Gość: yolika Re: ciocia czy babcia? IP: *.chello.pl 31.08.06, 00:02 Zdecydowanie CIOCIA Brata mojego dziadka nazywalam wujek-stryjek, bardzo mu sie to podobalo :) tylko ja tak do niego mowilam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: ciocia czy babcia? IP: *.nat.dsuj.pl 31.08.06, 03:25 Ale kombinujesz. Stryjenka, tak jak brat dziadka to stryj. Ludzie, z choinki się urwaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: ciocia czy babcia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:52 Stryj to brat ojca ! Stryjenka to siostra ojca ! Zona stryja to stryjowa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilimeye Re: ciocia czy babcia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 12:44 Nie masz racji. Powtarzam, sprawdź w słowniku języka polskiego. Stryjenka to ŻONA stryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paskal Re: ciocia czy babcia? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.08.06, 19:06 Siostra ojca to wlasnie CIOCIA. Odpowiedz Link Zgłoś
polikastra ciociobabcia :) 31.08.06, 08:14 bo babcia cioteczna brzmi zbyt oficjalnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujekdziadek Re: ciocia czy babcia? IP: 82.160.197.* 31.08.06, 09:42 ja w takim przypadku uzywam słowa ciociababcia i wujekdziadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paskal wujekdziadekstryjeksynekwnuczekbr atanekbrat IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.08.06, 19:11 Nie przesadzaj z tymi dziwolagami slownymi.Nie chwal sie ta swoja "dokladnoscia". Kazdy wie ze jestes synemwnukiembratemstryjem.... ale mowi do ciebie zwyczajnie po imieniu. I tak bracie ucz sie od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martaireks Re: ciocia czy babcia? IP: *.adsl2.versatel.nl 31.08.06, 11:27 Zdecydowanie mow do nie ciociu _serdecznie pozdrawiam ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: ciocia czy babcia? IP: *.bg.am.poznan.pl 31.08.06, 14:24 Taka osoba dla ciebie jest stryjenka, czyli siostra Twojej Babci ale potocznie faktycznie mowi sie ciocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: ciocia czy babcia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:55 stryjenka to żona stryja, czyli brata ojca siostra babci czy dziadka to ciocia-babcia, w skrócie ciocia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisia Re: ciocia czy babcia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:01 zdecydowanie CIOCIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: ciocia czy babcia? IP: 84.40.217.* 31.08.06, 15:28 Oboje z mężem macie racje- to cioteczna babcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divx Re: ciocia czy babcia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:42 ja mowie: te siwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: ciocia czy babcia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 17:26 > ja mowie: te siwa! A ona odpowiada: czego kretynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: ciocia czy babcia? IP: *.aster.pl 31.08.06, 18:15 niektorzy z Was mowia ze prawidlowo jest mowic; ciocia-babcia a jak wyobrazacie sobie np siedząc przy obiedzie cala rodzina nagle mowicie: Ciociubabciu czy podac ci tą sałatke? chyba jednak nie :D Wg mnie prawidlowo jest ciocia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Ciocia ! IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 31.08.06, 19:03 babcia to okreslenie o duzym zabarwieniu uczuciowym i odnosi sie wyłącznie do babci lub osoby pelniacej taka rolę. Ciocia jest za to okresleniem dość pojemnym i mniej emocjonalnym. Poza tym okreslenie ciocia odmladza starszą osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu "Stara ciotka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 20:09 Według słownika Lindego jest to "stara ciotka" - ale spróbujcie kogoś dzisiaj tak nazwać ;) Więc proponuję w skrócie: ciotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cca Re: ciocia czy babcia? IP: *.it-net.pl 31.08.06, 20:25 oczywiście, ze ciociu i wujku. moja babcia ma dosc liczne rodzenstwo i nie wyobrazam sobie miec kilku "babc i dziadkow" Odpowiedz Link Zgłoś