v.prl.pisiorow 11.04.07, 13:02 mapsofwar.com/ind/history-of-religion.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paskudek1 Re: historia religii w 90 sekund :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:08 nie wiem czy to ma podkład dżwiekowy, bo u mnie i tak głośników nie ma, ale sam filmik i bez dźwięku ciekawy i dość pouczający. Może ci piewcy "chrześcijańskich korzeni" Europy a może i Świata mogliby coś z tego zrozumieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 14:42 Nie wiem czemu to ma nazwe maps of war.. :P Ciekawe co mieliby zrozumiec z tej animacji.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paskudek1 Re: historia religii w 90 sekund :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:03 może to, ze historia religii i wiary w bóstwa ma na Świecie, w tym w Europie troche dłuższą readycję niż chrześcijaństwo? Iże troche pokory jeszcze nikomu nie zaszkodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:04 Nazywasz europe przed chrzescijanstwem wstepem do dzisiejszej europy? Genialne! Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 11.04.07, 18:00 troche_inny napisał: > Nazywasz europe przed chrzescijanstwem wstepem do dzisiejszej europy? Genialne! Tej przedchrześcijańskiej Europie zawdzięczamy filozofię, politykę, matematykę, poetykę, szereg gatunków literackich, teatr, ideę republiki, demokracji i parlamentaryzmu, beton, drogi, mosty, prawo, retorykę, kanony estetyczne, piętę Achillesa, męki Tantala, lampę Diogenesa, legendę Aleksandra Wielkiego, Nike z Samotraki, Koloseum, Partenon na Akropolu, Igrzyska Olimpijskie i konkurencje sportowe, Noc Świętojańską... Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: 11.04.07, 18:16 O tak Grecji zawdzieczamy wiele.. a co zawdzieczamy calej reszcie europy? Poniewaz jeden kraj to za malo A.Wielki pomijajac rozpowszechnienie kultury i dziel greckich niewiele wniosl.. ( tak tak wojny, strateg etc).. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczy ogon Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 23:10 troche_inny napisał: > O tak Grecji zawdzieczamy wiele.. Wynalezienie betonu i prawo są raczej rzymskiej proweniencji. Noc Świętojańska też mi się zresztą mało z Grecją kojarzy :> Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: 11.04.07, 23:15 Nie napisalem, ze wszystko :P Z drugiej strony czy Rzym powstalby bez Grecji? Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 14:46 E tam.Jezus i apostołowie byli katolikami a całe chrześcijaństwo to katolicyzm.Tylko katolicyzm i basta.Daltoniści religijni i tak kolorów na tej mapie nie zobaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 14:48 Bo autor celowo nie rozroznil odcieni tego niebieskiego koloru :) Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:10 Trochę jestem niespokojna, bo mój sasiad widział tylko kolor niebieski. Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:16 Mial widziec tylko niebieski.. Pamietaj, ze umysl wyzbyty z watpliwosci to posluszny umysl :) Odpowiedz Link Zgłoś
pocoo Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:20 Sąsiad był daltonistą i widział wszystko na niebiesko. Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 11.04.07, 17:43 Tylko dlaczego od mniej więcej X wieku film pokazuje chrześcijańską Litwę (chrzest 1385) i Prusy, a pogańską Ruś (chrzest 988)? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: 11.04.07, 17:55 Pominięto też państwo Chazarów, z którego wywodzi się 90% współczesnych Żydów :) (aszkenazyjczycy) Odpowiedz Link Zgłoś
troche_inny Re: 11.04.07, 18:01 Przeciez dobrze wiesz, ze autor gdyby tylko umial to zmienilby slowo chrzescijanstwo na katolicyzm.. wiec te drobne niescislosci i tak nie maja wplywu na calosc.. Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 11.04.07, 18:03 troche_inny napisał: > Czepiasz sie nieistotnych szczegolow :P Istotą tych map jest zasięg w danym momencie danej religii - wskazałem istotne fałszerstwa, widoczne gołym okiem na całościowej mapie świata, a więc dotyczące znacznych obszarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jszhc Re: historia religii w 90 sekund :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 18:25 Jak widac Chrzescijanie mieli bardziej zagorzalych 'kaznodzieji';) Odpowiedz Link Zgłoś
pyorunochron Fajne! :-) 12.04.07, 01:02 v.prl.pisiorow napisała: > > mapsofwar.com/ind/history-of-religion.html Odpowiedz Link Zgłoś