Gość: Dobry wujek Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.itd.state.ma.us 27.04.07, 21:50 Dla rodziców najlepszy prezent to pieniądze, w koncu ta impreza komunijna musi się jakos zwrócic. Dla malego: pierwsza paczka papierosów, po cichu wręczona. Od razu odpowiadam co na biezmowanie - pierwsza flaszka. Odpowiedz Link Zgłoś
ma1969 Re: prezanty z okazji komunii? 28.04.07, 03:25 jedna wielka paranoja ktora mnie czeka w przyszlym roku. zwroccie uwage na wyzerki jakie temu teraz towarzysza. juz nie kotlet w domu tylko w wytwornie ma byc i w knajpie.rece i nogi sie uginaja. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: prezanty z okazji komunii? 28.04.07, 09:29 Za dwa tygodnie do I komunii idzie chrzesnica meza.Umowilismy sie ze to ja pomysle o prezencie dla malej(zawsze udaje mi sie trafic z prezentami, ktore odpowiadaja zainteresowanom obdarowanego i przy okazji nie maja zawrotnych cen).Ale wyszlo tak, ze ojciec chrzesnicy kupuje jej komputer i maz zgodzil sie kupic do niego monitor.I wiecie co, w domu maja juz kompa jednego i laptop.Ten nowy komputer bedzie wiecznie oblegany przez jej o 5 lat starszego brata, zeby mogl sobie pograc w gry ktore maja wyzsze wymagania co do sprzetu.Ma dostac jeszcze wypasiony aparat cyfrowy, tylko ciekawe jak czesto bedzie go mogla dotknac i robic nim zdjecia.Raczej obstawiam:nie ruszaj bo mozesz zepsuć. W pierwotnym planie Mala mial ode mnie dostac sukienke do komunii, taka jaka sobie wymysli (mialam ja sama szyc), ale dzieci ida w albach. Ja jestem zwolenniczka ciekawychsiazek, albumow, gier edukacyjnych.Ja wlasnie tym obdarowuje dzieci przy kazdej okazji. Moja corka ma 2 lata.Komunia daleko przed nami.Narazie jak ktos pyta o prezent6 dla niej na urodziny czy z okazji swiat moje propozycjeto:ksiazki z bajkami(ktore jej codziennie czytam),bajki bez przemocy na dvd i zabawki edukacyjne dostosowane do wieku.Po prostu robie dlugo liste i kazdy tam znajdzie cos na swoje mozliwosci finansowe(ceny tych prezentow to od 10 zl do max 100zl).I nie przyjmuje kasy w prezencie.Jak ktos mi wczesniej mowi ze ma dla malej pieniadze to kaze za to kupic prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGa Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 14:32 Biblię powinni dać rodzice, nie powinien być to prezent poza tym, gdyby tak wszyscy goście myśleli o zakupie Biblii to po co dziecku 20 sztuk Biblii? a tak konkretnie co dać gdy dziecko wszystko już ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anissa Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 18:51 Jak dziecko ma wszystko to znaczy że jest biedne i trzeba mu współczuć. Takie dziecko nie ma o czym marzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 piękne książki 28.04.07, 09:11 Nie jestem matką chrzestną, jestem zaproszona na Komunię do bratanków - jeden ma 9 lat, drugi 8. Ponieważ zawsze daję im w prezencie książki, teraz również. Tyle tylko, że bardziej "odświętne". Dzieciaki lubią czytać, potem chwalą się przed ciotką polonistką i opowiadają treść lektur. Mam już dwie piękne pozycje: "Słownik mitologii greckiej i rzymskiej" "Słownik literatury polskiej" Kupię jeszcze każdemu po słowniku językowym - np. frazeologiczny i wyrazów bliskoznacznych; czyli to, co będzie im potrzebne w dalszej edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
olga85 Re: prezanty z okazji komunii? 28.04.07, 11:15 przeczytałm wszystkie wypowiedzi i doszłam do wnioskiu, że większość z was potępia proceder dawania drogich prezentów, ale pomimo wszystko dajecie drogie prezenty. Może poza gadaniem, że świat stanął na głowie warto byłoby samemu dać przykład i nie ugiąć się presji? Jak mój chrześniak będzie miał komunię to kupię mu jakąś fajną ksiązkę, albo program do nauki języka (jego rodzice mają komputer), ewentualnie zapytam jego rodziców co jest potrzebne, w zadnym wypadku nie dam mu kwoty większej niż 100zł. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: prezanty z okazji komunii? 28.04.07, 13:18 A kto napędza ten proceder? Poza rodzicami i gośćmi również kościół. Po co święcenie prezentów komunijnych, zbiórka na tacę w czasie komunii, również od dzieci? Przecież w tej instytucji wszystko kręci się wokół pieniędzy to nie wiem czemu tu się dziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 00:47 nie spotkałam się nigdy ze świeceniem prezentów. spotkałam się natomiast z krzyczeniem wręcz księży, że teraz rodzice mają nowego bożka - pieniądze (ha!). i niestety muszę przyznać, że to rodzice napędzają. i tylko rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Doris Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.smstv.pl 30.04.07, 10:46 Gość portalu: doris napisał(a): > nie spotkałam się nigdy ze świeceniem prezentów. spotkałam się natomiast z > krzyczeniem wręcz księży, że teraz rodzice mają nowego bożka - pieniądze (ha!). > i niestety muszę przyznać, że to rodzice napędzają. i tylko rodzice Widać z niewieloma rzeczami się spotkałaś w KK. A kościół to instytucja daleka od "nowego bożka" jakim sa pieniądze - widać to w szczególności po cegiełkach na ścianie w Licheniu, samochodach kleryków i opłatach za sakramenty i posługi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Re: presja rodziny, urabianie dziecka IP: 195.42.249.* 30.04.07, 11:48 Moje dziecko w tym roku idzie do komunii, mam też w rodzinie chrześniaka, więc stoję przed wyborem prezentów. Moje dziecko do tej pory nie wie że z okazji tej uroczystości dostaje się prezenty - po prostu nie mówimy mu o tym, ale babcie owszem zaczęły "a co chciałbyś dostać na komunię" ale zostały zgaszone. W szkole dzieci o tym nie mówią, dziewczynki żyją sukniami, a chłopcy kombinują "jakby tu nie zakładać tych wstrętnych butów, przecież w nich nawet w piłkę się nie da grać". Ale w wielu rodzinach mówi się "kupię Ci komputer po komunii jak chrzestni dadzą pieniądze" i myślę, że dziecko żyje już tym ile chrzestni dadzą, czy wystarczy i już ich nie interesują żadne inne prezenty. A presja rodziny na rodzicach chrzestnych jest straszna, sama jej doświadczam. "No chyba nie dasz mniej niż..." "chrzestna dobrze zarabia to chyba kupi komputer?" To jest wszystko okropne! Pozdrawiam L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamalia Re: prezanty z okazji komunii? IP: 80.51.33.* 28.04.07, 15:21 Dzień dobry, Tak się składa, że ja na komunię otrzymałam komputer i to nawet jeden z lepszych, jak na tamte czasy. Jestem osobą głęboko wierzącą i przed wiarą w Przeistoczenie, a to jest chyba istotą I komunii św. nie "uchronili" mnie nawet protestanci, do których uwielbiam od czasu do czasu zajrzeć. Radzę kupować dzieciakom prezenty, o których marzą, oczywiście w miarę finansowych możliwości. Wszak chodzi o to, żeby wszyscy byli zadowoleni. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.04.07, 15:55 O co Ci chodzi z tymi protestantami? Jakąś szpilkę chciałaś włożyć tym ludziom? Po co do nich zaglądasz, skoro uważasz, że chcieli Ciebie przed czymś "uchronić" - w negatywnym sensie? Żeby się dowartościować? To już lepiej nie zaglądaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lala Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.winn.cable.ntl.com 28.04.07, 15:57 coś dużego np. samochód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BP Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:12 Uważam, że to co jest zamieszczone na tym całym forum mija sie z celem, jakim jest Uroczystość I Komunii Świętej, czyli przyjecie przez dziecko Pana Jezusa do swojego serca. Jezusa najwiekszego Przyjaciela każdego człowieka, który pragnie się na Niego "otworzyć". A jeśli Ktoś pragnie wyrazić swą przyjaźń do dziecka pierwszokomunijnego, niech wszelkie prezenty jakie kolwiek by one nie były da mu dwa tygodnie wcześniej. Zaś dzień Pierwszej Komunii zostawi dziecku po to aby cieszyło się z tak wielkiego DARU jakim jest sam Jezus Chrystus - Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trap Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:32 Pozytywny głos. PO co dzieciom prezenty, jeżeli w Komunii ważne jest co innego!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moka1 Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 21:34 za dwa tygodnie mój synek przystąpi do Pierwszej Komunii.Co dostanie? najprawdopodobniej to samo co i starsze dzieci-piękne wydanie Pisma Swiętego,a od dziadka stareńki ryngraf.Nie będzie żadnej fety w stylu bankiet.biało nakryty stół,na nim winogrona i upieczony przez nas poprzedniego dnia chleb.Po nabożeństwie spacer nad Wisłą.Potem rozmowy,opowieści jak to drzewiej bywało.Taka wersja uroczystości sprawdziła sie w mojej rodzinie już dwukrotnie.starsze dzieciaki nie maja traumatycznych wspomnień.wręcz przeciwnie,czuły sie dumne i w szczególny sposób wyróżnione.Potraktowaliśmy je poważnie tego dnia dostosowując nastrój domowej uroczystości do charakteru wydarzenia .ten dzień był ICH DNIEM,a nie bankieciskiem dla gości.Kwestia przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kb Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.aster.pl 29.04.07, 10:47 Pięknie! Wzruszył mnie ten chleb upieczony poprzedniego dnia i winogrona na stole przykrytym białym obrusem. Ileż symboliki w tym! I tak powinno być, a nie jakiś bankiety, przyjęcia w restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.elblag.dialog.net.pl 29.04.07, 13:42 Mnie też się ten pomysł z chlebem, winem i spacerem oraz rozmowami rodzinnymi podoba. Jeżeli ktoś jest naprawdę wierzący i to święto ma dla niego jakieś szczególne znaczenie, nie zrobi szopki z prezentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdenka Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:01 Mnie też się bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata74 Re: prezanty z okazji komunii? IP: 212.2.100.* 29.04.07, 13:55 Ja mam to szczęście w tym roku że posyłam do komunii dwóch moich synów.Na temat prezentów nie rozmawialiśmy z nikim z zaproszonych gości.Ale wiem że moje dzieci już zyskały jeden wielki prezent odemnie-czas który im poświęciłem chodząc na nauki i przygotowania do uroczystości.Jestem też jednym z rodziców którzy będą aktywnie uczestniczyć w uroczystości,będe czytał drugie czytanie.Moi synowie są ze mnie dumni bo już o tym rozmawialiśmy i myślę że jakikolwiek prezent który dostaną bo podejżewam że tak nie przyćmi tego że razem z tatą i mamą będą świętować coś czego tak naprawdę jeszcze do końca nie rozumieją.A odnosząc się bezpośrednio do tematu to myśle że motorówka i mercedes to przesada ale rower ksiązka lub inny potrzebny drobiazg kupiony wspólnie przez gości jest jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdzie Re: prezanty z okazji komunii? 29.04.07, 15:50 jako chrzestna niekatoliczka zafundowalabym np.: kilkutygodniowy wyjazd jezykowy albo laptop a jako inny gosc dorzucilabym sie do jakiegos wiekszego prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: prezanty z okazji komunii? 29.04.07, 21:11 magdzie napisała: > jako chrzestna niekatoliczka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila_S Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 22:02 Jak niekatoliczka może być chrzestną??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdzie Re: prezanty z okazji komunii? 30.04.07, 08:02 uwierz, moze. dla dobra chrzescijanskiej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.pro-internet.pl 30.04.07, 11:49 Na szczęście mój chrześniak chce dostać grę (w rozsądnej cenie). I całe szczęście, bo mnie nawet nie bardzo stać na podróż do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
danab71 Re: prezanty z okazji komunii? 01.05.07, 18:45 magdzie napisała: > jako chrzestna niekatoliczka zafundowalabym np.: > kilkutygodniowy wyjazd jezykowy albo laptop > a jako inny gosc dorzucilabym sie do jakiegos wiekszego prezentu. pomijam fakt - chrzestna niekatoliczka... ale już fakt > kilkutygodniowy wyjazd jezykowy albo laptop - hmmm - głupota do kwadratu czy chęć zabłyśnięcia ilością pieniędzy wydaną na taki prezent ? - a może i jedno i drugie, kiedy czyta się dalszą część, czyli: > a jako inny gosc dorzucilabym sie do jakiegos wiekszego prezentu. o_u Odpowiedz Link Zgłoś
magdzie Re: prezanty z okazji komunii? 02.05.07, 12:34 nie rozumiem. czy kwota wydana na laptopa albo wyjazd jest jakas horendalna suma? wychodze z zalozenia, ze prezent ma byc praktyczny, i przyczyni sie do rozwoju dziecka. glupi komentarz not.pieniedzy i checi zablysniecia. gdybym chciala zablysnac to bym mu kupila kajdanki i klatke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AP Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:17 mojemu Chrześniakowi na I komunię kupiłam PSP portable, prezent który sam sobie zażyczył. zdaję sobie sprawę, że za jakiś czas ta zabawka mu się znudzi. dodatkowo dostanie ode mnie ręcznie malowaną ikonę na starej pięknej desce, z dedykacją, na której widnieje Matka Boska Nieustającej Pomocy - to już jako pamiątka na całe życie... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotex2 Re: prezanty z okazji komunii? 30.04.07, 17:25 A powiedzcie mi czy z okazji Komunii dostajecie jakies pisemne zaproszenie od swojego chrześniaka czy tylko słowne a może wogle nic takiego nie jest stosowane bo to jest oczywiste ze jako rodzic chrzestny na tej uroczystości sie stawić powinniście bez jakiegokolwiek zaproszenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kl10 Re: prezanty z okazji komunii? 01.05.07, 08:39 Mam mojego chrześniaka zapraszała gości ustnie i wysyłała zaproszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AP Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 09:21 ja tez dostalam zaproszenie pisemne, imienne. zreszta zawsze na kazda komunie daje sie u nas zaproszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
meltbigson Najlepszy prezent: wierszyk religijny: przyklady: 01.05.07, 09:29 Nie umylem dzisiaj szyi Bo sie modle do Maryi. Nigdy noska nie odmrozi Kto pomodli sie do bozi. Czemu Boze, po wieczerzy Nie pozmywasz mi talerzy? Ogarnela mnie pokusa, By sie przebrac za Jezusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Re: Najlepszy prezent: wierszyk religijny: przykl IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.05.07, 12:51 wczoraj zostałam zaproszona na komunię mojej kuzynki. podczas rozmowy temat padł oczywiście na sukienkę wraz z kosztami. zaraz mądra mamusia pochwaliła się ,że zaoszczędziła ileś tam złotych bo sukienka uszyta została z resztek , które zostały po czyjeś sukni ślubnej. zaraz mamusia dodała ,że za pieniążki z komunii to one z córeczką pojadą nad morze. rodzice często chcą by chociaż koszt imprezy się zwrócił. zazwyczaj nikt nie wydaje koło 1000 złotych po to ,żeby dzieciak dostał medalik za 20 złotych. gdy mój chrześniak będzie szedł na I komunii to ofiaruje mu taki oto prezent:założę mu lokatę w banku(lub inną formę oszczędzania)na którą będzie można wpłacać , a on sam będzie mógł wpłaconymi pieniędzmi obracać po ukończeniu 18 lat. uważam ,że nie ma sensu kupować sprzętu typu laptop , gdyż zazwyczaj rodzice nie pozwalają dotykać'' bo zepsujesz'' , a sprzęt ma to do siebie ,że zaraz jest nieaktualny. rzeczy typu medaliki,zegarki i obrazy z Jezuskiem nie uważam za dobry prezent dlatego ,że mało które dziecko jest świadome co się z nim w ogóle dzieje oprócz całego zamieszania wokół komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
a.s.i.a3 Re: Najlepszy prezent: wierszyk religijny: przykl 01.05.07, 17:16 Ja uważam, że dobrym pomysłem jest dać dziecku prezent dla niego, taki z którego się autentycznie ucieszy np. samochodzik czy jakąś inną zabawkę i dodatkowo coś "na pamiątkę" - ładną książkę, medalik, czy co tam kto uważa za stosowne. Oczywiście w rozsądnych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 18:55 prezenty daje z okazji urodzin, slubu, imienin. komunia nie jest okazja do dawania prezentow, na pamiatke tego dnia dziecko ma medalik, ksiazeczke do nabozenstwa, obrazek swiety i wspolne zdjecie ksiedza i dzieci, ktore w tym samym dniu przystepowaly do komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 14:03 mój chrześniak,dostanie ode mnie biblię dla dzieci i słodycze.złoty łańcuszek z krzyżykiem i wygrawerowaną datą chrztu dostał na chrzest. od rodziców tylko zegarek.a od reszty drobne upominki.od prezentów są inne uroczystości-urodziny- 2 tygodnie wcześniej, gwiazdka itp. tak mu wytłumaczyliśmy i trafiło to do niego.a na urodziny dam mu w tym roku książeczkę oszczędnościową z wkładem 200zł. niech uczy sie oszczędzać od małego. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubek30 nikt nie pobije mojego szwagrostwa 02.05.07, 21:19 zebrali kasę na Chrzciny i zapłacili knajpę. W trakcie imprezy dokupowali wódkę za zebranea kasę. Ciekawe czy ,,opadnie im szczena" jak na komunie dzieci dostaną prezenty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norymberga3 garść moich doświadczeń: IP: *.83.171.165.255.ip-pool.NEFkom.net 03.05.07, 11:52 komunie 2 własnych dzieci,chrześniaczka rok temu dostała ode mnie rower, jak sobie życzyła. Córka dostała wisiorek z brylancikiem i takiż pierścionek od chrzestnych, ode mnie dodatkowo pamiątkowy pierścionek od pokoleń w rodzinie. Reszta prezentów to pieniądze - założyliśmy jej konto. Syn dostał cyfrowy aparat fotogr., większość pieniędzy powędrowała na założone w tym celu konto, a za resztę kupił sobie wymarzone zabawki: helikopter zdalnie sterowany i "constructora". Wbrew opiniom tu prezentowanym, radość dziecka z podarków niekoniecznie świadczy o jego nastawieniu konsumenckim i zaniedbaniu spraw duchowych w rodzinie. Towarzyszyłam obojgu dzieciom w przygotowaniach już od jesieni, prowadziłam grupy komunijne, wspólnie ozdabialiśmy świece, integrowały się całe rodziny dzieci pierwszokomunijnych na spotkaniach. Tak to się odbywa w Niemczech. Niektórzy krytycy mają za złe nawet pójście do restauracji... A gdzie mam przyjąć kilkanaście osób? Winogrona i chleb własnoręcznie upieczony... pięknie, ale dobre to dla wąskiego rodzinnego grona, które ma i tak zapewniony wikt. Cóż jest złego świętowaniu przy obficie zastawionym stole? Nawiasem mówiąc, na jednym ze spotkań przygotowawczych piekliśmy z dziećmi razem chleb... Ostrzegam przed zakłamanym widzeniem dzieci jako aniołków, które mają być wolne od pokus, bez zainteresowania praktyczną i materialną stroną świata, mają być takie uduchowione... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: garść moich doświadczeń: IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.05.07, 13:09 Wiesz, norymbergo, tu chodzi o to, że nader często jednak to jest święto Mamony. Mało osób naprawdę wtajemnicza dzieci w sens komunii, natomiast w wielu rodzinach jasno i głośno poruszana jest kwiestia tego, ile i co da kto. Dzieci, uczestnicząc w tym cyrku, też nabierają przekonania, że jest to po prostu taki czas, w którym dostają dużo forsy, prezentów, ale dlaczego, z jakiego powodu - już nie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meiske Re: prezanty z okazji komunii? IP: 145.4.198.* 03.05.07, 12:55 nic, bo sie bachorowi we lbie przewroci... Odpowiedz Link Zgłoś
ala.l uslyszalam ostatnio 06.05.07, 22:46 ze Ludzie wynajmuja kadillaki ,aby dziecko dowiezc do Kosciola..:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: click Re: prezanty z okazji komunii? IP: *.20.54.194.generacja.pl 06.05.07, 23:34 ciekawa bitwa www.clickclickclick.com, ale chile nas goni... Odpowiedz Link Zgłoś