Dodaj do ulubionych

Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie

IP: *.otvk.olawa.pl 15.05.03, 21:44
Wczoraj KRRiT zdjela reklame Simplusa wlasnie taka (szczegóły na
www.religie.pf.pl lub na
www.kosciol.pl/content/article/20030515174033116.htm). Co myślicie o
wykorzystywaniu takich motywow w reklamach? Przyzwyczailismy sie
juz do bozonarodzeniowych i wielkanocnych... ostatnio pojawil sie motyw
spowiedzi, a teraz ta komunia...
Obserwuj wątek
    • Gość: tempus Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 02:18
      Gość portalu: Matylda R. napisał(a):

> Wczoraj KRRiT zdjela reklame Simplusa wlasnie taka (szczegóły na
      > www.religie.pf.pl lub na
      > www.kosciol.pl/content/article/20030515174033116.htm). Co myślicie o
      > wykorzystywaniu takich motywow w reklamach? Przyzwyczailismy sie
      > juz do bozonarodzeniowych i wielkanocnych... ostatnio pojawil sie motyw
      > spowiedzi, a teraz ta komunia...

A co można myśleć? Pieniądze nie śmierdzą...
    • Gość: Jo Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: 193.128.25.* 16.05.03, 10:47
      Mnie się ta reklama nie podobała. Ale zastanawiam się, czy w takim razie nie
      należy skasować także reklamy ze spowiedzią (to "Żałuj synu... żałuj!!" chyba
      bardziej może obrażać czyjekolwiek uczucia?) albo te bożonarodzeniowe?
      • Gość: Matylda R. Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: *.otvk.olawa.pl 16.05.03, 13:45
        tu byla roznica - ta reklama byla do dzieci kierowana
        • Gość: Jo Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: 193.128.25.* 16.05.03, 14:08
          Gość portalu: Matylda R. napisał(a):

> tu byla roznica - ta reklama byla do dzieci kierowana

Tak, ale KRRiT argumentuje, że ta reklama obraża uczucia itd. Ja myślę, że
          jeżeli ktoś jest swiadom obrażania jego uczuć, to raczej dorosly aniżeli
          dziecko...
          • Gość: Matylda R. Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: *.otvk.olawa.pl 16.05.03, 14:57
            bo obraza uczucia doroslych, ktorzy po reklamie sa nagabywani o komorki przez
            dzieci
            • Gość: Zuzia Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: 217.153.5.* 16.05.03, 19:19
              W pierwszwej chwili rozśmieszyła ,ale po chwili zastanowienia przeraziła.
              I wcale nie chodzi o uczucia religijne ,ale to że znów dzieciakom mąci się w
              głowach.
    • Gość: karawan I bardzo dobrze. Beda dzieci zdrowsze. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 23:24
      Dlaczego w polskiej prasie W OGOLE nie ma artykulow na temat
      szkodliwosci dla zdrowia ( dzieci przede wszystkiem )
      telefonow komorkowych ?

Zapewniam Was, gdybyscie znali szczegoly,
      nikt z Was nie kupilby swojemu dziecku tego
      urzadzenia. Czy zdajecie sobie sprawe
      z powagi tego problemu ?

Te informacje sa swiadomie eliminowane z prasy
      i nie przez cenzure, a przez redakcje,
      ktore robia kase na reklamach.
      Podobnie operatorzy i wytworcy
      pilnuja swoich interesow.

• Gość: karawa Re: I bardzo dobrze. Beda dzieci zdrowsze. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 23:30
        A tu zdziebko prawdy:

www.telenetforum.pl/arch/2001/06072001/a18060701.html
    • bluetab70 Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie 17.05.03, 00:51
      Jakie społeczeństwo, takie reklamy...

Biorąc pod uwagę postępującą komercjalizację wszystkiego, w tym sakramentów (
      zwróćie uwagę chociażby na chrzcielno-komunijne posty na tym i innych forach;
      licytację: jaki prezent, ile kasy itd, itp.), reklama mnie nie dziwi. Juz
      raczej dziwią mnie głosy oburzenia, oskarżanie o "obrazę uczuć religijnych" :
      założę się, że ci co krzyczą najgłośniej, z taką sama energią biorą udział w
      tym targowisku próżności... Ciekawe, że prezenty za 1000 zł nie obrażają ich
      uczuć religijnych - a przeciez podobno chodzi o przeżycie duchowe, związane z
      przystąpieniem do sakramentu...
      Złoty cielec górą. Znak czasów??
      • Gość: camel Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: *.dip.t-dialin.net 17.05.03, 13:08
        bluetab70 napisała:

> Jakie społeczeństwo, takie reklamy...
        >
        > Biorąc pod uwagę postępującą komercjalizację wszystkiego, w tym sakramentów (
        > zwróćie uwagę chociażby na chrzcielno-komunijne posty na tym i innych forach;
        > licytację: jaki prezent, ile kasy itd, itp.), reklama mnie nie dziwi. Juz
        > raczej dziwią mnie głosy oburzenia, oskarżanie o "obrazę uczuć religijnych" :
        > założę się, że ci co krzyczą najgłośniej, z taką sama energią biorą udział w
        > tym targowisku próżności... Ciekawe, że prezenty za 1000 zł nie obrażają ich
        > uczuć religijnych - a przeciez podobno chodzi o przeżycie duchowe, związane z
        > przystąpieniem do sakramentu...
        > Złoty cielec górą. Znak czasów??

eee tam.. wchodzimy do EU, tu nawet 5-latki maja komorki. a swoja droga, to
        piekna reklama (od strony marketingowej). w niemczech, zezeli 12-13 latek nie
        ma komorki, to sie z niego koledzy smieja. tak tak, dzieci sa okrutne... i
        marketing tez.

camel
        • bluetab70 Re: Pierwsza ko... mórka? - do Camel 17.05.03, 13:38
          nie zrozumielismy się:
          mnie ta reklama nie oburza, wręcz rozbawiła mnie, gdy pierwszy raz usłyszałam
          ją w radio.
          Zastanawia mnie natomiast hipokryzja tych oburzonych: z jednej strony krzyczą,
          że obraża ona ich uczucia religijne, z drugiej sami są częścią tego owczego
          pędu do dawania z okazji komunii coraz to droższych prezentów; mają za złe
          mediom, że komercjalizują sakrament, a jednocześnie sami się walnie
          przyczyniają do tej komercjalizacji: te wystawne przyjęcia, prawie jak wesela,
          prezenty z gatunku "zastaw się a postaw się" itd., jak słyszę od znajomych,
          historie nt wydatków, postawy roszczeniowej księży, wzbudzanie takiej samej
          postawy u dzieci przystepujących do komunii- zaczynam się zastanawiać, czy w
          tym wszystkim wogóle jest miejsce na religię?

Dodam, że sama jestem niewierząca, więc szczęśliwie ani mnie, ani mojego
          dziecka to nie dotyczy.
          • Gość: camel Re: Pierwsza ko... mórka? - do Camel IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.03, 13:54
            bluetab70 napisała:

> nie zrozumielismy się:
            > mnie ta reklama nie oburza, wręcz rozbawiła mnie, gdy pierwszy raz usłyszałam
            > ją w radio.
            > Zastanawia mnie natomiast hipokryzja tych oburzonych: z jednej strony
            krzyczą,
            > że obraża ona ich uczucia religijne, z drugiej sami są częścią tego owczego
            > pędu do dawania z okazji komunii coraz to droższych prezentów; mają za złe
            > mediom, że komercjalizują sakrament, a jednocześnie sami się walnie
            > przyczyniają do tej komercjalizacji: te wystawne przyjęcia, prawie jak
            wesela,
            > prezenty z gatunku "zastaw się a postaw się" itd., jak słyszę od znajomych,
            > historie nt wydatków, postawy roszczeniowej księży, wzbudzanie takiej samej
            > postawy u dzieci przystepujących do komunii- zaczynam się zastanawiać, czy w
            > tym wszystkim wogóle jest miejsce na religię?
            >
            > Dodam, że sama jestem niewierząca, więc szczęśliwie ani mnie, ani mojego
            > dziecka to nie dotyczy.

alez ja zrozumielem o co chodzi...
            mnie to smieszy, w zasadzie juz mnie nic nie zdziwi. w niemczech dzieci to
            bardzo dochodowy interes. niby reklamy skreowane sa nie bezposrednio do dzieci,
            ale to one kupuja najwiecej slodyczy, zabawek, ciuchow itd. dziecko to
            wspanialy odbiora.

camel
    • Gość: dżasti Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 14:19
      ta reklama świetnie pasuje do komerchy tego święta, i nie tylko tego.
      zaczyna sie juz od "swiadomego" przystapienia do chrztu niemowlaka

reklama to kpina z kpiny, ot co!
      • Gość: tempus Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.03, 14:33
        Jest to przejaw komercjalizacji katolickich obrzędów. Ale bardzo skromny (155
        PLN) w porównaniu do zakupu rowerów i komputerów. :)
    • majaa Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie 20.05.03, 14:48
      To już zaczyna się robić wariactwo - już nie wiedzą, komu wcisnąć te komórki!
      I to nawet nie chodzi o to, czy na komunię, czy na urodziny, ale w ogóle PO
      CO??? Znam mnóstwo rzeczy bardziej przydatnych 8-latkowi niż komórka.
      Wbrew pozorom na dłuższą metę to dosyć kosztowny prezent, bo przecież rachunki
      same się nie zapłacą.
      • camel_3d Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie 20.05.03, 15:25
        majaa napisała:

> To już zaczyna się robić wariactwo - już nie wiedzą, komu wcisnąć te komórki!
        > I to nawet nie chodzi o to, czy na komunię, czy na urodziny, ale w ogóle PO
        > CO??? Znam mnóstwo rzeczy bardziej przydatnych 8-latkowi niż komórka.
        > Wbrew pozorom na dłuższą metę to dosyć kosztowny prezent, bo przecież
        rachunki
        > same się nie zapłacą.

zawsze mozna kupic komorke na karte. dzieciek dostaje 25 pLN na 3 miesiace i
        juz za mlodu uczy sie oszczedzac. jak wygada za 2 tygodnie to na 2 miesiace ma
        komorke z glowy:))

camel
    • wiedzma_ple_ple Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie 23.05.03, 12:45
      Nie zdziwię się jak nastepna reklama będzie przedstawiać Mędrca z długą brodą
      siedzącego na chmurze z komórką przy uchu i hasło "Powiedź Bogu "Tak Tak!"

Nie uważacie że super reklama w dobie komunii czy chrzcin?.... ;)))

(CopyWright: Wiedźma Ple Ple ;))))) )
      • Gość: Maryla Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 23.05.03, 14:36
        Hmmm...obraza? A za co tu sie obrazać? To nawet nie jest religia , to
        kolejna okazja na dobrą sprzedaż.Wiadomo czemu słuza reklamy:-) wiec nie
        rozumiem oburzenia.Jeśli dziecko wie po co "idzie" do pierwszej komunii to
        nie czeka na wielkie prezenty,a jesli nie ,to kojarzy mu sie to z
        prezentami. To dlaczego nie moze ty byc komórka?ha nowy pomysł na prezent,
        jedna ciocia kupi rower, druga pierscionek a wujaszek komóreczke.:-))))))
        i juz dziecina pamieta ze miała komunie:-))))))).
        MOze warto zastanowic sie nad sobą? Czy to nie my, kupując te wszystkie
        prezenty "na komunię" nakrecamy handlowców?:-))))) a jak wiadomo KLIENT
        NASZ PAN
        Pozdrawiam
        • Gość: tempus Re: Pierwsza ko... mórka? - religia w reklamie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 16:22
          Gość portalu: Maryla napisał(a):

> Hmmm...obraza? A za co tu sie obrazać? To nawet nie jest religia ,
          to
          > kolejna okazja na dobrą sprzedaż.Wiadomo czemu słuza reklamy:-) wiec
          nie
          >
          > rozumiem oburzenia.Jeśli dziecko wie po co "idzie" do pierwszej komunii
          to
          >
          > nie czeka na wielkie prezenty,a jesli nie ,to kojarzy mu sie to z
          > prezentami. To dlaczego nie moze ty byc komórka?ha nowy pomysł na
          prezent,
          >
          > jedna ciocia kupi rower, druga pierscionek a wujaszek komóreczke.:-
          ))))))
          > i juz dziecina pamieta ze miała komunie:-))))))).
          > MOze warto zastanowic sie nad sobą? Czy to nie my, kupując te wszystkie
          > prezenty "na komunię" nakrecamy handlowców?:-))))) a jak wiadomo
          KLIENT
          > NASZ PAN
          > Pozdrawiam

I o to właśnie chodzi! Nie spotkałem jeszcze Katolika który by przeżywał I
          komunię religijnie. Tylko forsa i prezenty. Po co udawać oburzenie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka