Dodaj do ulubionych

prezanty z okazji komunii?

• Gość: Dobry wujek Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.itd.state.ma.us 27.04.07, 21:50
      Dla rodziców najlepszy prezent to pieniądze, w koncu ta impreza komunijna musi
      się jakos zwrócic. Dla malego: pierwsza paczka papierosów, po cichu wręczona.
      Od razu odpowiadam co na biezmowanie - pierwsza flaszka.
      • ma1969 Re: prezanty z okazji komunii? 28.04.07, 03:25
        jedna wielka paranoja ktora mnie czeka w przyszlym roku. zwroccie uwage na
        wyzerki jakie temu teraz towarzysza. juz nie kotlet w domu tylko w wytwornie ma
        byc i w knajpie.rece i nogi sie uginaja.
        • elske Re: prezanty z okazji komunii? 28.04.07, 09:29
          Za dwa tygodnie do I komunii idzie chrzesnica meza.Umowilismy sie ze to ja
          pomysle o prezencie dla malej(zawsze udaje mi sie trafic z prezentami, ktore
          odpowiadaja zainteresowanom obdarowanego i przy okazji nie maja zawrotnych
          cen).Ale wyszlo tak, ze ojciec chrzesnicy kupuje jej komputer i maz zgodzil sie
          kupic do niego monitor.I wiecie co, w domu maja juz kompa jednego i laptop.Ten
          nowy komputer bedzie wiecznie oblegany przez jej o 5 lat starszego brata, zeby
          mogl sobie pograc w gry ktore maja wyzsze wymagania co do sprzetu.Ma dostac
          jeszcze wypasiony aparat cyfrowy, tylko ciekawe jak czesto bedzie go mogla
          dotknac i robic nim zdjecia.Raczej obstawiam:nie ruszaj bo mozesz zepsuć.
          W pierwotnym planie Mala mial ode mnie dostac sukienke do komunii, taka jaka
          sobie wymysli (mialam ja sama szyc), ale dzieci ida w albach.
          Ja jestem zwolenniczka ciekawychsiazek, albumow, gier edukacyjnych.Ja wlasnie
          tym obdarowuje dzieci przy kazdej okazji.
          Moja corka ma 2 lata.Komunia daleko przed nami.Narazie jak ktos pyta o prezent6
          dla niej na urodziny czy z okazji swiat moje propozycjeto:ksiazki z
          bajkami(ktore jej codziennie czytam),bajki bez przemocy na dvd i zabawki
          edukacyjne dostosowane do wieku.Po prostu robie dlugo liste i kazdy tam znajdzie
          cos na swoje mozliwosci finansowe(ceny tych prezentow to od 10 zl do max
          100zl).I nie przyjmuje kasy w prezencie.Jak ktos mi wczesniej mowi ze ma dla
          malej pieniadze to kaze za to kupic prezent.
          • Gość: AGa Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 14:32
            Biblię powinni dać rodzice, nie powinien być to prezent

poza tym, gdyby tak wszyscy goście myśleli o zakupie Biblii to po co dziecku 20
            sztuk Biblii?

a tak konkretnie
            co dać gdy dziecko wszystko już ma?
            • Gość: Anissa Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 18:51
              Jak dziecko ma wszystko to znaczy że jest biedne i trzeba mu współczuć. Takie
              dziecko nie ma o czym marzyć.
    • bdx65 piękne książki 28.04.07, 09:11
      Nie jestem matką chrzestną, jestem zaproszona na Komunię do bratanków - jeden
      ma 9 lat, drugi 8. Ponieważ zawsze daję im w prezencie książki, teraz również.
      Tyle tylko, że bardziej "odświętne".
      Dzieciaki lubią czytać, potem chwalą się przed ciotką polonistką i opowiadają
      treść lektur.
      Mam już dwie piękne pozycje:
      "Słownik mitologii greckiej i rzymskiej"
      "Słownik literatury polskiej"
      Kupię jeszcze każdemu po słowniku językowym - np. frazeologiczny i wyrazów
      bliskoznacznych; czyli to, co będzie im potrzebne w dalszej edukacji.
    • olga85 Re: prezanty z okazji komunii? 28.04.07, 11:15
      przeczytałm wszystkie wypowiedzi i doszłam do wnioskiu, że większość z was
      potępia proceder dawania drogich prezentów, ale pomimo wszystko dajecie drogie
      prezenty.
      Może poza gadaniem, że świat stanął na głowie warto byłoby samemu dać przykład i
      nie ugiąć się presji?
      Jak mój chrześniak będzie miał komunię to kupię mu jakąś fajną ksiązkę, albo
      program do nauki języka (jego rodzice mają komputer), ewentualnie zapytam jego
      rodziców co jest potrzebne, w zadnym wypadku nie dam mu kwoty większej niż 100zł.
      • gabrysia_s Re: prezanty z okazji komunii? 28.04.07, 13:18
        A kto napędza ten proceder?
        Poza rodzicami i gośćmi również kościół. Po co święcenie prezentów komunijnych,
        zbiórka na tacę w czasie komunii, również od dzieci? Przecież w tej instytucji
        wszystko kręci się wokół pieniędzy to nie wiem czemu tu się dziwić.
        • Gość: doris Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:47
          nie spotkałam się nigdy ze świeceniem prezentów. spotkałam się natomiast z
          krzyczeniem wręcz księży, że teraz rodzice mają nowego bożka - pieniądze (ha!).
          i niestety muszę przyznać, że to rodzice napędzają. i tylko rodzice
          • Gość: Do Doris Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.smstv.pl 30.04.07, 10:46
            Gość portalu: doris napisał(a):

> nie spotkałam się nigdy ze świeceniem prezentów. spotkałam się natomiast z
            > krzyczeniem wręcz księży, że teraz rodzice mają nowego bożka - pieniądze (ha!).
            > i niestety muszę przyznać, że to rodzice napędzają. i tylko rodzice

Widać z niewieloma rzeczami się spotkałaś w KK.
            A kościół to instytucja daleka od "nowego bożka" jakim sa pieniądze - widać to w
            szczególności po cegiełkach na ścianie w Licheniu, samochodach kleryków i
            opłatach za sakramenty i posługi.
      • Gość: lidia Re: presja rodziny, urabianie dziecka IP: 195.42.249.* 30.04.07, 11:48
        Moje dziecko w tym roku idzie do komunii, mam też w rodzinie chrześniaka, więc
        stoję przed wyborem prezentów. Moje dziecko do tej pory nie wie że z okazji tej
        uroczystości dostaje się prezenty - po prostu nie mówimy mu o tym, ale babcie
        owszem zaczęły "a co chciałbyś dostać na komunię" ale zostały zgaszone. W
        szkole dzieci o tym nie mówią, dziewczynki żyją sukniami, a chłopcy
        kombinują "jakby tu nie zakładać tych wstrętnych butów, przecież w nich nawet w
        piłkę się nie da grać". Ale w wielu rodzinach mówi się "kupię Ci komputer po
        komunii jak chrzestni dadzą pieniądze" i myślę, że dziecko żyje już tym ile
        chrzestni dadzą, czy wystarczy i już ich nie interesują żadne inne prezenty. A
        presja rodziny na rodzicach chrzestnych jest straszna, sama jej
        doświadczam. "No chyba nie dasz mniej niż..." "chrzestna dobrze zarabia to
        chyba kupi komputer?" To jest wszystko okropne!
        Pozdrawiam
        L
    • Gość: Jamalia Re: prezanty z okazji komunii? IP: 80.51.33.* 28.04.07, 15:21
      Dzień dobry,

Tak się składa, że ja na komunię otrzymałam komputer i to nawet jeden z lepszych, jak na tamte czasy. Jestem osobą głęboko wierzącą i przed wiarą w Przeistoczenie, a to jest chyba istotą I komunii św. nie "uchronili" mnie nawet protestanci, do których uwielbiam od czasu do czasu zajrzeć. Radzę kupować dzieciakom prezenty, o których marzą, oczywiście w miarę finansowych możliwości. Wszak chodzi o to, żeby wszyscy byli zadowoleni.

Pozdrawiam!
      • Gość: jaija Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.04.07, 15:55
        O co Ci chodzi z tymi protestantami? Jakąś szpilkę chciałaś włożyć tym ludziom?
        Po co do nich zaglądasz, skoro uważasz, że chcieli Ciebie przed
        czymś "uchronić" - w negatywnym sensie? Żeby się dowartościować? To już lepiej
        nie zaglądaj.
        • Gość: Lala Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.winn.cable.ntl.com 28.04.07, 15:57
          coś dużego np. samochód
          • Gość: BP Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:12
            Uważam, że to co jest zamieszczone na tym całym forum mija sie z celem, jakim
            jest Uroczystość I Komunii Świętej, czyli przyjecie przez dziecko Pana Jezusa
            do swojego serca. Jezusa najwiekszego Przyjaciela każdego człowieka, który
            pragnie się na Niego "otworzyć". A jeśli Ktoś pragnie wyrazić swą przyjaźń do
            dziecka pierwszokomunijnego, niech wszelkie prezenty jakie kolwiek by one nie
            były da mu dwa tygodnie wcześniej. Zaś dzień Pierwszej Komunii zostawi dziecku
            po to aby cieszyło się z tak wielkiego DARU jakim jest sam Jezus Chrystus - Bóg.
            • Gość: trap Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:32
              Pozytywny głos.
              PO co dzieciom prezenty, jeżeli w Komunii ważne jest co innego!?
    • Gość: moka1 Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:34
      za dwa tygodnie mój synek przystąpi do Pierwszej Komunii.Co dostanie?
      najprawdopodobniej to samo co i starsze dzieci-piękne wydanie Pisma Swiętego,a
      od dziadka stareńki ryngraf.Nie będzie żadnej fety w stylu bankiet.biało nakryty
      stół,na nim winogrona i upieczony przez nas poprzedniego dnia chleb.Po
      nabożeństwie spacer nad Wisłą.Potem rozmowy,opowieści jak to drzewiej
      bywało.Taka wersja uroczystości sprawdziła sie w mojej rodzinie już
      dwukrotnie.starsze dzieciaki nie maja traumatycznych wspomnień.wręcz
      przeciwnie,czuły sie dumne i w szczególny sposób wyróżnione.Potraktowaliśmy je
      poważnie tego dnia dostosowując nastrój domowej uroczystości do charakteru
      wydarzenia .ten dzień był ICH DNIEM,a nie bankieciskiem dla gości.Kwestia
      przygotowania.
      • Gość: kb Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.aster.pl 29.04.07, 10:47
        Pięknie!
        Wzruszył mnie ten chleb upieczony poprzedniego dnia
        i winogrona na stole przykrytym białym obrusem.

Ileż symboliki w tym!

I tak powinno być, a nie jakiś bankiety, przyjęcia w restauracjach.
        • Gość: jaija Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.04.07, 13:42
          Mnie też się ten pomysł z chlebem, winem i spacerem oraz rozmowami rodzinnymi
          podoba. Jeżeli ktoś jest naprawdę wierzący i to święto ma dla niego jakieś
          szczególne znaczenie, nie zrobi szopki z prezentami.
          • Gość: Zdenka Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:01
            Mnie też się bardzo podoba.
    • Gość: tata74 Re: prezanty z okazji komunii? IP: 212.2.100.* 29.04.07, 13:55
      Ja mam to szczęście w tym roku że posyłam do komunii dwóch moich synów.Na temat
      prezentów nie rozmawialiśmy z nikim z zaproszonych gości.Ale wiem że moje dzieci
      już zyskały jeden wielki prezent odemnie-czas który im poświęciłem chodząc na
      nauki i przygotowania do uroczystości.Jestem też jednym z rodziców którzy będą
      aktywnie uczestniczyć w uroczystości,będe czytał drugie czytanie.Moi synowie są
      ze mnie dumni bo już o tym rozmawialiśmy i myślę że jakikolwiek prezent który
      dostaną bo podejżewam że tak nie przyćmi tego że razem z tatą i mamą będą
      świętować coś czego tak naprawdę jeszcze do końca nie rozumieją.A odnosząc się
      bezpośrednio do tematu to myśle że motorówka i mercedes to przesada ale rower
      ksiązka lub inny potrzebny drobiazg kupiony wspólnie przez gości jest jak
      najbardziej na miejscu.
      Pozdrawiam.
    • magdzie Re: prezanty z okazji komunii? 29.04.07, 15:50
      jako chrzestna niekatoliczka zafundowalabym np.:
      kilkutygodniowy wyjazd jezykowy albo laptop
      a jako inny gosc dorzucilabym sie do jakiegos wiekszego prezentu.
      • olianka Re: prezanty z okazji komunii? 29.04.07, 21:11
        magdzie napisała:

> jako chrzestna niekatoliczka

?
      • Gość: Kamila_S Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:02
        Jak niekatoliczka może być chrzestną???
        • magdzie Re: prezanty z okazji komunii? 30.04.07, 08:02
          uwierz, moze.
          dla dobra chrzescijanskiej sprawy.
          • Gość: Beata Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.pro-internet.pl 30.04.07, 11:49
            Na szczęście mój chrześniak chce dostać grę (w rozsądnej cenie). I całe
            szczęście, bo mnie nawet nie bardzo stać na podróż do niego.
      • danab71 Re: prezanty z okazji komunii? 01.05.07, 18:45
        magdzie napisała:

> jako chrzestna niekatoliczka zafundowalabym np.:
        > kilkutygodniowy wyjazd jezykowy albo laptop
        > a jako inny gosc dorzucilabym sie do jakiegos wiekszego prezentu.

pomijam fakt - chrzestna niekatoliczka...
        ale już fakt > kilkutygodniowy wyjazd jezykowy albo laptop - hmmm - głupota do
        kwadratu czy chęć zabłyśnięcia ilością pieniędzy wydaną na taki prezent ? - a
        może i jedno i drugie, kiedy czyta się dalszą część, czyli:

> a jako inny gosc dorzucilabym sie do jakiegos wiekszego prezentu.

o_u
        • magdzie Re: prezanty z okazji komunii? 02.05.07, 12:34
          nie rozumiem.
          czy kwota wydana na laptopa albo wyjazd jest jakas horendalna suma?
          wychodze z zalozenia, ze prezent ma byc praktyczny, i przyczyni sie do rozwoju
          dziecka.
          glupi komentarz not.pieniedzy i checi zablysniecia.
          gdybym chciala zablysnac to bym mu kupila kajdanki i klatke.
    • Gość: AP Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:17
      mojemu Chrześniakowi na I komunię kupiłam PSP portable, prezent który sam sobie
      zażyczył. zdaję sobie sprawę, że za jakiś czas ta zabawka mu się znudzi.
      dodatkowo dostanie ode mnie ręcznie malowaną ikonę na starej pięknej desce, z
      dedykacją, na której widnieje Matka Boska Nieustającej Pomocy - to już jako
      pamiątka na całe życie...
    • dorotex2 Re: prezanty z okazji komunii? 30.04.07, 17:25
      A powiedzcie mi czy z okazji Komunii dostajecie jakies pisemne zaproszenie od
      swojego chrześniaka czy tylko słowne a może wogle nic takiego nie jest stosowane
      bo to jest oczywiste ze jako rodzic chrzestny na tej uroczystości sie stawić
      powinniście bez jakiegokolwiek zaproszenia?
      • kl10 Re: prezanty z okazji komunii? 01.05.07, 08:39
        Mam mojego chrześniaka zapraszała gości ustnie i wysyłała zaproszenia.
      • Gość: AP Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 09:21
        ja tez dostalam zaproszenie pisemne, imienne.
        zreszta zawsze na kazda komunie daje sie u nas zaproszenia.
    • meltbigson Najlepszy prezent: wierszyk religijny: przyklady: 01.05.07, 09:29
      Nie umylem dzisiaj szyi
      Bo sie modle do Maryi.

Nigdy noska nie odmrozi
      Kto pomodli sie do bozi.

Czemu Boze, po wieczerzy
      Nie pozmywasz mi talerzy?

Ogarnela mnie pokusa,
      By sie przebrac za Jezusa

• Gość: z. Re: Najlepszy prezent: wierszyk religijny: przykl IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.05.07, 12:51
        wczoraj zostałam zaproszona na komunię mojej kuzynki.
        podczas rozmowy temat padł oczywiście na sukienkę wraz z kosztami.
        zaraz mądra mamusia pochwaliła się ,że zaoszczędziła ileś tam złotych bo
        sukienka uszyta została z resztek , które zostały po czyjeś sukni ślubnej.

zaraz mamusia dodała ,że za pieniążki z komunii to one z córeczką pojadą nad morze.
        rodzice często chcą by chociaż koszt imprezy się zwrócił.
        zazwyczaj nikt nie wydaje koło 1000 złotych po to ,żeby dzieciak dostał medalik
        za 20 złotych.
        gdy mój chrześniak będzie szedł na I komunii to ofiaruje mu taki oto
        prezent:założę mu lokatę w banku(lub inną formę oszczędzania)na którą będzie
        można wpłacać , a on sam będzie mógł wpłaconymi pieniędzmi obracać po ukończeniu
        18 lat.

uważam ,że nie ma sensu kupować sprzętu typu laptop , gdyż zazwyczaj rodzice nie
        pozwalają dotykać'' bo zepsujesz'' , a sprzęt ma to do siebie ,że zaraz jest
        nieaktualny.

rzeczy typu medaliki,zegarki i obrazy z Jezuskiem nie uważam za dobry prezent
        dlatego ,że mało które dziecko jest świadome co się z nim w ogóle dzieje oprócz
        całego zamieszania wokół komunii.
        • a.s.i.a3 Re: Najlepszy prezent: wierszyk religijny: przykl 01.05.07, 17:16
          Ja uważam, że dobrym pomysłem jest dać dziecku prezent dla niego, taki z
          którego się autentycznie ucieszy np. samochodzik czy jakąś inną zabawkę i
          dodatkowo coś "na pamiątkę" - ładną książkę, medalik, czy co tam kto uważa za
          stosowne. Oczywiście w rozsądnych cenach.
    • Gość: ??? Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 18:55
      prezenty daje z okazji urodzin, slubu, imienin. komunia nie jest okazja do
      dawania prezentow, na pamiatke tego dnia dziecko ma medalik, ksiazeczke do
      nabozenstwa, obrazek swiety i wspolne zdjecie ksiedza i dzieci, ktore w tym
      samym dniu przystepowaly do komunii.
      • Gość: aga Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 14:03
        mój chrześniak,dostanie ode mnie biblię dla dzieci i słodycze.złoty łańcuszek z
        krzyżykiem i wygrawerowaną datą chrztu dostał na chrzest. od rodziców tylko
        zegarek.a od reszty drobne upominki.od prezentów są inne uroczystości-urodziny-
        2 tygodnie wcześniej, gwiazdka itp. tak mu wytłumaczyliśmy i trafiło to do
        niego.a na urodziny dam mu w tym roku książeczkę oszczędnościową z wkładem
        200zł. niech uczy sie oszczędzać od małego.
    • jakubek30 nikt nie pobije mojego szwagrostwa 02.05.07, 21:19
      zebrali kasę na Chrzciny i zapłacili knajpę. W trakcie imprezy dokupowali wódkę
      za zebranea kasę. Ciekawe czy ,,opadnie im szczena" jak na komunie dzieci
      dostaną prezenty?
    • Gość: norymberga3 garść moich doświadczeń: IP: *.83.171.165.255.ip-pool.NEFkom.net 03.05.07, 11:52
      komunie 2 własnych dzieci,chrześniaczka rok temu dostała ode mnie rower, jak
      sobie życzyła.
      Córka dostała wisiorek z brylancikiem i takiż pierścionek od chrzestnych, ode
      mnie dodatkowo pamiątkowy pierścionek od pokoleń w rodzinie. Reszta prezentów to
      pieniądze - założyliśmy jej konto.
      Syn dostał cyfrowy aparat fotogr., większość pieniędzy powędrowała na założone w
      tym celu konto, a za resztę kupił sobie wymarzone zabawki: helikopter zdalnie
      sterowany i "constructora".
      Wbrew opiniom tu prezentowanym, radość dziecka z podarków niekoniecznie świadczy
      o jego nastawieniu konsumenckim i zaniedbaniu spraw duchowych w rodzinie.
      Towarzyszyłam obojgu dzieciom w przygotowaniach już od jesieni, prowadziłam
      grupy komunijne, wspólnie ozdabialiśmy świece, integrowały się całe rodziny
      dzieci pierwszokomunijnych na spotkaniach. Tak to się odbywa w Niemczech.

Niektórzy krytycy mają za złe nawet pójście do restauracji... A gdzie mam
      przyjąć kilkanaście osób? Winogrona i chleb własnoręcznie upieczony... pięknie,
      ale dobre to dla wąskiego rodzinnego grona, które ma i tak zapewniony wikt. Cóż
      jest złego świętowaniu przy obficie zastawionym stole? Nawiasem mówiąc, na
      jednym ze spotkań przygotowawczych piekliśmy z dziećmi razem chleb...
      Ostrzegam przed zakłamanym widzeniem dzieci jako aniołków, które mają być wolne
      od pokus, bez zainteresowania praktyczną i materialną stroną świata, mają być
      takie uduchowione...
      • Gość: jaija Re: garść moich doświadczeń: IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.05.07, 13:09
        Wiesz, norymbergo, tu chodzi o to, że nader często jednak to jest święto
        Mamony. Mało osób naprawdę wtajemnicza dzieci w sens komunii, natomiast w wielu
        rodzinach jasno i głośno poruszana jest kwiestia tego, ile i co da kto. Dzieci,
        uczestnicząc w tym cyrku, też nabierają przekonania, że jest to po prostu taki
        czas, w którym dostają dużo forsy, prezentów, ale dlaczego, z jakiego powodu -
        już nie bardzo.
    • Gość: meiske Re: prezanty z okazji komunii? IP: 145.4.198.* 03.05.07, 12:55
      nic, bo sie bachorowi we lbie przewroci...
    • ala.l uslyszalam ostatnio 06.05.07, 22:46
      ze Ludzie wynajmuja kadillaki ,aby dziecko dowiezc do Kosciola..:)))
    • Gość: click Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.20.54.194.generacja.pl 06.05.07, 23:34
      ciekawa bitwa www.clickclickclick.com, ale chile nas goni...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka