Dodaj do ulubionych

Problem z ... biosem ?

IP: 212.106.171.* 14.01.06, 09:05
Problem jest taki, ze po sformatowaniu dysku i uruchomieniu komputera z pustym hdd monitor wyswietla - `frequency out of range` - czy cos w tym stylu, czyli tak jakby niepotrafil wyswietlic danej rozdzielczosci. Jednak nie jest to wina monitora, bo probowalem na trzech roznych, sprawnych monitorach i wszedzie to samo.
Gdzie lezy blad? Ustawienia w biosie (nie znalazlem tam nic takiego), moze cos z karta graficzna ?

Poki co problem rozwiazywalem do tej pory w taki sposob, ze po prostu wyciagalem hdd i wkladalem go do innego komputera i tam instalowalem windowsa, jednak przyznacie, ze to torche uciazliwe.

Jesli ktos ma jakies sugestie czy pomysly, to bylbym bardzo wdzieczny za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: ass Re: Problem z ... biosem ? IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.06, 10:37
      komputery.katalogi.pl/temat76594/
      • Gość: Marcin Re: Problem z ... biosem ? IP: 212.106.171.* 14.01.06, 11:51
        Dzieki, ale to nie rozwiazuje problemu. Wiem, ze chodzi tutaj o czestotliwosci, jednaj, jak pisalem, problem ten pojawia przy starcie komputera na "golym" hdd, po formacie, wiec nie mam mozliwosci zmieniania ustawien karty graficznej, ani uruchamiania windowsa w trybie awaryjnym :/
    • Gość: qba Re: Problem z ... biosem ? IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 14.01.06, 22:52
      Masz na monitorze przyciki do ustawień monitora? jeśli tak to ustaw
      czętotliwość odświeżania na początek na 60- 70 Hz,jeśli pomoże ustaw pozostałe
      parametry po zainstalowaniu sterowników karty grafiki i systemu.
      • Gość: Antek Re: Problem z ... biosem ? IP: *.acn.waw.pl 15.01.06, 00:58
        W monitorze ustawic czestotliwosc odswiezania??????? Niby jak skoro za to
        odpowiedzialna jest karta graficzna?
        • Gość: qba Re: Problem z ... biosem ? IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 16.01.06, 19:57
          Pewnie że karta grafiki,ale jak masz przyciski na monitorze do ustawień to
          możesz ustawić podstawowe parametry obrazu (RGB,nasycenie,odświeżanie itp)jak
          inaczej ustawi jak się system nie ładuje?
    • Gość: ja Re: Problem z ...grą IP: *.petrus.com.pl 29.01.06, 19:55
      witam, mam podobny problem: przy włączeniu gry pojawia się napis out of
      frequency HF 72,8kHz, VF 140Hz, operating frequency HF30-71 kHz, VF 50-160Hz.
      Próbowałem uruchamiać ją przy różnych ustawieniach częstotliwości monitora, ale
      efekt zawsze był ten sam (a może chodzi o coś zupełnie innego?). za wszelkie
      sugestie z góry dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka