Dodaj do ulubionych

Społeczeństwo a surowce wtórne w świetle ekologii

18.06.08, 07:36
www.biolog.pl/article4320.html
Oceńmy naszą wrażliwość na ekologię przez pryzmat segregacji odpadów.
Zastanówmy się czy więcej krzywdy naturze wyczyniamy zjadając
hamburgera(niektórzy brzydzą się mięsem li tylko z przyczyn
ideologicznych)czy też wyrzucając do kosza na śmieci butelki po
napojach lub papier.Dlaczego jesteśmy "interesowni" i chcemy by skup
makulatury płacił nam krocie za towar poużytkowy a obruszamy się ,że
papier do dolnej twarzy jest przeraźliwie drogi.
Obserwuj wątek
    • migreniasta A tak wygląda skup. 18.06.08, 07:40
      www.makulatura.com.pl/blog/
      Jak już ruszy nas sumienie to spróbujmy zrobić z makulaturą co
      trzeba.Tylko jak to uczynić?
    • hymenaios Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 08:48
      Ideologią się tych spraw nie załatwi. To musi się opłacać. Jeśli
      skup jest nieopłacalny garstka nawiedzonych nic tu nie da. Ktoś te
      odpadki musi wywieźć, stworzyć zakłady odzyskiwania materiałów z
      odpadów itd. Co z tego, że ktoś tam podzieli w domu odpadki, skoro
      one wcześniej czy później do jednego wora trafią. Ekologia musi
      współgrać z ekonomią.
      • migreniasta Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 09:21
        Ekologia jest oponentem ekonomii.A próby interwencji państwowej to
        wylewanie dziecka z kąpielą. Jeśli coś trafia do jednego wora to
        znaczy ,że gdzieś jest pies pogrzebany.
        • hymenaios Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 09:59
          migreniasta napisała:

> Ekologia jest oponentem ekonomii.A próby interwencji państwowej to
          > wylewanie dziecka z kąpielą. Jeśli coś trafia do jednego wora to
          > znaczy ,że gdzieś jest pies pogrzebany.

Nie jest oponentem. Ekologia musi uwzględniać ekonomię. Jeśli np
          skup makulatury będzie wymagał zaangażowania ideologicznego a nie
          przynosił zysku ludziom, którze zechcą się tym zajmować nic z tego
          nie będzie. Dalej piszesz, że próby interwencji państwowej to
          wylewanie dziecka z kąpielą i to jest zastanawiające przy
          roszczeniach ekologów wobec państwa. Do jednego wora trafia wszystko
          dlatego, że każda segregacja odpadów i ich utylizacja oraz
          odzyskiwanie surowców wtórnych to są konkretne koszty i technologia.
          Jeśli odzyskanie jakiegokolwiek surowca będzie kilkakrotnie droższe
          od pozyskania go w sposób tradycyjny, nikt się takim czymś nie
          zajmie. Dlatego sprawnie działa rynek wtórny dla metali kolorowych a
          nijak nie chce zadziałać dla makulatury.
          • migreniasta Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 11:21
            Dla metali kolorowych dział bardziej niż sprawnie. Często słychać o
            towarzyszach ,którzy niczym hieny cmentarne polują na miedzianą
            infrastrukturę.
            Jeśli zaś chodzi o selektywną zbiórkę odpadów to w chwili obecnej
            jej cena zawarta jest w cenie wywozu odpadów komunalnych i sprawia
            wrażenie ,że jest robiona gratis.
            Makulatura zaś podlega tym samym mechanizmom rynkowym co produkt.Są
            zamówienia na towar.Są zamówienia na opakowania.Jest zapotrzebowanie
            nie na makulaturę.Teraz kiedy na rynku jest bryndza to i psy
            paszczami nie chcą szczekać. Jest to smutne ale widmo recesji
            zajrzało nam do oczu wyłupiastym wzrokiem.Przy tych cenach paliw nie
            można re
            • migreniasta Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 11:55
              A widzieliście? Połowę mojego postu zjadło.Podejrzewam ,że
              wegetarianie to zrobili.Mój post był wszak bezmięsny.
              • hypatia69 Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 11:58
                To dopisz resztę:)

I wyjaśnij mi, czy mam segregować te śmieci po to, zeby i tak
                wylądowały w jednym kontenerze [nie ma obok stosownych oddzielnych],
                na jednej śmieciarze i na jednym wysypisku, czy też raczej powinnam
                z posegregowanymi lecieć przez pół miasta, zeby znaleźć stosowny
                kontener?
                • piwi77 Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 12:15
                  hypatia69 napisała:

> czy też raczej powinnam z posegregowanymi lecieć przez pół miasta,
                  > zeby znaleźć stosowny kontener?

Jak potrafisz to koniecznie powinnaś, niech się ludziska radują
                  widząc taką jedną lecącą.
                  • hypatia69 Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 12:29
                    Publicznie to tylko w czasie pełni i na odkurzaczu. Ale wysoko, to
                    prawie nikt nie widzi. I nie z worami śmieci przecież!
                • migreniasta Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 13:44
                  Może się zapytaj swojego radnego co go wybrałaś.Nie wiem w jakim
                  pipidówku masz zaszczyt mieszkać i ciężko mi wyrokować cokolwiek w
                  tej materii.Jeśli nie masz możliwości segregowania odpadów to olej
                  sprawę ciepłym moczem.
                  • hypatia69 Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 17:11
                    W pipidówku wojewódzkim.
                    Radnemu te śmieci pod drzwi mam zanieść?
                    Nie mam mozliwości, wiec zastosowawszy się - olewam.
                    • migreniasta Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 19:30
                      To bardzo źle świadczy o Twoim pipidówku.W moim stoi wiele gniazd
                      pojemników na selektywna zbiórkę odpadów.Są to osobne pojemniki na
                      szkło bezbarwne i kolorowe,papier,tworzywa sztuczne i butelki
                      PET.Miasto wywiązało się z ustawy o utrzymaniu porządku choć ludzie
                      nie zawsze stają na wysokości zadania.Pojemniki często są podpalane
                      przy pomocy podpałek do grilla lub po prostu przewracane.Wiele do
                      życzenia pozostawiają też wkładane tam odpady.Niektórzy nie potrafią
                      czytać i walą tam obierki.
                      • hypatia69 Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 20:36
                        Mam sie czuć winna, że jakiś baran obiecał i nie spełnił? Odmawiam.
            • hymenaios Re: Ee, masz pomysły Migreniasta ;) 18.06.08, 19:59
              migreniasta napisała:

> Dla metali kolorowych dział bardziej niż sprawnie. Często słychać
              o
              > towarzyszach ,którzy niczym hieny cmentarne polują na miedzianą
              > infrastrukturę.
              > Jeśli zaś chodzi o selektywną zbiórkę odpadów to w chwili obecnej
              > jej cena zawarta jest w cenie wywozu odpadów komunalnych i sprawia
              > wrażenie ,że jest robiona gratis.
              > Makulatura zaś podlega tym samym mechanizmom rynkowym co
              produkt.Są
              > zamówienia na towar.Są zamówienia na opakowania.Jest
              zapotrzebowanie
              > nie na makulaturę.Teraz kiedy na rynku jest bryndza to i psy
              > paszczami nie chcą szczekać. Jest to smutne ale widmo recesji
              > zajrzało nam do oczu wyłupiastym wzrokiem.Przy tych cenach paliw
              nie
              > można re

Wszystko trzeba robić z głową i ekonomią. Gazety i stare książki
              najlepiej spalić, opakowania papierowe bez nadruku wykorzystać w
              inny sposób. Najlepiej segregować u źródła. Ktoś dzieli makulaturę?
      • genoveva A ja Wam mówię, trzymajcie się za portfele :> 19.06.08, 16:00
        czyli zainteresujcie się, jak to jest z segregacjš odpadów w waszym
        miejscu zamieszkania ? np. kto odpowiada za zapewnienie kontenerów
        na odpady selektywne.
        Niestety marnotrawstwo surowców wtórnych sporo w tej chwili
        kosztuje, a kto za to płaci? Pan płaci, pani płaci, my płacimy -
        społeczeństwo. Na poczštku tego roku bardzo wzrosły ceny za
        składowanie odpadów na wysypiskach ?mieci i obawiam się, że nie jest
        to ostatnia podwyżka. Oznacza to, że za każdy worek, czy kubeł
        ?mieci płacimy znacznie więcej, zatem w naszym interesie jest, by
        tych ?mieci w zwykłych koszach było jak najmniej, a odpady
        selektywne trafiały do specjalnych kontenerów, których opłaty
        ?rodowiskowe nie obejmujš.
        • no_login Re: A ja Wam mówię, trzymajcie się za portfele :& 22.06.08, 23:59
          > np. kto odpowiada za zapewnienie kontenerów
          > na odpady selektywne.
          A dlaczego tak się upierasz przy selektywnej
          zbiórce odpadów?
          Można przecież zbierać wszystko "do kupy"
          i później segregować.
          • genoveva Re: A ja Wam mówię, trzymajcie się za portfele :& 26.06.08, 14:19
            Masz na myśli wydłubywanie surowców wtórnych, spomiędzy resztek
            jedzenia, zużytych pieluch tudzież innych tego typu atrakcji ?
            • no_login Re: A ja Wam mówię, trzymajcie się za portfele :& 28.06.08, 16:59
              > Masz na myśli wydłubywanie surowców wtórnych, spomiędzy resztek
              > jedzenia
              Tak, za pomocą maszyn ;-)
              • genoveva Re: A ja Wam mówię, trzymajcie się za portfele :& 30.06.08, 10:26
                Obawiam się, że mówimy o dwóch zupełnie różnych rzeczach. Ty
                prezentujesz tutaj pobożne życzenia – sen o inteligentnych i
                *ekonomicznych* maszynach, które zdejmą z nas ciężar segregowania
                śmieci, natomiast ja cały czas piszę o czymś bardzo realnym,
                mianowicie o kosztach ponoszonych przez nas dzisiaj za surowce
                wtórne wyrzucone do zwykłego kosza na odpadki (tzw. zmieszane odpady
                komunalne).

W swoim poprzednim poście zapytałeś, dlaczego upieram się przy
                selektywnej zbiórce odpadów ? Otóż dlatego, że nierobienie tego
                słono kosztuje, a kochane pieniążki są mi bardzo drogie ;)

W moim interesie jest również, aby odzysk odpadów był ekonomiczny,
                żeby to się zwyczajnie kalkulowało, gdyż jako członek społeczeństwa
                w jakimś stopniu ponoszę koszty odzysku, składowania i utylizacji
                odpadów. Już w tej chwili odzysk niektórych surowców jest
                nieopłacalny (np. butelek plastikowych typu pet), jeśli doliczymy do
                tego koszt maszyn i ich pracy oraz koszty mycia butelek z tego
                świństwa, w którym leżały, może się okazać, że strasznie dużo do
                tego biznesu dopłacamy :>
                • migreniasta Re: A ja Wam mówię, trzymajcie się za portfele :& 30.06.08, 14:37
                  Nie dopłacamy do zbiórki butelek pet.Odbywa się ona w warunkach
                  rynkowych.Każdy kolejny podmiot coś ma z tego.Produkt finalny jest
                  użyteczny a masa poddane recyklingowi nie zalega na
                  składowisku.System jest jeszcze dziurawy ale działa.Czego nie można
                  powiedzieć o kartonach po płynnej żywności.Tu nic nie działa i się
                  nie zapowiada.
                  • genoveva Re: A ja Wam mówię, trzymajcie się za portfele :& 30.06.08, 15:02
                    Obawiam się, że jednak trochę jednak dopłacamy. Skoro przerobienie
                    petów na granulat jest droższe i pochłania więcej energii niż
                    wyprodukowanie nowej, plastikowej butelki, to niestety dopłacamy do
                    tego biznesu, chociażby w postaci opłat produktowych. Jedyna
                    korzyść, że śmieci nie walają się gdzie popadnie (chociaż i tak się
                    walają, ale mniej).
                    W tym wypadku, najlepszym rozwiązaniem byłoby wycofanie się z tego
                    typu opakowań w ogóle, chociaż mają one swoje zalety. Już widzę
                    siebie jak taszczę do domu sześciopak wody w szkle ...
                    • migreniasta Zaznaczam ,że się nie kłócę. 30.06.08, 15:19
                      Nie dopłacamy bo zbiórkę i recykling przeprowadzają prywatne
                      podmioty a takie zwykle generują zyski.
                      Opłata produktowa to fikcja.Nikt jej nie uiszcza ( chyba ,że za
                      karę).
                      Są sposoby do jej uniknięcia .Jednym z nich jest zapłacenie
                      organizacji odzysku za zebranie z rynku wymaganej poziomem
                      recyklingu i odzysku masy odpadów.Opłata produktowa za kg
                      wprowadzonego odpadu z tworzyw sztucznych( kod odpadu 150102- można
                      sprawdzić moją wiedzę) to prawie 3 złote.Organizacja odzysku wybawia
                      przedsiębiorcę z kłopotu za niecałe dziesięć groszy.
                      Zbieracz odpadów za zebranie odpadu w imieniu organizacji odpadu
                      dostanie........najwyżej 2 grosze za kg.
                      Tak wylewa się dziecko z kąpielą.
                      A wracając do peta to póki co jest to najlepsze tworzywo do
                      pakowania czegokolwiek.Najmniej masy tego tworzywa zużywamy na
                      pojedyńcze opakowanie.
                      Jeszcze mała uwaga - peta przerabia się na płatek.Granulat to
                      pojęcie które pasuje do tworzywa pierwotnego.W wyniku recyklingu
                      otrzymujemy m.i.regranulaty,aglomeraty,płatki i przemiały ,które
                      służą do dalszej produkcji.
                      Przerobienie peta nie jest najkosztowniejszą czynnością.Jego
                      transport i sortowanie na frakcje pochłania znacznie więcej.
                      • genoveva Re: Zaznaczam ,że się nie kłócę. 02.07.08, 14:15
                        migreniasta napisała:

> Opłata produktowa to fikcja.Nikt jej nie uiszcza ( chyba ,że za
                        > karę).

Fakt, że producent jej nie uiszcza, nie oznacza jeszcze, że nie jest
                        ona doliczona do ceny produktu. Szacuje się, że do każdej butelki
                        dopłacamy 3 gr. z tytułu recyklingu. W ten sposób wszyscy zrzucamy
                        się na opłatę, której nie ma.

> Są sposoby do jej uniknięcia .Jednym z nich jest zapłacenie
                        > organizacji odzysku za zebranie z rynku wymaganej poziomem
                        > recyklingu i odzysku masy odpadów.Opłata produktowa za kg
                        > wprowadzonego odpadu z tworzyw sztucznych( kod odpadu 150102-
                        można
                        > sprawdzić moją wiedzę) to prawie 3 złote.Organizacja odzysku
                        wybawia
                        > przedsiębiorcę z kłopotu za niecałe dziesięć groszy.

Opłaty są tak niskie z kliku powodów. Z całą pewnością najtańszy
                        jest tzw. recykling papierowy (nie mylić z makulaturowym), kiedy to
                        zamiast odpadów krążą jedynie faktury. Śmieci, jeżeli w ogóle
                        pojawią się w tym procesie, lądują na dzikich wysypiskach lub
                        nieczynnych wysypiskach przeznaczonych do rekultywacji. Sprawa jest
                        o tyle prosta, że nikt nie nad tym nie panuje i trzeba nieźle
                        przegiąć albo mieć pecha, żeby wyszło szydło z worka.

Istotną kwestią są również powiązania własnościowe pomiędzy
                        producentami a organizacjami odzysku. Jeżeli jakiś koncern jest
                        udziałowcem organizacji odzysku, (a jest to zjawisko raczej
                        powszechne), to tak naprawdę trudno powiedzieć ile to wszystko
                        kosztuje, w końcu taka organizacja odzysku została utworzona w celu
                        obsługi danej firmy, żeby było taniej i wygodniej dla producenta.

> Zbieracz odpadów za zebranie odpadu w imieniu organizacji odpadu
                        > dostanie........najwyżej 2 grosze za kg.

No popatrz, jemu płacą 2 gr. od kilograma, a ja płacę firmie
                        wywożącej śmieci (a przy okazji również organizacji odzysku) całkiem
                        niezłą kasę, wcale nie tak dużo mniej niż za odpady komunalne :> Mam
                        nadzieję, że przynajmniej odzyskują te odpady inaczej niż przez
                        wyrzucanie, jak to już kiedyś miało miejsce (Łubna I).

> Jeszcze mała uwaga - peta przerabia się na płatek.Granulat to
                        > pojęcie które pasuje do tworzywa pierwotnego.W wyniku recyklingu
                        > otrzymujemy m.i.regranulaty,aglomeraty,płatki i przemiały ,które
                        > służą do dalszej produkcji.
                        > Przerobienie peta nie jest najkosztowniejszą czynnością.Jego
                        > transport i sortowanie na frakcje pochłania znacznie więcej.

Masz rację. Wyraziłam się nieprecyzyjnie i w ogóle byle jak.
                        Właściwym byłoby pytanie o koszt całego procesu od kontenera na
                        odpady selektywne do nowego produktu.
                        • migreniasta Jestem pod wrażeniem-dużo wiesz o gospodarce odpad 02.07.08, 17:28
                          ami. Pracujesz w branży?
                          • genoveva Re: Jestem pod wrażeniem-dużo wiesz o gospodarce 03.07.08, 16:27
                            Co? tam wspólnego z szeroko pojętš ochronš ?rodowiska miałam, czyli
                            z odpadami też, ale raczej sš to moje prywatne zainteresowania -
                            nie, nie jestem żadnym ekologiem :> i nie potrafię odróżnić
                            granulatu od płatków ;)

Na wszelki wypadek zaznaczę, że nie martwiš mnie specjalnie te trzy
                            grosze doliczone do każdej butelki na poczet przyszłego recyklingu,
                            martwi mnie tylko, że nie trafiajš tam gdzie trzeba, czyli system
                            nie działa jak powinien. Chyba najbardziej dotkliwe jest to w
                            przypadku opakowań PET, o czym można się przekonać np. rzucajšc w
                            krzaki w jakiej? malowniczej okolicy opakowanie PET, puszkę i szkło ?
                            zgadnij co zniknie, a co zostanie w tych krzakach ?
    • forumowiczka-x Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz 18.06.08, 11:39
      Przetwórstwo surowców będzie udoskonalane. Teraz jest w powijakach, ale od czegoś trzeba zacząć ;)

Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz, bez żadnych nakładów finansowych. Będzie to natychmiast korzystne dla wszystkich: ludzi, zwierząt, Ziemi :)

tiny.pl/nb9b

• hypatia69 Re: Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz 18.06.08, 11:55
        Niedowidzisz, czy nie przyswajasz? Wątek dotyczy segregacji śmieci,
        nie, zarcia kotletów. Nie wcinaj sie wszędzie z Twoją cudowną
        ideologią, bo się wnerwię. A jak jestem wnerwiona to najchętniej
        unikałabym sama siebie.
      • migreniasta Re: Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz 18.06.08, 11:57
        Korzyść będzie taka ,że dzieci będą miały krzywicę.Dziewczynki
        stracą miesiączkę,A chłpcom nie będzie stawało...do pierwszego( do
        drugiego to już w ogóle)
      • hymenaios Re: Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz 18.06.08, 12:19
        forumowiczka-x napisała:

> Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz, bez żadnych nakładów
        finansowych.

Bzdura. Zmuszenie ludzi do jedzenia wyłącznie roślin to katastrofa
        ekologiczna, społeczna i zdrowotna, nie pisząc o katastrofalnym
        kryzysie gospodarczym kraju.
      • piwi77 Mimo woli i tak rezygnujemy z jedzenia mięsa, 18.06.08, 12:21
        zważywszy ile dzisiaj jest mięsa w mięsie.
        • hypatia69 Re: Mimo woli i tak rezygnujemy z jedzenia mięsa, 18.06.08, 12:31
          Bo to trzeba kupować u gospodarza z gospodarstwa ekologicznego:D
          • kochanica-francuza I wieźć świnię pociągiem ;-) 18.06.08, 19:40
            hypatia69 napisała:

> Bo to trzeba kupować u gospodarza z gospodarstwa ekologicznego:D

A to się społeczeństwo ucieszy. ;-)

U mnie stoi pojemnik na śmieci ogólne i drugi na "opakowania zbiorcze".
        • kochanica-francuza Bo nikt nie powinien widzieć jak się robi kiełbasę 18.06.08, 19:41
          i politykę.

Jak powiedział Otto Bismarck.
          • radosny_trubadur Do kochanica-francuza 20.06.08, 15:39
            kochanica-francuza napisała:

> i politykę.

i dzieci też

He,He,He,He...,He

(prawda tati?)
            • kochanica-francuza Ja się odmieniam, a poza tym 21.06.08, 15:25
              to nie do mnie, to Otto Bismarck powiedział o tej kiełbasie i polityce.
      • leon.c Re: Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz 19.06.08, 10:09
        forumowiczka-x napisała:

> Przetwórstwo surowców będzie udoskonalane. Teraz jest w powijakach, ale od czegoś trzeba zacząć ;)

> Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz, bez żadnych nakładów finansowych.
        > Będzie to natychmiast korzystne dla wszystkich: ludzi, zwierząt, Ziemi :)

> tiny.pl/nb9b
        >

Prawda!

• hymenaios Re: Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz 19.06.08, 10:12
          leon.c napisał:

> forumowiczka-x napisała:
          >
          > > Przetwórstwo surowców będzie udoskonalane. Teraz jest w
          powijakach, ale o
          > d czegoś trzeba zacząć ;)
          >
          > > Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz, bez żadnych
          nakładów finans
          > owych.
          > > Będzie to natychmiast korzystne dla wszystkich: ludzi,
          zwierząt, Ziemi :
          > )
          >
          > > tiny.pl/nb9b
          > >
          >
          > Prawda!
          >

Bzdura. Wszystkie te owieczki należy wybić albo skazać na śmierć
          głodową, by zrealizować wasze szaleńcze plany.
          • leon.c Przestańcie jeść mięso już teraz! 19.06.08, 10:27
            hymenaios napisał:

> leon.c napisał:
            >
            > > forumowiczka-x napisała:
            > >
            > > > Przetwórstwo surowców będzie udoskonalane. Teraz jest w
            > powijakach, ale o
            > > d czegoś trzeba zacząć ;)
            > >
            > > > Z jedzenia mięsa można zrezygnować już teraz, bez żadnych
            > nakładów finans
            > > owych.
            > > > Będzie to natychmiast korzystne dla wszystkich: ludzi,
            > zwierząt, Ziemi :
            > > )
            > >
            > > > tiny.pl/nb9b
            > > >
            > >
            > > Prawda!
            > >
            >
            > Bzdura. Wszystkie te owieczki należy wybić albo skazać na śmierć
            > głodową, by zrealizować wasze szaleńcze plany.

Sumienie rusza obłudnego mięsożercę? Nagle żal ci zwierzątek? Ile ich zjadłeś w ostatnim tygodniu? Zostały zamęczone, abyś je widział na swoim talerzu. Żal ci ich, biedaczku?

Wszystkie hodowane na mięso zwierzęta i tak skazane są na męczarnię i śmierć. To trwa od wielu, wielu lat.

Zakazując hodowli zwierząt na mięso dokonamy czegoś na wzór operacji chirurgicznej, niezbędnej dla życia pacjenta.

Przestańcie jeść mięso już teraz!
            • migreniasta Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 19.06.08, 10:34
              Mój wątek to dystyngowana restauracja.Nie rób sobie Leonie tu BARU
              MLECZNEGO.Nie obrzydzaj mi budyniu i sera.Ja i tak będę szamała
              mięsko.
              • leon.c Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 19.06.08, 10:48
                migreniasta napisała:

> Mój wątek to...

Tutaj nic nie ma twojego ;)

• hypatia69 Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 19.06.08, 14:06
              "Przestańcie jeść mięso już teraz!"
              Wypchaj sie. Trocinami. I szkłem tłuczonym. I morska trawą.
              Nie żal mi ani jednego zwierzatka, które zeżarłam. Tych, które zeżre
              w przyszłości tez mi nie żal. Jestem bezlitosna.
              A to zameczenie to co? Z Alaski je tu gnali na piechotę bez jedzenia
              i picia?
              "Zakazując hodowli zwierząt na mięso dokonamy"
              Żebyś sie nie zgarbił, jak zakażecie i dokonacie. Wizjoner z
              plantacją koperku między zębami...
              • migreniasta Ale mu dowaliłaś! 20.06.08, 09:04
                Za karę niech zje salceson!
                • hypatia69 Re: Ale mu dowaliłaś! 20.06.08, 09:09
                  Nie salceson. Niech żre wodorosty, jak lubi. Ale nosem mi już
                  wychodzi ta wegetariańska agitacja. Kazał mi tu
                  będzie. "Przestańcie!" A na drzewo. Banany prostować.
                  • gocha033 Aaah, ten Prozac :) 20.06.08, 15:19
                    hypatia69 napisała:
                    A na drzewo. Banany prostować.

A Po bananach wezmiesz sie za prostowanie rogalikow,
                    czy za rozciaganie krasnoludkow, by mogli w koncu zadowolic
                    Krolewne Sniezke?

• hypatia69 Re: Aaah, ten Prozac :) 20.06.08, 15:51
                      A Tobie co? To nie ja te banany mam prostować, tylko agitujący
                      wegeterroryści.
                      • gocha033 Re: Aaah, ten Prozac :) 20.06.08, 16:06
                        hypatia69 napisała:
                        > A Tobie co?

a nic. ta-bletki mi sie tylko pomylily. przepraszam.
                        • hypatia69 :DDD n/t 22.06.08, 13:03

• migreniasta Re: Ale mu dowaliłaś! 20.06.08, 15:58
                    Na drzewo to chyba zbyt mało ekologiczne.Na pustynię go!
                  • kochanica-francuza Hypatia, zachowuj się! 21.06.08, 15:27
                    Na drzewo, ale argument.

Wodorosty są bardzo zdrowe.
                    • hypatia69 Re: Hypatia, zachowuj się! 22.06.08, 13:08
                      Nie będę sie zachowywać. Wkurza mnie niemożebnie jak mnie ktoś do
                      czegokolwiek zmusza namolnie.
                      Wodorosty sobie moga być zdrowe. Ja w ogóle lubię jesć roślinki, ale
                      niech mi nikt nie kaze rezygnować z mięsa, bo mnie to irytuje. A
                      lokalni wegeterroryści przeginają i tyle. Rozumiem 5 wątków, ale nie
                      15. I posty z komiksem w każdym wątku. Niedługo dojdą do paranoi, że
                      żarcie mięsa powoduje homoseksualizm, katolicyzm i aborcję. Porażka.
                      • migreniasta Re: Hypatia, zachowuj się! 22.06.08, 13:18
                        Oni już doszli do podobnej konkluzji tylko napotkali problemy natury językowej
                        by to wyartykułować.Narazie post uwypuklający to o czym piszesz jest w
                        powijakach.Jeszcze trochę kapusty urośnie zanim wyklarują to czarne na białym.
            • hymenaios Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 19.06.08, 16:07
              No popatrz Leonie, same sukcesy odnosisz ;)) Wszyscy o kotleciku,
              kiełbasce i różnych takich przysmakach gadają. Kulinarnie możemy
              pogadać, merytorycznie nie masz nic do powiedzenia. Dziś sobie zjem
              pieczonego kurczaka i żadnych wyrzutów sumienia z tym związanych nie
              mam. To jakimi metodami wytępisz te wszystkie zwierzątka, żebym ich
              przypadkiem nie zjadł?
              • Gość: brum Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! IP: *.chello.pl 20.06.08, 11:57
                hymenaios napisał:

> To jakimi metodami wytępisz te wszystkie zwierzątka, żebym ich
                > przypadkiem nie zjadł?

Swojom dobrociom.
                • hypatia69 Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 20.06.08, 14:51
                  Zagłaszcze na śmierć czyli?
              • Gość: brum Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! IP: *.chello.pl 20.06.08, 15:24
                hymenaios napisał:

> Dziś sobie zjem
                > pieczonego kurczaka i żadnych wyrzutów sumienia z tym związanych nie
                > mam.

Pamiętaj, że dziś piuntek, znaczitsja post. Bez smalcu proszę.
                • hymenaios Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 20.06.08, 15:28
                  Gość portalu: brum napisał(a):

> hymenaios napisał:
                  >
                  > > Dziś sobie zjem
                  > > pieczonego kurczaka i żadnych wyrzutów sumienia z tym związanych
                  nie
                  > > mam.
                  >
                  > Pamiętaj, że dziś piuntek, znaczitsja post. Bez smalcu proszę.

Ha, nie wiem co mnie dziś w domu spotka, ale na jakiegoś
                  schaboszczaka mam nadzieję. Post również żadnych problemów mojemu
                  sumieniu nie przysporzy ;))
                  • hypatia69 Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 20.06.08, 15:34
                    Ja mam banalne udźce kurzęce:) Też mi post nie wadzi:)))
                    • no_login Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 23.06.08, 00:04
                      > Ja mam banalne udźce kurzęce:)
                      W Twoim mieście pewnie nie ma osobnych
                      pojemników na kości kurzęce, osobnych na wieprzowe...
                      • hypatia69 Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 23.06.08, 11:36
                        Nie ma. Ale szwendaja sie bezpańskie psy, którym nie robi różnicy,
                        czy jedzą gnaty wołu, wieprza czy drobiu.
                  • Gość: brum Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! IP: *.chello.pl 20.06.08, 15:36
                    hymenaios napisał:

> Ha, nie wiem co mnie dziś w domu spotka...

A nosisz portki? Nie masz w domu nic do gadania?

> ale na jakiegoś
                    > schaboszczaka mam nadzieję. Post również żadnych problemów mojemu
                    > sumieniu nie przysporzy ;)

To się porobiło:) A miałem cię za porządnego jegomościa!
                    Świat schodzi na psy.
                    • hymenaios Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! 20.06.08, 15:44

> hymenaios napisał:
                      >
                      > > Ha, nie wiem co mnie dziś w domu spotka...
                      >
                      > A nosisz portki? Nie masz w domu nic do gadania?

Na wypowiedź w tym zakresie w domu będzie już za późno. Co najwyżej
                      będę mógł sobie poutyskiwać po obiedzie. W ramach przyznanych mi
                      kompetencji ;)) Za to jutro, nie tylko będę gadał, ale i sam sobie
                      obiadek zrobię.

> To się porobiło:) A miałem cię za porządnego jegomościa!
                      > Świat schodzi na psy.

Pewnie to uboczny efekt propagandy wegetariańskiej. Nie pomyśleli
                      oni, że teraz cały świat na psy zejdzie ;))
                      • Gość: brum Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! IP: *.chello.pl 20.06.08, 15:50
                        hymenaios napisał:

> Na wypowiedź w tym zakresie w domu będzie już za późno. Co najwyżej
                        > będę mógł sobie poutyskiwać po obiedzie.

I to pewnie cichutko, pod stołem, żeby małżowina nie usłyszała...:)))
                        Odważny jesteś, jak żydowski gajowy:) Albo przebiegły.... muszę się zastanowić.
                        • migreniasta Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! Natenchmiast 20.06.08, 15:56
                          Mam pytanie .Czy można wprowadzić ustawę o przymusowym spożywaniu
                          mięsa?Dostrzegam same korzyści.Zjadacze mięsa nie plotą banialuków.
                          • Gość: brum Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! Natenchmias IP: *.chello.pl 20.06.08, 15:59
                            migreniasta napisała:

> Zjadacze mięsa nie plotą banialuków.

Marzycielka....:)
                            • migreniasta Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! Natenchmias 22.06.08, 09:45
                              A Tyś sałaty się najadł?
                              • Gość: brum Re: Przestańcie jeść mięso już teraz! Natenchmias IP: *.chello.pl 22.06.08, 10:04
                                migreniasta napisała:

> A Tyś sałaty się najadł?

No pewnie. Sałata z ogóreczkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką, polana sosem
                                vinegar, do tego młode ziemniaczki posypane koperkiem, plus pyszne mięsko jest
                                nie do pogardzenia.
                                • migreniasta Brumie-czy ktoś Ci przemawia 22.06.08, 10:10
                                  przez Zołądek do serca?
                                  • Gość: brum Re: Brumie-czy ktoś Ci przemawia IP: *.chello.pl 22.06.08, 10:36
                                    Tak, najpiękniejsza kobieta na ziemi, i najmądrzejsza. Kocham ją do szaleństwa.
                                    • migreniasta Re: Brumie-czy ktoś Ci przemawia 22.06.08, 10:49
                                      Ze wzajemnością?????
                                      • Gość: brum Re: Brumie-czy ktoś Ci przemawia IP: *.chello.pl 22.06.08, 11:23
                                        Tak.
                                        • migreniasta Re: Brumie-czy ktoś Ci przemawia 22.06.08, 13:24
                                          Jest Brumie taka prawidłowość,która dowodzi,iż mężczyźni kochani przez inne
                                          kobiety stają się celem pożądania innych kobiet.W Twoim przypadku należy
                                          współczuć kobiecie,która ulokowała swe uczucia w okolicach Twej wysokości.Dużo
                                          lepiej się prezentowałeś gdy zabiegałeś o względy Hypatii.Ważyłeś słowa i byłeś
                                          wytonowany w opiniach.Od kiedy Hypatia rzadko omiata Cię wzrokiem stałeś się
                                          popłuczynami samego siebie.
                                          • Gość: brum Re: Brumie-czy ktoś Ci przemawia IP: *.chello.pl 23.06.08, 00:30
                                            No właśnie. Wszystkiemu winna hypatia!
                                            • migreniasta Re: Brumie-czy ktoś Ci przemawia 23.06.08, 09:26
                                              Sam się uderz w pierś.Hypatia kilka razy zapadała się ze wstydu po
                                              Twoich popisach erudycji.
                                            • hypatia69 Re: Brumie-czy ktoś Ci przemawia 23.06.08, 11:41
                                              Ty no! Co to znaczy "winna"? Ja mam sie starać, żebyś o mnie
                                              zabiegał? Nie w te drzwi, mój Książę. Jak sie zaczniesz starać
                                              dobrowolnie, to łaskawie będę Ci przychylna. Jeśli się nie będziesz
                                              ponawydurniał. Sama zabiegać nie będę, bo to nie leży w moim
                                              charakterze. I nie wtykaj mi, że jestem czemukolwiek winna, bo sam z
                                              siebie sie na mnie wypiąłeś, to chyba trudno, żebym latała za Tobą
                                              prosząc pięknie o względy, nie?
                                            • facettt muvie Ci, ze obie :) 03.07.08, 18:11
                                              > No właśnie. Wszystkiemu winna hypatia!

To Cie, Brumie, Pannice wziely w obroty.
                                              wiedzialem, ze bedzie ciezko, ale nie ze az tak :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka