mrozik1990 22.11.06, 15:56 Tak jak w temacie,a potem dziecko placze gdy jakis kolega powie mu prawde ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.s.j okłamuje??! 22.11.06, 15:57 A kto tobie przynosi prezenta na Gwiazdkę? Ha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzehuu Re: okłamuje??! IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.06, 15:58 bo muszą w coś wieżyć , zeby jeden dzień przynosil im tyle radosci :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik1990 Re: okłamuje??! 22.11.06, 15:58 Przecoeż każy obdarowuje siebie na wzajem :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: okłamuje??! IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.06, 16:03 facet z broda przychodzi z zabawkami kupionymi pzez rodzicow dla dzieci ,robi to oczywiscie za pieniadze a nazaywany jest Swietym . Swiety chodzi za kase ,rozdaje nie swoje Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik1990 Re: okłamuje??! 22.11.06, 16:07 Jak moze rozdawac nie swoje skoro sam nie ma <lol2> nie wiem po co to sie dzieciom wpaja ... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: okłamuje??! 23.11.06, 09:18 Gość portalu: karbat napisał(a): > facet z broda przychodzi z zabawkami kupionymi pzez rodzicow > dla dzieci ,robi to oczywiscie za pieniadze a nazaywany jest Swietym . > > Swiety chodzi za kase ,rozdaje nie swoje Niekoniecznie, na mojej uliczce co roku za Mikołaja przebiera się inny z facetów i chodzi po okolicznych domkach, jakie pieniądze...? Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: okłamuje??! 22.11.06, 16:14 > Przecoeż każy obdarowuje siebie na wzajem :):) No, nie wiem, ja nikogo nie obdarowuje, bo przychodzi św. Mikołaj i prezenty się same pojawiają. Magicznie, ku...wa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o0 okłamuje? zartujesz.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:08 przeciez jest SM w Laponii.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: okłamuje? zartujesz.. IP: *.chello.pl 22.11.06, 16:14 Nie oklamuje. Zastępuje św.Mikołaja, by dać ludziom okazję do uśmiechu. Ludziom nie tylko dzieciom. Wszyscy czekamy na św. Mikołaja, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: okłamuje? zartujesz.. 22.11.06, 16:17 Nie rozumiem dlaczego boisz się użyć słowa "kłamstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j mam wrażenie, że część z was... 22.11.06, 16:19 ...nie dostanie w tym roku prezentów. Definitely naughty. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 16:22 Nie bardzo rozumiem... Wydaje mi się, że większość dzieci lubi bajki, doskonale zdając sobie sprawę, że to "kłamstwa". Takich agregatów, co skaczą z szafy na miotle, bo się naoglądały Harry'ego Pottera, to chyba wielu nie ma... :) Tak samo z Mikołajem - to po prostu ładna bajka. Pomyśl - przecież dzieci też robią prezenty dla rodziców. Dobrze zatem wiedzą, skąd "Mikołaj" bierze prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik1990 Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 16:26 no nie wiem czy 5-6-7 latki robią rodzicom prezenty,same wierzą w mikołaja jeszcze przecież,po co je uczyć tego?botem sie "bolesnie" rozczarowuja Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 16:52 No robią, lepią z plasteliny, wyklejają z kolorowego papieru, robią z kasztanów. Nie wiem, czy naprawdę tak wiele dzieci wierzy, że św. Mikołaj jest postacią realną - zwłaszcza, że na codzień spotykają mnóstwo "Mikołajów" w centrach handlowych, przedszkolach itede. Trochę trudno w takich warunkach zachować naiwność :)) Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 16:57 to taki Swiety na zamowienie ,za kase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:39 mrozik1990 napisał: > no nie wiem czy 5-6-7 latki robią rodzicom prezenty,same wierzą w mikołaja > jeszcze przecież,po co je uczyć tego?botem sie "bolesnie" rozczarowuja Możesz podać przykłady tych "boleśnie rozczarowanych dzieci"? Przeważnie jest tak, że z wiary w Mikołaja wyrasta się bezproblemowo. Może Ty miałeś z tym jakiś traumatyczny problem, ale ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
salwatorka Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci 22.11.06, 18:55 no jeju... dzieci potrzebują czegoś takiego, żeby cieszyć się świętami... mają bajkę o świętym mikołaju, który jest wspaniały i dobry bo rozdaje prezenty. Co w tym złego? Ja jakoś boleśnie nie przeżyłam okrutnej prawdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:41 A jak dziecko bawi się lalką to jest okłamywane bo to tak naprawdę kawał plastiku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdtutu Re: SŚwięty Mikołaj - po co "okłamuje" się dzieci IP: *.it-net.pl 23.11.06, 12:04 Każda okazja do podarowania komuś prezentu jest dobra. I myślę, że nie tylko dzieci lubia prezenty otrzymywać. Fajnie, ze akurat w mikołaju jest element magii. Dzieci to lubią. To takie proste powiedzieć - choć, idziemy wybrać/kupić prezent. Tak robimy przy przy okazji imienin czy urodzin. A tu taka sympatyczna tejemnica. Jak najdłużej utrzymujmy dzieci w przekonaniu, ze Mikołaj istnieje i przynosi prezenty. Na wierze w niemożliwe i nieprawdziwe polega między nnymi dzieciństwo. Odpowiedz Link Zgłoś