Gość: maxlowe11 Re: "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem prze IP: *.proxy.aol.com 07.01.07, 18:31 Papiez idzie w zaparte, tak jak przedtem abp. Wielgus. Nie udalo sie obalic rzadu nie tylko Anecie, ale nawet niemieckiemu papiezowi. Chyba ze zle wysluchal spowiedzi abp. Wielgusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halfliner Chciałbym zaznaczyć, że w języku czlowieka IP: *.e-wro.net.pl 07.01.07, 18:33 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halfliner prostego znaczy to 'wkur...ny. IP: *.e-wro.net.pl 07.01.07, 18:35 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Poleci nuncjusz papieski w Polsce. Z H.U.K.I.EM.! 07.01.07, 18:34 Nie poinformował szefa co i jak. No to teraz będzie dymisja. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
narod.ovviec Re: Poleci nuncjusz papieski w Polsce. Z H.U.K.I 07.01.07, 18:37 Czas przenieść stolicę apostolską do Polski. Z perspektywy Rzymu niewiele widać co dzieje się w narodzie wybranym, u Polaków. Licheń na pewno będzie lepszym miejscem dla papieży niż Watykan. Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Po co było prymasowi zjadać tą żabę? 07.01.07, 18:35 Już dawno dochodziły głosy o nieczystym sumieniu arcybiskupa Wielgusa. Jest zadziwiające jakie siły forsowały jego kanydaturę bez wiarygodnego sprawdzenia, ba - wogóle zainteresowania się przeszłością wielebnego. Jestem wierzący, z pokolenia które wtedy działało. Wielka była dezaprobata w społeczeństwie w stosunku do tego typu osób. Jako obrazek mogę przytoczyć dzieci ze szkoły podstawowej plujące na czerwoną flagę. Tłumaczenie o krzyku oficera jest naiwne i może dotrzeć jedynie do osób które nie znają tamtych czasów. Jestem zadziwiony sytuacją. Widocznie część biskupów, akurat ta część która chce rządzić kościołem w Polsce w imię zupełnie niejasnych interesów oderwała się od polskości od dobra kościoła katolickiego. Ja się poczułem dokładnie jak by kościół mi napluł na twarz. Załóżmy nawet, gdyby biskup Wielgus był niewinny (chociaż jak sam na końcu stwierdził - podjął współpracę, współpracę której wymiar nie ma już znaczenia, liczy się że ona wogóle była), gdyby przez to wszystko został skrzywdzony. Gdyby był człowiekiem wielkiego formatu, godnym obiąć urząd po świętym (wierzę głęboko w świętość) prymasem Wyszyńskim, wiedział co podpisywał. wiedział, że nawet niewinne, ale są tam jego podpisy. Wtedy sam, wiele miesięcy temu powiedział by jak sprawa wygląda i zrezygnował z kandydowania. Czy episkopat nie ma nie uwikłanych w lojalki przedstawicieli? Dlatego pytam - po co było zjadać tą żabę? W tym kontekście łączenie imienia Prymasa Tysiąclecia (jak to zrobił Głódź) jest oburzające. Również kazanie na mszy wygłoszone dziś przez Glempa. Patrzę na to z ogromnym zażenowaniem. Czy zły przyciemnił umysły części biskupów, czy oni nie wiedzą co wygadują? Jak można na mszy która jest zadośćuczynieniem dla Boga wogóle poruszać takie tematy? Dlatego chyba najlepszym wyjściem jest modlitwa o oświecenie, o powrót części kleru do prawdy i do wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ja Re: Po co było prymasowi zjadać tą żabę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:06 mwirek napisał: > Czy episkopat nie ma nie uwikłanych w lojalki przedstawicieli? jeśli pamiętasz, jak było, to nie zapominaj, że n a s z a władza uznała w 82 roku, że lojalka to nie grzech śmiertelny, choć błąd. Lojalka akurat, na przełomie 81/82 była, że zacytuję "świstkiem" bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Po co było prymasowi zjadać tą żabę? IP: *.nsw.bigpond.net.au 08.01.07, 09:27 to sie nazywa AROGANCJA WLADZY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Po co było prymasowi zjadać tą żabę? IP: *.chello.pl 08.01.07, 18:59 A warunek zasadniczy,to szybko odmłodzić ten cały,zakrzepły "Gesellschaft" Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Chyba czas ogranizyc polskie wplywy w Watykanie .. 07.01.07, 18:38 ...dla dobra swiatowego kosciola katolickiego. W ostatnich latach polskie spoleczenstwo pokazuje slabosci ktore zawsze mialo ale tkwily gleboko ukryte. Proces demokratyczny wyciaga to wszystko na wierzch. Agresja, nietolerancja, podwojne (jesli nie wielokrotne) standarty postepowania, brak odwagi z jednej strony a umiejetnosci przebaczenia z drugiej. Tendencje do poslugiwania sie polprawdami (czasem to tez jest utozsamiane z klamstwem. To wszystko nie jest tylko sprawa kosciola ale calego spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor1235 Re: Chyba czas ogranizyc polskie wplywy w Watykan IP: *.amwaw.edu.pl 07.01.07, 19:55 Wprawdzie PRL był nie do końca państwem suwerennym, ale w wielu sferach bardzo dobrze realizował polską rację stanu. W tym zakresie władze partyjne i kościelne bardzo często współdziałały nawet wtedy, kiedy oficjalnie się spierały. Abp Wielgus działał na kierunku niemieckim, na którym nie było w społeczeństwie rozbieżności, co do tego, czy to jest nasz odwieczny przyjaciel. Bardzo wielu księży we wszystkich krajach pomaga służbom specjalnym w działaniach wywiadowczych. W Polsce bardzo nielicznej grupce ludzi, która w czasach PRLu była opozycją udało się wmówić młodszej części społeczeństwa, że PRL to było samo zło. Tymczasem, to co mamy zawdzięczamy PRLowi. PRL to było bardzo dobre rozegranie przez Naród przy pomocy PZPR czasu formalnego uzależnienia dla odbudowy siły Narodu: do przekształcenia wyniszczonego biologicznie 24 milionowego Narodu w 38 milionowy w ciągu 50 lat, do scalenia terytorialnego i mentalnego, do wykształcenia na niespotykaną wcześniej skalę, do przekształcenia z kraju rolniczego w przemysłowo-rolniczy. PRL nie sprzedał przy tym ani kawałka polskiej ziemi. Nawet Pałac Kultury i Nauki nie jest włąsnością tych, którzy go zbudowali, czym się zasadniczo różni od wieżowców stawianych w Warszawie dzisiaj. A Katedra, w której się odbywał ingres została odbudowana w najgorszym okresie PRLu, który przecież też nie był jednakowy i po okresie stalinowskim stopniowo zwiększał swoją suwerenność. Wiele działań PRLu było pozoracją, jak choćby powszechna nauka rosyjskiego. Ilu ludzi się tego języka nauczyło i ilu się zrusyfikowało w PRLu? PRL się skończył, gdyż wyczerpała się jego rola i nie został obalony siłą. Dzisiejsi "nieskazitelni" powinni być wysłani na Syberię na pół roku do wyrębu lasów i dopiero po powrocie dopuszczeni do głosu. Okazałoby się szybko, że ich niezłomność jest znacznie mniejsza niż tych, których obecnie krytykują i oskarżają. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Chyba czas ogranizyc polskie wplywy w Watykan 07.01.07, 23:59 bardzo rozsadnie pan piszesz, zalecalbym tylko logowanie, ostroznosci nie zawadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem prze 07.01.07, 18:38 Należałoby wymienić dogłębnie całą hierarchię kościoła w Polsce. Niech arcybiskup będzie Chińczykiem albo Francuzem. Niech metropolita będzie z Irlandii. Niech kardynałowie pochodzą z różnych krajów. Msze wygłaszane po łacinie można tłumaczyć na żywo podczas ceremonii (kazanie). Niech papież dokonuje okresowych przetasowań na stanowiskach, tak aby żaden kapłan nie stał się zbyt przywiązany do stanowiska. Wtedy może ukróci się te wewnętrzne liżydupstwo, powiązania, zobowiązania, kariery. Polscy biskupi niech sprawują posługi w Argentynie, w Wenezueli, w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
andzialipka A może mi powiedzieć ktoś 07.01.07, 18:57 dlaczego ci z "góry" nie mogą zwolnić np Rydzyka za nadużycia?Zawsze kończy się na upomnieniem, listem itp co i tak nie przynosi efektów!Przecież jest hierarhia w kościele, czy nie po to aby pilnować się nawzajem?I JEŚLI KTOŚ PRXEGINA TO NA ZBITY RYJ GO,BEZ ŻADNEJ EMERYTURKI!Takie mam zdanie bo to jest gorsze niż np nadużycie urzędnicze. To jest wykorzystanie zaufania ludzi wierzących i dobrych! A fe! Odpowiedz Link Zgłoś
baba60 Führer oklamany? Kupujcie maski gazowe! 07.01.07, 18:41 Bedzie smierdzialo! Bulbaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halfliner Ba, ba, ba, ba, bla, bla, bla, bla, bla, bla, .... IP: *.e-wro.net.pl 07.01.07, 18:44 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza kto poleci? 07.01.07, 18:53 madry Glemp, bratctwo Rydzyka.. oj, bedzie ciekawie........ Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Nieprawda! Ble, ble,bleee! Haa, haaa, haaaa! 07.01.07, 19:37 baba60 napisał: > Bulba! mylisz się to jest dostojne kwa, kwa ,kwa ... Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachjiski22 [...] 07.01.07, 18:42 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fryzjer tnijmy klechów, tnijmy, tnijmy czarnych i purpurow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 18:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: tnijmy klechów, tnijmy, tnijmy czarnych i pur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 01:43 wybaczam ci! i będę się za ciebie modlił, bo jestem klechą i czarnym, choć nie purpuratem! mam nadzieję że zrozumiesz i odkryjesz miłośc Boga i czym jest wybaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem prze 07.01.07, 18:44 Irasiad też był. i co? i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem przed .. 07.01.07, 18:46 To skandal na skalę międzynarodową!! 1.Katolicki (podobno) rząd, mając w IPN dostęp do akt abp Wielgusa, nie powiadamia Watykanu o zawartości tych akt, a co gorsze, o skutkach ich ujawnienia po wykonaniu ingresu. 2.Dostęp do akt uzyskuje wcześniej niż Watykan, p.red.Sakiewicz z „Gazety Polskiej” (od kogo?). 3.Watykan podejmuje decyzję o nominacji arcybiskupa. 4.„Gazeta Polska” rusza do boju. 5.Po nominacji akta IPN zostają podane do publicznej wiadomości. 6.Sytuacja Watykanu i Papieża nie do pozazdroszczenia. Zasada „Roma locuta, causa finta” – do lamusa. Wniosek: To największy „sukces” polskiej dyplomacji pod egidą p.Fotygi i wspaniałym kierownictwem p. premiera. Dlatego, trudno się dziwić zdenerwowaniu Ojca Świętego! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem prze 07.01.07, 18:55 Nawiązując: zastanawia mnie jak dobre wtyki i gdzie posiada "Gazeta Polska". Teczki dotyczące współpracy znajdują zupełnie jakby to robili na zamówienie - wtedy gdy trzeba podważyć czyjąś reputację, kogoś skompromitować. Jest oczywiście inna możliwość: ktoś dyskretnie GP te teczki podsuwa... Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem prze 07.01.07, 19:26 > Jest oczywiście inna możliwość: ktoś dyskretnie GP te teczki podsuwa... tez mi na to wyglada, ale niech sobie i lby pourywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem prze 07.01.07, 19:44 michalparadowski napisał: > [...] > Wniosek: > To największy „sukces” polskiej dyplomacji pod egidą p.Fotygi > i wspaniałym kierownictwem p. premiera. > Dlatego, trudno się dziwić zdenerwowaniu Ojca Świętego! > Jak się liczy na gamoni w każdym calu to mamy jak mamy. Polski rząd nie dopełnił umowy konkordatu ( bo ten rząd jest inny to jest rząd odnowy moralnej i do tego konkordatu nie podpisywał ). Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz Kwas szedl w zaparte i..wygral ,Wielgus wymiekl! IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.07, 18:46 Te PISuary wykoncza nam elity! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo2473 Re: Kwas szedl w zaparte i..wygral ,Wielgus wymie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 07.01.07, 20:19 Świetny dowcip!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meandrypolityczne Re: "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem prze 07.01.07, 18:50 Powiadano, że "Papież jest więźniem Watykanu" Jaką odpowiedzialność zatem ponoszą ci, którzy wpływają na decyzję Papieża w tak poważnej sprawie ? Byli przecież wśród nich ci, którzy znają polskie realia i polskie piekiełko. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znamienity POLAK "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem przed .. IP: *.bsk.vectranet.pl 07.01.07, 18:56 Sprawę niepotrzebnie rozdmuchano ze szkodą NARODOWI POLSKIEMU I KOŚCIOŁOWI.Przecież każdy dorosły człowiek wie o metodach pracy słuzb specyjanych .Było,jest i będzie nie zawsze tak jak byśmy sobie życzyli.A przecież nie dla zysku kśięża wchodzili w układy ze służbamispecjalnymi.Szanowni decydenci dziś również prześcigają się nawzajem wyszukując ,,HAKÓW"na swoich przeciwników.Spawę księży zostawmy kościołowi.Co innego gdyby w grę wchodziło pospolite przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Benedykcie ratuj! 07.01.07, 19:03 Trzaśnij pięścią w stół, rozgoń bandę ojca boksera, radę specjalnej troski i bandę TW w episkopacie. Odpowiedz Link Zgłoś
witzjack Re: Benedykcie ratuj! Przybadz do nas, Drogi! 07.01.07, 19:09 Nie ma złej drogi do Wielgusa niebogi! douglasmclloyd napisał: > Trzaśnij pięścią w stół, rozgoń bandę ojca boksera, radę specjalnej troski i > bandę TW w episkopacie. > Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Kościół Katolicki zgniłym tworem toczącym Polską 07.01.07, 19:06 tkankę. Należy natychmiast 1. Odciąć KK od dotacji państwowych 2. Odebrać Caritasowi status instytucji użyteczności publicznej 3. Odebrać zagarnięte przez KK dobra po 1989 4. Wywalić kapelanów, katechetów ze wszystkich instytucji i odebrać im pensje 5. Kontrolować finanse KK, aby uniemożliwić pranie brudnych pieniędzy 6. Wypowiedzieć Konkordat, regularnie albo dekretem. Po tych najważniejszych punktach, muszą przyjść dalsze. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Kościół Katolicki zgniłym tworem toczącym Pol 07.01.07, 19:07 > 6. Wypowiedzieć Konkordat, regularnie albo dekretem. Kto w Polsce może wydać dekret? Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Kościół Katolicki zgniłym tworem toczącym Pol 07.01.07, 19:50 adas313 napisał: > > 6. Wypowiedzieć Konkordat, regularnie albo dekretem. > > Kto w Polsce może wydać dekret? prezydent, tylko jest jeden problem: każdy akt prawny przygotowany przez kancelarię prezydenta ma luki prawne. Może lepiej niech nic nie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Kościół Katolicki zgniłym tworem toczącym Pol 07.01.07, 19:57 Na pewno? W Konstytucji nie znalazłem nawet słowa "dekret". Czy taka kompetencja jest zdefiniowana gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
polakmaly2007 Prasa kłamie 07.01.07, 19:10 Tak krzyczałem w 68 roku(ale pół roku poźniej dowiedziałem się że tyłka nadstawiałem w interesie syjonistów ) , i koło historii zakręciło się. Panie prezydencie Kaczyński ,proszę o następny ruch.Dał się Pan zaskoczyć WSI.Teraz Pana teczki.Drżyj żydomasonerio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M winni będą musieli przywdziać czapy hańby a ich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:11 laski zostaną wyprostowane. Za kare będa przez tydzień jeździć z chołotą tramwajami i nici z dobranocki/ Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: czapy hańby, a co z wieszaniem? 07.01.07, 19:20 Gdzies tak rok temu byla informacja ze miano wieszac bylych TW w tramwajach. Narod czekal a sprawa jakos ucichla. Jak tu wierzyc autorytetom ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oby Wiedział że zniszczyli akta? IP: 217.116.110.* 07.01.07, 20:43 Bp. SW WIEDZIAŁ, że w IPN nic na niego nie mają (wszystko zostało spalone). W przeciwnym razie nie szedłby w zaparte jeszcze kilka dni temu. Niestety jego wiedza okazała się niewłaściwa - został oszukany. Co więc wie jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Niech znow zaplona stosy!. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.01.07, 19:19 Skrajnie zdenerwowoany papiez B16, ktory przed wyborem na papieza pelnil role Wielkiego Inkwizytora (Kongregacja ds Doktryny Wiary) ma jeszcze oczywiscie w zanadzru stara wybrobowana bron na tych, ktorzy paopieza skrajnie wnerwiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Benio się pogubił... 07.01.07, 19:19 Już wie, że z kaczkami nikt nie wygra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrus Re: Benio się pogubił... IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 07.01.07, 19:46 i powstanie w PeReLKa (Polska Rzeczpospolita Ludowo-Katolicka)z Kościołem Polo- Katolickim pod wodzą O.S.Thadeussa I Wielkiego TW ps. "Mushroom". To tylko gorzka satyra...., oby. Pod Skryptem 1000000 POMNIKÓW o.ś. J.P. II (w moim gródku jest nawet rondo Jego imienia, z popiersiem, ze stacją benzynową w tle- żałosne) nie zmieni mentalności naszego narodu, który jest głeboko zdemoralizowany,nie pomoże też moralna reffolucja z twarzą A. Le Perre'a, co najwyżej wyjdzie z tego społeczeństwo rodem z "Kysia" czyli effektownej rewolucji Tatiany Tołstej Piotr-Skałosz Odpowiedz Link Zgłoś
rtg Re: Benio się pogubił... 07.01.07, 19:54 taziuta napisał: > Już wie, że z kaczkami nikt nie wygra... z kaczkami można tylko stracić... jest na to dowód namacalny. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman131 Re: "Papież skrajnie wqrwiony!! 07.01.07, 19:26 Wscieka sie i gania po Watykanie wrzeszcząc : fafluchten polaken!! F-a-k-e-n polacks! ja im pokasziem!!! wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,3833787.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noelkabat "Papież zdenerwowany ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.01.07, 19:27 ... dziwna katolickoscia Polakow i wcale mu sie nie dziwie. Co to za chrzescianski narod co uprawia nienawisc! A gdzie przebaczanie za grzechy? Gdzie demokracja i sprawiedliwosc! To Lechujarek i jego zakompleksiona natura, zawisc, zawzietosc i nienawisc do ludzi uczynila z Polski to czym jest dzisiaj: kraj wiecznej nagonki, przesladowania inaczej myslacych niz kaczory, kraj, w ktorym wyroki na ludzi wydaje sie bez sadu, bez udowodnienia winy, tylko na podstawie "dowodow" splodzonych przez zadnych awansu bylych funkcjonariuszy SB. Co Kaczory i ich banda Kurskich, Gosiewskich i Dornow uczynila z katolickiego kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
etomidat "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem przed .. 07.01.07, 19:27 Gosłowski miał racje. To nasz biskup-Z GDAŃSKA !!! Wielgus, Głódź, Glemp, Życiński, Rydzyk.... panowie, wstyd i obciach. Na emeryturę do klasztoru i to zamkniętego ! My, wierni panom już dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee no to właśnie runął dogmat o nieomylności papieża IP: *.sysbiol.cam.ac.uk 07.01.07, 19:35 a polskiemu spoleczenstwu pozostalo jedynie przejście na New Age Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: no to właśnie runął dogmat o nieomylności pap 07.01.07, 19:38 Dogmat o nieomylności papieża nie dotyczy spraw personalnych, ale wypowiedzi na tematy wiary. W dodatku by wypowiedź była nieomylna musi być wypowiedzią: - osobistą (a nie przez biuro prasowe) - wygłoszoną z wyraźnym zaznaczeniem, że wygłasza ją Papież niejako w imieniu tzw. Urzędu Nauczycielskiego Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: no to właśnie runął dogmat o nieomylności pap 07.01.07, 19:55 Pieprzysz! Istnieje dogmat o nieomylnośći papieża w kwestiach wiary, a nominacja na biskupa etc. do tego nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
rtg "Papież skrajnie zdenerwowany zatajeniem przed .. 07.01.07, 19:35 to jest pokłosie zamiatania pod dywan zaczętego przez Kaczyńskich. Dekomunizację i lustrację należało zacząć od kościoła katolickiego. Tylko prymas 1000lecia miał odwagę reszta jak mówiła, że ją ma to tylko mówiła. Glemp też mi coś blado wygląda na tle.... Odpowiedz Link Zgłoś
przechera.maruszewicz Papież skrajnie zdenerwowany... 07.01.07, 19:46 Rzuca krucyfiksami po komnatach? PM Odpowiedz Link Zgłoś