Dodaj do ulubionych

Petycja do ministra edukacji

14.10.06, 11:57
Szanowny Panie Ministrze

W związku z opublikowaną na łamach Gazety Wyborczej wypowiedzią wiceministra edukacji p. Mirosława Orzechowskiego, w której twierdzi, że ewolucja to kłamstwo, tolerancja jest niepotrzebna, a najlepszym podręcznikiem jest Biblia żądam jego natychmiastowej dymisji. Ten człowiek ośmiesza Polskę na arenie międzynarodowej, a jego dalsza działalność spowoduje jedynie zapaść i tak niezbyt dobrze działającego systemu edukacji.

Licząc na błyskawiczną reakcję z Pana strony

Jajko
Obserwuj wątek
    • trunz Re: Petycja do ministra edukacji 14.10.06, 14:08
      > W związku z opublikowaną na łamach Gazety Wyborczej wypowiedzią wiceministra
      ed
      > ukacji p. Mirosława Orzechowskiego, w której twierdzi, że ewolucja to
      kłamstwo,
      > tolerancja jest niepotrzebna, a najlepszym podręcznikiem jest Biblia żądam jeg
      > o natychmiastowej dymisji

az nie chce mi sie uwierzyc, zeby tak powiedzial
    • mandaryna65 Darwinizm to XIX-wieczny przeżytek 14.10.06, 14:10
      0golone_jajka napisał:

> Szanowny Panie Ministrze
      >
      > W związku z opublikowaną na łamach Gazety Wyborczej wypowiedzią wiceministra ed
      > ukacji p. Mirosława Orzechowskiego, w której twierdzi, że ewolucja to kłamstwo,

kto rozsądny wierzy dziś w te brednie???
      • Gość: *** Re: Darwinizm to XIX-wieczny przeżytek IP: *.escom.net.pl 14.10.06, 15:03
        Idiotko, milcz.

koń
        • mandaryna65 Re: Darwinizm to XIX-wieczny przeżytek 14.10.06, 15:51
          Gość portalu: *** napisał(a):

> Idiotko, milcz.
          >
          > koń
          mów tak do swojej starej, klaczy
          • Gość: *** Mandaryna...... przykład zindoktrynowanego matoła IP: *.escom.net.pl 14.10.06, 16:16
            Do Ciebie tępa i ciemna kobieto tak mówię, bo chcesz być świętsza od papieża i ta głupota, która tutaj epatujesz powoduje u mnie torsje.

Poczytaj może co pisze na temat Orzechowskiego naczelny katabas wschodniej Polski, Życiński:

wiadomosci.onet.pl/1418225,11,item.html

"Nikt poważny nie odrzuca teorii ewolucji"
            ==========================================
            Nikt poważny nie odrzuca teorii ewolucji, a sugestie, że jest ona niezgodna z
            nauczaniem chrześcijańskim, są krzywdzące dla chrześcijaństwa - tak abp Józef
            Życiński skomentował słowa wiceministra edukacji, że teoria ewolucji jest
            kłamstwem.
            ...
            Metropolita lubelski odniósł się do słów Orzechowskiego podczas mszy św. z
            okazji 85-lecia Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Lubelskiej. Powiedział,
            że "z mieszanymi uczuciami" czytał wywiad z wiceministrem, który "atakował
            teorię ewolucji, a bronił życia ludzkiego w formie embrionalnej".
            ...
            Abp Życiński jako niepoważne określił też sugestie ministra Orzechowskiego,
            że Darwin był ateistą. Metropolita przypomniał, że w swojej książce o
            pochodzeniu gatunków Darwin umieścił zapis mówiący, iż Bóg kierujący ewolucją
            w przyrodzie, tchnął w tę ewolucję określone prawa i dalszy rozwój przyrody
            przebiega zgodnie z tymi prawami.

"Ktoś, kto sam wprowadzał sformułowania o Bogu, dziś przedstawiany jest jako
            ateista, co świadczy nie najlepiej o wiedzy komentującego" - uznał
            arcybiskup. Zaapelował do nauczycieli i pedagogów, aby nie naśladowali
            polityków w tworzeniu konfliktów, "bez poszanowania elementarnej kultury i
            odpowiedzialności".

"Partie przychodzą i przemijają, deklaracje i niemądre wywiady unosi nurt
            czasu, natomiast wy zapisujecie się w duszach wychowanków waszą mądrością.
            Nie twórzmy fałszywych wrogów tam, gdzie szkoła powinna tworzyć klimat
            jedności, rodziny dzieci Bożych" - powiedział abp Życiński.

================
            Skończ więc już idiotko pleść bzdury, bo nawet Twoi duchowi pryncypałowie śmieją się z Ciebie i Twoich poglądów. Wychodzisz na skończonego durnia, nie po raz pierwszy zresztą.

koń
            • mandaryna65 a więc jednak kreacjonizm 14.10.06, 16:29
              Życiński przypomniał, że sam Darwin nie wykluczył udziału zewnętrznej,
              nadrzędnej (w stosunku do materii) inteligencji w procesie ewolucji (zakładając,
              że miał on faktycznie miejsce).

Ale gdzie się podziało to twierdzenie? Czy w podręcznikach do biologii jest
              wspomaniane, że nie sposób wyobrazić sobie procesu ewolucji bez udziału
              zewnętrznej inteligencji, mającej władzę nad materią???? NIe. Tam nie ma o tym
              ani słowa....

Przyznam, żę sama nie wiedziałam, żę Darwin nie był ateistą. Bo zwykle gubi się
              gdzieś po drodze elementy kreacjonizmu zawarte w jego teorii (Życiński je
              przypomaniał)
              • Gość: *** Re: a więc jednak kreacjonizm IP: *.escom.net.pl 14.10.06, 16:40
                Kobiecy głupolu, żaden kreacjonizm. Watykan w sposób zdecydowany odcina się od kreacjonizmu i neokreacjonizmu !!! Poczytaj sobie o doktrynach kościoła i jego dogmatyce, bo widzę wyraźnie że kształtujesz swój światopogląd nie w oparciu o wiedzę, tylko pod wpływem emocji (zwróć szczególnie uwagę na ustalenia posoborowe).
                A myśl Darwina o możliwości udziału zewnętrznej siły w wykreowaniu ewolucjonizmu ma się tak do kreacjonizmu, jak most internetowy do przeprawy rzecznej. To smutne, że z uwagi na brak wiedzy mieszasz te dwie rzeczy, mimo że stoją one w zupełnej sprzeczności ze sobą.

Powótrzę Ci: kościół katolicki odcina się od kreacjonizmu i neokreacjonizmu !!!
                • mandaryna65 Re: a więc jednak kreacjonizm 14.10.06, 16:51
                  pl.wikipedia.org/wiki/Kreacjonizm :
                  "W sensie szerszym kreacjonizmem określa się każdy pogląd zakładający istnienie
                  Stwórcy (teistyczny ewolucjonizm, deizm)."
                  • 0golone_jajka Re: a więc jednak kreacjonizm 14.10.06, 16:53
                    Nie mam nic przeciwko kreacjonizmowi w wersji przyjętej przez Watykan, ale twierdzenie że ewolucja to kłamstwo to lekkie przegięcie.
                  • Gość: *** No i wyszłaś enty raz na idiotkę IP: *.escom.net.pl 14.10.06, 17:00
                    W okolicach godziny 14 pisałaś, że darwinizm (ewolucjonizm) to XIX wieczny przeżytek.
                    Po wklejeniu przeze mnie opinii wschodnio-polskiego katabasa nazwiskiem Życiński stwierdzasz, że jednak ewolucjonizm to część akceptowalnej przez Ciebie formy powstania życia zwanej kreacjonizmem. A miało to miejsce w okolicach godziny 16.

Tak więc w ciągu 2 godzin zrobiłaś z siebie po raz wtóry kompletną idiotkę i ignorantkę. Jak więc można z Tobą prowadzić jakikolwiek rzeczowy dialog, skoro w ciągu 2 godzin zmieniasz swoje poglądy o 180 stopni?

To jak, darwinizm to XIX wieczny przeżytek?

Niesmutno Ci tak wychodzić wciąż na durnia?

koń

PS. Z dobrego serca: zamiast czytywać Wikipedię, sięgnij po książki. Drukowane.
    • Gość: ojej Re: Petycja do ministra edukacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 14:12
      Jakiś odnośnik do www?
    • Gość: Jajko LINK IP: *.acn.waw.pl 14.10.06, 16:33
      Służe uprzejmie linkiem: serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3684136.html
    • mandaryna65 kiedy zrozumieją ateistyczne głąby? 14.10.06, 16:47
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3684134.html
      "Nie róbmy tylko młodym ludziom wody z mózgu, nie mieszajmy nauki z metafizyką."

TO dlaczego IDIOTO , MIESZASZ naukę z metafizyką???

Po raz setny czytam ten idiotyzm, że "istnienia Boga nie można udowodnić".
      Oczywiście, że nie można go zobaczyć przez mikroskop ani teleskop, nie można go
      zmierzyć linijką. W tym zresztą przejawia się m.in. jego "boskość". Tylko
      idiota próbowałby "udowodnić" w ten sposób istnienie Boga. I to jest właśnie
      MIESZANIE fizyki z metafizyką!!!
      • 0golone_jajka Re: kiedy zrozumieją ateistyczne głąby? 14.10.06, 16:52
        Niegłupio się w cytowanym przez ciebie artykule wypowiedział autor:

Z pewnością darwinowska teoria nie potrafi wyjaśnić wszystkich faktów. Ale jeśli będziemy zapychać dziury w wiedzy Bogiem, to nie będziemy lepsi od ludów pierwotnych, które zaćmienia Słońca tłumaczyły boskim gniewem.

Nie mam nic przeciw wierze w boskie stworzenie świata. Ale taka wiara nie powinna być w szkole zestawiana z teorią Darwina na lekcjach przyrody. Jej miejsce jest na lekcjach religii czy filozofii. Bo proces edukacji nie musi ograniczać się do poznawania naukowych teorii.

Nie róbmy tylko młodym ludziom wody z mózgu, nie mieszajmy nauki z metafizyką.

> TO dlaczego IDIOTO , MIESZASZ naukę z metafizyką???

Rozumiem, że to było do Orzechowskiego?
        • mandaryna65 wolę "zapychać dziury" Bogiem niż fantazmatami 14.10.06, 17:05

czym właściwie jest teoria ewolucji jeśli wyłączyć z niej Boga? Wiadrem zębów,
          do których "dorabiamy" całą resztę posługując się wyłącznie wyobraźnią.

Też w dzieciństwie czytałam komiksy Danikena. Fajnie jest mieć bujną fantazję,
          ale co to ma wspólnego z nauką?
          • marysia_b Czy Ty przypadkiem, mandaryno65... 14.10.06, 17:18
            ...nie nalezysz do swiadkow Jehowy?
            • Gość: *** Re: Czy Ty przypadkiem, mandaryno65... IP: *.escom.net.pl 14.10.06, 18:39
              Właśnie to zapatrzenie w dosłowność biblijnego przekazu nakazałoby i mnie tak przypuszczać.

Nie dalej jak 2 miesiące temu uciąłem sobie przemiłą pogawędkę z dwiema nawiedzonymi paniami-świadkowymi, które ze wszech sił starały się mnie przekonać, bym dosłownie rozumiał biblijne zapisy o pochodzeniu życia, negując wszystko co darwinistyczne. Niestety wszystkie próby zanegowania ewolucjonizmu obnażałem poprzez sięganie do literatury stojącej w biblioteczce, co powodowało dość silną konsternację i próby natychmiastowej rejterady. Ale cóż..... skoro przyszły musiały wysłuchać także co ja mam do powiedzenia. I co najciekawsze..... jedna z nich była studentką, druga była osobą ok. 60-letnią. Studentka po godzinie intensywnej rozmowy.... zaczęła mieć wątpliwości i wyłączyła się z dialogu bacznie tylko się przysłuchując. Chyba zaczęła myśleć.

koń
    • szefu13 Re: Petycja do ministra edukacji 14.10.06, 19:10
      Podpisuję się. Pan Minister też niech się zwolni najlepiej.

Na ministra edukacji niech idzie ktoś, kto nie ma pogladów politycznych, czy
      religijnych, które chce zaszczepić na siłę innym, ale za to ma wizję
      zreformowania systemu edukacji choćby po to, żeby dzieciaki w podstawówce nie
      nosiły tornistrów cięższych od nich samych i żeby objąć opieka dzieci z
      problemami, których rodzice nie potrafią, albo nie chcą im pomóc. A hasła
      polityczne i religijne głoszone przez Ministrów Edukacji świadczą, że ci ludzie
      z jednej strony nie rozumieją po co tam są, a z drugiej biorą nas wszystkich za
      debili myśląc, że nie zdajemy sobie sprawy, że się obijają w rządzie, a to już
      jest pociągnięcie z grubej rury. Nie wiem jak inni, ale ja na pewno nie
      zagłosuję na nikogo, kto stanowisko w rządzie, czy urzędzie państwowym
      wykorzystuje do siania propagandy politycznej i promowania siebie i swojej
      partii zamiast robić to, co na tym stanowisku robić powinien. I za co bierze
      ciężko wypracowane przez społeczeństwo pieniądze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka