Dodaj do ulubionych

historia religii w 90 sekund :))

11.04.07, 13:02

mapsofwar.com/ind/history-of-religion.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Paskudek1 Re: historia religii w 90 sekund :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 14:08
      nie wiem czy to ma podkład dżwiekowy, bo u mnie i tak głośników nie ma, ale sam filmik i bez dźwięku ciekawy i dość pouczający. Może ci piewcy "chrześcijańskich korzeni" Europy a może i Świata mogliby coś z tego zrozumieć:)
      • troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 14:42
        Nie wiem czemu to ma nazwe maps of war.. :P Ciekawe co mieliby zrozumiec z tej
        animacji..
        • Gość: Paskudek1 Re: historia religii w 90 sekund :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:03
          może to, ze historia religii i wiary w bóstwa ma na Świecie, w tym w Europie troche dłuższą readycję niż chrześcijaństwo? Iże troche pokory jeszcze nikomu nie zaszkodziło?
          • troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:04
            Nazywasz europe przed chrzescijanstwem wstepem do dzisiejszej europy? Genialne!
            • alexanderson Re: 11.04.07, 18:00
              troche_inny napisał:
              > Nazywasz europe przed chrzescijanstwem wstepem do dzisiejszej europy?
              Genialne!

Tej przedchrześcijańskiej Europie zawdzięczamy filozofię, politykę, matematykę,
              poetykę, szereg gatunków literackich, teatr, ideę republiki, demokracji i
              parlamentaryzmu, beton, drogi, mosty, prawo, retorykę, kanony estetyczne, piętę
              Achillesa, męki Tantala, lampę Diogenesa, legendę Aleksandra Wielkiego, Nike z
              Samotraki, Koloseum, Partenon na Akropolu, Igrzyska Olimpijskie i konkurencje
              sportowe, Noc Świętojańską...
              • troche_inny Re: 11.04.07, 18:16
                O tak Grecji zawdzieczamy wiele.. a co zawdzieczamy calej reszcie europy?
                Poniewaz jeden kraj to za malo A.Wielki pomijajac rozpowszechnienie kultury i
                dziel greckich niewiele wniosl.. ( tak tak wojny, strateg etc)..
                • Gość: wilczy ogon Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 23:10
                  troche_inny napisał:

> O tak Grecji zawdzieczamy wiele..

Wynalezienie betonu i prawo są raczej rzymskiej proweniencji. Noc Świętojańska też mi się zresztą mało z Grecją kojarzy :>
                  • troche_inny Re: 11.04.07, 23:15
                    Nie napisalem, ze wszystko :P
                    Z drugiej strony czy Rzym powstalby bez Grecji?
      • pocoo Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 14:46
        E tam.Jezus i apostołowie byli katolikami a całe chrześcijaństwo to
        katolicyzm.Tylko katolicyzm i basta.Daltoniści religijni i tak kolorów na tej
        mapie nie zobaczą.
        • troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 14:48
          Bo autor celowo nie rozroznil odcieni tego niebieskiego koloru :)
          • pocoo Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:10
            Trochę jestem niespokojna, bo mój sasiad widział tylko kolor niebieski.
            • troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:16
              Mial widziec tylko niebieski.. Pamietaj, ze umysl wyzbyty z watpliwosci to
              posluszny umysl :)
              • pocoo Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:20
                Sąsiad był daltonistą i widział wszystko na niebiesko.
                • troche_inny Re: historia religii w 90 sekund :)) 11.04.07, 15:22
                  :D
    • alexanderson Re: 11.04.07, 17:43
      Tylko dlaczego od mniej więcej X wieku film pokazuje chrześcijańską Litwę
      (chrzest 1385) i Prusy, a pogańską Ruś (chrzest 988)?
      • troche_inny Re: 11.04.07, 17:50
        Czepiasz sie nieistotnych szczegolow :P
        • mg2005 Re: 11.04.07, 17:55
          Pominięto też państwo Chazarów, z którego wywodzi się 90% współczesnych Żydów :)
          (aszkenazyjczycy)
          • troche_inny Re: 11.04.07, 18:01
            Przeciez dobrze wiesz, ze autor gdyby tylko umial to zmienilby slowo
            chrzescijanstwo na katolicyzm.. wiec te drobne niescislosci i tak nie maja
            wplywu na calosc..
        • alexanderson Re: 11.04.07, 18:03
          troche_inny napisał:
          > Czepiasz sie nieistotnych szczegolow :P

Istotą tych map jest zasięg w danym momencie danej religii - wskazałem istotne
          fałszerstwa, widoczne gołym okiem na całościowej mapie świata, a więc dotyczące
          znacznych obszarów.
    • Gość: jszhc Re: historia religii w 90 sekund :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 18:25
      Jak widac Chrzescijanie mieli bardziej zagorzalych 'kaznodzieji';)
    • pyorunochron Fajne! :-) 12.04.07, 01:02
      v.prl.pisiorow napisała:

>
      > mapsofwar.com/ind/history-of-religion.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka