Dodaj do ulubionych

Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa

28.04.08, 18:10
Witam wszystkie Forumowiczki i Forumowiczów,

Pragnę poprosić Was o opinię na temat rynku odzieżowego i Waszych
preferencji w kwestii ubioru. Wypełniając poniższą ankietę bardzo mi
pomożecie:

www.ankietka.pl/ankieta/pokaz/id/11353/zachowania-konsumentow-na-
rynku-odziezowym.html

Serdecznie dziękuję za wszystkie opinie i poświęcony czas!
Obserwuj wątek
    • beretelwi Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 18:12
      wypadaj wstrętna spamowiczko

• yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 18:23
      Ułatw ludziom życie, daj aktywny link :)
      • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 18:34
        yoma napisała:

> Ułatw ludziom życie, daj aktywny link :)

Niestety edytować głównego postu nie mogę.. Mam nadzieję, że teraz
        zadziała:
        www.ankietka.pl/ankieta/pokaz/id/11353/zachowania-konsumentow-na-rynku-odziezowym.html
        • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 18:46
          Matkobosko, a czym się różni codzienny od miejskiego?
          • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 18:59
            yoma napisała:

> Matkobosko, a czym się różni codzienny od miejskiego?

Heh, w moim mniemaniu, styl miejski ma pewne elementy stroju
            ulicznego, jest to styl typowy dla dużych miast i w takich miastach
            wykształcony. Nie da się go jednoznacznie określić, bo zależy od
            miejsca (miasta) pochodzenia. Natomiast styl codzienny/casual możesz
            spotkać u większości populacji, jest dostępny w większości sklepów z
            odzieżą, charakteryzuje się wygodą i ogólnym dopasowaniem do wielu
            codziennych obowiązków..
            Oczywiście to jedynie moje definicje :). Poza tym, nie trzeba tak
            bardzo się głowić nad tą ankietą, ale fajnie, że zapytałaś:)
            • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 19:50
              To są bardzo nierozłączne definicje. Jeśli zdefiniujemy styl casual jako taki,
              który spotykamy u większości populacji, to istotnie większość populacji mieszka
              w mieście. A zatem stylu tejże populacji nie da się
              > jednoznacznie określić, bo zależy od miejsca (miasta) pochodzenia

dodałabym jeszcze, że zamieszkania. Ale przecież to jest wg ciebie definicja
              stylu miejskiego, a nie casual.

Poza tym czy uważasz, że ludność wiejska nie kupuje odzieży? Na ludność wiejską
              nie ma miejsca w ankietce.
              • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 20:56
                Styl casual jest bardziej uniwersalny. Można by powiedzieć, że
                komercyjny. Pasuje do pracy, szkoły, ale też na zakupy, spacer, czy
                mniej zobowiązujące przyjęcie czy imprezę. Według mnie jest bardziej
                powszechny, znajduje swoje uznanie w wielu warstwach społecznych.
                Styl uliczny/miejski jest stylem, którego określenie jest stosunkowo
                nowe i sam styl panuje na ulicach od niedawna, szczególnie w Polsce.
                Odzwierciedla chęć wyrażania siebie głównie młodych ludzi, często
                związanych z pewnymi poglądami czy preferencjami muzycznymi.
                Styl miejski/uliczny też jest w pewnym stopniu tak nazywany, bo
                ubrania tego typu są do kupienia głównie w dużych miastach, ich
                fason, kolorystyka powoduje, że kupują je młodzi, odważni ludzie,
                chcący "wykrzyczeć" siebie pośród tysięcy innych żyjących w
                miastach. Natomiast w stylu casual tego nie znajdziesz, a już na
                pewno nie jest to tak nasilone..
                Ale tak można pisać i pisać..:)
                • papalaya ale bełkot 28.04.08, 21:07
                  styl miejski, styl casual....

a jaki jest styl wiejski...sukmana i łowicka zapaska???
                  • pacjent06 styl wiejski? 28.04.08, 21:16
                    papalaya napisała:

> styl miejski, styl casual....
                    >
                    > a jaki jest styl wiejski...sukmana i łowicka zapaska???

A kto powiedział, że jest styl wiejski?:)
                    • yoma Re: styl wiejski? 28.04.08, 21:42
                      A gumofilce i fufajka? :)
                      • Gość: Lena Re: styl wiejski? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.04.08, 23:53
                        I berecik z antenką :)
                        • yoma Re: styl wiejski? 28.04.08, 23:55
                          E, to raczej styl niższoklasośrednimniejszoczęściowielkomiejski :)
                          • Gość: Lena Re: styl wiejski? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.04.08, 00:15
                            Zgoda, co innego czpka-uszanka :)
                            images2.fotosik.pl/7/xeoibja0qtsqpcnx.jpg
                • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 21:43
                  > Ale tak można pisać i pisać..:)

A można. Ja ci tylko zwracam uwagę, że ankietka, jeśli ma służyć celom naukowym,
                  jest wielce nieprecyzyjna :)
                  • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 22:01
                    yoma napisała:

> > Ale tak można pisać i pisać..:)
                    >
                    > A można. Ja ci tylko zwracam uwagę, że ankietka, jeśli ma służyć
                    celom naukowym
                    > ,
                    > jest wielce nieprecyzyjna :)

A jakbyś to ujęła? Poważnie się pytam. Masz zastrzeżenia tylko do
                    pytania o styl ubioru?
                    • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 22:45
                      No i ja ci poważnie zgłaszam zastrzeżenia. Nie bardzo rozumiem, na czym polega
                      twoje rozróżnienie między stylem miejskim/casual/sportowym. Chyba że przez
                      sportowy rozumiesz dres, ale wtedy napisz: dres.

No i dlaczego zakładasz, że ludzie kupujący ubrania mieszkają tylko w miastach?
                      • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 23:21
                        Próba wytłumaczyć Ci na czym według mnie polega różnica między
                        stylem casual a miejskim nie udała się. Trudno, inaczej nie
                        potrafię:)
                        Co do stylu sportowego, to nie można po prostu umieścić
                        odpowiedzi "dres", bo to nie jest styl ubioru tylko rodzaj ubioru,
                        garderoby. Poza tym, są różne style sportowe, sam wszystkich pewnie
                        nie znam, więc wypisywanie ich mija się z celem. Stąd ogólna
                        klasyfikacja "styl sportowy". Jest jeszcze odpowiedź "inne", gdzie
                        każdy może wpisać swoją propozycję według uznania.
                        I nigdzie nie napisałem, że w moim założeniu wszyscy kupujący
                        ubrania mieszkają jedynie w mieście.
                        • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 23:27
                          Ależ napisałeś, bo jedyne możliwości odpowiedzi dotyczące miejsca zamieszkania
                          dotyczą miasta.
                          • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 23:47
                            yoma napisała:

> Ależ napisałeś, bo jedyne możliwości odpowiedzi dotyczące miejsca
                            zamieszkania
                            > dotyczą miasta.

A według Ciebie miałem się rozdrabniać na wsie, miasteczka, powiaty,
                            przy każdym uwzględniając ilość mieszkańców, którą charakteryzują te
                            nazwy? Gdybym założył, że ankieta jest skierowana tylko do osób
                            mieszkających w miastach pominąłbym odpowiedź "do 10 tys.".
                            • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 23:56
                              Wieś
                              Miasto do 50 tys.
                              Miasto 50-100 tys.
                              Miasto 100-500 tys.
                              Miasto pow. 500 tys.

i już
                              • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 23:59
                                Ok, następnym razem tak zrobię, choć te przedziały trochę za
                                szerokie:)
                                • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 29.04.08, 00:14
                                  Rozbij bardziej, mówiłeś, że nie chcesz się rozdrabniać :)
                        • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 23:32
                          No to może zamiast robić tak

2. Jaki styl ubioru preferujesz na co dzień?*
                          1) sportowy
                          2) miejski/uliczny
                          3) jeansowy
                          4) elegancki
                          5) codzienny/casual
                          6) inny (jaki?)

czego ani respondent, ani ty, jak się zdaje, nie bardzo odróżnia, zrób po prostu tak

2. Jaki styl ubioru preferujesz na co dzień?*
                          1) sportowy/miejski/uliczny/codzienny/casual
                          2) jeansowy
                          3) elegancki
                          4) inny (jaki?)

• pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 23:51
                            yoma napisała:

> No to może zamiast robić tak
                            >
                            > 2. Jaki styl ubioru preferujesz na co dzień?*
                            > 1) sportowy
                            > 2) miejski/uliczny
                            > 3) jeansowy
                            > 4) elegancki
                            > 5) codzienny/casual
                            > 6) inny (jaki?)
                            >
                            > czego ani respondent, ani ty, jak się zdaje, nie bardzo odróżnia,
                            zrób po prost
                            > u tak
                            >
                            > 2. Jaki styl ubioru preferujesz na co dzień?*
                            > 1) sportowy/miejski/uliczny/codzienny/casual
                            > 2) jeansowy
                            > 3) elegancki
                            > 4) inny (jaki?)
                            >
                            >
                            >

Myślę, że jednak zostawię tak, jak jest, bo wrzucanie do jednego
                            worka stylu ulicznego, sportowego i casual, to nie jest dobre
                            rozwiazanie:)
                            Zresztą, nie ja wymyśliłem ten podział. Używają go sklepy odzieżowe,
                            ja to jedynie umieściłem w ankiecie, aby było to zgodne z
                            nazewnictwem.
                            • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 23:58
                              Naprawdę używają? Co prawda potwornie rzadko robię zakupy, ale nigdy nie
                              zauważyłam, żeby na jednym ciuchu wisiała metka casual, a na drugim miejski.
                              Jeśli już, to płciami, rozmiarami i dziećmi... :)
                              • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 29.04.08, 00:10
                                yoma napisała:

> Naprawdę używają? Co prawda potwornie rzadko robię zakupy, ale
                                nigdy nie
                                > zauważyłam, żeby na jednym ciuchu wisiała metka casual, a na
                                drugim miejski.
                                > Jeśli już, to płciami, rozmiarami i dziećmi... :)

proszę: serwisy.gazeta.pl/logo/5,66909,2913899.html
                                www.magazyner.pl/index.php?n=173
                                www.snobka.pl/artykul/3019#komentarz_226123
                                Na metkach nie wszystko jest napisane;)
                                • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 29.04.08, 00:16
                                  No ładne panny. A był ty kiedy w sklepie i widział, co wisi, jak wisi i pod
                                  jakim szyldem wisi?:)
                                  • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 29.04.08, 00:21
                                    Ja napisałem tylko, że sklepy używają takich nazw. Nie pisałem nic o
                                    szyldach. Często się spotykam z tym na stronach internetowych czy w
                                    opisach kolekcji. Zresztą to chyba nie jest takie ważne. Jak
                                    widzisz, nie ja wymyśliłem te pojęcia, użyłem ich jedynie w
                                    ankiecie, aby się zgadzało nazewnictwo. A to, jak Ty nazwiesz swój
                                    styl czy jakikolwiek inny zależy już jedynie od Ciebie...
                • yoma Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 21:45
                  > ubrania tego typu są do kupienia głównie w dużych miastach, ich
                  > fason, kolorystyka powoduje, że kupują je młodzi, odważni ludzie,
                  > chcący "wykrzyczeć" siebie pośród tysięcy innych żyjących w
                  > miastach

Aaaa... to mów od razu, że chodzi ci o te panny przewracające się na szpicach,
                  podtrzymujące oburącz sadełko wylane z biodrówek i ozdabiające pierś dziewiczą
                  obcisłą, papuzią bluzką, spod której wyłazi niedoprany stanik :)
    • Gość: brum Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa IP: *.chello.pl 28.04.08, 21:45
      Wypełniłem ankietę.
      Najwięcej kłopotów miałem z pytaniem, którą markę niedostępną na rynku polskim
      chciałbym sprowadzić. Aż takim światowcem nie jestem, niestety...:)
      • pacjent06 Re: Preferencje odzieżowe polskiego społeczeństwa 28.04.08, 21:59
        Gość portalu: brum napisał(a):

> Wypełniłem ankietę.
        > Najwięcej kłopotów miałem z pytaniem, którą markę niedostępną na
        rynku polskim
        > chciałbym sprowadzić. Aż takim światowcem nie jestem, niestety...:)

Dzięki za wypełnienie! I nic się nie stało. Może po prostu żadnej z
        marek odzieżowych nie brakuje Ci na polskim rynku:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka