Dodaj do ulubionych

Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka!

28.03.07, 21:32
Ja krotko, moze jutro to rozwine lub sie samo, dzieki Wam:), rozwinie....Nie
wiem, czy ogladaliscie w telewizji reportaz o dzisiejszej manifestacji pod
Sejmem, ale Ci ktorzy to widzieli chyba zauwazyli, ze zwolennicy zmian
konstytucyjnych, oprocz Giertycha i Rydzyka, to sami staruszkowie,
tzw.moherowe berety. Krew mnie zalala! 80 letnia kobieta, ktora na pewno nie
jedno ma na sumieniu, dodtakowo fanatyczna, naiwna i ograniczona istota
(kazdy fanatyk jest ograniczony)nie bedzie dyktowac mnie, mlodej, w wieku
rozrodczym kobiecie, co ma robic ze swoim cialem, jak zyc, jakie decyzje
podejmowac. To paranoja! I wstyd dla naszego kraju, gdyz mam wrazanie, ze
Uganda jest bardziej rozwinieta cywlizacyjnie, choc ludzie zyja tam w klitach
i bez telefonu. I ta paplanina, medialna propaganda, ile to osob
przyszlo 'bronic zycia'.... no wybaczcie, ale co ci starsi ludzie maja do
roboty, nic. Zas mlodzi, pracujacy, ktorzy chetnie wzieliby udzial w tej 2
demonstracji, nie byli w stanie tego zrobic, chocby ze wzgledu na prace.
Po swietach odbedzie sie referendum, prosze zainteresowanych, pojdzcie na to
referendum, oddajcie glos. Pamietajcie, ze 'wyznawcow' Rydzyka jest cala masa
i oni na pewno juz o swicie zaloza swe kapelusiki i popedza do urn.
Jeszcze mala dygresja. Pewna starsza Pani powiedziala, ze zycie poczete
trzeba choronic, nawet jesli to zagraza zyciu matki, bo zycie dane trzeba
oddac...skoro zycie daje nam Bog, to cos nie widze w tej logice i w nim
milosierdzia, no ale w sumie nie o tym chce powiedziec. W chwile pozniej byl
program o maloletnich przestepcach, dzieciach z niechcianych ciaz, gdzie
matka wolala kupic wino niz chleb dla dziecka. Te dzieci trafily do Domu
Dziecka, na ulice, kradly, prostytuowaly sie, nawet pobily czlowieka.
Zastanowilam sie wtedy, co ta starsza kobieta, by powiedziala, gdyby
to 'zycie poczete', ktorego matka nie chiala, napadlo ja, okradlo i pobilo!
Byla tez audycja o rodzinie, biednej rodzinie, gdzie na swiat przyjdzie 6
dziecko i znowu naszla mnie mysl: 'no i gdzie teraz jest ten Giertych'....a
tam dzieci na kolacje jedza chleb z maslem (i pominmy tutaj sama
wielodzietnosc rodziny, bo tez mam awersje do takich rodzin, ale oni wydawali
sie porzadni, tylko niedoinformowani).
Dobranoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: 70lat Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:46
      Masz całkowitą rację. Też miałem nieprzyjemność widzieć to moherowe towarzystwo
      i jest mi wstyd że moi rówieśnicy są aż takimi idiotami, Kononowicz przy nich to
      geniusz.
      • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 21:58
        Tylko, zeby nikt nie myslal, ze ogolnie nie lubie staruszkow:), sama w koncu za
        te 40 lat bede babusienka, moze babcia.
        Moja babcia to potrafi niezle czlowieka wkurzyc, ale na cale szczescie to 75-
        latka pelna wigoru i nie podejmuje za kogos decyzji (przynajmniej
        oficjalnie;p).Absolutnie nie jest moherowym beretem i nie slucha Radia Maryja.
        A jak kiedys uslyszala od kobiecinki, ze ta oddala swoj spadek Rydzykowi na
        rozwoj radia (15 000zl), a potem jak powaznie zachorowala i poprosila Rydzyka o
        pomoc, zas ten zrobil tak; "figa z makiem i pasterniakiem", to jeszcze ja
        ochrzanila, ze taka naiwna. Bo i w sumie racje miala. Ja bylam lekko
        oszolomiona, ze ludzie potrafia byc tacy naiwni i fanatycznie wierzyc
        czlowiekowi, ktory jezdzi Maybachem (czy jak to sie pisze), a oni czesto
        zastanawiaja sie jak wyzyc przez miesiac za te 600zl emerytury.
        Kiedy sasiadka z bloku obok skarzyla sie mi i mamie, ze nie ma na lekarstwa
        nawet. Zal mi jej bylo. Ale jak powiedziala, ze wplacila 'na Rydzyka'
        100zl...zal mi odszedl.
        Nie chce by tacy ludzie decydowali o tak waznych i istotnych sprawach, bo oni
        tak naprawde slepo ida za Rydzykiem, nawet nie mysla przy podejmowaniu decyzji.
    • pocoo Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 21:58
      Tak ,to ludzie których sie boję.Wystarczy,że Rydzyk okrzyknie cię wrogiem,a w
      czasie modłów wbiją ci nóż w plecy."Dewotce służebnica w czymciś
      przewiniła,właśnie natenczas kiedy pacierze kończyła.Mówiąc słowa-i odpuśc nam
      winy-biła bez litości.Uchowaj Panie Boże takiej pobożności".
      • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 22:00
        Amen.
    • bengal Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 22:01

Po swietach odbedzie sie referendum, prosze zainteresowanych, pojdzcie na to
      referendum, oddajcie glos. Pamietajcie, ze 'wyznawcow' Rydzyka jest cala masa
      i oni na pewno juz o swicie zaloza swe kapelusiki i popedza do urn.

naprawde? jakie? kiedy?i czy na pewno?
      bo przeciez premier mowil, ze w tej chwili kraj na pewno takiego referendum nie
      potrzebuje?!!!!
      • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 22:02
        Hm....Dzis w mediach powiedziano, ze glosowanie w tej sprawie odbedzie sie
        zaraz po swietach, choc szczegolow nie podano.
        • bengal Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 22:05
          Aaaa glosowanie...
          ale nie referendum- to poslowie beda glosowac

a juz mi swiatelko w tunelu zamigotalo ;((
      • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 22:05
        p.s. chyba w Wydarzeniach o tym powiedziano, ale reki nie dam sobie uciac.
        • bengal to nie referendum jednak: 28.03.07, 22:22
          "Losy zmiany konstytucji Sejm rozstrzygnie po świętach Wielkanocnych (12-13
          kwietnia). W tym tygodniu drugie czytanie."

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,4019378.html
          • jszhc Re: to nie referendum jednak: 29.03.07, 09:36
            Mnie tez sie tak wydawalo, ze to ma byc glosowanie w Sejmie, ale pewna osoba
            wprowadzila mnie w blad, ze ma byc juz referendum.
    • Gość: Julka Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:22
      Pomijając wszystko...
      Nie podoba mi się jedno zdanie "mam awersje do takich rodzin". Chodzi Ci o
      rodzię, w której rodzi sie szóste dziecko.
      Ja pochodzę z takiej rodziny. Z normalnej, katolickiej rodziny.
      Najmłodsza moja siostra, czyli to szóste dziecko, skończyła studia na Sorbonie.
      A kochamy się tak bardzo, że trudno to opisać. Wszystkim życzę takiej miłości
      rodzinnej.
      • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 29.03.07, 09:24
        Przykro mi jesli cie urazilam, ale tak to bywa z krotkich, dwuznacznych slow.
        Jesli jest normalna, porzadna rodzina, gdzie rodzice kochaja swe dzieci, dbaja
        o nie, pracuja itd., to nie mam nic przeciwko. Chodzi mi raczej o rodziny
        patologiczne, ze matka nie pracuje, nie ma czesto nawet podstawowego
        wyksztalcenia, ojciec wyglada jakby dzien w dzien pijal na siadanie bryniola, w
        wieku 30 lat zadne z nich zebow nie ma, od samego poczatku borykaja sie z
        problemami finansowymi....a potem w tv narzekaja, ze nie maja na jedzenie,
        mieszkaja w 2 pokojach, a maja biedacy nawet po 12 dzieci. Przykro mi, ale
        takich ludzi nie rozumie i nie jest mi ich zal (jedynie dzieci, ktore cierpia
        za glupote swych rodzicow). A przykladow nazwiskowych takich rodzin to moglabym
        ci podac conajmniej 3 (znam te rodziny).
    • xtrin Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 22:36
      Nie lubię napadania na "mohery" tyko ze względu na ich wiek i - nie ma co
      ukrywać - ograniczenie. Być może dlatego, że kilka takich "moherowych babć" znam
      i wiem, że bywają to osoby bardzo dobre, na swój sposób mądre i prawdziwie
      wierzące. Niestety - łatwo poddające się manipulacjom. Ale wina tutaj nie w tych
      naiwnych, a w tych co manipulują.
      Nie za bardzo też rozumiem dlaczego niby one nie mają mieć prawa do wyrażenia
      swojego poglądu. Demokracja polega na tym, że każdy ma głos, nawet jeżeli już
      wyników wyborów nie dożyje. Tym bardziej każdy ma prawo wypowiadać swoją opinię.
      I to czy dotyczy go ona osobiście też nie ma tutaj większego znaczenia. Zgadzam
      się, że powinno się bardzo uważać z oceną postępowania innych, szczególnie gdy
      samemu nie jest się w stanie do sytuacji odnieść. Ale opinia jest prawem każdego.

A dyktować innym co mają robić z własnym ciałem nie ma prawa nikt, ani młody ani
      stary, ani w wieku rozrodczym ani po nim.
      Najbardziej jednak drażni mnie przywoływanie argumentów religijnych. Niech
      przyjmą do akceptującej wiadomości, że nie każdy ich zabobony podziela, więc w
      dyskusji o prawach dotyczących wszystkich obywateli argumenty religijne nie mają
      najmniejszego znaczenia.
      • marysia_b Teza 28.03.07, 22:46
        xtrin napisała:

> A dyktować innym co mają robić z własnym ciałem nie ma prawa nikt, ani młody
        an
        > i
        > stary, ani w wieku rozrodczym ani po nim.

Jesli to cialo nie przeszkadza innemu cialu (i duszy, bo dusza idzie za
        cialem). Na przyklad: moim cialem trzesie dreszcz na wyczyny innych, obcych mi
        totalnie, kompletnie i jednoznacznie, cial. I czy ty sie przejmujesz dreszczem
        mego ciala? Nie!
        • xtrin Re: Teza 29.03.07, 11:49
          marysia_b napisała:
          > i duszy, bo dusza idzie za cialem

Dusza to już religijny zabobon. A i sama religia nie jest tak do końca pewna
          duszy płodu.
          • Gość: Ja57 Re: Teza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 11:54
            religia i zabobony to dwie sprzeczności :) Przynajmniej dla mnie.
          • marysia_b Re: Teza 29.03.07, 13:09
            xtrin napisała:

> Dusza to już religijny zabobon. A i sama religia nie jest tak do końca pewna
            > duszy płodu.

Kobieto! Wyrywasz dwa slowa z kontekstu i interpretujesz je na poziomie menela
            z Kamiennej.
            Wysil sie troche, skoncz juz o tych plodach; daj sobie troche poezji w zyciu,
            troche lekkosci istnienia, bytu, niebytu....:)
            Acha, jeszcze jedno - czytaj ze zrozumieniem - to naprawde nie jest az tak
            trudne!

• nessie-jp Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 28.03.07, 22:50
        > Nie lubię napadania na "mohery" tyko ze względu na ich wiek i - nie ma co
        > ukrywać - ograniczenie.

W przypadku 'moherów' kryterium wieku jest o tyle ważne, że w pewien sposób
        tłumaczy skostnienie umysłowe tych ludzi. Starsi ludzie często upierają się przy
        czymś i nie przyjmują do wiadomości żadnych argumentów po prostu dlatego, że nie
        umieją się już nauczyć niczego nowego. Brzmi to może bezlitośnie, ale niestety
        bywa prawdą.

Masz rację, że takimi ludźmi niezwykle łatwo jest manipulować. Jest nawet
        ustawa, która tego zabrania - ustawa skierowana przeciwko sektom. Niestety,
        trudno liczyć na to, że obecny rząd zamknie Rydzyka za sekciarstwo,
        manipulowanie ludźmi, wyłudzanie pieniędzy. Jest w każdym tego słowa znaczeniu
        nietykalny. Bolesne jest także to, że Watykan przygląda się temu i nie reaguje.
        Najwyraźniej sekciarska działalność Rydzyka jest w pełni akceptowana przez
        hierarchię kościoła rzymsko-katolickiego. Gdyby tak nie było, Rydzyk już dawno
        zostałby wykluczony z zakonu, tak jak to zrobiono ostatnio np. z betankami.

Wracając do tematu: ludzie starsi, skłonni uwierzyć swojemu mesjaszowi z radia,
        są równie niebezpieczni, co członkowie sekty Mansona. A przy tym nigdy nie
        zrozumieją już, że ich po prostu wykorzystano. Ich umysły już się nie zmienią,
        nadal będą się kurczowo trzymać prawd, które im przez radio wpojono.

Ten marsz życia kojarzy mi się makabrycznie z marszem zombie, pozbawionych
        własnej woli, już nie żywych, ale jeszcze nie umarłych, sterowanych przez
        szamana...
        • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 29.03.07, 09:35
          Wlasnie!
          Przeciez nikt nie generalizuje, ze wszyscy po 60-tce to 'podstarzale ulomne
          umysly', ja sie wypowiadam tylko o pewnej grupie starszych osob, ktore juz
          chyba nie maja wlasnej woli, wlasnych mysli....tylko cale poludnie siedza przy
          piecyku zasluchujac sie w bardziej politycznego, niz religijnego Rydzyka. Sa
          fanatyczni. Naiwnie daja sie zmanipulowac Rydzykowi i jego poplecznika. Co do
          hypokryzji, to juz gdzies tutaj wspomnialam o takich swietobliwych na starosc
          osobkach, ktore maja na sumieniu takie grzechy, ktore mnie sie jeszcze nie
          snily;p.
          Nawiazujac jeszcze do watku nauki. Sa starsze osoby z duza wiedza,
          doswiadczeniem i na tyle sprawne umyslowo, ze potrafia calemu spoleczenstwu
          jeszcze cos od siebie dac. Ale sa niestety w mniejszosci.
      • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 29.03.07, 09:26
        Demokracja to pojecie wzgledne, jak sprawiedliwosc i piekno:).
        • xtrin Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 29.03.07, 11:51
          jszhc napisała:
          > Demokracja to pojecie wzgledne, jak sprawiedliwosc i piekno:).

Czegoś trzymać się trzeba, inaczej pogrążymy się w dyskusjach na temat "czy
          cokolwiek istnieje". Demokracja jest jedną z tych podstaw przez większość
          przyjmowanych.
    • raveness1 Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 29.03.07, 11:44
      Fanatycy ktorzy przez cale zycie bali sie wlasnego cienia , mieliby na starosc
      nagle otworzyc oczy? W wieku lat 70-80? Zapomnijmy. To jest choroba i to
      beznadziejna w leczeniu.
      • Gość: jaija Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.03.07, 14:22
        Dziś odwiedziała nas leciwa już ciocia. Sama w życiu niejedno przeszła, raczej
        więcej złego, niż dobrego, ale twarda kobita z niej jest. Jednak dziś się
        żaliła na swojego syna, który, pokrótce mówiąc, ma pewne roszczenia finansowe
        względem niej. Ale nie o tym, choć można by długo, jako że synuś jest bardzo
        niesprawiedliwy (ona zaś, moim zdaniem, za dobra dla swoich dzieci), tylko o
        czymś innym. Jako, że jest dość bezpośrednia, powiedziała o tych, co
        demonstrowali "w obronie życia": "te stare baby nie pieprzą się już z chłopami,
        a chłopy w ogóle nie rodzą, a chcą decydować o tym, czy inne urodzą" - i to,
        moim zdaniem, było naprawdę trafne, choć brutalne ujęcie tematu.
        • Gość: :))) Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 15:07
          a nie wypadła jej czasem przy tym "moralizowaniu" sztuczna szczęka?
          Język taki podobny do języka tej Moherzycy z telewizji.
          • Gość: jaija Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.03.07, 15:36
            Jakie znowu moralizowanie? Moja ciotka nikogo nie moralizuje, tylko stwierdza
            fakty. O.
            I daruj sobie te złośliwości. Akurat ona moherem nie jest i nigdy nie była.
            Podziwiam tę kobietę i mam nadzieję, że kiedyś namówię ją na wspomnienia z
            wojny i po, kiedy to spotkał ją koszmar bycia żoną AK-owca, którego zabito.
          • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 29.03.07, 16:41
            Nie kazdy musi potrafic sie "pieknie" wypowiadac, a wiele osob w warunkach
            rodzinnych, w gronie bliskich znajomych tym bardziej nie zaprzata sobie glowy
            kwiecistym jezykiem, tylko traktuje sprawy 'po imieniu'. Tak czy siak pewna
            logika w tej wypowiedzi jest. Bo o mlodych, w wieku rozrodzczym chca
            najbartdziej decydowac ci, ktorzy maja wiekszosc zycia za soba i im nikt nie
            mowil w mlodosci, czy maja rodzic, kiedy i gdzie i faceci, ktorzy nie maja
            pojecia o porodach, aborcjach i emocjach, jakie przezywa wtedy kobieta (a
            zachowuja sie jakby Junior, to nie byl tylko film).
            • Gość: :))) Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 16:43
              Rośnie następny moherek. Swój swojego pozna.
              • Gość: jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 17:45
                No nie wiem czy bedzie ze mnie moherek, bo nie znosze czapek;p, nie dalabym
                nigdy nikomu saba rzadzic i swoimi myslami (a mozgiem wsrod moherkow jest
                Rydzyk i tylko on). Poza tym mam gdzies, co jakas kobieta robi ze swoim cialem
                i zyciem, a nawet jesli wykaze zainteresowanie, to jedynie poplotkuje z
                najblizsza moherowa przjaciolka o tej 'niewychowanej' mlodziezy;p. Na koniec,
                nie wyobrazam sobie, by kazac np. mojej corce w przyszlosci rodzic z powodu
                swoich prywatnych pobudek dziecko, zwlaszcza gdyby jej grozilo
                niebezpieczenstwo. Ja moge powiedziec co o tym mysle, ale nie uzyje 'kajdanek'.
                Zreszta moje stanowisko jest tutaj chyba jasne i jestem wobec tego ostatnia
                osoba, ktora namawialaby wlasna corke 'do smierci', bo ....Rydzyk
                powiedzial;p.
    • Gość: ant Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.07, 23:47
      zgadzam sie to najgorszy typ !!!
      • jszhc Re: Hipokryci i fanatycy- najgorszy typ czlowieka 30.03.07, 11:12
        ....i w sumie tchorze tez....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka