Dodaj do ulubionych

czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm?

15.04.07, 22:55
www.prawy.pl/?dz=felietony&id=25335&subdz=
- a ja wczoraj akurat byłem z kobitą na komedii Norbit.. tam aż się roji od
rasistowskich odzywek...a "murzynofobem" okazał się być...Chińczyk...
czyli do wyrazów na "p" "c" "ch" "d" i "k" doszło jeszcze jedno na m..

Obserwuj wątek
    • lena575 Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 15.04.07, 23:15
      Jeśli w twoim odczuciu jest przekleństwem - to jest :)
    • crax Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 15.04.07, 23:21
      To dość nieeleganckie określenie człowieka o czarnym bądź ciemnobrązowym kolorze skóry.
      • Gość: jaija Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.04.07, 23:37
        W jaki sposób słowo "Murzyn" jest nieeleganckie? To normalne, nienacechowane
        słowo, które po prostu oznacza osobę o ciemnej
        skórze. "Czarnuch", "Asfalt", "Bambus" - to są obraźliwe czy nieeleganckie
        słowa, ale Murzyn?! Na miłość boską, Afroamerykanów się zachciewa, a może
        Afroholendrów, Afrobrytyjczyków? Żenua!
      • camel_3d Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 16.04.07, 10:25
        mieszkancy Indii czy Srilanki tez maja bardzo ciemny kolor skory.
        to okreslenie nie koloru skory tylko korzeni afrykanskich.
      • xtrin Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 17.04.07, 23:33
        crax napisał:
        > To dość nieeleganckie określenie człowieka o czarnym
        > bądź ciemnobrązowym kolorze skóry.

A jakie jest eleganckie? "Człowiek o czarnym, bądź ciemobrązowym, bądź nieco
        mniej ciemnobrązowym kolorze skóry"?
        Ja osobiście nie widzę niczego złego w słowie "Murzyn". Określa co określa i nic
        więcej, jest słowem neutralnym. I czego niby używać zamiast? Afroamerykanin? :)
        • crax Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 18.04.07, 12:45
          "I czego niby używać zamiast? Afroamerykanin?"

Określenia: "Czarny".
    • Gość: Marek Moze jeszcze nie, ale IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.07, 23:21
      w USA i w starej UE tak jest. W Niemczech słowo "Neger" (dosł. murzyn), kiedys neutralne, dzis uwazan jest za obrazliwe. Problem w tym ze prowadzi to do uzywania słów zastepczych, typu "czarny" - które tez juz uwazane sa za obrazliwe. Co z kolei prowadzi do uzywania słów zastepczych... i tak dalej.
      • camel_3d Re: Moze jeszcze nie, ale 16.04.07, 10:26
        w Niemczech slowo murzyn to Mohr - dosc stare. Neger to cos blizej
        polskiego "czarnucha"
        • nessie-jp Re: Moze jeszcze nie, ale 16.04.07, 11:46
          camel_3d napisał:

> w Niemczech slowo murzyn to Mohr - dosc stare.

A to ciekawe. Czyżby chodziło o Maurów? Nie wiesz przypadkiem, czy polskie słowo
          Murzyn ma podobną etymologię?
          • Gość: camel Re: Moze jeszcze nie, ale IP: 81.19.200.* 16.04.07, 12:12
            > A to ciekawe. Czyżby chodziło o Maurów? Nie wiesz przypadkiem, czy polskie
            słow
            > o
            > Murzyn ma podobną etymologię?

Murzyn - wyraz oznaczający osobę czarnoskórą, używany w Polsce od XIV wieku.
            Wywodzi się od słowa muezin (w islamie mężczyzna pięć razy dziennie wzywający z
            minaretu wiernych do modlitwy) lub łacińskiego przymiotnika maurus (czarny -
            stąd też rzeczownik „maur” oznaczający człowieka o czarnej lub ciemnej skórze).

• Gość: Marek Re: Moze jeszcze nie, ale IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.07, 01:30
          "Mohr" to słowo archaiczne, chyba od wojny (co najmniej) nie uzywane (tzn najwyzej w przysłowiach). "Neger" nie jest blizej poskiego "czarnucha", tylko jest słowem uwazanym za politycznie niepoprawne - teraz mówi sie "dunkelhäutiger Mitbürger mit Migrationshintergrund".
    • Gość: kix Skąd ty masz "kobitę", skoro jesteś gejem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 01:19
      Projekcje pozostaw dla siebie. Twój kryptohomoseksualizm znamy tutaj publicznie wszyscy. I po co się krygować jak panna przed ślubem?
      • pocoo Re: Wystarczy uprzejmości kix 16.04.07, 01:28
        Jeżeli masz niewiele do powiedzenia to zdejmij palce z klawiatury. Co zaś tyczy
        Murzyna , to moim zdaniem jest równoznaczny z określeniem Europejczyka
        białasem. W Elementarzu Falskiego jest wierszyk "Murzynek Bambo".
        • nessie-jp Re: Wystarczy uprzejmości kix 16.04.07, 11:51
          Dla mnie akurat słowo 'Murzyn' jest najmniej nacechowane ideologicznie ze
          wszystkich określających ludzi o korzeniach afrykańskich lub amerykańskich
          (Haiti itp.) Jakoś razi mnie słowo 'czarny' użyte w tym kontekście, natomiast
          Murzyn - nie. Co pozostaje oprócz czarnego, czarnoskórego (niektórzy są
          brązowi!) i Murzyna? Afrykańczyk? Polakoafrykanin? :)

A co do wierszyka Falskiego, to pamiętam jako żywo, że po przeczytaniu go w
          zerówce bardzo się zdziwiłam, że mali Murzynkowie tak samo jak mali polscy
          chłopcy mają babcie, które zapędzają ich do kąpieli, i wymyślają
          najśmieszniejsze wymówki, żeby się od tej kąpieli wykręcić! Słowem, Murzynek
          Bambo i kuzyn Mareczek byli identyczni - babcie, niechęć do kąpieli, skłonność
          do zgrywów :) To chyba nie był wierszyk z założenia rasistowski.
          • Gość: camel Re: Wystarczy uprzejmości kix IP: 81.19.200.* 16.04.07, 12:16
            a ja myslelem, ze wierszyk "murzynek bambo" napisal tuwim;)
            i gdzei tam jest o babci? to mama chciala go zapedzic do kapieli.

• nessie-jp Re: Wystarczy uprzejmości kix 16.04.07, 13:18
              > a ja myslelem, ze wierszyk "murzynek bambo" napisal tuwim;)
              > i gdzei tam jest o babci? to mama chciala go zapedzic do kapieli.

Wierszyk był z elementarza Falskiego, tego od 'Ala ma kota'. Autorem był
              rzeczywiście chyba Tuwim, ale w wieku lat 5,5 mało mnie to obchodziło :)

Babcię pędzącą do kąpieli pamiętam bardzo żywo, ale możliwe, że coś mi się
              pomyliło, bo za dobrze czytać jeszcze wtedy nie umiałam :)
        • xtrin Re: Wystarczy uprzejmości kix 17.04.07, 23:29
          pocoo napisała:
          > Co zaś tyczy Murzyna , to moim zdaniem jest
          > równoznaczny z określeniem Europejczyka białasem.

Nie, odpowiednikiem "białasa" będzie "czarnuch".
    • nancyboy Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 16.04.07, 10:02
      Czy "ślepy" jest obraźliwe?
      • Gość: brum Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? IP: *.chello.pl 16.04.07, 10:11
        nancyboy napisał:

> Czy "ślepy" jest obraźliwe?

To zależy, np "slepy los" - nie, natomiast "ślepe dziecko" - tak.
      • Gość: ona Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 12:13
        nancyboy napisał:

> Czy "ślepy" jest obraźliwe?

O? To bycie murzynem to upośledzenie i kalectwo?
        • nancyboy Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 16.04.07, 13:36
          Nie.
    • Gość: brum Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? IP: *.chello.pl 16.04.07, 10:19
      s-k-i-n napisał:

> czyli do wyrazów na "p" "c" "ch" "d" i "k" doszło jeszcze jedno na m.

E tam, na m istnieje wiele określeń pejoratywnych i to od dawna, np. menda.
    • Gość: camel a to zelzy IP: 81.19.200.* 16.04.07, 12:19
      bo tak: jezeli chodzi o kontynet to chyba afrykanczyk...
      tak jak europejczyk czy azjata

jezeli chodzi o kolor skory to czarny, tak jak bialy czy zolty

a jezeli chodzi o narodowosc to nigeryjczyk..(np) jak polak, niemiec czy
      francuz.

dla mnie wszelkiego rodzaju dziwadla typu afroamerykanin czy euroamerykanin..sa
      jakies dziwne.
    • asidoo Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 16.04.07, 13:53
      Murzyn piszemy wielką literą
      • s-k-i-n Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 17.04.07, 20:54
        teraz kumam.. murzyn napisany z małejlitery obraża z dużej nobilituje..dobrze
        konbinuję?
        • nessie-jp Re: czy słowo murzyn to przekleństwo? wulgaryzm? 17.04.07, 21:30
          s-k-i-n napisał:

> teraz kumam.. murzyn napisany z małejlitery obraża z dużej nobilituje..dobrze
          > konbinuję?

Nie, skinie, źle kombinujesz. Murzyn napisany małą literą (nie 'z małej'!) to
          błąd ortograficzny. Murzyn pisany wielką literą to prawidłowa pisownia tego
          słowa. Podobnie jak Polak, Niemiec, Węgier czy Kameruńczyk.

Przypuszczam - choć nie wiem na pewno - że to słowo stanowi ewolucję słowa Maur
          i stąd taka pisownia.
          • Gość: brum Zaczepka IP: *.chello.pl 17.04.07, 21:44
            nessie,
            skoro sie czepiasz szczegółów językowych (nie z małej tylko małą literą ) jakby
            to miało rzeczywiście istotne znaczenie, to sama tez nie popełniaj byków.

> - że to słowo stanowi ewolucję słowa Maur

Słowo nigdy nie stanowi ewolucji! Ewolucja to przecież proces. Zatem co najmniej
            niefortunnie to sformułowałaś, pani "profesur".
            • Gość: marysia_b Re: Zaczepka IP: *.40-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.04.07, 21:54
              Gość portalu: brum napisał(a):

> nessie,
              > skoro sie czepiasz szczegółów językowych (nie z małej tylko małą literą )

Zaczynamy z kopyta... z duzej litery ;)

> > - że to słowo stanowi ewolucję słowa Maur
              >
              > Słowo nigdy nie stanowi ewolucji! Ewolucja to przecież proces.

Nie ma milosci bez zazdrosci, nie ma gramatyki bez logiki ;)))
              • Gość: brum Re: Zaczepka IP: *.chello.pl 17.04.07, 22:06
                Gość portalu: marysia_b napisał(a):

> Nie ma milosci bez zazdrosci, nie ma gramatyki bez logiki ;)))

Kiedyś wprawiłem lektora języka angielskiego w prawdziwe zdumienie, gdy
                udowodniłem mu, że gramatyka tego jezyka jest niezwykle łatwa, bo cechuje ją
                logika. Zwłaszcza czasy. Na jego prośbę, zrobiłem mu diagram czasów do
                wykorzystania na zajęciach. Cieszył się jak dziecko...:)
                • Gość: marysia_b Re: Zaczepka IP: *.40-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.04.07, 22:14

> Kiedyś wprawiłem lektora języka angielskiego w prawdziwe zdumienie, gdy
                  > udowodniłem mu, że gramatyka tego jezyka jest niezwykle łatwa, bo cechuje ją
                  > logika. Zwłaszcza czasy. Na jego prośbę, zrobiłem mu diagram czasów do
                  > wykorzystania na zajęciach. Cieszył się jak dziecko...:)

Nie moglbys jakiejs uproszczonej skladni dla nessie...? ;)
                  Ze slowotworstwem tez ma dziewczyna problem (i ta korektomania...) ;)
                  Ale kochanica-francuza i tak bije rekordy (wszelkie)! ;)
                  • Gość: brum Re: Zaczepka IP: *.chello.pl 17.04.07, 22:32

> Nie moglbys jakiejs uproszczonej skladni dla nessie...? ;)
                    > Ze slowotworstwem tez ma dziewczyna problem (i ta korektomania...) ;)

Do nessie mam słabość,
                    zadziwia mnie jej pogmatwana logika, mistrzowska umiejetność odwracania kota
                    ogonem w dyskusji, przewrotność...
                    A także bawi ta obsesyjna chęć dokopania katolikom. Zawsze jestem ciekaw, co
                    nowego wymyśli tym razem? Ostatnio stała się monotematyczna: religia w
                    przedszkolu i w szkole. Ale może się jeszcze doczekam innej tematyki, autorstwa
                    nessie - lessie. Może znajdzie inny trop?
                    • Gość: marysia_b Re: Zaczepka IP: *.40-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.04.07, 23:11

> Do nessie mam słabość,

Nessie kocha koty - tez mam do niej slabosc;

> zadziwia mnie jej pogmatwana logika, mistrzowska umiejetność odwracania kota
                      > ogonem w dyskusji, przewrotność...

No wlasnie dlatego, ze kocha - odwraca ogonem! ;)

> A także bawi ta obsesyjna chęć dokopania katolikom. Zawsze jestem ciekaw, co
                      > nowego wymyśli tym razem? Ostatnio stała się monotematyczna: religia w
                      > przedszkolu i w szkole.

Religia, czy katecheza? Oto jest pytanie!

Dokopywanie katolikom jest "in fashion & en vogue" (zaraz mi francuza kochanica
                      dokopie) ;)

>Może znajdzie inny trop?

Jesli odwraca koty ogonem - na pewno znajdzie tropy ;)
                      • Gość: brum Re: Zaczepka IP: *.chello.pl 17.04.07, 23:44

> Dokopywanie katolikom jest "in fashion & en vogue" (zaraz mi francuza
                        > kochanica dokopie) ;)

Tylko niech spróbuje! We dwójkę damy jej radę bez problemu!
                        • Gość: marysia_b Re: Zaczepka IP: *.40-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.04.07, 23:51
                          Co prawda, pokora, to niezmacony pokoj duszy ale... ;)
                          • Gość: brum Re: Zaczepka IP: *.chello.pl 17.04.07, 23:58
                            Mówia także "Pokorne ciele dwie matki ssie" ale postawa cielęcia lub cielaka
                            nijak mi nie pasuje. Zadziora ze mnie, jakich mało :)
                            • Gość: marysia_b Re: Zaczepka IP: *.40-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.04.07, 00:03

> Mówia także "Pokorne ciele dwie matki ssie" ale postawa cielęcia lub cielaka
                              > nijak mi nie pasuje. Zadziora ze mnie, jakich mało :)

Prawie jak Miodek ;)

Pokorny cielak matek n-ssie! :)
                              • Gość: brum Re: Zaczepka IP: *.chello.pl 18.04.07, 00:16
                                "Pokorny cielak matek ne-ssie"!

Myslisz, że ona ma kilka matek?

• nessie-jp Re: Zaczepka 18.04.07, 10:21
                      > zadziwia mnie jej pogmatwana logika, mistrzowska umiejetność odwracania kota
                      > ogonem w dyskusji, przewrotność...

Bardzo mi miło, że tak cię zadziwiam.

> A także bawi ta obsesyjna chęć dokopania katolikom.

Nie katolikom. Katopoganom, katopolitykom i katooszołomom.

Oj, przepraszam, słowotwórstwo! Nie przejmuj się, zamknij oczy i wyobraź sobie,
                      że tych trudnych neologizmów w poprzednim akapicie wcale nie było.

> Ostatnio stała się monotematyczna: religia w
                      > przedszkolu i w szkole.

Ponieważ jest to temat, który mnie akurat szczególnie interesuje. Czy sugerujesz
                      może, że powinnam wypowiadać się w każdym wątku jak leci, niezależnie od tego,
                      czy mam coś do powiedzenia, jak nie przymierzając... Oj nie, nie będę się bawić
                      w osobiste wycieczki.
                      • Gość: brum Re: Zaczepka IP: *.chello.pl 18.04.07, 10:57
                        Aleś się odgryzła, fiu fiu fiu bździu...:)))))))
    • roje_os ale ćwaniak jesteś skinie bejbolu! 17.04.07, 21:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=60921368&a=60921368....
      Autor: s.k.i.n
      Data: 17.06.06, 14:45
      siedziałem w miemieckim pierdlu 3 dni za nic praktycznie za hajlowanie... za
      awanture i bójke w barze (totalna demolka) tylko mandat mi wystawili.. a przy
      hajlowaniu areszt i deportacja do Polski
      ....
      • s-k-i-n powtarzasz sie..nie spamuj! 17.04.07, 22:32
        • roje_os ale ćwok z ciebie, skinie bejsbolu! 17.04.07, 22:44
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=60921368&a=60921915
    • Gość: brum Murzynek Bambo na "moherową nutę" IP: *.chello.pl 18.04.07, 00:07
      UWAGA - tekst nie mego autorstwa.

Tadeusz Rydzyk w Toruniu mieszka
      czarną sukienkę ma ten koleżka.
      Uczy, tłumaczy w Radiu Maryja
      kto godny chwały a kto wręcz kija.
      Leje na serce miód swoim gościom
      do adwersarzy zionie miłością.
      Żyda, Masona czuje z daleka
      wszystko w nim widzi oprócz człowieka.
      Glemp traci nerwy: „Rydzyk - łobuzie̵,
      Tadzio z uśmiechem nadyma buzię.
      Pieronek błaga: „Daj na wstrzymanie̵,