Dodaj do ulubionych

zło tego świata a Bóg

06.04.07, 20:21
Lubie oglądać na tvn program W11, Detektywi. Kiedy wczoraj ogladalam kolejny
odcinek, byłam jak zwykle poruszona nieszczęsciem ludzi,ktorych spotkałO
nieszczescie, ich rodziców. I tak pomyslałam sobie niesmialo, dlaczego dobry
przeciez Bóg, dopuszcza takie zło na swiecie, tyle przelanej krwi niewinnych,
tylu złych ludzi chodzi po swiecie....
I druga mysl. Bog chciał aby mu składano krwawe ofiary.Wiec czy aby napewno
ten Bog jest taki dobry? Lubi, aby przelewano krew? Od poczatku istnienia
swiata gdzies tam, komus tam, ktos przelewa krew:(((
dodam, ze jestem osobą wierzaca.
Obserwuj wątek
    • jszhc Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 20:27
      Bog wystawia was na cierpliwosc i wnagradza tych, ktorzy mimo wszystkich
      przeciwnosci sa 'czysci srecem', a jego milosierdzie, to nic innego, jak nie
      wtracnie sie do 'wasni malzenskich'.
      • pocoo Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 20:33
        Jeżeli bogatemu ateiście szczęście sprzyja we wszystkim tz że szatan mu
        pomaga.Chyba wiem z kim mam trzymac.
        • Gość: jszhc Re: zło tego świata a Bóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 13:17
          Tylko uwazaj, bo zgodnie z konwencja amerykanskich filmow, to Szatan sie
          niechybnie zglosi....po twe zycie, po twa duszeeee.....;p
    • 3promile Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 20:31
      Dobry Bóg? Polecam lekturę Ockhama.
      • pocoo Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 21:03
        Wystarczy biblijny przykład Hioba.Wszechwiedzący Bóg był pewien,że Hiob jest i
        pozostanie mu wierny ale założył się z szatanem, jak o pół litra, i pozwolił mu
        na tak potworne znęcanie się nad Hiobem.O matuchno!
    • asidoo Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 21:09
      A ja uważam, że ludzie są za głupi, żeby cokolwiek mówić o Bogu. Jeśli ktoś ma
      do Niego szacunek, nawet nie miłość a tylko szacunek, nie wini Boga za nic i o
      nic. Nie myśli o Bogu źle... nie zadaje głupich pytań... Itd.
    • asidoo Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 21:11
      Dodam więcej - Jeśli ktoś wierzy w doskonałość Boga, rozumie też, że ma na tyle
      mętny umysł, że do tej doskonałości nigdy nawet się nie zbliży.
      • pocoo Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 21:53
        asidoo napisała:

> Dodam więcej - Jeśli ktoś wierzy w doskonałość Boga, rozumie też, że ma na
        tyle
        > mętny umysł, że do tej doskonałości nigdy nawet się nie zbliży.
        Módl się do Boga aby cię oświecił na tyle,żeby na brak argumentow nie
        odpowiadać epitetami.
        • asidoo Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 21:58
          Epitet to przymiotnik określający rzeczownik. Nie znajduję w moich słowach
          epitetów poza 'mętny umysł'. Zatem nie rozumiem, co chcesz do mnie powiedzieć
          pocoo. No chyba, że to nie było do mnie...
          • asidoo Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 21:59
            'Głupie pytania' to jeszcze był epitet, ale nikogo tymi dwoma epitetami nie
            mogłam obrazić.
      • 3promile Re: zło tego świata a Bóg 06.04.07, 22:14
        asidoo napisała:

> Dodam więcej - Jeśli ktoś wierzy w doskonałość Boga, rozumie też, że ma na tyle
        > mętny umysł, że do tej doskonałości nigdy nawet się nie zbliży.

Rewelacja! W jednym zdaniu bezrefleksyjnie splecione "wierzy" i "umysł". I do
        tego jakże adekwatna sygnaturka...

Bełkot.
        • asidoo Re: zło tego świata a Bóg 07.04.07, 06:18
          #promile we krwi to pewny bełkot :D
          • 3promile Re: zło tego świata a Bóg 07.04.07, 07:51
            Bardzo rzeczowy argument.
    • Gość: kix Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudacznikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 21:11
      Stworzyć świat, którego egzystencja opiera się na zabijaniu (łańcuch pokarmowy), i którego istotą jest cierpienie i ból....... trzeba być wyjątkową niedojdą. Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym okrutnikiem, czerpiącym przyjemność z obserwowania krzywdy. Tak więc jedynie niedorzecznością mogą być twierdzenia o jego wszechmocy i sprawiedliwości.
      • asidoo Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni 06.04.07, 21:16
        Kix. Stwórz lepszy świat i pokaż efekty swojej pracy.
        • salimis Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni 06.04.07, 21:41
          Kto się przyczynia do zanieczyszczenia środowiska,do powstania dziury
          ozonowej.Kto się przyczynia do wielu wojen i bierze w nich udział.Kto
          nieudacznie rządzi że żyje się coraz gorzej zamiast lepiej.Kto...można by
          wymieniać wiele problemów ale na pewno ich sprawcą nie jest Bóg. To CZŁOWIEK
          który uważa się za mądrzejszego od Boga lecz jego czyny temu zaprzeczaja.
          • Gość: kix Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 21:49
            Gdyby bóg był wszechmogący, stworzyłby taki model świata, w którym wolna wola człowieka nie obarczona byłaby ciężarem krzywdy i cierpienia. Jak widać, nie potrafił. Nie jest więc wszechmocny. A jeśli nawet potrafił, a nie zrobił tego, to nakazuje przypuszczać iż ma sadystyczny charakter godząc się na taką formę trwania życia, która opiera się na bólu, cierpieniu, krzywdzie i śmierci.
            • Gość: jaija Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.04.07, 01:35
              Ja chciałabym tylko zauważyć, że to człowiek sam zdecydował o własnym losie.
              Bóg dał mu wybór - albo "rajskie ciepełko", z dala od wszelkiego zła, albo
              świadomość tego, co się dzieje, świadomość dobra i zła, a w związku z tym -
              również cierpienie i nędza. Za zło nie odpowiada Bóg, tylko szatan, a ludzie
              chętnie go słuchają. Człowiek wybrał i ma, co chciał. A Bóg i tak wykazał się
              ogromnym szacunkiem (tak! szacunkiem) w stosunku do cżłowieka, że pozwolił mu
              wybrać.
              • 3promile Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni 07.04.07, 07:52
                Ty nie "zauważasz", tylko sorry - klepiesz infantylną regułkę wyuczoną na
                katechezie.
              • Gość: kix Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 14:54
                >Ja chciałabym tylko zauważyć, że to człowiek sam zdecydował o własnym losie.
                >Bóg dał mu wybór - albo "rajskie ciepełko", z dala od wszelkiego zła, albo
                >świadomość tego, co się dzieje, świadomość dobra i zła, a w związku z tym -
                >również cierpienie i nędza.

Jesteś Świadkiej Jehowy, że dosłownie traktujesz biblijne przekazy? Jaki raj? Gdzie on jest (geograficznie)? Jakie ciepełko? Otrząśnij się.

>Za zło nie odpowiada Bóg, tylko szatan, a ludzie
                >chętnie go słuchają. Człowiek wybrał i ma, co chciał. A Bóg i tak wykazał się
                >ogromnym szacunkiem (tak! szacunkiem) w stosunku do cżłowieka, że pozwolił mu
                >wybrać.

No prawdziwy łaskawca ))) Pozwolił człowiekowi wybrać zło )))
                Dupa nie bóg.
              • Gość: jej Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.aster.pl 07.04.07, 15:17
                Gość portalu: jaija napisał(a):

> Ja chciałabym tylko zauważyć, że to człowiek sam zdecydował o własnym losie.
                > Bóg dał mu wybór - albo "rajskie ciepełko", z dala od wszelkiego zła, albo
                > świadomość tego, co się dzieje, świadomość dobra i zła, a w związku z tym -
                > również cierpienie i nędza. Za zło nie odpowiada Bóg, tylko szatan, a ludzie
                > chętnie go słuchają. Człowiek wybrał i ma, co chciał. A Bóg i tak wykazał się
                > ogromnym szacunkiem (tak! szacunkiem) w stosunku do cżłowieka, że pozwolił mu
                > wybrać.
                Niestety mnie Bóg nie pytał, czy wolę "rajskie ciepełko". Zastosował
                odpowiedzialność zbiorową. Muszę więc cierpieć, męczyć się i w końcu umrzeć, bo
                jakiś facet, którego nawet nie znam (Adam) z blondynką (Ewą) mieli kaprys być
                krnąbrnymi. I to ma być sprawiedliwe? ;-)
                • Gość: kix Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 17:31
                  >bo
                  >jakiś facet, którego nawet nie znam (Adam) z blondynką (Ewą) mieli kaprys być
                  >krnąbrnymi. I to ma być sprawiedliwe? ;-)

Winno być: z Murzynką (Ewą) :)))))))) - tak bowiem wskazuje archeologia.
                  • tingavinga Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni 07.04.07, 18:35
                    Skoro Ewa jak wskazuja badania była murzynka, w kosciolach powinny wisiec czarne
                    Madonny.
                  • Gość: jej Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.aster.pl 07.04.07, 19:12
                    Gość portalu: kix napisał(a):

> Winno być: z Murzynką (Ewą) :)))))))) - tak bowiem wskazuje archeologia.
                    "Blondynka" w sensie mentalnym. Bo trzeba być nieźle stukniętą, żeby wybrać
                    jabłko zamiast raju. Całkiem możliwe, że oboje z Adamem - nieudacznikiem byli
                    Murzynami.
                • Gość: jaija Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.04.07, 19:48
                  Przede wszystkim: nie jestem żadnym świadkiem Jehowy, nie jestem praktykującą
                  katoliczką, a odpowiadam tak, jak sama rozumiem, czy wierzę.
                  A Adam i Ewa to nie konkretnie Adam i Ewa, tylko symboliczne przedstawienie
                  rodzaju męskiego i żeńskiego - to taka mała uwaga do wszystkich
                  świetnych "interpretatorów" Biblii od blondynek.
                  A poza tym - nie wiem, co się stało kiedyś. Wiem, że dano nam wybór. Tego
                  wyboru dokonujemy codziennie - czynimy też zło. Tak to rozumiem. Ale mamy też
                  wybór czynienia dobra.
                  Wesołych Świąt.
                  • Gość: jej Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.aster.pl 08.04.07, 15:02
                    Gość portalu: jaija napisał(a):
                    > A Adam i Ewa to nie konkretnie Adam i Ewa, tylko symboliczne przedstawienie
                    > rodzaju męskiego i żeńskiego - to taka mała uwaga do wszystkich
                    > świetnych "interpretatorów" Biblii od blondynek.
                    Masz na to jakieś dowody? Czy tylko nasłuchałaś się "jedynie słusznej"
                    interpretacji Biblii? Symboliczne odczytywanie jest jakimś ratunkiem, bo
                    inaczej strasznie kłują w oczy rozmaite nieścisłości tej księgi. Ale ponieważ
                    Biblia nie musi być dla mnie doskonała, to mogę sobie pozwolić na czytanie jej
                    dosłownie. I nic nikomu do tego, zwłaszcza tobie. Nie wtrącam się do twojej
                    interpretacji, a ty nie oceniaj mojej.
                    > A poza tym - nie wiem, co się stało kiedyś. Wiem, że dano nam wybór. Tego
                    > wyboru dokonujemy codziennie - czynimy też zło. Tak to rozumiem. Ale mamy też
                    > wybór czynienia dobra.
                    Nie, nie dano nam wyboru. Cierpią wszyscy, również ci, którzy nie czynią zła, a
                    nawet ci, którzy usilnie czynią dobro. Każdy też, bez względu na jakość swojego
                    życia, musi umrzeć. Ciągle więc płacimy za cudzy (Adama i Ewy) błąd.

• Gość: kix Re: Jeśli bóg jest, to jest wyjątkowym nieudaczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 21:46
          >Kix. Stwórz lepszy świat i pokaż efekty swojej pracy.

Propozycja tak absurdalna jak niedorzeczna. Świat się stworzył sam, wyewoluował. Taka jest jego natura. Przypisywanie tej roli jakiemuś bóstwu i jednoczesne gloryfikowanie go w nadziei iż upowszechni się wiara w doskonałość stwórcy jest daleko posuniętą naiwnością. Choć..... po części się udało. Nic bowiem tak łatwo się nie sprzedaje jak nadzieja. Lecz nie wszyscy naiwnością są obdarzeni.
          • pocoo Re: Jeśli bóg jest... 07.04.07, 00:57
            W Biblii są przykłady,że Bóg karał Izraelitów śmiercią za
            nieposłuszeństwo.Szatana oszczędził ,żeby bylo na kogo zwalić winę za wszelkie
            zło .Aby zbawić ludzi ,Bóg skazał na śmierć swojego syna.Każdy człowiek
            odpowiada za swoje czyny i od ludzi zależy czy będą zbawieni.Kto to wymyślił?
            • polala Re: Jeśli bóg jest... 07.04.07, 12:05
              wszystko co stworzył Bóg było "dobre",nie było przemocy, zabijania, to ludzie
              sami dokonali wyboru - zgrzeszyli, przez co konsekwencje ich czynu widzimy do
              dzisiaj,przez swój wybór ludzie sami poddali sie szatanowi (który robi z nimi co
              chce), który zaczął panować nad światem,ludzie sami dokonują wyboru, każdy sam
              odpowiada za własne czyny, najprościej jest zwalać na kogoś innego np.Boga, to
              ludzki egoizm ,chęć władzy doprowadza do cierpienia innych nie Bóg,
              Jezus sam dokonał wyboru,wybrał śmierć na krzyżu, aby zmyć nasze grzechy, tak
              naprawdę każdy z nas powinien tam wisieć i zasłużyć na śmierć za swoje winy ,
              ale On zrobił to dla nas z miłości,
              dlaczego nazywa sie Jezusa Barankiem? bo tak jak w starym przymierzu krew kozłów
              i baranków była przelewana aby zmyć grzechy ludu,tak krew Jezusa została również
              przelana za grzechy, wszystko odbyło się z godnie z prawem
              starotestamentowym,Jezus wypełnił prawo i zbawił ludzi,raz na zawsze

pozdrawiam i życzę głębokich przemyśleń podczas tej Wielkanocy:)
              • 3promile Re: Jeśli bóg jest... 07.04.07, 12:09
                > wszystko co stworzył Bóg było "dobre"

Jasne! Przecież to ludzie wybrali wulkany, tsunami, złoża uranu, dżumę, cholerę
                i od cholery innych rzeczy ;)
              • Gość: ania Polala IP: *.net.autocom.pl 07.04.07, 12:37
                Napisałaś: "wszystko co stworzył Bóg było "dobre",nie było przemocy, zabijania"

Proszę Cię podaj mi przybliżony czas kiedy tak było, jak się czyta opinie
                niektórych osób na forum naprawdę można zacząć wątpić w teorię ewolucji
                człowieka i świata.
                • polala Re: Polala 07.04.07, 22:40
                  poczytaj se trochę Biblię,wg Niej to było między stworzeniem świata a
                  zgrzeszeniem Adama i Ewy, wszystkie nieszczęścia zdarzyły się potem,zresztą
                  każdy ma wolny wybór i każdy wybiera w co chce wierzyć lub nie
              • pocoo Re: Jeśli bóg jest... 07.04.07, 16:49
                polala napisała:

> wszystko co stworzył Bóg było "dobre",
                > I ANIOŁKI STWORZYŁ,TYLKO JEDEN MU SIĘ ZBUNTOWAŁ I NAMÓWIŁ INNYCH.
                > Jezus sam dokonał wyboru,wybrał śmierć na krzyżu, aby zmyć nasze grzechy, tak
                > naprawdę każdy z nas powinien tam wisieć i zasłużyć na śmierć za swoje winy
                Wszyscy jesteśmy łotrami?Poczytaj dokładnie ewangelię.Jezus się bał i wcale nie
                chciał umierać, to Bóg skazał go na śmierć za cudze grzechy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka