erba 16.11.06, 20:06 pytanie jak temacie :-)) tylko błagam nie piszcie "wcale bo nie! ja uważam inaczej", piszcie jak wam się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 10:36 -Nikola, Nicola (wersja z "c" oraz "k"- 1/3dziewczynek w wieku przedszkolnym w małych miastach, szczególnie dziwne, że często z rodzin o hmmm...niskim statusie materialnym) -Samanta, Vanessa, Andżelika czy Dżesika w polskiej odmianie - j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 10:39 Tak na marginesie, we Włoszech imiona Nicola i na przykład Andrea są imionami męskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 15:18 A co to ma wspólnego z tematem? To forum odwiedzają też ludzie, którym naprawdę nie trzeba wykładać, że we Włoszech takie imiona nadawane są dzieciom płci żeńskiej jak i męskiej, bo już o tym wiedzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 15:27 > A co to ma wspólnego z tematem? Niewiele. Dlatego było opatrzone klauzulą "na marginesie". > To forum odwiedzają też ludzie, którym naprawdę > nie trzeba wykładać, że we Włoszech takie imiona nadawane są dzieciom płci > żeńskiej jak i męskiej, bo już o tym wiedzą:) Tylko żeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 16:21 Errata: Powinno być "Tylko męskiej". Odpowiedz Link Zgłoś
ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 17:11 Cóż, w Italii faktycznie tylko męskiej, lecz na szczęście w bardziej cywilizowanych;) krajach nie ma ograniczeń co do płci. Swoją drogą, iluż wielkich artystów nosiło imię Andrea - nasz swojski Andrzej:) Ale w Polsce te imiona pobudzają mnie do śmiechu - Nikole czy Nicole, nie uwłaczając niejakiemu genialnemu N. Pisano:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwa Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.bochnia.pl 17.11.06, 15:33 heh, a ja mam nawet kolege (Polaka) o imieniu Nikola :) w jego przypadku nie uwazam tego imienia za pretensjonalne, raczej calkiej fajne i oryginalne :) w przypadku dziewczyn o takim imieniu natomiast jednak troche tak. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 12:10 > szczególnie dziwne, że często z rodzin o hmmm...niskim statusie materialnym Z rodzin bogatszych byłyby mniej pretensjonalne? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 14:10 Równie pretensjonalne. Chciałam tylko podkreślić fakt, iż częściej takie imiona dzieci nadawane są właśnie w takich rodzinach, niż tam, gdzie status materialny jest lepszy. Może tam mniej telenowel oglądają... Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 20:42 Syn Edyty G., której sytuacja materialna nie jest chyba zła, ma na imię zdaje się Alan. Dzieci imć Wiśniewskiego, co to też chyba na stan konta nie ma co narzakać, nazwano tak, że wywołają zażenowanie nawet w piaskownicy pełnej Nikoli i Andźelik. Swego czasu polskie gwiazdy lubowały się też w nadawaniu swym pociechom imion przaśnych (Ziemowity i inne Kołodzieje), co jak dla mnie jest równie pretensjonalne. Spoza naszego podwórka warto wspomnieć Brooklyna Beckhama czy Lourdes Ciccone. Nie wydaje mi się więc, by akurat status materialny to wyznaczał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.11.06, 13:59 Powiedzmy sobie szczerze: to imiona, które nadają rodzice: a) niezamożni, ale naoglądani telenowel, żyjący plotkami z Vivy, Gali i innych szmatławców, b) nowobogaccy, czyli ci, którzy może nie urodzili się w rodzinie średnozamożnej, czy zamożnej z dziada pradziada, z tzw. tradycjami mieszczańskimi ;), ale w biednej, złapali Pana Boga za nogi (często dzięki swojej ciężkiej pracy, za co im chwała), ale wydaje im się, że imiona te będą wspaniale świadczyć o ich wysokim statusie społecznym i materialnym. Na dokładnie odwrotnej zasadzie tzw. środowiska opiniotwórcze, przede wszystkim artystyczne, nadają imiona ostentacyjnie "niemodne", czyli poczciwe Bronie, Zdzisie, Jadzie, oraz Franki i Stasie (te ostatnie to prawdziwa plaga). Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 12:41 No czyli status materialny nie jest tutaj wyznacznikiem. Raczej historia rodzinna, tradycja, wykształcenie i ogólnie pojmowana "klasa". Niekoniecznie toższama z pieniędzmi, nawet rodowymi. A Staś to śliczne imię :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.11.06, 14:13 No, ładne, ładne, tyle, że już potwornie "modne", co też odstręcza. Stasie starsze - jest ich mniej, zawsze są oryginalne w towarzystwie ;) ale jeżeli chodzi o maluchy, to teraz prawdziwy wysyp Stasiów i Franków - moda zapoczątkowana przez Jopków i innych popularnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 20:35 xtrin napisała: > A Staś to śliczne imię :). Po raz pierwszy sie z Toba zgadzam! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
myniek1 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 11:00 Najgorsze jest chyba Marika. Nicola/Nikola czy Vanessa to przegięcie, że nie wspomnę o Rosalindzie (słyszałam jak mama tak woła na córkę). Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 10:54 A mnie so e Marika podoba. Chyba mi wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 10:55 Miało byc się. Odpowiedz Link Zgłoś
myniek1 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 20.11.06, 10:07 Pewnie, że ci wolno. Mnie to imię pasuje do pretensjonalnej dziewuchy w kolorowym dresie, blond- platyna z czarnymi odrostami, 10cm tipsami,obwieszonej tombakiem, papierochem w zębach. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 11:01 Edgar, Malwina, Atanazy, Gniewko, Solidariusz, Prakseda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola ;-) Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 217.98.103.* 17.11.06, 12:19 Pracuję w instytucji zajmującej sie m.in. organizacją koloni letnich dla dzieci i młodzieży. Ostanio zastanwiałam się, jakie dziwne (nietypowe w moich czasach) imiona noszą teraz dzieciaki. Oto, co wynalazłam: - imiona żenskie: Angelika, Fabiola, Klaudia, Aldona, Elizaweta, Oliwia, Diana, Pola, Amanda, Żaneta, Sara (chociaż podziwiam rodziców dających na imię swojej córce np. Pamela, Jessica czy Sabrina...); moje ulubione to Scholastyka;-) - imiona męskie: Remigiusz, Marceli (Marcel), Korneliusz, Oskar, Sylwester, Samuel, Cyprian, Jonatan, Mike (Majk), Erwin, KaSper, Jarema, Sergiusz, Zachariasz; moje ulubione to Świętopełek;-) Znalazłam też imię, które nosi dziecko nieznanej płci- ,,Sandrino'' i to jest dopiero zagadka;-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 14:16 Sandrino to wg mnie po polsku Olek. Odpowiedz Link Zgłoś
szkodnik21 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 19:27 A skąd wiesz czy rodzice są obywdoje Polakami? KOło mnie mieszka Hiszpan ze swoją dziewczyną, i ma dwoje dzieci. Nadanie im hiszpańskich uznane za pretensjonalne. Jesteście ograniczeni. Skąd możecie zna powody nadania imion.A status statystycznie hmmm...mam duże wątpliwości.A tak w ogóle ten temat już się przewijał setki razy, nudne to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 21:01 moja siostra cioteczna ma na imię SYNDRELLA, co o tym powiecie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zk to chyba od cindirella czyli kopciuszek (nt) IP: *.centrum.brewet.pl 17.11.06, 22:33 Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 20:56 Klaudia, Aldona, Oliwia, Diana, Pola czy Żaneta to przecież zupełnie zwyczajne imiona. Remigiusz, Marceli, Korneliusz, Oskar, Sylwester, Samuel, Cyprian, Erwin, Jarema czy Sergiusz także, wiele z nich ma w Polsce długą tradycję. Scholastyka niewątpliwie jest nieco dziwaczna, ale to także imię o wielowiekowej tradycji. Znałam jednego Kaspra i zawsze mi się owo imię wyjątkowo podobało, nigdy nie uznawałam go za pretensjonalne, co najwyżej oryginalne. Rozumiem, że za pretensjonalne można uznać imiona spacjalnie "zobcojęzycznione" (Mike), nie mające tradycji w Polsce (Amanda), czy pisane w sposób nam obcy (Jessica). Ale cóż złego w Klaudii czy Korneliuszu? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 23:59 No chyba żartujesz z tą zwyczajną i polską "Zanetą"? Toż to brzydkie spolszczenie Janet albo Jeanette. I tak dobrze, że nie Dżaneta... Co do imienia Kasper, to nie spotkałam się z takim. W "mojej wsi" używa się raczej formy Kacper (C) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:37 nessie-jp napisała: > No chyba żartujesz z tą zwyczajną i polską "Zanetą"? Toż to brzydkie > spolszczenie Janet albo Jeanette. Toż Żaneta to nasza poczciwa Janina. Janka, Janeczka... O niebo lepiej brzmi niż Żanetka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 21.11.06, 10:53 > No chyba żartujesz z tą zwyczajną i polską "Zanetą"? Toż to brzydkie > spolszczenie Janet albo Jeanette. I tak dobrze, że nie Dżaneta... Równie dobrze można się upierać, że Michał to prymitywne spolszczenie Michaela i dobrze że ne Michaeł. "Żaneta" mi się wybitnie nie podoba brzemieniowo, ale mimo wszystko wydaje mi się imieniem "normalnym" i w miarę popularnym. > Co do imienia Kasper, to nie spotkałam się z takim. W "mojej wsi" używa się > raczej formy Kacper (C) Mnie KaCper nie podoba się zupełnie, za to Kasper jak najbardziej. Ale to już kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 21.11.06, 15:47 A nie "Świętopełk" (ew. "Światopełk")? Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly_kierowca Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 14:16 Elektryfikacja, Telenowela, Encyklopedia, Botanika, Zapora, Z męskich: Dżizas, Pękosław, Kręcimir, Bożywoj, Uran, Saturnin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paskulin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 212.160.172.* 17.11.06, 15:26 najgorsze to chyba Ch..opełk nie dałbym tak synowi na imie chyba ze mi by dobrze zaplacili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paskulin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 212.160.172.* 17.11.06, 15:28 C H U J O P E Ł K (C H U J O P E Ł E K) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paskulin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 212.160.172.* 17.11.06, 15:27 i Kręciwór też nie za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 15:27 Moda na imiona, jak każda inna powraca i odchodzi. Oczywiście zgadzam się z tym wszystkim co napisaliście. Zgadzam się też z tym, że czym rodzina...hm...mniej oświecona tym imiona są dziwniejsze. Jednak zauważam też przegięcie w drugą stronę. Tak robią ludzie znani, nie zawsze najwyższych lotów. Te wszystkie Marysie, Zosie, Reginy, Franie, Antki, Stasie, Józie i Leony też budzą mój uśmiech. To takie snobowanie się na prostotę też brzmi dla mnie pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 15:37 Regina to jest snobowanie się na _prostotę_??? Chyba na prostatę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: p.s.j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:00 Oczywiście, przecież Regina to imie z gatunku Frania i Józef. Równie często używane przed II wojną. Chociaż brzmiące trochę egzotycznie jest imieniem używanym w Polsce przynajmniej od średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: p.s.j 17.11.06, 16:09 Noo, ale imię tak wprost pochodzące z łaciny i jeszcze oznaczające "królową" jest niezbyt, przyznasz chyba, "proste". Nie bardziej, niż np. Ludwik, czy Florian (imiona dość rozpowszechnione - historycznie - właśnie w wyższych warstwach społecznych). "Proste" imiona to dla mnie imiona nadawane raczej w środowiskach wiejskich, np. większość biblijnych (Adamy, Marie, Ewy, Jany - aczkolwiek oczywiście ta kategoria była w użyciu w CAŁYM społeczeństwie), a także takie jak Halina, Igor, Miłosz, Jarosław. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: p.s.j 17.11.06, 20:46 > warstwach społecznych). "Proste" imiona to dla mnie imiona nadawane raczej w > środowiskach wiejskich, np. większość biblijnych (Adamy, Marie, Ewy, Jany - > aczkolwiek oczywiście ta kategoria była w użyciu w CAŁYM społeczeństwie), a > także takie jak Halina, Igor, Miłosz, Jarosław. Wszystkie te imiona (no, poza Jarosławem, ale to chyba polityczne uczulenie ;)) są ładne i jak dla mnie zupełnie normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: p.s.j 21.11.06, 15:54 A dla mnie miona proste to te najbardziej popularne w moim pokoleniu ^_^. Czyli Anna, Katarzyna, Monika, Paweł, Piotr, Tomasz, Krzysztof. Ewentualnie jeszcze Aleksandra, Agnieszka, Agata, Michał, Grzegorz, Maciej. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: p.s.j 21.11.06, 15:56 > warstwach społecznych). "Proste" imiona to dla mnie imiona nadawane raczej w > środowiskach wiejskich, He, w środowisku wiejskim, jakie znam, nadawano dawniej imiona "z kalendarza". I tak były Teodozja, Apolonia, Innocenty, Dionizy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 21.11.06, 15:51 Mnie się tego rodzaju imiona kojarzą raczej z nurtem podtrzymywania tradycji rodzinnych. Występowały w starszych pokoleniach mojej rodziny i osobiście nadałabym dziecku takie imię, gdy byłoby "po kimś". Ale oczywiście na pewno nie każdy tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwa Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.bochnia.pl 17.11.06, 15:38 w tym temacie zawsze przychodza mi na mysl dzieci Wisniewskiego - Xavier i Fabienne. po prostu dwa strzaly w dziesiatke, przebijaja wszystkie Dzesiki, Wanessy, czy Brajanow. normalnie imiona idealne na marki samochodow :D Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 16:03 Przecież córka Wiśniewskiego ma na imię Ettienneettee czy coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
klotyllda corka moich znajomu=ych ma na imie 17.11.06, 16:13 Stella Mazur tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 17:01 Aurelia :) Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 17:35 Właśnie w Rozmowach w Toku pojawił się facet o imieniu GROMOSŁAW :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.aster.pl 17.11.06, 23:52 Ciii, to nasz były agent :) Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 12:33 jak chce być taki tajny to mógłby zmienić imie na mniej przyciągające uwage ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalenka Syndrella!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 21:02 tak ma na imię moja siostra cioteczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maki Apolonia, Ryszarda!!!tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 21:04 j.w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.crowley.pl 17.11.06, 21:53 Dawid, bo żydowskie i zalatuje pedalstwem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_powolny1 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.iwacom.pl 17.11.06, 22:51 Czym?Czym? Bom tępy i nie rozumiem co ma wspólnego ze sobą słowo Dawid i orientacja seksualna? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 13:49 to jest was dwóch (?) tylko poprzednik nie tylko tego nie rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 21.11.06, 15:59 A ja również nie bardzo widzę uzasadnienie dla pretensjonalności. Oczywiście nie jest potrzebne, skoro mamy pisać o własnych odczuciach, ale skoro już się coś próbuje uzasadniać... Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Anna, Katarzyna, Piotr, Andrzej ;-) 17.11.06, 23:27 erba napisała: > pytanie jak temacie :-)) > > tylko błagam nie piszcie "wcale bo nie! ja uważam inaczej", piszcie jak wam > się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 08:48 Mnie denerwują warianty znanych imion z podwojoną spółgłoską, np. Bożenna. Jakoś tego mnóstwo... Co do statusu społecznego - zaobserwowałam naprawdę dużo nazwisk typu wyszukane imię + banalne nazwisko. Moja babcia znała niejaką Lorettę Wcisło, kolejne to Mirella Sagan, Esmeralda Trzaske, Narcyz Kut... Rodzicom najwyraźniej wydaje się, że przy takim imieniu nazwisko nie będzie zwracać uwagi, a efekt jest dokładnie odwrotny... o tyle zgodziłabym się (ogólnikowo) co do "statusu", że świadczy to o małym wyczuciu językowym. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 12:43 > Moja babcia znała niejaką Lorettę Wcisło, kolejne to Mirella Sagan Czy Kasia Wcisło bądź Anna Sagan brzmiałoby lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.11.06, 23:39 Trochę tak, nieutralne imię + nieciekawe nazwisko to lepsze, niż pretensjonalne imię + nieciekawe nazwisko, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 20.11.06, 09:05 Oczywiście, że lepiej. No i znam Kasię Wcisło:) ładnie, nie pretensjonalnie, po prostu wszystko pasuje. A Loretta Wcisło - "do bólu" polskie nazwisko i "do bólu" wydumane imię - jak kwiatek do kożucha. Oczywiście, jest to tylko moja subiektywna opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brdu Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 83.238.100.* 20.11.06, 13:26 A Dolores Miednica? Nieźle, co? Dla mnie szczytem pretensjonalności to Mariola. Odpowiedz Link Zgłoś
zerozdziwien Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 11:22 Mścisław Pakosław spolszczane ble... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 11:27 Ciekawe też czy rodzice dając dziecku imię Albert wiedzą, że to łacińska forma rodzimego Wojciecha?, że Hiacynt to polski Jacenty, Laurenty to Wawrzyniec a Nicola to jakaś Mikołajka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.chello.pl 18.11.06, 11:43 Wojciech to ADALBERT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 12:01 Wojciech - Adalbertus, Albert, Albertin, Albertius, Albertu, Albertus, Alberus. Wszystko jedno w jakiej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.11.06, 14:04 Eee, tak naprawdę to można nazwać troje dzieci Maciej, Mateusz i Bożydar i to też będzie to samo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jolecka-22 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 12:36 Olaf, Nataniell, Lukrecja, Kasjana (zdrob. Kesi) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? 19.11.06, 12:46 Bo Klaudia czy Regina złe, Staś "ostentacyjnie niemodny", Zosia "snobistycznie prosta"... To jak nazwać dziecko, żeby nie było pretensjonalnie, co? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.11.06, 14:17 Myślę, że po prostu tak, jak się chce, nie patrząc na mody czy niemody ;) No i rzeczywiście uwzględniając nazwisko, żeby nie było głupiej zbitki. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? 19.11.06, 15:08 > Myślę, że po prostu tak, jak się chce, nie patrząc na mody czy niemody ;) No ale przecież tak się nie da. Przecież nie damy dziecku na imię "Staśniedlategożemodny" czy "Staśnieostentacyjnieniemodny". Damy dziecku na imię Staś dlatego, że imię nam się podoba, a ktoś uzna, że to dlatego, że to zgodnie z modą zapoczątkowaną przez jakąś gwiazdeczkę. Chcemy nazwać dziecko po babci Reginie to będą uważać, że nam słoma z butów wystaje, babcia Zosia też nie doczeka się immienniczki, bo za dużo Zoś w serialach, a do tego ostentacyjnie proste. Wszystko jedno czy się na te mody patrzymy czy nie, możemy być ich nawet nie świadomymi, a ludzie i tak będą poprzez nie oceniać to imię. Dlatego cały problem nie tkwi wcale w imion nadawaniu, a ocenianiu. > No i rzeczywiście uwzględniając nazwisko, żeby nie było głupiej zbitki. Ostatnio czytałam o nieszczęśnicy, której rodzice nazwiskiem "Kasia" dali na imię ... no jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Udijaane Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 16:03 xtrin napisała: > Ostatnio czytałam o nieszczęśnicy, której rodzice nazwiskiem "Kasia" dali na > imię ... no jak? Ja stawiam na Katarzynę :))) A w kwestii imion dlaczego uznajemy tę czy inną zbitkę spółgłoskowo-samogłoskową za pretensjonalną czy nie? Czy to ma sens? Uważam, że Nikole, Fabienne'y, Etiennette'y, Andżeliki, Brajanowie, Alanowie są pewnym urozmaiceniem na tle niezliczonych i wytartych do niemożliwości Pawłów, Piotrów, Tomaszów, Maciejów, Michałów, Joann, Ann, Katarzyn, Magdalen itd. Niech żyje różnorodność!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katrina Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 15:30 xtrin napisała: > Bo Klaudia czy Regina złe, Staś "ostentacyjnie niemodny", Zosia "snobistycznie > prosta"... To jak nazwać dziecko, żeby nie było pretensjonalnie, co? ;) Hermenegilda!!! Ostatecznie może być Kleopatra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 16:59 A Kunegunda - moja prababcia której nadano takie imie na "głębokiej wsi" 120 lat temu. Do dziś wspomina się w rodzinie babcię Kundzię - z sympatią i bez żadnego zdziwienia i podtekstów. Odpowiedz Link Zgłoś
letnia_pogoda Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? 19.11.06, 17:59 Okropne,pretensjonalne: Nicole,Nicola i tym podobne odmiany Oliv(w)ia Oliver Vanessa Andzelika Sandra Marcel Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? 21.11.06, 16:02 To może jeseteśmy rodziną ^_^. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.chello.pl 19.11.06, 19:39 które same w sobie mogą być zupełnie nornalne Michał Wisniewski ze swoimi dzieći: Etiennte, Fabienne i Xavier to szczyt pretensjonalności. Ale bywają są inne możliwości: - moja matka miała w pracy koleżanke która nadała swojej trójce dzieci imiona: Sylwia, Sylwina i Sylwester >:) super co nie? bo jej "Sylwia" strasznie się podobało - nadawanie imion pod wpływem telenowel np. modna była pewnego czasu Isaura i Tobiasz i Malwina :) - ciotka z dalekiej mojej rodziny puściła się była kiedyś z Włochem z czego wyszedł uroczy bejbik. Włoch się do niej już nie odezwał, ale ona chciała nadać swojemu dzieciakowi imie "Leonardo". Na cześć ojca :) nazwisko byłoby typowo polskie więc byłoby zabawnie. Urzedniczki w USC nie zgodziły się na "Leonardo" i stanęło na "Marcinie". - nadawanie w rodzinie tych samych imion - 1 moja ciotka nadała swojemu synowi na 1 Artur na 2 Krzysiek (na część obu braci) a 2 siostra postanowiła zrobić prawie samo i swojemu synowi nadała na 1 Krzysiek a na 2 Artur (także na cześć tych samych braci). Wiec tak się złożyło że w rodzinie jest 2 Arturów X. i 2 Krzysztofów X. I kiedy mówi się "Artur" trzeba doprecyzować o którego dokladnie chodzi. Dla mnie (i nie tylko) idiotyzm^3. - zagraniczne przeszczepy typu Brajan, Denis, Kewin, Nikola albo Andżelika ale z tym chyba każdy sie zgodzi - jak się nadaje synowi imie "Grzgorz" a potem na kilkunastoletniego g...wniarza matka mówi się "Dżordź" albo "Żorż" + codzienne pitolenie o tym jakim to jesteś wspaniałym chłopcem i powinienneś sobie wyjechać zagranice aby TAM znaleść kogoś godnego to też jest p...dolone. więc skoro chwilowo nie możesz wyjechac to chociaż mozna do ciebie mówić "po zagranicznemu". - zmiana imienia z takiego sobie na kompletnie pretensjonalne: znałem gościa który dla otoczenia biznesowego zmienił sobie imię z Edwarda na Conrad (pisane przez "C"); przedstawiajac się używał Conrad na długo zanim zmienił mu imię w USC. btw - USC nie zgodził się na "C" tylko na "K" ale on i tak wsżedzie na wizytówkach pisał "Conrad". Więc na wizytówce było "Edward Conrad X". - zangielszczanie imienia. Słynnego Arcadiusa chyba kojarzycie hehehe ale znałem też ludzi z imionami "Margarret" i "Yarroslav". Byli 100% Polakami :) Ale ponieważ mieli kontakty z zzagranicą uznali że ich imiona nie pasują do ww. kontaktów. - nadawanie imion wydumanych do 100% polskich nazwisk np. Andżelika Chrząszcz albo Sandra Bąk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.chello.pl 19.11.06, 20:07 > zmiana imienia z takiego sobie na kompletnie pretensjonalne: No jak mogłem zapomnieć :) Piotr Janiak, prezenter z TVN zmienił swoje imie na Olivier przez "v". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalasanty Re: pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.aster.pl 19.11.06, 21:21 Kiedyś telenowele Isaury i inne , a czy teraz Magdy M, Hanki, Antki, Jasie, Marysie, to nie owczy pęd, i kretyńskie naśladownictwo "gwiazd" polskiej "estrady", które nierzadko są pretensjonalne do bólu( szkoda,że tylko Wiśniewskeigo zauważają niektórzy, a innych to już nie(świadczy to tylko o wybiórczości i ograniczonym umyśle, ograniczającym się do swego zaścianka, gdzie owczy pęd jest w chwalebnym stanie szczytu ). Nazywajcie swoje dzieci wzorem swoich idoli, tylko nie krytykujcie innych,że mają innych idoli niż wy! Bo niby dlaczego Isaura ma być gorsza, od Marysi, która to jest córeczką polskij słynnej aktorki XY? Gusta są różne... Poza tym, co do zagranicznych imion, nie każdy musi gustować w polskich i uważać, że one są nalepsze!Cheers!-zachwycający się i NIEpopierający polskiego. Polskie rzeczy zawsze będą daleko, daleko...za Europą. Nawet imiona są nie zawsze udolnym naśladownictwem innych. Więc pretensjonalne naczy dla każdego według jego odczuć!Dla mnie owczy pęd ku telenowelom nie tylko brazylijskim, ale także POLSKIM jest samym w sobie pretensjonalizmem. Więc na zdrowie Franki, Antki, Marysie!_za zdrowie wszych wzorów z Telenowel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalasanty Re: pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.aster.pl 19.11.06, 21:30 Nie kto inny jak Polacy za granicą tak chętnie z Franciszka zamieniają sie we "Franka", z Małgorzat w "Maregerity" i inne, Więc o czym tu w ogóle mowa, Polacy najbardziej niezadowolony naród hipokrytów pod słońcem. Jak by nie było zawsze jest ŹLE a nawet gorzej, po prostu owczy pęd do krytyki...i tyle! A to,że ktoś dał komuś na imię George, może mieć róźne przyczyny, więc nie radziłbym od razu wyjeżdźać ze "swoją" wersją, że to najpewienij było tak,że ludziska kompleksy mieli, jacy to oni bee, bo MY POLACY bardzo nie lubimy kiedy ktoś "wie lepiej od nas samych" ale MY zawsze wiemy "lepiej", od innych i my zawsze tylko my "mamy rację"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:50 Gość portalu: corgan napisał(a): > > - jak się nadaje synowi imie "Grzgorz" a potem na kilkunastoletniego > g...wniarza matka mówi się "Dżordź" albo "Żorż" ,,Dżordż'', czy ,,Żorż'' to Jerzy a nie Grzegorz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emcze Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 21:38 Oliwia, Nikola, Mariola, Jola, Anita, Arleta, Vanessa, Klaudia, Mateusz, Adrian, Oliwier, Alan, znajomy nazwał córkę Nicolette... Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka powinien Nicorette ;-)nt 19.11.06, 21:42 Z talich głupich imion pamiętam jak jedna dziewuszka miała na imię Kleopatra.... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: powinien Nicorette ;-)nt 19.11.06, 22:14 duzo ludzi nie zdaje sobie sprawy jakie problemy beda mialy dzieci ,gdy dorosna , ze swymi polskimi imionami na zachodzie . A ze te dzieci beda mialy w przyszlosci kontakt z zagranica nie ulega watpliwosci. co obcokrajowcy zrobia z niektorymi polskimi imionami dzieci to , horror jak obcokrajowcy beda wymawiac niektore polskie imiona ,szkoda mowic , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Karbat, puknij ty sie! IP: *.dip.t-dialin.net 20.11.06, 15:59 marysia_b napisała: > I wyspij sie, bo majaczysz! jak trudne sa niektore polskie imiona do wymowienia przez obcokrajowca ,majacze:o znam dwa polskie imiona, ktore w innym jezyku kojarza sie dosc wulgarnie niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka Re: powinien Nicorette ;-)nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 20:43 To samo co my z imionami obcokrajowców. Dżon, Brajan, Helmut, Suzan. Bez przesady, jak tak dalej pójdzie z naszą emigracją to wszyscy za 50 lat będą mówić po polsku i spokój. lav Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: powinien Nicorette ;-)nt 21.11.06, 16:07 Jest dużo "polskich" imion z łatwością dających się tłumaczyć na inne języki (celem ułatwienia komunikacji). Krzysztof, Tomasz, Aleksandra, Anna, Ewa, Agnieszka, Julian, Katarzyna, Piotr etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 85.112.196.* 20.11.06, 15:42 Jeden taki (znany wszystkim), jak był gó..arzem - wojownikiem funkcjonował w życiu politycznym jako Radek. Jak spoważniał to się z niego zrobił Radosław. Dość dawno temu moja mama miała w pracy koleżankę Józię, która przedstawiała się jako Ziuta. Dla mnie Józia brzmi o wiele sympatyczniej niż jakaś tam Ziuta ale mniejsza o moje upodobania. Otóż ta pani kiedyś opowiedziała jak to jest z imionami w jej rodzinie. Było ich sześcioro: Józefa, Józef, Władysława, Władysław, Franciszka i Franciszek. To babcia wpadła na taki pomysł nadawania imion. Pomyśleć można, że sama była Ziutą żeby odróżnić się od brata Józka...nic podobnego, na brata wołali Ziutek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:00 Gość portalu: Matylda napisał(a): > Jeden taki (znany wszystkim), jak był gó..arzem - wojownikiem funkcjonował w > życiu politycznym jako Radek. Jak spoważniał to się z niego zrobił Radosław. Zupełnie odwrotnie niż np. w USA, czy UK. Tam polityk stara się być bardziej 'swoim chłopem', kimś kto nie stwarza dystansu np. Bill Clinton, Dick Chenney, Tony Blair. Nasi widać próbują dodać sobie sztucznej powagi i zachować dystans :))) Pomyśleć można, że sama była Ziutą żeby odróżnić się od brata > Józka...nic podobnego, na brata wołali Ziutek. Ziuty były trendy w latach 60 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka moja praprababcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 20:45 była Matylda ale przezyali ją Medzia. Moa babcia byłaJanina, a ojciec wołał na nią Siańcia. ;-) lav Odpowiedz Link Zgłoś
erba a TaNdEtNe? 20.11.06, 22:27 widzę, że dla wielu z was zarówno Nikola, Kewin itp jak i Franciszek czy Regina są pretensjonalne... w takim razie jakie imiona uważacie za.. TANDETNE, odpustowe... itd? Odpowiedz Link Zgłoś
au.lait Re: a TaNdEtNe? 21.11.06, 10:02 Tandetny to może pierścionek z jarmarku odpustowego. Imionom wystarczy, że bywają pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: a TaNdEtNe? 21.11.06, 12:56 au.lait napisała: > Tandetny to może pierścionek z jarmarku odpustowego. Imionom wystarczy, że > bywają pretensjonalne. jak dla kogo :P Odpowiedz Link Zgłoś