Dodaj do ulubionych

Wkurzający akcent

• Gość: banana Re: Wkurzający akcent IP: *.chello.pl 09.08.06, 22:37
      do tanich szkół chodziliście, a najpewniej ojce na wykopki buraja was gnali
      zamiast na lekcje, skoro nie wiecie, że w języku polskim wyrazy kończące się na
      -yka i -ika akcentuje sie na 3 sylabę od końca.
      FIzyka nie fiZYka itp.
      Słuchać, jak mówia ludzie z tytułami profesorskimi oraz jak mówią dziennikarze w
      dobrych stacjach telewizyjnych (a więc nie w tych, w których stołki rozdaje
      Samoobrona) i uczyc sie od nich, a nie kompromitowac siebie i domy, z których
      pochodzicie, wypisując wołające o pomstę do nieba bzdury.
      • eti.gda Re: Wkurzający akcent 10.08.06, 11:39
        Gość portalu: banana napisał(a):

> do tanich szkół chodziliście, a najpewniej ojce na wykopki buraja was gnali
        > zamiast na lekcje, skoro nie wiecie, że w języku polskim wyrazy kończące się
        na
        > -yka i -ika akcentuje sie na 3 sylabę od końca.
        > FIzyka nie fiZYka itp.
        > Słuchać, jak mówia ludzie z tytułami profesorskimi oraz jak mówią
        dziennikarze
        > w
        > dobrych stacjach telewizyjnych (a więc nie w tych, w których stołki rozdaje
        > Samoobrona) i uczyc sie od nich, a nie kompromitowac siebie i domy, z których
        > pochodzicie, wypisując wołające o pomstę do nieba bzdury.

Cóż, kiedy często ludzie z tytułami profesorskimi niekiedy też nie potrafią się
        wysłowić poprawnie!
    • Gość: głupek Re: Wkurzający akcent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 22:45
      Ten wątek to po prostu odjazd, aż mi się wierzyć nie chce w to, co widzę. Mój
      Boże, fora internetowe to zaiste wspaniały wynalazek...
    • Gość: kozee Re: Wkurzający akcent IP: 193.23.174.* 09.08.06, 23:10
      rety...sculos...w pijanym widzie chyba pisales...w ogole nie sposob dojsc o co
      ci w koncu chodzi...fakt jest tylko taki, ze w kilku miejscach podajesz
      prawidlowe akcentowanie jako nieprawidlowe i oburzasz sie przy tym
      wielce...chyba troszke sie chcielismy powymundrzac i nie do konca
      przemyslelismy sprawe cio? :) ogolnie rzecz biorąc dołączam się do głosów
      wysyłających cię do szkoły. no i moze jakies fakultety z pokory przy okazji,
      hmm? ;) buraczku :)
    • Gość: Daniel Buraki w TVP źle akcentują! IP: *.tktelekom.pl 09.08.06, 23:14
      Niemal wszyscy - od redakcji sportowej po prowadzących programy publicystyczne. Kretyni zatrudniani przez kretynów!

Koterski wyśmienicie ich podsumował w "Dniu świra". Adaś Miauczyński podaje przykład: PRZEdłużająca się wojna :)
    • Gość: Daniel cytat z "Dnia świra" IP: *.tktelekom.pl 09.08.06, 23:20
      Gdyby istniała komisja do badania zbrodni przeciwko językowi polskiemu, telewizja powinna być pierwszym i głównym oskarżonym! Przecież telewizja winna jest rozplenienia tego wszechobecnego kretyńskiego jakby. Teraz już nic nie jest jednoznaczne i jasne, tylko JAKBY jasne. Ja pie****e! Albo z tym akcentowaniem k***a na pierwszą sylabę zamiast na drugą od końca. Też robota telewizji. Skąd to wytrzasnęła? Z nowomowy partyjnej?! Z góralszczyzny?! I teraz wszyscy "PRZEdłużająca się wojna" zamiast "PrzedłużaJĄca się wojna". I nie "PIknikowy nastrój", tylko "PikniKOwy nastrój". I nie "W CAłej Polsce", tylko "W caŁEJ Polsce" k***a ja pie****e!!!
      • makrama1 Re: cytat z "Dnia świra" 10.08.06, 22:03
        Gość portalu: Daniel napisał(a):

Albo z tym akcentowaniem k***a
        > na pierwszą sylabę zamiast na drugą od końca.

I nie "W CAłej Polsce", tylko "W caŁEJ Polsce" k***a j
        > a pie****e!!!

No co Ty? To -łej jest drugą sylabą od końca? Wyhamuj trochę.
        • Gość: zyrafa Re: cytat z "Dnia świra" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 22:29
          hej, nie nerwujsja! Z tego co widze, to kolega powyzej wykropkowal tylko
          cytaty....;))
    • Gość: Andrzej Re: Wkurzający akcent IP: *.eranet.pl 09.08.06, 23:34
      Zalamalem sie. Co myslec o czlowieku, którego wkurza poprawna polszczyzna.
      Chyba, że w IV RP już nie ma żadnych reguł?
      BYliśmy, BYliśmy, BYliśmy
      pojeCHAliśmy, pojeCHAliśmy, pojeCHAliśmy
      poliTECHnika, poliTECHnika, poliTECHnika
      mateMAtyka, mateMAtyka, mateMAtyka

I powtarzaj to 100 razy przed snem, człowieku. To kanon poprawnej polszczyzny!
      • Gość: Bobi Już wszystko mi się myli IP: 217.153.99.* 10.08.06, 00:11
        No to jak się akcentuje "atmosfera"? Przecież to słowo z greki więc powinno być
        na trzeciej sylabie: atMOSfera, a wszyscy mówią "atmosFEra"...
        • eti.gda Re: Już wszystko mi się myli 10.08.06, 11:50
          Gość portalu: Bobi napisał(a):

> No to jak się akcentuje "atmosfera"? Przecież to słowo z greki więc powinno
          być
          > na trzeciej sylabie: atMOSfera, a wszyscy mówią "atmosFEra"...

To nic, że z greki. W języku greckim słowo "atmosfera" (niestety, nie ma tu
          greckich czcionek, napisałbym ci to) występuje w dwu postaciach, w zależności
          od znaczenia: tzw proparoksytonon (atmOsphaira)oraz perispomenon (atmosphAIra.
          Niestety, z powodu braku greckich czcionek nie mogę wyjaśnić tej różnicy, ale
          uwierz na słowo. W języku polskim przyjęłoa się "atmosfEra".

(Źródło: Rosoellinikon lexikon - Słownik rosyjsko-nowogrecki)
          • oranvag Re: Już wszystko mi się myli 10.08.06, 16:54
            Dla chcącego nic trudnego: πάράσολ αεροδρομιο
    • malwe Re: Wkurzający akcent 09.08.06, 23:53
      Raaany Juulek, a może Roooman, burak poucza yntelygentuf. Toz to podstawowa
      zasada podstawówki, akcent na trzeciej tak, tak TRZECIEJ SYLABIE OD KOŃCA.

"na znak protestu przeciw ministrowi edukacji narodowej - Romanowi Giertychowi,
      od dziś zaprzestajemy używania czcionki TIMES NEW ROMAN!" fAJNE!
    • Gość: Filolozka do Sculos(a): IP: *.sympatico.ca 10.08.06, 05:12
      Dzieki, ze w koncu ktos o tym pisze! Sama jestem przerazona, kiedy slucham
      dzisiejszych "elyt polytycznych" - toz to za grosz szacunku dla poprawnosci
      jezykowej! Tyle, ze Sculos, nie masz racji!!! To, co wydaje Ci sie bledne, jest
      wlasnie poprawne! Szczegolowo (i poprawnie) pisze o tym Ika744 z godz. 21.03.
      Ciarki mi po plecach przebiegaja, kiedy slysze Marcinkiewicza czy innego
      Kaczynskiego, jak chcieliby juz powiedziec np. zroBIlibysmy, czTErysta, ale
      nagle jakies wiesniactwo zakorzenione z nich wylazi i mowia dokladnie tak, jak
      proponuje nam Sculos. Zgroza!
      Trafna czyjas uwaga: polskiego w szkole nie mieli?!
      • Gość: Olka Akcent logiczny IP: *.sympatico.ca 10.08.06, 05:26
        Skoro o polsczyznie, to chce jeszcze zwrocic uwage na to, ze ostatnio
        rozplenila sie w mediach moda na umieszczanie akcentu logicznego w zdaniu na
        ostatnie slowo. Jest to niezgodne z duchem jezyka polskiego i na dodatek
        wypacza czesto sens informacji. Porownajcie:
        Strazacy ZATRZYMALI bandyte (a nie puscili go wolno). STRAZACY zatrzymali
        bandyte (a nie policjanci). Strazacy zatrzymali BANDYTE (a nie ofiare). Ale w
        telewizji zawsze powiedza jak w wersji ostatniej - czyz nie glupio?
        (Sorry, nie mam polskich liter)
        • mark.parker Re: Akcent logiczny 10.08.06, 05:56
          Gość portalu: Olka napisał(a):

> Skoro o polsczyznie, to chce jeszcze zwrocic uwage na to, ze ostatnio
          > rozplenila sie w mediach moda na umieszczanie akcentu logicznego w zdaniu na
          > ostatnie slowo. Jest to niezgodne z duchem jezyka polskiego i na dodatek
          > wypacza czesto sens informacji. Porownajcie:
          > Strazacy ZATRZYMALI bandyte (a nie puscili go wolno). STRAZACY zatrzymali
          > bandyte (a nie policjanci). Strazacy zatrzymali BANDYTE (a nie ofiare). Ale w
          > telewizji zawsze powiedza jak w wersji ostatniej - czyz nie glupio?
          > (Sorry, nie mam polskich liter)

Akcent logiczny polega na umieszczeniu słowa-klucza na końcu zdania - bez
          potrzeby wybijania tego słowa poprzez stosowanie nacisku w wymowie. I tak na
          przykład: jeśli chcesz podkreślić, że bandytę zatrzymali strażacy, a nie
          policja, powiesz: Bandytę zatrzymali strażacy. Jeśli tak zaczynasz wiadomość to
          jest to zarazem sygnał dla słuchacza, że to, kto zatrzymał bandytę, jest sprawą
          istotną.
        • Gość: drzezi Re: Akcent logiczny IP: *.atm2-0-1081072.0x50a0fff2.arcnxx15.customer.tele.dk 10.08.06, 15:30
          Bo w tym ostatnim przykladzie jest wiecej tragizmu - dlatego jest w mediach :))
          Pzdr Kanade.
    • mark.parker Re: Wkurzający akcent 10.08.06, 05:23
      sculos napisał:

> Witam. Chciałem poruszyć problem pewnego, być może mało istotnego niuansu w
      > naszym życiu publicznym i prywatnym, ale mnie skutecznie podnoszącego
      > ciśnienie i jeżącego włosy na głowie. Wszędzie, w TV, radiu, na ulicy, w
      > rozmowach prywatnych ze znajomymi... słyszę akcentowane: BYliśmy,
      > przeczyTAliśmy, pojeCHAliśmy. W metrze słysze: stacja poliTEchnika. DO jasnej
      > cholery! ByliŚMY! przeczytaLIśmy! politechNIka! Skąd się to bierze?? Skąd ten
      > durny akcent? Czy to jakas moda? Naleciałość? Gwara? Szczyty osiągnęła pewna
      > moja znajoma która chwaliła sie pobytem na UkrAinie. Niech mi ktoś to
      > wyjaśni....:-(

Bardzo chętnie: 1 os. liczby mnogiej w czasie przeszłym - akcentujemy na 3.
      sylabę od końca. To jest właśnie poprawny sposób wymawiania tych słów: BYliśmy,
      roBIliśmy, czyTAliśmy. Akcent na przedostatnią sylabę (byLIśmy itp.) to przejaw
      niskiej kultury językowej (mówi się często o schamieniu języka). Poli TECH nika,
      A ME ryka, FI zyka to słowa obcego pochodzenia również akcentowane na 3. sylabę
      od końca. W innym przypadku - patrz uwaga powyżej. Natomiast U KRA ina jest po
      prostu śmieszna - jest to UkraIna i już.
    • Gość: jaco Re: Wkurzający akcent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 07:45
      no tak, czystość jezyka to podstawa
      www.youtube.com/watch?v=--1ycAifHYo
    • Gość: Adam Re: Wkurzający akcent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 08:13
      To samo dotyczy prowadzących FAKTY na TVN. Zwłaszcza durna Pochanke, czy
      analfabeta Durczok - źle akcentują nie tylko poszczególne wyrazy, ale również
      całe zdania. Jedynym, który się wyróżniał z tej bandy analfabetów - nie
      wspominając Lisa - był Rymanowski. Wstyd, że taka stacja, jak TVN, nie wysyła
      pracowników na kursy poprawnej polszczyzny. Młodzież słucha i się uczy
      kretyńskiej. pochankowej i durczakowej nowomowy polskiej.
    • 80c51 Re: Wkurzający akcent 10.08.06, 08:19
      Cóż, to przykre kiedy kogoś irytuje poprawny akcent języka ojczystego. Po
      wyjaśnienie proponuję udać się na lekcje polskiego w klasach 4-5 szkoły podstawowej.
    • Gość: FuCzang Re: Wkurzający akcent IP: *.pekao.com.pl 10.08.06, 08:25
      Jeśli chodzi o trzy pierwsze słowa, to ich akcent powinien być właśnie taki,
      jak pisałeś. Na trzecią sylabę od końca. A więc - BYliśmy, a nie - byLIśmy,
      pojeCHAliśmy, a nie pojechaLIśmy...
      Hmmm, uczyli mnie tego jeszcze w podstawówce...
      • Gość: dirgone Re: Wkurzający akcent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:56
        Sculos trochę źle napisał swój post, ale potem wyjaśnił, o co chodzi ( z tego,
        co pamiętam,bo nie czytałam dzisiaj wszystkich postów). Pierwsze przykłady były
        poprawne,a te drugie w kolejności, to właśnie te złe.
        U mnie w szkole połowa nauczycielek nie potrafiła dobrze akcentować. Durne baby...
        Za to nauczycielka matematyki, jak ktoś źle zaakcentował "matematykę", to
        krzyczyała "ty mnie nie tykaj!"
    • Gość: nauczyciel Re: Wkurzający akcent IP: 168.202.103.* 10.08.06, 10:22
      To wlasnie poprawny akcent (na trzecia sylabe od konca w przypadku formy -smy) -
      to co Ty prezentujesz jest sposcizna czqasow Gomulki
    • alex-alexander Re: Wkurzający akcent 10.08.06, 10:24
      Kazdy jezyk jest zywy. Zmienia sie. Po latach w uzyciu sa slowa, akcent, ktore
      sa latami uzywane. Mnie denerwuje, ale nie jest to zyciowy problem (problemem
      jest wprowadzanie faszyzmu w Polsce)uzywanie slow: dzieciak, kurczak, zwierzak.
      Dla mnie sa to: dziecko, kurcze, zwierze.
    • Gość: dudek Re: Wkurzający akcent IP: 212.160.182.* 10.08.06, 12:57
      witam, niestety poliTEchnika - koncowki -YKA i -IKA mają akcent na 3 sylabe od
      konca - dlatego Afryka, KLAsyka, Arktyka, fIzyka, mateMAtyka..ale zgadzam się ,
      ze akcenty w wydaniu poLItykow (;-) i niestety czasami dziennikarzy wolala o
      pomste do ministra ziobro..że o skladni nie wspomne...
      • Gość: ka Re: Wkurzający akcent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:13
        uniWERsytet czy tak?
    • donq Re: Wkurzający akcent 10.08.06, 13:58
      Utyskiwanie na akcentowanie "przeczyTAliśmy" i "poliTEchnika" to na powaznie
      czy taki zart-prowokacja?

Jesli na powaznie - to powaznie swiadczy o yntelygenckich czytelnikach GW i
      potwierdza tezy p. Lysiaka o ich "cwiercinteligencji".

Wybitnie zabawne sa wypowiedzi, ze to IV RP tak kaze, albo ze to buraki tak
      akcentuja. Moze to sie wypowiada dziatwa, ktora arkana tolerancji zglebiwszy
      protestuje przeciw ministrowi Giertychowi. Az chcialoby sie powiedziec -
      studenci do ksiazek (ale sie zaraz zostanie okrzyczanym pociotkiem komunistow).

Gwoli informacji:
      pl.wikipedia.org/wiki/Polski#Akcent
      DonQ
    • assiar Re: Wkurzający akcent 10.08.06, 14:34
      mnie sie wydaje ze njjjjuans to ty sam jestes. w jezyku polskim akcentuje sie
      trzecia sylabe od konca. tylko warszawiacy mowia pojechaLIsmy i plywaLIsmy.
      kiedys omal oczu mi jedna wrszawianka nie wydrapala jak ja poprawilam.
      proponowalabym koledze szybki powrot do szkoly tudziez zajecie sie polityka: w
      obu opcjach mowienie co palec na klawiature przyniesie i bez znajomosci za
      grosz tematu jest zdecydowanie bardziej cenione niz na tym forum....
    • Gość: tadmakowiecki@o2. Re: Wkurzający akcent IP: *.chello.pl 10.08.06, 14:49
      Powtarzam za prof. Miodkiem.Poprawnie mówi się: BYliśmy, RObiliśmy tj akcent
      kladzie się na trzeciej zglosce od końca.Pochodzi to ze staropolszczyzny kiedy
      mówilo się byli jeśmy, robili jeśmy itd.Mówienie typu byLIśmy jest blędne.Są w
      języku polskim i inne wyrazy akcentowane na trzeciej zglosce od końca,dluższe
      pochodzenia obcego i in.
    • Gość: malina Re: Wkurzający akcent IP: *.cl.ri.cox.net 10.08.06, 14:50
      Radze, zebys zajrzal na nastepujaca strone: pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%
      99zyk_polski Wszystko jest na niej wyjasnione pod naglowkiem "Akcent".
      Pozdrawiam
    • Gość: nitka Re: Wkurzający akcent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 15:06
      chyba jestes jakis przewrazliwiony na tym punkcie....
    • Gość: Ja Re: Wkurzający akcent IP: 195.95.164.* 10.08.06, 15:07
      W języku polskim akcent pada (przeważnie) na przedostatnią sylabę np.
      wieŻOwiec. Jest też trochę wyjątków: na trzecią sylabę od końca akcent pada w
      wyrazach zakończonych na -ika, -yka np. FIzyka, LOgika oraz -liśmy, - łyśmy np.
      POszliśmy, POszłyśmy. Na czwartą sylabę od końca akcent pada w wyrazach
      zakończonych na -libyśmy, -łybyśmy np. POszlibyśmy, POszłybyśmy. Zatem zgodnie
      z powyższymi zasadami, w cytowanych wyrazach akcent pada na właściwą sylabę. Na
      szczęście dziennikarze wiedzą o tym, a Pan/Pani niech się douczy. ...:)
    • Gość: 4T. To poprawny akcent. IP: *.range86-138.btcentralplus.com 10.08.06, 16:02
      To poprawny akcent. Wyrazy tyu matematyka, fizyka, politechnika akcentuje się
      na trzecią sylabę od konca (tzw. akcent proparoksytoniczny), ponieważ nie są to
      rdzennie polskie wyrazy, choć oczywiście nie wszystkie wyrazy obce tak się
      akcentuje. A skąd wziął się akcent w pojeCHAliśmy? Kiedyś były to dwa wyrazy:
      pojechali jesmy. Akcentowany pojeCHAli (czyli tak, jak lubisz i jak większość
      słów w polszczyznie - paroksytonicznie, czyli na drugą sylabę od końca) JEsmy.
      Potem zrosły się one w jeden, akcentowane "je" z wyrazu "jesmy" zanikło, ale
      akcent w słowie " pojechali" został. Dotyczy to wszystkich wyrazów kończących
      się na -śmy. Naprawdę warto najpierw zajrzeć do jakiejś poradni językowej - np.
      PWN - żeby się nie zbłaźnić...
    • Gość: 4T. To poprawny akcent. IP: *.range86-138.btcentralplus.com 10.08.06, 16:06
      To poprawny akcent. Wyrazy tyu matematyka, fizyka, politechnika akcentuje się
      na trzecią sylabę od konca (tzw. akcent proparoksytoniczny), ponieważ nie są to
      rdzennie polskie wyrazy, choć oczywiście nie wszystkie wyrazy obce tak się
      akcentuje. A skąd wziął się akcent w pojeCHAliśmy? Kiedyś były to dwa wyrazy:
      pojechali jesmy. Akcentowany pojeCHAli (czyli tak, jak lubisz i jak większość
      słów w polszczyznie - paroksytonicznie, czyli na drugą sylabę od końca) JEsmy.
      Potem zrosły się one w jeden, akcentowane "je" z wyrazu "jesmy" zanikło, ale
      akcent w słowie " pojechali" został. Dotyczy to wszystkich wyrazów kończących
      się na -śmy. Naprawdę warto najpierw zajrzeć do jakiejś poradni językowej - np.
      PWN - żeby się nie zbłaźnić, jak to właśnie zrobiłeś.
    • Gość: a Re: Wkurzający akcent IP: *.rektorat.amwaw.edu.pl 10.08.06, 16:42
      Jesteś niedokształconym idiotą, ot co. (Niedokształconym na poziomie szkoły
      podstawowej.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka