Dodaj do ulubionych

jakie imiona uważacie z pretensjonalne?

16.11.06, 20:06
pytanie jak temacie :-))

tylko błagam nie piszcie "wcale bo nie! ja uważam inaczej", piszcie jak wam
się wydaje
Obserwuj wątek
    • ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 10:36
      -Nikola, Nicola (wersja z "c" oraz "k"- 1/3dziewczynek w wieku przedszkolnym w
      małych miastach, szczególnie dziwne, że często z rodzin o hmmm...niskim statusie
      materialnym)
      -Samanta, Vanessa, Andżelika czy Dżesika w polskiej odmianie - j.w.
      • nancyboy Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 10:39
        Tak na marginesie, we Włoszech imiona Nicola i na przykład Andrea są imionami
        męskimi.
        • ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 15:18
          A co to ma wspólnego z tematem? To forum odwiedzają też ludzie, którym naprawdę
          nie trzeba wykładać, że we Włoszech takie imiona nadawane są dzieciom płci
          żeńskiej jak i męskiej, bo już o tym wiedzą:)
          • nancyboy Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 15:27
            > A co to ma wspólnego z tematem?
            Niewiele. Dlatego było opatrzone klauzulą "na marginesie".

> To forum odwiedzają też ludzie, którym naprawdę
            > nie trzeba wykładać, że we Włoszech takie imiona nadawane są dzieciom płci
            > żeńskiej jak i męskiej, bo już o tym wiedzą:)
            Tylko żeńskiej.
            • nancyboy Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 16:21
              Errata: Powinno być "Tylko męskiej".
              • ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 17:11
                Cóż, w Italii faktycznie tylko męskiej, lecz na szczęście w bardziej
                cywilizowanych;) krajach nie ma ograniczeń co do płci. Swoją drogą, iluż
                wielkich artystów nosiło imię Andrea - nasz swojski Andrzej:)
                Ale w Polsce te imiona pobudzają mnie do śmiechu - Nikole czy Nicole, nie
                uwłaczając niejakiemu genialnemu N. Pisano:)
        • Gość: upierdliwa Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.bochnia.pl 17.11.06, 15:33
          heh, a ja mam nawet kolege (Polaka) o imieniu Nikola :) w jego przypadku nie
          uwazam tego imienia za pretensjonalne, raczej calkiej fajne i oryginalne :)
          w przypadku dziewczyn o takim imieniu natomiast jednak troche tak.
      • xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 12:10
        > szczególnie dziwne, że często z rodzin o hmmm...niskim statusie materialnym

Z rodzin bogatszych byłyby mniej pretensjonalne?
        • ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 14:10
          Równie pretensjonalne. Chciałam tylko podkreślić fakt, iż częściej takie imiona
          dzieci nadawane są właśnie w takich rodzinach, niż tam, gdzie status materialny
          jest lepszy. Może tam mniej telenowel oglądają...
          • xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 20:42
            Syn Edyty G., której sytuacja materialna nie jest chyba zła, ma na imię zdaje
            się Alan. Dzieci imć Wiśniewskiego, co to też chyba na stan konta nie ma co
            narzakać, nazwano tak, że wywołają zażenowanie nawet w piaskownicy pełnej Nikoli
            i Andźelik. Swego czasu polskie gwiazdy lubowały się też w nadawaniu swym
            pociechom imion przaśnych (Ziemowity i inne Kołodzieje), co jak dla mnie jest
            równie pretensjonalne. Spoza naszego podwórka warto wspomnieć Brooklyna Beckhama
            czy Lourdes Ciccone. Nie wydaje mi się więc, by akurat status materialny to
            wyznaczał.
            • Gość: jaija Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.11.06, 13:59
              Powiedzmy sobie szczerze: to imiona, które nadają rodzice: a) niezamożni, ale
              naoglądani telenowel, żyjący plotkami z Vivy, Gali i innych szmatławców, b)
              nowobogaccy, czyli ci, którzy może nie urodzili się w rodzinie średnozamożnej,
              czy zamożnej z dziada pradziada, z tzw. tradycjami mieszczańskimi ;), ale w
              biednej, złapali Pana Boga za nogi (często dzięki swojej ciężkiej pracy, za co
              im chwała), ale wydaje im się, że imiona te będą wspaniale świadczyć o ich
              wysokim statusie społecznym i materialnym. Na dokładnie odwrotnej zasadzie tzw.
              środowiska opiniotwórcze, przede wszystkim artystyczne, nadają imiona
              ostentacyjnie "niemodne", czyli poczciwe Bronie, Zdzisie, Jadzie, oraz Franki i
              Stasie (te ostatnie to prawdziwa plaga).
              • xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 12:41
                No czyli status materialny nie jest tutaj wyznacznikiem. Raczej historia
                rodzinna, tradycja, wykształcenie i ogólnie pojmowana "klasa". Niekoniecznie
                toższama z pieniędzmi, nawet rodowymi.

A Staś to śliczne imię :).
                • Gość: jaija Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.11.06, 14:13
                  No, ładne, ładne, tyle, że już potwornie "modne", co też odstręcza. Stasie
                  starsze - jest ich mniej, zawsze są oryginalne w towarzystwie ;) ale jeżeli
                  chodzi o maluchy, to teraz prawdziwy wysyp Stasiów i Franków - moda
                  zapoczątkowana przez Jopków i innych popularnych ludzi.
                • marysia_b Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 20:35
                  xtrin napisała:

> A Staś to śliczne imię :).

Po raz pierwszy sie z Toba zgadzam! ;)
    • myniek1 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 11:00
      Najgorsze jest chyba Marika.
      Nicola/Nikola czy Vanessa to przegięcie, że nie wspomnę o Rosalindzie
      (słyszałam jak mama tak woła na córkę).
      • jdbad Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 10:54
        A mnie so e Marika podoba. Chyba mi wolno?
        • jdbad Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 10:55
          Miało byc się.
        • myniek1 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 20.11.06, 10:07
          Pewnie, że ci wolno.
          Mnie to imię pasuje do pretensjonalnej dziewuchy w kolorowym dresie, blond-
          platyna z czarnymi odrostami, 10cm tipsami,obwieszonej tombakiem, papierochem w
          zębach.
    • p.s.j Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 11:01
      Edgar, Malwina, Atanazy, Gniewko, Solidariusz, Prakseda.
      • Gość: Jola ;-) Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 217.98.103.* 17.11.06, 12:19
        Pracuję w instytucji zajmującej sie m.in. organizacją koloni letnich dla dzieci
        i młodzieży. Ostanio zastanwiałam się, jakie dziwne (nietypowe w moich czasach)
        imiona noszą teraz dzieciaki. Oto, co wynalazłam:
        - imiona żenskie: Angelika, Fabiola, Klaudia, Aldona, Elizaweta, Oliwia, Diana,
        Pola, Amanda, Żaneta, Sara (chociaż podziwiam rodziców dających na imię swojej
        córce np. Pamela, Jessica czy Sabrina...); moje ulubione to Scholastyka;-)
        - imiona męskie: Remigiusz, Marceli (Marcel), Korneliusz, Oskar, Sylwester,
        Samuel, Cyprian, Jonatan, Mike (Majk), Erwin, KaSper, Jarema, Sergiusz,
        Zachariasz; moje ulubione to Świętopełek;-)
        Znalazłam też imię, które nosi dziecko nieznanej płci- ,,Sandrino'' i to jest
        dopiero zagadka;-)
        Pozdrawiam!
        • nancyboy Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 14:16
          Sandrino to wg mnie po polsku Olek.
        • szkodnik21 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 19:27
          A skąd wiesz czy rodzice są obywdoje Polakami? KOło mnie mieszka Hiszpan ze
          swoją dziewczyną, i ma dwoje dzieci. Nadanie im hiszpańskich uznane za
          pretensjonalne. Jesteście ograniczeni. Skąd możecie zna powody nadania imion.A
          status statystycznie hmmm...mam duże wątpliwości.A tak w ogóle ten temat już
          się przewijał setki razy, nudne to!
          • Gość: Sylwia Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 21:01
            moja siostra cioteczna ma na imię SYNDRELLA, co o tym powiecie??
            • Gość: zk to chyba od cindirella czyli kopciuszek (nt) IP: *.centrum.brewet.pl 17.11.06, 22:33
        • xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 20:56
          Klaudia, Aldona, Oliwia, Diana, Pola czy Żaneta to przecież zupełnie zwyczajne
          imiona. Remigiusz, Marceli, Korneliusz, Oskar, Sylwester, Samuel, Cyprian,
          Erwin, Jarema czy Sergiusz także, wiele z nich ma w Polsce długą tradycję.
          Scholastyka niewątpliwie jest nieco dziwaczna, ale to także imię o wielowiekowej
          tradycji.
          Znałam jednego Kaspra i zawsze mi się owo imię wyjątkowo podobało, nigdy nie
          uznawałam go za pretensjonalne, co najwyżej oryginalne.

Rozumiem, że za pretensjonalne można uznać imiona spacjalnie "zobcojęzycznione"
          (Mike), nie mające tradycji w Polsce (Amanda), czy pisane w sposób nam obcy
          (Jessica). Ale cóż złego w Klaudii czy Korneliuszu?
          • nessie-jp Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 23:59
            No chyba żartujesz z tą zwyczajną i polską "Zanetą"? Toż to brzydkie
            spolszczenie Janet albo Jeanette. I tak dobrze, że nie Dżaneta...

Co do imienia Kasper, to nie spotkałam się z takim. W "mojej wsi" używa się
            raczej formy Kacper (C)
            • Gość: ;) Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:37
              nessie-jp napisała:

> No chyba żartujesz z tą zwyczajną i polską "Zanetą"? Toż to brzydkie
              > spolszczenie Janet albo Jeanette.

Toż Żaneta to nasza poczciwa Janina.

Janka, Janeczka... O niebo lepiej brzmi niż Żanetka :/
            • xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 21.11.06, 10:53
              > No chyba żartujesz z tą zwyczajną i polską "Zanetą"? Toż to brzydkie
              > spolszczenie Janet albo Jeanette. I tak dobrze, że nie Dżaneta...

Równie dobrze można się upierać, że Michał to prymitywne spolszczenie Michaela i
              dobrze że ne Michaeł.
              "Żaneta" mi się wybitnie nie podoba brzemieniowo, ale mimo wszystko wydaje mi
              się imieniem "normalnym" i w miarę popularnym.

> Co do imienia Kasper, to nie spotkałam się z takim. W "mojej wsi" używa się
              > raczej formy Kacper (C)

Mnie KaCper nie podoba się zupełnie, za to Kasper jak najbardziej. Ale to już
              kwestia gustu.
        • aiczka Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 21.11.06, 15:47
          A nie "Świętopełk" (ew. "Światopełk")?
    • zwykly_kierowca Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 14:16
      Elektryfikacja, Telenowela, Encyklopedia, Botanika, Zapora,

Z męskich: Dżizas, Pękosław, Kręcimir, Bożywoj, Uran, Saturnin.
    • Gość: paskulin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 212.160.172.* 17.11.06, 15:26
      najgorsze to chyba Ch..opełk
      nie dałbym tak synowi na imie chyba ze mi by dobrze zaplacili
      • Gość: paskulin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 212.160.172.* 17.11.06, 15:28
        C H U J O P E Ł K
        (C H U J O P E Ł E K)
    • Gość: paskulin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 212.160.172.* 17.11.06, 15:27
      i Kręciwór też nie za bardzo
    • Gość: Matylda Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 15:27
      Moda na imiona, jak każda inna powraca i odchodzi. Oczywiście zgadzam się z tym
      wszystkim co napisaliście. Zgadzam się też z tym, że czym rodzina...hm...mniej
      oświecona tym imiona są dziwniejsze. Jednak zauważam też przegięcie w drugą
      stronę. Tak robią ludzie znani, nie zawsze najwyższych lotów. Te wszystkie
      Marysie, Zosie, Reginy, Franie, Antki, Stasie, Józie i Leony też budzą mój
      uśmiech. To takie snobowanie się na prostotę też brzmi dla mnie pretensjonalnie.
      • p.s.j Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 15:37
        Regina to jest snobowanie się na _prostotę_??? Chyba na prostatę.
        • Gość: Matylda Re: p.s.j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:00
          Oczywiście, przecież Regina to imie z gatunku Frania i Józef. Równie często
          używane przed II wojną. Chociaż brzmiące trochę egzotycznie jest imieniem
          używanym w Polsce przynajmniej od średniowiecza.
          • p.s.j Re: p.s.j 17.11.06, 16:09
            Noo, ale imię tak wprost pochodzące z łaciny i jeszcze oznaczające "królową"
            jest niezbyt, przyznasz chyba, "proste". Nie bardziej, niż np. Ludwik, czy
            Florian (imiona dość rozpowszechnione - historycznie - właśnie w wyższych
            warstwach społecznych). "Proste" imiona to dla mnie imiona nadawane raczej w
            środowiskach wiejskich, np. większość biblijnych (Adamy, Marie, Ewy, Jany -
            aczkolwiek oczywiście ta kategoria była w użyciu w CAŁYM społeczeństwie), a
            także takie jak Halina, Igor, Miłosz, Jarosław.
            • xtrin Re: p.s.j 17.11.06, 20:46
              > warstwach społecznych). "Proste" imiona to dla mnie imiona nadawane raczej w
              > środowiskach wiejskich, np. większość biblijnych (Adamy, Marie, Ewy, Jany -
              > aczkolwiek oczywiście ta kategoria była w użyciu w CAŁYM społeczeństwie), a
              > także takie jak Halina, Igor, Miłosz, Jarosław.

Wszystkie te imiona (no, poza Jarosławem, ale to chyba polityczne uczulenie ;))
              są ładne i jak dla mnie zupełnie normalne.
            • aiczka Re: p.s.j 21.11.06, 15:54
              A dla mnie miona proste to te najbardziej popularne w moim pokoleniu ^_^. Czyli
              Anna, Katarzyna, Monika, Paweł, Piotr, Tomasz, Krzysztof. Ewentualnie jeszcze
              Aleksandra, Agnieszka, Agata, Michał, Grzegorz, Maciej.
            • aiczka Re: p.s.j 21.11.06, 15:56
              > warstwach społecznych). "Proste" imiona to dla mnie imiona nadawane raczej w
              > środowiskach wiejskich,
              He, w środowisku wiejskim, jakie znam, nadawano dawniej imiona "z kalendarza". I
              tak były Teodozja, Apolonia, Innocenty, Dionizy etc.
      • aiczka Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 21.11.06, 15:51
        Mnie się tego rodzaju imiona kojarzą raczej z nurtem podtrzymywania tradycji
        rodzinnych. Występowały w starszych pokoleniach mojej rodziny i osobiście
        nadałabym dziecku takie imię, gdy byłoby "po kimś". Ale oczywiście na pewno nie
        każdy tak ma.
    • Gość: upierdliwa Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.bochnia.pl 17.11.06, 15:38
      w tym temacie zawsze przychodza mi na mysl dzieci Wisniewskiego - Xavier i
      Fabienne. po prostu dwa strzaly w dziesiatke, przebijaja wszystkie Dzesiki,
      Wanessy, czy Brajanow. normalnie imiona idealne na marki samochodow :D
      • markus.kembi Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 16:03
        Przecież córka Wiśniewskiego ma na imię Ettienneettee czy coś w tym stylu.
    • klotyllda corka moich znajomu=ych ma na imie 17.11.06, 16:13
      Stella Mazur tragedia!
    • aurelia_aurita Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 17:01
      Aurelia
      :)
    • misscraft Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 17.11.06, 17:35
      Właśnie w Rozmowach w Toku pojawił się facet o imieniu GROMOSŁAW :D
      • Gość: ... Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.aster.pl 17.11.06, 23:52
        Ciii, to nasz były agent :)
        • misscraft Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 12:33
          jak chce być taki tajny to mógłby zmienić imie na mniej przyciągające uwage ;]
    • Gość: chwila Eustachy n/t IP: *.chello.pl 17.11.06, 20:05
      .
    • Gość: Magdalenka Syndrella!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 21:02
      tak ma na imię moja siostra cioteczna!!!
      • Gość: Maki Apolonia, Ryszarda!!!tragedia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 21:04
        j.w
    • Gość: agat Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.crowley.pl 17.11.06, 21:53
      Dawid, bo żydowskie i zalatuje pedalstwem
      • Gość: michal_powolny1 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.iwacom.pl 17.11.06, 22:51
        Czym?Czym? Bom tępy i nie rozumiem co ma wspólnego ze sobą słowo Dawid i
        orientacja seksualna?
        • 33qq Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 13:49
          to jest was dwóch (?) tylko poprzednik nie tylko tego nie rozumie
        • aiczka Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 21.11.06, 15:59
          A ja również nie bardzo widzę uzasadnienie dla pretensjonalności. Oczywiście nie
          jest potrzebne, skoro mamy pisać o własnych odczuciach, ale skoro już się coś
          próbuje uzasadniać...
      • jdbad Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 10:58
        Rasista!
    • pyorunochron Anna, Katarzyna, Piotr, Andrzej ;-) 17.11.06, 23:27
      erba napisała:

> pytanie jak temacie :-))
      >
      > tylko błagam nie piszcie "wcale bo nie! ja uważam inaczej", piszcie jak wam
      > się wydaje
    • zewszad_i_znikad Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 08:48
      Mnie denerwują warianty znanych imion z podwojoną spółgłoską, np. Bożenna.
      Jakoś tego mnóstwo... Co do statusu społecznego - zaobserwowałam naprawdę dużo
      nazwisk typu wyszukane imię + banalne nazwisko. Moja babcia znała niejaką
      Lorettę Wcisło, kolejne to Mirella Sagan, Esmeralda Trzaske, Narcyz Kut...
      Rodzicom najwyraźniej wydaje się, że przy takim imieniu nazwisko nie będzie
      zwracać uwagi, a efekt jest dokładnie odwrotny... o tyle zgodziłabym się
      (ogólnikowo) co do "statusu", że świadczy to o małym wyczuciu językowym.
      • xtrin Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 12:43
        > Moja babcia znała niejaką Lorettę Wcisło, kolejne to Mirella Sagan

Czy Kasia Wcisło bądź Anna Sagan brzmiałoby lepiej?
        • Gość: jaija Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.11.06, 23:39
          Trochę tak, nieutralne imię + nieciekawe nazwisko to lepsze, niż pretensjonalne
          imię + nieciekawe nazwisko, nie sądzisz?
        • ann_alice Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 20.11.06, 09:05
          Oczywiście, że lepiej. No i znam Kasię Wcisło:) ładnie, nie pretensjonalnie, po
          prostu wszystko pasuje. A Loretta Wcisło - "do bólu" polskie nazwisko i "do
          bólu" wydumane imię - jak kwiatek do kożucha. Oczywiście, jest to tylko moja
          subiektywna opinia.
      • Gość: brdu Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 83.238.100.* 20.11.06, 13:26
        A Dolores Miednica? Nieźle, co? Dla mnie szczytem pretensjonalności to Mariola.
    • zerozdziwien Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 18.11.06, 11:22
      Mścisław Pakosław
      spolszczane ble...
    • Gość: Matylda Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 11:27
      Ciekawe też czy rodzice dając dziecku imię Albert wiedzą, że to łacińska forma
      rodzimego Wojciecha?, że Hiacynt to polski Jacenty, Laurenty to Wawrzyniec a
      Nicola to jakaś Mikołajka?
      • Gość: zuzka Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.chello.pl 18.11.06, 11:43
        Wojciech to ADALBERT
        • Gość: Matylda Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.06, 12:01
          Wojciech - Adalbertus, Albert, Albertin, Albertius, Albertu, Albertus, Alberus.
          Wszystko jedno w jakiej formie.
      • Gość: jaija Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.11.06, 14:04
        Eee, tak naprawdę to można nazwać troje dzieci Maciej, Mateusz i Bożydar i to
        też będzie to samo ;)
        • jolecka-22 Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? 19.11.06, 12:36
          Olaf, Nataniell, Lukrecja, Kasjana (zdrob. Kesi) :))
    • xtrin A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? 19.11.06, 12:46
      Bo Klaudia czy Regina złe, Staś "ostentacyjnie niemodny", Zosia "snobistycznie
      prosta"... To jak nazwać dziecko, żeby nie było pretensjonalnie, co? ;)
      • Gość: jaija Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.11.06, 14:17
        Myślę, że po prostu tak, jak się chce, nie patrząc na mody czy niemody ;)
        No i rzeczywiście uwzględniając nazwisko, żeby nie było głupiej zbitki.
        • xtrin Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? 19.11.06, 15:08
          > Myślę, że po prostu tak, jak się chce, nie patrząc na mody czy niemody ;)

No ale przecież tak się nie da. Przecież nie damy dziecku na imię
          "Staśniedlategożemodny" czy "Staśnieostentacyjnieniemodny". Damy dziecku na imię
          Staś dlatego, że imię nam się podoba, a ktoś uzna, że to dlatego, że to zgodnie
          z modą zapoczątkowaną przez jakąś gwiazdeczkę. Chcemy nazwać dziecko po babci
          Reginie to będą uważać, że nam słoma z butów wystaje, babcia Zosia też nie
          doczeka się immienniczki, bo za dużo Zoś w serialach, a do tego ostentacyjnie
          proste.
          Wszystko jedno czy się na te mody patrzymy czy nie, możemy być ich nawet nie
          świadomymi, a ludzie i tak będą poprzez nie oceniać to imię. Dlatego cały
          problem nie tkwi wcale w imion nadawaniu, a ocenianiu.

> No i rzeczywiście uwzględniając nazwisko, żeby nie było głupiej zbitki.

Ostatnio czytałam o nieszczęśnicy, której rodzice nazwiskiem "Kasia" dali na
          imię ... no jak?
          • Gość: Udijaane Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 16:03
            xtrin napisała:

> Ostatnio czytałam o nieszczęśnicy, której rodzice nazwiskiem "Kasia" dali na
            > imię ... no jak?

Ja stawiam na Katarzynę :)))

A w kwestii imion dlaczego uznajemy tę czy inną zbitkę spółgłoskowo-samogłoskową
            za pretensjonalną czy nie? Czy to ma sens?
            Uważam, że Nikole, Fabienne'y, Etiennette'y, Andżeliki, Brajanowie, Alanowie są
            pewnym urozmaiceniem na tle niezliczonych i wytartych do niemożliwości Pawłów,
            Piotrów, Tomaszów, Maciejów, Michałów, Joann, Ann, Katarzyn, Magdalen itd.
            Niech żyje różnorodność!!!
      • Gość: Katrina Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 15:30
        xtrin napisała:

> Bo Klaudia czy Regina złe, Staś "ostentacyjnie niemodny", Zosia "snobistycznie
        > prosta"... To jak nazwać dziecko, żeby nie było pretensjonalnie, co? ;)

Hermenegilda!!! Ostatecznie może być Kleopatra.
        • Gość: ciekawy Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 16:59
          A Kunegunda - moja prababcia której nadano takie imie na "głębokiej wsi" 120
          lat temu. Do dziś wspomina się w rodzinie babcię Kundzię - z sympatią i bez
          żadnego zdziwienia i podtekstów.
          • letnia_pogoda Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? 19.11.06, 17:59
            Okropne,pretensjonalne:
            Nicole,Nicola i tym podobne odmiany
            Oliv(w)ia
            Oliver
            Vanessa
            Andzelika
            Sandra
            Marcel
          • aiczka Re: A jakie imiona uważacie z niepretensjonalne? 21.11.06, 16:02
            To może jeseteśmy rodziną ^_^.
    • Gość: corgan pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.chello.pl 19.11.06, 19:39
      które same w sobie mogą być zupełnie nornalne

Michał Wisniewski ze swoimi dzieći: Etiennte, Fabienne i Xavier to szczyt
      pretensjonalności.

Ale bywają są inne możliwości:

- moja matka miała w pracy koleżanke która nadała swojej trójce dzieci imiona:
      Sylwia, Sylwina i Sylwester >:) super co nie? bo jej "Sylwia" strasznie się
      podobało

- nadawanie imion pod wpływem telenowel np. modna była pewnego czasu Isaura i
      Tobiasz i Malwina :)

- ciotka z dalekiej mojej rodziny puściła się była kiedyś z Włochem z czego
      wyszedł uroczy bejbik. Włoch się do niej już nie odezwał, ale ona chciała nadać
      swojemu dzieciakowi imie "Leonardo". Na cześć ojca :) nazwisko byłoby typowo
      polskie więc byłoby zabawnie. Urzedniczki w USC nie zgodziły się na "Leonardo"
      i stanęło na "Marcinie".

- nadawanie w rodzinie tych samych imion - 1 moja ciotka nadała swojemu synowi
      na 1 Artur na 2 Krzysiek (na część obu braci) a 2 siostra postanowiła zrobić
      prawie samo i swojemu synowi nadała na 1 Krzysiek a na 2 Artur (także na cześć
      tych samych braci). Wiec tak się złożyło że w rodzinie jest 2 Arturów X. i 2
      Krzysztofów X. I kiedy mówi się "Artur" trzeba doprecyzować o którego dokladnie
      chodzi. Dla mnie (i nie tylko) idiotyzm^3.

- zagraniczne przeszczepy typu Brajan, Denis, Kewin, Nikola albo Andżelika ale
      z tym chyba każdy sie zgodzi

- jak się nadaje synowi imie "Grzgorz" a potem na kilkunastoletniego
      g...wniarza matka mówi się "Dżordź" albo "Żorż" + codzienne pitolenie o tym
      jakim to jesteś wspaniałym chłopcem i powinienneś sobie wyjechać zagranice aby
      TAM znaleść kogoś godnego to też jest p...dolone. więc skoro chwilowo nie
      możesz wyjechac to chociaż mozna do ciebie mówić "po zagranicznemu".

- zmiana imienia z takiego sobie na kompletnie pretensjonalne: znałem gościa
      który dla otoczenia biznesowego zmienił sobie imię z Edwarda na Conrad (pisane
      przez "C"); przedstawiajac się używał Conrad na długo zanim zmienił mu imię w
      USC. btw - USC nie zgodził się na "C" tylko na "K" ale on i tak wsżedzie na
      wizytówkach pisał "Conrad". Więc na wizytówce było "Edward Conrad X".

- zangielszczanie imienia. Słynnego Arcadiusa chyba kojarzycie hehehe ale
      znałem też ludzi z imionami "Margarret" i "Yarroslav". Byli 100% Polakami :)
      Ale ponieważ mieli kontakty z zzagranicą uznali że ich imiona nie pasują do ww.
      kontaktów.

- nadawanie imion wydumanych do 100% polskich nazwisk np. Andżelika Chrząszcz
      albo Sandra Bąk
      • Gość: corgan Re: pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.chello.pl 19.11.06, 20:07
        > zmiana imienia z takiego sobie na kompletnie pretensjonalne:

No jak mogłem zapomnieć :) Piotr Janiak, prezenter z TVN zmienił swoje imie na
        Olivier przez "v".
      • Gość: Kalasanty Re: pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.aster.pl 19.11.06, 21:21
        Kiedyś telenowele Isaury i inne , a czy teraz Magdy M, Hanki, Antki, Jasie,
        Marysie, to nie owczy pęd, i kretyńskie naśladownictwo "gwiazd"
        polskiej "estrady", które nierzadko są pretensjonalne do bólu( szkoda,że tylko
        Wiśniewskeigo zauważają niektórzy, a innych to już nie(świadczy to tylko o
        wybiórczości i ograniczonym umyśle, ograniczającym się do swego zaścianka,
        gdzie owczy pęd jest w chwalebnym stanie szczytu ).
        Nazywajcie swoje dzieci wzorem swoich idoli, tylko nie krytykujcie innych,że
        mają innych idoli niż wy! Bo niby dlaczego Isaura ma być gorsza, od Marysi,
        która to jest córeczką polskij słynnej aktorki XY? Gusta są różne...
        Poza tym, co do zagranicznych imion, nie każdy musi gustować w polskich i
        uważać, że one są nalepsze!Cheers!-zachwycający się i NIEpopierający polskiego.

Polskie rzeczy zawsze będą daleko, daleko...za Europą. Nawet imiona są nie
        zawsze udolnym naśladownictwem innych. Więc pretensjonalne naczy dla każdego
        według jego odczuć!Dla mnie owczy pęd ku telenowelom nie tylko brazylijskim,
        ale także POLSKIM jest samym w sobie pretensjonalizmem. Więc na zdrowie Franki,
        Antki, Marysie!_za zdrowie wszych wzorów z Telenowel!
        • Gość: Kalasanty Re: pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.aster.pl 19.11.06, 21:30
          Nie kto inny jak Polacy za granicą tak chętnie z Franciszka zamieniają sie
          we "Franka", z Małgorzat w "Maregerity" i inne, Więc o czym tu w ogóle mowa,
          Polacy najbardziej niezadowolony naród hipokrytów pod słońcem. Jak by nie było
          zawsze jest ŹLE a nawet gorzej, po prostu owczy pęd do krytyki...i tyle!

A to,że ktoś dał komuś na imię George, może mieć róźne przyczyny, więc nie
          radziłbym od razu wyjeżdźać ze "swoją" wersją, że to najpewienij było tak,że
          ludziska kompleksy mieli, jacy to oni bee, bo MY POLACY bardzo nie lubimy
          kiedy ktoś "wie lepiej od nas samych" ale MY zawsze wiemy "lepiej", od innych i
          my zawsze tylko my "mamy rację"...
      • Gość: ;) Re: pretensjonalny może być kontekst imion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:50
        Gość portalu: corgan napisał(a):

>
        > - jak się nadaje synowi imie "Grzgorz" a potem na kilkunastoletniego
        > g...wniarza matka mówi się "Dżordź" albo "Żorż"

,,Dżordż'', czy ,,Żorż'' to Jerzy a nie Grzegorz ;)
    • Gość: emcze Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 21:38
      Oliwia, Nikola, Mariola, Jola, Anita, Arleta, Vanessa, Klaudia, Mateusz,
      Adrian, Oliwier, Alan,
      znajomy nazwał córkę Nicolette...
      • lavinka powinien Nicorette ;-)nt 19.11.06, 21:42
        Z talich głupich imion pamiętam jak jedna dziewuszka miała na imię Kleopatra....
        • karbat Re: powinien Nicorette ;-)nt 19.11.06, 22:14
          duzo ludzi nie zdaje sobie sprawy jakie problemy beda mialy dzieci ,gdy
          dorosna , ze swymi polskimi imionami na zachodzie .
          A ze te dzieci beda mialy w przyszlosci kontakt z zagranica nie ulega
          watpliwosci.
          co obcokrajowcy zrobia z niektorymi polskimi imionami dzieci to , horror
          jak obcokrajowcy beda wymawiac niektore polskie imiona ,szkoda mowic ,

• marysia_b Karbat, puknij ty sie! 19.11.06, 23:44
            I wyspij sie, bo majaczysz!
            • Gość: karbat Re: Karbat, puknij ty sie! IP: *.dip.t-dialin.net 20.11.06, 15:59
              marysia_b napisała:

> I wyspij sie, bo majaczysz!

jak trudne sa niektore polskie imiona do wymowienia przez
              obcokrajowca ,majacze:o
              znam dwa polskie imiona, ktore w innym jezyku kojarza sie dosc wulgarnie
              niestety

• Gość: lavinka Re: powinien Nicorette ;-)nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 20:43
            To samo co my z imionami obcokrajowców. Dżon, Brajan, Helmut, Suzan. Bez
            przesady, jak tak dalej pójdzie z naszą emigracją to wszyscy za 50 lat będą
            mówić po polsku i spokój.

lav
          • aiczka Re: powinien Nicorette ;-)nt 21.11.06, 16:07
            Jest dużo "polskich" imion z łatwością dających się tłumaczyć na inne języki
            (celem ułatwienia komunikacji). Krzysztof, Tomasz, Aleksandra, Anna, Ewa,
            Agnieszka, Julian, Katarzyna, Piotr etc.
    • Gość: Matylda Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: 85.112.196.* 20.11.06, 15:42
      Jeden taki (znany wszystkim), jak był gó..arzem - wojownikiem funkcjonował w
      życiu politycznym jako Radek. Jak spoważniał to się z niego zrobił Radosław.
      Dość dawno temu moja mama miała w pracy koleżankę Józię, która przedstawiała
      się jako Ziuta. Dla mnie Józia brzmi o wiele sympatyczniej niż jakaś tam Ziuta
      ale mniejsza o moje upodobania. Otóż ta pani kiedyś opowiedziała jak to jest z
      imionami w jej rodzinie. Było ich sześcioro: Józefa, Józef, Władysława,
      Władysław, Franciszka i Franciszek. To babcia wpadła na taki pomysł nadawania
      imion. Pomyśleć można, że sama była Ziutą żeby odróżnić się od brata
      Józka...nic podobnego, na brata wołali Ziutek.
      • Gość: Ewa Re: jakie imiona uważacie z pretensjonalne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:00
        Gość portalu: Matylda napisał(a):

> Jeden taki (znany wszystkim), jak był gó..arzem - wojownikiem funkcjonował w
        > życiu politycznym jako Radek. Jak spoważniał to się z niego zrobił Radosław.

Zupełnie odwrotnie niż np. w USA, czy UK. Tam polityk stara się być bardziej
        'swoim chłopem', kimś kto nie stwarza dystansu np. Bill Clinton, Dick Chenney,
        Tony Blair. Nasi widać próbują dodać sobie sztucznej powagi i zachować dystans :)))

Pomyśleć można, że sama była Ziutą żeby odróżnić się od brata
        > Józka...nic podobnego, na brata wołali Ziutek.

Ziuty były trendy w latach 60 :)
      • Gość: lavinka moja praprababcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 20:45
        była Matylda ale przezyali ją Medzia.
        Moa babcia byłaJanina, a ojciec wołał na nią Siańcia. ;-)

lav
    • erba a TaNdEtNe? 20.11.06, 22:27
      widzę, że dla wielu z was zarówno Nikola, Kewin itp jak i Franciszek czy Regina
      są pretensjonalne... w takim razie jakie imiona uważacie za..
      TANDETNE, odpustowe... itd?
      • au.lait Re: a TaNdEtNe? 21.11.06, 10:02
        Tandetny to może pierścionek z jarmarku odpustowego. Imionom wystarczy, że
        bywają pretensjonalne.
        • erba Re: a TaNdEtNe? 21.11.06, 12:56
          au.lait napisała:

> Tandetny to może pierścionek z jarmarku odpustowego. Imionom wystarczy, że
          > bywają pretensjonalne.
          jak dla kogo :P
    • braun_f hortensja 21.11.06, 17:03
      brzmi jak pretensja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka