Dodaj do ulubionych

SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci?

22.11.06, 15:56
Tak jak w temacie,a potem dziecko placze gdy jakis kolega powie mu prawde ??
Obserwuj wątek
    • p.s.j okłamuje??! 22.11.06, 15:57
      A kto tobie przynosi prezenta na Gwiazdkę? Ha?
      • Gość: grzehuu Re: okłamuje??! IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.06, 15:58
        bo muszą w coś wieżyć , zeby jeden dzień przynosil im tyle radosci :)
      • mrozik1990 Re: okłamuje??! 22.11.06, 15:58
        Przecoeż każy obdarowuje siebie na wzajem :):)
        • Gość: karbat Re: okłamuje??! IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.06, 16:03
          facet z broda przychodzi z zabawkami kupionymi pzez rodzicow
          dla dzieci ,robi to oczywiscie za pieniadze a nazaywany jest Swietym .

Swiety chodzi za kase ,rozdaje nie swoje
          • mrozik1990 Re: okłamuje??! 22.11.06, 16:07
            Jak moze rozdawac nie swoje skoro sam nie ma <lol2> nie wiem po co to sie
            dzieciom wpaja ...
          • des4 Re: okłamuje??! 23.11.06, 09:18
            Gość portalu: karbat napisał(a):

> facet z broda przychodzi z zabawkami kupionymi pzez rodzicow
            > dla dzieci ,robi to oczywiscie za pieniadze a nazaywany jest Swietym .
            >
            > Swiety chodzi za kase ,rozdaje nie swoje

Niekoniecznie, na mojej uliczce co roku za Mikołaja przebiera się inny z
            facetów i chodzi po okolicznych domkach, jakie pieniądze...?
        • p.s.j Re: okłamuje??! 22.11.06, 16:14
          > Przecoeż każy obdarowuje siebie na wzajem :):)

No, nie wiem, ja nikogo nie obdarowuje, bo przychodzi św. Mikołaj i prezenty się
          same pojawiają. Magicznie, ku...wa.
    • Gość: o0 okłamuje? zartujesz.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:08
      przeciez jest SM w Laponii..
      • Gość: ferment Re: okłamuje? zartujesz.. IP: *.chello.pl 22.11.06, 16:14
        Nie oklamuje. Zastępuje św.Mikołaja, by dać ludziom okazję do uśmiechu. Ludziom
        nie tylko dzieciom. Wszyscy czekamy na św. Mikołaja, czy nie?
        • p.s.j Re: okłamuje? zartujesz.. 22.11.06, 16:15
          Kto zastępuje św. Mikołaja?
        • nancyboy Re: okłamuje? zartujesz.. 22.11.06, 16:17
          Nie rozumiem dlaczego boisz się użyć słowa "kłamstwo".
          • p.s.j mam wrażenie, że część z was... 22.11.06, 16:19
            ...nie dostanie w tym roku prezentów.

Definitely naughty.
    • nessie-jp Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 16:22
      Nie bardzo rozumiem... Wydaje mi się, że większość dzieci lubi bajki, doskonale
      zdając sobie sprawę, że to "kłamstwa". Takich agregatów, co skaczą z szafy na
      miotle, bo się naoglądały Harry'ego Pottera, to chyba wielu nie ma... :) Tak
      samo z Mikołajem - to po prostu ładna bajka. Pomyśl - przecież dzieci też robią
      prezenty dla rodziców. Dobrze zatem wiedzą, skąd "Mikołaj" bierze prezenty.
      • mrozik1990 Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 16:26
        no nie wiem czy 5-6-7 latki robią rodzicom prezenty,same wierzą w mikołaja
        jeszcze przecież,po co je uczyć tego?botem sie "bolesnie" rozczarowuja
        • nessie-jp Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 16:52
          No robią, lepią z plasteliny, wyklejają z kolorowego papieru, robią z kasztanów.
          Nie wiem, czy naprawdę tak wiele dzieci wierzy, że św. Mikołaj jest postacią
          realną - zwłaszcza, że na codzień spotykają mnóstwo "Mikołajów" w centrach
          handlowych, przedszkolach itede. Trochę trudno w takich warunkach zachować
          naiwność :))
        • karbat Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 16:57
          to taki Swiety na zamowienie ,za kase
        • Gość: Jasiu Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:39
          mrozik1990 napisał:

> no nie wiem czy 5-6-7 latki robią rodzicom prezenty,same wierzą w mikołaja
          > jeszcze przecież,po co je uczyć tego?botem sie "bolesnie" rozczarowuja
          Możesz podać przykłady tych "boleśnie rozczarowanych dzieci"? Przeważnie jest
          tak, że z wiary w Mikołaja wyrasta się bezproblemowo. Może Ty miałeś z tym
          jakiś traumatyczny problem, ale ja nie.
    • salwatorka Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 18:55
      no jeju... dzieci potrzebują czegoś takiego, żeby cieszyć się świętami... mają
      bajkę o świętym mikołaju, który jest wspaniały i dobry bo rozdaje prezenty. Co w
      tym złego? Ja jakoś boleśnie nie przeżyłam okrutnej prawdy :)
    • Gość: Jasiu Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:41
      A jak dziecko bawi się lalką to jest okłamywane bo to tak naprawdę kawał
      plastiku?
    • Gość: bdtutu Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci IP: *.it-net.pl 23.11.06, 12:04
      Każda okazja do podarowania komuś prezentu jest dobra. I myślę, że nie tylko
      dzieci lubia prezenty otrzymywać. Fajnie, ze akurat w mikołaju jest element
      magii. Dzieci to lubią. To takie proste powiedzieć - choć, idziemy wybrać/kupić
      prezent. Tak robimy przy przy okazji imienin czy urodzin. A tu taka sympatyczna
      tejemnica. Jak najdłużej utrzymujmy dzieci w przekonaniu, ze Mikołaj istnieje i
      przynosi prezenty. Na wierze w niemożliwe i nieprawdziwe polega między nnymi
      dzieciństwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka