Dodaj do ulubionych

piekło jest niebem, a niebo piekłem

29.10.06, 01:15
kto dobrowolnie wyrzeka się boga, ten trafia do piekła. Reszta idzie do nieba. No dobra, ale bogowie lubią monopol. Jak uznam Jahwe za boga, to idę do jego nieba. Ale wówczas np. taki Amon wtrąca mnie do piekła. I setki tysięcy innych bogów takoż. Tak więc będąc w niebie i tak jestem w piekle. Piekielna perspektywa!
Obserwuj wątek
    • Gość: Echo Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 29.10.06, 01:23
      Co sie dzieje jak jajka sie komus rzuca na mozg?
      • Gość: wart Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.crowley.pl 29.10.06, 02:43
        > Co sie dzieje jak jajka sie komus rzuca na mozg?

staje się dziwnym tworem o nazwie Echo
        • Gość: ant Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.06, 12:18
          qurcze nie czytałem ciebie, ale mnie ubiegłeś , beeeeeeeeeee :(
      • Gość: ant Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.06, 12:18
        Gość portalu: Echo napisał(a):

> Co sie dzieje jak jajka sie komus rzuca na mozg?

pozwól że zgadnę :
        powstanie zakłamane puste echo ??
        zgadłem ??
        już pójdę do nieba ??
        • Gość: Echo Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 30.10.06, 05:45
          Gość portalu: ant napisał(a):

> Gość portalu: Echo napisał(a):
          >
          > > Co sie dzieje jak jajka sie komus rzuca na mozg?
          >
          > pozwól że zgadnę :
          > powstanie zakłamane puste echo ??
          > zgadłem ??
          > już pójdę do nieba ??

no "cuż" zgaduj dalej:))
    • Gość: miesiekido Re: Każdy ma swojego Boga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 09:22
      i obcym bogom wara !
      Twój sposób rozumowania można by przenieść na codzienność - jakąkolwiek partię
      byś nie wybrał i kogokolwiek popierał inny bóg udowodni ci że i tak będziesz w
      piekle ,czyli g... się zmieni.
      A co do wiary - przechodzisz męki że inni wierzą ? To twoje piekło !
      Mnie nie boli gdy ktoś myśli inaczej, wolno mu byle był w tym szczery i
      rozumiał to co mówi i czyni.Wierzyć i rozumieć sens swojej wiary to nie to
      samo co odtwarzanie CD nagranej przez jakiegoś guru to równiez sposób życia.
    • Gość: Kadavi Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 09:37
      Mam pytanie. Czy ty prowadzisz jakieś życie w realu, czy tak od rana do późnej
      nocy siedzisz w necie? Nie masz żadnych znajomych czy co?
      • 0golone_jajka Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 29.10.06, 21:09
        od rana do nocy??? żartujesz czy niedowidzisz? Sprawdź ile postów i o jakich godzinach dziś napisałem.
    • Gość: chwila Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.chello.pl 29.10.06, 09:55
      0golone_jajka napisał:

> kto dobrowolnie wyrzeka się boga, ten trafia do piekła. Reszta idzie do nieba.
      > No dobra, ale bogowie lubią monopol. Jak uznam Jahwe za boga, to idę do jego
      > nieba. Ale wówczas np. taki Amon wtrąca mnie do piekła. I setki tysięcy innych
      > bogów takoż. Tak więc będąc w niebie i tak jestem w piekle. Piekielna
      > perspektywa!

Zgrabna teoryjka, trzeba przyznać...
      Idąc Twoim tokiem rozumowania, skoro bogowie lubią monopol, to w takim razie
      muszą respektować prawa monopolistyczne.
      Zatem ich uprawnienia obejmują tylko ich wyznawców.
      Reasumując, Twoja troska jest przerysowana i zbyt katastroficzna :)
      • Gość: chwila PS IP: *.chello.pl 29.10.06, 10:13
        Jajeczko,
        redagując teksty zwracaj uwagę, by nie zawierały gotowych kontrargumentów,
        jakimi mogą się posłużyć Twoi adwersarze obalając zawarte w nich tezy.
        Ułatwiasz nam zadanie i zabawa słowna traci na swej atrakcyjności...
        • Gość: Echo U niektorych jajka sa mozgiem a mozg jajkami IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 30.10.06, 05:46
          Nic na to nie poradzisz!!
          • Gość: proboszcz Re: U niektorych jajka sa mozgiem a mozg jajkami IP: *.acn.waw.pl 30.10.06, 07:39
            jak sie nie ma co powiedziec to najlatwiej obrazic. to takie katolickie
      • 0golone_jajka Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 30.10.06, 11:09
        Błędne myślenie! Bogowie chcą mieć monopol na WSZYSTKICH i uzurpują sobie prawo do strącania do piekieł WSZYSTKICH którzy im czci nie oddają. Vide jedynie słuszny kościół - zbawienie jest możliwe tylko przez JCH. Czyli cała reszta, która się dobrowolnie i świdomie go wyprze idzie do piekła. Tak więc, jak widzisz, ten monopol piekielny zahacza każdego!
        • Gość: chwila Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.chello.pl 30.10.06, 11:41
          0golone_jajka napisał:

> Błędne myślenie! Bogowie chcą mieć monopol na WSZYSTKICH i uzurpują sobie
          > prawo do strącania do piekieł WSZYSTKICH którzy im czci nie oddają.

No dobrze, a piekło będzie jedno, czy też będzie ich tyle ile religii?
          Jeżeli jedno -
          to fajnie, wszyscy się tam spotkamy.
          Jeżeli więcej niż jedno -
          to czy czeka nas wędrówka po nich?
          Jeżeli tak -
          to bardzo dobrze, poznamy wiele nowych osób, nowych przyjaciół,etc
          Jeżeli nie -
          to pozostajemy przy aktualnie obowiązującym wariancie.
          Tak czy inaczej, może być ciekawie...

to
    • facet123 Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 30.10.06, 11:36
      Jest jeszcze jedna sprawa - skoro w niebie są sami wierzący - rydzykowi,
      LPRowcy, wszechpolacy, inkwizytorzy i inne męty (wszelkiej maści złoczyńcy
      którzy poprostu nawrócili się w odpowiedniej chwili gdy przyszła ich godzina),
      to ja chyba wolałbym tam nie iść.
      • Gość: Echo Nikt cie nie ciagnie na sile IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 30.10.06, 15:59
        > to ja chyba wolałbym tam nie iść.

Nikomu nie robisz laski. Nie wiem skad te wahanie, to "chyba"
        • facet123 Re: Nikt cie nie ciagnie na sile 31.10.06, 10:48
          To 'chyba' to tylko takie wtrącenie. Na siłę mnie nikt nie ciągnie, faktycznie.
          Chciałem tylko zwrócić uwagę na ciekawe przemyślenie. Mianowicie takie, że
          jeżeli o tym czy się idzie do nieba czy do piekła decyduje w pierwszej
          kolejności wiara w boga (lub wręcz przynależność do określonego kościoła), a
          dopiero w drugiej kolejności to jakim był człowiekiem (lub nawet wcale się to
          nie liczy - wystarczy żal za grzechy w odpowiedniej chwili) to wizja nieba i
          piekła wywraca się do góry nogami. Niebo staje się piekłem.
          Czy naprawdę według kościoła drogą do nieba jest tak prosta dla wierzących
          grzeszników i zamknięta dla niewierzących?

PS. Nikomu nie robię laski i uważam takie uwagi za wulgarne i obleśne.
    • mg2005 Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 30.10.06, 11:51
      0golone_jajka napisał:

> Tak więc będąc w niebie i tak jestem w piekle. Piekielna perspektywa
      > !
      >

No to masz problem, Ogolony...:)))
      • 0golone_jajka Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 31.10.06, 11:06
        Ja nie mam, ale wierzący mają.
        • Gość: chwila Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.chello.pl 31.10.06, 11:40
          Z zasady nie wypowiadam się na temat wiary szanując prawo do prywatności.
          Ten wątek jednak traktuję inaczej, zawiera bowiem pewne elementy "teorii
          prawdopodobieństwa na wesoło", stąd pozwalam sobie na branie udziału w zabawie.
          Zapiszmy Twoją teorię:
          1. istnieje n religii,
          2. istnieje m bogów, przy czym m>=n,
          3. kto dobrowolnie wyrzeka się boga, ten trafia do piekła,
          4. przynależność do jednej religii nie zwalnia od wtrącenia do piekła
          ...przez pozostałych bogów

Zatem:
          nieprawdziwa jest Twoja sugestia, że
          ...0golone_jajka napisał: Ja nie mam( problemów), ale wierzący mają.
          Ponieważ
          liczba piekieł, do których trafi wierzący wynosi n-1, natomiast
          przewidywana liczba piekieł dla niewierzącego wynosi n.

Niewielka to wprawdzie różnica, ale zawsze coś :)

• pocoo Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 31.10.06, 23:44
            Ja sama muszę podjąć decyzję,czy chcę być z Giertychami w niebie,czy z Urbanem
            w piekle?Oj wolę piekło.
          • 0golone_jajka korekta 01.11.06, 21:29
            fajnie to ująęłeaś, ale ja bym założył rzecz następującą: ktokolwiek wierzy w choć jednego boga, podlega automatycznie prawom wsystkich bogów, niecależnie czy w nich wierzy czy nie i nawet jak nie wie o ich istnieniu, natomiast osoba negująca istnienie bogów jest dla nich niewidzialna. To tak jak z kartoteką policyjną. Jak jeden policjant cię przydybie na jakimś wykroczeniu, to wpisuje dane do kompuera i już każdy niebieski może się dowiedzieć co gdzie i kiedy przeskrobałeś. A dopóki siedzisz cicho i jesteś grzeczny to oni nawet nie wiedzą (bo i nie potrzebują) o twoim istnieniu. Tak w uproszczeniu.
            • Gość: chwila Re: korekta IP: *.chello.pl 01.11.06, 21:51
              0golone_jajka napisał:

> fajnie to ująęłeaś, ale ja bym założył rzecz następującą: ktokolwiek wierzy w
              > choć jednego boga, podlega automatycznie prawom wsystkich bogów, niecależnie
              > czy
              > w nich wierzy czy nie i nawet jak nie wie o ich istnieniu, natomiast osoba neg
              > ująca istnienie bogów jest dla nich niewidzialna.

Pyszne i jakie wygodne :)
              Przyznaję, przy takim założeniu niebezpieczeństwo pójścia do piekła zredukowane
              jest do epsilon (dowolnie mała liczba wieksza od zera, stosowana w matematyce).
              Z drugiej strony jednak, stosując Twoje nazewnictwo, nie masz pewności czy nie
              znajdujesz się jednak w kartotece np. KK jako jej przeciwnik. Zatem Twoimi
              danymi osobowymi mogą jednak dysponować bogowie, i co wtedy? Jaką podejmą
              decyzję? :)
              Ryzyko jednak istnieje ....
              • 0golone_jajka Re: korekta 01.11.06, 21:54
                no ale czy bogoewie zaglądają w kartoteki maluczkich??

zdrugiej strony, skoro Jahwe słucha Ratzingera i już nieochrzczonych dzieci w otchłań nie strąca....
                • Gość: chwila Re: korekta IP: *.chello.pl 01.11.06, 22:08
                  0golone_jajka napisał:

> no ale czy bogoewie zaglądają w kartoteki maluczkich??

Kontynuując zabawę:
                  Bogowie z cała pewnością nie, sądzę jednak, że dysponują odpowiednią kadrą
                  wyspecjalizowanych fachowców :)
                  Można mieć tylko nadzieję, że nie będą perfekcyjnie wywiązywać się ze swoich
                  obowiązków i przeoczą niektórych :)

• Gość: chwila Re: korekta IP: *.chello.pl 01.11.06, 22:40
                    I jeszcze jedno, jeśli bogowie zlecą opracowanie bazy danych polskim
                    informatykom i opracują ją w ORACLE'u lub jeszcze lepiej w DB2, to umarł w
                    butach stary, nie wywiniesz się. Niestety....
          • markus.kembi Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 01.11.06, 23:06
            Gość portalu: chwila napisał(a):

> liczba piekieł, do których trafi wierzący wynosi n-1, natomiast
            > przewidywana liczba piekieł dla niewierzącego wynosi n.

Czyli najlepiej opłaca się być polisteistą. Im więcej bogów ma dana religia, tym
            mniejsza liczba bogów skaże potencjalnego wyznawcę na męki piekielne.

Zastanawiam się tylko nad taką oto sytuacją - ktoś jest satanistą i pragnie po
            śmierci trafić do piekła - czy trafi do piekła, czy do nieba? Niebo dla niego
            będzie przecież piekłem, a piekło - niebem.
    • anksunamoon Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 01.11.06, 22:57
      Wiem! A najlepiej to jest wierzyć w SZATANA! Wszyscy bogowie Cię wrzucają do
      piekła, a diabełek pilnuje, abyś się tam dobrze czuł. I patrzysz na te męki
      wierzących w różnych bogów.
      • 0golone_jajka Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 01.11.06, 23:01
        to nie jest głupia myśl!!
      • markus.kembi Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 01.11.06, 23:09
        No patrz, odpowiedziałeś na moje pytanie zanim je jeszcze zdążyłem zadać. Ale co
        z osobami, które w tego Szatana nie wierzą? Czy Szatan skazuje je za karę na
        pójście do nieba?
    • Gość: wróg idiotów Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem IP: *.aster.pl 01.11.06, 23:11
      Takich idiotów z taka ksywką do nieba nie wpuszczają.
      • 0golone_jajka Re: piekło jest niebem, a niebo piekłem 01.11.06, 23:13
        masz na myśli "wroga idiotów"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka