Dodaj do ulubionych

zawiść zbiorowa PL

17.02.07, 16:45
....człowiek nie ma pojęcia, że takie zjawisko istnieje, dopóki sam się nie
przekona....czy to typowe dla polaków?
stowrzenie PRL-owskiego banera "obywatelski obowiązek" (na znany już chyba
wszystkim konkurs)dało mi dużo radochy, ale jak tylko plakat w punktacji
wysunął się na czoło, natychmiast został zdołowany minimalnymi ocenami.
Proceder ten zresztą stale się powtarza,ludzie posuwają się do tego że
nabijają innym nielegalne punkty żeby zdyskwalifikować ich prace. Smutne to.
I wygrywa miernota. Kak w Polsze.
Sami zobaczcie:

odnowa.gazeta.pl/galeria_prac/go:galeria:dzisiejsze:najwyzej:desc/page2.html
Obserwuj wątek
    • Gość: papi Re: zawiść zbiorowa PL IP: *.it-net.pl 17.02.07, 19:22
      Ten?
      odnowa.gazeta.pl/galeria_prac/go:zobacz:22378/
      Bardzo dobry, ale moim zdaniem niski wynik jest spowodowany tym, że nie da się
      ustawić oceny wyższej niż 1 (próbowałem), to chyba jakiś błąd, może zgłoś
      moderatorowi...
    • identyczny_z_naturalnym Re: zawiść zbiorowa PL 17.02.07, 19:28
      nie, to nie dlatego. wystarczy odświeżyć ten link, żeby pokazała się skala do
      ustawiania oceny...
      jest tak jak mówię. było naprawdę duzo świetnych banerów (zaznaczam że nie
      moich:)) ale żaden z nich nigdy nie wygrał. ludzie blokują te, które od
      początku dnia mają szanse na wygraną i dlatego wygrywają te, po których nikt
      się tego nie spodziewa:)
      • Gość: me Re: zawiść zbiorowa PL IP: *.acn.waw.pl 17.02.07, 20:40
        Hmm moim zdaniem troche troche na wyrost weszysz spisek. A moze po prostu twoja
        praca sie nie podobala? Mi np. sie nie podoba, nie glosowalbym na nia. Bardzo
        wytarty, naduzywany motyw (tak jak 'I want U' z plakatu poborowego do armi USA)
        i do tego postac na plakacie ma strasznie dziecinna twarz. Wybacz, nie pasuje mi
        calosc. Moze wiecej osob tak myslalo? Czasem trzeba umiec pogodzic sie z mysla,
        ze to ze sie samemu uwaza za geniusza i super-artyche nie znaczy ze sie nim jest...
        • identyczny_z_naturalnym Re: zawiść zbiorowa PL 17.02.07, 21:35
          na wyrost? to niestety nie moje obserwacje tylko sprawy omawiane na blogu
          poswieconym temu konkursowi. codziennie wyniki glosowania są weryfikowane przez
          moderatorów i prawie nigdy nie pozostają bez zmian. zazwyczaj okazuje się że
          prace "w czołowce" są sztucznie nawożone, a i admini wprost mowia o zaniżaniu
          punktacji konkurencji...smutna rzeczyistość.
          co do mojego banera: jeżeli najpierw towja praca jest w ścisłej czołowce a za
          chwilę zbiera same 1, to chyba nie jest naturalny proces?...poza tym,
          oczywiscie masz prawo miesć swoje zdanie, ale argument o dziecinnej twarzy
          jest...dziwnie smieszny (plakat to orginał z lat 60tych). co do "zuzutych
          symboli", przejrzyj ścisłą dziesiątkę dzisiejszych banerów: zero polotu,
          monotonia, kradzione z fofportali zdjęcia itp.
          pozdrawiam mimo wszystko:)
          • troche_inny Re: zawiść zbiorowa PL 19.02.07, 02:30
            ot i cala GW :D
            • kot_behemot8 Re: zawiść zbiorowa PL 05.03.07, 13:55
              Taaaak, Michnik i Łuczywo siedzą sobie przy wódeczce i przez całą noc mataczą z
              punktacją bannerów.
              Weź się nie ośmieszaj chłopie bardziej niz to konieczne.
              • troche_inny Re: zawiść zbiorowa PL 05.03.07, 15:50
                Ja tego nie powiedzialem.. Ja tylko powiedziale, ze konkurs dziala tak samo
                rzetelnie jak pisane sa artykuly w GW.. i kocie.. zawsze jestes w stanie mnie
                rozbawic tymi swoimi postami Bog wie o czym..
                • kot_behemot8 Re: zawiść zbiorowa PL 05.03.07, 19:10
                  No tak, skoro jesteś trochę inny, to tez i trochę inną logiką się posługujesz.
                  Postaram się o tym pamiętać... zwłaszcza że bodajże po raz pierwszy udało ci
                  się odezwać do mnie w liczbie pojedynczej zamiast twojego ulubionego "wy"
                  (nawyk ze starych, dobrych czasów, towarzyszu?)
          • agaace Re: zawiść zbiorowa PL 05.03.07, 13:33
            Masz racje, sama dzisiaj mam "swoj dzien" i jestem w czolowce bannerow
            (uczciwie - proszac znajomych o glos, ale nie nabijajac sobie po kilka glosow).
            I moge palcem wskazac, ktory autor ktorego bannera obniza innym punkty - bo
            nagle jeden banner idzie do gory ostro, a wszystkie przed nim spadaja o mniej
            wiecej staly wspolczynnik (lacznie z moim).
            Co do moderowania - nie wiem, nie sadze zeby bannery ktore w ciagu nocy do 8
            rano uzbieraly ponad 200 glosow graly fair (sorry, ale kto ze znajomych bedzie
            glosowal np o 4 rano?).
            Tylko ze konkurencja nie wziela pod uwage, ze wystawiajac 1 tez sie lekko
            zawyza ilosc pkt - bo wtedy srednia nadrabia sie iloscia.
            A co najciekawsze - jak wspomnialam o tym problemie na blogu konkursu.. moj
            post zostal po kilku minutach skasowany. Hmm.. niewygodne spostrzezenia?

A skoro juz pisze, to i bannerem sie pochwale, moze komus sie spodoba i
            zaglosuje: odnowa.gazeta.pl/galeria_prac/go:zobacz:31286/
    • kot_behemot8 Re: zawiść zbiorowa PL 05.03.07, 13:59
      Być może jest tak jak mówisz i faktycznie ludzie celowo organizują sie by
      zaniżyć ocenę cudzej pracy a podnieść ocenę swojej. Dlaczego jednak twierdzisz,
      że to wynika z zawisci? Jeżeli ten proceder ma na celu sztuczne "wypromowanie"
      wasnej pracy, to rzecz nie w zawiści tylko w chęci osiągnięcia sukcesu (kosztem
      innych i nieuczciwie ale to nie jednak zawiść lezy u podłoża takich zachowań)
    • 33qq Re: zawiść zbiorowa PL 05.03.07, 16:18
      Ale ten baner to straszliwa kupa jest, o co masz pretensje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka