Dodaj do ulubionych

Kościół liczy wiernych

19.11.06, 11:54
wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8608013&rfbawp=1163933289.615&ticaid=12b5c&_ticrsn=5
"Według danych z 2003 roku w każdą niedzielę na Mszę uczęszcza 46% Polaków. Blisko 17% z nich przystępuje do komunii."

Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego podają dane sprzed 3 lat, a ostatnie liczenie odbyło się w zeszłym roku?
Obserwuj wątek
    • pyorunochron Czyli nie-katolicy to wiekszosc! 19.11.06, 12:06
      crax napisał:

> <a
      href="wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8608013&rfbawp=1163933289.615&ticaid=12b5c&_ticrsn=5"
      target="_blank">wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8608013&rfbawp=1163933289.615&ticaid=12b5c&_ticrsn=5</a>
      > "Według danych z 2003 roku w każdą niedzielę na Mszę uczęszcza 46% Polaków. Bli
      > sko 17% z nich przystępuje do komunii."
      >
      > Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego podają dane sprzed 3 lat, a ostatnie liczenie
      > odbyło się w zeszłym roku?

Chodzacych do kosciola jest 46% wiec niechodzacych jest wiekszosc - 54%!
      Dlaczego wiec sie mowi, ze katolicy Polsce to wiekszosc? Przeciez jak ktos nie
      chodzi co niedziele do kosciola to trudno go nazwac katolikiem!
      • crax Re: Czyli nie-katolicy to wiekszosc! 19.11.06, 12:08
        46% to uczęszczało 3 lata temu. Zastanawia mnie tylko czemu nie podają najświeższych, zeszłorocznych danych. Czyżby wynik się pogorszył? :)
      • klotylda666 Re: Czyli nie-katolicy to wiekszosc! 19.11.06, 12:24
        ja jestem za sprawdzaniem obecnosci na mszy!!!
    • Gość: Akwinata Re: Kościół liczy wiernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 12:10
      Bo tu chodzi o rok kościelny trwający 3 lata zwykłe, tzw. triadum.
      • crax Mógłbyś wyjaśnić co to ma do rzeczy? 19.11.06, 12:12
        Jeśli tak, to czemu nie przeprowadzają liczenia co 3 lata?
        • Gość: Akwinata Re: Mógłbyś wyjaśnić co to ma do rzeczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 13:24
          Co 3 lata zwykłe czyli co jeden rok kościelny. Dokształć się z prawa
          kanonicznego.
          • crax Re: Mógłbyś wyjaśnić co to ma do rzeczy? 19.11.06, 13:37
            "Dokształć się z prawa kanonicznego."

A ty się dokształć.
    • Gość: wer ubywa 400 000 rocznie IP: *.chello.pl 19.11.06, 12:21
      serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3145521.html
      :)
      • supaari Re: ubywa 400 000 rocznie 19.11.06, 18:31
        Gość portalu: wer napisał(a):

> serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3145521.html
        > :)

Przybywa pół miliona rocznie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=42291679&a=42291679
        :-)
    • xtrin Re: Kościół liczy wiernych 19.11.06, 12:34
      Crax, szukasz sensacji tam gdzie jej nie ma. Czemu WP podała dane za rok 2003
      nie wiem, ale dane z tego roku (za rok 2005) także były publikowane i wynik
      wyniósł 45%.
      serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3361035.html
      Tak więc spadać spada, choć dość powoli. W '82 udział wiernych wynosił 57%,
      wychodzi więc średnio jeden punkt procentowy rocznie.

Jako że liczone jest to z ogółu "wiernych", a nie wszystkich Polaków, czyli -
      wypadałoby tą liczbę pomnożyć przez 0.94 (94% ochrzczonych) z czego wychodzi 42%
      Polaków uczęszczających regularnie do kościoła.
      Wróć... 42% Polaków, którzy w tą jedną niedzielę do kościoła poszli. Niedziela
      "liczenia owieczek" jest zwykle szeroko nagłaśniana zarówno w mediach jak i
      ogłoszeniach parafialnych. Tak więc nie jest to niedziela "zwykła", sami
      proboszczowie przyznają, że w taką niedzielę do kościoła przybywa zauważalnie
      więcej osób.

Innymi słowy wychodzi, że w naszym "katolickim kraju", gdzie "wierzący to
      większość" owych prawdziwie wierzących jest góra 40%.
      • crax Re: Kościół liczy wiernych 19.11.06, 12:39
        Wcale nie szukam sensacji :) Po prostu nie znalazłem nigdzie danych za zeszły rok. Za linka serdecznie dziękuję :)

Ale nadal mnie nurtuje czemu na WP podali dane z 2003 roku. Przecież zawsze podaje się dane najświeższe, prawda?
        • xtrin Re: Kościół liczy wiernych 19.11.06, 12:47
          > Ale nadal mnie nurtuje czemu na WP podali dane z 2003 roku.

Może - podobnie jak Ty - nowszych nie znalazł :).
      • crax Jeszcze jedno... 19.11.06, 12:43
        "Niedziela >liczenia owieczek< jest zwykle szeroko nagłaśniana zarówno w mediach jak i ogłoszeniach parafialnych."

Bardzo dobre spostrzeżenie. Jeśli chce się mieć WIARYGODNE dane to liczenie powinno sie odbyć niejako "z zaskoczenia". Bez nagłaśniania. Ot, i cała "wiarygodność" Instytutu Statystyki Kościła Katolickiego.
        • wymiekam1 Re: Jeszcze jedno... 19.11.06, 12:47
          crax napisał:

> "Niedziela >liczenia owieczek< jest zwykle szeroko nagłaśniana zarówno
          > w mediach jak i ogłoszeniach parafialnych."
          >
          > Bardzo dobre spostrzeżenie. Jeśli chce się mieć WIARYGODNE dane to liczenie pow
          > inno sie odbyć niejako "z zaskoczenia". Bez nagłaśniania.

masz racje. Powinni z zaskoczenia się policzyć. I tu wychodzi cała hipokryzja KK.
          BOze jak ja nie cierpię smerfów!
          • xtrin Re: Jeszcze jedno... 19.11.06, 12:50
            > BOze jak ja nie cierpię smerfów!

Te, Gargamel, ręce precz od Smerfetki!
        • xtrin Re: Jeszcze jedno... 19.11.06, 12:49
          > Bardzo dobre spostrzeżenie. Jeśli chce się mieć WIARYGODNE dane to liczenie pow
          > inno sie odbyć niejako "z zaskoczenia". Bez nagłaśniania.

Aj tam, każda firma ma prawo się reklamować ;).

> Ot, i cała "wiarygodność" Instytutu Statystyki Kościła Katolickiego.

Badania wiarygodne są. Po prostu podaną liczbę należy uznać za ograniczenie górne.
          • crax Re: Jeszcze jedno... 19.11.06, 12:52
            "Po prostu podaną liczbę należy uznać za ograniczenie górne."

Acha. Czyli te 46% to max. na co ich stać? No jeśli tak to w porządku :))))
            • xtrin Re: Jeszcze jedno... 19.11.06, 12:55
              42%. Na to wychodzi. :)
              Warto katofilom forumowym przypominać o tym zawsze, gdy wyjadą z "katolicką
              większością".
              • crax Re: Jeszcze jedno... 19.11.06, 12:59
                Warto katofilom forumowym przypominać o tym zawsze, gdy wyjadą z "katolicką większością".

Będę pamiętał :))))
        • supaari Re: Jeszcze jedno... 19.11.06, 18:36
          crax napisał:

> "Niedziela >liczenia owieczek< jest zwykle szeroko nagłaśniana zarówno
          > w mediach jak i ogłoszeniach parafialnych."
          >
          > Bardzo dobre spostrzeżenie. Jeśli chce się mieć WIARYGODNE dane to liczenie
          pow
          > inno sie odbyć niejako "z zaskoczenia". Bez nagłaśniania. Ot, i
          cała "wiarygodn
          > ość" Instytutu Statystyki Kościła Katolickiego.

1. O liczeniu dowiedziałem się dzisiaj z Teleekspressu. Nie pobiegłem
          natychmiast do kościoła...
          2. Badania "z zaskoczenia" byłyby bez sensu. Raz wypadłoby w Wielkanoc, raz w
          dzień pierwszej kumunii, raz podczas szalejącej grypy w lutym, raz podczas
          rekolekcji. A innym razem w wakacje, co spowodowałoby, że w
          parafiach "turystycznych" mielibyśmy 120% dominicantes.
    • Gość: m Re: Kościół liczy wiernych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 12:59
      Smieszni jestescie. Kto pójdzie na msze tylko dlatego ,ze sa wierni liczeni???
      Co za glup[ota. Wychodzi cala WASZA hipokryzja, bo wy chyba byscie tak zrobili
      skoro to sugerujecie.
      jakbyscie chodzli do kosciola tobyscie wiedzieli,ze nigdy sie nie podaje,ze
      beda liczeni wierni. To sensacje "medialne" i do nich trzeba miec pretensje.
      • Gość: m Re: Kościół liczy wiernych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 13:00
        Poza tym nie wiem dlaczego sami klasyfikujecie katolikow jako tych,ktorzy
        regularnie chodza do kosciola. Wciaz w naszym kraju ponad 80% ludzi przyznaje
        sie do tego wyznania, obojetnie w jakim etapie dojrzalosci do praktyk sa ci
        ludzie.
        Wiec to Wasz naiwny podzial, a nie faktyczny.
        • crax Tak, jasne, jasne :)))) 19.11.06, 13:01

• xtrin Re: Kościół liczy wiernych 19.11.06, 13:14
          > Poza tym nie wiem dlaczego sami klasyfikujecie katolikow jako tych,
          > ktorzy regularnie chodza do kosciola. [...] to Wasz naiwny podzial

Mój katecheta twierdził, że nie ma czegoś takiego jak "katolik niepraktykujący",
          bycie katolikiem jest równoznaczne z regularnym uczęszczaniem na msze święte.
          Więc to był tylko jego "naiwny podział"? Na jakiej więc podstawie nie dopuścił
          do bierzmowania osób, które przyznały się do nieregularnego uczęszczania do
          kościoła?

> Wciaz w naszym kraju ponad 80% ludzi przyznaje sie do tego wyznania,
          > obojetnie w jakim etapie dojrzalosci do praktyk sa ci ludzie.

Ilu się przyznaje to inna sprawa. Jakby 80% Polaków przyznawało się do bycia
          milionerami to należałoby uznać nas za kraj bogatszy od USA?
          Bardzo ważnym jest tutaj "na jakim etapie dojrzałości są". Jeżeli nie
          przestrzegają tego najprostszego chyba z codziennych nakazów i jednocześnie
          trzeciego przykazania to można z dużą dozą prawdopodobieństwa podejrzewać, że
          równie olewczo podchodzą do całej reszty nakazów i przykazań. Jeżeli ktoś nie
          jest w stanie poświęcić swej wiarze godziny tygodniowo to jak silna ta wiara być
          może?
          • xtrin Errata. 19.11.06, 13:17
            > bycie katolikiem jest równoznaczne z regularnym uczęszczaniem na msze święte.

Nie tyle "równoznaczne", co praktykowanie jest warunkiem koniecznym bycia
            katolikiem. My mistake.
      • crax Re: Kościół liczy wiernych 19.11.06, 13:00
        "Kto pójdzie na msze tylko dlatego ,ze sa wierni liczeni???"

Nie przeczytałeś tego?

"...sami proboszczowie przyznają, że w taką niedzielę do kościoła przybywa zauważalnie więcej osób."
    • Gość: rrr Re: Kościół liczy wiernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 15:58
      > Chodzacych do kosciola jest 46% wiec niechodzacych jest wiekszosc - 54%!
      > Dlaczego wiec sie mowi, ze katolicy Polsce to wiekszosc? Przeciez jak ktos nie
      > chodzi co niedziele do kosciola to trudno go nazwac katolikiem!

Ci którzy nie chodzą do kościoła nie są katolikami -> 54% nie jest katolikami
      Ale nie wszyscy, którzy chodzą do kościoła są katolikami...
      Ja jestem ochrzczony, niewierzący, praktykujący... chodzę do kościoła co tydzień
      (a czasami nawet częściej) - przymuszany przez rodziców ;(

46% to górna granica, w rzeczywistości liczba katolików jest znacznie niższa...
      • Gość: wart Re: Kościół liczy wiernych IP: *.crowley.pl 19.11.06, 16:07
        > chodzę do kościoła co tydzień (a czasami nawet częściej) - przymuszany przez
        rodziców ;(

mialem podobnie, gdzieś do 14 roku zycia, ale po bierzmowaniu calkowicie
        zerwałem z ta instytucją
        • Gość: rrr Re: Kościół liczy wiernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 16:23
          > > chodzę do kościoła co tydzień (a czasami nawet częściej) - przymuszany pr
          > zez
          > rodziców ;(
          >
          > mialem podobnie, gdzieś do 14 roku zycia, ale po bierzmowaniu calkowicie
          > zerwałem z ta instytucją

eeh, też muszę tak uczynić...
      • xtrin Re: Kościół liczy wiernych 19.11.06, 16:25
        > 46% to górna granica, w rzeczywistości liczba katolików jest znacznie niższa...

Ano górna. Co nie zmienia faktu, że wielu wciąż bredzi o "katolickiej większości".
    • Gość: W ewakuacja IP: *.chello.pl 19.11.06, 16:33
      apostazja.info/oraz
      apostazja.PL
      • Gość: rrr Re: ewakuacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 16:43
        > apostazja.info/ oraz
        > apostazja.PL

nie warto wypisywać się z kościoła, to tylko utrudniłoby życie

"Rodzina zmarłego niekatolika musi poszukać cmentarza komunalnego bądź rozważyć
        kremację zwłok.
        nie będziesz mógł zawrzeć kościelnego ślubu
        Możesz skazać się na ostracyzm w lokalnym środowisku."
        itd...
        • Gość: W Re: ewakuacja IP: *.chello.pl 19.11.06, 16:54
          eee , niektórzy legitymacje partyjne nosili do 1989 roku. podobno opłacało się i
          nie było kłopotów

--
          www.apostazja.pl/
        • jdbad Re: ewakuacja 19.11.06, 19:32
          A co ty pleciesz. Chyba ważniejsze jest twoje przekonanie. Ja jakoś nie czuję
          się dyskryminowana.
    • raveness1 Re: Kościół liczy wiernych 19.11.06, 18:53
      Kosciol liczy nie tylko wiernych. To przeciez instytucja finansowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka