Dodaj do ulubionych

Przekonajcie mnie

01.12.06, 22:39
że Bóg istnieje......
Nie potrafię w to uwierzyć, a jednocześnie bardzo potrzebuję tej wiary w
Coś...
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 22:40
      A małoż to cosiów dokoła?
    • gepe Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 22:45
      Sądzisz, że można kogokolwiek _przekonać_, że Bóg istnieje, lub że nie istnieje?
      Wiara, to łaska. Coś podarowanego. Albo się to otrzyma, albo i nie.

Jeśli bardzo potrzebujesz 'wiary w to Coś', to życzę cierpliwości i mądrości.
      Jacek Kuroń ponoć twierdził, że całe życie modlił się o łaskę wiary, ale jej nie
      otrzymał.
      Chyba tylko to pozostaje. Czekanie na znak (?). Jak rozpoznać? Nie wiem.
      Pogadaj z mądrym księdzem.

Pozdrawiam - gepe
      • pocoo Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 22:48
        Uwierz w siebie.A czy wierzysz w ufoludki?A krasnoludki?
      • alexanderson Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 23:01
        Tylko widzisz, z Twojej wypowiedzi wynikałoby, że - obiektywnie to Bóg
        istnieje, ale niektórym nie jest dana łaska wiary. Jak się pomodlą (do Boga),
        będą bardzo chcieli, to ją może otrzymają (od Boga). Czyli stanowisko
        ateistyczne jest z założenia błędne. I jeszcze ta rada - "pogadaj z księdzem".
        Dlaczego właśnie z księdzem?
        • gepe Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 23:21
          Ja po prostu wierzę. Więc dla mnie - tak jak rzekłeś - stanowisko ateistyczne
          jest błędne. Przy czym nie chcę przez to powiedzieć, że ludzi na tym stanowisku
          stojących boje się, wystrzegam, czy też w jakiś sposób potępiam.
          Ja o modlitwie nie wspominałem, jako o radzie dla autora wątku. Uczyniłem tak
          celowo, ponieważ uważam, że trudno zwracać się w modlitwie do kogoś w kogo się
          (jeszcze) nie wierzy, czyli istoty dla modlącego się de facto nie istniejącej.
          A ksiądz? Jeżeli autor wątku chciałby poszukać drogi, to myślę, że to dobry
          adres, choć można się także pomylić. Ty być może uważasz inaczej. Zaproponuj
          wobec tego inny.

pozdrawiam - gepe
    • Gość: naprawdę to już Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 22:46
      Mogę Cie jedynie przekonać że nudzisz i zniechecasz do wchodzenia do netu
      pisząc tego rodzaju wątki.
      Może lepiej połóż się spać
      • Gość: naprawdę to już Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 22:48
        Autorko wątrku, przed smnem możesz się pomodlić za swoje zdrowie.
      • wiki-74 Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 22:51
        Gość portalu: naprawdę to już napisał(a):

> Mogę Cie jedynie przekonać że nudzisz i zniechecasz do wchodzenia do netu
        > pisząc tego rodzaju wątki.
        > Może lepiej połóż się spać

I co? obudząc się, uwierzę? Bardzo idiotyczna jest Twoja odpowiedż. Jestem
        chora, boję się smierci. Doświadczyłaś tego mądralo? Co mnie TAM czeka? Myślę,
        że NIC, a tak bardzo chciałabym, żeby jednak COŚ...Potrafisz to zrozumieć?
        Jeśli nie, kładź się spać!!!
        • yoma Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 22:56
          CZego krzyczysz na ludzi. O, uwierz w ludzi.
          • Gość: Wiktoria Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 23:01
            Ja krzyczę? Ja?
    • onlyoner Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 23:03
      Wydaje mi sie ze tobie, podobnie jak i większości ludzi, nie potrzeba wiary w to
      ze Bóg istnieje lecz tylko nadziei na to ze nie przestaniesz istnieć po smierci.
      • Gość: Wiktoria Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 23:10
        Nie tylko nadziei, że nie przestanę istnieć. Zostawię po sobie dwoje dzieci,
        chcę wierzyć, że Ten Ktoś zaopiekuje się nimi. A propos rady, aby porozmawiać z
        mądrym księdzem. A niby w czym On jest mądrzejszy ode mnie? Znam Pismo Święte
        lepiej, niż niejeden ksiądz, tam właśnie szukałam odpowiedzi, ale jej nie
        znalazłam.
        • Gość: chwila Re: Przekonajcie mnie IP: *.chello.pl 01.12.06, 23:25
          Jesli naprawde jesteś chora, przyjmij moje wyrazy współczucia...
          Chcesz być przekonana o istnieniu Boga. Tylko po co?
          Żeby zaopiekował się Twoimi dziećmi po ewentualnym Twoim odejściu?
          Widzisz, autentyczna wiara jest bezinteresowna, tu nie ma mowy o robieniu
          geszeftu, musisz też nabrać trochę pokory. To, że przeczytałaś Pismo Święte nie
          upoważnia Cię do zadzierania nosa, nie tędy droga moja miła. Tkwij dalej w
          przekonaniu, że jesteś najmądrzejsza.
          • Gość: Wiktoria Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 23:33
            Właśnie na tym mi najbardziej zależy - na autentycznej wierze. Jak ją nabyć?
            Owszem, jestem egoistką, boję się śmierci, boję się tego, co stanie się z moimi
            dzieciaczkami, ale czy to nie jest normalne??? Nie jestem święta! Skąd takie
            szykany?
            • Gość: chwila Re: Przekonajcie mnie IP: *.chello.pl 01.12.06, 23:55
              Gość portalu: Wiktoria napisał(a):

> Właśnie na tym mi najbardziej zależy - na autentycznej wierze. Jak ją nabyć?

Liczysz na podanie Ci skutecznej metody na zdobycie, a raczej nabycie wiary na
              forum? Wiary nie przepisuje się na recepcie do wykupienia w aptece.
              Odrzucasz podaną już propozycję rozmowy z mądrym księdzem, z góry kwestionując
              jego wiedzę. Czy sądzisz, że udzielę Ci serdecznej rady przewidując Twoją ocenę
              i zaryzykuję szyderstwo i odrzucenie jej w czambuł? Po co mam się stresować?
              • Gość: @ Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 00:03
                Może uwierz w Szatana, tez podobno pomaga tylko będziesz musiała pić krew i
                uprawaic sex na oczach wszystkich, brać udział i czarnych mszach i robić
                jeszcze gorsze rzeczy.
                • Gość: chwila Re: Przekonajcie mnie IP: *.chello.pl 02.12.06, 00:08
                  To do mnie?
              • Gość: @ Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 00:15
                A Ty też nie wierzysz w Boga?
                • Gość: chwila Re: Przekonajcie mnie IP: *.chello.pl 02.12.06, 00:22
                  Gość portalu: @ napisał(a):

> A Ty też nie wierzysz w Boga?

Wierzę, dlatego jestem zaskoczona Twoją propozycją.
                  • Gość: @ Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 00:31
                    Dla Wiktorii, w takim razie.
                    Dobranoc, ale się zasiedziałem :-))
        • gepe Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 23:29
          Gość portalu: Wiktoria napisał(a):

A propos rady, aby porozmawiać z
          >
          > mądrym księdzem. A niby w czym On jest mądrzejszy ode mnie? Znam Pismo Święte
          > lepiej, niż niejeden ksiądz, tam właśnie szukałam odpowiedzi, ale jej nie
          > znalazłam.

Bez urazy, ale sądzę, że w biblijne klocki kapłan (zapewne nie każdy) jest
          jednak mądrzejszy. Być może sama znajomość Pisma nie wystarczy, by z niego
          wysnuć jakiś zalążek wiary, tak jak trudno znając instrukcję budowy pojazdu
          sklecić go, nie będąc mechanikiem. Pewnie to możliwe, ale trudne.
          Ale to tylko propozycja, jedna z możliwości. Najprostsza, jaka mi się nasunęła.

pozdrawiam - gepe
        • scept89 zajmij sie ludzmi 12.12.06, 16:10
          Wiktoria napisał(a):
          > Nie tylko nadziei, że nie przestanę istnieć. Zostawię po sobie dwoje dzieci,
          > chcę wierzyć, że Ten Ktoś zaopiekuje się nimi.

To bardzo przykre co piszesz. Niestety, dziecmi musza zaopiekowac sie jednak
          ludzie, ufam ze Tobie bliscy.

Pozdr.

• pocoo Re: Przekonajcie mnie 01.12.06, 23:11
        Nie ma piekła,nie ma nieba,ciało fizyczne przestaje istnieć ale astralne nie.
        • Gość: . Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 23:18
          Ludzie z ciasnym umusłem Przepraszam nie chcę nikogo obrażać) nie są w stanie
          pojąć rzeczy niewidzialnych, dlatego nie nalezy ich przekonywać do niczego, bo
          to czysta strata czasu. Zyczę zdrowia. Dobranoc.
          • Gość: Wiktoria Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 23:24
            Ciasny umysł? Hm, Nie czuję się obrażona, jednak nie uważam się za osobę
            z "ciasnym umysłem". Czy Jezus zrezygnowałby z takich jak ja? Uznałby, że to
            stracony czas?
            • Gość: * Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 23:41
              Wiktorio, oczywiście że zrezygnowałby z ludzi ktorzy w niego nie wierzą. Jezus
              nie marzucał ludziom swoich mądrości, nikogo nie przekonywał na siłę.
              Jedni uwierzyli. inni nie.
              Ty należych do tych drugich i niech tak pozostanie.
              • Gość: Wiktoria Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 23:45
                A czy fakt, że nie chcę należeć do "tych drugich" nie ma znaczenia?
                Nie chcę, żeby tak zostało, chcę wierzyć, a nie potrafię.
                Nikt nie potrafi mnie zrozumieć?
                Myślę, że nie. Dobranoc.
                • Gość: . Re: Przekonajcie mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 23:49
                  Nie czujesz wiary to znaczy że jeszcze na nią nie zasługujesz,
                  moze za pewiem czas.
    • Gość: czytelniczkaBiblii Re: Przekonajcie mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 15:04
      To normalne, że masz pragnienie wierzyć w kogoś.. bo nasz Bóg, Stwórca wszczepa
      nam to pragnienie. W Biblii jest napisane:
      "Szczęśliwi, którzy są świadomi swej potrzeby duchowej, gdyż do nich należy
      królestwo niebios" A w innym fragmencie pisze:
      "A bez wiary nie można mu się podobać, bo kto przystępuje do Boga, musi wierzyć,
      że on istnieje i że nagradza tych, którzy go pilnie szukają".
      W Biblii odnajdziesz odpowiedź na każde życiowe pytanie: Dlaczego Bóg dopuszcza
      cierpienia? Czy to on je powoduje? itd. Trzeba ją wziąść do ręki i po prostu
      zacząć czytać.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka