila, ze wazy warzywa i
      potem wrzuca do jednej torebki.
      • Gość: --Michal pomysl jest pjeb@ny jak XVI zjazd. IP: *.tiaa-cref.org 31.01.03, 18:11
        Sterotypowe i ciasne myslenie koministyczno-zielonych. Ja bym tych wszystkich
        skurwysynow zamknal na ekologicznej farmie gdzie by wlasnymi pazurami zdobywali
        dary "matki ziemi". Prawdziwe rozwiazanie to robienie jadalnych jednorazowek,
        mozna by je np. grilowac albo slodzic nimi herbate. To jest pomysl!
        • Gość: --Michal Oczywiscie prym w ekologi wioda amerykanie. IP: *.tiaa-cref.org 31.01.03, 18:12
          W CA np. re-cykluje sie "wode toaletowa".
          • Gość: rewolucjonista Re: Oczywiscie prym w ekologi wioda amerykanie. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 18:16
            O ekologii amerykanow w ogole mowic nie mozna. Poza tym
            ameryka nie jest przykladem na cokolwiek.

tyle.
            • Gość: --Michal Powiedz mi golabeczko! IP: *.tiaa-cref.org 31.01.03, 18:43
              Co jest przykladem na co-kolwiek? Zrzera mnie odwaga, zawisc i ciekawosc, a
              moze to pozadanie?
            • Gość: Robert Oczywiscie prym w ekologi wioda amerykanie. IP: *.astercity.net 03.02.03, 15:28
              Gość portalu: rewolucjonista napisał(a):

> O ekologii amerykanow w ogole mowic nie mozna.

Oj mylisz sie. Jesli orientujesz sie dobrze to mozesz zauwarzyc ze wlasnie w
              Ameryce pakuje sie towary w papierowe torby a jedzonko podaje sie w kartonowych
              pudelkach a nie styropianie, ktory jest rakotworczy.
        • Gość: rewolucjonista Re: pomysl jest pjeb@ny jak XVI zjazd. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.03, 18:20
          Ciekawe dlaczego ludzie w sieci tak bardzo lubia innych
          obrzucac wyzwiskami. Pewnie zeby dodac sobie odwagi i
          uwierzyc we wlasna sile, bo bycie teoretycznie anonimowym
          zwalnia z zasad poszanowania dla wspolrozmowcow, prawda?
          Jezeli nie masz nic do powiedzenia to nie odzywaj sie.
          • Gość: --Michal Na temat barani lbie! IP: *.tiaa-cref.org 31.01.03, 18:41
            Oj ale sobie dodalem odwagi! I wole jak sie mnie obrzuca inwekytwami niz
            ogolnikami albo wypowiedziami na NIE temat. Jako ze zostalo mi jeszcze troche
            odwagi odpowiem Ci na pytanie. Ludzie sa ogolne POJEBANI - Dlatego!
            • Gość: Robert Re: Na temat barani lbie! IP: *.astercity.net 03.02.03, 15:34
              Gość portalu: --Michal napisał(a):
              Ludzie sa ogolne POJEBANI - Dlatego!

A Ty należysz do gatunku ludzkiego czy moze jakiegos innego? Może jesteś psem?
              Jesli jednak psem nie jestes a jestes czlowiekiem wiec Ty rowniez jestes
              POJEBANY. I do czego zmierza twoja analiza?
              • Gość: --Michal Logika 101 IP: *.tiaa-cref.org 03.02.03, 18:33
                "Do czego zmierza" twoj kretynski komentarz? Ja nie napisalem ze Jednostaka
                jest pojebana, uzylem liczby mnogiej! Zaskuje mnie jednak ze odkryles moja
                magiczna wlasciwosc. Objasnij mnie maluczkiem o madry rabinie wiedzy tajemnej,
                jak och jak to odkryles. Bo ze jestem POJEBANY to nie ulega watpliwosci, lecz
                jezeli mialbym wybor to zostal bym PSEM, mam juz ogon!
        • Gość: Robert Z otrębów IP: *.astercity.net 03.02.03, 15:25
          Prawdziwe rozwiazanie to robienie jadalnych jednorazowek,
          > mozna by je np. grilowac albo slodzic nimi herbate. To jest pomysl!

Juz sa takie jadalne opakowania... z otrebów. A więc Ameryki nie odkryłeś!
          • Gość: --Michal Mistrzu!? IP: *.tiaa-cref.org 03.02.03, 18:29
            Gość portalu: Robert napisał(a):

> Gość portalu: --Michal napisał(a):
            > Prawdziwe rozwiazanie to robienie jadalnych jednorazowek,
            > > mozna by je np. grilowac albo slodzic nimi herbate. To jest pomysl!
            >
            > Juz sa takie jadalne opakowania... z otrebów. A więc Ameryki nie odkryłeś!

Co ty kurwa pierdolisz? Czy ja sugeruje ze cos odkrywalem? Lubujesz sie w
            stwierdzaniu oczywistosci?
            • Gość: Robert Do Michała IP: *.astercity.net 04.02.03, 11:02
              > Co ty kurwa pierdolisz?

Czy mógłbyś przetłumaczyć powyższe zdanie. Ja nie jestem wstanie go
              rozszyfrowac. Jesli brakuje ci słów a przecinki zastępujesz wulgaryzmami to
              może nie powinienes w ogóle wypowiadac sie na forum? Idz na piwo to może tam
              znajdziesz jakis wspolny jezyk.
              • Gość: Jasiek Re: Do Michała IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.03, 11:59
                W Niemczech unika sie podwojnych opakowan.Kiedys wiele towarow bylo w kartonie,a swoim opakowaniu np.pasta do zebow w kartoniku,mydlo w kartoniku itd.
                Ale w nie wszystkich krajach takie opakowania sie przyjmuja.Gdyz jednak towar w wiekszym opakowaniu wyglada atrakcyjniej,ma sie wieksze mozliwosci stylistyczne i
                transport towarow opakowanych jest tanszy.
                Niektore spoleczenstwa nie sa jeszcze tak daleko z mysleniem.Ale wystarczy tylko podniesc ceny wywozu smieci
                i przemysl zacznie myslec,bo ludzie zaczna myslec...
                • Gość: --Michal Do mnie? Chyba do wszystkich nie do mnie? IP: *.tiaa-cref.org 04.02.03, 17:11
                  Duchowi Pokomkowie Czegewary! A moze obok kazdego OBYWATELE postawic
                  policjanta, zeby go pilnowac, czy skurwysyn czasem nie smici nie spuszcza za
                  czest wody czy nie choduje pasozytow na zapleczu. No i oczywiscie kazac
                  OBYWATELOWI placic za tego policjanta bo to dla jego dobra. Pomysl z
                  podniesieniem oplat za wywoz smieci jak tak samo opetany jak Tajwajnska
                  racjonalizacja w stylu Chin ludowych. Czy kto widzial zeby placz przestal dawac
                  w pluco bo cygertki podrozaly? HA-HA. On kupi tnasze papierosy dajmy na to z
                  przmytu. Tak jak osobnik, ktoremu sie podnioslo cene wywozu smieci zacznie te
                  smieci zakopywac w ogrodku sasiada.
                  • Gość: Jasiek Re: Do mnie? Chyba do wszystkich nie do mnie? IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.03, 22:35

> Duchowi Pokomkowie Czegewary! A moze obok kazdego OBYWATELE postawic
                    > policjanta, zeby go pilnowac, czy skurwysyn czasem nie smici nie spuszcza za
                    > czest wody czy nie choduje pasozytow na zapleczu. No i oczywiscie kazac
                    > OBYWATELOWI placic za tego policjanta bo to dla jego dobra. Pomysl z
                    > podniesieniem oplat za wywoz smieci jak tak samo opetany jak Tajwajnska
                    > racjonalizacja w stylu Chin ludowych. Czy kto widzial zeby placz przestal dawac
                    >
                    > w pluco bo cygertki podrozaly? HA-HA. On kupi tnasze papierosy dajmy na to z
                    > przmytu. Tak jak osobnik, ktoremu sie podnioslo cene wywozu smieci zacznie te
                    > smieci zakopywac w ogrodku sasiada.

W Niemczech zmuszono ludzi do segregowania smieci,bez
                    policjantow,kar itd.Po prostu zrobiono w ten sposob:
                    Zostawiono te same pojemniki na smieci,ale oprozniane
                    nie raz na tydzien,ale raz na dwa tygodnie.Ale worki
                    na surowce wtorne sa za darmo i wywoz pelnych odbywa sie co dwa tygodnie i za darmo.Proste...
                    A teraz bedzie jeszcze mniej odpadow,gdyz wszystkie butelki i puszki metalowe sa na kaucje.
                    I jeszcze jedno.W Niemczech kazdy ma prawo dwa razy do roku polecic firmie komunalnej wywoz styrych gratow z piwnicy typu styry dywan,chodnik,meble,materacy,kartony
                    zerwane tapety,plastikowe pojemniki po farbie (ale puste)itd.za darmo.I to jedzie prosto do spalarni smieci,a z tego mamy prad.
              • Gość: --Michal Pijam tylko wodke ze szklanek. IP: *.tiaa-cref.org 04.02.03, 17:01

Gość portalu: Robert napisał(a):
                "[...]może nie powinienes w ogóle wypowiadac sie na forum?[...]"

Oj przykro BARDZO mi ze straciles jajca. Czy bardzo bolalo? MOZE. Wrocilem
                wlasnie spod budki z wodka, gdzie sie ja rozlewa do szklanek ku ogolnej uciesze
                gawiedzi. I przekazuje co nastepuje. Pod budka z wodka, slowo MOZE jest tak
                egzotyczne jak "kurwa" czy "chuj-ze-stalowa-noga" w wasci slowniku. Nabierz
                odwagi w swoje zanieczyszczone pluca i wypierdol mnie na zbity pysk z tego
                przybytku etykiety, to MOZE wtedy zdecyduje ze sie WOGOLE nie powienem
                wypowiadac NA FORUM!

PS
                Znowu sobie dodalem odwagi zaraz rusze na miasto i komus skuje facjate.
                • Gość: Robert Słownictwo Michała IP: *.astercity.net 05.02.03, 09:32
                  >straciles jajca.
                  > "kurwa"
                  > "chuj-ze-stalowa-noga"
                  > wypierdol
                  > zbity pysk
                  > skuje facjate.

Czy coś Michale masz jeszcze do dodania czy tylko na tyle cię stać?

• Gość: --Michal Pampalini lowca swini. IP: *.tiaa-cref.org 05.02.03, 20:42
                    Ksiazke o mnie kotku piszesz? Albo chce mnie schwycic w pasci, wypatroszic i
                    zachowac dla potomnych w FORMALINIE!
      • Gość: Jasiek Re: Śmieci. IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.03, 16:00
        gdyb tak Polacy wzieli przyklad z Niemcow,z ta segregacja
        odpadow,jestesmy w Europie,malo miejsca,na odpadach mozna nawet zarobic i miec ogolnonarodowy zysk.W Polsce tez 110
        osob na kilometr ,w USA 10 na km.
    • roanbu Re: Śmieci. 08.02.03, 01:11
      ROBERCIE, NIGDY! NIGDY SIE NIE PRZYJMIE.BO I PO CO?JESTESMY NARODEM
      KROTKOWZROCZNYM.
      TAK JEST ZE WSZYSTKIM - MY KOCHAMY SMIECI, SPOJRZ NA POLITYKE, Z TYM JEST
      PODOBNIE.
    • Gość: Jasiek Re: Śmieci. IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.03, 18:30
      W Niemczech stare cegly czy beton zawozi sie do punktu zbiorczego,placi sie pare groszy,i to bedzie zmielone i znowu uzyte...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka