Dodaj do ulubionych

11 września - P R O T E S T U J E M Y

25.08.06, 14:25
www.inicjatywa2009.org/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=40
Obserwuj wątek
    • bengal jestem jak najbardziej za 25.08.06, 14:39
      moze wreszcie pokazemy rzadzacym, ze z wyborcami trzeba sie liczyc
      bo pociagaja do odpowiedzialnosci
      (na razie licza sie tylko z gornikami, bo ci demoluja miasta)

taki przejaw spoleczenstwa obywatelskiego da do myslenia!
      • Gość: adam Re: jestem jak najbardziej za IP: *.e-wro.net.pl 25.08.06, 14:46
        najlepiej zrobić nowe wybory.
        PIS-30%
        PO-26%
        SAMOOBRONA -13%
        SLD-10%
        LPR-8%

i potem znowu manifestacje , że ta sama koalicja jest znowu u władzy.
        Bedziecie demonstrować , że Polacy tak właśnie głosują w wolnych,
        demokratycznych wyborach?

• inicjat Re: jestem jak najbardziej za 25.08.06, 15:05
          A ty co taki przewrażliwiony. To jest akcja przeciwko olewaniu woli
          społeczeństwa. Jeśli uważasz, że podmiotem tej dyskusji jest PIS to już Twój
          problem.
          I przyjmij do wiadomości, ze cała masa ludzi nie poszła głosować, bo nie było na
          kogo. Tak więc te Twoje 30% na wyborach to jaki to procent całego społeczeństwa?
          • Gość: adam Re: jestem jak najbardziej za IP: *.e-wro.net.pl 25.08.06, 15:22
            o jakiej woli społeczeństwa piszesz , skoro cała masa ludzi nie poszła głosować.
            skoro nie poszła głosować to nie ma żadnej woli i ma to wszystko w dup..e.
            Wola społeczenstwa wyraziła sie w wyborach i co ważne dzisiaj byłoby podobnie.
            Zresztą nie jest ważne czy 30% ma PiS czy PO. Wynki wyborów bedą bardzo
            podobne, więc społeczeństwo uważa , że jest ok.

jak chcesz to wyjdź na ulice i krzycz , ale normalni ludzie "krzyczą" podczas
            wyborów idąc i głosując.
            • Gość: Magda Re: jestem za wyborami bezpośrednimi. IP: *.aster.pl 27.08.06, 08:26
              Ale jak mam chodzić na wybory, skoro oddaję swój głos na pana X, którego znam i
              szanuję a następnie do parlamentu wchodzi pan Y, który co prawda zdobył mniej
              głosów ale był wyżej na liście wyborczej od pana X. Następnie dowiaduję się, że
              pan Y wręczył łapówkę partii, z ramienia której startował w wyborach, tak by
              znaleźć się na 1 lub 2-gim miejscu na liście. I wychodzi na to, że oddałam swój
              głos na łapówkarza.
              Mało tego obecnie np. mam ochotę gosować na LPR. Niestety LPR nie osiąga progu
              wyborczego. I mój głos przechodzi na Samoobronę lub PiS.
              Proszę, wytłumacz mi, czy można w takich warunkach głosować i nie robić z
              własnych poglądów pośmiewiska ???.
        • bengal Re: jestem jak najbardziej za 25.08.06, 15:06

> i potem znowu manifestacje , że ta sama koalicja jest znowu u władzy.
          > Bedziecie demonstrować , że Polacy tak właśnie głosują w wolnych,
          > demokratycznych wyborach?

"my" nie bo ja jestem jeden,
          ale chodzi o to, zeby dac wyraz swoim opiniom, coby wladza miala swiadomosc,
          czego chce lud. A Polacy nie glosuja, bo jakos do urn nie chodza, nie wiem czy
          zauwazyles skandalicznie niska frekwencje...

a co jest zlego w protestowaniu przeciwko pewnym decyzjom rzadu?
          Mamy teraz demokracje koles i wolno nam mowic i krzyczec co chcemy i jak glosno
          chcemy

• Gość: adam Re: jestem jak najbardziej za IP: *.e-wro.net.pl 25.08.06, 15:27
            właśnie na tym polega demokracja , że "protestuje" sie i zmienia rządzących
            podczas demokratycznych wyborów , a nie podczas krzyków różnych grupek na ulicy.
            Co do mówienia i krzyczenia to tez nie masz racji. Pamietaj ze krzykiem
            zakłócasz cisze , a demonstracjami blokujesz ruch na ulicy/chodniku.
            • bengal Re: jestem jak najbardziej za 25.08.06, 15:53
              demokracja zapewnia niezbywalne prawo do demonstracji (freedom of speach)
              masz prawo do wyrazania opinii na kazdy temat, np:
              przeciwnicy aborcji organizuja marsze,blokuja statki, ekolodzy protestuja
              przeciwko autostradom, przeciwnicy wojny z Irakiem tez demonstruja
              i to jest nasze niezbywalne prawo.

Nawet, jesli wybrales obecna partie rzadzaca (a ja na nich nie glosowalem) masz
              prawo nie zgdazac sie z pewnymi ich decyzjami czy wprowadzanymi ustawami.

A potem pojsc do wyborow tak czy inaczej.

Jak nie chcesz protestowac to nie protestuj. Twoj wybor.
              Czego sie boisz? Jestes z PiSu i boisz sie slily ludu?

> właśnie na tym polega demokracja , że "protestuje" sie i zmienia rządzących
              > podczas demokratycznych wyborów , a nie podczas krzyków różnych grupek na ulicy
              > .
              > Co do mówienia i krzyczenia to tez nie masz racji. Pamietaj ze krzykiem
              > zakłócasz cisze , a demonstracjami blokujesz ruch na ulicy/chodniku.
            • bengal PS 25.08.06, 15:55
              Juz tak mielismy (przez ponad 40 lat) ze "wybrana" partia rzadzaca wiedziala
              najlepiej i swietnie nam organizowala zycie;protesty byly niedopuszczalne...

Ty pewnie tego nie pamietasz...
    • Gość: zdziwiona ale dlaczego tam jest rok 2009? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 17:22
      Ja myslałam, ze teraz jest 2006, a nie 2009.
      ja nie rozumiem.
      • Gość: ke Re: ale dlaczego tam jest rok 2009? IP: *.v.pppool.de 25.08.06, 18:06
        bo w 2009 są nowe wybory parlamentarne.

Przeczytaj:
        www.inicjatywa2009.org/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=37
        • Gość: ke Re: ale dlaczego tam jest rok 2009? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 21:08
          to już teraz, 3 lata przed czasem zaczynacie propagandę?
          Nie za wcześnnie?
    • Gość: Paskal Re: 11 września - IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 18:43
      Ale wymysliles date. Calkiem do bani. Kojarzy sie totalnie z czyms innym. Juz
      nawet pomyslalem, ze chcecie zakonczyc haniebna obecnosc Polakow w czyims
      kraju, ale nie... chodzi jedynie o wyrazenie dezaprobaty dla demokratycznie
      wybranego rzadu. A co myslisz o Iraku?
      • inicjat Re: 11 września - 25.08.06, 19:12
        Pewne sprawy nie przestaną mnie chyba nigdy zadziwiać.
        Ja sobie tej daty nie wybrałem, tylko panowie parlamentarzyści.
        Nie protestujemy przeciwko pisowi, tylko przeciwko olewaniu opinii obywateli.
        A co sądzę o Iraku?.......A co to ma do tematu?

• Gość: Paskal Czas zakonczyc te haniebna karte historii IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.08.06, 19:52
          A co tu ma do rzeczy zadziwianie??? Wal na temat co ci lezy na lewej komorze
          serca i tyle, bez zbednej egzaltacji. Uswiadom mnie, wiec kto i dlaczego wybral
          te date bo myslalem, ze skoro podpisales sie inicjat to byla to twoja
          inicjatywa a nie powielenie.A Irak nie obchodzi cie zupelnie???? Przeciez
          oprocz kategorii agresorzy , czy oprawcy Polacy wydaja na to kupe szmalu.
          Czyzby nie bylo w twojej glowie mysli, ze czas nacisnac na rzad aby skonczyl ta
          fatalna karte historii????
    • 33qq 11 września 25.08.06, 20:13
      Pałuj się, to jest rocznica mojego ślubu, protestuj sobie kiedy indziej
    • Gość: yyyyyyyyy zakładasz nową partię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 21:11
      zakładasz nową partię?
      • inicjat Re: zakładasz nową partię? 25.08.06, 21:38
        Nie, nie zakładam nowej partii.
        Poświęcam tylko mój wolny czas (czasami też ten którego nie mam) na propagowanie
        idei społeczeństwa obywatelskiego i aktywności społecznej. Staram się
        rozwiązania, które mogą w tym pomóc.
        Jednak bardzo bym chciał aby dzięki temu przedsięwzięciu pojawili się nowi
        ludzie, którzy zmieniliby obraz polskiej polityki. Jeśli takich się nie uda
        znaleźć to chciałbym chociaż stworzyć organizację o której głosy zabiegaliby
        obecni politycy a proponowane przez ludzi zmiany nie przepadałyby bez echa. Chcę
        aby ludzie czuli odpowiedzialność za to co się dzieje w kraju i działali aby to
        zmienić, zamiast ciągle utyskiwać.

To tyle.
        • Gość: oooooooooo Re: zakładasz nową partię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 09:10
          > ...propagowanie idei społeczeństwa obywatelskiego i aktywności społecznej.
          organizacja dla organizacji?

> ... chciałbym chociaż stworzyć organizację o której głosy zabiegaliby
          > obecni politycy a proponowane przez ludzi zmiany nie przepadałyby bez echa.
          jakie zmiany?
          Jeden chce prywatnej służby zdrowia, inny państwowej.
          Jak ich pogodzisz w jednej organizacji?
          Jeden chce bardzo wysokiego poziomu nauczania w szkołach , inny matyrę dla
          wszystkich. Jak ich pogodzisz?
          Jeden chce jawności , inny woli państwo sterowane przez służby tajne.
          Tych też pogodzisz?
          ..............

Co ta twoja organizacja będzie robić, dla kogo, za czyje pieniądze?
          • Gość: inicjat Re: zakładasz nową partię? IP: *.v.pppool.de 26.08.06, 09:56
            tu znajdziesz wszystkie odpowiedzi
            www.inicjatywa2009.fora.pl/viewtopic.php?t=1
            • Gość: ooooooooo Re: zakładasz nową partię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 19:20
              Znaczy jesteście za prywatyzacją służby zdrowia,
              za likwidacją polskich literek w alfabecie....

Nie podoba mi się wasz program.
              Dlaczego nie napiszecie programu, przynajmniej w skrócie
              w jednym miejscu?
              • inicjat Re: zakładasz nową partię? 26.08.06, 20:01
                Chyba nie zrozumiałeś idei tego przedsięwzięcia. My nie mamy żadnego programu.
                To jest miejsce do przedstawienia swoich racji i skonfrontowania tego z tym co
                myślą inni. Jeśli strony mają za cel dojście do kompromisu zgodnie z myślą, że
                racja leży po środku to powstanie z tego projekt ustawy który będzie
                satysfakcjonujący dla możliwie szerokiego kręgu obywateli. Idea jest prosta.
                Samym narzekaniem nic nie zbudujesz. Tak samo nie zbudujesz czegokolwiek
                angażując się tylko w bycie przeciw. Powstała równolegle do nas strona zbija
                kapitał na byciu przeciw pisowi. Czegoś takiego chcemy uniknąć. Bo co da jeszcze
                jedna partia która już na dzień dobry wchodzi w stare podziały? W efekcie
                końcowym odbierze głosy peowcom i tym samym wzmocni pis.
                Chcemy zmienić politykę w ten sposób aby było mniej partyjności a więcej
                zwykłych obywateli. Chcemy aby ludzie rozmawiali z sobą, aby byli otwarci na
                widzenie problemu z innej perspektywy, zamiast bronić przykazań partii.

Stwierdziłeś, że nie podobają ci się jakieś pomysły które u nas znalazłeś. Wejdź
                na to forum jeszcze raz i wyraź swoją opinię. Zrobisz to kulturalnie i poprzesz
                konkretnymi argumentami to osobiście ci podziękuję.
                Ale coś mi się wydaje, że postawiłeś sobie za zadanie przeciwdziałanie naszej
                inicjatywie. Wyciągnąłeś dwa najbardziej kontrowersyjne pomysły i przemilczałeś
                to co może się ludziom podobać.
                Nie rozumiem takiego czegoś. Kim trzeba być aby zwalczać ludzi którzy chcą
                dobrze dla ogółu? Pisowcem? Wpadło do nas takich kilku i obklikali negatywnie
                wszystko co się dało. Nie tylko pomysł demonstracji, który może im się nie podobać.
                • Gość: ooooooooo Re: zakładasz nową partię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 22:25
                  >..My nie mamy żadnego programu.
                  > To jest miejsce do przedstawienia swoich racji i skonfrontowania tego z tym co
                  > myślą inni.
                  Do tego wystarczy forum "społeczeństwo" albo inne podobne na dowolnym serwerze.
                  Więc po co nowe?

> Chcemy zmienić politykę w ten sposób aby było mniej partyjności a więcej
                  > zwykłych obywateli.
                  OK. Każda partia to banda próbująca dorwać się do władzy.

> Wejdź na to forum jeszcze raz i wyraź swoją opinię.
                  Dlaczego tam, a nie tu.
                  Tu jest więcej rozmówców.

> Ale coś mi się wydaje, że postawiłeś sobie za zadanie przeciwdziałanie naszej
                  > inicjatywie.
                  Całkiem przeciwnie. Wasza inicjatywa, przynajmniej na razie jest mi obojętna.

Wyciągnąłeś dwa najbardziej kontrowersyjne pomysły i przemilczałeś
                  > to co może się ludziom podobać.

> Nie rozumiem takiego czegoś. Kim trzeba być aby zwalczać ludzi którzy chcą
                  > dobrze dla ogółu?
                  Wcale was nie zwalczam, tylko np. tu na tym forum przynajmniej raz na tydzień,
                  pojawiają się propozycje róznych inicjatyw , czasem nawet wygląda, ze
                  przemyslanych.

Mam wrażenie, że chcecie tworzyć coś w stylu nowego Centrum, z tym , ze
                  wcześniej badacie opinię, i próbujecie być populistami, a wtym celu badacie
                  reakcje społeczeństwa na forum, sami zaś będziecie w przyszłości dzielić władzę.

A na prwdę to dalej nie odpowiedziałeś na podstawowe pytania:
                  jak pogodzisz tych co chcą prywatyzacji służby zdrowia i tych przeciwnych?
                  Bo jednych i drugich jest dużo.

Jak pogodzisz tych co chcą nacjonalizacji i tych co chcą prywatyzacji ?
                  Znów jednych i drugich dużo.

Jak pogodzisz tych co chcą likwidacji matury i tych co tęsknią do wysokiego jej
                  poziomu?
                  Tu pewnie wejdzie w konflikt między sobą kilka pokoleń.

Jak pogodzisz tych co chcą likwidacji wszystkich partii, i tych partyjnych?
                  Jedni tu są w mniejszości ale mają władzę, media, i są głośni, pozostali -
                  większość nie mają żadnych praktycznie możliwośći propagowania swoich idei.

Jak pogodzisz zwolenników dopuszczalności posiadania broni - wszyscy mafiozi i
                  zastraszeni i tych pozostałych - przeciwników dopuszczalności posiadania broni
                  często przypadkowe ofiary, czy ludzi którzy obawiają sie trzymać broń ze
                  względu na dzieci?
                  Moze powiesz, że któraś z tych grup jest marginalna?

Jak pogodzisz byłych UBowców, ze zwolennikami otwarcia archiwów IPN?
                  Pamiętaj, ze byli UBowcy to prawie 20% społeczeństwa.

Jak pogodzisz zwolenników podatku liniowego i obecnego?

Już niie pisząc o innych "drobiazgach " jak banki , kolej , pisownia, wysyłanie
                  wojsk do Iraku, planowania ......
                  • inicjat Re: zakładasz nową partię? 28.08.06, 21:39
                    >> Wejdź na to forum jeszcze raz i wyraź swoją opinię.
                    << Dlaczego tam, a nie tu.
                    << Tu jest więcej rozmówców.

Chcesz mnie przekonać, innych przekonać, czy się przed ludźmi popisać?
                    Do czego potrzebna Ci publiczność?
                    • Gość: oooooo Re: zakładasz nową partię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:21
                      > Chcesz mnie przekonać, innych przekonać, czy się przed ludźmi popisać?
                      > Do czego potrzebna Ci publiczność?
                      Do wyrażenia opini nie potrzebna mi jest publiczność,
                      ani ŻADNE farum, ani komputer,
                      wystarczy pomyśleć i napisać na kartce, wystarczy kartka, długopis i myśl.
                      A po zastonowieniu się:
                      po co mi kartka i długopis, wystarczy powiedzieć do siebie.

I już jest wyrażona opinia, tylko że to nie ma sensu,
                      bo nie umożliwia zmierzenia się tej opinii z rzeczywistością,
                      z poglądami innych, nie daje sznsy realizacji opinii.
                      Zakładanie nowego forum przypomina właśnie mówienie do siebie.

• Gość: Paskal Inicjat moje pytanie o Irak ciagle aktualne IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.08.06, 17:44
          To jaka jest twoja odpowiedzialnosc za polskich zolnierzy w Iraku? Zapomnialem,
          ze ty sie zajmujesz tylko swoim podworeczkiem.
          • inicjat Re: Inicjat moje pytanie o Irak ciagle aktualne 26.08.06, 20:06
            Paskal, ja jestem teraz bardzo zajęty. Proszę uszanuj to, że nie mam teraz
            ochoty rozmawiać o Iraku. Nie znaczy to, że nie porozmawiam o tym wcale. Po
            prostu teraz nie mogę. Nie musisz mnie z tego powodu obrażać.
            Ale jeśli już tak bardzo chcesz i uważasz, że mam obowiązek to wypełnij także
            swój i wypowiedz się na temat interwencji w Kongo.
            Czekam z ciekawością
    • taus jowy są be 25.08.06, 21:54
      zbytnio polaryzuja scene polityczna...
    • taus a dotego wcale nie zmienia to zbyt wiele 25.08.06, 21:55
      jesli idzie o lojalnosc wzgledem parti i obywateli... chyba ze akurat zblizaja sie wybory...
      • Gość: ke Re: a dotego wcale nie zmienia to zbyt wiele IP: *.v.pppool.de 26.08.06, 17:24
        Tu chodzi też o to, że od władzy w regionach zostaną odsunięte lokalne
        stowarzyszenia i organizacje. Wszystko podporządkowane będzie partii, czyli
        władzy centralnej.

No i najważniejsze. tu nie chodzi o same jowy lub inne zapisy. Tu chodzi o to
        aby władza zrozumiała, że występuje przeciwko ludowi.
    • inicjat N O W Y__T E R M I N 27.08.06, 10:39
      Połączyliśmy nasze siły z Akcją Obywatelską akcjaobywatelska.wordpress.com/
      Ta koalicja przyniosła jednak zmianę terminu na >> 10 Września <<
      O godzinie rozpoczęcia poinformuję lada moment.

więcej:
      www.inicjatywa2009.org/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=40
    • Gość: pola Re: 11 września - p r o T E S T U J E M Y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:05
      protest, jak się doczytałam, ma być pod urzędami miasta w swoim mieście.
      NIe podoba mi się, wtedy takich ludzi łatwo "namierzyć" i potem mu szkodzić, i
      nie każdy chce nie anonimowo - w większośc to małe miasta, gdzie ludzie często
      wzrokowo się znają, tak więc nie każdy chce nie anonimowo obnosić się ze swoimi
      przekonaniami politycznymi.
      Moze to jest organizowane przez PIS żeby niszczyć opozycję, żeby było wiadomo
      kogo zwalczać?
      • inicjat Re: 11 września - p r o T E S T U J E M Y 28.08.06, 11:35
        ...organizowane przez pis....To się uśmiałem. Poprawiłaś mi humor na cały dzień.
        Faktycznie nic nie mamy dla tych, którzy chcieliby całkowicie anonimowo wesprzeć
        tą akcję. Możliwe, że uruchomimy jakąś względnie anonimową listę podpisów, aby
        ją potem przekazać w Sejmie.
    • antygen PROtestUJEMY 10 września !!!! 28.08.06, 21:52
      Ludzie protest ma się odbyć w niedzielę
      • Gość: mn Re: PROtestUJEMY 10 września !!!! IP: *.v.pppool.de 28.08.06, 23:23
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=47474275&a=47554728
        • Gość: miks. proTEST 17 września IP: *.toya.net.pl 28.08.06, 23:48
          10 i 11.o9. to termin bezsensowny- mam urlop.
          przełóżcie na 17.o9. w imieniny Justyny i Franciszka.
          • Gość: ke Re: proTEST 17 września IP: *.v.pppool.de 29.08.06, 02:12
            Ale jesteś zabawny........
            spryciarz się znalazł :/
    • inicjat Akcja odwołana. 07.09.06, 10:27
      Niestety, z powodu braku wystarczającej liczby chętnych i wsparcia ze strony
      partii opozycyjnych, cała akcja pod Urzędami miast zostaje odwołana.
      Protesty pod senatem organizuje Akcja Obywatelska i w przypadku chęci pomocy w
      tym przedsięwzięciu, proszę zgłaszać się do nich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka